Recenze Apple iPhone 16 – Nenápadné přiblížení ke stájové špičce

Otestovali jsme iPhone 16

Otestovali jsme iPhone 16 | foto: vlastní

Recenze Apple iPhone 16

» 1. Úvod a parametry
» 2. Obsah balení
» 3. Design
» 4. Displej
» 5. Operační systém iOS 18
» 6. Výkon
» 7. Výdrž baterie a nabíjení
» 8. Fotoaparát
» 9. Závěr


Apple na začátku měsíce září představil zbrusu novou řadu iPhone 16. Nám se do redakce dostal základní model, který možná na první pohled není tolik inovativní. Přesto dokáže zaujmout vyladěným designem či perfektním zpracováním. Možná největším lákadlem je ale nové tlačítko a s ním spojený fotoaparát. Jak se tedy novinka kalifornskému výrobci povedla?

Apple iPhone 16: specifikace

Konstrukcehliník + sklo, 147,6 × 71,6 × 7,8 mm, 170 g, odolnost IP68
Displej6,1″, OLED Super Retina XDR, 60 Hz, 2556 × 1179 px, 460 ppi
Operační systémiOS 18
Čipset6jádrový (2× 3,46 GHz + 4×2,02 GHz), Apple A18
Paměť8 GB RAM, 128 GB úložiště
Fotoaparátdvojitý (48 Mpx hlavní 26 mm + 12 Mpx ultraširoký 120°), clona f/1.6 + f/2.4, OIS, 2× hybridní zoom, Dual LED dioda; HDR; přední 12 Mpx, clona f/1.9
Technologiepodpora 5G sítí, hybridní Dual SIM (nanoSIM + eSIM), Bluetooth 5.3, MagSafe, Wi‑Fi 7, GPS, NFC, 3D čtečka tváře Face ID, stereo reproduktory
Baterie3 561 mAh, nabíjení až 25 W, bezdrátové nabíjení Qi2 až 15 W / MagSafe až 25 W
Cena a dostupnostod 23 990 Kč, 20. září 2024

Balení ztratilo ikonický prvek

Od modelové řady iPhone 12 přestal Apple do balení přidávat nabíjecí adaptér do sítě, čímž odstartoval nemilý trend. V balení nového iPhonu tudíž nalezneme samotný smartphone, základního průvodce, opletený kabel s USB-C koncovkami a jehlu na vytáhnutí šuplíku pro SIM kartu. Novinka se dokonce zbavila ikonických nálepek s logem společnosti.

Balení iPhone 16

Balení iPhone 16 | foto: vlastní

Osvědčený design i zpracování

Na první pohled se iPhone 16 příliš neliší od loňského modelu iPhone 15. Je to ale škoda? Design je vyladěn v každém detailu a Apple dokazuje, že zkrátka ví, co dělá. Dobrý pocit z telefonu navíc umocňují využité prémiové materiály a jejich úprava. Jako první se ale zastavíme u celkových rozměrů a ergonomie. Novinka vsází především na kompaktnost a na výšku má pouhých 147 milimetrů. Díky tomu se telefon řadí mezi malé vlajkové lodě, kterých je jako šafránu. Potěší i příjemná váha 170 gramů.

iPhone 16 je opravdu lehoučký

iPhone 16 je opravdu lehoučký | foto: vlastní

Celkový tvar zůstává stejný jako v předešlých letech a do rukou se vám tedy dostane telefon s mírně zaoblenými rohy, avšak rovným rámem a nijak zahnutým displejem či zády. Ta jsou posléze vyrobena ze skla s mléčnou úpravou. Díky tomu jsou imunní vůči nechtěným otiskům prstů. Nám se do redakce dostavila tyrkysová varianta. Novinka v tomto provedení působí svěže a mladistvě.

Z přední strany se nachází pochopitelně displej s velice příjemnou oleofobní vrstvou a tenkými symetrickými rámečky. Přítomnost hlásí i ikonický designový prvek, Dynamic Island. V neposlední řadě povedené zpracování podtrhuje zvýšená odolnost dle certifikace IP68. Voda či prach telefonu zkrátka neublíží.

Ovládací prvky vylepšené o nová tlačítka

Největší konstrukční změny se odehrály u rámu telefonu. Ten pochopitelně kopíruje barevné provedení modelu, přičemž hliník nese matnou úpravu. Ve spodní straně je USB-C a průduchy pro reproduktor a mikrofon. Zvukovou složku doplňuje druhý reproduktor v horní části nad displejem. A co kvalita? Jak jsme u Applu zvyklí, opět jde o velmi povedené podání, které neztrácí na kvalitě ani při maximální hlasitosti.

Zajímavé věci se ovšem odehrávají po stranách. Na pravé straně je klasické zamykací tlačítko, avšak ve spodní třetině je nové tlačítko Camera Capture. To lze stisknout, ale reaguje i na dotek. Vlastnosti nového tlačítka si rozebereme později. Do rámu je mírně zapuštěno a má hrubší úpravu. Protější strana ukrývá ovládání hlasitosti, šuplík na SIM kartu a akční tlačítko, které známe z loňského iPhone 15 Pro (Max). Nahrazuje zde obyčejný mechanický přepínač režimů a v nastavení ho můžete přizpůsobit k obrazu svému.

Nové tlačítko na boku iPhone 16

Nové tlačítko na boku iPhone 16 | foto: vlastní

Displej se (ne)povedl

iPhone 16 je dosti kompaktním telefonem, a to se odráží pochopitelně i na displeji. Je zde nasazen osvědčený 6,1palcový Super Retina XDR OLED panel s vysokým rozlišením 2 556 × 1 179 pixelů. Výsledná jemnost činí 460 bodů na palec. Za vypíchnutí stojí i svítivost dosahující 2 000 nitů. Dost ale papírových specifikací. Jak je na tom displej při každodenním užívání?

OLED displej nabízí nádherně syté barvy, a díky novému iOS 18, který preferuje tmavý režim, vynikají především černé odstíny. Barvy si můžete jednoduše přizpůsobit podle svého vkusu přímo v nastavení telefonu. S tím vám pomáhá i technologie TrueTone, která automaticky upravuje barvy podle okolního světla, i když si toho při běžném používání pravděpodobně ani nevšimnete – což je ideální. Za každých podmínek displej podává skvělý obraz, a rychlá regulace jasu je další velké plus.

Co pochválit nejde ani v nejmenším je ale obnovovací frekvence displeje. I v roce 2024 se Apple odhodlal nasadit pouhých 60 Hz, což je opravdu trestuhodné a na rovinu říkáme, že by si vlajkový mobil zasloužil minimálně 90 – nebo ještě lépe – 120 Hz.

Displej je krásný, má ale jedno velké ale...

Displej je krásný, má ale jedno velké ale… | foto: vlastní

iOS 18 nás baví

Systém iOS se historicky vždy chlubil skvělou optimalizací. Jeho nejnovější varianta iOS 18 jde ve šlépějích svých předchůdců a zákazníkům opět poskytuje vysoký komfort. Po prvotním spuštění telefonu a provedení potřebného nastavení stačí telefon uchopit do ruky a prstem potáhnout zespod displeje směrem nahoru.

Rychlé Face ID rozpozná obličej, odemkne zařízení a vy můžete pohodlně telefon používat. Animace jsou krásně plynulé, přepínání mezi aplikacemi bleskurychlé a pomocí gest se po systému pohybujete přesně tak, jak je u Applu zvykem – s lehkostí a absolutním přehledem.

Nové ovládací centrum

Nové ovládací centrum | foto: vlastní

Největší změny za poslední roky

Po vybalení z krabičky je v iPhonu 16 nainstalován nejnovější operační systém iOS 18, který prošel největšími změnami za poslední roky. Ty se odehrávají již na domovské obrazovce, kde už nemusíte mít aplikace pevně rozmístěné a můžete s nimi libovolně zacházet, načež pohrát si lze i s velikostí widgetů.

Velká změna se odehrála i v ovládacím centru, které stále zobrazíte tahem prstu z pravé horní strany panelu. Ikony a widgety jsou více zaoblené, přičemž se zde objevilo několik nových prvků. Jedním z nich je znaménko plus v levém horní rohu dávající možnost přidávat ovládací prvky, ale také měnit jejich velikost. Druhým přírůstkem je tlačítko pro softwarové vypnutí, které musíte pro aktivování přidržet.

iPhone 16

iPhone 16 | foto: vlastní

Nově se zde nachází několik karet, mezi kterými přepínáte tahem prstu nahoru a dolů, nebo kliknutím na příslušnou ikonu na pravém boku. Nové iOS 18 do těchto karet rozdělilo ovládací prvky, centrum médií, chytrou domácnost a ovládání sítí.

Rozšíření přizpůsobení se dočkala i zamykací obrazovka, na kterou stále můžete přidávat šikovné widgety. Nově ale zvládnete ovlivnit prvky, které iOS doprovází spoustu let. Ikony pro spuštění fotoaparátu a svítilny v dolních rozích lze vyměnit za jiné. Za pomocí zkratek do rychlé volby vpašujete například i spuštění oblíbené aplikace.

Výkon se opět posouvá vpřed

Nový čip Apple A18, ve spolupráci s 8 GB RAM, je sice zaměřen především na umělou inteligenci, to ale neznamená, že by Apple zapomněl na výkonností složku. Ta je opět na vysoké úrovni, o čemž vás může přesvědčit dosažený výsledek v benchmarku AnTuTu, a sice 1 617 775 bodů.

Apple iPhone 16

Apple iPhone 16 | foto: vlastní

Baterie si drží svůj standard

Kapacitu baterie Apple při představení tradičně neuvedl, avšak později bylo prozrazeno, že činí 3 561 mAh. Ve světě Androidu by šlo o hrubý podprůměr, nicméně u Applu jde o mírné zlepšení oproti loňskému iPhonu 15.

Mobil pracuje s baterií velmi chytře a není problém vydržet celý den bez nabíjení, a to i v případě vyššího zatížení u náročnějších uživatelů. Novinkou je možnost rychlejšího nabíjení pomocí MagSafe, a to výkonem 25 W.

Apple iPhone 16

Apple iPhone 16 | foto: vlastní

Fotoaparát bez výrazného upgradu

V oblasti papírových specifikací se fotoaparáty iPhone 16 oproti předešlé iteraci nezlepšily. Na zádech tudíž máme stále dva fotoaparáty. Hlavní snímač disponuje rozlišením 48 Mpx se clonou objektivu f/1.6, který uživatelům slouží pro každodenní focení. Sekundární fotočip má rozlišení 12 Mpx a jde o širokoúhlý senzor se záběrem 120°. Jak na tom tedy fotoaparát iPhonu 16 je?

  • Primární snímač: 48 Mpx, f/1.6, 26mm, 1.0µm pixely, OIS, Dual Pixel PDAF
  • Ultra-širokoúhlý objektiv: 12 Mpx, f/2.4, 13mm, 120°
  • Selfie kamerka: 12 Mpx, f/1.9, 23mm, PDAF
Focení s iPhone 16

Focení s iPhone 16 | foto: vlastní

Fotky na patřičné úrovni

Jakožto uživatel iPhone 15 Plus musím na rovinu říci, že fotografie se příliš neposunuly. Ostatně využita je ta stejná sestava. Telefon ale stále nabízí skvělé výsledky, hlavně co se týče hlavního fotoaparátu. Ten dokáže pořídit krásně ostré snímky plné barev a prokreslených detailů. Čip se postará i o různé světelné artefakty a dokáže barvy udržet na uzdě. Prakticky v jakékoliv situaci jsou barvy sice mírně sytější, avšak nejsou přepálené.

To se dá říci i o ultra-širokoúhlém snímači. Barevné podání je sladěno s hlavním senzorem. Záběr 120° je dostačující a software si dokáže pohlídat deformaci okrajů. Na první pohled jsou snímky krásně ostré a detailní. Pokud ale fotku přiblížíte nebo zobrazíte na větším displeji, všimnete si lehkého slévání detailů. Problém se občas objevil i při přeostření, kdy telefon nedokáže rozpoznat objekt před sebou a celý snímek rozmaže.

iPhone 16

iPhone 16 | foto: vlastní

Tenhle problém se vyskytoval především v nočních hodinách, kde zmiňovaný snímač zaostává asi nejvíce. Automatický noční režim sice pomůže, nicméně kvalita je prostě řečeno ucházející. Detaily se slévají a občas se podaří udělat rozmazanou fotografii. Ani s barvami to není nejlepší a výsledky jsou tu a tam nepřirozeně žluté.

Hlavní čip zvládne noční focení o poznání lépe a vyrovná se ostatním vlajkovým telefonům. Fotky nabízí krásné a prokreslené detaily a jediným problémem je opět vyskytující se žlutý podtón. Není to ale tak výrazné jako u druhého senzoru.

Využití 48Mpx snímače

Hlavní 48Mpx snímač dal Applu zajímavé možnosti. Hlavní využití spočívá v možnosti fotografování s dvojnásobným zoomem. V tomto případě telefon pořídí fotku v plném rozlišení a využije výřez pro přiblížení. Kvalita je sice nižší oproti teleobjektivům, nicméně požadavkům méně náročných fotografů vystačí.

Ve dne jsou snímky krásné, plné sytých barev a detailů. Obstojné výsledky jsou poskytnuty i v nočních hodinách, kde razantně pomůže noční režim, který do čipu posbírá více světla. Snímky jsou stále ostré, ale problém je opět lehce pomalejší ostření a žlutý tón fotografie.

Nové tlačítko v akci

Nové tlačítko v akci | foto: vlastní

Jde hlavně o nové tlačítko

Ačkoliv se fotoaparát příliš neposunul, přináší možná největší vylepšení za poslední roky. Tím je pochopitelně speciální tlačítko Camera Capture. Díky němu má uživatel na dosah ruky fyzickou spoušť. Tlačítko toho ale umí mnohem více. Předně funguje ukázkově a kdekoliv jej po systému stisknete, ihned se zapne aplikace fotoaparátu.

Pokud tlačítko nestisknete, ale jen přitlačíte, spustí se zoom, který lze ovládat posunem prstu doprava nebo doleva. Dvojím přitlačením přepnete do rychlého ovládání a volby mezi expozicí, barevnými tóny nebo ovládání světelnosti. Tlačítko je zpracováno na jedničku a výtku mám jen k umístění, které by mohlo být více dole tak, abych na něj ukazováčkem lépe dosáhnul.

iPhone 16

iPhone 16 | foto: vlastní

Jak fotí Apple iPhone 16?

Ukázka: ultra-širokoúhlé fotografie

Ukázka: 2× zoom

Ukázka: noční fotografie

Nový iPhone 16 posouvá hranice základního modelu

Apple iPhone 16 byl telefonem, který možná v očekávaní zůstal oproti modelu iPhone 16 Pro (Max) lehce v pozadí. To je ovšem pozice, která telefonu neskutečně svědčí a novinka od Applu dokáže příjemně překvapit. Zpracování je klasicky na vynikající úrovni, systém iOS 18 dorazil se spoustou změn a optimalizace je špičková. Pochvalu si telefon zaslouží za nasazení akčního tlačítka a speciální spouště fotoaparátu. S tímto prvkem je fotografování zkrátka zábava.

Telefon ovšem nabízí i vlastnosti, které nejsou zrovna lichotivé. Například fotoaparáty se oproti loňsku příliš neposunuly. A displej? Kvalitami sice disponuje, avšak jeho obnovovací frekvence je v dnešní době tristní. Představit bych si dokázal i rychlejší nabíjení.

Za zapůjčení telefonu Apple iPhone 16 děkujeme obchodu Mobil Pohotovost, kde nakoupíte iPhone 16 absolutně nejvýhodněji.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
design a zpracování pomalý 60Hz displej
nové tlačítko Camera Capture pomalé 25W nabíjení
nové akční tlačítko sekundární fotoaparát
hlavní fotoaparát
možnosti iOS 18

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."

Recenze Apple iPhone 16 – Nenápadné přiblížení ke stájové špičce

Otestovali jsme iPhone 16

Otestovali jsme iPhone 16 | foto: vlastní

Recenze Apple iPhone 16

» 1. Úvod a parametry
» 2. Obsah balení
» 3. Design
» 4. Displej
» 5. Operační systém iOS 18
» 6. Výkon
» 7. Výdrž baterie a nabíjení
» 8. Fotoaparát
» 9. Závěr


Apple na začátku měsíce září představil zbrusu novou řadu iPhone 16. Nám se do redakce dostal základní model, který možná na první pohled není tolik inovativní. Přesto dokáže zaujmout vyladěným designem či perfektním zpracováním. Možná největším lákadlem je ale nové tlačítko a s ním spojený fotoaparát. Jak se tedy novinka kalifornskému výrobci povedla?

Apple iPhone 16: specifikace

Konstrukcehliník + sklo, 147,6 × 71,6 × 7,8 mm, 170 g, odolnost IP68
Displej6,1″, OLED Super Retina XDR, 60 Hz, 2556 × 1179 px, 460 ppi
Operační systémiOS 18
Čipset6jádrový (2× 3,46 GHz + 4×2,02 GHz), Apple A18
Paměť8 GB RAM, 128 GB úložiště
Fotoaparátdvojitý (48 Mpx hlavní 26 mm + 12 Mpx ultraširoký 120°), clona f/1.6 + f/2.4, OIS, 2× hybridní zoom, Dual LED dioda; HDR; přední 12 Mpx, clona f/1.9
Technologiepodpora 5G sítí, hybridní Dual SIM (nanoSIM + eSIM), Bluetooth 5.3, MagSafe, Wi‑Fi 7, GPS, NFC, 3D čtečka tváře Face ID, stereo reproduktory
Baterie3 561 mAh, nabíjení až 25 W, bezdrátové nabíjení Qi2 až 15 W / MagSafe až 25 W
Cena a dostupnostod 23 990 Kč, 20. září 2024

Balení ztratilo ikonický prvek

Od modelové řady iPhone 12 přestal Apple do balení přidávat nabíjecí adaptér do sítě, čímž odstartoval nemilý trend. V balení nového iPhonu tudíž nalezneme samotný smartphone, základního průvodce, opletený kabel s USB-C koncovkami a jehlu na vytáhnutí šuplíku pro SIM kartu. Novinka se dokonce zbavila ikonických nálepek s logem společnosti.

Balení iPhone 16

Balení iPhone 16 | foto: vlastní

Osvědčený design i zpracování

Na první pohled se iPhone 16 příliš neliší od loňského modelu iPhone 15. Je to ale škoda? Design je vyladěn v každém detailu a Apple dokazuje, že zkrátka ví, co dělá. Dobrý pocit z telefonu navíc umocňují využité prémiové materiály a jejich úprava. Jako první se ale zastavíme u celkových rozměrů a ergonomie. Novinka vsází především na kompaktnost a na výšku má pouhých 147 milimetrů. Díky tomu se telefon řadí mezi malé vlajkové lodě, kterých je jako šafránu. Potěší i příjemná váha 170 gramů.

iPhone 16 je opravdu lehoučký

iPhone 16 je opravdu lehoučký | foto: vlastní

Celkový tvar zůstává stejný jako v předešlých letech a do rukou se vám tedy dostane telefon s mírně zaoblenými rohy, avšak rovným rámem a nijak zahnutým displejem či zády. Ta jsou posléze vyrobena ze skla s mléčnou úpravou. Díky tomu jsou imunní vůči nechtěným otiskům prstů. Nám se do redakce dostavila tyrkysová varianta. Novinka v tomto provedení působí svěže a mladistvě.

Z přední strany se nachází pochopitelně displej s velice příjemnou oleofobní vrstvou a tenkými symetrickými rámečky. Přítomnost hlásí i ikonický designový prvek, Dynamic Island. V neposlední řadě povedené zpracování podtrhuje zvýšená odolnost dle certifikace IP68. Voda či prach telefonu zkrátka neublíží.

Ovládací prvky vylepšené o nová tlačítka

Největší konstrukční změny se odehrály u rámu telefonu. Ten pochopitelně kopíruje barevné provedení modelu, přičemž hliník nese matnou úpravu. Ve spodní straně je USB-C a průduchy pro reproduktor a mikrofon. Zvukovou složku doplňuje druhý reproduktor v horní části nad displejem. A co kvalita? Jak jsme u Applu zvyklí, opět jde o velmi povedené podání, které neztrácí na kvalitě ani při maximální hlasitosti.

Zajímavé věci se ovšem odehrávají po stranách. Na pravé straně je klasické zamykací tlačítko, avšak ve spodní třetině je nové tlačítko Camera Capture. To lze stisknout, ale reaguje i na dotek. Vlastnosti nového tlačítka si rozebereme později. Do rámu je mírně zapuštěno a má hrubší úpravu. Protější strana ukrývá ovládání hlasitosti, šuplík na SIM kartu a akční tlačítko, které známe z loňského iPhone 15 Pro (Max). Nahrazuje zde obyčejný mechanický přepínač režimů a v nastavení ho můžete přizpůsobit k obrazu svému.

Nové tlačítko na boku iPhone 16

Nové tlačítko na boku iPhone 16 | foto: vlastní

Displej se (ne)povedl

iPhone 16 je dosti kompaktním telefonem, a to se odráží pochopitelně i na displeji. Je zde nasazen osvědčený 6,1palcový Super Retina XDR OLED panel s vysokým rozlišením 2 556 × 1 179 pixelů. Výsledná jemnost činí 460 bodů na palec. Za vypíchnutí stojí i svítivost dosahující 2 000 nitů. Dost ale papírových specifikací. Jak je na tom displej při každodenním užívání?

OLED displej nabízí nádherně syté barvy, a díky novému iOS 18, který preferuje tmavý režim, vynikají především černé odstíny. Barvy si můžete jednoduše přizpůsobit podle svého vkusu přímo v nastavení telefonu. S tím vám pomáhá i technologie TrueTone, která automaticky upravuje barvy podle okolního světla, i když si toho při běžném používání pravděpodobně ani nevšimnete – což je ideální. Za každých podmínek displej podává skvělý obraz, a rychlá regulace jasu je další velké plus.

Co pochválit nejde ani v nejmenším je ale obnovovací frekvence displeje. I v roce 2024 se Apple odhodlal nasadit pouhých 60 Hz, což je opravdu trestuhodné a na rovinu říkáme, že by si vlajkový mobil zasloužil minimálně 90 – nebo ještě lépe – 120 Hz.

Displej je krásný, má ale jedno velké ale...

Displej je krásný, má ale jedno velké ale… | foto: vlastní

iOS 18 nás baví

Systém iOS se historicky vždy chlubil skvělou optimalizací. Jeho nejnovější varianta iOS 18 jde ve šlépějích svých předchůdců a zákazníkům opět poskytuje vysoký komfort. Po prvotním spuštění telefonu a provedení potřebného nastavení stačí telefon uchopit do ruky a prstem potáhnout zespod displeje směrem nahoru.

Rychlé Face ID rozpozná obličej, odemkne zařízení a vy můžete pohodlně telefon používat. Animace jsou krásně plynulé, přepínání mezi aplikacemi bleskurychlé a pomocí gest se po systému pohybujete přesně tak, jak je u Applu zvykem – s lehkostí a absolutním přehledem.

Nové ovládací centrum

Nové ovládací centrum | foto: vlastní

Největší změny za poslední roky

Po vybalení z krabičky je v iPhonu 16 nainstalován nejnovější operační systém iOS 18, který prošel největšími změnami za poslední roky. Ty se odehrávají již na domovské obrazovce, kde už nemusíte mít aplikace pevně rozmístěné a můžete s nimi libovolně zacházet, načež pohrát si lze i s velikostí widgetů.

Velká změna se odehrála i v ovládacím centru, které stále zobrazíte tahem prstu z pravé horní strany panelu. Ikony a widgety jsou více zaoblené, přičemž se zde objevilo několik nových prvků. Jedním z nich je znaménko plus v levém horní rohu dávající možnost přidávat ovládací prvky, ale také měnit jejich velikost. Druhým přírůstkem je tlačítko pro softwarové vypnutí, které musíte pro aktivování přidržet.

iPhone 16

iPhone 16 | foto: vlastní

Nově se zde nachází několik karet, mezi kterými přepínáte tahem prstu nahoru a dolů, nebo kliknutím na příslušnou ikonu na pravém boku. Nové iOS 18 do těchto karet rozdělilo ovládací prvky, centrum médií, chytrou domácnost a ovládání sítí.

Rozšíření přizpůsobení se dočkala i zamykací obrazovka, na kterou stále můžete přidávat šikovné widgety. Nově ale zvládnete ovlivnit prvky, které iOS doprovází spoustu let. Ikony pro spuštění fotoaparátu a svítilny v dolních rozích lze vyměnit za jiné. Za pomocí zkratek do rychlé volby vpašujete například i spuštění oblíbené aplikace.

Výkon se opět posouvá vpřed

Nový čip Apple A18, ve spolupráci s 8 GB RAM, je sice zaměřen především na umělou inteligenci, to ale neznamená, že by Apple zapomněl na výkonností složku. Ta je opět na vysoké úrovni, o čemž vás může přesvědčit dosažený výsledek v benchmarku AnTuTu, a sice 1 617 775 bodů.

Apple iPhone 16

Apple iPhone 16 | foto: vlastní

Baterie si drží svůj standard

Kapacitu baterie Apple při představení tradičně neuvedl, avšak později bylo prozrazeno, že činí 3 561 mAh. Ve světě Androidu by šlo o hrubý podprůměr, nicméně u Applu jde o mírné zlepšení oproti loňskému iPhonu 15.

Mobil pracuje s baterií velmi chytře a není problém vydržet celý den bez nabíjení, a to i v případě vyššího zatížení u náročnějších uživatelů. Novinkou je možnost rychlejšího nabíjení pomocí MagSafe, a to výkonem 25 W.

Apple iPhone 16

Apple iPhone 16 | foto: vlastní

Fotoaparát bez výrazného upgradu

V oblasti papírových specifikací se fotoaparáty iPhone 16 oproti předešlé iteraci nezlepšily. Na zádech tudíž máme stále dva fotoaparáty. Hlavní snímač disponuje rozlišením 48 Mpx se clonou objektivu f/1.6, který uživatelům slouží pro každodenní focení. Sekundární fotočip má rozlišení 12 Mpx a jde o širokoúhlý senzor se záběrem 120°. Jak na tom tedy fotoaparát iPhonu 16 je?

  • Primární snímač: 48 Mpx, f/1.6, 26mm, 1.0µm pixely, OIS, Dual Pixel PDAF
  • Ultra-širokoúhlý objektiv: 12 Mpx, f/2.4, 13mm, 120°
  • Selfie kamerka: 12 Mpx, f/1.9, 23mm, PDAF
Focení s iPhone 16

Focení s iPhone 16 | foto: vlastní

Fotky na patřičné úrovni

Jakožto uživatel iPhone 15 Plus musím na rovinu říci, že fotografie se příliš neposunuly. Ostatně využita je ta stejná sestava. Telefon ale stále nabízí skvělé výsledky, hlavně co se týče hlavního fotoaparátu. Ten dokáže pořídit krásně ostré snímky plné barev a prokreslených detailů. Čip se postará i o různé světelné artefakty a dokáže barvy udržet na uzdě. Prakticky v jakékoliv situaci jsou barvy sice mírně sytější, avšak nejsou přepálené.

To se dá říci i o ultra-širokoúhlém snímači. Barevné podání je sladěno s hlavním senzorem. Záběr 120° je dostačující a software si dokáže pohlídat deformaci okrajů. Na první pohled jsou snímky krásně ostré a detailní. Pokud ale fotku přiblížíte nebo zobrazíte na větším displeji, všimnete si lehkého slévání detailů. Problém se občas objevil i při přeostření, kdy telefon nedokáže rozpoznat objekt před sebou a celý snímek rozmaže.

iPhone 16

iPhone 16 | foto: vlastní

Tenhle problém se vyskytoval především v nočních hodinách, kde zmiňovaný snímač zaostává asi nejvíce. Automatický noční režim sice pomůže, nicméně kvalita je prostě řečeno ucházející. Detaily se slévají a občas se podaří udělat rozmazanou fotografii. Ani s barvami to není nejlepší a výsledky jsou tu a tam nepřirozeně žluté.

Hlavní čip zvládne noční focení o poznání lépe a vyrovná se ostatním vlajkovým telefonům. Fotky nabízí krásné a prokreslené detaily a jediným problémem je opět vyskytující se žlutý podtón. Není to ale tak výrazné jako u druhého senzoru.

Využití 48Mpx snímače

Hlavní 48Mpx snímač dal Applu zajímavé možnosti. Hlavní využití spočívá v možnosti fotografování s dvojnásobným zoomem. V tomto případě telefon pořídí fotku v plném rozlišení a využije výřez pro přiblížení. Kvalita je sice nižší oproti teleobjektivům, nicméně požadavkům méně náročných fotografů vystačí.

Ve dne jsou snímky krásné, plné sytých barev a detailů. Obstojné výsledky jsou poskytnuty i v nočních hodinách, kde razantně pomůže noční režim, který do čipu posbírá více světla. Snímky jsou stále ostré, ale problém je opět lehce pomalejší ostření a žlutý tón fotografie.

Nové tlačítko v akci

Nové tlačítko v akci | foto: vlastní

Jde hlavně o nové tlačítko

Ačkoliv se fotoaparát příliš neposunul, přináší možná největší vylepšení za poslední roky. Tím je pochopitelně speciální tlačítko Camera Capture. Díky němu má uživatel na dosah ruky fyzickou spoušť. Tlačítko toho ale umí mnohem více. Předně funguje ukázkově a kdekoliv jej po systému stisknete, ihned se zapne aplikace fotoaparátu.

Pokud tlačítko nestisknete, ale jen přitlačíte, spustí se zoom, který lze ovládat posunem prstu doprava nebo doleva. Dvojím přitlačením přepnete do rychlého ovládání a volby mezi expozicí, barevnými tóny nebo ovládání světelnosti. Tlačítko je zpracováno na jedničku a výtku mám jen k umístění, které by mohlo být více dole tak, abych na něj ukazováčkem lépe dosáhnul.

iPhone 16

iPhone 16 | foto: vlastní

Jak fotí Apple iPhone 16?

Ukázka: ultra-širokoúhlé fotografie

Ukázka: 2× zoom

Ukázka: noční fotografie

Nový iPhone 16 posouvá hranice základního modelu

Apple iPhone 16 byl telefonem, který možná v očekávaní zůstal oproti modelu iPhone 16 Pro (Max) lehce v pozadí. To je ovšem pozice, která telefonu neskutečně svědčí a novinka od Applu dokáže příjemně překvapit. Zpracování je klasicky na vynikající úrovni, systém iOS 18 dorazil se spoustou změn a optimalizace je špičková. Pochvalu si telefon zaslouží za nasazení akčního tlačítka a speciální spouště fotoaparátu. S tímto prvkem je fotografování zkrátka zábava.

Telefon ovšem nabízí i vlastnosti, které nejsou zrovna lichotivé. Například fotoaparáty se oproti loňsku příliš neposunuly. A displej? Kvalitami sice disponuje, avšak jeho obnovovací frekvence je v dnešní době tristní. Představit bych si dokázal i rychlejší nabíjení.

Za zapůjčení telefonu Apple iPhone 16 děkujeme obchodu Mobil Pohotovost, kde nakoupíte iPhone 16 absolutně nejvýhodněji.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
design a zpracování pomalý 60Hz displej
nové tlačítko Camera Capture pomalé 25W nabíjení
nové akční tlačítko sekundární fotoaparát
hlavní fotoaparát
možnosti iOS 18

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."