Recenze iPhone 16 Pro – A pak že dokonalost neexistuje!

V redakci jsme otestovali iPhone 16 Pro

V redakci jsme otestovali iPhone 16 Pro | foto: vlastní


Apple 9. září představil své nejnovější iPhony 16, které opět jdou o kus dál než předchozí modely. Když opomeneme nedostupnou Apple Intelligence, nové modely na první pohled tolik změn nepřinášejí, ale pokud se ponoříme do hloubky, zjistíme, že minimálně iPhone 16 Pro má rozhodně co nabídnout. Letos se Apple rozhodl pro pozitivní krok, kterým je sjednocení fotovýbavy obou Pro iPhonů, z čehož nejvíce těží menší iPhone 16 Pro. V dnešní recenzi se podíváme na to, jakých změn jsme se letos dočkali a zda se vyplatí upgradovat z loňského iPhone 15 Pro.

Apple iPhone 16 Pro: specifikace

KonstrukceTitan a sklo, 149,6 × 71,5 × 8,3 mm, 199 g
Displej6,3″,  OLED, 120 Hz, 2622 × 1206 px, poměr stran 19.5:9, jemnost 460 ppi
Operační systémiOS 18
Čipset6jádrový (2× 4,04 GHz + 4×2 GHz), Apple A18 Pro
Paměť8 GB RAM, 128/256/512/1 024 GB úložiště
Fotoaparáttrojitý (48 Mpx hlavní 24mm + 12 Mpx teleobjektiv 120 mm + 48 Mpx ultraširoký 120°), clona f/1.8 + f/2.8 + f/2.2, stabilizace OIS (hlavní a teleobjektiv), 5× optický zoom, Dual LED dioda; HDR; přední 12 Mpx, clona f/1.9
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
Technologiepodpora 5G sítí, hybridní Dual SIM (nanoSIM + eSIM), Bluetooth 5.3, USB-C 3.2, MagSafe, Wi‑Fi 7, GPS, NFC, 3D čtečka tváře Face ID, stereo reproduktory
Baterie 3,582mAh, nabíjení kabelem až 29 W (USB PD), bezdrátové nabíjení (Qi) až 7,5 W / MagSafe až 15 W, reverzní nabíjení (Qi) až 4,5 W
Cena a dostupnostod 29 990 Kč, 20. září 2024

Balení přišlo o jednu maličkost

Posledních pár let jsou prodejní balení velmi skromná a letos v tomto trendu Apple pokračuje. V balení už nenajdete duo samolepek s nakousnutým jablkem, které byly velmi oblíbené. V balení tedy najdete pouze oboustranný USB-C kabel, dokumentaci a jehlu na otevření šuplíku na SIM karty.

Balení iPhone 16 Pro

Balení iPhone 16 Pro | foto: vlastní

Design zůstal stejný

Většina věrných fanoušků Applu ví, že iPhone svůj vzhled nepotřebuje měnit tak často jako různé telefony s Androidem. Apple jde na jistotu a chce, aby iPhone pořád na první pohled vypadal jako iPhone, což má své výhody i nevýhody.

Stejně jako loňský model má i letošní iPhone parádní prémiovou konstrukci. Rám telefonu je vyhotoven z odolného titanu, který se používá všude tam, kde je potřeba maximální odolnost a zároveň přijatelná hmotnost – například v konstrukci lodí a ponorek. Tento materiál je také velmi populární u nejnovějších gadgetů, jako jsou prémiové chytré prsteny. Záda telefonu jsou skleněná, aby byla zachována podpora pro bezdrátové nabíjení.

Apple iPhone 16 Pro v celé své kráse

Apple iPhone 16 Pro v celé své kráse | foto: vlastní

Pokud jde o hmotnost, letošní menší Pročko trochu přibralo na 199 gramů (nárůst o 12 gramů). To je způsobeno primárně větší velikostí displeje a o něco větší baterií, jejíž kapacitu se dozvíme až při pozdějších rozborkách telefonu. Každopádně telefon skvěle padne do ruky. Pro mě, jako člověka, který je zvyklý na větší „pádla“, to byla příjemná změna. Možnost ovládat telefon jednou rukou bez obav, že skončí na zemi, je k nezaplacení. Velkou výhodou jsou také příjemně zaoblené hrany, které nijak neřežou při používání do ruky.

iPhone 16 Pro se opět pyšní certifikací IP68 proti vodě a prachu a měl by zvládnout ponor až do hloubky 6 metrů po dobu 30 minut. Toto tvrzení jsem si ale osobně netroufl otestovat, ale jistě najdeme mnoho lidí, kteří to rádi vyzkouší a výsledek umístí na YouTube. Minimálně nemusíte mít strach si telefon vzít na pláž nebo ho používat v dešti, což se teď na podzim, který bývá velmi deštivý, hodí.

Na levé straně telefonu se nachází nové tlačítko, které ocení hlavně vášniví fotografové, protože umožňuje ovládat například zoom fotoaparátu nebo rovnou fotit. Přesně pro tento účel jsem ho využíval nejvíce, protože je na ideálním místě, kde při držení telefonu na šířku mám prsty, takže pak stačí jen pohodlně stisknout a fotografie je na světě.

Na iPhone 16 Pro se objevilo nové tlačítko

Na iPhone 16 Pro se objevilo nové tlačítko | foto: vlastní

Špičkový OLED displej od Samsungu

Zde se dostáváme k první větší změně oproti loňskému iPhone 15 Pro. Apple se rozhodl navýšit úhlopříčku displeje na 6,3 palců (původně 6,1). Kvůli této změně došlo k mírnému nárůstu hmotnosti a telefon je také o 3 milimetry vyšší, zatímco jeho šířka narostla o necelý milimetr. Tento růst rozměrů je však minimální, a to hlavně díky zmenšení rámečků okolo displeje, kterých si příliš nevšimnete. Když si však vedle sebe postavíte loňský a letošní model, rozdíl poznáte.

Kromě zvětšení úhlopříčky a mírného nárůstu rozlišení zůstal displej prakticky stejný. Pořád jde o špičkový OLED panel z dílen Samsungu s maximálním jasem až 2000 nitů, variabilní snímkovou frekvencí 120 Hz a podporou HDR10 a Dolby Vision. Displej je v reálné svítivosti naprosto dostačující a poráží většinu vlajkových modelů Androidu.

Displej iPhone 16 Pro

Displej iPhone 16 Pro | foto: vlastní

Displej je natolik jasný, že při používání na slunci eliminuje veškeré odrazy, což se u většiny telefonů říct nedá. Pokud ale telefon budete používat na slunci dlouho a s automatickou regulací jasu, může dojít k jeho ztmavení. Apple se tím snaží předejít přehřívání a případnému poškození panelu.

V displeji je opět tzv. dynamický ostrov, ve kterém je skrytá selfie kamerka a snímač pro Face ID. Tento výřez zůstal beze změn a nijak zásadně nepřekáží, občas však zakrývá text, například při prohlížení Reels na Instagramu. Na dynamický ostrov si snadno zvyknete, a navíc má i praktické využití – zobrazuje časovač, stopky nebo data z mnoha podporovaných aplikací. Displej samozřejmě podporuje i režim Always-on, který lze plně přizpůsobit.

Vyladěný iOS 18 bez nejdůležitější funkce

Operační systém iOS 18 je velmi podobný loňskému iOS 17, ale to není vůbec na škodu, protože stále jde o nejpropracovanější a nejintuitivnější operační systém na trhu. Nemusíte se tedy bát žádných záseků, zpomalení nebo podivných polovičatých aplikací, vše běží naprosto bez problémů. iOS 18 přece jen přinesl pár zásadních změn, mezi které patří přepracované kontrolní centrum, ve kterém si můžete seskupovat přepínače dle libosti. Nově je můžete umístit na další obrazovky spolu se specifickými widgety, kterých zatím moc není, protože vývojáři aplikací musí vydat aktualizace, které přidají jejich podporu.

Přepracované kontrolní centrum

Přepracované kontrolní centrum | foto: vlastní

Další zásadní změnou je možnost reorganizovat ikony a widgety na vaší domovské obrazovce – možnost, kterou sice Android má již mnoho let, ale lepší pozdě než nikdy. Obrovské přepracování prodělala aplikace Fotky, kde jsou všechny fotografie na jedné obrazovce a dají se organizovat podle mnoha různých kritérií. Stačí do lupy napsat, co hledáte, a bleskurychle dostanete všechny fotky odpovídající popisu. Pokud doskrolujete na konec seznamu fotek, najdete zde různé přednastavené sekce, jako jsou Výlety, Lidé a mazlíčci, Oblíbené, a můžete si zde vytvořit i alba.

Poslední zásadní novinkou je podpora pro standard RCS, který umožňuje pomocí iMessage komunikovat s telefony s Androidem. Tato funkce však v Česku zatím není funkční, protože vyžaduje certifikaci a schválení ze strany operátorů, takže jsem tuto funkci nemohl otestovat. Každopádně podpora by měla dorazit v následujících týdnech či měsících.

Apple iPhone 16 Pro

Apple iPhone 16 Pro | foto: vlastní

Bez Apple Intelligence

Asi nejzásadnějším nedostatkem, alespoň pro mě, je absence Apple Intelligence při vydání iOS 18. Apple na tuto funkcionalitu velmi sázel při svých eventech a to, že dorazí později, je zkrátka škoda. Apple AI by měla přijít v rámci aktualizace iOS 18.1, která vyjde v říjnu. Akorát ne pro nás Evropany, protože vydání komplikují přísná nařízení Evropské unie. Apple chce mít jistotu, že se nedostane do problémů, a tak vydání Apple inteligence pro evropský trh raději odložil. Naštěstí na brzkém vydání i v našich končinách Apple pilně pracuje, jen se my, Češi, budeme muset spokojit pouze s fungováním v angličtině.

Nejvýkonnější čipset na světě

Bez nadsázky lze říct, že čipset v iPhonu 16 Pro je nejvýkonnější na světě, a to jak z pohledu procesoru, tak grafické části. Procesor je dokonce výkonnější než čipset Apple M1, který je ve starších MacBoocích a iPadech. Na mobilu si díky tomu můžete užít i několik portů PC her, jako je Death Stranding nebo Resident Evil Village. V obou případech jde o hardwarově náročné hry, které si můžete zahrát na malém iPhonu. Během hraní se telefon trochu zahříval, což ale nebylo tolik znát a což může ještě více zmírnit použití pouzdra, které rozhodně doporučuji i z důvodu ochrany samotného zařízení.

Telefon se zahříval o dost méně než například Xiaomi 14 Ultra, které mělo v některých situacích problém dokončit různé zátěžové testy právě kvůli přehřívání. Na výsledky několika benchmarků se můžete podívat níže, hlavně skóre z GeekBench 6 je impozantní.

Výdrž baterie a nabíjení

Pokud jde o výdrž baterie, telefon mě příjemně překvapil, protože zatím vypadá, že má o dost lepší výdrž než loňský model. Dokonce dokáže téměř dorovnat iPhone 15 Pro Max, který měl excelentní výdrž. Procenta baterie nemizí nijak zásadně ani během focení, a dokonce se při něm telefon nijak zásadně nezahřívá, což rozhodně není samozřejmost.

iPhone 16 Pro je s přehledem celodenní telefon, a to i pokud jste náročný uživatel jako já a hodně fotíte, hrajete hry a brouzdáte po sociálních sítích. Pokud jste méně náročný uživatel a spokojíte se s voláním, SMSkováním, sociálními sítěmi a občasným videem, můžete se dostat klidně i na dvoudenní výdrž. Vše se ale odvíjí od toho, jaké aplikace využíváte. Za mě jeden z velkých důvodů, proč upgradovat na letošní menší Pročko, je právě parádní výdrž baterie, kterou pocítíte, ať už budete telefon využívat jakkoliv.

Rychlost nabíjení Apple nijak nezměnil. Telefon podporuje 25W drátové nabíjení a 15W bezdrátové nabíjení. Z 0 na 50 % se dostanete za 30 minut, jestliže použijete originální Apple adaptér. Já jsem telefon nabíjel pomocí adaptéru s výkonem 80 W a z 0 na 100 % jsem ho nabil za cca hodinu a 35 minut. Na dnešní poměry rychlonabíjení se Apple stále drží při zemi.

Fotoaparát iPhone 16 Pro

Fotoaparát iPhone 16 Pro | foto: vlastní

Jak obstojí iPhone 16 Pro jako fotomobil?

iPhone 16 Pro doznal výrazného vylepšení, zejména díky sjednocení obou Pro variant – varianta Pro má nyní stejné senzory jako větší varianta Max. Teleobjektiv s 3× optickým zoomem nahradil ten s 5× optickým přiblížením, takže všichni, kdo rádi zoomují, budou nadšeni. Další vylepšení dostala ultraširokoúhlá kamera, která má nyní rozlišení 48 Mpx. Jinak vše zůstalo při starém – hlavní kamera má 48 Mpx a selfie kamera má stále 12 Mpx senzor.

  • 48 Mpx, f/1.8, 24mm (hlavní), 1/1.28″, 1.22µm, dual pixel PDAF, OIS
  • 12 Mpx, f/2.8, 120mm (teleobjektiv), 1/3.06″, 1.12µm, PDAF, OIS, 5× optický zoom
  • 48 Mpx, f/2.2, 13mm, 120˚ (ultraširoký), 0.7µm, PDAF
  • TOF 3D LiDAR snímač hloubky ostrosti
Nové tlačítko v akci

Nové tlačítko v akci | foto: vlastní

Hlavní snímač fotí v rozlišení 25 Mpx, takže fotografie mají dostatek detailů i po přiblížení. Kvalita fotek je na velmi vysoké úrovni a barvy jsou věrné realitě. V některých případech by možná neškodilo barvy trochu zvýraznit, aby více vynikly, ale to je spíše otázka osobní preference. Denním fotkám opravdu není co vytknout – algoritmus Applu vytváří sice ne tak výrazné, ale velmi realistické fotky. Žádná „přemodřená“ obloha nebo příliš zelená tráva.

5× teleobjektiv mě příjemně překvapil – fotky z něj jsou detailní a drží konzistentní barevnou paletu ve srovnání s hlavním snímačem. Přes den jsou fotky dostatečně detailní a ve stínech často není žádný šum. Nejvíce mě překvapila kvalita při 10× digitálním přiblížení, protože výsledné fotky jsou velmi kvalitní, přestože má senzor pouze 12 Mpx. Přibližovat můžete až do 25×, ale zde už je znatelný pokles kvality – stále jde o použitelné fotografie, ale musíte počítat s větším množstvím šumu a místy digitálními artefakty.

Ultraširokoúhlá kamera také obdržela upgrade. Přes den produkuje detailní fotografie s barvami, které jsou konzistentní s ostatními snímači, a fotografie nešumí ani nemají deformované okraje. Tato kamera také slouží pro makro režim, do kterého telefon přepne automaticky. Fotky z něj jsou plné detailů, bez šumu a velmi ostré – rozhodně srovnatelné s konkurencí. Režim makro mě překvapil i při použití teleobjektivu, ale zde ho nedoporučuji, protože fotky byly plné šumu a barvy mdlé. U ultraširokoúhlé kamery bych nejvíce vytkl barvy, které jsou méně výrazné a někdy až vybledlé ve srovnání s ostatními snímači.

Noční focení

iPhone 16 Pro exceluje v nočním focení, alespoň pokud jde o hlavní snímač. Fotky jsou detailní a algoritmus pro eliminaci šumu pracuje většinou dobře. Šum se nejvíce objevuje na nejtmavších místech, jako je obloha nebo větší stíny, ale nic, co by bylo výrazně patrné. Teleobjektiv a ultraširokoúhlý snímač trpí při slabém osvětlení více.

Ultraširokoúhlá kamera se při slabém osvětlení ukázala jako nejméně použitelná – pokud je na scéně jen pár slabších pouličních lamp, jsou fotky tmavé, neostré a s výraznými odrazy světel (lens flares). Teleobjektiv produkuje tmavší fotky se šumem, ale většina scény je stále viditelná.

Jak fotí iPhone 16 Pro?

Ukázka: hlavní senzor

 

Ukázka: ultra-širokoúhlé snímky

Ukázka: 5x teleobjektiv

Ukázka: Makro

Ukázka: 10x hybridní zoom

 

Ukázka: noční fotky

 

Kvalita videa

iPhony vždy excelovaly ve videu a i letos je jejich kvalita špičková. Telefon dokáže natáčet detailní a stabilní videa, nově i ve 4K při 120 fps, což vypadá skvěle, ale připravte se na to, že těmito videi rychle zaplníte 128GB úložiště. Doporučuji si tedy pořídit model s vyšší kapacitou. Apple letos vylepšil i kvalitu mikrofonů, což je patrné při natáčení videí – mikrofony si lépe poradí s odfiltrováním větru. Pokud chcete telefon s nejlepším videem, iPhone je ideální volba. Jedinou nevýhodou je, že při špatném osvětlení videa nejsou tak stabilní a objektivy jsou náchylné na odrazy okolních světel, podobně jako při focení. Tento problém Apple bohužel dlouhodobě opomíjí.

Porovnání s nejlepším fotomobilem na trhu

Jak si vede nejnovější iPhone 16 Pro proti dravé čínské konkurenci ve formě fotomobilu Vivo X100 Ultra? To můžete vidět na snímcích níže (levá fotka z Viva, pravá z iPhone). Na první pohled je patrný odlišný přístup k barvám – Vivo produkuje živější barvy, zatímco iPhone o něco realističtější, ale místy nevýrazné. Fotky z hlavních senzorů jsou kvalitou poměrně srovnatelné, hlavní rozdíl spočívá v barvách a v tom, že Vivo má v některých situacích lepší HDR. Nejvíce jsem se zaměřil na noční fotky, kde je rozdíl nejvýraznější. Vivo na všech senzorech produkuje ostřejší fotky, které jsou barevně živější než u iPhone 16 Pro, což může být výhodou nebo nevýhodou, v závislosti na preferencích. V nočním režimu má Apple opravdu co dohánět, ale není v tom sám.

Vivo má hardwarově ve všech aspektech lepší senzory, což je nejvíce znát při zoomování, kde tento čínský fotomobil nemá konkurenci. Fotky jsou kvalitnější na jakémkoliv stupni přiblížení a funkce telemakro je praktičtější – můžete fotit makro z větší vzdálenosti, aniž byste si stínili nebo vyplašili hmyz, který se snažíte zachytit. Apple má rozhodně co dohánět, ale to neznamená, že iPhone 16 Pro je špatný fotomobil – pro většinu uživatelů bude dostatečný. Některá konkurence sice nabízí lepší fotomobily, ale často ztrácí v jiných aspektech, jako je software, výkon nebo výdrž baterie, což může být pro mnoho uživatelů důležitější než kvalitnější fotografie. V plno z těchto vyjmenovaných kategoriích nemá totiž Apple žádnou konkurenci.

Jak si vede iPhone 16 Pro proti Vivo X100 Ultra?

Porovnání: 25× zoom (Vivo vlevo, iPhone vpravo)

Porovnání: noc ultra širokoúhlá kamera (Vivo vlevo, iPhone vpravo)

Porovnání: hlavní kamera (Vivo vlevo, iPhone vpravo)

 

Porovnání: 5× zoom (Vivo vlevo, iPhone vpravo)

Porovnání: makro (Vivo vlevo, iPhone vpravo)

Závěr recenze

Vyplatí se upgradovat z loňského iPhone 15 Pro na letošní model? Za mě ano, pokud máte dostatek financí a je pro vás důležitý fotoaparát. Kromě toho získáte i větší displej a znatelně lepší výdrž baterie. Pokud ale tolik nefotíte, upgrade bych spíše nedoporučil – jen kvůli lepší výdrži a většímu displeji se nevyplatí kupovat hned nový iPhone. Nejzásadnější změny u iPhone 16 Pro proběhly v oblasti fotoaparátů, a proto je důležité k tomu takto přistupovat. Nový iPhone mohu doporučit i těm, kteří hledají kompaktní telefon s parádní výdrží baterie, dobrými fotoaparáty a bezchybnou konstrukcí.

iPhone 16 Pro nemá žádné zásadní nedostatky, ale existuje několik věcí, které by šlo vylepšit – například nasazení fyzicky větších foto senzorů, jako mají některé čínské značky, nebo podpora rychlejšího nabíjení. Všem iPhonům by také prospělo protiodrazové krycí sklíčko u fotoaparátů, aby tolik netrpěly na světelné odlesky.

Za zapůjčení telefonu Apple iPhone 16 Pro děkujeme obchodu Mobil Pohotovost, kde nakoupíte iPhone 16 Pro absolutně nejvýhodněji.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
Skvěle padne do rukyPomalé nabíjení
Špičkový displejNedostupnost Apple AI při vydání
Kvalitní dílenské zpracováníFotoaparáty by si zasloužily větší senzory
Stejná fotovýbava jako má větší Max varianta
Zlepšená výdrž baterie a nejvýkonnější čipset na trhu

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."

Recenze iPhone 16 Pro – A pak že dokonalost neexistuje!

V redakci jsme otestovali iPhone 16 Pro

V redakci jsme otestovali iPhone 16 Pro | foto: vlastní

Recenze Apple iPhone 16 Pro

» 1. Úvod a parametry
» 2. Obsah balení
» 3. Design
» 4. Displej
» 5. Operační systém iOS 18
» 6. Apple Intelligence
» 7. Výkon & čipset A18 Pro
» 8. Výdrž baterie a nabíjení
» 9. Fotoaparát
» 10. Porovnání s Vivo X100 Ultra
» 11. Závěr


Apple 9. září představil své nejnovější iPhony 16, které opět jdou o kus dál než předchozí modely. Když opomeneme nedostupnou Apple Intelligence, nové modely na první pohled tolik změn nepřinášejí, ale pokud se ponoříme do hloubky, zjistíme, že minimálně iPhone 16 Pro má rozhodně co nabídnout. Letos se Apple rozhodl pro pozitivní krok, kterým je sjednocení fotovýbavy obou Pro iPhonů, z čehož nejvíce těží menší iPhone 16 Pro. V dnešní recenzi se podíváme na to, jakých změn jsme se letos dočkali a zda se vyplatí upgradovat z loňského iPhone 15 Pro.

Apple iPhone 16 Pro: specifikace

KonstrukceTitan a sklo, 149,6 × 71,5 × 8,3 mm, 199 g
Displej6,3″,  OLED, 120 Hz, 2622 × 1206 px, poměr stran 19.5:9, jemnost 460 ppi
Operační systémiOS 18
Čipset6jádrový (2× 4,04 GHz + 4×2 GHz), Apple A18 Pro
Paměť8 GB RAM, 128/256/512/1 024 GB úložiště
Fotoaparáttrojitý (48 Mpx hlavní 24mm + 12 Mpx teleobjektiv 120 mm + 48 Mpx ultraširoký 120°), clona f/1.8 + f/2.8 + f/2.2, stabilizace OIS (hlavní a teleobjektiv), 5× optický zoom, Dual LED dioda; HDR; přední 12 Mpx, clona f/1.9
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
Technologiepodpora 5G sítí, hybridní Dual SIM (nanoSIM + eSIM), Bluetooth 5.3, USB-C 3.2, MagSafe, Wi‑Fi 7, GPS, NFC, 3D čtečka tváře Face ID, stereo reproduktory
Baterie 3,582mAh, nabíjení kabelem až 29 W (USB PD), bezdrátové nabíjení (Qi) až 7,5 W / MagSafe až 15 W, reverzní nabíjení (Qi) až 4,5 W
Cena a dostupnostod 29 990 Kč, 20. září 2024

Balení přišlo o jednu maličkost

Posledních pár let jsou prodejní balení velmi skromná a letos v tomto trendu Apple pokračuje. V balení už nenajdete duo samolepek s nakousnutým jablkem, které byly velmi oblíbené. V balení tedy najdete pouze oboustranný USB-C kabel, dokumentaci a jehlu na otevření šuplíku na SIM karty.

Balení iPhone 16 Pro

Balení iPhone 16 Pro | foto: vlastní

Design zůstal stejný

Většina věrných fanoušků Applu ví, že iPhone svůj vzhled nepotřebuje měnit tak často jako různé telefony s Androidem. Apple jde na jistotu a chce, aby iPhone pořád na první pohled vypadal jako iPhone, což má své výhody i nevýhody.

Stejně jako loňský model má i letošní iPhone parádní prémiovou konstrukci. Rám telefonu je vyhotoven z odolného titanu, který se používá všude tam, kde je potřeba maximální odolnost a zároveň přijatelná hmotnost – například v konstrukci lodí a ponorek. Tento materiál je také velmi populární u nejnovějších gadgetů, jako jsou prémiové chytré prsteny. Záda telefonu jsou skleněná, aby byla zachována podpora pro bezdrátové nabíjení.

Apple iPhone 16 Pro v celé své kráse

Apple iPhone 16 Pro v celé své kráse | foto: vlastní

Pokud jde o hmotnost, letošní menší Pročko trochu přibralo na 199 gramů (nárůst o 12 gramů). To je způsobeno primárně větší velikostí displeje a o něco větší baterií, jejíž kapacitu se dozvíme až při pozdějších rozborkách telefonu. Každopádně telefon skvěle padne do ruky. Pro mě, jako člověka, který je zvyklý na větší „pádla“, to byla příjemná změna. Možnost ovládat telefon jednou rukou bez obav, že skončí na zemi, je k nezaplacení. Velkou výhodou jsou také příjemně zaoblené hrany, které nijak neřežou při používání do ruky.

iPhone 16 Pro se opět pyšní certifikací IP68 proti vodě a prachu a měl by zvládnout ponor až do hloubky 6 metrů po dobu 30 minut. Toto tvrzení jsem si ale osobně netroufl otestovat, ale jistě najdeme mnoho lidí, kteří to rádi vyzkouší a výsledek umístí na YouTube. Minimálně nemusíte mít strach si telefon vzít na pláž nebo ho používat v dešti, což se teď na podzim, který bývá velmi deštivý, hodí.

Na levé straně telefonu se nachází nové tlačítko, které ocení hlavně vášniví fotografové, protože umožňuje ovládat například zoom fotoaparátu nebo rovnou fotit. Přesně pro tento účel jsem ho využíval nejvíce, protože je na ideálním místě, kde při držení telefonu na šířku mám prsty, takže pak stačí jen pohodlně stisknout a fotografie je na světě.

Na iPhone 16 Pro se objevilo nové tlačítko

Na iPhone 16 Pro se objevilo nové tlačítko | foto: vlastní

Špičkový OLED displej od Samsungu

Zde se dostáváme k první větší změně oproti loňskému iPhone 15 Pro. Apple se rozhodl navýšit úhlopříčku displeje na 6,3 palců (původně 6,1). Kvůli této změně došlo k mírnému nárůstu hmotnosti a telefon je také o 3 milimetry vyšší, zatímco jeho šířka narostla o necelý milimetr. Tento růst rozměrů je však minimální, a to hlavně díky zmenšení rámečků okolo displeje, kterých si příliš nevšimnete. Když si však vedle sebe postavíte loňský a letošní model, rozdíl poznáte.

Kromě zvětšení úhlopříčky a mírného nárůstu rozlišení zůstal displej prakticky stejný. Pořád jde o špičkový OLED panel z dílen Samsungu s maximálním jasem až 2000 nitů, variabilní snímkovou frekvencí 120 Hz a podporou HDR10 a Dolby Vision. Displej je v reálné svítivosti naprosto dostačující a poráží většinu vlajkových modelů Androidu.

Displej iPhone 16 Pro

Displej iPhone 16 Pro | foto: vlastní

Displej je natolik jasný, že při používání na slunci eliminuje veškeré odrazy, což se u většiny telefonů říct nedá. Pokud ale telefon budete používat na slunci dlouho a s automatickou regulací jasu, může dojít k jeho ztmavení. Apple se tím snaží předejít přehřívání a případnému poškození panelu.

V displeji je opět tzv. dynamický ostrov, ve kterém je skrytá selfie kamerka a snímač pro Face ID. Tento výřez zůstal beze změn a nijak zásadně nepřekáží, občas však zakrývá text, například při prohlížení Reels na Instagramu. Na dynamický ostrov si snadno zvyknete, a navíc má i praktické využití – zobrazuje časovač, stopky nebo data z mnoha podporovaných aplikací. Displej samozřejmě podporuje i režim Always-on, který lze plně přizpůsobit.

Vyladěný iOS 18 bez nejdůležitější funkce

Operační systém iOS 18 je velmi podobný loňskému iOS 17, ale to není vůbec na škodu, protože stále jde o nejpropracovanější a nejintuitivnější operační systém na trhu. Nemusíte se tedy bát žádných záseků, zpomalení nebo podivných polovičatých aplikací, vše běží naprosto bez problémů. iOS 18 přece jen přinesl pár zásadních změn, mezi které patří přepracované kontrolní centrum, ve kterém si můžete seskupovat přepínače dle libosti. Nově je můžete umístit na další obrazovky spolu se specifickými widgety, kterých zatím moc není, protože vývojáři aplikací musí vydat aktualizace, které přidají jejich podporu.

Přepracované kontrolní centrum

Přepracované kontrolní centrum | foto: vlastní

Další zásadní změnou je možnost reorganizovat ikony a widgety na vaší domovské obrazovce – možnost, kterou sice Android má již mnoho let, ale lepší pozdě než nikdy. Obrovské přepracování prodělala aplikace Fotky, kde jsou všechny fotografie na jedné obrazovce a dají se organizovat podle mnoha různých kritérií. Stačí do lupy napsat, co hledáte, a bleskurychle dostanete všechny fotky odpovídající popisu. Pokud doskrolujete na konec seznamu fotek, najdete zde různé přednastavené sekce, jako jsou Výlety, Lidé a mazlíčci, Oblíbené, a můžete si zde vytvořit i alba.

Poslední zásadní novinkou je podpora pro standard RCS, který umožňuje pomocí iMessage komunikovat s telefony s Androidem. Tato funkce však v Česku zatím není funkční, protože vyžaduje certifikaci a schválení ze strany operátorů, takže jsem tuto funkci nemohl otestovat. Každopádně podpora by měla dorazit v následujících týdnech či měsících.

Apple iPhone 16 Pro

Apple iPhone 16 Pro | foto: vlastní

Bez Apple Intelligence

Asi nejzásadnějším nedostatkem, alespoň pro mě, je absence Apple Intelligence při vydání iOS 18. Apple na tuto funkcionalitu velmi sázel při svých eventech a to, že dorazí později, je zkrátka škoda. Apple AI by měla přijít v rámci aktualizace iOS 18.1, která vyjde v říjnu. Akorát ne pro nás Evropany, protože vydání komplikují přísná nařízení Evropské unie. Apple chce mít jistotu, že se nedostane do problémů, a tak vydání Apple inteligence pro evropský trh raději odložil. Naštěstí na brzkém vydání i v našich končinách Apple pilně pracuje, jen se my, Češi, budeme muset spokojit pouze s fungováním v angličtině.

Nejvýkonnější čipset na světě

Bez nadsázky lze říct, že čipset v iPhonu 16 Pro je nejvýkonnější na světě, a to jak z pohledu procesoru, tak grafické části. Procesor je dokonce výkonnější než čipset Apple M1, který je ve starších MacBoocích a iPadech. Na mobilu si díky tomu můžete užít i několik portů PC her, jako je Death Stranding nebo Resident Evil Village. V obou případech jde o hardwarově náročné hry, které si můžete zahrát na malém iPhonu. Během hraní se telefon trochu zahříval, což ale nebylo tolik znát a což může ještě více zmírnit použití pouzdra, které rozhodně doporučuji i z důvodu ochrany samotného zařízení.

Telefon se zahříval o dost méně než například Xiaomi 14 Ultra, které mělo v některých situacích problém dokončit různé zátěžové testy právě kvůli přehřívání. Na výsledky několika benchmarků se můžete podívat níže, hlavně skóre z GeekBench 6 je impozantní.

Výdrž baterie a nabíjení

Pokud jde o výdrž baterie, telefon mě příjemně překvapil, protože zatím vypadá, že má o dost lepší výdrž než loňský model. Dokonce dokáže téměř dorovnat iPhone 15 Pro Max, který měl excelentní výdrž. Procenta baterie nemizí nijak zásadně ani během focení, a dokonce se při něm telefon nijak zásadně nezahřívá, což rozhodně není samozřejmost.

iPhone 16 Pro je s přehledem celodenní telefon, a to i pokud jste náročný uživatel jako já a hodně fotíte, hrajete hry a brouzdáte po sociálních sítích. Pokud jste méně náročný uživatel a spokojíte se s voláním, SMSkováním, sociálními sítěmi a občasným videem, můžete se dostat klidně i na dvoudenní výdrž. Vše se ale odvíjí od toho, jaké aplikace využíváte. Za mě jeden z velkých důvodů, proč upgradovat na letošní menší Pročko, je právě parádní výdrž baterie, kterou pocítíte, ať už budete telefon využívat jakkoliv.

Rychlost nabíjení Apple nijak nezměnil. Telefon podporuje 25W drátové nabíjení a 15W bezdrátové nabíjení. Z 0 na 50 % se dostanete za 30 minut, jestliže použijete originální Apple adaptér. Já jsem telefon nabíjel pomocí adaptéru s výkonem 80 W a z 0 na 100 % jsem ho nabil za cca hodinu a 35 minut. Na dnešní poměry rychlonabíjení se Apple stále drží při zemi.

Fotoaparát iPhone 16 Pro

Fotoaparát iPhone 16 Pro | foto: vlastní

Jak obstojí iPhone 16 Pro jako fotomobil?

iPhone 16 Pro doznal výrazného vylepšení, zejména díky sjednocení obou Pro variant – varianta Pro má nyní stejné senzory jako větší varianta Max. Teleobjektiv s 3× optickým zoomem nahradil ten s 5× optickým přiblížením, takže všichni, kdo rádi zoomují, budou nadšeni. Další vylepšení dostala ultraširokoúhlá kamera, která má nyní rozlišení 48 Mpx. Jinak vše zůstalo při starém – hlavní kamera má 48 Mpx a selfie kamera má stále 12 Mpx senzor.

  • 48 Mpx, f/1.8, 24mm (hlavní), 1/1.28″, 1.22µm, dual pixel PDAF, OIS
  • 12 Mpx, f/2.8, 120mm (teleobjektiv), 1/3.06″, 1.12µm, PDAF, OIS, 5× optický zoom
  • 48 Mpx, f/2.2, 13mm, 120˚ (ultraširoký), 0.7µm, PDAF
  • TOF 3D LiDAR snímač hloubky ostrosti
Nové tlačítko v akci

Nové tlačítko v akci | foto: vlastní

Hlavní snímač fotí v rozlišení 25 Mpx, takže fotografie mají dostatek detailů i po přiblížení. Kvalita fotek je na velmi vysoké úrovni a barvy jsou věrné realitě. V některých případech by možná neškodilo barvy trochu zvýraznit, aby více vynikly, ale to je spíše otázka osobní preference. Denním fotkám opravdu není co vytknout – algoritmus Applu vytváří sice ne tak výrazné, ale velmi realistické fotky. Žádná „přemodřená“ obloha nebo příliš zelená tráva.

5× teleobjektiv mě příjemně překvapil – fotky z něj jsou detailní a drží konzistentní barevnou paletu ve srovnání s hlavním snímačem. Přes den jsou fotky dostatečně detailní a ve stínech často není žádný šum. Nejvíce mě překvapila kvalita při 10× digitálním přiblížení, protože výsledné fotky jsou velmi kvalitní, přestože má senzor pouze 12 Mpx. Přibližovat můžete až do 25×, ale zde už je znatelný pokles kvality – stále jde o použitelné fotografie, ale musíte počítat s větším množstvím šumu a místy digitálními artefakty.

Ultraširokoúhlá kamera také obdržela upgrade. Přes den produkuje detailní fotografie s barvami, které jsou konzistentní s ostatními snímači, a fotografie nešumí ani nemají deformované okraje. Tato kamera také slouží pro makro režim, do kterého telefon přepne automaticky. Fotky z něj jsou plné detailů, bez šumu a velmi ostré – rozhodně srovnatelné s konkurencí. Režim makro mě překvapil i při použití teleobjektivu, ale zde ho nedoporučuji, protože fotky byly plné šumu a barvy mdlé. U ultraširokoúhlé kamery bych nejvíce vytkl barvy, které jsou méně výrazné a někdy až vybledlé ve srovnání s ostatními snímači.

Noční focení

iPhone 16 Pro exceluje v nočním focení, alespoň pokud jde o hlavní snímač. Fotky jsou detailní a algoritmus pro eliminaci šumu pracuje většinou dobře. Šum se nejvíce objevuje na nejtmavších místech, jako je obloha nebo větší stíny, ale nic, co by bylo výrazně patrné. Teleobjektiv a ultraširokoúhlý snímač trpí při slabém osvětlení více.

Ultraširokoúhlá kamera se při slabém osvětlení ukázala jako nejméně použitelná – pokud je na scéně jen pár slabších pouličních lamp, jsou fotky tmavé, neostré a s výraznými odrazy světel (lens flares). Teleobjektiv produkuje tmavší fotky se šumem, ale většina scény je stále viditelná.

Jak fotí iPhone 16 Pro?

Ukázka: hlavní senzor

 

Ukázka: ultra-širokoúhlé snímky

Ukázka: 5x teleobjektiv

Ukázka: Makro

Ukázka: 10x hybridní zoom

 

Ukázka: noční fotky

 

Kvalita videa

iPhony vždy excelovaly ve videu a i letos je jejich kvalita špičková. Telefon dokáže natáčet detailní a stabilní videa, nově i ve 4K při 120 fps, což vypadá skvěle, ale připravte se na to, že těmito videi rychle zaplníte 128GB úložiště. Doporučuji si tedy pořídit model s vyšší kapacitou. Apple letos vylepšil i kvalitu mikrofonů, což je patrné při natáčení videí – mikrofony si lépe poradí s odfiltrováním větru. Pokud chcete telefon s nejlepším videem, iPhone je ideální volba. Jedinou nevýhodou je, že při špatném osvětlení videa nejsou tak stabilní a objektivy jsou náchylné na odrazy okolních světel, podobně jako při focení. Tento problém Apple bohužel dlouhodobě opomíjí.

Porovnání s nejlepším fotomobilem na trhu

Jak si vede nejnovější iPhone 16 Pro proti dravé čínské konkurenci ve formě fotomobilu Vivo X100 Ultra? To můžete vidět na snímcích níže (levá fotka z Viva, pravá z iPhone). Na první pohled je patrný odlišný přístup k barvám – Vivo produkuje živější barvy, zatímco iPhone o něco realističtější, ale místy nevýrazné. Fotky z hlavních senzorů jsou kvalitou poměrně srovnatelné, hlavní rozdíl spočívá v barvách a v tom, že Vivo má v některých situacích lepší HDR. Nejvíce jsem se zaměřil na noční fotky, kde je rozdíl nejvýraznější. Vivo na všech senzorech produkuje ostřejší fotky, které jsou barevně živější než u iPhone 16 Pro, což může být výhodou nebo nevýhodou, v závislosti na preferencích. V nočním režimu má Apple opravdu co dohánět, ale není v tom sám.

Vivo má hardwarově ve všech aspektech lepší senzory, což je nejvíce znát při zoomování, kde tento čínský fotomobil nemá konkurenci. Fotky jsou kvalitnější na jakémkoliv stupni přiblížení a funkce telemakro je praktičtější – můžete fotit makro z větší vzdálenosti, aniž byste si stínili nebo vyplašili hmyz, který se snažíte zachytit. Apple má rozhodně co dohánět, ale to neznamená, že iPhone 16 Pro je špatný fotomobil – pro většinu uživatelů bude dostatečný. Některá konkurence sice nabízí lepší fotomobily, ale často ztrácí v jiných aspektech, jako je software, výkon nebo výdrž baterie, což může být pro mnoho uživatelů důležitější než kvalitnější fotografie. V plno z těchto vyjmenovaných kategoriích nemá totiž Apple žádnou konkurenci.

Jak si vede iPhone 16 Pro proti Vivo X100 Ultra?

Porovnání: 25× zoom (Vivo vlevo, iPhone vpravo)

Porovnání: noc ultra širokoúhlá kamera (Vivo vlevo, iPhone vpravo)

Porovnání: hlavní kamera (Vivo vlevo, iPhone vpravo)

 

Porovnání: 5× zoom (Vivo vlevo, iPhone vpravo)

Porovnání: makro (Vivo vlevo, iPhone vpravo)

Závěr recenze

Vyplatí se upgradovat z loňského iPhone 15 Pro na letošní model? Za mě ano, pokud máte dostatek financí a je pro vás důležitý fotoaparát. Kromě toho získáte i větší displej a znatelně lepší výdrž baterie. Pokud ale tolik nefotíte, upgrade bych spíše nedoporučil – jen kvůli lepší výdrži a většímu displeji se nevyplatí kupovat hned nový iPhone. Nejzásadnější změny u iPhone 16 Pro proběhly v oblasti fotoaparátů, a proto je důležité k tomu takto přistupovat. Nový iPhone mohu doporučit i těm, kteří hledají kompaktní telefon s parádní výdrží baterie, dobrými fotoaparáty a bezchybnou konstrukcí.

iPhone 16 Pro nemá žádné zásadní nedostatky, ale existuje několik věcí, které by šlo vylepšit – například nasazení fyzicky větších foto senzorů, jako mají některé čínské značky, nebo podpora rychlejšího nabíjení. Všem iPhonům by také prospělo protiodrazové krycí sklíčko u fotoaparátů, aby tolik netrpěly na světelné odlesky.

Za zapůjčení telefonu Apple iPhone 16 Pro děkujeme obchodu Mobil Pohotovost, kde nakoupíte iPhone 16 Pro absolutně nejvýhodněji.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
Skvěle padne do rukyPomalé nabíjení
Špičkový displejNedostupnost Apple AI při vydání
Kvalitní dílenské zpracováníFotoaparáty by si zasloužily větší senzory
Stejná fotovýbava jako má větší Max varianta
Zlepšená výdrž baterie a nejvýkonnější čipset na trhu

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."