Recenze Poco F6 Pro – Kdo koupí, neprohloupí. Co nabízí „budget“ vlajka?

  • Poco představilo svůj nejvybavenější telefon s označením F6 Pro
  • Zaujme především svou nekompromisní výbavou a dobrou cenou
  • Jak si telefon poradí se silnou konkurencí?
Otestovali jsme Poco F6 Pro

Otestovali jsme Poco F6 Pro | foto: vlastní

Poco je společnost, která klade velký důraz na originalitu a na to, aby její produkty nabízely co nejlepší poměr cena/výkon. Telefony této značky jsou zaměřeny především na mladé, což se odráží ve zvoleném designu a originálních barevných variantách, které se vymykají nudným černým plackám. To platí i pro nejvybavenější model Poco F6 Pro, který zaujme vysokým výkonem a skvělým displejem.

Poco F6 Pro: specifikace

Konstrukcekov a sklo, 160,86 × 74,95 × 8,21 mm, 209 g
Displej6,67″,  AMOLED, 120 Hz, 3200 × 1440 px, poměr stran 20:9, jemnost 526 ppi
Operační systémAndroid 14 + HyperOS
Čipset8jádrový, 3,19 GHz, Snapdragon 8 Gen 2
Paměť12 GB/16GB RAM, úložiště 512/1TB (UFS 4.0)
Fotoaparáttři (50 Mpx hlavní + 8 Mpx širokoúhlý + 2 Mpx Macro), clona f/1.6 + f/2.2 + f/2.4, OIS, LED blesk; přední 16 Mpx , clona f/2.5
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
TechnologieDual SIM, Bluetooth 5.3, NFC, GPS, Wi-Fi 7, USB-C, čtečka otisků v displeji, čtečka obličeje, infraport, stereo reproduktory
Baterie5 000 mAh, rychlonabíjení 120 W
Cena a dostupnostod 14 990 Kč, 23. května 2024

Recenze Poco F6 Pro – Tradičně bohaté balení

Jak je u Poco zvykem, v základním balení najdeme vše důležité, co k telefonu budeme potřebovat. Najdeme v něm nadstandardně výkonný 120W nabíjecí adaptér, USB-C kabel, silikonový kryt, který je příjemný na dotek, a na displeji telefonu je předinstalovaná ochranná folie. Samozřejmě v balení nechybí ani různé uživatelské příručky a špendlík na otevření slotu na SIM karty.

Balení Poco F6 Pro

Balení Poco F6 Pro | foto: vlastní

Elegantní design s originálními zády

Do redakce nám dorazila bílá varianta, která má na první pohled obyčejná záda, ale při bližším pohledu můžeme spatřit speciální texturu podobnou mramoru, která se objeví při pohledu zblízka. Textura se navíc mění v závislosti na tom, z jakého úhlu se na telefon díváte. Rozhodně pěkný detail. Samotná záda jsou navíc na dotek příjemně hladká a nechytají žádné otisky prstů díky matné úpravě.

Poco F6 Pro se vážně povedlo

Poco F6 Pro se vážně povedlo | foto: vlastní

Fotomodul se nachází v horní části zad telefonu a na rozdíl od jejich dolní části je poměrně velkým magnetem na otisky, takže se připravte na časté čištění. Naštěstí na bílé variantě modulu nejsou otisky prstů tak patrné, jako by mohly být na černé barevné variantě. Samotné čočky fotoaparátu vystupují ze samotného fotomodulu, takže mohou chytat potenciálně více nečistot. V modulu s fotoaparáty se nachází 3 foto senzory a jedna čočka s LED svítilnou.

Rámeček telefonu je vyroben z kovu a má skosené hrany příjemné na dotek, díky kterým telefon dobře padne do ruky. Na levé straně nalezneme tlačítka ovládání hlasitosti a vypínací tlačítko, na dolní straně se poté nachází jeden poměrně malý reproduktor, USB-C konektor na nabíjení a šuplík pro SIM karty. Na horní straně můžeme najít další, menší reproduktor, takže telefon disponuje poměrně hlasitými stereo reproduktory.

Parádní AMOLED displej

Jedna z nejsilnějších stránek Poco F6 Pro je bezesporu displej. Ten zde najdeme v úhlopříčce 6,67 palců s rozlišením 3200 × 1440 pixelů. Jemnost displeje tedy vychází na hodnotu 526 ppi, což je více než dost. Obnovovací frekvence panelu je 120 Hz a podporuje technologie jako HDR10+ či Dolby Vision. Pokud jde o ochranné sklo displeje, výrobce nějak nespecifikuje, jaký typ využil.

Poco F6 Pro

Poco F6 Pro | foto: vlastní

Co se týče barevného podání, displej umí zobrazit až 68 bilionů barev, takže veškerý obsah bude mít o mnoho živější a přesnější barvy. Výsledné barevné podání si lze upravit pomocí několika dostupných režimů a od výroby je nastaven režim Původní barvy Pro, který nabízí nejpřesnější podání barev.

Maximální jas obrazovky je úctyhodných 4000 nitů, ale takto vysoký jas se projeví jen v části obrazovky a při zobrazení HDR obsahu. V každém případě je displej dostatečně jasný i při využívání na přímém slunci.

Rychlá nadstavba HyperOS

V telefonu nalezneme Android 14 s nadstavbou HyperOS, ta po letech nahradila nadstavbu MIUI, která je v telefonech Xiaomi od nepaměti. Nadstavba je velice plynulá a funkčností se od MIUI vlastně nijak neliší. Nechybí obrovské množství přizpůsobení celého systému, telefon si tak můžete upravit plně podle svých požadavků. Pro někoho ale může být nepřeberné množství různých nastavení zmatečné, takže s nadstavbou HyperOS si nejvíce vyhrají ti, co rádi dlouhé hodiny experimentují s různými tématy a nastaveními.

Detailní pohled na displej

Detailní pohled na displej | foto: vlastní

Pokud jde o ovládání systému, můžete využít buď tradiční lištu s tlačítky nebo gesta; ta jsou velice intuitivní a snadno zapamatovatelná. Nejvíce budete rozhodně využívat centrum ovládání, do kterého se dostanete přejetím prstu z pravé horní strany dolů.

Zde najdete všechny přepínače, které lze upravit či přemístit podle vlastních preferencí. Bohužel nejsou označeny popisem, takže si budete muset zapamatovat jejich funkce podle ikon. Notifikační lištu otevřete přejetím prstu z levé horní strany dolů.

Nekonečné možnosti přizpůsobení

Jak jsem psal výše, systém si lze opravdu do detailu přizpůsobit. Můžete si vybrat z několika tisíců dostupných témat v příslušném obchodu s tématy, které transformují celou domácí obrazovku včetně ikon aplikací a klidně i vyzváněcích tonů a stylu písma.

Poco F6 Pro

Poco F6 Pro | foto: vlastní

Za zmínku stojí i přizpůsobitelnost Always-on displeje a přítomnost takzvaných Super tapet. Ty jsou ve vysokém rozlišení a aplikují se jak na domácí, tak i na zamykací obrazovku a Always-on displej. Jde tedy o takové pokročilé schéma. Nově přibyla Super tapeta Měsíc, kterou zatím nenajdeme například ani na prémiovém telefonu Xiaomi 14 Ultra.

Velké množství bloatware

Po prvním spuštění telefonu vás čeká nepříjemné překvapení ve formě velkého množství předinstalovaných aplikací. Například je v telefonu předinstalováno celkem 10 nadbytečných her a k tomu dalších několik zbytečných aplikací. Naštěstí je možné všechen tento bloatware odinstalovat, stejně jako většinu systémových aplikací, které nemusíte využít. S reklamami v uživatelském prostředí jsem se naštěstí nesetkal, a to ani v systémových aplikacích, jak bývalo u některých telefonů Poco zvykem.

Poco F6 Pro

Poco F6 Pro | foto: vlastní

Telefon nabízí několik speciálních funkcí navíc, jako je možnost změřit si srdeční tep pomocí snímače otisků prstů nebo možnost rozšířit si paměť RAM na úkor uložiště, či funkci plovoucích oken, která funguje jako postranní lišta, pomocí které lze spustit konkrétní aplikace kdekoliv ze systému. S těmito aplikacemi jde také různě manipulovat a měnit jejich velikost.

Pořádný výkon a obrovské interní úložiště

Srdcem telefonu je loňský vlajkový procesor Snapdragon 8 Gen 2, takže o dostatek výkonu je na několik let dopředu postaráno. Hraní nejnáročnějších her nebo střih, export videí či fotek není pro telefon žádná výzva. Procesoru navíc sekunduje operační paměť RAM s nadstandardní kapacitou 16 GB a enormní interní uložiště s kapacitou 1 TB. Telefon tak můžete využít klidně jako provizorní externí disk.

Během syntetických testů či hraní se telefon poměrně zahříval, což ale nebylo nic tak vážného, že by například došlo během hraní došlo k zásekům nebo padání snímkové frekvence. Pochválit lze i velmi rychlou odezvu uživatelského rozehraní a rychlé přepínání mezi senzory fotoaparátu. Zkrátka vše běží jako po másle.

Poco F6 Pro

Poco F6 Pro | foto: vlastní

Baterie a nabíjení

Poco F6 Pro integruje baterii s kapacitou 5000 mAh, což by mohlo značit dobrou výdrž, ale pokud budete využívat telefon v režimu nejvyššího možného WQHD+ rozlišení a zvolíte maximální obnovovací frekvenci 120 Hz, tak se z pohledu náročného uživatele jedná o čistě jednodenní telefon. Pokud budete telefon využívat méně, můžete se dostat maximálně na jeden a půl dne výdrže.

Naštěstí ne moc dobrou výdrž baterie kompenzuje rychlé 120W nabíjení, pomocí kterého telefon za 15 minut nabijete na 70 % kapacity a plné nabití baterie trvá jen 21 minut. Rozhodně se tak jedná o šampiona v rychlosti nabíjení.

Baterie mobilu Poco F6 Pro nenadchne, ale ani neurazí

Baterie mobilu Poco F6 Pro nenadchne, ale ani neurazí | foto: vlastní

Kvalitní hlavní senzor s přirozenými barvami

Na zádech telefonu nalezneme celkem 3 fotoaparáty: hlavní, ultra-širokoúhlý a makro snímač. Rozlišení snímačů je následující: 50 Mpx + 8 Mpx + 2 Mpx. Nejschopnější je hlavní snímač s velkým rozlišením a optickou stabilizací obrazu. Bohužel i v zatím nejvybavenějším telefonu od Poco najdeme zbytečnou makro kamerku s nedostatečným rozlišením. Detailnější pohled na specifikace senzorů najdete níže.

  • Primární snímač: 50 Mpx, f/1.6, 1/1.55″, 1,0µm pixely, OIS
  • Ultra-širokoúhlý objektiv: 8 Mpx, f/2.2, záběr 119˚
  • Makro objektiv: 2 Mpx, f/2.2
  • Selfie kamerka: 16 Mpx
Focení s Poco F6 Pro

Focení s Poco F6 Pro | foto: vlastní

Fotky pořízené hlavním fotoaparátem mě příjemně překvapily, mají dostatek detailů, přirozené barevné podání, když nepočítám o trochu modřejší nebe. Přes den není na fotkách patrný žádný šum, a to ani v tmavších místech scény ani ve stínech. Ve fotoaplikaci je také přepínač na 2× digitální zoom a fotky z něj jsou poměrně použitelné díky senzoru s vysokým 50Mpx rozlišením.

Pokud ale budete chtít zoomovat do větší vzdálenosti, kvalita fotografií půjde rapidně dolů, jelikož zde není dedikovaný teleobjektiv. Maximální digitální zoom je 10×. Fotit můžete v nativním 50Mpx rozlišení, ale fotky jsou ve výsledku horší než ty v původním 12Mpx rozlišení kvůli neefektivní práci HDR a přehnanému přeostření.

Pokud jde o ultra širokoúhlý snímač, ten pořizuje průměrné fotky a zasloužil by si alespoň rozlišení 12 Mpx. Pokud nebudete fotky blíže zkoumat, mohou stačit například na sdílení na sociální sítě, při čemž fotky procházejí velkou kompresí. Při bližším pohledu je ale patrný značný šum a velká ztráta detailů, to i během jasného slunečného dne. Jednu věc lze ale pochválit a tou je barevné podání fotek, které je podobné jako u hlavního snímače; barvy nejsou tedy nadbytečně saturované.

Poco F6 Pro v akci

Poco F6 Pro v akci | foto: vlastní

Trojici snímačů uzavírá makro kamerka, ta při dobrém světle a pevné ruce dokáže vytvořit použitelné fotky, ale pokud budete fotit něco s výraznějšími barvami, například červené květiny, to algoritmus poměrně přepálí a výsledná barva vypadá nepřirozeně. Makro snímač by si zasloužil rozlišení alespoň 5 Mpx, protože šum a nedostatek detailů je na fotkách velice patrný.

Noční fotografie jsou použitelné jen na hlavním snímači a automatický noční režim fotografie poměrně prosvítí a pozvedne z jinak tmavé fotografie nějaké ty detaily navíc. Barevné podání fotek ale poměrně trpí, což platí u většiny telefonů při focení při špatném světle. Ultra širokoúhlý snímač si s nočními fotkami moc dobře neporadí a jeho neduhy z denních fotek se při nočních fotkách ještě zdvojnásobí. Za zmínku stojí i nechtěné odlesky světel při focení poblíž lamp; ty byly v některých případech velice rušivé a bylo třeba úplně změnit úhel focení.

Video a selfie kamera

Selfie kamera podává mírně nadprůměrné výsledky a překvapivě má i dobré HDR, takže vše za vámi není úplně rozmazané nebo přeexponované. Video zvládne telefon natáčet až v rozlišení 8K při 24 fps nebo 4K při 60 fps. Výsledná videa mají dostatek detailů, nesaturované barvy a překvapivě dobrou stabilizaci a kvalitu zvuku. Kvalitu videa tedy u Poco F6 Pro chválím, jen škoda, že selfie kamera a ultra-širokoúhlá kamera zvládají jen FullHD rozlišení.

Jak fotí Poco F6 Pro?

Ukázka: noční snímky

Ukázka: ultra-širokoúhlé snímky

Ukázka: makro snímky

Ukázka: 2× digitální zoom

Finální zhodnocení

Poco F6 Pro zaujme především svým jasným AMOLED displejem s vysokým QHD+ rozlišením, který má dokonce vyšší maximální jas než kdejaká vlajková loď. Telefon sice nenabízí nejnovější vlajkový procesor Snapdragon, ale i tak má dostatečný výkon na několik let dopředu, nemluvě o obrovské kapacitě RAM a interního uložiště do velikosti až 1 TB.

Povedené je i dílenské zpracování telefonu a hlavně jeho zadní strana s texturou v mramorovém stylu, díky kterému se telefon dobře odlišuje od ostatních jednobarevných placek. Za zmínku rozhodně stojí pořádně rychlé 120W nabíjení s adaptérem v balení a povedený hlavní fotoaparát, který dokáže pořídit snímky s dostatkem detailů a přirozenými barvami.

Jako každý telefon, i tento má své neduhy. Jednou z nich je rozhodně ne moc kvalitní ultra-širokoúhlý objektiv a, jak je u Poco zvykem, makro kamerka s malým rozlišením. Místo té mohl výrobce nasadit například alespoň 3× teleobjektiv. Nepotěšilo ani zbytečné množství bloatware, který jde ale naštěstí smazat. Výdrž baterie by také mohla být lepší, ale to je otázka náročnosti každého uživatele.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
Povedené dílenské zpracování s netradičními zádyPrůměrná výdrž baterie
Bleskurychlé 120W nabíjeníSekundární foto snímače jsou podprůměrné
Kvalitní hlavní fotoaparátPředinstalovaný Bloatware
Skvělý vlajkový WQHD+ AMOLED displej s vysokým jasem
Velký výkon a obrovské úložiště

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."

Recenze Poco F6 Pro – Kdo koupí, neprohloupí. Co nabízí „budget“ vlajka?

  • Poco představilo svůj nejvybavenější telefon s označením F6 Pro
  • Zaujme především svou nekompromisní výbavou a dobrou cenou
  • Jak si telefon poradí se silnou konkurencí?
Otestovali jsme Poco F6 Pro

Otestovali jsme Poco F6 Pro | foto: vlastní

Poco je společnost, která klade velký důraz na originalitu a na to, aby její produkty nabízely co nejlepší poměr cena/výkon. Telefony této značky jsou zaměřeny především na mladé, což se odráží ve zvoleném designu a originálních barevných variantách, které se vymykají nudným černým plackám. To platí i pro nejvybavenější model Poco F6 Pro, který zaujme vysokým výkonem a skvělým displejem.

Poco F6 Pro: specifikace

Konstrukcekov a sklo, 160,86 × 74,95 × 8,21 mm, 209 g
Displej6,67″,  AMOLED, 120 Hz, 3200 × 1440 px, poměr stran 20:9, jemnost 526 ppi
Operační systémAndroid 14 + HyperOS
Čipset8jádrový, 3,19 GHz, Snapdragon 8 Gen 2
Paměť12 GB/16GB RAM, úložiště 512/1TB (UFS 4.0)
Fotoaparáttři (50 Mpx hlavní + 8 Mpx širokoúhlý + 2 Mpx Macro), clona f/1.6 + f/2.2 + f/2.4, OIS, LED blesk; přední 16 Mpx , clona f/2.5
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
TechnologieDual SIM, Bluetooth 5.3, NFC, GPS, Wi-Fi 7, USB-C, čtečka otisků v displeji, čtečka obličeje, infraport, stereo reproduktory
Baterie5 000 mAh, rychlonabíjení 120 W
Cena a dostupnostod 14 990 Kč, 23. května 2024

Recenze Poco F6 Pro – Tradičně bohaté balení

Jak je u Poco zvykem, v základním balení najdeme vše důležité, co k telefonu budeme potřebovat. Najdeme v něm nadstandardně výkonný 120W nabíjecí adaptér, USB-C kabel, silikonový kryt, který je příjemný na dotek, a na displeji telefonu je předinstalovaná ochranná folie. Samozřejmě v balení nechybí ani různé uživatelské příručky a špendlík na otevření slotu na SIM karty.

Balení Poco F6 Pro

Balení Poco F6 Pro | foto: vlastní

Elegantní design s originálními zády

Do redakce nám dorazila bílá varianta, která má na první pohled obyčejná záda, ale při bližším pohledu můžeme spatřit speciální texturu podobnou mramoru, která se objeví při pohledu zblízka. Textura se navíc mění v závislosti na tom, z jakého úhlu se na telefon díváte. Rozhodně pěkný detail. Samotná záda jsou navíc na dotek příjemně hladká a nechytají žádné otisky prstů díky matné úpravě.

Poco F6 Pro se vážně povedlo

Poco F6 Pro se vážně povedlo | foto: vlastní

Fotomodul se nachází v horní části zad telefonu a na rozdíl od jejich dolní části je poměrně velkým magnetem na otisky, takže se připravte na časté čištění. Naštěstí na bílé variantě modulu nejsou otisky prstů tak patrné, jako by mohly být na černé barevné variantě. Samotné čočky fotoaparátu vystupují ze samotného fotomodulu, takže mohou chytat potenciálně více nečistot. V modulu s fotoaparáty se nachází 3 foto senzory a jedna čočka s LED svítilnou.

Rámeček telefonu je vyroben z kovu a má skosené hrany příjemné na dotek, díky kterým telefon dobře padne do ruky. Na levé straně nalezneme tlačítka ovládání hlasitosti a vypínací tlačítko, na dolní straně se poté nachází jeden poměrně malý reproduktor, USB-C konektor na nabíjení a šuplík pro SIM karty. Na horní straně můžeme najít další, menší reproduktor, takže telefon disponuje poměrně hlasitými stereo reproduktory.

Parádní AMOLED displej

Jedna z nejsilnějších stránek Poco F6 Pro je bezesporu displej. Ten zde najdeme v úhlopříčce 6,67 palců s rozlišením 3200 × 1440 pixelů. Jemnost displeje tedy vychází na hodnotu 526 ppi, což je více než dost. Obnovovací frekvence panelu je 120 Hz a podporuje technologie jako HDR10+ či Dolby Vision. Pokud jde o ochranné sklo displeje, výrobce nějak nespecifikuje, jaký typ využil.

Poco F6 Pro

Poco F6 Pro | foto: vlastní

Co se týče barevného podání, displej umí zobrazit až 68 bilionů barev, takže veškerý obsah bude mít o mnoho živější a přesnější barvy. Výsledné barevné podání si lze upravit pomocí několika dostupných režimů a od výroby je nastaven režim Původní barvy Pro, který nabízí nejpřesnější podání barev.

Maximální jas obrazovky je úctyhodných 4000 nitů, ale takto vysoký jas se projeví jen v části obrazovky a při zobrazení HDR obsahu. V každém případě je displej dostatečně jasný i při využívání na přímém slunci.

Rychlá nadstavba HyperOS

V telefonu nalezneme Android 14 s nadstavbou HyperOS, ta po letech nahradila nadstavbu MIUI, která je v telefonech Xiaomi od nepaměti. Nadstavba je velice plynulá a funkčností se od MIUI vlastně nijak neliší. Nechybí obrovské množství přizpůsobení celého systému, telefon si tak můžete upravit plně podle svých požadavků. Pro někoho ale může být nepřeberné množství různých nastavení zmatečné, takže s nadstavbou HyperOS si nejvíce vyhrají ti, co rádi dlouhé hodiny experimentují s různými tématy a nastaveními.

Detailní pohled na displej

Detailní pohled na displej | foto: vlastní

Pokud jde o ovládání systému, můžete využít buď tradiční lištu s tlačítky nebo gesta; ta jsou velice intuitivní a snadno zapamatovatelná. Nejvíce budete rozhodně využívat centrum ovládání, do kterého se dostanete přejetím prstu z pravé horní strany dolů.

Zde najdete všechny přepínače, které lze upravit či přemístit podle vlastních preferencí. Bohužel nejsou označeny popisem, takže si budete muset zapamatovat jejich funkce podle ikon. Notifikační lištu otevřete přejetím prstu z levé horní strany dolů.

Nekonečné možnosti přizpůsobení

Jak jsem psal výše, systém si lze opravdu do detailu přizpůsobit. Můžete si vybrat z několika tisíců dostupných témat v příslušném obchodu s tématy, které transformují celou domácí obrazovku včetně ikon aplikací a klidně i vyzváněcích tonů a stylu písma.

Poco F6 Pro

Poco F6 Pro | foto: vlastní

Za zmínku stojí i přizpůsobitelnost Always-on displeje a přítomnost takzvaných Super tapet. Ty jsou ve vysokém rozlišení a aplikují se jak na domácí, tak i na zamykací obrazovku a Always-on displej. Jde tedy o takové pokročilé schéma. Nově přibyla Super tapeta Měsíc, kterou zatím nenajdeme například ani na prémiovém telefonu Xiaomi 14 Ultra.

Velké množství bloatware

Po prvním spuštění telefonu vás čeká nepříjemné překvapení ve formě velkého množství předinstalovaných aplikací. Například je v telefonu předinstalováno celkem 10 nadbytečných her a k tomu dalších několik zbytečných aplikací. Naštěstí je možné všechen tento bloatware odinstalovat, stejně jako většinu systémových aplikací, které nemusíte využít. S reklamami v uživatelském prostředí jsem se naštěstí nesetkal, a to ani v systémových aplikacích, jak bývalo u některých telefonů Poco zvykem.

Poco F6 Pro

Poco F6 Pro | foto: vlastní

Telefon nabízí několik speciálních funkcí navíc, jako je možnost změřit si srdeční tep pomocí snímače otisků prstů nebo možnost rozšířit si paměť RAM na úkor uložiště, či funkci plovoucích oken, která funguje jako postranní lišta, pomocí které lze spustit konkrétní aplikace kdekoliv ze systému. S těmito aplikacemi jde také různě manipulovat a měnit jejich velikost.

Pořádný výkon a obrovské interní úložiště

Srdcem telefonu je loňský vlajkový procesor Snapdragon 8 Gen 2, takže o dostatek výkonu je na několik let dopředu postaráno. Hraní nejnáročnějších her nebo střih, export videí či fotek není pro telefon žádná výzva. Procesoru navíc sekunduje operační paměť RAM s nadstandardní kapacitou 16 GB a enormní interní uložiště s kapacitou 1 TB. Telefon tak můžete využít klidně jako provizorní externí disk.

Během syntetických testů či hraní se telefon poměrně zahříval, což ale nebylo nic tak vážného, že by například došlo během hraní došlo k zásekům nebo padání snímkové frekvence. Pochválit lze i velmi rychlou odezvu uživatelského rozehraní a rychlé přepínání mezi senzory fotoaparátu. Zkrátka vše běží jako po másle.

Poco F6 Pro

Poco F6 Pro | foto: vlastní

Baterie a nabíjení

Poco F6 Pro integruje baterii s kapacitou 5000 mAh, což by mohlo značit dobrou výdrž, ale pokud budete využívat telefon v režimu nejvyššího možného WQHD+ rozlišení a zvolíte maximální obnovovací frekvenci 120 Hz, tak se z pohledu náročného uživatele jedná o čistě jednodenní telefon. Pokud budete telefon využívat méně, můžete se dostat maximálně na jeden a půl dne výdrže.

Naštěstí ne moc dobrou výdrž baterie kompenzuje rychlé 120W nabíjení, pomocí kterého telefon za 15 minut nabijete na 70 % kapacity a plné nabití baterie trvá jen 21 minut. Rozhodně se tak jedná o šampiona v rychlosti nabíjení.

Baterie mobilu Poco F6 Pro nenadchne, ale ani neurazí

Baterie mobilu Poco F6 Pro nenadchne, ale ani neurazí | foto: vlastní

Kvalitní hlavní senzor s přirozenými barvami

Na zádech telefonu nalezneme celkem 3 fotoaparáty: hlavní, ultra-širokoúhlý a makro snímač. Rozlišení snímačů je následující: 50 Mpx + 8 Mpx + 2 Mpx. Nejschopnější je hlavní snímač s velkým rozlišením a optickou stabilizací obrazu. Bohužel i v zatím nejvybavenějším telefonu od Poco najdeme zbytečnou makro kamerku s nedostatečným rozlišením. Detailnější pohled na specifikace senzorů najdete níže.

  • Primární snímač: 50 Mpx, f/1.6, 1/1.55″, 1,0µm pixely, OIS
  • Ultra-širokoúhlý objektiv: 8 Mpx, f/2.2, záběr 119˚
  • Makro objektiv: 2 Mpx, f/2.2
  • Selfie kamerka: 16 Mpx
Focení s Poco F6 Pro

Focení s Poco F6 Pro | foto: vlastní

Fotky pořízené hlavním fotoaparátem mě příjemně překvapily, mají dostatek detailů, přirozené barevné podání, když nepočítám o trochu modřejší nebe. Přes den není na fotkách patrný žádný šum, a to ani v tmavších místech scény ani ve stínech. Ve fotoaplikaci je také přepínač na 2× digitální zoom a fotky z něj jsou poměrně použitelné díky senzoru s vysokým 50Mpx rozlišením.

Pokud ale budete chtít zoomovat do větší vzdálenosti, kvalita fotografií půjde rapidně dolů, jelikož zde není dedikovaný teleobjektiv. Maximální digitální zoom je 10×. Fotit můžete v nativním 50Mpx rozlišení, ale fotky jsou ve výsledku horší než ty v původním 12Mpx rozlišení kvůli neefektivní práci HDR a přehnanému přeostření.

Pokud jde o ultra širokoúhlý snímač, ten pořizuje průměrné fotky a zasloužil by si alespoň rozlišení 12 Mpx. Pokud nebudete fotky blíže zkoumat, mohou stačit například na sdílení na sociální sítě, při čemž fotky procházejí velkou kompresí. Při bližším pohledu je ale patrný značný šum a velká ztráta detailů, to i během jasného slunečného dne. Jednu věc lze ale pochválit a tou je barevné podání fotek, které je podobné jako u hlavního snímače; barvy nejsou tedy nadbytečně saturované.

Poco F6 Pro v akci

Poco F6 Pro v akci | foto: vlastní

Trojici snímačů uzavírá makro kamerka, ta při dobrém světle a pevné ruce dokáže vytvořit použitelné fotky, ale pokud budete fotit něco s výraznějšími barvami, například červené květiny, to algoritmus poměrně přepálí a výsledná barva vypadá nepřirozeně. Makro snímač by si zasloužil rozlišení alespoň 5 Mpx, protože šum a nedostatek detailů je na fotkách velice patrný.

Noční fotografie jsou použitelné jen na hlavním snímači a automatický noční režim fotografie poměrně prosvítí a pozvedne z jinak tmavé fotografie nějaké ty detaily navíc. Barevné podání fotek ale poměrně trpí, což platí u většiny telefonů při focení při špatném světle. Ultra širokoúhlý snímač si s nočními fotkami moc dobře neporadí a jeho neduhy z denních fotek se při nočních fotkách ještě zdvojnásobí. Za zmínku stojí i nechtěné odlesky světel při focení poblíž lamp; ty byly v některých případech velice rušivé a bylo třeba úplně změnit úhel focení.

Video a selfie kamera

Selfie kamera podává mírně nadprůměrné výsledky a překvapivě má i dobré HDR, takže vše za vámi není úplně rozmazané nebo přeexponované. Video zvládne telefon natáčet až v rozlišení 8K při 24 fps nebo 4K při 60 fps. Výsledná videa mají dostatek detailů, nesaturované barvy a překvapivě dobrou stabilizaci a kvalitu zvuku. Kvalitu videa tedy u Poco F6 Pro chválím, jen škoda, že selfie kamera a ultra-širokoúhlá kamera zvládají jen FullHD rozlišení.

Jak fotí Poco F6 Pro?

Ukázka: noční snímky

Ukázka: ultra-širokoúhlé snímky

Ukázka: makro snímky

Ukázka: 2× digitální zoom

Finální zhodnocení

Poco F6 Pro zaujme především svým jasným AMOLED displejem s vysokým QHD+ rozlišením, který má dokonce vyšší maximální jas než kdejaká vlajková loď. Telefon sice nenabízí nejnovější vlajkový procesor Snapdragon, ale i tak má dostatečný výkon na několik let dopředu, nemluvě o obrovské kapacitě RAM a interního uložiště do velikosti až 1 TB.

Povedené je i dílenské zpracování telefonu a hlavně jeho zadní strana s texturou v mramorovém stylu, díky kterému se telefon dobře odlišuje od ostatních jednobarevných placek. Za zmínku rozhodně stojí pořádně rychlé 120W nabíjení s adaptérem v balení a povedený hlavní fotoaparát, který dokáže pořídit snímky s dostatkem detailů a přirozenými barvami.

Jako každý telefon, i tento má své neduhy. Jednou z nich je rozhodně ne moc kvalitní ultra-širokoúhlý objektiv a, jak je u Poco zvykem, makro kamerka s malým rozlišením. Místo té mohl výrobce nasadit například alespoň 3× teleobjektiv. Nepotěšilo ani zbytečné množství bloatware, který jde ale naštěstí smazat. Výdrž baterie by také mohla být lepší, ale to je otázka náročnosti každého uživatele.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
Povedené dílenské zpracování s netradičními zádyPrůměrná výdrž baterie
Bleskurychlé 120W nabíjeníSekundární foto snímače jsou podprůměrné
Kvalitní hlavní fotoaparátPředinstalovaný Bloatware
Skvělý vlajkový WQHD+ AMOLED displej s vysokým jasem
Velký výkon a obrovské úložiště

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."