Recenze OnePlus 5: docela konzervativní high-end

Nemnoho čínských značek si vybudovalo jméno, jako má OnePlus. Mocný marketing nás živil spoustou ochutnávek, hesly jako „flagship killer“ a kontroverzním pozvánkovým systémem. Agresivní rétorika uvolnila místečko na trhu, ze kterého 1+ žije už šestým zařízením.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Jenže ne každý smartphone tohoto dravce uspěl. OnePlus One působilo jako zázrak, druhá generace navázala s pár otazníky a model X byl zklamáním, ke kterému se i mateřská firma chová trochu macešsky. OnePlus 3 a 3T naopak uspěly – přišly v období, kdy komunita hledala náhradu za řadu Nexus po oznámení ceny Pixelů. A našla.

Pětka tak stojí na startovním roštu jako obhájce titulu a na mě zbyl příjemný úkol očekávání potvrdit, nebo vyvrátit.

OnePlus 5: specifikace

Konstrukcecelokovové tělo, 154 x 74 x 7,25 mm, 153 g
Displej5,5”, Optic AMOLED, 1920 x 1080 px, 401 ppi
Operační systémAndroid 7.1.1 Nougat + Oxygen OS
Procesor8 jádrový, 2,45 GHz, Qualcomm Snapdragon 835
Paměť6/8 GB RAM, 64/128 GB úložiště (UFS 2.1), nemá microSD slot
Fotoaparátduální: 20 Mpx, teleobjektiv (f/2.6), standardní objektiv s EIS (f/1.7) a 1.12μm pixely + přední 16 Mpx, f/2.0
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
Technologiedual SIM, Bluetooth 5.0, NFC, USB-C, Wi-Fi, GPS, čtečka otisků prstů
Baterie3300 mAh, rychlonabíjení
Cena a dostupnost14 000 Kč, červen 2017

Chytrý telefon OnePlus 5 si můžete zakoupit na MifoMobil.cz

Design a zpracování: příliš obyčejný na svůj původ

Jako majitel OnePlus 3T jsem se zveřejnění fotek “pětky” bál. Kdyby se design povedl, měl bych problém – začal bych po novince toužit. Pak se objevily první rendery a znamenaly studenou sprchu: vždyť ten telefon vypadal jak iPhone! Prachsprostá kopie!

Když se mi 1+5 dostalo do ruky, byl jsem překvapený, že podobnost s Applem vyprchala. Může za to hlavně ohnutí okrajů zadní strany, chybějící kovová ohrádka okolo duálního objektivu a tlačítko pod displejem kombinované se čtečkou otisků. A pak je tu detail v podobě horní a dolní hrany – u iPhonu jsou „nárazníky“ rovné, u OnePlus 5 skoro neznatelně zakřivené.

Proti kvalitě provedení nemohu zásadně protestovat, dojem luxusu však 1+ nevzbuzuje. Zakroužení všech hran připomíná spíš low-end modely let minulých. Ani použití kovového těla z jednoho kusu na tom nic nemění a očekávané vylepšení v podobě odolnosti vůči vodě se nekoná.

Po stránce ergonomie si 1+5 vede slušně, zapínání tlačítkem na pravém boku (pod slotem na dvě SIM karty) nebo čtečkou zvládne palec, na levé straně pak ukazováček může měnit hlasitost nebo šoupátkem přepínat zvukové profily. Nevzpomínám si, že by v nedávné době nějaký jiný výrobce tuto klávesu používal, až na jednoho… Oproti loňské generaci OnePlus se však ubralo na materiálu zmíněných kláves. Jsou tenčí a i když je stisk přesný, vakl nepřehlédnete.

Zbytek výbavy najdete na straně spodní. Zleva doprava jsou otvory pro mikrofon, USB-C a sluchátka. Hurá, po Xiaomi Mi 6 jsem moc rád, že tenhle konektor vidím!

Specialitkou OnePlus jsou navigační klávesy. Nenajdete na nich žádné piktogramy, jen bledé tečky modrého podsvícení. To se však rozsvítí jen na okamžik po stisku, k rychlé orientaci moc neposlouží. Můžete si však prohodit funkce Zpět a Poslední aplikace či dokonce zobrazit navigační panel na displeji. Věřím, že se takové robustní řešení zavděčí všem.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Nemnoho čínských značek si vybudovalo jméno, jako má OnePlus. Mocný marketing nás živil spoustou ochutnávek, hesly jako „flagship killer“ a kontroverzním pozvánkovým systémem. Agresivní rétorika uvolnila místečko na trhu, ze kterého 1+ žije už šestým zařízením.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Displej, prostředí: čistý Android postrčený správným směrem

Full HD u telefonu za 14 tisíc?! Vlastně to není taková troufalost. Na 5,5″ displeji rozlišení 1080 × 1920 pixelů znamená jemnost 401 ppi a s přihlédnutím k AMOLED technologii se můžete těšit na syté barvy a vysoký kontrast. Podání barev je variabilní. Přímo v Nastaveních najdete možnost zvolit si barevný prostor. Ve výchozím režimu dostanete odstíny, které očekáváte, v sRGB trošku potemní, v DCI-P3 oživnou – nebo si nastavíte ladění vlastní.

Nadstavba OxygenOS sice staví na čistém Androidu Nougat 7.1.1, ale úpravy zvládá na pokročilé úrovni. K dispozici je noční režim, který v modifikaci „režimu čtení“ lze aplikovat i na vybrané aplikace. Stejně tak si můžete nastavit barevné téma systému, což doporučuji kvůli typu displeje okamžitě přepnout na tmavé. OnePlus 5 také patří mezi nemnoho telefonů, které dovolují nastavit barvy upozornění notifikační diodou.

 

Když už se bavíme o OOS (pokud o OnePlus uvažujete, tuhle zkratku budete potkávat často)… Toto rozhraní patří mezi ty nejpovedenější, s výjimkou nastavení přeskakování skladeb podržením volume nabízí snad všechno, co LineageOS a další jednodušší custom ROMky.

   

Můžete přiřadit funkce senzorovým klávesám včetně dvojitého stisku a podržení, dovoleno je ovládat telefon gesty skrz vypnutý displej, nechybí probuzení poklepáním či ztišení položením displejem dolů. V menu Pokročilé dokonce najdete položky jako automatické vypnutí a zapnutí, zabránění probuzení zařízení v kapse nebo povolení OTG. A pokud máte lepší Bluetooth sluchátka, nezapomeňte si aktivovat kodek aptX HD namísto častějších aptX a SBC.

 

Hračičkům možná budou chybět grafická témata, ale není třeba zoufat, OxygenOS umožňuje základní schéma doplnit jednou z osmi barev. Přesto si myslím, že je OnePlus natolik exkluzivní zboží, že první kroky majitelů povedou na fórum XDA a na základní kostru navěsí spousty modifikací – nynější vývoj situace vypadá, že developeři se postupně z OnePlus 3 k pětce přesunou. Ostatně už teď je dostupná základní sestava softwaru od TWRP recovery přes ROMky jako Resurrection Remix, Paranoid Android nebo AICP už je k dispozici. Jak mě svěděly ruce, abych tohle všechno mohl vyzkoušet…

 

Celou tu parádu pohání to nejlepší, co je zatím k dispozici: osmijádrový Qualcomm Snapdragon 835, tedy čtyři jádra Kryo na 2,45 GHz a další čtyři na 1,9 GHz. Bez okolků můžu tvrdit, že se 1+5 může zařadit mezi tři nejvýkonnější telefony současnosti, co se benchmarků týče. Snad se nejedná zase o podvody, jako v případě OnePlus 3.

Stovka skóre sem, stovka tam, litovat nebudete ani u „základní varianty“ vybavené 6 GB RAM, natož u 8 GB varianty. S operační pamětí si vybíráte i velikost úložiště. Vybavenější model spolkne 128 GB, chudší zůstal na 64 GB. Ani jedna kombinace není nevyvážená, ale šestigigová varianta s velkým úložištěm by zákazníkům mohla chybět. Paměťová karta tradičně dostala dovolenou.

 

Za pozornost stojí rychlé nabíjení Dash Charge, vyžadující speciální nabíječku a kabel. Plnou rychlost si sice neužijete s jakýmkoli příslušenstvím, ale rychlostí vám tato technologie spraví náladu. 60 % během půl hodinky je neskutečný fofr. Princip nabíječky je trošku jiný než u klasického Quick Charge. Zatímco standard Qualcommu používá vysoké napětí a nízký proud, Dash Charge to má opačně, což umožňuje nabíjet bez významného zvýšení teploty.

Při této rychlosti už kapacita akumulátoru trošku ztrácí na hodnotě, ale namísto řečí o lepších baterií a nižší spotřebě nabízí 1+5 standardní kapacitu 3 300 mAh. Není to vyloženě mnoho, ale stačí to i na intenzivní provoz po celý den – nejtěžší je udržet se nehrát.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Nemnoho čínských značek si vybudovalo jméno, jako má OnePlus. Mocný marketing nás živil spoustou ochutnávek, hesly jako „flagship killer“ a kontroverzním pozvánkovým systémem. Agresivní rétorika uvolnila místečko na trhu, ze kterého 1+ žije už šestým zařízením.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Fotoaparát: fotí stereo

Byla by škoda si pošlapat slibně se rozvíjející kariéru kamerou. OnePlus se nechalo slyšet, že schopnosti fotoaparátu ladilo ve spolupráci DxO. Pixely s dosaženým skóre neporazili (skóre 87 vs. 89), ale je to podobné, jako s benchmarky – pokud vám jde o praktický přínos, v disciplíně mobilní fotografie 1+5 může stát na stupních vítězů.

Ne, zrcadlovku ani lepší kompakt pořád nepřekoná, na noční snímky prostě telefonu chybí pořádná optika, ale v ostatních případech se můžete hrdě chlubit rozlišením 16 Mpx se světelností f/1.7 a elektronickou stabilizací. Druhý zadní objektiv a zároveň největší mezigenerační posun má rozlišení 20 Mpx a světelnost f/2.6. Prvnímu oku změříte ohniskovou vzdálenost 24 mm, druhému 36 mm. To znamená optický zoom s 1,6-násobným zvětšením.

Vedle ultrazoomů a teleobjektivů s více než třicetinásobným zvětšením to zní směšně, ale je to dost na to, abyste na vzdálenost cca 10 metrů byli schopni z celku zachytit detail v nejvyšší možné kvalitě. Světe div se, přínos nenajdete jen v katalogu technických specifikací.

Jak hlavní tak přiblížené fotky neztrácí ostrost a jas se mění spolu se záběrem. Pokud v celku jsou stíny a v detailu ne, zjistíte, že barevné podání fotky je jiné, světlejší – je to logické, ale počítejte s tím. Hodně jsem OnePlus 5 trápil focením jemných materiálů, srsti, trávy, listí a výsledek odpovídá výše uvedenému skóre. I momentky focené prakticky za chůze a bez přípravy dopadly nad očekávání.

Jak fotí OnePlus 5

Jediným slabým místem tak jsou asi jen jobovky typu „příroda ve večerním dešti“ nebo „sídliště v polojasnu a protisvětlu“.

Obslužná aplikace nastavuje dvě tváře. První bych nazval point’n’shoot: dvakrát stisknete vypínač a rovnou máte fotku, HDR ji automaticky zkrášlí a je vystaráno, řešíte maximálně poměr stran nebo se swipem přesunete k videu či 16 Mpx selfie.

Druhá tvář má na vizitce „neřeš“ a projevuje se nejvíc u zpomaleného či zrychleného videa. Slow-motion zvládá 1+5 jen v HD kvalitě a ani nemůžete nastavit úroveň zpomalení ani rozlišení. To samé platí i pro časosběrná videa, jen ve vyšší kvalitě.

V případě fotek lze omezení aplikace řešit povedeným režimem Pro. Poprvé jsem viděl, že by se k záběru automaticky doplňoval histogram a ani linka horizontu není k zahození, ač se jedná o běžnější funkci. K tomu přidejte ruční vyvážení bílé, ISO, podporu pro RAW… S tím už se dá kouzlit.

U videa však něco podobného chybí a pravděpodobně tak plný potenciál duálního fotoaparátu objevíte až se softwarem z Google Play.

Závěr: inovace drobné, ale celek je výborný

OnePlus 5 je jako Xiaomi Mi 6, na kterém byly opraveny všechny základní nedostatky. Nechybí sluchátkový konektor, neklouže v ruce, MIUI bylo nahrazeno prakticky čistým Androidem a dostalo se znovu i na brutální výkon.

Vzhledem k ceně je “pětka” velmi slušnou volbou, pokud hledáte špičkový hardware a nepotrpíte si na prémiové značky. Zvlášť majitelé modelu 3 nebo 3T však moc důvodů k upgradu nemají. Vzhled je subjektivní, odolnost vodě nepřibyla a výkonu má loňský Snapdragon 820/821 pořád na rozdávání. Pro ostatní je 1+5 výkonný telefon, který sice nemá všechny vychytávky poslední generace, ale vyrovná je kvalitní podporou výrobce i komunity.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
 kvalitní fotoaparát není voděodolný
 vysoký výkon Full HD displej
 Oxygen OS
 rychlonabíjení Dash Charge
 dual SIM

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."

Recenze OnePlus 5: docela konzervativní high-end

Nemnoho čínských značek si vybudovalo jméno, jako má OnePlus. Mocný marketing nás živil spoustou ochutnávek, hesly jako „flagship killer“ a kontroverzním pozvánkovým systémem. Agresivní rétorika uvolnila místečko na trhu, ze kterého 1+ žije už šestým zařízením.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Jenže ne každý smartphone tohoto dravce uspěl. OnePlus One působilo jako zázrak, druhá generace navázala s pár otazníky a model X byl zklamáním, ke kterému se i mateřská firma chová trochu macešsky. OnePlus 3 a 3T naopak uspěly – přišly v období, kdy komunita hledala náhradu za řadu Nexus po oznámení ceny Pixelů. A našla.

Pětka tak stojí na startovním roštu jako obhájce titulu a na mě zbyl příjemný úkol očekávání potvrdit, nebo vyvrátit.

OnePlus 5: specifikace

Konstrukcecelokovové tělo, 154 x 74 x 7,25 mm, 153 g
Displej5,5”, Optic AMOLED, 1920 x 1080 px, 401 ppi
Operační systémAndroid 7.1.1 Nougat + Oxygen OS
Procesor8 jádrový, 2,45 GHz, Qualcomm Snapdragon 835
Paměť6/8 GB RAM, 64/128 GB úložiště (UFS 2.1), nemá microSD slot
Fotoaparátduální: 20 Mpx, teleobjektiv (f/2.6), standardní objektiv s EIS (f/1.7) a 1.12μm pixely + přední 16 Mpx, f/2.0
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
Technologiedual SIM, Bluetooth 5.0, NFC, USB-C, Wi-Fi, GPS, čtečka otisků prstů
Baterie3300 mAh, rychlonabíjení
Cena a dostupnost14 000 Kč, červen 2017

Chytrý telefon OnePlus 5 si můžete zakoupit na MifoMobil.cz

Design a zpracování: příliš obyčejný na svůj původ

Jako majitel OnePlus 3T jsem se zveřejnění fotek “pětky” bál. Kdyby se design povedl, měl bych problém – začal bych po novince toužit. Pak se objevily první rendery a znamenaly studenou sprchu: vždyť ten telefon vypadal jak iPhone! Prachsprostá kopie!

Když se mi 1+5 dostalo do ruky, byl jsem překvapený, že podobnost s Applem vyprchala. Může za to hlavně ohnutí okrajů zadní strany, chybějící kovová ohrádka okolo duálního objektivu a tlačítko pod displejem kombinované se čtečkou otisků. A pak je tu detail v podobě horní a dolní hrany – u iPhonu jsou „nárazníky“ rovné, u OnePlus 5 skoro neznatelně zakřivené.

Proti kvalitě provedení nemohu zásadně protestovat, dojem luxusu však 1+ nevzbuzuje. Zakroužení všech hran připomíná spíš low-end modely let minulých. Ani použití kovového těla z jednoho kusu na tom nic nemění a očekávané vylepšení v podobě odolnosti vůči vodě se nekoná.

Po stránce ergonomie si 1+5 vede slušně, zapínání tlačítkem na pravém boku (pod slotem na dvě SIM karty) nebo čtečkou zvládne palec, na levé straně pak ukazováček může měnit hlasitost nebo šoupátkem přepínat zvukové profily. Nevzpomínám si, že by v nedávné době nějaký jiný výrobce tuto klávesu používal, až na jednoho… Oproti loňské generaci OnePlus se však ubralo na materiálu zmíněných kláves. Jsou tenčí a i když je stisk přesný, vakl nepřehlédnete.

Zbytek výbavy najdete na straně spodní. Zleva doprava jsou otvory pro mikrofon, USB-C a sluchátka. Hurá, po Xiaomi Mi 6 jsem moc rád, že tenhle konektor vidím!

Specialitkou OnePlus jsou navigační klávesy. Nenajdete na nich žádné piktogramy, jen bledé tečky modrého podsvícení. To se však rozsvítí jen na okamžik po stisku, k rychlé orientaci moc neposlouží. Můžete si však prohodit funkce Zpět a Poslední aplikace či dokonce zobrazit navigační panel na displeji. Věřím, že se takové robustní řešení zavděčí všem.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Nemnoho čínských značek si vybudovalo jméno, jako má OnePlus. Mocný marketing nás živil spoustou ochutnávek, hesly jako „flagship killer“ a kontroverzním pozvánkovým systémem. Agresivní rétorika uvolnila místečko na trhu, ze kterého 1+ žije už šestým zařízením.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Displej, prostředí: čistý Android postrčený správným směrem

Full HD u telefonu za 14 tisíc?! Vlastně to není taková troufalost. Na 5,5″ displeji rozlišení 1080 × 1920 pixelů znamená jemnost 401 ppi a s přihlédnutím k AMOLED technologii se můžete těšit na syté barvy a vysoký kontrast. Podání barev je variabilní. Přímo v Nastaveních najdete možnost zvolit si barevný prostor. Ve výchozím režimu dostanete odstíny, které očekáváte, v sRGB trošku potemní, v DCI-P3 oživnou – nebo si nastavíte ladění vlastní.

Nadstavba OxygenOS sice staví na čistém Androidu Nougat 7.1.1, ale úpravy zvládá na pokročilé úrovni. K dispozici je noční režim, který v modifikaci „režimu čtení“ lze aplikovat i na vybrané aplikace. Stejně tak si můžete nastavit barevné téma systému, což doporučuji kvůli typu displeje okamžitě přepnout na tmavé. OnePlus 5 také patří mezi nemnoho telefonů, které dovolují nastavit barvy upozornění notifikační diodou.

 

Když už se bavíme o OOS (pokud o OnePlus uvažujete, tuhle zkratku budete potkávat často)… Toto rozhraní patří mezi ty nejpovedenější, s výjimkou nastavení přeskakování skladeb podržením volume nabízí snad všechno, co LineageOS a další jednodušší custom ROMky.

   

Můžete přiřadit funkce senzorovým klávesám včetně dvojitého stisku a podržení, dovoleno je ovládat telefon gesty skrz vypnutý displej, nechybí probuzení poklepáním či ztišení položením displejem dolů. V menu Pokročilé dokonce najdete položky jako automatické vypnutí a zapnutí, zabránění probuzení zařízení v kapse nebo povolení OTG. A pokud máte lepší Bluetooth sluchátka, nezapomeňte si aktivovat kodek aptX HD namísto častějších aptX a SBC.

 

Hračičkům možná budou chybět grafická témata, ale není třeba zoufat, OxygenOS umožňuje základní schéma doplnit jednou z osmi barev. Přesto si myslím, že je OnePlus natolik exkluzivní zboží, že první kroky majitelů povedou na fórum XDA a na základní kostru navěsí spousty modifikací – nynější vývoj situace vypadá, že developeři se postupně z OnePlus 3 k pětce přesunou. Ostatně už teď je dostupná základní sestava softwaru od TWRP recovery přes ROMky jako Resurrection Remix, Paranoid Android nebo AICP už je k dispozici. Jak mě svěděly ruce, abych tohle všechno mohl vyzkoušet…

 

Celou tu parádu pohání to nejlepší, co je zatím k dispozici: osmijádrový Qualcomm Snapdragon 835, tedy čtyři jádra Kryo na 2,45 GHz a další čtyři na 1,9 GHz. Bez okolků můžu tvrdit, že se 1+5 může zařadit mezi tři nejvýkonnější telefony současnosti, co se benchmarků týče. Snad se nejedná zase o podvody, jako v případě OnePlus 3.

Stovka skóre sem, stovka tam, litovat nebudete ani u „základní varianty“ vybavené 6 GB RAM, natož u 8 GB varianty. S operační pamětí si vybíráte i velikost úložiště. Vybavenější model spolkne 128 GB, chudší zůstal na 64 GB. Ani jedna kombinace není nevyvážená, ale šestigigová varianta s velkým úložištěm by zákazníkům mohla chybět. Paměťová karta tradičně dostala dovolenou.

 

Za pozornost stojí rychlé nabíjení Dash Charge, vyžadující speciální nabíječku a kabel. Plnou rychlost si sice neužijete s jakýmkoli příslušenstvím, ale rychlostí vám tato technologie spraví náladu. 60 % během půl hodinky je neskutečný fofr. Princip nabíječky je trošku jiný než u klasického Quick Charge. Zatímco standard Qualcommu používá vysoké napětí a nízký proud, Dash Charge to má opačně, což umožňuje nabíjet bez významného zvýšení teploty.

Při této rychlosti už kapacita akumulátoru trošku ztrácí na hodnotě, ale namísto řečí o lepších baterií a nižší spotřebě nabízí 1+5 standardní kapacitu 3 300 mAh. Není to vyloženě mnoho, ale stačí to i na intenzivní provoz po celý den – nejtěžší je udržet se nehrát.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Nemnoho čínských značek si vybudovalo jméno, jako má OnePlus. Mocný marketing nás živil spoustou ochutnávek, hesly jako „flagship killer“ a kontroverzním pozvánkovým systémem. Agresivní rétorika uvolnila místečko na trhu, ze kterého 1+ žije už šestým zařízením.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Fotoaparát: fotí stereo

Byla by škoda si pošlapat slibně se rozvíjející kariéru kamerou. OnePlus se nechalo slyšet, že schopnosti fotoaparátu ladilo ve spolupráci DxO. Pixely s dosaženým skóre neporazili (skóre 87 vs. 89), ale je to podobné, jako s benchmarky – pokud vám jde o praktický přínos, v disciplíně mobilní fotografie 1+5 může stát na stupních vítězů.

Ne, zrcadlovku ani lepší kompakt pořád nepřekoná, na noční snímky prostě telefonu chybí pořádná optika, ale v ostatních případech se můžete hrdě chlubit rozlišením 16 Mpx se světelností f/1.7 a elektronickou stabilizací. Druhý zadní objektiv a zároveň největší mezigenerační posun má rozlišení 20 Mpx a světelnost f/2.6. Prvnímu oku změříte ohniskovou vzdálenost 24 mm, druhému 36 mm. To znamená optický zoom s 1,6-násobným zvětšením.

Vedle ultrazoomů a teleobjektivů s více než třicetinásobným zvětšením to zní směšně, ale je to dost na to, abyste na vzdálenost cca 10 metrů byli schopni z celku zachytit detail v nejvyšší možné kvalitě. Světe div se, přínos nenajdete jen v katalogu technických specifikací.

Jak hlavní tak přiblížené fotky neztrácí ostrost a jas se mění spolu se záběrem. Pokud v celku jsou stíny a v detailu ne, zjistíte, že barevné podání fotky je jiné, světlejší – je to logické, ale počítejte s tím. Hodně jsem OnePlus 5 trápil focením jemných materiálů, srsti, trávy, listí a výsledek odpovídá výše uvedenému skóre. I momentky focené prakticky za chůze a bez přípravy dopadly nad očekávání.

Jak fotí OnePlus 5

Jediným slabým místem tak jsou asi jen jobovky typu „příroda ve večerním dešti“ nebo „sídliště v polojasnu a protisvětlu“.

Obslužná aplikace nastavuje dvě tváře. První bych nazval point’n’shoot: dvakrát stisknete vypínač a rovnou máte fotku, HDR ji automaticky zkrášlí a je vystaráno, řešíte maximálně poměr stran nebo se swipem přesunete k videu či 16 Mpx selfie.

Druhá tvář má na vizitce „neřeš“ a projevuje se nejvíc u zpomaleného či zrychleného videa. Slow-motion zvládá 1+5 jen v HD kvalitě a ani nemůžete nastavit úroveň zpomalení ani rozlišení. To samé platí i pro časosběrná videa, jen ve vyšší kvalitě.

V případě fotek lze omezení aplikace řešit povedeným režimem Pro. Poprvé jsem viděl, že by se k záběru automaticky doplňoval histogram a ani linka horizontu není k zahození, ač se jedná o běžnější funkci. K tomu přidejte ruční vyvážení bílé, ISO, podporu pro RAW… S tím už se dá kouzlit.

U videa však něco podobného chybí a pravděpodobně tak plný potenciál duálního fotoaparátu objevíte až se softwarem z Google Play.

Závěr: inovace drobné, ale celek je výborný

OnePlus 5 je jako Xiaomi Mi 6, na kterém byly opraveny všechny základní nedostatky. Nechybí sluchátkový konektor, neklouže v ruce, MIUI bylo nahrazeno prakticky čistým Androidem a dostalo se znovu i na brutální výkon.

Vzhledem k ceně je “pětka” velmi slušnou volbou, pokud hledáte špičkový hardware a nepotrpíte si na prémiové značky. Zvlášť majitelé modelu 3 nebo 3T však moc důvodů k upgradu nemají. Vzhled je subjektivní, odolnost vodě nepřibyla a výkonu má loňský Snapdragon 820/821 pořád na rozdávání. Pro ostatní je 1+5 výkonný telefon, který sice nemá všechny vychytávky poslední generace, ale vyrovná je kvalitní podporou výrobce i komunity.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
 kvalitní fotoaparát není voděodolný
 vysoký výkon Full HD displej
 Oxygen OS
 rychlonabíjení Dash Charge
 dual SIM

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."