Recenze Realme GT Neo 3 – Závodník, jakému není rovno

  • Realme GT Neo 3 je aktuálně jeden z nejzajímavějších telefonů
  • Pokud hledáte nejrychlejší nabíjení na světě, budete mít určitě radost
  • Zvládne ale tento telefon nabídnout i něco jiného, čím by zaujal?
Realme GT Neo 3 recenze

Balení s telefonem Realme GT Neo 3 | foto: vlastní

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení


Realme představilo model GT Neo 3 koncem dubna jako první produkční mobil na světě, který dostal do vínku rychlé nabíjení o výkonu 150 W. Další zajímavostí je nasazení procesoru Dimensity 8100, v čemž patřila tato odlehčená vlajka a nástupce modelu GT Neo 2 opět mezi první vůbec (v Evropě má dokonce prvenství). My se dnes podíváme, jak si tato, pořád ještě novinka, vedla v našem testu.

Realme GT Neo 3: specifikace

Konstrukcesklo a plast, 163,3 × 75,6 × 8,2 mm, 188 g
Displej6,7″, Super AMOLED, 120 Hz, HDR10+, 2412 × 1080 px, poměr stran 20:9, jemnost 394 PPI
Operační systémAndroid 12 + Realme UI 3.0
Čipset8jádrový, 2,85 GHz, MediaTek Dimensity 8100
Paměť6/8/12 GB RAM, 128/256 GB úložiště (UFS 3.1), bez slotu na MicroSD
Fotoaparáttrojitý (50 Mpx hlavní + 8 Mpx ultraširokoúhlý 119° + 2 Mpx makro), clona f/1.88 + f/2.25 + f/2.4, OIS, PDAF, duální LED blesk; přední 16 Mpx, clona f/2.45
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
TechnologieDual SIM, 5G, Bluetooth 5.2, NFC, Wi-Fi 6, GPS, USB-C, čtečka otisků v displeji, čtečka tváře, stereo reproduktor, měření srdečního tepu, Dolby Atmos
Baterie4 500 mAh + 150W nabíjení
Cena a dostupnostod 16 999 korun, červen 2022

Obsah balení

  • telefon Realme GT Neo 3
  • jehla na SIM
  • USB-C / USB-C kabel
  • 150W nabíjecí adaptér
  • silikonový kryt
  • technická brožurka a základní průvodce
Realme GT Neo 3 recenze

Obsah balení | foto: vlastní

Realme GT Neo 3 jako závodní vůz

Čínské Realme se vždy profilovalo jako firma, jenž dělá telefony zaměřené spíše na mladší zákazníky. Tomu odpovídal i extravagantněji pojatý design a tím se tato společnost vyznačuje vlastně doteď. A platí to i pro model GT Neo 3. Na test nám dorazilo výrazné, modré provedení s dvojicí “rychlých” bílých pruhů na zádech, které evokují závodní vozy. Výrobce se konkrétně inspiroval příběhem legendárního závodníka a designéra, Carrolla Shelbyho a vytvořil telefon, který mu skládá poctu. A to se povedlo na jedničku.

Kromě modré je k dispozici neméně zajímavá bílá varianta s černými pruhy a také čistě černá, která je určena konzervativněji smýšlejícím zákazníkům. Modrá (v tomto případě s tóny fialové) je ale dobrá a platí to i zde. Realme GT Neo 3 je v tomto kabátku výrazný, zájem budící telefon a určitě bych ho označil za líbivý kousek. Konstrukce je příkladně pevná a vsází na plastový rámeček, jenž obepíná sklo vpředu i vzadu. To zadní je matné, jedná se o AG sklo a naprosto skvěle odolává ulpívání otisků prstů a podobných nečistot.

Opět bez odolnosti proti vodě a prachu

Zpracování jako takové je výborné, přičemž díky tenkému šasi a lehce zkoseným bokům na zádech padne GT Neo 3 skvěle do ruky, a i když to není zrovna dvakrát kompaktní kousek, drží se příjemně. Co se ovládacích prvků týče, tak zapínací tlačítko, jenž má vzorkovaný povrch a snadno ho tak najdete i poslepu, se nachází vpravo a dvoutlačítko určené k regulaci hlasitosti je zase vlevo. Snímač otisků prstů je integrovaný v displeji a nemám k němu žádných výhrad – je přesný, rychlý a telefon s ním odemknete většinou na první dobrou.

Na displeji je přímo z výroby aplikované ochranné sklo, které toho ale moc nevydrží a velmi rychle podlehne nátlaku škrábanců. Tipuji, že tak po měsíci používání by šlo pryč, a buď bych ho nahradil nějakým odolnějším, nebo bych ochranu displeje nechal na použitém skle Gorilla Glass 5. Telefon bohužel nemá, jako drtivá většina přístrojů čínské výroby, zvýšenou odolnost a osobně to považuji, vzhledem k vyšší ceně, za hrubý nedostatek. Šuplík na SIM kartu je sice obehnaný silikonovým těsněním, ale to je tak vše.

Realme GT Neo 3 recenze

Zadní strana Realme GT Neo 3 | foto: vlastní

Displej? Zcela bez výhrad

Čelní stranu této novinky zabírá 6,7palcový AMOLED panel s rozlišením 2412 × 1080 pixelů při poměru stran 20:9, z čehož vychází jemnost obrazu 394 ppi. Displej pochopitelně nabízí obnovovací frekvenci 120 Hz, podporuje HDR10+ a pokrývá 100 % spektra DCI-P3. Frekvenci lze nastavit na automatiku, kdy bude telefon přepínat, dle svého zvážení a zobrazeného obsahu, mezi 60 a 120 Hz, nebo si nastavit napevno jeden z těchto údajů. O regulaci jasu se stará automatika a ta funguje velmi dobře – jas nastavuje vhodně, citlivě a rychle podle toho, jaké je okolní světlo.

Realme GT Neo 3 recenze

Telefon Realme GT Neo 3 v ruce | foto: vlastní

Ke kvalitě displeje, potažmo barev a celkově obrazu, nemám vůbec žádných výhrad. Panel zobrazuje krásné, syté barvy a i přes jemnost pod hranicí 400 ppi je vše krásně ostré. Barevné podání lze pochopitelně upravit, a to ve třech přednastavených režimech (Živý, Přirozený a Profesionální) a regulovat je možné také teplotu barev, a to opět pomocí třech stupňů nastavení – studeného, výchozího a teplého. K dispozici je také režim ochrany zraku, a co si určitě zaslouží pochvalu, je vysoký maximální jas (v automatickém režimu takřka 800 nitů), díky kterému je čitelnost naprosto bezproblémová i na přímém slunci.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení


Android 12 v režii Realme

Telefon běží z krabice na Androidu 12, na kterém se nachází grafická nadstavba Realme UI 3.0. Jedná se o již docela zaběhlý, známý a prověřený systém, který patří spíše k těm obsáhlejším a potěší všechny milovníky rozsáhlých možností nastavení. V Realme UI je možné přizpůsobit si obrazu svému opravdu skoro všechno a systém nabízí spoustu typů ikonek, různé fonty, typy přechodů, typy zobrazení, animace snímače otisků a hračičkové se zde budou cítit jako v ráji. A kromě ryze designových prvků nabízí systém i ty praktické věci.

Realme GT Neo 3 recenze

Uživatelské rozhraní | foto: vlastní

Samozřejmostí je tmavý režim, abyste trochu ulevili 4 500mA baterii a neschází například schopnost zobrazit dvě aplikace na rozpůlené obrazovce, ovládání pomocí gest, zrychlené volby či praktický Always-on displej. Výrobce nezapomněl ani na boční panel, z něhož lze vyvolat vámi vybrané aplikace, zkratky na zamykací obrazovce, lze si upravit rozvržení ovládacích tlačítek (či systém ovládat gesty), telefon probudit poklepáním nebo zvednutím. Také je možné přijmout hovor přiblížením telefonu k uchu, což jsem osobně využíval po celou dobu testování, stejně tak jako ztlumení vyzvánění otočením.

 

Změřte si tep na telefonu

Se systémem se pojí také dvě zajímavosti, a sice schopnost měření tepové frekvence přes snímač otisků prstů. Tuto možnost výrobce ukrývá v útrobách systému, v položce Realme Lab a její přesnost jsem bohužel neměl možnost ověřit. Praktickou věcí je také možnost přehrávat hudbu v drátových i bezdrátových sluchátkách zároveň či rychlé spouštění aplikací přes snímač otisků prstů. Pokud tuto možnost nastavíte, stačí podržet prst při odemykání na snímači a poté ho přesunout tam, kam jste si nastavili zkratku pro tu či onu aplikaci.

Chválím také příkladnou práci s notifikacemi. Kromě již zmíněného Always-on displeje, u kterého si lze upravit a přizpůsobit opravdu spoustu prvků, umí telefon při příchozí události také rozzářit hrany displeje, což je líbivé i praktické zároveň. Nebudu ale jen chválit a co si určitě zaslouží pokárání, je bloatware. Tomu se Realme bohužel nevyhnulo a ihned po prvním spuštění si lze všimnout doplňkových aplikací, které pravděpodobně dvakrát neoceníte. Jsou to třeba Amazon, TikTok, Booking, LinkedIn nebo Facebook.

Jak si stojí Dimensity 8100?

Osobně jsem se velmi těšil na vyzkoušení nového procesoru Dimensity 8100 a rovnou dodám, že mě nezklamal. Naopak, byl jsem velmi, velmi příjemně překvapen z toho, jak vysoký má výkon a hlavně, jak efektivně pracuje s teplem. Toto osmijádro, vyráběné 5nm litografií, jenž může běžet na taktu až 2,85 GHz, je totiž výborně odladěné a při vysokém výkonu produkuje tak málo tepla, až mě to kolikrát překvapilo. Ano, když budete hodinu hrát nějakou extra náročnou hru, pořádně se telefon rozpálí, ale při běžné či lehce náročné činnosti nebudete o čipsetu ani vědět.

To potvrzuje i test stability v benchmarku 3DMark, který telefon, respektive procesor, dokončil s výbornou stabilitou 81,3 %. Jen pro srovnání, stabilita Snapdragonu 8 Gen 1 v tomto testu se většinou pohybuje pod hranicí 50 %. V AnTuTu dosáhl telefon výborného skóre pohybující se okolo 815 tisíc bodů a to znamená jediné – výkonu je více než dost a na nejvyšší detaily si zahrajete prakticky všechny současné hry. Skvělému dojmu z plynulého hraní a vlastně i chodu systému a všeho okolo nahrává také štědrá operační paměť 12 GB RAM, kterou je navíc možné virtuální rozšířit o další 3 GB.

Všechny hry jsou v normálním režimu omezeny na 60 fps, což znamená, že displej poběží při hraní vždy na frekvenci 60 Hz, a to i kdybyste si nastavili nejvyšší frekvenci. Pokud ale spustíte herní režim GT, který lehce zvyšuje výkon telefonu, tento strop zmizí a tituly, u kterých to telefon podporuje, můžou běžet až na oněch 120 fps při 120 Hz. Při hraní je možné přímo ve hrách vyvolat speciální boční panel, ve kterém lze spustit miniaplikace hlavních komunikačních kanálů (WhatsApp, Discord apod.), nastavit výkon, spustit záznam obrazovky či omezit notifikace.

Nabíjení, to je opravdu extratřída

Hlavní hvězdou tohoto telefonu je každopádně 150W rychlé nabíjení a musím jedním dechem dodat, že telefon v tomto ohledu ani trochu nezklamal. Výrobce slibuje nabití na 50 % za pět minut, no realita byla ještě o kousek lepší a této mety Realme GT Neo 3 dosáhlo za čas 4 minuty a 56 sekund. Plné nabití bylo dílem 13 minut a 55 sekund a určitě stojí za zmínku i fakt, že po pouhých 2 minutách vám bude svítit u baterie 25 % kapacity. A pokud snad máte obavu o životnost baterie, tak výrobce slibuje i po 1600 nabíjecích cyklech minimálně 80 % kapacity.

Pro zajímavost jsem změřil nabíjení také s 65W nabíječkou Realme, která pochází od předchůdce v podobě modelu GT Neo 2. V tomto případě byly výsledky výrazně horší – polovina kapacity baterie byla dosažena za 10 minut a 36 sekund a plné nabití zabralo 25 minut a 12 sekund. Ale i když píšu výrazně horší, pořád jsou to výborné časy, o kterých si může takový Samsung nebo Apple nechat jenom zdát. Co se výdrže týče, tak GT Neo 3 je klasickým, jednodenním telefonem s tím, že když to nebudete přehánět, dostanete se zhruba na den a půl.

Bezdrát chybí. Vadí to ale?

Když mu ale dáte pořádně zabrat, třeba hotspotem, nabíječku budete hledat klidně už navečer téhož dne. Bezdrátové nabíjení se nedostavilo, a i když to musím, v kontextu s vyšší cenou, zařadit mezi nedostatky, v reálu to žádný “dealbreaker” není. Nabíjení je totiž tak rychlé, že si na nějaký pomalý bezdrát ani nevzpomenete. Prostě dáte telefon na nabíječku, uvaříte si kafe, nachystáte se na odchod do práce a můžete vyrazit s plnou baterií s tím, že kdyby něco, stačí pár minut na drátě a máte zase plno. Rychlé nabíjení je zkrátka návykové.

A co fotografie? Zaujmou?

Fotoaparát na zádech této novinky obsahuje tři snímače, a to konkrétně 50Mpx čip Sony IMX 766 s optickou stabilizací obrazu, ultra-širokoúhlý objektiv s rozlišením 8 Mpx a záběrem 119˚ a 2Mpx makro snímač. Primární, stabilizovaný senzor odvádí opravdu výbornou práci a jím pořízené fotografie jsou vskutku výtečné. Ostré, plné detailů, moc hezky prokreslené a určitě patří k tomu nejlepšímu, co v rámci vyšší třídy dostanete. Fotoaparát si sice lehce přibarvuje některé odstíny, třeba zelenou a červenou, ale obecně se dočkáte velmi líbivých snímků.

Realme GT Neo 3 recenze

Fotoaparát Realme GT Neo 3 | foto: vlastní

Ultra-širokoúhlý snímač už je o něco horší a jeho výsledky se řadí spíše k průměru. V rozích je patrné rozostření a také míra detailů je nižší než u primárního snímače. Celkově jsou fotografie takové plošší. Makro je pak, v rámci tradic 2Mpx snímačů, přesně takové, jaké asi očekáváte. Tedy špatné. Musíte si dát opravdu záležet, abyste pořídili použitelnou makro fotografii a většinou se dočkáte vybledlých barev, mizerných detailů a špatné ostrosti. Co se přiblížení týče, fotosoustava zvládá až 20násobné digitální přiblížení, ale na to rovnou zapomeňte. Takto přiblížené fotografie jsou naprosto nepoužitelné, plné šumu a je to vlastně jen jedna velká mazanice. Plně použitelné jsou snímky jen do 5násobného přiblížení, a pokud přivřete (spíše zavřete) obě oči, možná i s 10násobným zoomem.

Noční snímky umí překvapit, i přes tvrdohlavý noční režim

Docela příjemně mě překvapily fotografie v horších světelných podmínkách. I v nich zvládá hlavní snímač zobrazit poměrně dost detailů, míra šumu není nijak tragická a celkoví jsou noční snímky vlastně docela použitelné. A to i přesto, že noční režim poměrně dost (někdy až extrémně) saturuje do žluté barvy a vlastně nejde vypnout. Pokud budete chtít pořizovat noční fotografie odpovídající realitě, lze toho dosáhnout pomocí ultra-širokoúhlého snímače. Ten naopak do žluta barví poměrně decentně, a to i při aktivovaném nočním režimu.

Realme GT Neo 3 recenze

Detail fotoaparátu Realme GT Neo 3 | foto: vlastní

Fotografie sice nebudou tak detailní a obecně je u nich jasně patrná horší kvalita, ale víceméně budou odpovídat realitě. Zpět ale k nočnímu režimu. I když ho nemáte aktivovaný a máte vypnutou umělou inteligenci, fotoaparát si ho tvrdošijně neustále sám zapíná tak v 80 % případů a je opravdu obtížné vyfotografovat snímek v horších podmínkách bez toho, aby do toho zasahoval. To mi docela vadilo a doufám, že to Realme s některou z dalších aktualizací vyřeší. Co se selfie fotografií týče, ty jsou na velmi vysoké úrovni – snímky jsou ostré, detailní a s dobrou expozicí.

Vyzkoušel jsme pochopitelně i videa, u kterých zvládá telefon maximálně 4K záznamy při 60 snímcích za vteřinu (fps). Výsledky jsou výborné, elektronická stabilizace funguje na jedničku a dočkáte se dokonale plynulých, příkladně ostrých a detailních záznamů s dobrým dynamickým rozsahem. Podání barev je o něco výraznější než v realitě, ale určitě je to v únosných mezích a jen tak, aby působila videa líbivěji.

Jak fotí Realme GT Neo 3?

Ukázka: noční snímky (noční režim vypnutý / zapnutý)

Ukázka: noční snímky ultra-širokoúhlý snímač (noční režim vypnutý / zapnutý)

Ukázka: ultra-širokoúhlé snímky

Ukázka: zoom 3× / 10× / 20×

Ukázka: makro snímky

Je Realme GT Neo 3 trefou do černého?

Tato novinka si ustlala jen těsně pod třídou vlajkových telefonů, ale minimálně co se nabíjení týče ji zcela jasně překonává. Obrovskou pochvalu si zaslouží i osazený procesor Dimensity 8100, který má přehršel výkonu a produkuje, i díky rozměrnému (a evidentně funkčnímu) chladicímu systému, velmi málo tepla. Displej je výborný, snese i velmi přísná měřítka a pozitivně určitě hodnotím také fotoaparát a výbornou konektivitu v čele s podporou 5G. Hlavní snímač odvádí skvělou práci a výtek, které by k Realme GT Neo 3 mířilo, není mnoho.

Realme GT Neo 3 recenze

Krásná zadní strana

Tou hlavní a největší je pravděpodobně absence vyššího stupně krytí, což by telefonu, vzhledem k ceně a zařazení do vyšší střední (či prémiové střední) třídy, určitě slušelo. Absence bezdrátového nabíjení není, díky opravdu bleskovému drátovému nabíjení, žádná tragédie, ale v kontextu s cenou prostě a jednoduše schází. Určitě by nebyla od věci ani kvalitnější ultra-širokoúhlá kamerka, o 2Mpx makro objektivu se ani nebavím. Jeho zmizení by asi nikomu nevadilo. A jak je na tom tedy ona cena?

Jedná se o žhavou novinku s nejvýkonnějším nabíjením na světě, takže si startovací cenu 16 999 korun víceméně obhájí. Je to ale hodně a telefon se nebezpečně blíží vlajkovým vodám, kde už dostanete třeba hliníkovou konstrukci, kvalitnější dílčí prvky fotoaparátu nebo onu zvýšenou odolnost. Pokud každopádně bazírujete na rychlém nabíjení a skoro-vlajkovém výkonu, Realme GT Neo 3 si určitě zamilujete a nebudete ho chtít, podobně jako já, dát z ruky.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
displej a barvy systém obsahuje bloatware
svěží design a kvalitní zpracování chybí zvýšená odolnost
velmi kvalitní hlavní fotoaparát ultra-širokoúhlý snímač mohl být lepší
nevídaně rychlé nabíjení
vysoký výkon a nízké zahřívání

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."

Recenze Realme GT Neo 3 – Závodník, jakému není rovno

  • Realme GT Neo 3 je aktuálně jeden z nejzajímavějších telefonů
  • Pokud hledáte nejrychlejší nabíjení na světě, budete mít určitě radost
  • Zvládne ale tento telefon nabídnout i něco jiného, čím by zaujal?
Realme GT Neo 3 recenze

Balení s telefonem Realme GT Neo 3 | foto: vlastní

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení


Realme představilo model GT Neo 3 koncem dubna jako první produkční mobil na světě, který dostal do vínku rychlé nabíjení o výkonu 150 W. Další zajímavostí je nasazení procesoru Dimensity 8100, v čemž patřila tato odlehčená vlajka a nástupce modelu GT Neo 2 opět mezi první vůbec (v Evropě má dokonce prvenství). My se dnes podíváme, jak si tato, pořád ještě novinka, vedla v našem testu.

Realme GT Neo 3: specifikace

Konstrukcesklo a plast, 163,3 × 75,6 × 8,2 mm, 188 g
Displej6,7″, Super AMOLED, 120 Hz, HDR10+, 2412 × 1080 px, poměr stran 20:9, jemnost 394 PPI
Operační systémAndroid 12 + Realme UI 3.0
Čipset8jádrový, 2,85 GHz, MediaTek Dimensity 8100
Paměť6/8/12 GB RAM, 128/256 GB úložiště (UFS 3.1), bez slotu na MicroSD
Fotoaparáttrojitý (50 Mpx hlavní + 8 Mpx ultraširokoúhlý 119° + 2 Mpx makro), clona f/1.88 + f/2.25 + f/2.4, OIS, PDAF, duální LED blesk; přední 16 Mpx, clona f/2.45
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
TechnologieDual SIM, 5G, Bluetooth 5.2, NFC, Wi-Fi 6, GPS, USB-C, čtečka otisků v displeji, čtečka tváře, stereo reproduktor, měření srdečního tepu, Dolby Atmos
Baterie4 500 mAh + 150W nabíjení
Cena a dostupnostod 16 999 korun, červen 2022

Obsah balení

  • telefon Realme GT Neo 3
  • jehla na SIM
  • USB-C / USB-C kabel
  • 150W nabíjecí adaptér
  • silikonový kryt
  • technická brožurka a základní průvodce
Realme GT Neo 3 recenze

Obsah balení | foto: vlastní

Realme GT Neo 3 jako závodní vůz

Čínské Realme se vždy profilovalo jako firma, jenž dělá telefony zaměřené spíše na mladší zákazníky. Tomu odpovídal i extravagantněji pojatý design a tím se tato společnost vyznačuje vlastně doteď. A platí to i pro model GT Neo 3. Na test nám dorazilo výrazné, modré provedení s dvojicí “rychlých” bílých pruhů na zádech, které evokují závodní vozy. Výrobce se konkrétně inspiroval příběhem legendárního závodníka a designéra, Carrolla Shelbyho a vytvořil telefon, který mu skládá poctu. A to se povedlo na jedničku.

Kromě modré je k dispozici neméně zajímavá bílá varianta s černými pruhy a také čistě černá, která je určena konzervativněji smýšlejícím zákazníkům. Modrá (v tomto případě s tóny fialové) je ale dobrá a platí to i zde. Realme GT Neo 3 je v tomto kabátku výrazný, zájem budící telefon a určitě bych ho označil za líbivý kousek. Konstrukce je příkladně pevná a vsází na plastový rámeček, jenž obepíná sklo vpředu i vzadu. To zadní je matné, jedná se o AG sklo a naprosto skvěle odolává ulpívání otisků prstů a podobných nečistot.

Opět bez odolnosti proti vodě a prachu

Zpracování jako takové je výborné, přičemž díky tenkému šasi a lehce zkoseným bokům na zádech padne GT Neo 3 skvěle do ruky, a i když to není zrovna dvakrát kompaktní kousek, drží se příjemně. Co se ovládacích prvků týče, tak zapínací tlačítko, jenž má vzorkovaný povrch a snadno ho tak najdete i poslepu, se nachází vpravo a dvoutlačítko určené k regulaci hlasitosti je zase vlevo. Snímač otisků prstů je integrovaný v displeji a nemám k němu žádných výhrad – je přesný, rychlý a telefon s ním odemknete většinou na první dobrou.

Na displeji je přímo z výroby aplikované ochranné sklo, které toho ale moc nevydrží a velmi rychle podlehne nátlaku škrábanců. Tipuji, že tak po měsíci používání by šlo pryč, a buď bych ho nahradil nějakým odolnějším, nebo bych ochranu displeje nechal na použitém skle Gorilla Glass 5. Telefon bohužel nemá, jako drtivá většina přístrojů čínské výroby, zvýšenou odolnost a osobně to považuji, vzhledem k vyšší ceně, za hrubý nedostatek. Šuplík na SIM kartu je sice obehnaný silikonovým těsněním, ale to je tak vše.

Realme GT Neo 3 recenze

Zadní strana Realme GT Neo 3 | foto: vlastní

Displej? Zcela bez výhrad

Čelní stranu této novinky zabírá 6,7palcový AMOLED panel s rozlišením 2412 × 1080 pixelů při poměru stran 20:9, z čehož vychází jemnost obrazu 394 ppi. Displej pochopitelně nabízí obnovovací frekvenci 120 Hz, podporuje HDR10+ a pokrývá 100 % spektra DCI-P3. Frekvenci lze nastavit na automatiku, kdy bude telefon přepínat, dle svého zvážení a zobrazeného obsahu, mezi 60 a 120 Hz, nebo si nastavit napevno jeden z těchto údajů. O regulaci jasu se stará automatika a ta funguje velmi dobře – jas nastavuje vhodně, citlivě a rychle podle toho, jaké je okolní světlo.

Realme GT Neo 3 recenze

Telefon Realme GT Neo 3 v ruce | foto: vlastní

Ke kvalitě displeje, potažmo barev a celkově obrazu, nemám vůbec žádných výhrad. Panel zobrazuje krásné, syté barvy a i přes jemnost pod hranicí 400 ppi je vše krásně ostré. Barevné podání lze pochopitelně upravit, a to ve třech přednastavených režimech (Živý, Přirozený a Profesionální) a regulovat je možné také teplotu barev, a to opět pomocí třech stupňů nastavení – studeného, výchozího a teplého. K dispozici je také režim ochrany zraku, a co si určitě zaslouží pochvalu, je vysoký maximální jas (v automatickém režimu takřka 800 nitů), díky kterému je čitelnost naprosto bezproblémová i na přímém slunci.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení


Android 12 v režii Realme

Telefon běží z krabice na Androidu 12, na kterém se nachází grafická nadstavba Realme UI 3.0. Jedná se o již docela zaběhlý, známý a prověřený systém, který patří spíše k těm obsáhlejším a potěší všechny milovníky rozsáhlých možností nastavení. V Realme UI je možné přizpůsobit si obrazu svému opravdu skoro všechno a systém nabízí spoustu typů ikonek, různé fonty, typy přechodů, typy zobrazení, animace snímače otisků a hračičkové se zde budou cítit jako v ráji. A kromě ryze designových prvků nabízí systém i ty praktické věci.

Realme GT Neo 3 recenze

Uživatelské rozhraní | foto: vlastní

Samozřejmostí je tmavý režim, abyste trochu ulevili 4 500mA baterii a neschází například schopnost zobrazit dvě aplikace na rozpůlené obrazovce, ovládání pomocí gest, zrychlené volby či praktický Always-on displej. Výrobce nezapomněl ani na boční panel, z něhož lze vyvolat vámi vybrané aplikace, zkratky na zamykací obrazovce, lze si upravit rozvržení ovládacích tlačítek (či systém ovládat gesty), telefon probudit poklepáním nebo zvednutím. Také je možné přijmout hovor přiblížením telefonu k uchu, což jsem osobně využíval po celou dobu testování, stejně tak jako ztlumení vyzvánění otočením.

 

Změřte si tep na telefonu

Se systémem se pojí také dvě zajímavosti, a sice schopnost měření tepové frekvence přes snímač otisků prstů. Tuto možnost výrobce ukrývá v útrobách systému, v položce Realme Lab a její přesnost jsem bohužel neměl možnost ověřit. Praktickou věcí je také možnost přehrávat hudbu v drátových i bezdrátových sluchátkách zároveň či rychlé spouštění aplikací přes snímač otisků prstů. Pokud tuto možnost nastavíte, stačí podržet prst při odemykání na snímači a poté ho přesunout tam, kam jste si nastavili zkratku pro tu či onu aplikaci.

Chválím také příkladnou práci s notifikacemi. Kromě již zmíněného Always-on displeje, u kterého si lze upravit a přizpůsobit opravdu spoustu prvků, umí telefon při příchozí události také rozzářit hrany displeje, což je líbivé i praktické zároveň. Nebudu ale jen chválit a co si určitě zaslouží pokárání, je bloatware. Tomu se Realme bohužel nevyhnulo a ihned po prvním spuštění si lze všimnout doplňkových aplikací, které pravděpodobně dvakrát neoceníte. Jsou to třeba Amazon, TikTok, Booking, LinkedIn nebo Facebook.

Jak si stojí Dimensity 8100?

Osobně jsem se velmi těšil na vyzkoušení nového procesoru Dimensity 8100 a rovnou dodám, že mě nezklamal. Naopak, byl jsem velmi, velmi příjemně překvapen z toho, jak vysoký má výkon a hlavně, jak efektivně pracuje s teplem. Toto osmijádro, vyráběné 5nm litografií, jenž může běžet na taktu až 2,85 GHz, je totiž výborně odladěné a při vysokém výkonu produkuje tak málo tepla, až mě to kolikrát překvapilo. Ano, když budete hodinu hrát nějakou extra náročnou hru, pořádně se telefon rozpálí, ale při běžné či lehce náročné činnosti nebudete o čipsetu ani vědět.

To potvrzuje i test stability v benchmarku 3DMark, který telefon, respektive procesor, dokončil s výbornou stabilitou 81,3 %. Jen pro srovnání, stabilita Snapdragonu 8 Gen 1 v tomto testu se většinou pohybuje pod hranicí 50 %. V AnTuTu dosáhl telefon výborného skóre pohybující se okolo 815 tisíc bodů a to znamená jediné – výkonu je více než dost a na nejvyšší detaily si zahrajete prakticky všechny současné hry. Skvělému dojmu z plynulého hraní a vlastně i chodu systému a všeho okolo nahrává také štědrá operační paměť 12 GB RAM, kterou je navíc možné virtuální rozšířit o další 3 GB.

Všechny hry jsou v normálním režimu omezeny na 60 fps, což znamená, že displej poběží při hraní vždy na frekvenci 60 Hz, a to i kdybyste si nastavili nejvyšší frekvenci. Pokud ale spustíte herní režim GT, který lehce zvyšuje výkon telefonu, tento strop zmizí a tituly, u kterých to telefon podporuje, můžou běžet až na oněch 120 fps při 120 Hz. Při hraní je možné přímo ve hrách vyvolat speciální boční panel, ve kterém lze spustit miniaplikace hlavních komunikačních kanálů (WhatsApp, Discord apod.), nastavit výkon, spustit záznam obrazovky či omezit notifikace.

Nabíjení, to je opravdu extratřída

Hlavní hvězdou tohoto telefonu je každopádně 150W rychlé nabíjení a musím jedním dechem dodat, že telefon v tomto ohledu ani trochu nezklamal. Výrobce slibuje nabití na 50 % za pět minut, no realita byla ještě o kousek lepší a této mety Realme GT Neo 3 dosáhlo za čas 4 minuty a 56 sekund. Plné nabití bylo dílem 13 minut a 55 sekund a určitě stojí za zmínku i fakt, že po pouhých 2 minutách vám bude svítit u baterie 25 % kapacity. A pokud snad máte obavu o životnost baterie, tak výrobce slibuje i po 1600 nabíjecích cyklech minimálně 80 % kapacity.

Pro zajímavost jsem změřil nabíjení také s 65W nabíječkou Realme, která pochází od předchůdce v podobě modelu GT Neo 2. V tomto případě byly výsledky výrazně horší – polovina kapacity baterie byla dosažena za 10 minut a 36 sekund a plné nabití zabralo 25 minut a 12 sekund. Ale i když píšu výrazně horší, pořád jsou to výborné časy, o kterých si může takový Samsung nebo Apple nechat jenom zdát. Co se výdrže týče, tak GT Neo 3 je klasickým, jednodenním telefonem s tím, že když to nebudete přehánět, dostanete se zhruba na den a půl.

Bezdrát chybí. Vadí to ale?

Když mu ale dáte pořádně zabrat, třeba hotspotem, nabíječku budete hledat klidně už navečer téhož dne. Bezdrátové nabíjení se nedostavilo, a i když to musím, v kontextu s vyšší cenou, zařadit mezi nedostatky, v reálu to žádný “dealbreaker” není. Nabíjení je totiž tak rychlé, že si na nějaký pomalý bezdrát ani nevzpomenete. Prostě dáte telefon na nabíječku, uvaříte si kafe, nachystáte se na odchod do práce a můžete vyrazit s plnou baterií s tím, že kdyby něco, stačí pár minut na drátě a máte zase plno. Rychlé nabíjení je zkrátka návykové.

A co fotografie? Zaujmou?

Fotoaparát na zádech této novinky obsahuje tři snímače, a to konkrétně 50Mpx čip Sony IMX 766 s optickou stabilizací obrazu, ultra-širokoúhlý objektiv s rozlišením 8 Mpx a záběrem 119˚ a 2Mpx makro snímač. Primární, stabilizovaný senzor odvádí opravdu výbornou práci a jím pořízené fotografie jsou vskutku výtečné. Ostré, plné detailů, moc hezky prokreslené a určitě patří k tomu nejlepšímu, co v rámci vyšší třídy dostanete. Fotoaparát si sice lehce přibarvuje některé odstíny, třeba zelenou a červenou, ale obecně se dočkáte velmi líbivých snímků.

Realme GT Neo 3 recenze

Fotoaparát Realme GT Neo 3 | foto: vlastní

Ultra-širokoúhlý snímač už je o něco horší a jeho výsledky se řadí spíše k průměru. V rozích je patrné rozostření a také míra detailů je nižší než u primárního snímače. Celkově jsou fotografie takové plošší. Makro je pak, v rámci tradic 2Mpx snímačů, přesně takové, jaké asi očekáváte. Tedy špatné. Musíte si dát opravdu záležet, abyste pořídili použitelnou makro fotografii a většinou se dočkáte vybledlých barev, mizerných detailů a špatné ostrosti. Co se přiblížení týče, fotosoustava zvládá až 20násobné digitální přiblížení, ale na to rovnou zapomeňte. Takto přiblížené fotografie jsou naprosto nepoužitelné, plné šumu a je to vlastně jen jedna velká mazanice. Plně použitelné jsou snímky jen do 5násobného přiblížení, a pokud přivřete (spíše zavřete) obě oči, možná i s 10násobným zoomem.

Noční snímky umí překvapit, i přes tvrdohlavý noční režim

Docela příjemně mě překvapily fotografie v horších světelných podmínkách. I v nich zvládá hlavní snímač zobrazit poměrně dost detailů, míra šumu není nijak tragická a celkoví jsou noční snímky vlastně docela použitelné. A to i přesto, že noční režim poměrně dost (někdy až extrémně) saturuje do žluté barvy a vlastně nejde vypnout. Pokud budete chtít pořizovat noční fotografie odpovídající realitě, lze toho dosáhnout pomocí ultra-širokoúhlého snímače. Ten naopak do žluta barví poměrně decentně, a to i při aktivovaném nočním režimu.

Realme GT Neo 3 recenze

Detail fotoaparátu Realme GT Neo 3 | foto: vlastní

Fotografie sice nebudou tak detailní a obecně je u nich jasně patrná horší kvalita, ale víceméně budou odpovídat realitě. Zpět ale k nočnímu režimu. I když ho nemáte aktivovaný a máte vypnutou umělou inteligenci, fotoaparát si ho tvrdošijně neustále sám zapíná tak v 80 % případů a je opravdu obtížné vyfotografovat snímek v horších podmínkách bez toho, aby do toho zasahoval. To mi docela vadilo a doufám, že to Realme s některou z dalších aktualizací vyřeší. Co se selfie fotografií týče, ty jsou na velmi vysoké úrovni – snímky jsou ostré, detailní a s dobrou expozicí.

Vyzkoušel jsme pochopitelně i videa, u kterých zvládá telefon maximálně 4K záznamy při 60 snímcích za vteřinu (fps). Výsledky jsou výborné, elektronická stabilizace funguje na jedničku a dočkáte se dokonale plynulých, příkladně ostrých a detailních záznamů s dobrým dynamickým rozsahem. Podání barev je o něco výraznější než v realitě, ale určitě je to v únosných mezích a jen tak, aby působila videa líbivěji.

Jak fotí Realme GT Neo 3?

Ukázka: noční snímky (noční režim vypnutý / zapnutý)

Ukázka: noční snímky ultra-širokoúhlý snímač (noční režim vypnutý / zapnutý)

Ukázka: ultra-širokoúhlé snímky

Ukázka: zoom 3× / 10× / 20×

Ukázka: makro snímky

Je Realme GT Neo 3 trefou do černého?

Tato novinka si ustlala jen těsně pod třídou vlajkových telefonů, ale minimálně co se nabíjení týče ji zcela jasně překonává. Obrovskou pochvalu si zaslouží i osazený procesor Dimensity 8100, který má přehršel výkonu a produkuje, i díky rozměrnému (a evidentně funkčnímu) chladicímu systému, velmi málo tepla. Displej je výborný, snese i velmi přísná měřítka a pozitivně určitě hodnotím také fotoaparát a výbornou konektivitu v čele s podporou 5G. Hlavní snímač odvádí skvělou práci a výtek, které by k Realme GT Neo 3 mířilo, není mnoho.

Realme GT Neo 3 recenze

Krásná zadní strana

Tou hlavní a největší je pravděpodobně absence vyššího stupně krytí, což by telefonu, vzhledem k ceně a zařazení do vyšší střední (či prémiové střední) třídy, určitě slušelo. Absence bezdrátového nabíjení není, díky opravdu bleskovému drátovému nabíjení, žádná tragédie, ale v kontextu s cenou prostě a jednoduše schází. Určitě by nebyla od věci ani kvalitnější ultra-širokoúhlá kamerka, o 2Mpx makro objektivu se ani nebavím. Jeho zmizení by asi nikomu nevadilo. A jak je na tom tedy ona cena?

Jedná se o žhavou novinku s nejvýkonnějším nabíjením na světě, takže si startovací cenu 16 999 korun víceméně obhájí. Je to ale hodně a telefon se nebezpečně blíží vlajkovým vodám, kde už dostanete třeba hliníkovou konstrukci, kvalitnější dílčí prvky fotoaparátu nebo onu zvýšenou odolnost. Pokud každopádně bazírujete na rychlém nabíjení a skoro-vlajkovém výkonu, Realme GT Neo 3 si určitě zamilujete a nebudete ho chtít, podobně jako já, dát z ruky.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
displej a barvy systém obsahuje bloatware
svěží design a kvalitní zpracování chybí zvýšená odolnost
velmi kvalitní hlavní fotoaparát ultra-širokoúhlý snímač mohl být lepší
nevídaně rychlé nabíjení
vysoký výkon a nízké zahřívání

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."