Recenze Motorola Edge 40 Pro – Nenápadná vlajka, která ale ví, jak zaujmout

  • Motorola Edge 40 Pro je aktuální vlajkou výrobce pro tuto sezónu
  • V této kategorii se jedná o lehce zapadlý, avšak rozhodně zajímavý telefon
  • Nabízí nekompromisní výkon, bleskové nabíjení a skvělou výbavu
  • A navíc je k dispozici za poměrně příznivou cenu
Motorola Edge 40 Pro

V redakci jsme otestovali Motorolu Edge 40 Pro | foto: vlastní

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení


Motorola představila model Edge 40 Pro již před nedávnem a aktuálně se jedná o nejvýše postavený telefon v rámci řady Edge 40. Kombinuje pro amerického výrobce tradiční, spíše usedlý design se špičkovým zpracováním a je to telefon, který se sice snaží nijak nevyčnívat z řady, ale o to lepší ve finále je. Navíc se může pyšnit velmi dobrým poměrem cena / výkon, což se samozřejmě také počítá.

Motorola Edge 40 Pro: specifikace

Konstrukcekov + sklo, 161,2 × 74 × 8,6 mm, 199 g, zvýšená odolnost IP68
Displej6,67″, OLED, 165 Hz, 2400 × 1080 px, poměr stran 20:9, jemnost 394 PPI
Operační systémAndroid 13 + gesta Moto
Čipset8jádrový, 3,2 GHz, Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2
Paměť12 GB RAM, úložiště 256 GB (UFS 4.0), nemá MicroSD slot
Fotoaparáttři objektivy (50 Mpx hlavní, 50 Mpx ultra-širokoúhlý 114°, 12 Mpx teleobjektiv), clona f/1.8 + f/2.2 + f/1.6, OIS, až 2× optický zoom, LED blesk; selfie 60 Mpx, clona f/2.2
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz, LTE-A Cat20
Technologie5G, Dual SIM, Bluetooth 5.3, NFC, Wi-Fi 7, GPS, USB-C 3.1, stereo reproduktor, čtečka otisků prstů, čtečka tváře
Baterie4 600 mAh, rychlonabíjení 125 W, bezdrátové nabíjení 15 W, reverzní bezdrátové nabíjení 5 W
Cena a dostupnostod 21 599 Kč, duben 2023

V balení je vše

Motorola již tradičně nabízí kompletní balení a u vlajky Edge 40 Pro tomu naštěstí není jinak. Kromě telefonu samotného se můžete těšit také na nabíjecí adaptér o výkonu 125W, USB-C / USB-C kabel, nezbytnou literaturu a špendlík k přístupu do SIM slotu. Neschází pak ani jednoduchý, průhledný kryt, takže balení si určitě zaslouží pochvalu.

Balení je kompletní, což rádi vidíme

Balení je kompletní, což rádi vidíme | foto: vlastní

Nenápadný a usedlý, ale skvěle zpracovaný elegán

Motorola Edge 40 Pro na první pohled svým designem rozhodně nezaujme a pro testované, černé provedení to platí dvojnásob. Vzhled je vyvedený v aktuálním duchu značky, takže je poměrně usedlý, snad až konzervativní a nesnaží se být zkrátka žádným způsobem výstřední. V jednoduchosti je ale síla, takže vzhledově se telefon jen tak neokouká, působí elegantně, dospěle a třešničkou na dortu je pak výtečné dílenské zpracování. Motorola vsadila na hliníkový rámeček a vpředu i vzadu se nachází odolné sklo Gorilla Glass Victus.

Záda mají matnou povrchovou úpravu, takže skvěle odolají ulpívají otiskům prstů a telefon se pyšní i zvýšenou odolností dle normy IP68. Zvládne tedy pobýt 30 minut v hloubce až 1,5 metru pod vodou a nepřijde si na něj ani prach. V ruce působí Motorola Edge 40 Pro skvěle, poctivě a velmi příjemně se drží, a to i přesto, že to není vyloženě kompaktním telefonem. Displej je ale po stranách zahnutý a pod stejným úhlem jsou zaoblena také záda, takže do ruky padne tato vlajková Motorola skvěle. Jedinou výtku mám k tomu, že záda opravdu hodně kloužou a je třeba dát si na to pozor.

V ruce se drží moc pěkně

V ruce se drží moc pěkně | foto: vlastní

Nejrychlejší displej v branži

Na čelní straně modelu Edge 40 Pro se nachází OLED displej s úhlopříčkou 6,67palce, jenž disponuje FullHD+ rozlišením (2400 × 1080 pixelů), pyšní se technologiemi HDR10+, Dolby Vision a nabízí vysokou frekvenci 165 Hz. To není ani ve vlajkové třídě nic běžného a v tomto směru si Motorola namaže většinu konkurence na chleba. Schází ale LTPO technologie, takže frekvence se neumí přizpůsobit obsahu v celém rozsahu, a když necháte její nastavení na automatice, bude se pohybovat v rozmezí 90, 60 a 120 Hz.

To jsou ale barvičky!

To jsou ale barvičky! | foto: vlastní

Nejvyšší frekvenci z telefonu dostanete jen v případě, že ji natvrdo zapnete v nastavení, což ale jde a displej umožňuje také manuální korekci barev či dva přednastavené režimy (Přirozený a Sytý). V základu se panel pyšní velmi sytými, líbivými barvami a potěší i vysokým jasem čítajícím až 1 300 nitů. Čitelnost je opravdu parádní, a to i na ostrém slunci a chválím také dobře fungující adaptivní jas. Kolem a kolem to není nejjasnější ani nejostřejší (394 ppi) displej v rámci vlajkové třídy, ale své kvality bez debat má a v oblasti obnovovací frekvence patří naopak mezi nejlepší v segmentu.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení

Systém potěší snad každého

Motorola Edge 40 Pro běží na čistém Androidu 13, který je doplněný o funkce Moto a to je, dle mého, ta úplně nejlepší kombinace na současném trhu. Systém je přehledný, jednoduchý a nabízí tak akorát rozsáhlé možnosti nastavení, aby bylo možné upravit si spoustu věci k obrazu svému, ale zase ne tolik, aby byl uživatel zahlcen. Systém umí i moderní prvky, jako například notifikace prostřednictvím světel na hranách displeje, což vypadá dobře a nabízí i klasiku v podobě Always-On displeje. Ten má opět dostatek (ale ne přehnaně moc) možností personalizace.

Systém je pěkně vyladěný

Systém je pěkně vyladěný | foto: vlastní

Gesta Moto jsou pak ozdobou celého telefonu a práci s ním vám zpříjemní snad ve všech směrech. Neschází klasické spuštění svítilny zatřepáním, programovatelné tlačítko na zádech, ztišení zvednutím, rychlý snímek obrazovky, aktivace režimu Nerušit otočením přístroje a podobně. Je toho opravdu hodně, vybere si každý a systém umí provozovat i plovoucí aplikace a dvě aplikace na rozpůlené obrazovce. A jako bonus získáte příslib třech velkých systémových aktualizací a čtyři roky bezpečnostních záplat, což znamená, že Motorola Edge 40 Pro dostane ještě Android 16.

Obří výkon, rychlé nabíjení a výborná výdrž

Tato vlajka od Motoroly běží na Snapdragonu 8 Gen 2, který pohání drtivou většinu telefonů v tomto segmentu, a to znamená jediné. Výkonu má opravdu přehršel a s telefon si s prstem v nose poradí i s těmi nejnáročnějšími aplikacemi a hrami dneška. V AnTuTu se Edge 40 motá okolo 1,34 milionu bodů, telefon podal dobré výkony i v benchmarku Geekbench a zvládl zátěžový test 3DMark. Stabilita 51 % není žádná sláva, avšak odpovídá tomu, co vykazují i ostatní přístroje osazené tímto procesorem. A to ostatně platí i o produkci tepla.

Při normální zátěži topí Edge 40 Pro jen střídmě, skoro neznatelně, avšak při benchmarcích nebo dlouhých herních seancích se umí opravdu pořádně rozpálit. Jednou jsem ji musel dát dokonce z rukou, protože hliníkový rámeček pálil už opravdu nepříjemně. Osazená baterie má kapacitu 4 600 mAh, což sice nevypadá, jako nějaký velký zázrak, ale výdrž je velmi slušná. Jeden den je jistotou i při opravdu enormní zátěži a při takovém tom normálním používání není žádný problém dostat se na den a půl. A když si dáte trochu pohov, je možné dosáhnout i dvou dnů.

Nabíjení má výkon 125 W a je vpravdě bleskové. Již po nějakých 5 minutách na nabíječce bude na displeji svítit 25 % a plné nabití zabere necelých 29 minut, což je výborný výsledek. Telefon má také bezdrátové nabíjení, jenž má výkon 15 W a reverzní bezdrátové nabíjení (pojmenované jako Sdílení energie) o výkonu 5 W, takže v oblasti baterie a nabíjení opravdu není důvod ke stížnostem.

  • 0 až 25 % – 05:08
  • 0 až 50 % – 12:54
  • 0 až 75 % – 20:25
  • 0 až 100 % – 28:54
Baterie

Baterie | foto: vlastní

Fotografická sestava je rozhodně solidní

Na zádech modelu Edge 40 Pro si, v poměrně kompaktním a nenápadném fotomodulu, hoví trojnásobná sestava s rozlišením 50 + 50 + 12 Mpx. Primární snímač je opticky stabilizovaný, což nesmí chybět a chválím i přítomnost teleobjektivu, jenž zastřešuje optické přiblížení (to je ten s rozlišením 12 Mpx). Ultra-širokoúhlý objektiv pak nabízí automatické ostření, takže umí pořizovat makro snímky. Papírově se jedná o zajímavou sestavu, jenže jak fotografuje ve skutečnosti?

  • Primární snímač: 50 Mpx, f/1.8, 1/1.55″, 1,0µm pixely, OIS, PDAF
  • Ultra-širokoúhlý objektiv: 50 Mpx, f/2.2, 1/2.76″, záběr 118˚, 0,64µm pixely, automatické ostření
  • Teleobjektiv: 12 Mpx, f/1.6, 1/2.93″, 1,22µm pixely, automatické ostření, 2× optický zoom
  • Selfie kamerka: 60 Mpx, f/2.2, 1/2,8″, 0.61µm pixely
Fotografická sestava je rozhodně solidní

Fotografická sestava je rozhodně solidní | foto: vlastní

Primární fotoaparát odvádí velmi dobrou práci

Hlavní snímač s rozlišením 50 Mpx umí produkovat opravdu hezké fotografie, s minimálním šumem, solidními detaily a dobrým podáním barev. Ano, nejsou jako z palcového fotočipu a už jsem viděl i detailnější snímky, ale celkově jsou fotografie líbivé a rozhodně jimi nebudete nijak zásadně zklamaní. V základním nastavením “lezou” z fotoaparátu snímky v rozlišení 12,5 Mpx a můžete pochopitelně fotografovat i v plném, 50Mpx rozlišení, ale to nemá moc smysl. Ultra-širokoúhlý objektiv je na tom pak velmi podobně.

V rámci vlajkových telefonů se řadí k takovému normálnímu průměru a fotografie jsou ostré, se solidními detaily a reálnými barvami. Míra šumu je již o něco vyšší a patrná, ale žádná hrůza se nekoná. Tento objektiv je doplněný o automatické ostření, takže umí pořizovat makro fotografie a to je rozhodně dobrá zpráva. Ty jsou totiž velmi dobré a o parník lepší než co poskytují všechny ty nepoužitelné 2Mpx makro snímače v nižších třídách. Dočkáte se bohatých detailů, dobrých barev a šumu na relativně nízké úrovni.

Fotoaparát

Fotoaparát | foto: vlastní

Základní optický zoom průměrné kvality

Teleobjektiv s rozlišením 50 Mpx nabízí 2× optický zoom, což není, v rámci této kategorie, žádná velká sláva, ale pořád lepší než nic. Ostrost snímků není tak dobrá, jako u hlavního objektivu a občas je možné všimnout si vyšší produkce šumu. Zkrátka, výsledky jsou takový průměr. Nadprůměrné jsou ale noční snímky, se kterými se Motorola Edge 40 Pro popasovala poměrně dobře a s aktivovaným nočním režimem se dočkáte příjemně prosvětlených, detailních fotografií bez extrémně výrazného nádechu do žluta.

Motorola Edge 40 Pro

Motorola Edge 40 Pro | foto: vlastní

Selfie snímky jsou pak nadprůměrné, s hezkými detaily, přirozeným odstínem kůže a určitě si s nimi neuděláte ostudu. Co se videí týče, tak Motorola Edge 40 Pro zvládá, jako pravá vlajka se vším všudy, až 8K záznamy při 30 snímcích za vteřinu (fps). Ideální ale bude zvolit 4K rozlišení (30 nebo 60 fps), které není tak náročné na data a v otázce detailů i kvality je na tom velmi podobně, jako 8K rozlišení.

Jak fotí Motorola Edge 40 Pro?

Ukázka: noční snímky (noční režim zapnutý / vypnutý)

Ukázka: ultra-širokoúhlé snímky

Ukázka: zoom 2×

Ukázka: zoom 16×

Ukázka: makro snímky

Závěr recenze Motorola Edge 40 Pro

Tato vlajka od americké Motoroly v záplavě konkurence trochu zapadla a je to rozhodně škoda. Je spíše nenápadná, ale to není vůbec špatně a pod elegantním, snad až usedlým kabátkem se ukrývá obrovsky výkonný telefon s výborným, rychlým displejem, výtečnou výbavou a bleskovým nabíjením. Pochvalu si zaslouží i kvalitní projev stereo reproduktoru, zvýšená odolnost dle normy IP68, vysoká výdrž a takřka čistý Android, navíc s velmi dobrou podporou a gesty Moto. Hlavní fotoaparát je slušný, podává dobré výkony a povedené jsou i makro a noční snímky.

Co se nedostatků týče, tak fotosestava není celkově tak schopná, jako u konkurence a chybí hlavně kvalitnější optický zoom. Ultra-širokoúhlý objektiv pak produkuje maximálně průměrné snímky. V pořádné zátěži se umí telefon pořádně rozpálit a ideální není ani úprava zad, která je sice matná a odolává tak ulpívání otisků prstů a podobných nečistot, ale je kluzká až běda. Celkově je ale Motorola Edge 40 Pro za cenu, která se pohybuje již lehce pod hranicí 20 tisíc korun, velmi dobrá koupě a telefon s jedním z nejlepších poměrů cena / výkon.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
precizní zpracování a odolnost IP68 v zátěži vysoké zahřívání
špičkový displej s frekvencí 165 Hz jen průměrný teleobjektiv i ultra-širokoúhlý snímač
výkon, výdrž a rychlé nabíjení hodně klouzající záda
systém s nadprůměrnou podporou
kvalitní výkony hlavního fotoaparátu

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."

Recenze Motorola Edge 40 Pro – Nenápadná vlajka, která ale ví, jak zaujmout

  • Motorola Edge 40 Pro je aktuální vlajkou výrobce pro tuto sezónu
  • V této kategorii se jedná o lehce zapadlý, avšak rozhodně zajímavý telefon
  • Nabízí nekompromisní výkon, bleskové nabíjení a skvělou výbavu
  • A navíc je k dispozici za poměrně příznivou cenu
Motorola Edge 40 Pro

V redakci jsme otestovali Motorolu Edge 40 Pro | foto: vlastní

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení


Motorola představila model Edge 40 Pro již před nedávnem a aktuálně se jedná o nejvýše postavený telefon v rámci řady Edge 40. Kombinuje pro amerického výrobce tradiční, spíše usedlý design se špičkovým zpracováním a je to telefon, který se sice snaží nijak nevyčnívat z řady, ale o to lepší ve finále je. Navíc se může pyšnit velmi dobrým poměrem cena / výkon, což se samozřejmě také počítá.

Motorola Edge 40 Pro: specifikace

Konstrukcekov + sklo, 161,2 × 74 × 8,6 mm, 199 g, zvýšená odolnost IP68
Displej6,67″, OLED, 165 Hz, 2400 × 1080 px, poměr stran 20:9, jemnost 394 PPI
Operační systémAndroid 13 + gesta Moto
Čipset8jádrový, 3,2 GHz, Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2
Paměť12 GB RAM, úložiště 256 GB (UFS 4.0), nemá MicroSD slot
Fotoaparáttři objektivy (50 Mpx hlavní, 50 Mpx ultra-širokoúhlý 114°, 12 Mpx teleobjektiv), clona f/1.8 + f/2.2 + f/1.6, OIS, až 2× optický zoom, LED blesk; selfie 60 Mpx, clona f/2.2
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz, LTE-A Cat20
Technologie5G, Dual SIM, Bluetooth 5.3, NFC, Wi-Fi 7, GPS, USB-C 3.1, stereo reproduktor, čtečka otisků prstů, čtečka tváře
Baterie4 600 mAh, rychlonabíjení 125 W, bezdrátové nabíjení 15 W, reverzní bezdrátové nabíjení 5 W
Cena a dostupnostod 21 599 Kč, duben 2023

V balení je vše

Motorola již tradičně nabízí kompletní balení a u vlajky Edge 40 Pro tomu naštěstí není jinak. Kromě telefonu samotného se můžete těšit také na nabíjecí adaptér o výkonu 125W, USB-C / USB-C kabel, nezbytnou literaturu a špendlík k přístupu do SIM slotu. Neschází pak ani jednoduchý, průhledný kryt, takže balení si určitě zaslouží pochvalu.

Balení je kompletní, což rádi vidíme

Balení je kompletní, což rádi vidíme | foto: vlastní

Nenápadný a usedlý, ale skvěle zpracovaný elegán

Motorola Edge 40 Pro na první pohled svým designem rozhodně nezaujme a pro testované, černé provedení to platí dvojnásob. Vzhled je vyvedený v aktuálním duchu značky, takže je poměrně usedlý, snad až konzervativní a nesnaží se být zkrátka žádným způsobem výstřední. V jednoduchosti je ale síla, takže vzhledově se telefon jen tak neokouká, působí elegantně, dospěle a třešničkou na dortu je pak výtečné dílenské zpracování. Motorola vsadila na hliníkový rámeček a vpředu i vzadu se nachází odolné sklo Gorilla Glass Victus.

Záda mají matnou povrchovou úpravu, takže skvěle odolají ulpívají otiskům prstů a telefon se pyšní i zvýšenou odolností dle normy IP68. Zvládne tedy pobýt 30 minut v hloubce až 1,5 metru pod vodou a nepřijde si na něj ani prach. V ruce působí Motorola Edge 40 Pro skvěle, poctivě a velmi příjemně se drží, a to i přesto, že to není vyloženě kompaktním telefonem. Displej je ale po stranách zahnutý a pod stejným úhlem jsou zaoblena také záda, takže do ruky padne tato vlajková Motorola skvěle. Jedinou výtku mám k tomu, že záda opravdu hodně kloužou a je třeba dát si na to pozor.

V ruce se drží moc pěkně

V ruce se drží moc pěkně | foto: vlastní

Nejrychlejší displej v branži

Na čelní straně modelu Edge 40 Pro se nachází OLED displej s úhlopříčkou 6,67palce, jenž disponuje FullHD+ rozlišením (2400 × 1080 pixelů), pyšní se technologiemi HDR10+, Dolby Vision a nabízí vysokou frekvenci 165 Hz. To není ani ve vlajkové třídě nic běžného a v tomto směru si Motorola namaže většinu konkurence na chleba. Schází ale LTPO technologie, takže frekvence se neumí přizpůsobit obsahu v celém rozsahu, a když necháte její nastavení na automatice, bude se pohybovat v rozmezí 90, 60 a 120 Hz.

To jsou ale barvičky!

To jsou ale barvičky! | foto: vlastní

Nejvyšší frekvenci z telefonu dostanete jen v případě, že ji natvrdo zapnete v nastavení, což ale jde a displej umožňuje také manuální korekci barev či dva přednastavené režimy (Přirozený a Sytý). V základu se panel pyšní velmi sytými, líbivými barvami a potěší i vysokým jasem čítajícím až 1 300 nitů. Čitelnost je opravdu parádní, a to i na ostrém slunci a chválím také dobře fungující adaptivní jas. Kolem a kolem to není nejjasnější ani nejostřejší (394 ppi) displej v rámci vlajkové třídy, ale své kvality bez debat má a v oblasti obnovovací frekvence patří naopak mezi nejlepší v segmentu.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení

Systém potěší snad každého

Motorola Edge 40 Pro běží na čistém Androidu 13, který je doplněný o funkce Moto a to je, dle mého, ta úplně nejlepší kombinace na současném trhu. Systém je přehledný, jednoduchý a nabízí tak akorát rozsáhlé možnosti nastavení, aby bylo možné upravit si spoustu věci k obrazu svému, ale zase ne tolik, aby byl uživatel zahlcen. Systém umí i moderní prvky, jako například notifikace prostřednictvím světel na hranách displeje, což vypadá dobře a nabízí i klasiku v podobě Always-On displeje. Ten má opět dostatek (ale ne přehnaně moc) možností personalizace.

Systém je pěkně vyladěný

Systém je pěkně vyladěný | foto: vlastní

Gesta Moto jsou pak ozdobou celého telefonu a práci s ním vám zpříjemní snad ve všech směrech. Neschází klasické spuštění svítilny zatřepáním, programovatelné tlačítko na zádech, ztišení zvednutím, rychlý snímek obrazovky, aktivace režimu Nerušit otočením přístroje a podobně. Je toho opravdu hodně, vybere si každý a systém umí provozovat i plovoucí aplikace a dvě aplikace na rozpůlené obrazovce. A jako bonus získáte příslib třech velkých systémových aktualizací a čtyři roky bezpečnostních záplat, což znamená, že Motorola Edge 40 Pro dostane ještě Android 16.

Obří výkon, rychlé nabíjení a výborná výdrž

Tato vlajka od Motoroly běží na Snapdragonu 8 Gen 2, který pohání drtivou většinu telefonů v tomto segmentu, a to znamená jediné. Výkonu má opravdu přehršel a s telefon si s prstem v nose poradí i s těmi nejnáročnějšími aplikacemi a hrami dneška. V AnTuTu se Edge 40 motá okolo 1,34 milionu bodů, telefon podal dobré výkony i v benchmarku Geekbench a zvládl zátěžový test 3DMark. Stabilita 51 % není žádná sláva, avšak odpovídá tomu, co vykazují i ostatní přístroje osazené tímto procesorem. A to ostatně platí i o produkci tepla.

Při normální zátěži topí Edge 40 Pro jen střídmě, skoro neznatelně, avšak při benchmarcích nebo dlouhých herních seancích se umí opravdu pořádně rozpálit. Jednou jsem ji musel dát dokonce z rukou, protože hliníkový rámeček pálil už opravdu nepříjemně. Osazená baterie má kapacitu 4 600 mAh, což sice nevypadá, jako nějaký velký zázrak, ale výdrž je velmi slušná. Jeden den je jistotou i při opravdu enormní zátěži a při takovém tom normálním používání není žádný problém dostat se na den a půl. A když si dáte trochu pohov, je možné dosáhnout i dvou dnů.

Nabíjení má výkon 125 W a je vpravdě bleskové. Již po nějakých 5 minutách na nabíječce bude na displeji svítit 25 % a plné nabití zabere necelých 29 minut, což je výborný výsledek. Telefon má také bezdrátové nabíjení, jenž má výkon 15 W a reverzní bezdrátové nabíjení (pojmenované jako Sdílení energie) o výkonu 5 W, takže v oblasti baterie a nabíjení opravdu není důvod ke stížnostem.

  • 0 až 25 % – 05:08
  • 0 až 50 % – 12:54
  • 0 až 75 % – 20:25
  • 0 až 100 % – 28:54
Baterie

Baterie | foto: vlastní

Fotografická sestava je rozhodně solidní

Na zádech modelu Edge 40 Pro si, v poměrně kompaktním a nenápadném fotomodulu, hoví trojnásobná sestava s rozlišením 50 + 50 + 12 Mpx. Primární snímač je opticky stabilizovaný, což nesmí chybět a chválím i přítomnost teleobjektivu, jenž zastřešuje optické přiblížení (to je ten s rozlišením 12 Mpx). Ultra-širokoúhlý objektiv pak nabízí automatické ostření, takže umí pořizovat makro snímky. Papírově se jedná o zajímavou sestavu, jenže jak fotografuje ve skutečnosti?

  • Primární snímač: 50 Mpx, f/1.8, 1/1.55″, 1,0µm pixely, OIS, PDAF
  • Ultra-širokoúhlý objektiv: 50 Mpx, f/2.2, 1/2.76″, záběr 118˚, 0,64µm pixely, automatické ostření
  • Teleobjektiv: 12 Mpx, f/1.6, 1/2.93″, 1,22µm pixely, automatické ostření, 2× optický zoom
  • Selfie kamerka: 60 Mpx, f/2.2, 1/2,8″, 0.61µm pixely
Fotografická sestava je rozhodně solidní

Fotografická sestava je rozhodně solidní | foto: vlastní

Primární fotoaparát odvádí velmi dobrou práci

Hlavní snímač s rozlišením 50 Mpx umí produkovat opravdu hezké fotografie, s minimálním šumem, solidními detaily a dobrým podáním barev. Ano, nejsou jako z palcového fotočipu a už jsem viděl i detailnější snímky, ale celkově jsou fotografie líbivé a rozhodně jimi nebudete nijak zásadně zklamaní. V základním nastavením “lezou” z fotoaparátu snímky v rozlišení 12,5 Mpx a můžete pochopitelně fotografovat i v plném, 50Mpx rozlišení, ale to nemá moc smysl. Ultra-širokoúhlý objektiv je na tom pak velmi podobně.

V rámci vlajkových telefonů se řadí k takovému normálnímu průměru a fotografie jsou ostré, se solidními detaily a reálnými barvami. Míra šumu je již o něco vyšší a patrná, ale žádná hrůza se nekoná. Tento objektiv je doplněný o automatické ostření, takže umí pořizovat makro fotografie a to je rozhodně dobrá zpráva. Ty jsou totiž velmi dobré a o parník lepší než co poskytují všechny ty nepoužitelné 2Mpx makro snímače v nižších třídách. Dočkáte se bohatých detailů, dobrých barev a šumu na relativně nízké úrovni.

Fotoaparát

Fotoaparát | foto: vlastní

Základní optický zoom průměrné kvality

Teleobjektiv s rozlišením 50 Mpx nabízí 2× optický zoom, což není, v rámci této kategorie, žádná velká sláva, ale pořád lepší než nic. Ostrost snímků není tak dobrá, jako u hlavního objektivu a občas je možné všimnout si vyšší produkce šumu. Zkrátka, výsledky jsou takový průměr. Nadprůměrné jsou ale noční snímky, se kterými se Motorola Edge 40 Pro popasovala poměrně dobře a s aktivovaným nočním režimem se dočkáte příjemně prosvětlených, detailních fotografií bez extrémně výrazného nádechu do žluta.

Motorola Edge 40 Pro

Motorola Edge 40 Pro | foto: vlastní

Selfie snímky jsou pak nadprůměrné, s hezkými detaily, přirozeným odstínem kůže a určitě si s nimi neuděláte ostudu. Co se videí týče, tak Motorola Edge 40 Pro zvládá, jako pravá vlajka se vším všudy, až 8K záznamy při 30 snímcích za vteřinu (fps). Ideální ale bude zvolit 4K rozlišení (30 nebo 60 fps), které není tak náročné na data a v otázce detailů i kvality je na tom velmi podobně, jako 8K rozlišení.

Jak fotí Motorola Edge 40 Pro?

Ukázka: noční snímky (noční režim zapnutý / vypnutý)

Ukázka: ultra-širokoúhlé snímky

Ukázka: zoom 2×

Ukázka: zoom 16×

Ukázka: makro snímky

Závěr recenze Motorola Edge 40 Pro

Tato vlajka od americké Motoroly v záplavě konkurence trochu zapadla a je to rozhodně škoda. Je spíše nenápadná, ale to není vůbec špatně a pod elegantním, snad až usedlým kabátkem se ukrývá obrovsky výkonný telefon s výborným, rychlým displejem, výtečnou výbavou a bleskovým nabíjením. Pochvalu si zaslouží i kvalitní projev stereo reproduktoru, zvýšená odolnost dle normy IP68, vysoká výdrž a takřka čistý Android, navíc s velmi dobrou podporou a gesty Moto. Hlavní fotoaparát je slušný, podává dobré výkony a povedené jsou i makro a noční snímky.

Co se nedostatků týče, tak fotosestava není celkově tak schopná, jako u konkurence a chybí hlavně kvalitnější optický zoom. Ultra-širokoúhlý objektiv pak produkuje maximálně průměrné snímky. V pořádné zátěži se umí telefon pořádně rozpálit a ideální není ani úprava zad, která je sice matná a odolává tak ulpívání otisků prstů a podobných nečistot, ale je kluzká až běda. Celkově je ale Motorola Edge 40 Pro za cenu, která se pohybuje již lehce pod hranicí 20 tisíc korun, velmi dobrá koupě a telefon s jedním z nejlepších poměrů cena / výkon.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
precizní zpracování a odolnost IP68 v zátěži vysoké zahřívání
špičkový displej s frekvencí 165 Hz jen průměrný teleobjektiv i ultra-širokoúhlý snímač
výkon, výdrž a rychlé nabíjení hodně klouzající záda
systém s nadprůměrnou podporou
kvalitní výkony hlavního fotoaparátu

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."