Recenze Huawei Y7 Prime (2018): přetažený manekýn

Současný Huawei patří k absolutní špičce v segmentu mobilních telefonů. Nebylo tomu tak ale vždy. Dříve Huawei cílil především na méně náročné zákazníky. Jiskru dávných časů se firma pokouší zažehnout s levným telefonem Huawei Y7 Prime (2018). Více prozradí naše recenze.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Pojďme se nejprve trochu vrátit v čase. V roce 2012 vstupuje Huawei pevnýma nohama na český trh a snaží se zaujmout hlavně nenáročné zákazníky se svou řadou telefonů Ascend. Tyto přístroje bychom zařadili do střední třídy; a asi je každému jasné, že hlavním pozitivem byla cena. Firmu, jak ji známe, symbolizuje až řada P, hlavně s jedním z prvních plnotučných smartphonů Huawei Ascend P6 (recenze), který ale stále svým výkonem neměl na to, aby bojoval proti tehdy bezkonkurenčnímu Applu či Samsungu. Jakýsi první pokus o vlajkovou loď v pravém slova smyslu představuje až model Huawei P9 (recenze) a hlavně později představený Huawei P10 (recenze), který, dalo by se říct, vystřelil Huawei tam, kde trůní nyní. Mladší fanoušci už znají Huawei hlavně díky současným modelům Huawei P20 (recenze) a ultravýkonným telefonům řady Mate. Výrobce však dává světu najevo, že všem dnům není konec a levnější, avšak zajímavě vyhlížející telefony, stále produkuje a zářným příkladem toho je i náš dnešní kus Huawei Y7 Prime (2018).

Huawei Y7 Prime (2018): specifikace

Konstrukceplast, 158 x 77 x 7,8 mm, 155 g
Displej5,99″, IPS LCD, 1440 x 720 px, poměr 18:9, jemnost 269 ppi
Operační systémAndroid 8.0 Oreo + EMUI 8.0
Procesor8 jádrový, 1,4 GHz, Qualcomm Snapdragon 430
Paměť3 GB RAM, 32 GB úložiště, microSD slot (až 256 GB)
Fotoaparátduální (13+2 Mpx), blesk + selfie 8 Mpx
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
Technologiedual SIM, Bluetooth 4.2, Wi-Fi, GPS, NFC, čtečka otisků
Baterie3000 mAh
Cena a dostupnost4 899 Kč, duben 2018

Design a zpracování: nač měnit, když to funguje?

Když vezmete Huawei Y7 Prime (2018) do ruky, zaujme vás na první dobrou to, jak úchvatně se přístroj drží. Ovšem ta pořádná satisfakce (alespoň u mě) dorazí ve chvíli, kdy otočíte telefon displejem dolů, a před vaším zrakem se rozhostí odlesky, které záda tohoto telefonu s radostí tvoří. Tímto lehce poetickým začátkem jsem už tak nějak nastínil, o co v této kapitolce půjde. Protože ano, jak možná mnozí očekáváte (a i já to očekával), to nejlepší, co vám Huawei Y7 Prime (2018) může nabídnout, je jeho design a i vcelku kvalitní dílenské zpracování.

Jak už jsem zmínil, telefon vypadá velice pěkně a na dotek je také příjemný, což vás donutí na chvilku přemýšlet, odkud tento povrch známe. Totiž záda telefonu nejsou ani hliníková a ani skleněná. Výrobce vsadil na plast, který sice po době používání značně oddělí model Y7 Prime (2018) od zbytku prémiové produkce, ale za to je poměrně durabilní a nehrozí vám to, že se objeví případná prasklinka. Co mě ovšem rovněž velice nadchlo je pevnost zařízení, které, byť se jedná o typického plasťáka, není poddajné a při mém testu pevnosti se telefon jen lehce prohnul, ale nevydal ani hlásku. Naopak zamrzely nesmyslně velké rozměry telefonu, který je v kapse pořádně znát; obzvláště při nazouvání bot. To vše je ale způsobeno absolutně nemoderním pojetím zařízení, které jakoby mohlo být tak velké, jak se mu jen zachce a uživateli to dává pořádně znát.

Pokud se vám tedy podaří proklestit si svým zrakem cestu přes fascinující odlesky až na skutečnou plochu zad telefonu, uzříte hlavně logo výrobce, čtečku otisků prstů a dvouokou kameru s jedinou přisvětlovací diodou. Přesuneme-li se dále po tělních záhybech telefonu, všimneme si, že například na horní straně není absolutně nic a na té levé jen šupliček pro dvě nanoSIM karty a jednu microSD kartu. Napravo je osvědčený tandem kolébka pro úpravu hlasitosti a zamykací tlačítko, které je hned pod ní. Zajímavé kousky se dějí až na spodní hraně, kde je, jak asi tušíte, vše podstatné. Zdejší kvartet otevírá 3,5mm audiojack konektor, vedle něj microUSB (ano, to staré ošklivé microUSB), mikrofonek a reproduktor. Na přední straně potom svítí, nebo nesvítí, 5,99″ displej, na jehož horním rámečku je umístěna kopa senzorů, také telefonní sluchátko a přední selfie kamera.

Z dlouhodobého hlediska musím konstatovat, že Huawei Y7 Prime (2018) trpí čímsi, co bych nazval syndrom akutní zastaralosti. Totiž, jak specifikace, tak vzhled, i když pro tuto podkapitolu bych se omezil jen na vzhled a design, působí neskutečně zastarale, až by se chtělo říct staromódně. Ano, máme tu modrá reflexivní záda, která známe z vlajkových modelů Huawei i Honor, ale to je jen jakási naleštěná karoserie. Pod tímto pozlátkem totiž najdeme klasický starý microUSB konektor, také 3,5mm jack anebo tlustý horní a dolní rámeček. Pozor, nepochopte mě špatně, všechny tyto prvky, které jsem vyjmenoval, jsou maximálně praktické a uživatel nebude mít problém fungovat se starým microUSB kabelem, kterých má doma desítky, ani s klasickým 3,5mm jackem. Ovšem pro uživatele, který cítí povinnost posunout trh dál a rozšířit myšlenku USB-C (tedy jeden kabel vládne všem), případně bezdrátová sluchátka, pro něj Huawei Y7 Prime (2018) není a podobná cenová rovina asi ani nikdy nebude.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Současný Huawei patří k absolutní špičce v segmentu mobilních telefonů. Nebylo tomu tak ale vždy. Dříve Huawei cílil především na méně náročné zákazníky. Jiskru dávných časů se firma pokouší zažehnout s levným telefonem Huawei Y7 Prime (2018). Více prozradí naše recenze.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Displej, prostředí a baterie: tady se šetřilo

Displej je pro mě vždy takovým malým očistcem; nedostanu-li tedy do ruky iPhone či jiné zařízení se snadno poživatelným displejem. Na první dobrou vypálím, že to hlavní, co mě na 5,99″ displeji Huawei Y7 Prime (2018) štvalo, je nízké rozlišení. To je zde jen HD, při poměru stran 18:9 tedy 1440 x 720 pixelů. Ona podstatná jemnost 269 pixelů na palec pak způsobovala, že z displeje vyzařoval všudypřítomný rastr, i když zcela upřímně uznávám, že nezkušené oko tento rastr nemusí zaznamenat. Co tím chci říct asi víte: telefon se pohybuje s nějakou cenovkou, a ta, ať už chce nebo ne, ho škatulkuje do té či oné cenové hladiny, která je přímo úměrná s finálními schopnostmi telefonu.

Jinak ale nechci nijak zbytečně do telefonu rýt, protože se jedná o sympatické zařízení. Faktem ale je, že na displeji se zjevně muselo škrtat a odnesla to nejen jemnost zobrazení, ale rovněž také pozorovací úhly, které hlavně při pohledu ze stran vrací telefon v čase o pár let zpět, kdy u přístrojů s podobnou cenovkou byly pozorovací úhly velkým problémem. Zde nejsou velkým problémem, ale s jejich chabostí se setkat můžete a to především při konzumaci obsahu venku, nedejbože na přímém slunečním svitu.

 

Pokud jde o výkonnostní kvality telefonu, jsem trochu na vážkách. Hned vysvětlím. V řeči čísel Huawei Y7 Prime (2018) vůbec neoslní, protože nabízí stařičký Qualcomm Snapdragon 430, k tomu všemu taktovaný na 1,4 GHz, a ani 3 GB operační paměti nejsou žádná hitparáda. Nyní ale k tomu, proč jsem na vážkách. Totiž, v praxi, jak se možná dá čekat, telefon pracuje naprosto v pořádku, a pokud navíc zvládnete průběžně uzavírat všechny aplikace, nečeká vás ani žádný přehnaný zásek. Telefon prostě šlape přesně tak jak má, a to mě kolikrát až udivovalo. Navíc, máte-li rádi grafickou nadstavbu EMUI od Huawei, potěší vás vnitřní podoba modelu Y7 Prime (2018) jednou tolik. Výkon samotný jsem testoval v několik aplikacích a hrách a z toho všeho si odnáším jedno podstatné sdělení. Výkon telefonů v závislosti na jejich cenové kategorii se neskutečně zvedá. Telefon s cenovkou 5 000 korun by před několika lety byl tzv. jen na volání, kdežto dneska se jedná o slušné přístroje, které nabídnou uživateli přesně to, co očekává. Jen se to s tím očekáváním nesmí nijak přehánět.

 

Na kapitolku o výdrži baterie jsem si dával lehkou pauzu, i když nyní z retrospektivy vlastně ani nevím proč. Ve světě čísel se Huawei Y7 Prime (2018) pyšní 3000 mAh, což by v praxi mělo stačit na jeden celý den, případně jeden a půl dne přiměřeného používání. Systém umí také dvoufázový power-saving mód, který jsem ale prakticky nemusel využít a pokud jsem do něj zavítal, jen pro potřeby recenze. Rázem jsem ale seznal, že tento mód Ultra baterie, jak tomu Huawei říká, znám již ze setkání s Huawei P20. Koncepce je ale úplně stejná: vyberete si trojici aplikací, kterou pak používáte, ale jiné vám telefon otevřít nedovolí. A nutno uznat, že to skutečně dokáže zmírající baterii udržet při životě i pár hodin nad rámec normálu. Nutno ale počítat s tím, že se vám rapidně sníží výkon zařízení, a to je, na rozdíl od Huawei P20, pro Y7 Prime (2018) těžká rána; vždyť už bez zapnutého úsporného režimu ten výkon není nijak oslnivý.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Současný Huawei patří k absolutní špičce v segmentu mobilních telefonů. Nebylo tomu tak ale vždy. Dříve Huawei cílil především na méně náročné zákazníky. Jiskru dávných časů se firma pokouší zažehnout s levným telefonem Huawei Y7 Prime (2018). Více prozradí naše recenze.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Fotoaparát: nečekaný premiant

Předpokládám, že čekáte podprůměrný fotoaparát, který se zařadí mezi ostatní nemastné neslané komponenty testovaného telefonu. I technické údaje 13 + 2 Mpx na zadním duálním snímači nijak nepotěší. Kamera Huawei Y7 Prime (2018) je však poměrně sladkým překvapením. Zase to ale nesmíme přehánět se superlativy. Fotoaparát nefotí nějak extra skvěle, ale je to průměr a vzhledem ke zbylým schopnostem telefonu se jedná o příjemné překvapení. Fígl je v tom, že Huawei Y7 Prime (2018) vlastně fotí tak, jak by telefon za 5 000 korun fotit měl, jen ostatní aspekty (hlavně pak výkon a displej) jsou poměrně podprůměrné. Pokud se na to podíváme touto optikou, dává smysl, že fotky, které z telefon produkuje, nejsou vůbec špatné. U této terminologie bych zůstal – fotoaparát u Huawei Y7 Prime (2018) nefotí špatně.

Upřímně ale, větší problém vám bude dělat zase displej, na kterém totiž musíte kontrolovat objekt, který chcete vyfotografovat, což za slunečného dne rozhodně není žádná růžová zahrada. Opět se tak potvrzuje, že Huawei (tím myslím ten současný Huawei, ne ten dřívější, na který vzpomínám v úvodu) fotoaparáty umí a nebojí se osadit levnější cenovou kategorii svého portfolia fotoaparáty, které za to stojí. Jsem pevně přesvědčen o tom, že schopnosti fotoaparátu u Huawei Y7 Prime (2018) pomohou nejednomu zákazníkovi v rozhodování.

Jak fotí Huawei Y7 Prime (2018)?


Zhodnocení

Abych řekl naprostou pravdu, Huawei Y7 Prime (2018) není vůbec jednoduché ohodnotit. Ano, můžeme si zesumarizovat, co jsme se dozvěděli. Že jde o přístroj s nízkým výkonem, ale zase na druhou stranu kvalitní konstrukcí. Také fotoaparát stojí za palec nahoru, nicméně displej, na kterém fotky nejprve vidíte, však na slunci nedokáže obsah ani pořádně zobrazit. A takhle bychom mohli pokračovat telefon rozkládat až do malých atomů. Proč ale? Proč se raději nepodívat na telefon souhrně, jako na celek.

Já vidím Huawei Y7 Prime (2018) v první řadě jako telefon, který se tváří jako vlajková loď, ale vlastně upřednostňuje praktičnost před modernizací. Jinými slovy je to vlajková loď pro ty nejméně náročné. Mohli bychom se tedy rozejít s vědomím, že tento telefon je mířen na nenáročné zákazníky a tím to končí. Je tu však ještě jeden aspekt, jakýsi ocásek celku. A tím je cena. Ta podle mého názoru nemálo brzdí samotný rozjezd přístroje, a i když nechci být poslem špatných zpráv, je třeba uznat, že telefon tak nějak nestojí za tolik peněz, kolik výrobce požaduje, a to se negativně obtiskne na prodejích. Přitom je to škoda, neboť minimálně dílenským zpracováním dokáže Huawei Y7 Prime (2018) zaujmout nemalé publikum. Zůstaňme ale pevnýma nohama na zemi a řekněme si na rovinu, že konkurence je častokrát kvalitnější, přitom ale levnější; nebo alespoň umí lépe skloubit poměr cena x výkon. To Huawei zdá se neumí.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
kvalitní zpracování, pěkný design špatný poměr cena x výkon
slušný fotoaparát odfláknutý displej
celková zastaralost přístroje

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."

Recenze Huawei Y7 Prime (2018): přetažený manekýn

Současný Huawei patří k absolutní špičce v segmentu mobilních telefonů. Nebylo tomu tak ale vždy. Dříve Huawei cílil především na méně náročné zákazníky. Jiskru dávných časů se firma pokouší zažehnout s levným telefonem Huawei Y7 Prime (2018). Více prozradí naše recenze.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Pojďme se nejprve trochu vrátit v čase. V roce 2012 vstupuje Huawei pevnýma nohama na český trh a snaží se zaujmout hlavně nenáročné zákazníky se svou řadou telefonů Ascend. Tyto přístroje bychom zařadili do střední třídy; a asi je každému jasné, že hlavním pozitivem byla cena. Firmu, jak ji známe, symbolizuje až řada P, hlavně s jedním z prvních plnotučných smartphonů Huawei Ascend P6 (recenze), který ale stále svým výkonem neměl na to, aby bojoval proti tehdy bezkonkurenčnímu Applu či Samsungu. Jakýsi první pokus o vlajkovou loď v pravém slova smyslu představuje až model Huawei P9 (recenze) a hlavně později představený Huawei P10 (recenze), který, dalo by se říct, vystřelil Huawei tam, kde trůní nyní. Mladší fanoušci už znají Huawei hlavně díky současným modelům Huawei P20 (recenze) a ultravýkonným telefonům řady Mate. Výrobce však dává světu najevo, že všem dnům není konec a levnější, avšak zajímavě vyhlížející telefony, stále produkuje a zářným příkladem toho je i náš dnešní kus Huawei Y7 Prime (2018).

Huawei Y7 Prime (2018): specifikace

Konstrukceplast, 158 x 77 x 7,8 mm, 155 g
Displej5,99″, IPS LCD, 1440 x 720 px, poměr 18:9, jemnost 269 ppi
Operační systémAndroid 8.0 Oreo + EMUI 8.0
Procesor8 jádrový, 1,4 GHz, Qualcomm Snapdragon 430
Paměť3 GB RAM, 32 GB úložiště, microSD slot (až 256 GB)
Fotoaparátduální (13+2 Mpx), blesk + selfie 8 Mpx
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
Technologiedual SIM, Bluetooth 4.2, Wi-Fi, GPS, NFC, čtečka otisků
Baterie3000 mAh
Cena a dostupnost4 899 Kč, duben 2018

Design a zpracování: nač měnit, když to funguje?

Když vezmete Huawei Y7 Prime (2018) do ruky, zaujme vás na první dobrou to, jak úchvatně se přístroj drží. Ovšem ta pořádná satisfakce (alespoň u mě) dorazí ve chvíli, kdy otočíte telefon displejem dolů, a před vaším zrakem se rozhostí odlesky, které záda tohoto telefonu s radostí tvoří. Tímto lehce poetickým začátkem jsem už tak nějak nastínil, o co v této kapitolce půjde. Protože ano, jak možná mnozí očekáváte (a i já to očekával), to nejlepší, co vám Huawei Y7 Prime (2018) může nabídnout, je jeho design a i vcelku kvalitní dílenské zpracování.

Jak už jsem zmínil, telefon vypadá velice pěkně a na dotek je také příjemný, což vás donutí na chvilku přemýšlet, odkud tento povrch známe. Totiž záda telefonu nejsou ani hliníková a ani skleněná. Výrobce vsadil na plast, který sice po době používání značně oddělí model Y7 Prime (2018) od zbytku prémiové produkce, ale za to je poměrně durabilní a nehrozí vám to, že se objeví případná prasklinka. Co mě ovšem rovněž velice nadchlo je pevnost zařízení, které, byť se jedná o typického plasťáka, není poddajné a při mém testu pevnosti se telefon jen lehce prohnul, ale nevydal ani hlásku. Naopak zamrzely nesmyslně velké rozměry telefonu, který je v kapse pořádně znát; obzvláště při nazouvání bot. To vše je ale způsobeno absolutně nemoderním pojetím zařízení, které jakoby mohlo být tak velké, jak se mu jen zachce a uživateli to dává pořádně znát.

Pokud se vám tedy podaří proklestit si svým zrakem cestu přes fascinující odlesky až na skutečnou plochu zad telefonu, uzříte hlavně logo výrobce, čtečku otisků prstů a dvouokou kameru s jedinou přisvětlovací diodou. Přesuneme-li se dále po tělních záhybech telefonu, všimneme si, že například na horní straně není absolutně nic a na té levé jen šupliček pro dvě nanoSIM karty a jednu microSD kartu. Napravo je osvědčený tandem kolébka pro úpravu hlasitosti a zamykací tlačítko, které je hned pod ní. Zajímavé kousky se dějí až na spodní hraně, kde je, jak asi tušíte, vše podstatné. Zdejší kvartet otevírá 3,5mm audiojack konektor, vedle něj microUSB (ano, to staré ošklivé microUSB), mikrofonek a reproduktor. Na přední straně potom svítí, nebo nesvítí, 5,99″ displej, na jehož horním rámečku je umístěna kopa senzorů, také telefonní sluchátko a přední selfie kamera.

Z dlouhodobého hlediska musím konstatovat, že Huawei Y7 Prime (2018) trpí čímsi, co bych nazval syndrom akutní zastaralosti. Totiž, jak specifikace, tak vzhled, i když pro tuto podkapitolu bych se omezil jen na vzhled a design, působí neskutečně zastarale, až by se chtělo říct staromódně. Ano, máme tu modrá reflexivní záda, která známe z vlajkových modelů Huawei i Honor, ale to je jen jakási naleštěná karoserie. Pod tímto pozlátkem totiž najdeme klasický starý microUSB konektor, také 3,5mm jack anebo tlustý horní a dolní rámeček. Pozor, nepochopte mě špatně, všechny tyto prvky, které jsem vyjmenoval, jsou maximálně praktické a uživatel nebude mít problém fungovat se starým microUSB kabelem, kterých má doma desítky, ani s klasickým 3,5mm jackem. Ovšem pro uživatele, který cítí povinnost posunout trh dál a rozšířit myšlenku USB-C (tedy jeden kabel vládne všem), případně bezdrátová sluchátka, pro něj Huawei Y7 Prime (2018) není a podobná cenová rovina asi ani nikdy nebude.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Současný Huawei patří k absolutní špičce v segmentu mobilních telefonů. Nebylo tomu tak ale vždy. Dříve Huawei cílil především na méně náročné zákazníky. Jiskru dávných časů se firma pokouší zažehnout s levným telefonem Huawei Y7 Prime (2018). Více prozradí naše recenze.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Displej, prostředí a baterie: tady se šetřilo

Displej je pro mě vždy takovým malým očistcem; nedostanu-li tedy do ruky iPhone či jiné zařízení se snadno poživatelným displejem. Na první dobrou vypálím, že to hlavní, co mě na 5,99″ displeji Huawei Y7 Prime (2018) štvalo, je nízké rozlišení. To je zde jen HD, při poměru stran 18:9 tedy 1440 x 720 pixelů. Ona podstatná jemnost 269 pixelů na palec pak způsobovala, že z displeje vyzařoval všudypřítomný rastr, i když zcela upřímně uznávám, že nezkušené oko tento rastr nemusí zaznamenat. Co tím chci říct asi víte: telefon se pohybuje s nějakou cenovkou, a ta, ať už chce nebo ne, ho škatulkuje do té či oné cenové hladiny, která je přímo úměrná s finálními schopnostmi telefonu.

Jinak ale nechci nijak zbytečně do telefonu rýt, protože se jedná o sympatické zařízení. Faktem ale je, že na displeji se zjevně muselo škrtat a odnesla to nejen jemnost zobrazení, ale rovněž také pozorovací úhly, které hlavně při pohledu ze stran vrací telefon v čase o pár let zpět, kdy u přístrojů s podobnou cenovkou byly pozorovací úhly velkým problémem. Zde nejsou velkým problémem, ale s jejich chabostí se setkat můžete a to především při konzumaci obsahu venku, nedejbože na přímém slunečním svitu.

 

Pokud jde o výkonnostní kvality telefonu, jsem trochu na vážkách. Hned vysvětlím. V řeči čísel Huawei Y7 Prime (2018) vůbec neoslní, protože nabízí stařičký Qualcomm Snapdragon 430, k tomu všemu taktovaný na 1,4 GHz, a ani 3 GB operační paměti nejsou žádná hitparáda. Nyní ale k tomu, proč jsem na vážkách. Totiž, v praxi, jak se možná dá čekat, telefon pracuje naprosto v pořádku, a pokud navíc zvládnete průběžně uzavírat všechny aplikace, nečeká vás ani žádný přehnaný zásek. Telefon prostě šlape přesně tak jak má, a to mě kolikrát až udivovalo. Navíc, máte-li rádi grafickou nadstavbu EMUI od Huawei, potěší vás vnitřní podoba modelu Y7 Prime (2018) jednou tolik. Výkon samotný jsem testoval v několik aplikacích a hrách a z toho všeho si odnáším jedno podstatné sdělení. Výkon telefonů v závislosti na jejich cenové kategorii se neskutečně zvedá. Telefon s cenovkou 5 000 korun by před několika lety byl tzv. jen na volání, kdežto dneska se jedná o slušné přístroje, které nabídnou uživateli přesně to, co očekává. Jen se to s tím očekáváním nesmí nijak přehánět.

 

Na kapitolku o výdrži baterie jsem si dával lehkou pauzu, i když nyní z retrospektivy vlastně ani nevím proč. Ve světě čísel se Huawei Y7 Prime (2018) pyšní 3000 mAh, což by v praxi mělo stačit na jeden celý den, případně jeden a půl dne přiměřeného používání. Systém umí také dvoufázový power-saving mód, který jsem ale prakticky nemusel využít a pokud jsem do něj zavítal, jen pro potřeby recenze. Rázem jsem ale seznal, že tento mód Ultra baterie, jak tomu Huawei říká, znám již ze setkání s Huawei P20. Koncepce je ale úplně stejná: vyberete si trojici aplikací, kterou pak používáte, ale jiné vám telefon otevřít nedovolí. A nutno uznat, že to skutečně dokáže zmírající baterii udržet při životě i pár hodin nad rámec normálu. Nutno ale počítat s tím, že se vám rapidně sníží výkon zařízení, a to je, na rozdíl od Huawei P20, pro Y7 Prime (2018) těžká rána; vždyť už bez zapnutého úsporného režimu ten výkon není nijak oslnivý.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Současný Huawei patří k absolutní špičce v segmentu mobilních telefonů. Nebylo tomu tak ale vždy. Dříve Huawei cílil především na méně náročné zákazníky. Jiskru dávných časů se firma pokouší zažehnout s levným telefonem Huawei Y7 Prime (2018). Více prozradí naše recenze.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Fotoaparát: nečekaný premiant

Předpokládám, že čekáte podprůměrný fotoaparát, který se zařadí mezi ostatní nemastné neslané komponenty testovaného telefonu. I technické údaje 13 + 2 Mpx na zadním duálním snímači nijak nepotěší. Kamera Huawei Y7 Prime (2018) je však poměrně sladkým překvapením. Zase to ale nesmíme přehánět se superlativy. Fotoaparát nefotí nějak extra skvěle, ale je to průměr a vzhledem ke zbylým schopnostem telefonu se jedná o příjemné překvapení. Fígl je v tom, že Huawei Y7 Prime (2018) vlastně fotí tak, jak by telefon za 5 000 korun fotit měl, jen ostatní aspekty (hlavně pak výkon a displej) jsou poměrně podprůměrné. Pokud se na to podíváme touto optikou, dává smysl, že fotky, které z telefon produkuje, nejsou vůbec špatné. U této terminologie bych zůstal – fotoaparát u Huawei Y7 Prime (2018) nefotí špatně.

Upřímně ale, větší problém vám bude dělat zase displej, na kterém totiž musíte kontrolovat objekt, který chcete vyfotografovat, což za slunečného dne rozhodně není žádná růžová zahrada. Opět se tak potvrzuje, že Huawei (tím myslím ten současný Huawei, ne ten dřívější, na který vzpomínám v úvodu) fotoaparáty umí a nebojí se osadit levnější cenovou kategorii svého portfolia fotoaparáty, které za to stojí. Jsem pevně přesvědčen o tom, že schopnosti fotoaparátu u Huawei Y7 Prime (2018) pomohou nejednomu zákazníkovi v rozhodování.

Jak fotí Huawei Y7 Prime (2018)?


Zhodnocení

Abych řekl naprostou pravdu, Huawei Y7 Prime (2018) není vůbec jednoduché ohodnotit. Ano, můžeme si zesumarizovat, co jsme se dozvěděli. Že jde o přístroj s nízkým výkonem, ale zase na druhou stranu kvalitní konstrukcí. Také fotoaparát stojí za palec nahoru, nicméně displej, na kterém fotky nejprve vidíte, však na slunci nedokáže obsah ani pořádně zobrazit. A takhle bychom mohli pokračovat telefon rozkládat až do malých atomů. Proč ale? Proč se raději nepodívat na telefon souhrně, jako na celek.

Já vidím Huawei Y7 Prime (2018) v první řadě jako telefon, který se tváří jako vlajková loď, ale vlastně upřednostňuje praktičnost před modernizací. Jinými slovy je to vlajková loď pro ty nejméně náročné. Mohli bychom se tedy rozejít s vědomím, že tento telefon je mířen na nenáročné zákazníky a tím to končí. Je tu však ještě jeden aspekt, jakýsi ocásek celku. A tím je cena. Ta podle mého názoru nemálo brzdí samotný rozjezd přístroje, a i když nechci být poslem špatných zpráv, je třeba uznat, že telefon tak nějak nestojí za tolik peněz, kolik výrobce požaduje, a to se negativně obtiskne na prodejích. Přitom je to škoda, neboť minimálně dílenským zpracováním dokáže Huawei Y7 Prime (2018) zaujmout nemalé publikum. Zůstaňme ale pevnýma nohama na zemi a řekněme si na rovinu, že konkurence je častokrát kvalitnější, přitom ale levnější; nebo alespoň umí lépe skloubit poměr cena x výkon. To Huawei zdá se neumí.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
kvalitní zpracování, pěkný design špatný poměr cena x výkon
slušný fotoaparát odfláknutý displej
celková zastaralost přístroje

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."