Recenze HMD Skyline – Hranatá legenda se vrací

Recenze HMD Skyline je zde. Pohodlně se usaďte!

Recenze HMD Skyline je zde. Pohodlně se usaďte! | foto: vlastní

Recenze HMD Skyline

» 1. Úvod a parametry
» 2. Obsah balení
» 3. Design
» 4. Displej
» 5. Operační systém Android
» 6. Výkon
» 7. Výdrž baterie a nabíjení
» 8. Fotoaparát
» 9. Závěr


Abychom si udělali jasno ohledně nadpisu. Onou hranatou legendou nemám na mysli nejmenovaného českého poslance Evropského parlamentu, který miluje spalovací motory a pravou ruku letící k nebi jako blesk, nýbrž slavnou Nokii N9 a její Windows ekvivalent, Lumii 800. Telefon HMD Skyline totiž dostal do vínku stejný designový styl a nutno dodat, že se jedná o vítané a svěží oživené světa mobilních telefonů.

HMD Skyline: specifikace

Konstrukcekov a sklo, 159,8 × 76 × 8,9 mm, 209,5 g, zvýšená odolnost IP54
Displej6,55″, OLED, 144 Hz, 2400 × 1080 px, poměr stran 20:9, jemnost 402 PPI
Operační systémAndroid 14 (slíbeny 2 aktualizace systému)
Čipset8jádrový, 2,4 GHz, Qualcomm Snapdragon 7s Gen 2
Paměť8/12 GB RAM, 128/256 GB úložiště + MicroSD slot
Fotoaparáttrojnásobný (108 Mpx hlavní + 13 Mpx ultraširoký + 50 Mpx teleobjektiv), clona f/1.8 + f/2.5 + f/2.0, OIS, duální LED blesk, PDAF; přední 50 Mpx, clona f/2.5
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
Technologie5G, Dual SIM, Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6e, GPS, NFC, čtečka otisků v displeji, čtečka tváře, stereo reproduktor, opravitelnost v domácích podmínkách, programovatelné fyzické tlačítko
Baterie4 600 mAh, rychlé nabíjení 33 W, bezdrátové nabíjení 15 W (Qi2), reverzní bezdrátové nabíjení
Cena a dostupnostod 13 499 Kč, září 2024

Recenze HMD Skyline – Balení dle aktuálních standardů

Firma HMD je dalším výrobcem, který přestává k mobilním telefonům přibalovat nabíjecí adaptér a prodejní balení modelu Skyline je tak velmi mrzké. Dostanete telefon, nezbytnou literaturu, špendlík na otevření SIM slotu a USB-C / USB-C kabel. Nabíjecí adaptér schází, stejně jako nějaké alespoň základní ochranné pouzdro.

Balení mobilu HMD Skyline

Balení mobilu HMD Skyline | foto: vlastní

Ikonický design, kvalitní zpracování a opravy doma

HMD Skyline vypadá jako Nokia N9 či Lumia 800, a pokud si na tyto telefony trochu vybavujete, tak určitě zaregistrujete, že se jedná o kopii opravdu takřka 1:1. HMD značku Nokia vlastní a použití tohoto designu, který je jen tak mimochodem starý již 13 let, bylo velmi chytrým tahem a v otázce vzhledu je HMD Skyline vítaným oživeným již lehce zatuchlých vod střední třídy. Telefon kombinuje zcela plochý rámeček nad a pod displejem, který je ale po stranách výrazně zakulacený a konstrukce je v rozích lehce zúžená.

Rohy jsou ale jinak ostré, bez zakulacení a je to právě kontrast ostrých rohů a zakulaceného rámu, který tento ikonický styling vytváří. Konstrukce je bez připomínek, výrobce vsadil na hliníkový rámeček a vpředu i vzadu se pak nachází odolné sklo. Co se týče nějaké zvýšené odolnosti, tak HMD Skyline nabízí krytí IP54, tedy odolnost proti postříkání tekutinou, což sice není žádná velká sláva, ale pořád lepší než nic. Jedním z hlavních prvků tohoto telefonu je možnost jeho opravy v pohodlí domova, což je poměrně unikátní aspekt, který jen tak někdo nenabízí.

Opravte si své HMD v pohodlí domova

Ve spodní části šasi se nachází křížový šroubek, jehož odstraněním je možné sejmout zadní kryt a dostanete se tak k jeho komponentům. Na specializovaném webu iFixit najdete podrobné návody na rozebrání telefonu a jeho opravy, stejně jako náhradní díly k výměně. Například displej, tedy jedna z nejdražších položek, vyjde na 95 euro (2 400 korun), což sice není málo, ale pořád vás to vyjde levněji než telefon nechat opravit v servisu, nebo ho hodit do elektrického odpadu a koupit si nový. Aktuálně je k dispozici sedm komponent a dá se předpokládat, že další ještě přibydou.

HMD Skyline

HMD Skyline | foto: vlastní

Rychlý displej, který ale mohl být jasnější

Na čelní straně HMD Skyline se nachází displej s úhlopříčkou 6,55 palce, což je na dnešní poměry spíše menší úhlopříčka a telefon tedy není nijak extra přerostlý. Použitá technologie je OLED, takže panel produkuje příjemně syté, výrazné barvy a kromě FullHD+ rozlišení se může pochlubit i nadstandardní obnovovací frekvencí 144 Hz. Jen toho jasu mohl mít o chlup víc, protože papírových 1000 nitů není žádná velká sláva a na ostrém sluníčku je to nižší tato nižší porce opravdu poznat. Čitelnost v jasném prostředí za konkurencí mírně zaostává.

Co se nastavení obnovovací frekvence týče, tak telefon nabízí hned čtyři možnosti. Frekvenci je možné nastavit na pevných 60 Hz, 120 Hz nebo 144 Hz, nicméně k dispozici je i adaptivní nastavení. To ale zvládne maximálně 120 Hz, takže pokud si chcete užít nejvyšší frekvenci, budete si ji muset aktivovat napevno. Trochu mě mrzí, že displej neobsahuje integrovanou čtečku otisků prstů a snímač se nachází v bočním tlačítku. To už je trochu přežitek, který se v této cenové hladině úplně nenosí a ani zdaleka se nejedná o tak komfortní řešení, jako v případě čtečky v displeji.

Je to škoda i z toho důvodu, že panel je typu OLED a ty tuto technologii samozřejmě zvládnou. A jako nedostatek vidím i absenci AOD displeje, který bohužel schází a budete se tak muset spolehnout na obrazovku uzamčení.

Displej je rychlý, ale...

Displej je rychlý, ale… | foto: vlastní

Takřka čistý Android s několika vychytávkami

HMD Skyline běží na Androidu 14 v takřka čisté podobě, který ale výrobce doplnil o několik zajímavých prvků. Jedním z nich jsou stylové, monochromatické ikony, které mají ale tu nevýhodu, že jsou monochromatické jen na domovské obrazovce. Jinde v systému jsou již barevné, takže použití tohoto nastavení nedává úplně smysl, ale na druhou stranu, proč ne. Výrobce telefonu dopřál vlastní widgety, které jsou docela povedené a za vypíchnutí stojí hlavně widget Ve zkratce. Ten zobrazuje teplotu, počasí, datum, den a také aktuální události z kalendáře, což se vždy hodí.

K dispozici je také spousta povedených widgetů s hodinami, ale u nich je velká škoda, že neumožňují proklik na systémové nastavení hodin. Další specialita systému souvisí s konstrukcí. HMD Skyline má na levém boku extra fyzické tlačítko, které je programovatelné a je to něco jako tlačítko Akce u iPhonů. Je možné na něj namapovat víceméně jakoukoliv akci, včetně spuštění všech aplikací. Tlačítko je možné použít jedním nebo dvojitým stiskem, takže obsáhne hned dvě akce a při testu jsem ho používal k rychlé aktivaci hotspotu.

Solidně programovatelné je i zapínací tlačítko, jenž reaguje na dvojité stisknutí a opět na něj lze namapovat jakoukoliv akci. Systém dále umožňuje provozovat dvě aplikace na rozpůlené obrazovce, nabízí ovládání pomocí gest, ale plovoucí aplikace bohužel neumí. Stahovací roletka je původní, z čistého Androidu, takže trochu plýtvá místem a odladění systému je solidní, ačkoliv výkonem HMD Skyline zrovna dvakrát nepřekypuje. HMD slibuje telefonu dvě velké aktualizace systému, což není žádná velká sláva, hlavně v kontextu s možností oprav v pohodlí domova.

Výkon lehce zaostává

O pohon HMD Skyline se stará moderní čipset Snapdragon 7s Gen 2, který má osm jader a je postavený na 4nm litografii. Výkon je tak akorát na hraně a spadá do ranku nenadchne / neurazí. Zahrajete si většinu her, ale u těch náročných je nižší výkon patrný a při nastavení vyšší úrovně detailů není plynulost úplně ideální. V AnTuTu tento procesor vykázal výkon okolo 600 tisíc bodů, což není nic světoborného, ale nižší výkon zase znamená menší zahřívání a dobré výsledky v zátěžovém testu (99,8 %). Operační paměť má kapacitu 12 GB RAM a vnitřní úložiště 256 GB.

Výdrž a nabíjení

Osazená baterie má kapacitu 4600 mAh, tedy takový mírný podprůměr a výdrž je pak maximálně průměrná. Den zvládnete i při náročnější zátěži, ale s ničím víc moc nepočítejte a většinou budete každý den nabíjet. Nabíjení má výkon 33 W, což opět není žádná velká sláva a nabíjení se tedy spíše protáhne. K nabití na 100 % počítejte s nějakými 80 minutami a to ještě v případě, kdy si telefon s nabíječkou takříkajíc sedne. Pochvalu si ale naopak zaslouží bezdrátové nabíjení o výkonu 15 W v kombinaci s reverzním bezdrátovým nabíjením (5 W). To v této třídě úplně běžné není.

Bezdrátové nabíjení navíc využívá nový standard Qi2, a to žádný jiný telefon s Androidem, dokonce ani drahé vlajkové přístroje, nenabízí. Tento standard používá například Apple a znamená, že k telefonu je možné připojit vybrané příslušenství, jako například nabíječky, magneticky.

HMD Skyline

HMD Skyline | foto: vlastní

Fotoaparát rozhodně zaujme

Na zádech HMD Skyline se nachází velmi zajímavá sestava s trojicí fotoaparátů, která kombinuje hlavní objektiv, ultra-širokoúhlý objektiv a teleobjektiv. Ten se v této třídě objevuje čím dál častěji, ale samozřejmostí pořád není a jedná se o velmi praktického pomocníka, po kterém budete sahat možná častěji než po hlavním fotoaparátu. Velmi slušně pak vypadá i selfie kamerka, která kombinuje vysoké rozlišení čítající 50 Mpx s automatickým ostřením. Fotoaparát HMD Skyline papírově určitě zaujme, ale je samozřejmě otázkou, jak je na tom v reálném světě.

  • Primární snímač: 108 Mpx, f/1.8, 1/1.67″, 0.64µm pixely, OIS, PDAF
  • Ultra-širokoúhlý objektiv: 13 Mpx, f/2.5, 1/3″, 1.12µm pixely
  • Teleobjektiv: 50 Mpx, f/2.0, 1/2.76″, 0.64µm pixely, 2× optický zoom
  • Selfie kamerka: 50 Mpx, f/2.5, AF
Focení s HMD Skyline

Focení s HMD Skyline | foto: vlastní

Hlavní zbraní HMD Skyline jsou primární fotoaparát s rozlišením 108 Mpx a teleobjektiv, jenž nabízí rozlišení 50 Mpx a 2× optický zoom. Oba tyto objektivy umí v dobrých světelných podmínkách pořizovat opravdu kvalitní, líbivé fotografie (v rámci kategorie) s množstvím detailů a nízkou porcí šumu. Potěší i velmi dobrou ostrostí a vcelku věrným podáním barev. Portrétní fotografie jsou také slušné, fotoaparát umí dobře oddělit objekt od pozadí a oba tyto objektivy odvádí opravdu dobrou práci. Ultra-širokoúhlý fotoaparát už je pak o řád horší.

Jím pořízené snímky nejsou tak detailní, ani ostré, přičemž rozostření je patrné hlavně po stranách. Porce šumu je vyšší a celkově zkrátka nejsou fotografie tak povedené. Kromě 2× optického zoomu se ve fotoaplikaci nachází přepínače i na 3× a 4× zoom, ale v tomto případě se jedná o digitální přiblížení v režii ne teleobjektivu, ale hlavního fotoaparátu. Tyto snímky jsou použitelné, ale vyšší produkce šumu a nižší míra detailů je patrná na první pohled. Jestli mě něco u fotoaparátu vyloženě zklamalo, byly to noční snímky.

V noci není fotoaparát ideální

V noci není fotoaparát ideální | foto: vlastní

V noci fotoaparát zrovna dvakrát nezáří

Fotoaparát má v horších světelných podmínkách problémy s ostřením a velmi často se vám stane, že není snímek dobře zaostřen. Při použití nočního režimu je ostření výrazně lepší, ale ten zase prosvítí scénu tak moc a tak nepřirozeně, že jsou výsledné fotografie takřka nepoužitelné a se spoustou artefaktů. Na rejdy noci zkrátka není HMD Skyline úplně ideální parťák. Selfie snímky jsou pak lehce nadprůměrné, a i když jsou fotografie z čelní kamerky detailní a s dobrým barevným podáním pokožky, ostrost opět zcela ideální není a jsou zde patrné nedostatky.

Makro režim fotoaparát nemá, takže přiblížené snímky budete muset pořizovat jinak a nejlepším řešením je 4násobné digitální přiblížení přes hlavní fotoaparát. Teleobjektiv ostří z až moc velké vzdálenosti a ten se na makro nehodí. Co se videí týče, tak HMD Skyline nabízí buď 1080p záznamy při 30/60 fps, nebo 4K při 30 fps a tyto kombinace zvládají všechny tři fotoaparáty. Selfie kamerka pak umí 4K videa při 30 fps a všechny fotoaparáty si při natáčení pomáhají elektronickou stabilizací.

Jak fotí HMD Skyline?

Ukázka: noční snímky (noční režim zapnutý / vypnutý)

Ukázka: ultra-širokoúhlé snímky

Ukázka: zoom 2×

Ukázka: zoom 4×

Ukázka: makro snímky

Závěr recenze HMD Skyline

HMD Skyline je svým způsobem unikátní telefon, a to hned v několika ohledech. Nabízí parádní design z časů Nokie N9 a opravitelnost v domácích podmínkách. Výrobce nabízí návody, jak na to a k dispozici jsou hlavní náhradní díly. Pochvalu si pak zaslouží i rychlý displej s kvalitním obrazem, skoro čistý Android s několika vychytávkami, či kvalitní konstrukce včetně základního krytí IP54 a extra tlačítka. Hlavní fotoaparát a teleobjektiv produkují solidní snímky a Skyline je unikátní i tím, že podporuje nový standard bezdrátového nabíjení Qi2.

Jenže, za unikátnost se platí a HMD si svůj počin nechá docela zaplatit. Na našem trhu vyjde tento telefon na 13 499 korun, což není zrovna málo, a to hlavně v kontextu s ne zrovna výkonným nabíjením, nekompletním balením a méně výkonným procesorem. Moc nepotěší ani spíše podprůměrná podpora v podobě dvou aktualizací systému, jen průměrná výdrž či nižší maximální jas displeje. Fotoaparát pak vyloženě zklamal v nočních fotografiích, které jsou špatně použitelné jak s nočním režimem, tak bez něj.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
stylový design a zpracování jen průměrný výkon
opravitelnost v domácích podmínkách nekvalitní noční fotografie
slušný hlavní fotoaparát i teleobjektiv slabší softwarová podpora
bezdrátové Qi2 nabíjení + reverzní bezdrátové nabíjení pomalé nabíjení a nic moc výdrž
extra fyzické tlačítko s možností programování

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."

Recenze HMD Skyline – Hranatá legenda se vrací

Recenze HMD Skyline je zde. Pohodlně se usaďte!

Recenze HMD Skyline je zde. Pohodlně se usaďte! | foto: vlastní

Recenze HMD Skyline

» 1. Úvod a parametry
» 2. Obsah balení
» 3. Design
» 4. Displej
» 5. Operační systém Android
» 6. Výkon
» 7. Výdrž baterie a nabíjení
» 8. Fotoaparát
» 9. Závěr


Abychom si udělali jasno ohledně nadpisu. Onou hranatou legendou nemám na mysli nejmenovaného českého poslance Evropského parlamentu, který miluje spalovací motory a pravou ruku letící k nebi jako blesk, nýbrž slavnou Nokii N9 a její Windows ekvivalent, Lumii 800. Telefon HMD Skyline totiž dostal do vínku stejný designový styl a nutno dodat, že se jedná o vítané a svěží oživené světa mobilních telefonů.

HMD Skyline: specifikace

Konstrukcekov a sklo, 159,8 × 76 × 8,9 mm, 209,5 g, zvýšená odolnost IP54
Displej6,55″, OLED, 144 Hz, 2400 × 1080 px, poměr stran 20:9, jemnost 402 PPI
Operační systémAndroid 14 (slíbeny 2 aktualizace systému)
Čipset8jádrový, 2,4 GHz, Qualcomm Snapdragon 7s Gen 2
Paměť8/12 GB RAM, 128/256 GB úložiště + MicroSD slot
Fotoaparáttrojnásobný (108 Mpx hlavní + 13 Mpx ultraširoký + 50 Mpx teleobjektiv), clona f/1.8 + f/2.5 + f/2.0, OIS, duální LED blesk, PDAF; přední 50 Mpx, clona f/2.5
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
Technologie5G, Dual SIM, Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6e, GPS, NFC, čtečka otisků v displeji, čtečka tváře, stereo reproduktor, opravitelnost v domácích podmínkách, programovatelné fyzické tlačítko
Baterie4 600 mAh, rychlé nabíjení 33 W, bezdrátové nabíjení 15 W (Qi2), reverzní bezdrátové nabíjení
Cena a dostupnostod 13 499 Kč, září 2024

Recenze HMD Skyline – Balení dle aktuálních standardů

Firma HMD je dalším výrobcem, který přestává k mobilním telefonům přibalovat nabíjecí adaptér a prodejní balení modelu Skyline je tak velmi mrzké. Dostanete telefon, nezbytnou literaturu, špendlík na otevření SIM slotu a USB-C / USB-C kabel. Nabíjecí adaptér schází, stejně jako nějaké alespoň základní ochranné pouzdro.

Balení mobilu HMD Skyline

Balení mobilu HMD Skyline | foto: vlastní

Ikonický design, kvalitní zpracování a opravy doma

HMD Skyline vypadá jako Nokia N9 či Lumia 800, a pokud si na tyto telefony trochu vybavujete, tak určitě zaregistrujete, že se jedná o kopii opravdu takřka 1:1. HMD značku Nokia vlastní a použití tohoto designu, který je jen tak mimochodem starý již 13 let, bylo velmi chytrým tahem a v otázce vzhledu je HMD Skyline vítaným oživeným již lehce zatuchlých vod střední třídy. Telefon kombinuje zcela plochý rámeček nad a pod displejem, který je ale po stranách výrazně zakulacený a konstrukce je v rozích lehce zúžená.

Rohy jsou ale jinak ostré, bez zakulacení a je to právě kontrast ostrých rohů a zakulaceného rámu, který tento ikonický styling vytváří. Konstrukce je bez připomínek, výrobce vsadil na hliníkový rámeček a vpředu i vzadu se pak nachází odolné sklo. Co se týče nějaké zvýšené odolnosti, tak HMD Skyline nabízí krytí IP54, tedy odolnost proti postříkání tekutinou, což sice není žádná velká sláva, ale pořád lepší než nic. Jedním z hlavních prvků tohoto telefonu je možnost jeho opravy v pohodlí domova, což je poměrně unikátní aspekt, který jen tak někdo nenabízí.

Opravte si své HMD v pohodlí domova

Ve spodní části šasi se nachází křížový šroubek, jehož odstraněním je možné sejmout zadní kryt a dostanete se tak k jeho komponentům. Na specializovaném webu iFixit najdete podrobné návody na rozebrání telefonu a jeho opravy, stejně jako náhradní díly k výměně. Například displej, tedy jedna z nejdražších položek, vyjde na 95 euro (2 400 korun), což sice není málo, ale pořád vás to vyjde levněji než telefon nechat opravit v servisu, nebo ho hodit do elektrického odpadu a koupit si nový. Aktuálně je k dispozici sedm komponent a dá se předpokládat, že další ještě přibydou.

HMD Skyline

HMD Skyline | foto: vlastní

Rychlý displej, který ale mohl být jasnější

Na čelní straně HMD Skyline se nachází displej s úhlopříčkou 6,55 palce, což je na dnešní poměry spíše menší úhlopříčka a telefon tedy není nijak extra přerostlý. Použitá technologie je OLED, takže panel produkuje příjemně syté, výrazné barvy a kromě FullHD+ rozlišení se může pochlubit i nadstandardní obnovovací frekvencí 144 Hz. Jen toho jasu mohl mít o chlup víc, protože papírových 1000 nitů není žádná velká sláva a na ostrém sluníčku je to nižší tato nižší porce opravdu poznat. Čitelnost v jasném prostředí za konkurencí mírně zaostává.

Co se nastavení obnovovací frekvence týče, tak telefon nabízí hned čtyři možnosti. Frekvenci je možné nastavit na pevných 60 Hz, 120 Hz nebo 144 Hz, nicméně k dispozici je i adaptivní nastavení. To ale zvládne maximálně 120 Hz, takže pokud si chcete užít nejvyšší frekvenci, budete si ji muset aktivovat napevno. Trochu mě mrzí, že displej neobsahuje integrovanou čtečku otisků prstů a snímač se nachází v bočním tlačítku. To už je trochu přežitek, který se v této cenové hladině úplně nenosí a ani zdaleka se nejedná o tak komfortní řešení, jako v případě čtečky v displeji.

Je to škoda i z toho důvodu, že panel je typu OLED a ty tuto technologii samozřejmě zvládnou. A jako nedostatek vidím i absenci AOD displeje, který bohužel schází a budete se tak muset spolehnout na obrazovku uzamčení.

Displej je rychlý, ale...

Displej je rychlý, ale… | foto: vlastní

Takřka čistý Android s několika vychytávkami

HMD Skyline běží na Androidu 14 v takřka čisté podobě, který ale výrobce doplnil o několik zajímavých prvků. Jedním z nich jsou stylové, monochromatické ikony, které mají ale tu nevýhodu, že jsou monochromatické jen na domovské obrazovce. Jinde v systému jsou již barevné, takže použití tohoto nastavení nedává úplně smysl, ale na druhou stranu, proč ne. Výrobce telefonu dopřál vlastní widgety, které jsou docela povedené a za vypíchnutí stojí hlavně widget Ve zkratce. Ten zobrazuje teplotu, počasí, datum, den a také aktuální události z kalendáře, což se vždy hodí.

K dispozici je také spousta povedených widgetů s hodinami, ale u nich je velká škoda, že neumožňují proklik na systémové nastavení hodin. Další specialita systému souvisí s konstrukcí. HMD Skyline má na levém boku extra fyzické tlačítko, které je programovatelné a je to něco jako tlačítko Akce u iPhonů. Je možné na něj namapovat víceméně jakoukoliv akci, včetně spuštění všech aplikací. Tlačítko je možné použít jedním nebo dvojitým stiskem, takže obsáhne hned dvě akce a při testu jsem ho používal k rychlé aktivaci hotspotu.

Solidně programovatelné je i zapínací tlačítko, jenž reaguje na dvojité stisknutí a opět na něj lze namapovat jakoukoliv akci. Systém dále umožňuje provozovat dvě aplikace na rozpůlené obrazovce, nabízí ovládání pomocí gest, ale plovoucí aplikace bohužel neumí. Stahovací roletka je původní, z čistého Androidu, takže trochu plýtvá místem a odladění systému je solidní, ačkoliv výkonem HMD Skyline zrovna dvakrát nepřekypuje. HMD slibuje telefonu dvě velké aktualizace systému, což není žádná velká sláva, hlavně v kontextu s možností oprav v pohodlí domova.

Výkon lehce zaostává

O pohon HMD Skyline se stará moderní čipset Snapdragon 7s Gen 2, který má osm jader a je postavený na 4nm litografii. Výkon je tak akorát na hraně a spadá do ranku nenadchne / neurazí. Zahrajete si většinu her, ale u těch náročných je nižší výkon patrný a při nastavení vyšší úrovně detailů není plynulost úplně ideální. V AnTuTu tento procesor vykázal výkon okolo 600 tisíc bodů, což není nic světoborného, ale nižší výkon zase znamená menší zahřívání a dobré výsledky v zátěžovém testu (99,8 %). Operační paměť má kapacitu 12 GB RAM a vnitřní úložiště 256 GB.

Výdrž a nabíjení

Osazená baterie má kapacitu 4600 mAh, tedy takový mírný podprůměr a výdrž je pak maximálně průměrná. Den zvládnete i při náročnější zátěži, ale s ničím víc moc nepočítejte a většinou budete každý den nabíjet. Nabíjení má výkon 33 W, což opět není žádná velká sláva a nabíjení se tedy spíše protáhne. K nabití na 100 % počítejte s nějakými 80 minutami a to ještě v případě, kdy si telefon s nabíječkou takříkajíc sedne. Pochvalu si ale naopak zaslouží bezdrátové nabíjení o výkonu 15 W v kombinaci s reverzním bezdrátovým nabíjením (5 W). To v této třídě úplně běžné není.

Bezdrátové nabíjení navíc využívá nový standard Qi2, a to žádný jiný telefon s Androidem, dokonce ani drahé vlajkové přístroje, nenabízí. Tento standard používá například Apple a znamená, že k telefonu je možné připojit vybrané příslušenství, jako například nabíječky, magneticky.

HMD Skyline

HMD Skyline | foto: vlastní

Fotoaparát rozhodně zaujme

Na zádech HMD Skyline se nachází velmi zajímavá sestava s trojicí fotoaparátů, která kombinuje hlavní objektiv, ultra-širokoúhlý objektiv a teleobjektiv. Ten se v této třídě objevuje čím dál častěji, ale samozřejmostí pořád není a jedná se o velmi praktického pomocníka, po kterém budete sahat možná častěji než po hlavním fotoaparátu. Velmi slušně pak vypadá i selfie kamerka, která kombinuje vysoké rozlišení čítající 50 Mpx s automatickým ostřením. Fotoaparát HMD Skyline papírově určitě zaujme, ale je samozřejmě otázkou, jak je na tom v reálném světě.

  • Primární snímač: 108 Mpx, f/1.8, 1/1.67″, 0.64µm pixely, OIS, PDAF
  • Ultra-širokoúhlý objektiv: 13 Mpx, f/2.5, 1/3″, 1.12µm pixely
  • Teleobjektiv: 50 Mpx, f/2.0, 1/2.76″, 0.64µm pixely, 2× optický zoom
  • Selfie kamerka: 50 Mpx, f/2.5, AF
Focení s HMD Skyline

Focení s HMD Skyline | foto: vlastní

Hlavní zbraní HMD Skyline jsou primární fotoaparát s rozlišením 108 Mpx a teleobjektiv, jenž nabízí rozlišení 50 Mpx a 2× optický zoom. Oba tyto objektivy umí v dobrých světelných podmínkách pořizovat opravdu kvalitní, líbivé fotografie (v rámci kategorie) s množstvím detailů a nízkou porcí šumu. Potěší i velmi dobrou ostrostí a vcelku věrným podáním barev. Portrétní fotografie jsou také slušné, fotoaparát umí dobře oddělit objekt od pozadí a oba tyto objektivy odvádí opravdu dobrou práci. Ultra-širokoúhlý fotoaparát už je pak o řád horší.

Jím pořízené snímky nejsou tak detailní, ani ostré, přičemž rozostření je patrné hlavně po stranách. Porce šumu je vyšší a celkově zkrátka nejsou fotografie tak povedené. Kromě 2× optického zoomu se ve fotoaplikaci nachází přepínače i na 3× a 4× zoom, ale v tomto případě se jedná o digitální přiblížení v režii ne teleobjektivu, ale hlavního fotoaparátu. Tyto snímky jsou použitelné, ale vyšší produkce šumu a nižší míra detailů je patrná na první pohled. Jestli mě něco u fotoaparátu vyloženě zklamalo, byly to noční snímky.

V noci není fotoaparát ideální

V noci není fotoaparát ideální | foto: vlastní

V noci fotoaparát zrovna dvakrát nezáří

Fotoaparát má v horších světelných podmínkách problémy s ostřením a velmi často se vám stane, že není snímek dobře zaostřen. Při použití nočního režimu je ostření výrazně lepší, ale ten zase prosvítí scénu tak moc a tak nepřirozeně, že jsou výsledné fotografie takřka nepoužitelné a se spoustou artefaktů. Na rejdy noci zkrátka není HMD Skyline úplně ideální parťák. Selfie snímky jsou pak lehce nadprůměrné, a i když jsou fotografie z čelní kamerky detailní a s dobrým barevným podáním pokožky, ostrost opět zcela ideální není a jsou zde patrné nedostatky.

Makro režim fotoaparát nemá, takže přiblížené snímky budete muset pořizovat jinak a nejlepším řešením je 4násobné digitální přiblížení přes hlavní fotoaparát. Teleobjektiv ostří z až moc velké vzdálenosti a ten se na makro nehodí. Co se videí týče, tak HMD Skyline nabízí buď 1080p záznamy při 30/60 fps, nebo 4K při 30 fps a tyto kombinace zvládají všechny tři fotoaparáty. Selfie kamerka pak umí 4K videa při 30 fps a všechny fotoaparáty si při natáčení pomáhají elektronickou stabilizací.

Jak fotí HMD Skyline?

Ukázka: noční snímky (noční režim zapnutý / vypnutý)

Ukázka: ultra-širokoúhlé snímky

Ukázka: zoom 2×

Ukázka: zoom 4×

Ukázka: makro snímky

Závěr recenze HMD Skyline

HMD Skyline je svým způsobem unikátní telefon, a to hned v několika ohledech. Nabízí parádní design z časů Nokie N9 a opravitelnost v domácích podmínkách. Výrobce nabízí návody, jak na to a k dispozici jsou hlavní náhradní díly. Pochvalu si pak zaslouží i rychlý displej s kvalitním obrazem, skoro čistý Android s několika vychytávkami, či kvalitní konstrukce včetně základního krytí IP54 a extra tlačítka. Hlavní fotoaparát a teleobjektiv produkují solidní snímky a Skyline je unikátní i tím, že podporuje nový standard bezdrátového nabíjení Qi2.

Jenže, za unikátnost se platí a HMD si svůj počin nechá docela zaplatit. Na našem trhu vyjde tento telefon na 13 499 korun, což není zrovna málo, a to hlavně v kontextu s ne zrovna výkonným nabíjením, nekompletním balením a méně výkonným procesorem. Moc nepotěší ani spíše podprůměrná podpora v podobě dvou aktualizací systému, jen průměrná výdrž či nižší maximální jas displeje. Fotoaparát pak vyloženě zklamal v nočních fotografiích, které jsou špatně použitelné jak s nočním režimem, tak bez něj.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
stylový design a zpracování jen průměrný výkon
opravitelnost v domácích podmínkách nekvalitní noční fotografie
slušný hlavní fotoaparát i teleobjektiv slabší softwarová podpora
bezdrátové Qi2 nabíjení + reverzní bezdrátové nabíjení pomalé nabíjení a nic moc výdrž
extra fyzické tlačítko s možností programování

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."