Recenze Zoxcall FF+: miniphone bez displeje není z Marsu, ale z Česka

Telefon, který působí jako z jiného světa nebo jiné doby. Miniaturní Zoxcall FF+ nemá displej, fotoaparát, internet, ani další vymoženosti, které najdete i u toho nejobyčejnějšího smartphonu. Jde na to totiž přesně z opačného konce – snaží se nabídnout co nejméně, protože pak budete takový mobilní telefon používat opravdu jen jako telefon v pravém slova smyslu a nic víc. A jde mu to skvěle! Více prozradí dnešní recenze.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, design a konstrukce
» 2. Volání a zprávy, doplněk a nouzovka, závěr

V Česku se zrodil nápad vyrobit telefon, který je menší než kreditní karta a se kterým můžete jednoduše volat. Telefon, který bude pro každého a který může být coby záložní mobil klidně i pro ty, kteří milují svůj funkcemi nadupaný smartphone a nechtějí se ho za nic na světě vzdát. A i když to nebylo jednoduché, například kvůli problémům a neochotě operátorů spolupracovat na zařízení vyrobeném s novou integrovanou eSIM, tak se nakonec s menším kompromisem v podobě nahrazení za slot s uživatelsky vyměnitelnou nanoSIM povedlo. Během léta jsem měl možnost telefon Zoxcall FF+ pořádně otestovat, a tak se nyní můžu podělit o mé zkušenosti z reálného používání.

Styl, odolnost a především jednoduchost

Kde jsou ty doby, kdy jsem hodnotil kvalitu véčkové konstrukce nebo kvalitu mechanické klávesnice u tlačítkových Nokií či Sony Ericssonů? Píše se rok 2019 a držím v ruce miniaturní telefon, který je menší než kreditní karta a má jen 12 tlačítek a 12 diod. Žádný displej, žádný fotoaparát, ba dokonce ani žádné senzory typu akcelerometr, snímač jasu, apod. Češi se snažili o maximální jednoduchost a to se podle mě povedlo.


 

Díky rozměrům 82 x 46 x 3,5 mm a hmotnosti 16 g jde o jeden z nejmenších a nejlehčích telefonů na světě. Zoxcall FF+ přesto, nebo spíše právě proto jen tak nepřehlédnete a ve společnosti s ním zaručeně upoutáte pozornost. V základní variantě počítejte s tmavomodrou variantou, která má černý rám. Ovšem český výrobce slibuje volitelný design telefonu, čímž se bude možné ještě více odlišit a mít na telefonu naprosto unikátní grafiku. Uvnitř se skrývá veškerá elektronika včetně baterie s dnes nevídaně nízkou, leč zde dostačující kapacitou 140 mAh.

Tělo telefonu je z odolného papíru, aby se dosáhlo co nejnižší hmotnosti a také nižších výrobních nákladů a telefon tak byl cenově dostupnější. Ale také tím ještě společně s vynecháním displeje došlo ke zvýšení odolnosti, protože takový miniphone může spadnout klidně z dvoumetrové výšky přímo na beton a nic kromě pár škrábanců se mu nestane. Pokud jde o ohýbání, v ruce jej samozřejmě lze pokroutit nebo dokonce zlomit, ovšem pokud se o to nesnažíte záměrně, telefon by měl přežít. S voděodolností počítat nemůžete, už jen vzhledem k absenci krytky slotu na SIM kartu totiž nebude pro tekutinu příliš složité vniknout dovnitř a natropit paseku.


Na přední straně Zoxcallu FF+ najdeme celkem 12 tlačítek, přičemž 10 je v podobě čísel a 2 v podobě tlačítek pro přijmutí a odmítnutí hovoru. U číselných tlačítek je také 10 červených diod, které slouží jako funkční odezva, a další 2 diody (červená a žlutá) se pak ukrývají v jediném otvoru ve spodní části přední plochy a značí přítomnost/ztrátu signálu, příchozí hovor, apod. Z pravého boku se vkládá nanoSIM karta, z levého pak připojujete microUSB kabel pro nabíjení či připojení k počítači. Na spodní hraně je přepínač, se kterým můžete telefon okamžitě vypnout a nenechat jej zbytečně vybíjet, čímž vydrží až 270 dnů bez připojení nabíječky. Zapnutý slouží zhruba 24 hodin a volat můžete cca hodinu v kuse. Následné dobíjení je otázkou desítek minut a již během chvíle máte dostatek energie pro uskutečnění hovoru.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, design a konstrukce
» 2. Volání a zprávy, doplněk a nouzovka, závěr

Telefon, který působí jako z jiného světa nebo jiné doby. Miniaturní Zoxcall FF+ nemá displej, fotoaparát, internet, ani další vymoženosti, které najdete i u toho nejobyčejnějšího smartphonu. Jde na to totiž přesně z opačného konce – snaží se nabídnout co nejméně, protože pak budete takový mobilní telefon používat opravdu jen jako telefon v pravém slova smyslu a nic víc. A jde mu to skvěle! Více prozradí dnešní recenze.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, design a konstrukce
» 2. Volání a zprávy, doplněk a nouzovka, závěr

Umí volat i posílat esemesky

K ovládání telefonu jsou k dispozici pouze menší kulatá tlačítka, která se mi při prvním vyzkoušení neovládala vůbec dobře. Chvíli to trvá, než si na to člověk zvykne a přijde na to, jak přesně prťavá tlačítka mačkat. Nikoliv bříškem prstu, ale spíše nehtem. Zoxcall FF+ rozlišuje to, jestli tlačítko zmáčknete krátce nebo jej dlouze přidržíte, a podle toho pak odvádí svou práci. Můžete tedy nejen jednoduše namačkat celé telefonní číslo z paměti, ale můžete si klidně do paměti telefonu uložit telefonní číslo pro pozdější využití coby předvolbu na číslech 1 až 8. Čísla 9 a 0 pak slouží pro další dvě funkce, a sice vypnutí zvuku a pro zamknutí klávesnice.

Pokud jde o kvalitu hovoru, je více než dobrá na obou koncích spojení, akorát nejde zvýšit hlasitost ze sluchátka, což bych řekl, že je asi největší nedostatek tohoto telefonu. Ne vždy se totiž nacházíte v tichém a klidném prostředí a pokud pak potřebujete vyřídit hovor, třeba právě v případě nouze, nemusíte dobře slyšet druhou stranu. Naopak ta vás ale uslyší, i pokud se nacházíte v celkem rušném prostředí typu městské hromadné dopravy nebo zkrátka někde u rušné silnice. Co se také může hodit, je možnost rychlého volání na tísňovou linku 112 delším podržením zeleného tlačítka, tedy jen pokud nemáte zamknutou klávesnici.

A že je Zoxcall FF+ vybaven o něco lépe než jen na pouhé uskutečnění hovorů, dokazuje také funkce zmeškané hovory. Pomocí notifikačních diod pak vidíte krásně u konkrétních kontaktů, resp. tlačítek s čísly předvoleb, který kontakt se vám snažil dovolat. A telefon také ještě zvládá posílat SMS zprávy, ovšem není to tak jednoduché. Musíte nejprve telefon připojit pomocí USB kabelu k počítači a v něm pak ručně napsat do konkrétních textových souborů v přesně daném formátu nejprve na první řádek telefonní číslo a na další pak obsah esemesky. Z telefonu pak můžete následně danou esemesku kdykoliv odeslat nebo dokonce změnou předvolby změnit i kontakt, na který tuto SMS zprávu pošlete. Využil jsem to například po té, co jsem v pořádku dorazil na místo, ale můžete tímto způsobem posílat i jiné typy esemesek. Naopak ale SMS zprávy telefon přijímat nedokáže.

Jako doplněk nebo nouzovka

Zoxcall FF+ přezdívaný “Zoxík” nebo také “efefko” se dá využívat různě. Vzhledem k tomu, že jde o naprosto miniaturní telefon, který umí pouze telefonovat a případně posílat SMS zprávy, ale má také extrémně dlouhou výdrž ve vypnutém režimu, hodí se především jako nouzový telefon. Protože člověk nikdy neví, kdy mu přestane jeho současný smartphone fungovat. A znáte to, stává se to většinou zrovna, když je to nejméně vhodné.

Efefko jsem tedy neustále nosil s sebou jako druhý telefon a čekal jsem, kdy se bude hodit. Ale jak už to tak bývá, stal se přesný opak a ani jednou jsem během testování nepotřeboval s rezervním telefonem zachránit krk. Každopádně výměna SIM karty je jednoduchá, člověk si akorát musí dát pozor na to, aby měl jak vyndat SIMku ze smartphonu a nezapomněl u sebe nosit například sponku pro vyjmutí SIM slotu, u Zoxcallu už pak stačí jen SIMku zatlačit do slotu, nic víc.

Dalším scénářem, kdy se může takový telefon hodit, je digitální detox. Podle různých statistik dnes lidé berou chytrý telefon do ruky klidně i více než 150x denně, a vzniká tak závislost. Pokud si tedy chcete dát raději na chvíli pauzu od všech těch technologií, které jsou všude kolem nás, může být právě tohle skvělý způsob. A tak jsem se rozhodl během mé letní dovolené odcestovat se Zoxcallem FF+ na jiný kontinent, abych i tento scénář vyzkoušel. Vzhledem k tomu, že telefon podporuje dvojici GSM pásem 900 a 1800 MHz, neměl jsem v cílové destinaci Kapverdské ostrovy žádný problém s funkčností telefonu a přihlášením do tamní mobilní sítě. Pak už si člověk může jen užívat života a dát zapomenout na sebemenší stres či prokrastinaci.

Scénářů, k čemu se může takový jednoduchý telefon hodit, je samozřejmě více. Samotný výrobce uvádí spoustu příkladů. Zoxcall FF+ by mohl přijít vhod třeba také coby první telefon pro děti s nástupem do školy, nebo naopak jako jednoduše ovladatelný telefon pro naopak starší lidi. Každopádně v mém případě šlo především o způsob, jak neustále s sebou nosit záložní telefon, který se může někdy hodit, pak jako únik od světa technologií, nebo také jako stylový telefon, který zaujme a pobaví snad všechny kolem vás.

Závěr

Miniaturní telefon, který umí telefonovat, posílat SMS zprávy, a to je asi tak vše. Ale právě proto může být neocenitelným doplňkem nebo pomocníkem. Za cenu lehce přes tisícovku může jít o nevšední kousek, který může být doplňkem ke smartphonu nebo v některých případech dokonce i lepší možností než jakýkoliv smartphone. Ale musíte vědět, co přesně od telefonu čekáte a jak jej chcete používat. Zoxcall FF+ toho moc neumí, ale to, co umí, umí skvěle. A to je jeho výhoda. Jestli je takové zařízení pro vás nebo ne, už musíte posoudit sami.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
Proč koupit?Proč nekoupit?
miniaturní rozměry nejde zvýšit hlasitost u hovoru
nízká hmotnost nepřijímá esemesky
jednoduché ovládání v ruce se dá ohnout či zlomit
výdrž až 270 dnů ve vypnutém stavu
odolnost při pádech na zem

Související

    0

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."

Recenze Zoxcall FF+: miniphone bez displeje není z Marsu, ale z Česka

Telefon, který působí jako z jiného světa nebo jiné doby. Miniaturní Zoxcall FF+ nemá displej, fotoaparát, internet, ani další vymoženosti, které najdete i u toho nejobyčejnějšího smartphonu. Jde na to totiž přesně z opačného konce – snaží se nabídnout co nejméně, protože pak budete takový mobilní telefon používat opravdu jen jako telefon v pravém slova smyslu a nic víc. A jde mu to skvěle! Více prozradí dnešní recenze.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, design a konstrukce
» 2. Volání a zprávy, doplněk a nouzovka, závěr

V Česku se zrodil nápad vyrobit telefon, který je menší než kreditní karta a se kterým můžete jednoduše volat. Telefon, který bude pro každého a který může být coby záložní mobil klidně i pro ty, kteří milují svůj funkcemi nadupaný smartphone a nechtějí se ho za nic na světě vzdát. A i když to nebylo jednoduché, například kvůli problémům a neochotě operátorů spolupracovat na zařízení vyrobeném s novou integrovanou eSIM, tak se nakonec s menším kompromisem v podobě nahrazení za slot s uživatelsky vyměnitelnou nanoSIM povedlo. Během léta jsem měl možnost telefon Zoxcall FF+ pořádně otestovat, a tak se nyní můžu podělit o mé zkušenosti z reálného používání.

Styl, odolnost a především jednoduchost

Kde jsou ty doby, kdy jsem hodnotil kvalitu véčkové konstrukce nebo kvalitu mechanické klávesnice u tlačítkových Nokií či Sony Ericssonů? Píše se rok 2019 a držím v ruce miniaturní telefon, který je menší než kreditní karta a má jen 12 tlačítek a 12 diod. Žádný displej, žádný fotoaparát, ba dokonce ani žádné senzory typu akcelerometr, snímač jasu, apod. Češi se snažili o maximální jednoduchost a to se podle mě povedlo.


 

Díky rozměrům 82 x 46 x 3,5 mm a hmotnosti 16 g jde o jeden z nejmenších a nejlehčích telefonů na světě. Zoxcall FF+ přesto, nebo spíše právě proto jen tak nepřehlédnete a ve společnosti s ním zaručeně upoutáte pozornost. V základní variantě počítejte s tmavomodrou variantou, která má černý rám. Ovšem český výrobce slibuje volitelný design telefonu, čímž se bude možné ještě více odlišit a mít na telefonu naprosto unikátní grafiku. Uvnitř se skrývá veškerá elektronika včetně baterie s dnes nevídaně nízkou, leč zde dostačující kapacitou 140 mAh.

Tělo telefonu je z odolného papíru, aby se dosáhlo co nejnižší hmotnosti a také nižších výrobních nákladů a telefon tak byl cenově dostupnější. Ale také tím ještě společně s vynecháním displeje došlo ke zvýšení odolnosti, protože takový miniphone může spadnout klidně z dvoumetrové výšky přímo na beton a nic kromě pár škrábanců se mu nestane. Pokud jde o ohýbání, v ruce jej samozřejmě lze pokroutit nebo dokonce zlomit, ovšem pokud se o to nesnažíte záměrně, telefon by měl přežít. S voděodolností počítat nemůžete, už jen vzhledem k absenci krytky slotu na SIM kartu totiž nebude pro tekutinu příliš složité vniknout dovnitř a natropit paseku.


Na přední straně Zoxcallu FF+ najdeme celkem 12 tlačítek, přičemž 10 je v podobě čísel a 2 v podobě tlačítek pro přijmutí a odmítnutí hovoru. U číselných tlačítek je také 10 červených diod, které slouží jako funkční odezva, a další 2 diody (červená a žlutá) se pak ukrývají v jediném otvoru ve spodní části přední plochy a značí přítomnost/ztrátu signálu, příchozí hovor, apod. Z pravého boku se vkládá nanoSIM karta, z levého pak připojujete microUSB kabel pro nabíjení či připojení k počítači. Na spodní hraně je přepínač, se kterým můžete telefon okamžitě vypnout a nenechat jej zbytečně vybíjet, čímž vydrží až 270 dnů bez připojení nabíječky. Zapnutý slouží zhruba 24 hodin a volat můžete cca hodinu v kuse. Následné dobíjení je otázkou desítek minut a již během chvíle máte dostatek energie pro uskutečnění hovoru.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, design a konstrukce
» 2. Volání a zprávy, doplněk a nouzovka, závěr

Telefon, který působí jako z jiného světa nebo jiné doby. Miniaturní Zoxcall FF+ nemá displej, fotoaparát, internet, ani další vymoženosti, které najdete i u toho nejobyčejnějšího smartphonu. Jde na to totiž přesně z opačného konce – snaží se nabídnout co nejméně, protože pak budete takový mobilní telefon používat opravdu jen jako telefon v pravém slova smyslu a nic víc. A jde mu to skvěle! Více prozradí dnešní recenze.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, design a konstrukce
» 2. Volání a zprávy, doplněk a nouzovka, závěr

Umí volat i posílat esemesky

K ovládání telefonu jsou k dispozici pouze menší kulatá tlačítka, která se mi při prvním vyzkoušení neovládala vůbec dobře. Chvíli to trvá, než si na to člověk zvykne a přijde na to, jak přesně prťavá tlačítka mačkat. Nikoliv bříškem prstu, ale spíše nehtem. Zoxcall FF+ rozlišuje to, jestli tlačítko zmáčknete krátce nebo jej dlouze přidržíte, a podle toho pak odvádí svou práci. Můžete tedy nejen jednoduše namačkat celé telefonní číslo z paměti, ale můžete si klidně do paměti telefonu uložit telefonní číslo pro pozdější využití coby předvolbu na číslech 1 až 8. Čísla 9 a 0 pak slouží pro další dvě funkce, a sice vypnutí zvuku a pro zamknutí klávesnice.

Pokud jde o kvalitu hovoru, je více než dobrá na obou koncích spojení, akorát nejde zvýšit hlasitost ze sluchátka, což bych řekl, že je asi největší nedostatek tohoto telefonu. Ne vždy se totiž nacházíte v tichém a klidném prostředí a pokud pak potřebujete vyřídit hovor, třeba právě v případě nouze, nemusíte dobře slyšet druhou stranu. Naopak ta vás ale uslyší, i pokud se nacházíte v celkem rušném prostředí typu městské hromadné dopravy nebo zkrátka někde u rušné silnice. Co se také může hodit, je možnost rychlého volání na tísňovou linku 112 delším podržením zeleného tlačítka, tedy jen pokud nemáte zamknutou klávesnici.

A že je Zoxcall FF+ vybaven o něco lépe než jen na pouhé uskutečnění hovorů, dokazuje také funkce zmeškané hovory. Pomocí notifikačních diod pak vidíte krásně u konkrétních kontaktů, resp. tlačítek s čísly předvoleb, který kontakt se vám snažil dovolat. A telefon také ještě zvládá posílat SMS zprávy, ovšem není to tak jednoduché. Musíte nejprve telefon připojit pomocí USB kabelu k počítači a v něm pak ručně napsat do konkrétních textových souborů v přesně daném formátu nejprve na první řádek telefonní číslo a na další pak obsah esemesky. Z telefonu pak můžete následně danou esemesku kdykoliv odeslat nebo dokonce změnou předvolby změnit i kontakt, na který tuto SMS zprávu pošlete. Využil jsem to například po té, co jsem v pořádku dorazil na místo, ale můžete tímto způsobem posílat i jiné typy esemesek. Naopak ale SMS zprávy telefon přijímat nedokáže.

Jako doplněk nebo nouzovka

Zoxcall FF+ přezdívaný “Zoxík” nebo také “efefko” se dá využívat různě. Vzhledem k tomu, že jde o naprosto miniaturní telefon, který umí pouze telefonovat a případně posílat SMS zprávy, ale má také extrémně dlouhou výdrž ve vypnutém režimu, hodí se především jako nouzový telefon. Protože člověk nikdy neví, kdy mu přestane jeho současný smartphone fungovat. A znáte to, stává se to většinou zrovna, když je to nejméně vhodné.

Efefko jsem tedy neustále nosil s sebou jako druhý telefon a čekal jsem, kdy se bude hodit. Ale jak už to tak bývá, stal se přesný opak a ani jednou jsem během testování nepotřeboval s rezervním telefonem zachránit krk. Každopádně výměna SIM karty je jednoduchá, člověk si akorát musí dát pozor na to, aby měl jak vyndat SIMku ze smartphonu a nezapomněl u sebe nosit například sponku pro vyjmutí SIM slotu, u Zoxcallu už pak stačí jen SIMku zatlačit do slotu, nic víc.

Dalším scénářem, kdy se může takový telefon hodit, je digitální detox. Podle různých statistik dnes lidé berou chytrý telefon do ruky klidně i více než 150x denně, a vzniká tak závislost. Pokud si tedy chcete dát raději na chvíli pauzu od všech těch technologií, které jsou všude kolem nás, může být právě tohle skvělý způsob. A tak jsem se rozhodl během mé letní dovolené odcestovat se Zoxcallem FF+ na jiný kontinent, abych i tento scénář vyzkoušel. Vzhledem k tomu, že telefon podporuje dvojici GSM pásem 900 a 1800 MHz, neměl jsem v cílové destinaci Kapverdské ostrovy žádný problém s funkčností telefonu a přihlášením do tamní mobilní sítě. Pak už si člověk může jen užívat života a dát zapomenout na sebemenší stres či prokrastinaci.

Scénářů, k čemu se může takový jednoduchý telefon hodit, je samozřejmě více. Samotný výrobce uvádí spoustu příkladů. Zoxcall FF+ by mohl přijít vhod třeba také coby první telefon pro děti s nástupem do školy, nebo naopak jako jednoduše ovladatelný telefon pro naopak starší lidi. Každopádně v mém případě šlo především o způsob, jak neustále s sebou nosit záložní telefon, který se může někdy hodit, pak jako únik od světa technologií, nebo také jako stylový telefon, který zaujme a pobaví snad všechny kolem vás.

Závěr

Miniaturní telefon, který umí telefonovat, posílat SMS zprávy, a to je asi tak vše. Ale právě proto může být neocenitelným doplňkem nebo pomocníkem. Za cenu lehce přes tisícovku může jít o nevšední kousek, který může být doplňkem ke smartphonu nebo v některých případech dokonce i lepší možností než jakýkoliv smartphone. Ale musíte vědět, co přesně od telefonu čekáte a jak jej chcete používat. Zoxcall FF+ toho moc neumí, ale to, co umí, umí skvěle. A to je jeho výhoda. Jestli je takové zařízení pro vás nebo ne, už musíte posoudit sami.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
Proč koupit?Proč nekoupit?
miniaturní rozměry nejde zvýšit hlasitost u hovoru
nízká hmotnost nepřijímá esemesky
jednoduché ovládání v ruce se dá ohnout či zlomit
výdrž až 270 dnů ve vypnutém stavu
odolnost při pádech na zem

Související

    0

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."