Recenze Sony Xperia 10 V – Královna výdrže s minimem kudrlinek

  • Otestovali jsme pro vás nejnovější přírůstek společnosti Sony do střední třídy
  • Tím je model Xperia 10 V, který japonský výrobce představil v průběhu prázdnin
  • V rámci třídy se jedná sice o lehce netradiční, ale rozhodně zajímavou volbu
Sony Xperia 10 V

Otestovali jsme telefon Sony Xperia 10 V | foto: vlastní

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení


Pro Sony jsou sice mobilní telefony spíše okrajovým byznysem, nicméně zajímavé, osobité telefony tento tradiční japonský výrobce dělat nezapomněl. Produkuje víceméně jen vrcholné, vlajkové modely a přístroje střední třídy, do které zamíříme i v rámci naší recenze. Posvítili jsme si na Xperii 10 V, která by se mohla při pohledu na specifikace zdát jako notně nezajímavá, ale opak je pravdou.

Sony Xperia 10 V: specifikace

Konstrukceplast, 155 × 68 × 8,3 mm, 159 g, odolnost IP65/IP68
Displej6,1″, OLED, 60 Hz, 2520 × 1080 px, poměr stran 21:9, jemnost 449 PPI
Operační systémAndroid 13
Čipset8jádrový, 2,2 GHz, Qualcomm Snapdragon 695 5G
Paměť6 GB RAM, úložiště 128 GB + MicroSD (až do 512 GB)
Fotoaparáttři (48 Mpx hlavní + 8 Mpx teleobjektiv + 8 Mpx širokoúhlý 120°), clona f/1.8 + f/2.2 + f/2.2, PDAF, OIS, umělá inteligence, 2× optický zoom, LED blesk; přední 8 Mpx, clona f/2.0
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
Technologie5G, Dual SIM (nanoSIM + eSIM), Bluetooth 5.1, NFC, Wi-Fi, GPS, USB-C, čtečka otisků na boku, čtečka tváře, 3,5mm jack, stereo reproduktory
Baterie5 000 mAh, rychlonabíjení 21W
Cena a dostupnost10 990 Kč, červen 2023

Příště už jen telefon v bublinkové fólii?

Sony u současné generace svých telefonů osekalo prodejní balení na kost. Nebo spíše na karton. Stejně jako u vlajkové Xperie 1 V, i u středně–třídního modelu 10 V vyrobilo Sony prodejní balení z recyklovaného papíru, který na dotek připomíná proložku na vejce.

Ekologie sice plesá, ale co si budeme povídat, nejlepší startovací pozice to rozhodně není a to ostatně platí i poté, co krabičku otevřete. Kromě telefonu v něm prostě a jednoduše nic není. Nic. Ani kabel, ani základní kryt, o nabíječce nemluvě. Nezbývá nám než si na to zkrátka u Sony zvyknout.

Sony Xperia 10 V

Sony Xperia 10 V | foto: vlastní

Japonská klasika a kvalita

Co se designu týče, Xperia 10 V je vyvedena dle tradičního, již poměrně letitého stylu Sony a vsází tedy na celistvý displej bez průstřelu či výřezu a ostře řezané tvary. Je to zkrátka takový sympatický kvádřík a ve světle zelené barvě, kterou jsme měli na test, je to opravdu velmi sympatický a líbivý kousek, který mezi konkurencí rozhodně nezapadne. Naopak, je to Sony a poznáte to na první pohled. A navíc je to, s výškou 155 mm, poměrně kompaktní kousek, který potěší i šasi tenkým jen 8,3 mm, šířkou příjemných 68 mm a hmotností pouhých 159 gramů.

Kdepak, pokud hledáte telefon, který padne dokonale do ruky, zde jste na té nejlepší možné adrese. No a pak je tu zpracování, které patří na samotnou špičku třídu. Displej chrání odolné sklo Gorilla Glass Victus, což se v této cenové hladině moc nenosí a velkou pochvalu si zaslouží i zvýšená odolnost s krytím IP65/IP68. Nechybí ani příjemná specialita Sony v podobě šuplíčku na SIM kartu, který otevřete nehtem či krásně symetrické rámečky okolo displeje. Snímač otisků prstů je integrovaný v bočním tlačítku a je jak přesný, tak, v rámci možností, docela rychlý.

Sony Xperia 10 V

Sony Xperia 10 V | foto: vlastní

Displej… je fajn, ale pomalý

Sony osadilo svou Xperii 10 V kvalitním OLED displejem s úhlopříčkou 6,1 palce a rozlišením 2520 × 1080 pixelů při poměru stran 21:9. Jedná se o 10bitový panel s podporou HDR, nabízí vysoký jas blížící se hodnotě 1000 nitů a pyšní se příjemnými barvami. Kolem a kolem je to velmi kvalitní displej, na který je radost pohledět, ale Sony se z nějakého důvodu rozhodlo šetřit na obnovovací frekvenci a vsadilo na archaických 60 Hz. A popravdě, při používání to jde poznat a je zcela evidentní, že panel není tak plynulý, jako konkurence s vyšším počtem „herců“.

Sony Xperia 10 V

Sony Xperia 10 V | foto: vlastní

Na horší plynulosti má podíl i procesor (o něm bude řeč později), nicméně se jedná o zbytečné šetření na špatném místě. A to platí i pro funkci Always-On, kterou displej, naprosto nepochopitelně, nenabízí. Z jakého důvodu tomu tak je, je mi záhadou, protože technologicky problém není a jedná se evidentně o okleštění na softwarové úrovni. Absence tohoto prvku mi ve finále vadila vlastně víc než nízká obnovovací frekvence a je to obrovská škoda. Snad se Sony do příští generace poučí.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení

Sympatický systém s minimem kudrlinek

Sony u svých telefonů používá prakticky čistý Android s velmi decentní, na první pohled takřka neviditelnou nadstavbou. Což je skvělé a systém je velmi dobrý. Neobsahuje takřka žádný bloatware, není přesycený nekonečnými možnostmi nastavení a navrch přidává k příjemné zkušenosti s čistým Androidem několik specialit. Například virtuální boční tlačítko, které funguje jako další ovládací prvek. Umí vyvolat menu pro spuštění mini-aplikací, které běží na pozadí nebo umožní spustit dvě aplikace na rozpůlené obrazovce.

Sony Xperia 10 V

Sony Xperia 10 V | foto: vlastní

Toto tlačítko se může stát také zkratkou k rychlému spuštění jakékoliv aplikace (například potažením dole) či vyvolání akce dle vašeho výběru (snímek obrazovky). Systém obsahuje i několik praktických gest a Sony nabízí také velmi slušnou podporu v podobě dvou aktualizací systému a tří let bezpečnostních záplat. Jen to odladění není úplně ideální. Xperia 10 V rozhodně nepatří mezi nejvýkonnější telefony a kombinace méně výkonného procesoru s horší optimalizací znamená, že se vyložené plynulého zážitku ze systému bohužel nedočkáte.

Mírné záseky jsou na pořadu dne, rozhraní nepůsobí nejplynulejším dojmem a na většinu úkonu se zkrátka čeká o něco déle než by bylo záhodno. Můžou za to hlavně utahané animace a celkový dojem poměrně dost vylepší jejich vypnutí, což určitě udělejte jako jednu z prvních věcí.

 

Výkonu na rozdávání není

Tímto se dostáváme k největší bolístce tohoto telefonu, kterou je procesor. Osazený Snapdragon 695 je sice úsporný a efektivní čipset, ale moc výkonu nepobral a je to zkrátka patrné na první dobrou. Na hraní nejmodernějších her na nejvyšší detaily můžete zapomenout a jak jsem zmínil výše, také systém je takový dýchavičný. Mezi největší výhody tohoto čipu patří podpora 5G, opravdu nízké nároky na energii a naprosto minimální zahřívání, které není nijak výrazné ani při provádění syntetických benchmarků (které umí telefony většinou rozpálit do běla).

Nabíjení je čistá koule, výdrž naopak jednička s hvězdičkou

Další velké negativum vidím v nabíjení, které nejenom, že není rychlé, ono je příšerně pomalé. Sony raději ani neudává maximální nabíjecí výkon, no ten by se měl pohybovat okolo 21 W a realita ukazuje, že tomu tak pravděpodobně opravdu bude. Počítejte s tím, že baterie se štědrou kapacitou 5 000 mAh se bude na nabíječce trápit dobré dvě hodiny než se na displeji rozsvítí 100 %. Realita je zkrátka taková, že telefony Sony mají ve střední třídě suverénně nejpomalejší nabíjení. Jenže je tu pak ještě výdrž, kde se situace otáčí.

Ta je naopak v rámci třídy, a vlastně nejenom té, nejlepší a jedná se o jeden z hlavních prodejních artiklů této kompaktní Xperie. Je to jeden z mála telefonů, který s trochou snahy zvládne i tři dny na jedno nabití, což se moc často nevidí. Počítejte s tím, že i při výrazně nadprůměrném zatížení nebudete muset připojovat telefon k nabíječce minimálně dva dny. Pokud zkrátka hledáte tu nejlepší možnou výdrž a nechcete bizarnosti typu telefonů Doogee či Cubot, které mají sice baterie s kapacitou přes 10 000 mAh, ale váží půl kila, dál už hledat nemusíte. Xperia 10 V je odpověď.

Sony Xperia 10 V

Sony Xperia 10 V | foto: vlastní

Fotoaparát v rámci třídy určitě nezapadne

Xperia 10 V se pyšní poměrně zajímavě poskládaným fotoaparátem, který nabízí rozlišení 48 + 8 + 8 Mpx. Primární snímač je doplněný o PDAF ostření, optickou stabilizaci obrazu a společnost mu dělá, v této třídě netypický, teleobjektiv schopný 2násobného optického přiblížení. To je vskutku netradiční prvek, který si zaslouží pochvalu. Posledním do party je víceméně tradiční, ultra-širokoúhlý objektiv s rozlišením 8 Mpx.

  • Primární snímač: 48 Mpx, f/1.8, 26 mm, 1/2″, 0,2µm pixely, OIS, PDAF
  • Teleobjektiv: 8 Mpx, f/2.2, 54 mm, 1/4.4″, 1.0µm pixely, PDAF, 2× optický zoom
  • Ultra-širokoúhlý objektiv: 8 Mpx, f/2.2, 16 mm, 1/4.0″, 1.12µm pixely, záběr 120˚
  • Selfie kamerka: 8 Mpx, f/2.0, 26 mm, 1/4.0″, 1.12µm pixely
Sony Xperia 10 V

Sony Xperia 10 V | foto: vlastní

Líbivé a ostré snímky

Není asi moc překvapivé, že nejschopnější je z této sestavy primární fotoaparát s optickou stabilizací obrazu. Ten produkuje líbivé, ostré snímky s nadprůměrnou porcí detailů, minimem šumu a věrnými barvami. Trochu problémy byly s portrétními snímky a oddělením fotografovaného objektu od pozadí. Někdy se to povedlo napoprvé na jedničku, ale někdy s tím měl fotoaparát problémy a chtělo to několik pokusů než byl výsledek uspokojivý. Teleobjektiv je na tom kvalitativně nepatrně hůř, ale žádný dramatický sešup se nekoná.

Sony Xperia 10 V

Sony Xperia 10 V | foto: vlastní

Makro schází, videa omezuje procesor

Snímky jsou pořád velmi ostré, pyšní se slušnou mírou detailů, a pokud budete fotit v rozumných světelných podmínkách, šum bude na poměrně nízké úrovni. Dvojnásobný optický zoom se ukázal býti jako velmi použitelný a jedná se o prvek, kterým se Xperia 10 V poměrně výrazně odlišuje od konkurence. Ve střední třídě vlastně aktuálně snad ani není jiný telefon, který by něco takového nabízel. Ultra-širokoúhlý objektiv je z této trojice nejslabší a nabízí maximálně průměrné detaily a ani ostrost není, hlavně po okrajích fotografií, ideální.

Sony Xperia 10 V

Sony Xperia 10 V | foto: vlastní

Tento objektiv bohužel nemá automatické ostření a telefon tedy postrádá makro režim. Pokud se ale nebudete chtít fotografií zblízka vzdát, dobrým pomocníkem se vám stane právě 2× optický zoom, který podává v tomto směru slušné výsledky. Noční fotografie jsou obstojné, se solidní porcí detailů, ale zázraky pochopitelně čekat nelze a to ostatně platí i pro maximální, 10násobný digitální zoom. Výsledky jsou prakticky nepoužitelné, jsou rozmazané, plné šumu a prakticky bez detailů. Co se videí týče, tak maximem je klasické FullHD rozlišení při 60 fps a víc toho bohužel Xperia 10 V, pravděpodobně kvůli procesoru, nezvládne.

Jak fotí Sony Xperia 10 V?

Ukázka: noční snímky (noční režim zapnutý / vypnutý)

Ukázka: ultra-širokoúhlé snímky

Ukázka: 2× optický zoom

Závěr recenze Sony Xperia 10 V

Bylo by velmi snadné smést Xperii 10 V šmahem ze stolu jako telefon, který za koupi nestojí. Vyjde na takřka 10 tisíc korun, má pomalý displej s frekvencí 60 Hz, jenž navíc postrádá Always-on funkci, výkonu nabízí pomálu, systém není úplně plynulý a navíc disponuje vpravdě tragicky pomalým nabíjením. Jenže, když se na tento telefon podíváte trochu podrobněji, zjistíte, že má i několik poměrně zásadních výhod, které výše zmíněné nedostatky vyváží, ne-li přebijí. Tak třeba displej, ten je sice pomalý, ale kvalitativně je opravdu skvělý, a to včetně jasu.

Sony Xperia 10 V

Sony Xperia 10 V | foto: vlastní

Zpracování je precizní, v čele s velmi odolným sklem Gorilla Glass Victus, zvýšenou odolností IP68 a je až s podivem, co Sony zvládlo do takto lehkého a kompaktního telefonu dostat. Fotoaparát je rozhodně slušný a ostudu neudělá, což platí hlavně pro primární objektiv a pak tu máme ještě povedený teleobjektiv, který v rámci třídy konkurence nenabízí. Chválím také povedený, velmi minimalistický design a fakt, že telefon v rámci konektivity nabízí vše důležité. Podporuje 5G, má NFC, slot na paměťové karty, dokonce i 3,5mm audio jack a nabízí technologie eSIM.

No a na závěr je tu výdrž, která je jedna z nejlepších mezi mobilními telefony obecně. Dva dny jsou jistotou prakticky vždy, i při vysoké zátěži, a když se trochu uskromníte, dostanete se i na tři dny bez nabíječky. A to je velmi silný argument, na který bude spousta zájemců určitě slyšet.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
kvalitní zpracování a minimalistický design prodejní balení osekané až na kost
zvýšená odolnost IP65/IP68 + sklo Gorilla Glas Victus nízký výkon a ne úplně plynulý systém
skvěle padne do ruky displej nabízí frekvenci jen 60 Hz, nemá Always-on funkci
nekompromisní výdrž na jedno nabití pomalé nabíjení
zajímavě poskládaný fotoaparát s teleobjektivem

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."

Recenze Sony Xperia 10 V – Královna výdrže s minimem kudrlinek

  • Otestovali jsme pro vás nejnovější přírůstek společnosti Sony do střední třídy
  • Tím je model Xperia 10 V, který japonský výrobce představil v průběhu prázdnin
  • V rámci třídy se jedná sice o lehce netradiční, ale rozhodně zajímavou volbu
Sony Xperia 10 V

Otestovali jsme telefon Sony Xperia 10 V | foto: vlastní

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení


Pro Sony jsou sice mobilní telefony spíše okrajovým byznysem, nicméně zajímavé, osobité telefony tento tradiční japonský výrobce dělat nezapomněl. Produkuje víceméně jen vrcholné, vlajkové modely a přístroje střední třídy, do které zamíříme i v rámci naší recenze. Posvítili jsme si na Xperii 10 V, která by se mohla při pohledu na specifikace zdát jako notně nezajímavá, ale opak je pravdou.

Sony Xperia 10 V: specifikace

Konstrukceplast, 155 × 68 × 8,3 mm, 159 g, odolnost IP65/IP68
Displej6,1″, OLED, 60 Hz, 2520 × 1080 px, poměr stran 21:9, jemnost 449 PPI
Operační systémAndroid 13
Čipset8jádrový, 2,2 GHz, Qualcomm Snapdragon 695 5G
Paměť6 GB RAM, úložiště 128 GB + MicroSD (až do 512 GB)
Fotoaparáttři (48 Mpx hlavní + 8 Mpx teleobjektiv + 8 Mpx širokoúhlý 120°), clona f/1.8 + f/2.2 + f/2.2, PDAF, OIS, umělá inteligence, 2× optický zoom, LED blesk; přední 8 Mpx, clona f/2.0
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
Technologie5G, Dual SIM (nanoSIM + eSIM), Bluetooth 5.1, NFC, Wi-Fi, GPS, USB-C, čtečka otisků na boku, čtečka tváře, 3,5mm jack, stereo reproduktory
Baterie5 000 mAh, rychlonabíjení 21W
Cena a dostupnost10 990 Kč, červen 2023

Příště už jen telefon v bublinkové fólii?

Sony u současné generace svých telefonů osekalo prodejní balení na kost. Nebo spíše na karton. Stejně jako u vlajkové Xperie 1 V, i u středně–třídního modelu 10 V vyrobilo Sony prodejní balení z recyklovaného papíru, který na dotek připomíná proložku na vejce.

Ekologie sice plesá, ale co si budeme povídat, nejlepší startovací pozice to rozhodně není a to ostatně platí i poté, co krabičku otevřete. Kromě telefonu v něm prostě a jednoduše nic není. Nic. Ani kabel, ani základní kryt, o nabíječce nemluvě. Nezbývá nám než si na to zkrátka u Sony zvyknout.

Sony Xperia 10 V

Sony Xperia 10 V | foto: vlastní

Japonská klasika a kvalita

Co se designu týče, Xperia 10 V je vyvedena dle tradičního, již poměrně letitého stylu Sony a vsází tedy na celistvý displej bez průstřelu či výřezu a ostře řezané tvary. Je to zkrátka takový sympatický kvádřík a ve světle zelené barvě, kterou jsme měli na test, je to opravdu velmi sympatický a líbivý kousek, který mezi konkurencí rozhodně nezapadne. Naopak, je to Sony a poznáte to na první pohled. A navíc je to, s výškou 155 mm, poměrně kompaktní kousek, který potěší i šasi tenkým jen 8,3 mm, šířkou příjemných 68 mm a hmotností pouhých 159 gramů.

Kdepak, pokud hledáte telefon, který padne dokonale do ruky, zde jste na té nejlepší možné adrese. No a pak je tu zpracování, které patří na samotnou špičku třídu. Displej chrání odolné sklo Gorilla Glass Victus, což se v této cenové hladině moc nenosí a velkou pochvalu si zaslouží i zvýšená odolnost s krytím IP65/IP68. Nechybí ani příjemná specialita Sony v podobě šuplíčku na SIM kartu, který otevřete nehtem či krásně symetrické rámečky okolo displeje. Snímač otisků prstů je integrovaný v bočním tlačítku a je jak přesný, tak, v rámci možností, docela rychlý.

Sony Xperia 10 V

Sony Xperia 10 V | foto: vlastní

Displej… je fajn, ale pomalý

Sony osadilo svou Xperii 10 V kvalitním OLED displejem s úhlopříčkou 6,1 palce a rozlišením 2520 × 1080 pixelů při poměru stran 21:9. Jedná se o 10bitový panel s podporou HDR, nabízí vysoký jas blížící se hodnotě 1000 nitů a pyšní se příjemnými barvami. Kolem a kolem je to velmi kvalitní displej, na který je radost pohledět, ale Sony se z nějakého důvodu rozhodlo šetřit na obnovovací frekvenci a vsadilo na archaických 60 Hz. A popravdě, při používání to jde poznat a je zcela evidentní, že panel není tak plynulý, jako konkurence s vyšším počtem „herců“.

Sony Xperia 10 V

Sony Xperia 10 V | foto: vlastní

Na horší plynulosti má podíl i procesor (o něm bude řeč později), nicméně se jedná o zbytečné šetření na špatném místě. A to platí i pro funkci Always-On, kterou displej, naprosto nepochopitelně, nenabízí. Z jakého důvodu tomu tak je, je mi záhadou, protože technologicky problém není a jedná se evidentně o okleštění na softwarové úrovni. Absence tohoto prvku mi ve finále vadila vlastně víc než nízká obnovovací frekvence a je to obrovská škoda. Snad se Sony do příští generace poučí.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení

Sympatický systém s minimem kudrlinek

Sony u svých telefonů používá prakticky čistý Android s velmi decentní, na první pohled takřka neviditelnou nadstavbou. Což je skvělé a systém je velmi dobrý. Neobsahuje takřka žádný bloatware, není přesycený nekonečnými možnostmi nastavení a navrch přidává k příjemné zkušenosti s čistým Androidem několik specialit. Například virtuální boční tlačítko, které funguje jako další ovládací prvek. Umí vyvolat menu pro spuštění mini-aplikací, které běží na pozadí nebo umožní spustit dvě aplikace na rozpůlené obrazovce.

Sony Xperia 10 V

Sony Xperia 10 V | foto: vlastní

Toto tlačítko se může stát také zkratkou k rychlému spuštění jakékoliv aplikace (například potažením dole) či vyvolání akce dle vašeho výběru (snímek obrazovky). Systém obsahuje i několik praktických gest a Sony nabízí také velmi slušnou podporu v podobě dvou aktualizací systému a tří let bezpečnostních záplat. Jen to odladění není úplně ideální. Xperia 10 V rozhodně nepatří mezi nejvýkonnější telefony a kombinace méně výkonného procesoru s horší optimalizací znamená, že se vyložené plynulého zážitku ze systému bohužel nedočkáte.

Mírné záseky jsou na pořadu dne, rozhraní nepůsobí nejplynulejším dojmem a na většinu úkonu se zkrátka čeká o něco déle než by bylo záhodno. Můžou za to hlavně utahané animace a celkový dojem poměrně dost vylepší jejich vypnutí, což určitě udělejte jako jednu z prvních věcí.

 

Výkonu na rozdávání není

Tímto se dostáváme k největší bolístce tohoto telefonu, kterou je procesor. Osazený Snapdragon 695 je sice úsporný a efektivní čipset, ale moc výkonu nepobral a je to zkrátka patrné na první dobrou. Na hraní nejmodernějších her na nejvyšší detaily můžete zapomenout a jak jsem zmínil výše, také systém je takový dýchavičný. Mezi největší výhody tohoto čipu patří podpora 5G, opravdu nízké nároky na energii a naprosto minimální zahřívání, které není nijak výrazné ani při provádění syntetických benchmarků (které umí telefony většinou rozpálit do běla).

Nabíjení je čistá koule, výdrž naopak jednička s hvězdičkou

Další velké negativum vidím v nabíjení, které nejenom, že není rychlé, ono je příšerně pomalé. Sony raději ani neudává maximální nabíjecí výkon, no ten by se měl pohybovat okolo 21 W a realita ukazuje, že tomu tak pravděpodobně opravdu bude. Počítejte s tím, že baterie se štědrou kapacitou 5 000 mAh se bude na nabíječce trápit dobré dvě hodiny než se na displeji rozsvítí 100 %. Realita je zkrátka taková, že telefony Sony mají ve střední třídě suverénně nejpomalejší nabíjení. Jenže je tu pak ještě výdrž, kde se situace otáčí.

Ta je naopak v rámci třídy, a vlastně nejenom té, nejlepší a jedná se o jeden z hlavních prodejních artiklů této kompaktní Xperie. Je to jeden z mála telefonů, který s trochou snahy zvládne i tři dny na jedno nabití, což se moc často nevidí. Počítejte s tím, že i při výrazně nadprůměrném zatížení nebudete muset připojovat telefon k nabíječce minimálně dva dny. Pokud zkrátka hledáte tu nejlepší možnou výdrž a nechcete bizarnosti typu telefonů Doogee či Cubot, které mají sice baterie s kapacitou přes 10 000 mAh, ale váží půl kila, dál už hledat nemusíte. Xperia 10 V je odpověď.

Sony Xperia 10 V

Sony Xperia 10 V | foto: vlastní

Fotoaparát v rámci třídy určitě nezapadne

Xperia 10 V se pyšní poměrně zajímavě poskládaným fotoaparátem, který nabízí rozlišení 48 + 8 + 8 Mpx. Primární snímač je doplněný o PDAF ostření, optickou stabilizaci obrazu a společnost mu dělá, v této třídě netypický, teleobjektiv schopný 2násobného optického přiblížení. To je vskutku netradiční prvek, který si zaslouží pochvalu. Posledním do party je víceméně tradiční, ultra-širokoúhlý objektiv s rozlišením 8 Mpx.

  • Primární snímač: 48 Mpx, f/1.8, 26 mm, 1/2″, 0,2µm pixely, OIS, PDAF
  • Teleobjektiv: 8 Mpx, f/2.2, 54 mm, 1/4.4″, 1.0µm pixely, PDAF, 2× optický zoom
  • Ultra-širokoúhlý objektiv: 8 Mpx, f/2.2, 16 mm, 1/4.0″, 1.12µm pixely, záběr 120˚
  • Selfie kamerka: 8 Mpx, f/2.0, 26 mm, 1/4.0″, 1.12µm pixely
Sony Xperia 10 V

Sony Xperia 10 V | foto: vlastní

Líbivé a ostré snímky

Není asi moc překvapivé, že nejschopnější je z této sestavy primární fotoaparát s optickou stabilizací obrazu. Ten produkuje líbivé, ostré snímky s nadprůměrnou porcí detailů, minimem šumu a věrnými barvami. Trochu problémy byly s portrétními snímky a oddělením fotografovaného objektu od pozadí. Někdy se to povedlo napoprvé na jedničku, ale někdy s tím měl fotoaparát problémy a chtělo to několik pokusů než byl výsledek uspokojivý. Teleobjektiv je na tom kvalitativně nepatrně hůř, ale žádný dramatický sešup se nekoná.

Sony Xperia 10 V

Sony Xperia 10 V | foto: vlastní

Makro schází, videa omezuje procesor

Snímky jsou pořád velmi ostré, pyšní se slušnou mírou detailů, a pokud budete fotit v rozumných světelných podmínkách, šum bude na poměrně nízké úrovni. Dvojnásobný optický zoom se ukázal býti jako velmi použitelný a jedná se o prvek, kterým se Xperia 10 V poměrně výrazně odlišuje od konkurence. Ve střední třídě vlastně aktuálně snad ani není jiný telefon, který by něco takového nabízel. Ultra-širokoúhlý objektiv je z této trojice nejslabší a nabízí maximálně průměrné detaily a ani ostrost není, hlavně po okrajích fotografií, ideální.

Sony Xperia 10 V

Sony Xperia 10 V | foto: vlastní

Tento objektiv bohužel nemá automatické ostření a telefon tedy postrádá makro režim. Pokud se ale nebudete chtít fotografií zblízka vzdát, dobrým pomocníkem se vám stane právě 2× optický zoom, který podává v tomto směru slušné výsledky. Noční fotografie jsou obstojné, se solidní porcí detailů, ale zázraky pochopitelně čekat nelze a to ostatně platí i pro maximální, 10násobný digitální zoom. Výsledky jsou prakticky nepoužitelné, jsou rozmazané, plné šumu a prakticky bez detailů. Co se videí týče, tak maximem je klasické FullHD rozlišení při 60 fps a víc toho bohužel Xperia 10 V, pravděpodobně kvůli procesoru, nezvládne.

Jak fotí Sony Xperia 10 V?

Ukázka: noční snímky (noční režim zapnutý / vypnutý)

Ukázka: ultra-širokoúhlé snímky

Ukázka: 2× optický zoom

Závěr recenze Sony Xperia 10 V

Bylo by velmi snadné smést Xperii 10 V šmahem ze stolu jako telefon, který za koupi nestojí. Vyjde na takřka 10 tisíc korun, má pomalý displej s frekvencí 60 Hz, jenž navíc postrádá Always-on funkci, výkonu nabízí pomálu, systém není úplně plynulý a navíc disponuje vpravdě tragicky pomalým nabíjením. Jenže, když se na tento telefon podíváte trochu podrobněji, zjistíte, že má i několik poměrně zásadních výhod, které výše zmíněné nedostatky vyváží, ne-li přebijí. Tak třeba displej, ten je sice pomalý, ale kvalitativně je opravdu skvělý, a to včetně jasu.

Sony Xperia 10 V

Sony Xperia 10 V | foto: vlastní

Zpracování je precizní, v čele s velmi odolným sklem Gorilla Glass Victus, zvýšenou odolností IP68 a je až s podivem, co Sony zvládlo do takto lehkého a kompaktního telefonu dostat. Fotoaparát je rozhodně slušný a ostudu neudělá, což platí hlavně pro primární objektiv a pak tu máme ještě povedený teleobjektiv, který v rámci třídy konkurence nenabízí. Chválím také povedený, velmi minimalistický design a fakt, že telefon v rámci konektivity nabízí vše důležité. Podporuje 5G, má NFC, slot na paměťové karty, dokonce i 3,5mm audio jack a nabízí technologie eSIM.

No a na závěr je tu výdrž, která je jedna z nejlepších mezi mobilními telefony obecně. Dva dny jsou jistotou prakticky vždy, i při vysoké zátěži, a když se trochu uskromníte, dostanete se i na tři dny bez nabíječky. A to je velmi silný argument, na který bude spousta zájemců určitě slyšet.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
kvalitní zpracování a minimalistický design prodejní balení osekané až na kost
zvýšená odolnost IP65/IP68 + sklo Gorilla Glas Victus nízký výkon a ne úplně plynulý systém
skvěle padne do ruky displej nabízí frekvenci jen 60 Hz, nemá Always-on funkci
nekompromisní výdrž na jedno nabití pomalé nabíjení
zajímavě poskládaný fotoaparát s teleobjektivem

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."