Recenze Apple Watch Series 10 – Sázka na jistotu

V redakci jsme otestovali Apple Watch Series 10

V redakci jsme otestovali Apple Watch Series 10 | foto: vlastní

Recenze Apple Watch Series 10

» 1. Úvod
» 2. Balení
» 3. Design
» 4. Displej
» 5. WatchOS 11
» 6. Zdravotní a sportovní funkce
» 7. Výdrž baterie a nabíjení
» 8. Vyplatí se upgrade?
» 9. Závěr recenze


Apple své chytré hodinky meziročně tolik nemění a nevylepšuje, ale letos tomu naštěstí tak není. Hodinky sice vypadají na první pohled stejně, ale dočkaly se několika zásadních vylepšení, která ocení mnoho uživatelů. Nejde přitom o žádnou revoluci, i když jde o výroční Apple Watch Series 10, ale rozhodně jde o vylepšení, která poznáte i při přímém porovnání s loňskými hodinkami.

Recenze Apple Watch Series 10 – Obsah balení

Obsah balení je stejný jako minulý rok – tedy najdete v něm samotné hodinky, řemínek, nabíjecí dok s USB-C zakončením a samozřejmě různé technické dokumentace a základního průvodce fungováním hodinek.

Balení je stejné jako vždy

Balení je stejné jako vždy, a proto si raději ukážeme krásné hodinky | foto: vlastní

Design se téměř nezměnil

Nové hodinky se na první pohled téměř nezměnily, ale dostaly větší displeje, a to platí pro obě varianty, jak 42 mm, i 46 mm, které jsou obě o jeden milimetr větší než loňské Series 9. Já jsem k recenzi obdržel černou 46mm variantu, která má 1,96palcový displej, dokonce větší než Apple Watch Ultra 2 (1,92 palců).

Rozměrově došlo k menším změnám. Watch Series 10 jsou tenčí – mají jen 9,7 mm – ale šířka a výška narostly o jeden milimetr, což ale téměř nepoznáte. Větší změna se udála v hmotnosti, protože všechny modely mají výrazně nižší váhu. Moje 46mm keramická varianta váží jen 36,4 gramů, což je téměř srovnatelné s nejnovějšími hodinkami od Samsungu, Galaxy Watch 7, s váhou 33,8 gramů, a ty mají o dost menší displej.

Poslední změna, kterou uvedu, se přímo netýká modelu, ale je třeba ji zmínit. Apple Watch už nemají variantu s nerezovou ocelí, jak jsme byli dlouhá léta zvyklí, ale s titanovým rámem, tedy ze stejného materiálu jako jsou Apple Watch Ultra. Oproti nerezové oceli budou hodinky s titanovým rámem cca o 10 gramů lehčí, ale pořád o 4 gramy těžší než hliníková varianta, kterou já testuji.

Apple Watch Series 10 na ruce

Apple Watch Series 10 na ruce | foto: vlastní

Vylepšený OLED displej

Nejdůležitější komponentou hodinek je bezesporu displej a ten Apple stále umí. Jde o LTPO3 OLED displej, kterému mírně narostlo rozlišení na 496 × 416 pixelů, a hlavně se zvětšil na 1,96 palce, což ihned pocítíte, protože při zobrazení zprávy máte o jednu řádku textu navíc. Maximální jas zůstal stejný – tedy 2000 nitů – takže se nemusíte bát, že displej hodinek nebude přes den na sluníčku čitelný. Za mě jde stále o jeden z nejjasnějších displejů na hodinkách vůbec.

Za zmínku stojí vylepšená viditelnost displeje při sledování obrazovky z úhlu, která by podle Apple měla být o 40 % lepší, což poznáte jak venku, tak doma, když budete chtít rychle zkontrolovat notifikace a neumisťovat hodinky přímo před sebe. Jak jsem uvedl na začátku, panel využívá technologii LTPO3, která by měla pozitivně ovlivnit výdrž baterie, ale to jsem nijak nezaznamenal a ani Apple neuvádí zvýšenou výdrž.

OLED displej stojí za to

OLED displej stojí za to | foto: vlastní

WatchOS 11 s novými aplikacemi

Nová generace operačního systému pro Apple Watch nepřináší tolik změn. Tou nejzásadnější je pravděpodobně nová aplikace Životní funkce, která umožňuje přehledně zobrazit data zaznamenaná hodinkami ve spánku. Můžete tedy například porovnat data z různých nocí a vyhodnotit, co třeba stálo za tím, že váš spánek nebyl kvalitní. Další novou aplikací je Příliv (sleduje příliv a odliv), ale tu v České republice nevyužijeme z očividného důvodu – nemáme tu moře.

Za mě nejužitečnější novinka je, že do Chytré sady přibyly widgety s podporou živých aktivit, můžete tak sledovat průběh aktivit z různých aplikací, podobně jako je sledujete na iPhone v Dynamickém ostrově. Například můžete vidět, v jaké fázi je doručování jídla nebo kdy dorazí váš taxík. Pokud jde o plynulost uživatelského rozhraní, nemám co vytknout. Jde o nejplynulejší chytré hodinky na trhu a ty s platformou Wear OS jsou stále o dost pozadu, pokud jde o plynulost systému a vyladěnost animací.

Apple Watch Series 10

Apple Watch Series 10 | foto: vlastní

Zdravotní a sportovní funkce

Apple Watch jsou dlouhodobě jedny z nejlepších chytrých hodinek na sledování zdraví a sportovních aktivit. Naměřený srdeční tep je v 95 % případů přesný a odpovídá aktivitě. Pokud ne, odchylka bývá asi 1 až 4 tepy při vyšší sportovní zátěži, což může být způsobeno výraznějším pohybem ruky při rychlejší chůzi. Za mě je asi nejlepší funkcí Apple Watch spolehlivá automatická detekce aktivity – Apple má tuto funkci nejlépe propracovanou ze všech výrobců hodinek a cvičení dokáže rozpoznat s minimálním zpožděním. Například některým hodinkám od Samsungu nebo Xiaomi trvalo rozeznat cvičení cca 10 až 20 minut, což je už dost dlouhá doba.

Hodinky Apple navíc vezmou v potaz i data zaznamenaná před začátkem cvičení, takže o žádná nepřijdete. Velkou výhodou je i to, že automatická detekce pozná nejvíce cvičení ze všech chytrých hodinek na trhu. Dokáže rozeznat chůzi, běh, jízdu na kole, plavání a mnoho dalších aktivit. Pro mě je nejpohodlnější právě automatická detekce chůze, protože není nic otravnějšího než nutnost tuto aktivitu pořád zapínat manuálně.

Apple Watch Series 10

Apple Watch Series 10 | foto: vlastní

Jedna z nejvíce propagovaných funkcí, kterou Apple přidal, je schopnost detekovat spánkovou apnoe. Bohužel jsem tuto funkci nemohl otestovat, protože s chytrými hodinkami nedokážu usnout. Apple Watch dokáží změřit opravdu hodně věcí, a proto jsem se rozhodl vše vypsat, abyste věděli, co můžete od hodinek očekávat. Toto praktické zařízení dokáže změřit srdeční tep, okysličení krve, variabilní tepovou frekvenci neboli HRV, kardiovaskulární kondici, která se udává v hodnotě VO2 Max, a také dechovou frekvenci nebo tělesnou teplotu, ale to probíhá pouze během spánku. Hodinky konzistentně měří míru okolního hluku a při dosažení určité hranice vás na to upozorní. Ženy jistě ocení možnost sledování svého menstruačního cyklu.

Hodinky dokonce dokáží změřit několik parametrů vaší chůze, jako je asymetrie chůze, délka kroků, rychlost chůze na rovině nebo při chůzi do schodů a ze schodů. Na základě těchto dat přístroj vyhodnotí stabilitu samotné chůze. Nesmíme opomenout ani detekci pádů nebo dopravní nehody – zejména tato poslední funkce již mnoha řidičům zachránila život. Navíc jsou Apple Watch jedním z nejpřesnějších měřičů spánku na trhu a mnoho odborníků je využívá jako základ pro porovnání s ostatními chytrými hodinkami. Apple zkrátka umí software a jeho funkce dotáhnout k dokonalosti.

Apple Watch Series 10

Apple Watch Series 10 | foto: vlastní

Výdrž baterie a nabíjení

Výdrž baterie se nijak nezměnila, i když hodinky obdržely nový čipset S10 SiP a úspornější LTPO3 OLED displej. Pořád jde čistě o jednodenní zařízení, pokud alespoň dvakrát denně používáte sledování libovolné sportovní aktivity. Nejvíce baterie spotřebuje používání GPS. Po návratu ze sedmihodinového výletu hlásily moje Apple Watch 46 % baterie, což považuji za dobrý výkon, ale druhý den by s jistotou nevydržely.

Ke zlepšení však došlo v rychlosti nabíjení – Apple Watch 10 nově nabijete z 0 na 80 % za 30 minut, tudíž jde aktuálně o jedno z nejrychlejších nabíjení na poli chytrých hodinek. Stačí vám k tomu magnetický nabíjecí dok, který je součástí balení. Aby byl využit plný nabíjecí výkon, je třeba použít adaptér alespoň s výkonem 20 W.

Vyplatí se upgrade z Watch Series 9?

Jak jsem zmínil dříve, Apple své chytré hodinky mezi generacemi příliš nezlepšuje, a pokud vlastníte loňské Apple Watch, nákup Series 10 vám nepřinese zásadní vylepšení. Mezigeneračně získáte pouze o něco větší displej, rychlejší nabíjení a o něco nižší hmotnost. Nesmíme také opomenout novou možnost detekce spánkové apnoe, ale tu rozhodně nevyužije každý a nevyplatí se kvůli ní kupovat nové hodinky.

O upgradu bych začal uvažovat až u hodinek Series 7 nebo 8, protože získáte lepší displej s výrazně vyšší svítivostí a dvojnásobné interní úložiště. Navíc by hodinky měly být o něco plynulejší. Apple Watch stačí upgradovat každé 3 až 4 roky, protože pak získáte opravdu výrazně vyspělejší produkt.

Apple Watch Series 10

Apple Watch Series 10 | foto: vlastní

Závěr recenze Apple Watch Series 10

Apple Watch jsou téměř dokonalé chytré hodinky, které už několik let trápí pouze jeden nedostatek, a tím je slabá výdrž baterie, kterou Apple dlouhá léta nijak nezlepšuje. Naštěstí, pokud chcete lepší výdrž, můžete si připlatit za Apple Watch Ultra 2, ale tyto hodinky jsou o dost mohutnější a dražší než Watch Series 10. Pokud dlouho pokukujete po chytrých hodinkách a vlastníte iPhone, jsou tyto chytré hodinky jasnou volbou. Mají špičkový OLED displej s vysokým jasem, rychlé nabíjení a nejpropracovanější operační systém ze všech chytrých hodinek. Nemluvě o tom, že Apple své hodinky podporuje několik let a pravidelně přidává nové funkce.

Apple Watch Series 10

Apple Watch Series 10 | foto: vlastní

Pokud bych měl na Apple Watch něco zlepšit, byla by to bezesporu již dříve zmíněná výdrž baterie. Přidal bych i několik nových zdravotních funkcí, jako je možnost měřit krevní tlak, ale na tomto Apple aktuálně pracuje, v budoucnu se proto určitě dočkáme. Za cenu 11 590 korun za 42mm variantu a 12 290 korun za 47mm variantu si myslím, že jde o parádní hodinky, které mají dokonce lepší displej než dražší Apple Watch Ultra 2.

Poslední věc, kterou bych ocenil, je nějaká výraznější změna designu, protože Apple Watch už dlouhá léta vypadají téměř stejně, a pokud by se Apple nebál experimentovat, mohl by vydat třetí verzi hodinek s kulatým displejem. Tím by přilákal zcela novou klientelu zákazníků a zatopil tím Androidí konkurenci.

Za zapůjčení chytrých hodinek Apple Watch Series 10 děkujeme obchodu Mobil Pohotovost.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
Skvělý displej s velkou svítivostíPouze jednodenní výdrž baterie
Hodinky s nejpokročilejším softwarem na trhuZměna designu není tak velká
Rychlé a přesné senzory na snímaní zdravotních hodnotŽádné nové „revoluční“ funkce
Vylepšené rychlé nabíjení
Kvalitní dílenské zpracování a nízká hmotnost

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."

Recenze Apple Watch Series 10 – Sázka na jistotu

V redakci jsme otestovali Apple Watch Series 10

V redakci jsme otestovali Apple Watch Series 10 | foto: vlastní

Recenze Apple Watch Series 10

» 1. Úvod
» 2. Balení
» 3. Design
» 4. Displej
» 5. WatchOS 11
» 6. Zdravotní a sportovní funkce
» 7. Výdrž baterie a nabíjení
» 8. Vyplatí se upgrade?
» 9. Závěr recenze


Apple své chytré hodinky meziročně tolik nemění a nevylepšuje, ale letos tomu naštěstí tak není. Hodinky sice vypadají na první pohled stejně, ale dočkaly se několika zásadních vylepšení, která ocení mnoho uživatelů. Nejde přitom o žádnou revoluci, i když jde o výroční Apple Watch Series 10, ale rozhodně jde o vylepšení, která poznáte i při přímém porovnání s loňskými hodinkami.

Recenze Apple Watch Series 10 – Obsah balení

Obsah balení je stejný jako minulý rok – tedy najdete v něm samotné hodinky, řemínek, nabíjecí dok s USB-C zakončením a samozřejmě různé technické dokumentace a základního průvodce fungováním hodinek.

Balení je stejné jako vždy

Balení je stejné jako vždy, a proto si raději ukážeme krásné hodinky | foto: vlastní

Design se téměř nezměnil

Nové hodinky se na první pohled téměř nezměnily, ale dostaly větší displeje, a to platí pro obě varianty, jak 42 mm, i 46 mm, které jsou obě o jeden milimetr větší než loňské Series 9. Já jsem k recenzi obdržel černou 46mm variantu, která má 1,96palcový displej, dokonce větší než Apple Watch Ultra 2 (1,92 palců).

Rozměrově došlo k menším změnám. Watch Series 10 jsou tenčí – mají jen 9,7 mm – ale šířka a výška narostly o jeden milimetr, což ale téměř nepoznáte. Větší změna se udála v hmotnosti, protože všechny modely mají výrazně nižší váhu. Moje 46mm keramická varianta váží jen 36,4 gramů, což je téměř srovnatelné s nejnovějšími hodinkami od Samsungu, Galaxy Watch 7, s váhou 33,8 gramů, a ty mají o dost menší displej.

Poslední změna, kterou uvedu, se přímo netýká modelu, ale je třeba ji zmínit. Apple Watch už nemají variantu s nerezovou ocelí, jak jsme byli dlouhá léta zvyklí, ale s titanovým rámem, tedy ze stejného materiálu jako jsou Apple Watch Ultra. Oproti nerezové oceli budou hodinky s titanovým rámem cca o 10 gramů lehčí, ale pořád o 4 gramy těžší než hliníková varianta, kterou já testuji.

Apple Watch Series 10 na ruce

Apple Watch Series 10 na ruce | foto: vlastní

Vylepšený OLED displej

Nejdůležitější komponentou hodinek je bezesporu displej a ten Apple stále umí. Jde o LTPO3 OLED displej, kterému mírně narostlo rozlišení na 496 × 416 pixelů, a hlavně se zvětšil na 1,96 palce, což ihned pocítíte, protože při zobrazení zprávy máte o jednu řádku textu navíc. Maximální jas zůstal stejný – tedy 2000 nitů – takže se nemusíte bát, že displej hodinek nebude přes den na sluníčku čitelný. Za mě jde stále o jeden z nejjasnějších displejů na hodinkách vůbec.

Za zmínku stojí vylepšená viditelnost displeje při sledování obrazovky z úhlu, která by podle Apple měla být o 40 % lepší, což poznáte jak venku, tak doma, když budete chtít rychle zkontrolovat notifikace a neumisťovat hodinky přímo před sebe. Jak jsem uvedl na začátku, panel využívá technologii LTPO3, která by měla pozitivně ovlivnit výdrž baterie, ale to jsem nijak nezaznamenal a ani Apple neuvádí zvýšenou výdrž.

OLED displej stojí za to

OLED displej stojí za to | foto: vlastní

WatchOS 11 s novými aplikacemi

Nová generace operačního systému pro Apple Watch nepřináší tolik změn. Tou nejzásadnější je pravděpodobně nová aplikace Životní funkce, která umožňuje přehledně zobrazit data zaznamenaná hodinkami ve spánku. Můžete tedy například porovnat data z různých nocí a vyhodnotit, co třeba stálo za tím, že váš spánek nebyl kvalitní. Další novou aplikací je Příliv (sleduje příliv a odliv), ale tu v České republice nevyužijeme z očividného důvodu – nemáme tu moře.

Za mě nejužitečnější novinka je, že do Chytré sady přibyly widgety s podporou živých aktivit, můžete tak sledovat průběh aktivit z různých aplikací, podobně jako je sledujete na iPhone v Dynamickém ostrově. Například můžete vidět, v jaké fázi je doručování jídla nebo kdy dorazí váš taxík. Pokud jde o plynulost uživatelského rozhraní, nemám co vytknout. Jde o nejplynulejší chytré hodinky na trhu a ty s platformou Wear OS jsou stále o dost pozadu, pokud jde o plynulost systému a vyladěnost animací.

Apple Watch Series 10

Apple Watch Series 10 | foto: vlastní

Zdravotní a sportovní funkce

Apple Watch jsou dlouhodobě jedny z nejlepších chytrých hodinek na sledování zdraví a sportovních aktivit. Naměřený srdeční tep je v 95 % případů přesný a odpovídá aktivitě. Pokud ne, odchylka bývá asi 1 až 4 tepy při vyšší sportovní zátěži, což může být způsobeno výraznějším pohybem ruky při rychlejší chůzi. Za mě je asi nejlepší funkcí Apple Watch spolehlivá automatická detekce aktivity – Apple má tuto funkci nejlépe propracovanou ze všech výrobců hodinek a cvičení dokáže rozpoznat s minimálním zpožděním. Například některým hodinkám od Samsungu nebo Xiaomi trvalo rozeznat cvičení cca 10 až 20 minut, což je už dost dlouhá doba.

Hodinky Apple navíc vezmou v potaz i data zaznamenaná před začátkem cvičení, takže o žádná nepřijdete. Velkou výhodou je i to, že automatická detekce pozná nejvíce cvičení ze všech chytrých hodinek na trhu. Dokáže rozeznat chůzi, běh, jízdu na kole, plavání a mnoho dalších aktivit. Pro mě je nejpohodlnější právě automatická detekce chůze, protože není nic otravnějšího než nutnost tuto aktivitu pořád zapínat manuálně.

Apple Watch Series 10

Apple Watch Series 10 | foto: vlastní

Jedna z nejvíce propagovaných funkcí, kterou Apple přidal, je schopnost detekovat spánkovou apnoe. Bohužel jsem tuto funkci nemohl otestovat, protože s chytrými hodinkami nedokážu usnout. Apple Watch dokáží změřit opravdu hodně věcí, a proto jsem se rozhodl vše vypsat, abyste věděli, co můžete od hodinek očekávat. Toto praktické zařízení dokáže změřit srdeční tep, okysličení krve, variabilní tepovou frekvenci neboli HRV, kardiovaskulární kondici, která se udává v hodnotě VO2 Max, a také dechovou frekvenci nebo tělesnou teplotu, ale to probíhá pouze během spánku. Hodinky konzistentně měří míru okolního hluku a při dosažení určité hranice vás na to upozorní. Ženy jistě ocení možnost sledování svého menstruačního cyklu.

Hodinky dokonce dokáží změřit několik parametrů vaší chůze, jako je asymetrie chůze, délka kroků, rychlost chůze na rovině nebo při chůzi do schodů a ze schodů. Na základě těchto dat přístroj vyhodnotí stabilitu samotné chůze. Nesmíme opomenout ani detekci pádů nebo dopravní nehody – zejména tato poslední funkce již mnoha řidičům zachránila život. Navíc jsou Apple Watch jedním z nejpřesnějších měřičů spánku na trhu a mnoho odborníků je využívá jako základ pro porovnání s ostatními chytrými hodinkami. Apple zkrátka umí software a jeho funkce dotáhnout k dokonalosti.

Apple Watch Series 10

Apple Watch Series 10 | foto: vlastní

Výdrž baterie a nabíjení

Výdrž baterie se nijak nezměnila, i když hodinky obdržely nový čipset S10 SiP a úspornější LTPO3 OLED displej. Pořád jde čistě o jednodenní zařízení, pokud alespoň dvakrát denně používáte sledování libovolné sportovní aktivity. Nejvíce baterie spotřebuje používání GPS. Po návratu ze sedmihodinového výletu hlásily moje Apple Watch 46 % baterie, což považuji za dobrý výkon, ale druhý den by s jistotou nevydržely.

Ke zlepšení však došlo v rychlosti nabíjení – Apple Watch 10 nově nabijete z 0 na 80 % za 30 minut, tudíž jde aktuálně o jedno z nejrychlejších nabíjení na poli chytrých hodinek. Stačí vám k tomu magnetický nabíjecí dok, který je součástí balení. Aby byl využit plný nabíjecí výkon, je třeba použít adaptér alespoň s výkonem 20 W.

Vyplatí se upgrade z Watch Series 9?

Jak jsem zmínil dříve, Apple své chytré hodinky mezi generacemi příliš nezlepšuje, a pokud vlastníte loňské Apple Watch, nákup Series 10 vám nepřinese zásadní vylepšení. Mezigeneračně získáte pouze o něco větší displej, rychlejší nabíjení a o něco nižší hmotnost. Nesmíme také opomenout novou možnost detekce spánkové apnoe, ale tu rozhodně nevyužije každý a nevyplatí se kvůli ní kupovat nové hodinky.

O upgradu bych začal uvažovat až u hodinek Series 7 nebo 8, protože získáte lepší displej s výrazně vyšší svítivostí a dvojnásobné interní úložiště. Navíc by hodinky měly být o něco plynulejší. Apple Watch stačí upgradovat každé 3 až 4 roky, protože pak získáte opravdu výrazně vyspělejší produkt.

Apple Watch Series 10

Apple Watch Series 10 | foto: vlastní

Závěr recenze Apple Watch Series 10

Apple Watch jsou téměř dokonalé chytré hodinky, které už několik let trápí pouze jeden nedostatek, a tím je slabá výdrž baterie, kterou Apple dlouhá léta nijak nezlepšuje. Naštěstí, pokud chcete lepší výdrž, můžete si připlatit za Apple Watch Ultra 2, ale tyto hodinky jsou o dost mohutnější a dražší než Watch Series 10. Pokud dlouho pokukujete po chytrých hodinkách a vlastníte iPhone, jsou tyto chytré hodinky jasnou volbou. Mají špičkový OLED displej s vysokým jasem, rychlé nabíjení a nejpropracovanější operační systém ze všech chytrých hodinek. Nemluvě o tom, že Apple své hodinky podporuje několik let a pravidelně přidává nové funkce.

Apple Watch Series 10

Apple Watch Series 10 | foto: vlastní

Pokud bych měl na Apple Watch něco zlepšit, byla by to bezesporu již dříve zmíněná výdrž baterie. Přidal bych i několik nových zdravotních funkcí, jako je možnost měřit krevní tlak, ale na tomto Apple aktuálně pracuje, v budoucnu se proto určitě dočkáme. Za cenu 11 590 korun za 42mm variantu a 12 290 korun za 47mm variantu si myslím, že jde o parádní hodinky, které mají dokonce lepší displej než dražší Apple Watch Ultra 2.

Poslední věc, kterou bych ocenil, je nějaká výraznější změna designu, protože Apple Watch už dlouhá léta vypadají téměř stejně, a pokud by se Apple nebál experimentovat, mohl by vydat třetí verzi hodinek s kulatým displejem. Tím by přilákal zcela novou klientelu zákazníků a zatopil tím Androidí konkurenci.

Za zapůjčení chytrých hodinek Apple Watch Series 10 děkujeme obchodu Mobil Pohotovost.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
Skvělý displej s velkou svítivostíPouze jednodenní výdrž baterie
Hodinky s nejpokročilejším softwarem na trhuZměna designu není tak velká
Rychlé a přesné senzory na snímaní zdravotních hodnotŽádné nové „revoluční“ funkce
Vylepšené rychlé nabíjení
Kvalitní dílenské zpracování a nízká hmotnost

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."