Nokia 500 – recenze ultralehké dotykovky se Symbianem Anna

Nokia 500 je sympatická dotykovka s výměnnými kryty a systémem Symbian Anna. Recenze telefonu Nokia 500 přináší pohled na výbavu a schopnosti telefonu, jež podmiňuje na finské poměry rychlý 1 GHz procesor. Je tu nástupce modelů Nokia 5232 či 5800, který by ve vašich rukou neměl chybět.

Nokia 500 je smartphone s dotykovým ovládáním, osazen verzí operačního systému Symbian Anna. Disponuje rovněž rychlým procesorem, 256 MB RAM paměti či možností výměny zadního krytu. Na druhou stranu je stále vybaven 5 Mpx fotoaparátem s Fixed focusem, a tak si moc přízně získat nemusí. Záleží, jak dokážou zájemci tento nešvar přehlédnout.

Nokii 500 si můžete zakoupit na oficiálním eShopu Nokia.


Nokia 500 – oficiální fotografie

Základní parametry – Nokia 500

Rozměry111 x 54 x 14,1 mm
Hmotnost93 g
DisplejTFT, dotykový kapacitní, rozlišení nHD (360 x 640 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 3,2“
podpora Multitouch, akcelerometr, proximity senzor
Procesor a paměťjednojádrový, 1 GHz
256 MB RAM, 252 MB vnitřní + paměťové karty microSD až 32 GB
Operační systémSymbian Anna
Fotoaparát5 Mpx (2592 x 1944 px), Fixed focus, detekce obličeje, geotagging
nahrávání VGA videa s 15 snímky/s
Obsah balenínávod, baterie, nabíječka, USB kabel, stereo headset s peckovými sluchátky, 2x výměnný zadní kryt, záruční list
Cena a dostupnost4 500 Kč, 2011

Krátké postřehy z testování telefonu Nokia 500

Co se nám líbilo: moderní provedení s barevnými kryty, kompaktní rozměry a nízká hmotnost, 3,2“ dotykový nHD displej, 1 GHz procesor, 256 MB RAM, vnitřní 2GB karta a podpora microSD karet až do 32GB, 5 Mpx fotoaparát, datové přenosy HSDPA až 14,4 Mb/s a HSUPA až 5,76 Mb/s, bezdrátové Wi-Fi (802.11 b/g), microUSB a 3,5 mm Jack, GPS a Nokia mapy s navigací zdarma, FM rádio s RDS, použité senzory, vylepšený webový prohlížeč s podporou Flash Lite 4.0, chvalitebná výdrž, vyměnitelné zadní kryty v balení

Co se nám nelíbilo: zpracování z plastů, fotoaparát s Fixed focusem, operační systém Symbian jen ve verzi Anna, chybí senzor jasu, webový prohlížeč je oproti konkurenci stále horší, přihlášení k sociálním sítím je podmíněno účtem Ovi

Obsah balení: výměnné kryty jsou zpět

Prodejní balení telefonu Nokia 500 obsahuje vedle přístroji i baterii, dva výměnné zadní kryty (v našem případě modrý a červený), datový USB kabel, obyčejná pecková sluchátka s klipsou a tlačítkem pro příjem hovoru, nabíječku s 2 mm konektorem, návod a záruční list.

Vzhled a konstrukce: typická dotykovka z Finska

Nokia 500 považuji za jednu ze zástupkyň pokračující éry dotykovek, s nimiž Nokia začala přes lety modely jako 5230, 5530 či 5800. Opět se jedná o telefon s plastovou konstrukcí, který má kompaktní rozměry 111 x 54 x 14,1 a hmotností 93 gramů. Do ruky padne naprosto ideálně, přičemž povrch zadního krytu působí trochu jako pogumovaný, matný.

Přední kryt je lesklý, barvy černé. Zadní kryt sestává i z dolní patky. V balení jsou dva výměnné kryty, červený a černý, oba taktéž matné. Nokia tak zavzpomíná na časy, kdy byly výměnné kryty nesmírně populární, každý je chtěl na svém telefonu mít.

Dotykový displej vyplňuje spolu s trojicí tlačítek přední stranu telefonu. Tlačítka na pohled vypadají jako senzorová, ale nenechte se oklamat, jsou hardwarová, dobře stlačitelná. Hovorový reproduktor nad displejem a otvor se zabudovaným mikrofonem v pravém okraji pod displejem dokreslují předek telefonu.

Do boků je konstrukce zkosená, přičemž dále na ni přiléhá zadní oblý kryt. Na levém boku není žádné funkční tlačítko ani konektor, na pravém boku jsou tlačítka úpravy hlasitosti a zámku displeje. Spodní hrana ukrývá otvor pro poutko, za něž lze mít telefon pověšený třeba na krku. Horní hrana obsahuje uprostřed microUSB konektor, po jehož stranách jsou dále 3,5 mm a 2 mm Jack konektory.

Zadní strana telefonu patří 5 Mpx fotoaparátu, zapuštěnému pod úroveň krytu a průduchům reproduktoru. Kryt se poměrně dobře a bez větší síly sejímá směrem ke spodní hraně telefonu. Konstrukce je celkově pevná, nevrzající, kryty dobře přiléhající. Preciznost z výroby zaslouží pochvalu.

Baterie a výdrž: bez náročných úkonů klidně týden

V Nokii 500 je Li-Ion baterie s kapacitou 1110 mAh, kterou lze dobíjet jak microUSB konektorem, tak i 2 mm Jackem. Možnost výběru se mnohdy hodí. Výrobce udává výdrž až 500 hodin pohotovosti v GSM sítích (455 ve 3G), 7 hodin hovorů v GSM (5 hodin ve 3G). Další přibližné hodnoty výdrže jsou – 5,3 hodiny přehrávání videí, 1,5 hodiny nahrávání videí, 35 hodin poslechu hudby s dodávanými sluchátky (či 19,5 hodiny s bezdrátovým headsetem).

Během testování jsem byl s telefonem nadmíru spokojen, jelikož si řekl o dobití běžně po třech až čtyřech dnech, a to jsem využíval aktivně hodinu-dvě denně Wi-Fi, hovory a zprávy. S vyšší aktivitou datových přenosů či GPS však výdrž jde dolů rapidně rychleji, a tak není složité dobíjet telefon i denně, i když to je extrém. Jen v pohotovosti by naopak setrval i mnohem více než týden. Sloty na microSD kartu i SIM kartu jsou vloženy pod baterií, a tak při každé výměně je třeba telefon vypnout.

Displej a ovládání: nHD rozlišení tak akorát

Nokia 500 využívá zcela obyčejný TFT displej s úhlopříčkou 3,2“ a dotykovou kapacitní technologií. Rozlišení je nHD, pro současný Symbian maximum (tj. 360 x 640 px). U tohoto telefonu je ale rozlišení adekvátní, zcela postačující. Displej zobrazuje 16 milionů barev. Pro přetočení obrazu na levý bok slouží akcelerometr, při přiblížení telefonu k uchu využívá telefon proximity senzor k uzamčení displeje. Senzor jasu naopak schází. Reakce displeje na dotyk jsou přiměřeně rychlé, dostatečně přesné. Horší už je to s čitelností venku, na slunci, to z displeje stěží něco přečtete. Displej nemá ochranné sklíčko, takže jej celkem snadno poškrábete. Z toho důvodu je dobré myslet na nějakou ochrannou folii.

Majitelé telefonu se musí smířit pouze s dotykovým displejem a softwarovou klávesnicí, která je v Symbianu Belle v novém, užším rozložení znaků. V režimu na výšku displeje se proto nemusí každému psát tak snadno, jak by se zdálo. Na šířku displeje je QWERTY klávesnice naopak hodně pohodlná, k překlepům nedochází. Každý dotyk může být doprovázen vibrační odezvou displeje, která samozřejmě nemusí být aktivní (v nastavení profilu).

Prostředí telefonu, výkon: kosmetička zavála Symbian Anna

Nokia uvedla model 500 s operačním systémem Symbian ve verzi Anna, který v podstatě upravuje kosmeticky ikonky v menu, přidává novější webový prohlížeč, zásadně mění softwarovou QWERTY klávesnici, umožňuje plynulé přecházení mezi domovskými obrazovkami či vylepšuje galerii fotografií. Na celý výčet změn se můžete podívat do příslušného článku – https://mobilizujeme.cz/clanky/symbian-anna-prehled-zmen-a-vylepseni/

Telefon je osazen jednojádrovým 1 GHz procesorem, 2D grafickým akcelerátorem a k tomu 256 MB operační RAM pamětí, a díky tomu je dostatečně rychlý oproti svým předchůdcům. I tak mohou někteří namítat, že třeba otevření nastavení nebo spouštění aplikací trvá stále dlouhou dobu. To je prostě Symbian, na to jsme už zvyklí. Vnitřní paměť Nokie 500, uživatelsky dostupná, je 252 MB, samozřejmostí rozšíření microSD kartou až o dalších 32 GB. V balení s telefonem nicméně karta přibalena není.

O systému není potřeba se více rozepisovat, jelikož se shoduje s dalšími modely, které jej využívají (i když většina přejde brzy i na Symbian Belle). Nokia 500 by si přechod jistě také ráda dopřála, tak uvidíme, jak to s ní nakonec dopadne. Základem systému jsou tři domovské obrazovky s možnou úpravou ikon a widgetů. Menu sestává z 3×4 ikon s možným posunem k dalším směrem dolů. Výčet může být změněn na formu seznamu. Pozice ikon není pevně daná, lze ji měnit. Nová sada ikonek není mým šálkem kávy, ale respektuji to, že se Nokia vůbec ke změně doslova „dokopala“.

Telefonování a zprávy: lepší klávesnice a vzorová správa kontaktů

Nokia 500 umožňuje uložit stovky kontaktů, přičemž ke každému kontaktu lze přidat doplňující údaje jako je email, adresa, vyzváněcí tón, přezdívka, narozeniny a mnoho dalších, třeba i obrázek. Vyhledávání kontaktů probíhá postupným zadáváním písmen, případně přímo posunem po kontaktech rolováním. Výpis hovorů obsahuje zmeškaná, přijatá a volaná čísla, řazená postupně dle času. Délka protokolu může být až 30 dní.

Pro zprávy je v telefonu dostatek místa na vnitřní paměti. Nokia 500 třídí zprávy přehledně do konverzací, takže pak u každého kontaktu vidíte veškerou vzájemnou předchozí komunikaci. Editor zpráv je vzhledově příjemný, moderní, pro psaní je k dispozici jak klasická alfanumerická klávesnice, tak QWERTY klávesnice, přičemž v režimu na šířku lze použít jen QWERTY. Nechybí ani prediktivní zadávání textu se slovníkem T9 a českou diakritikou. Nad klávesnicí pak je šikovně umístěno odpočítávadlo pro zbývající počet znaků do právě psané zprávy.

Emailový klient umí pracovat s více schránkami, přehledně třídí poštu podle dnů a nabízí i řadu pokročilých funkcí, jako je nastavení dnů pro synchronizaci, čas začátku a konce špičky a frekvence pro synchronizaci ve špičce a mimo špičku. Nastavení účtů nemusí být tak snadné, jelikož telefon vyžaduje vypsání všech parametrů schránky – příchozí a odchozí server, atd.

Fotoaparát, videokamera: stále ten samý průšvih

Nokia 500 disponuje 5 Mpx fotoaparátem s tzv. Fixed focusem, takže je zaostření možné automaticky, a to od vzdálenosti 100 cm dál (dříve se uváděla vzdálenost 50 cm, tentokrát hovoří web Nokia jinak). Blízké předměty proto nejsou zaostřené. Mezi funkcemi překvapivě nechybí třeba detekce obličeje, samospoušť, režim včetně nočního, přidávání pozice pořízení fotografie či změna zvuku focení. Bez vložené microSD karty si ovšem nic nevyfotíte, fotoaparát má jasně danou podmínku. Při focení je možný čtyřnásobný digitální zoom.

Na kvalitu fotek v max. rozlišení 5 Mpx (2592 x 1944 px) se pojďme podívat z přiložených snímků, na nichž jsme zachytili jak exteriér do dálky, tak blízké předměty, písmo a samozřejmě i interiér. Fotografie na blízko jednoznačně postrádají ostrost, kvalitou jinak nikterak nestrádají. Video, natáčené v max. rozlišení VGA (640 x 480 px) s 15 snímky/s spadá kvalitou do průměru. Formát videa je MP4, pouze v nejnižší kvalitě pro MMS zprávy je to 3GP.

Zkušební fotografie – Nokia 500:

Organizační funkce, zábava: pro každého něco

Tak jako u každé jiné Nokie se Symbianem, i Nokia 500 podporuje Office formáty Excel, Powerpoint a Word, k tomu navíc také PDF a Zip. Z dalších běžných funkcí můžeme zmínit jednoduchou kalkulačku, hlasový záznamník, poznámky, slovník s nutným stažením vybraných jazyků, správce souborů, hodiny s budíkem či tradičně užitečný kalendář s upozorněním.

Nokia do telefonu nahrála i řadu dalších aplikací, které můžete využít. Jedná se třeba o Chat, hledání, Tady a teď, editor videa a fotografií, OviMapsChallenge, Traveler, ochranu F-Secure, Vlingo-Voice či Communicator. Další potřebný obsah naleznete v Nokia obchodě. Ke svému Ovi účtu budete potřebovat přihlášení také v tom případě, že chcete využívat sociální sítě (Facebook, Twitter a další).

Obsáhlá je složka „hudba“, kde jsou odkazy na hudební přehrávač, rádio, hudbu Ovi, internetové rádio a Shazam. Hudební přehrávač (v. 16.10.38) podporuje širokou škálu formátů (AAC, AMR-NB, AMR-WB, AU, eAAC, eAAC+, MIDI, MIDI Tones (poly 64), Mobile XMF, MP3, RealAudio 8, SP-MIDI, True tones, WAV, WMA, WVE), má ekvalizér, třídění obsahu dle skladeb, žánrů, atd. Nechybí funkce podcasty a odkaz na hudební obchod. V režimu spuštěných skladeb lze definovat hraní s opakováním, náhodné. Zobrazuje se také obal alba. Přehrávač videí podporuje také řadu formátů (3GP, Flash Video, H.264/AVC, MPEG-4, RealVideo 8,9,10, Sorenson Spark, VC-1, VP6, WMV 9) s 15 snímky/s. Do třetice potom galerie fotografií a obrázků, v nichž mohou být soubory s příponami BMP, EXIF, GIF87a, GIF89a, JPEG, JPEG 2000, MBM, OTA, PNG, TIFF, WBMP, WMF. Který jiný systém podporuje takový výčet formátů v základu?

Konektivita, web, GPS: HSPA, Wi-Fi i 2 mm konektor

Pochvalme Nokii za dobrou konektivitu telefonu, ve které nalezneme bezdrátové Wi-Fi, byť jen 802.11 b/g, dále Bluetooth 2.1 s A2DP profilem pro stereo poslech s bezdrátovým headsetem, standardní microUSB konektor, 3,5 mm konektor Jack a také 2 mm konektor. Pro nabíjení tak může uživatel zvolit microUSB či 2 mm konektor, záleží jakou nabíječku má právě po ruce. MicroUSB samozřejmě podporuje protokol Mass Storage – při připojení k počítači. Přenosy přes operátora jsou zastoupeny technologií GPRS/EDGE i rychlým HSPA, přičemž stahování je možné až 14,4 Mb/s a odesílání až 5,76 Mb/s, v závislosti na možnostech daného operátora.

Webový prohlížeč Nokia Browser verzi 7.4 má přesunutou lištu pro zadávání URL adresy zespodu nahoru, po kliknutí na horní lištu jej lze schovat. Prohlížeč podporuje Flash Lite 4 (zobrazí většinu obsahu pro Flash Player 10.1), lze mít více spuštěných záložek. Načítání stránek má být údajně rychlejší, než tomu bylo ve starší verzi prohlížeče. Subjektivní pocit takový opravdu mám. Pohyb po stránkách je však stále nepěkný, při dosažení konce nepřirozeně stránka přeskočí. Zkrátka posun kupředu, ale opět Nokia usnula na vavřínech, když takové drobnosti dál neopravuje.

Nokia 500 nabízí kvalitní GPS navigaci Nokia Mapy. V telefonu jsou přednahráté mapové podklady České republiky a další země se dají zdarma stáhnout přes Ovi Suite. Poté již na cestách nemusíte mít zapnuté připojení k internetu, jako například u konkurenčních Google map, a navigace včetně hlasových pokynů jak pro auto, tak pěší navigaci, bezproblémově funguje. Načtení pozice trvá jen několik sekund, pokud máte zapnuté A-GPS využívající připojení k internetu a jste na venkovním prostranství. Bez připojení k internetu si musíte počkat minutu i dvě. Telefon používá digitální kompas.

Závěr recenze telefonu Nokia 500

Nokia 500 si naši přízeň získala, byť ještě není obdařena operačním systémem Symbian ve verzi Belle. Majitelům starších dotykových Nokií přináší důvěrně známé funkce a prakticky vylepšuje webový prohlížeč (i když to stále není ideální co se prohlížení týče), softwarovou klávesnici, místo tehdy rezistivních displejů nasazuje kapacitní (s nehty vám ovládat příliš nepůjde) a k tomu si výrobce nemohl odpustit nešvar v podobě Fixed focusu u fotoaparátu, s nímž prostě fotky na blízko nevyfotíte ostře.

Přímou konkurenci Nokie 500 by viděl jen ve vlastních řadách telefonů, případně třeba v modelech Samsung Galaxy Mini či LG Optimus One/Me. Cenová politika je u telefonu docela rozumně nastolená, tudíž by prodejní čísla nemusela být špatná.

Aktuální cena Nokia 500 v českých e-shopech:
(Zdroj: Heureka.cz, )

 sympatický vzhled Fixed focus
 3,2″ dotykový displej horší webový prohlížeč
 1 GHz procesor
Wi-Fi, HSPA, GPS
 výměnné kryty

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."

Nokia 500 – recenze ultralehké dotykovky se Symbianem Anna

Nokia 500 je sympatická dotykovka s výměnnými kryty a systémem Symbian Anna. Recenze telefonu Nokia 500 přináší pohled na výbavu a schopnosti telefonu, jež podmiňuje na finské poměry rychlý 1 GHz procesor. Je tu nástupce modelů Nokia 5232 či 5800, který by ve vašich rukou neměl chybět.

Nokia 500 je smartphone s dotykovým ovládáním, osazen verzí operačního systému Symbian Anna. Disponuje rovněž rychlým procesorem, 256 MB RAM paměti či možností výměny zadního krytu. Na druhou stranu je stále vybaven 5 Mpx fotoaparátem s Fixed focusem, a tak si moc přízně získat nemusí. Záleží, jak dokážou zájemci tento nešvar přehlédnout.

Nokii 500 si můžete zakoupit na oficiálním eShopu Nokia.


Nokia 500 – oficiální fotografie

Základní parametry – Nokia 500

Rozměry111 x 54 x 14,1 mm
Hmotnost93 g
DisplejTFT, dotykový kapacitní, rozlišení nHD (360 x 640 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 3,2“
podpora Multitouch, akcelerometr, proximity senzor
Procesor a paměťjednojádrový, 1 GHz
256 MB RAM, 252 MB vnitřní + paměťové karty microSD až 32 GB
Operační systémSymbian Anna
Fotoaparát5 Mpx (2592 x 1944 px), Fixed focus, detekce obličeje, geotagging
nahrávání VGA videa s 15 snímky/s
Obsah balenínávod, baterie, nabíječka, USB kabel, stereo headset s peckovými sluchátky, 2x výměnný zadní kryt, záruční list
Cena a dostupnost4 500 Kč, 2011

Krátké postřehy z testování telefonu Nokia 500

Co se nám líbilo: moderní provedení s barevnými kryty, kompaktní rozměry a nízká hmotnost, 3,2“ dotykový nHD displej, 1 GHz procesor, 256 MB RAM, vnitřní 2GB karta a podpora microSD karet až do 32GB, 5 Mpx fotoaparát, datové přenosy HSDPA až 14,4 Mb/s a HSUPA až 5,76 Mb/s, bezdrátové Wi-Fi (802.11 b/g), microUSB a 3,5 mm Jack, GPS a Nokia mapy s navigací zdarma, FM rádio s RDS, použité senzory, vylepšený webový prohlížeč s podporou Flash Lite 4.0, chvalitebná výdrž, vyměnitelné zadní kryty v balení

Co se nám nelíbilo: zpracování z plastů, fotoaparát s Fixed focusem, operační systém Symbian jen ve verzi Anna, chybí senzor jasu, webový prohlížeč je oproti konkurenci stále horší, přihlášení k sociálním sítím je podmíněno účtem Ovi

Obsah balení: výměnné kryty jsou zpět

Prodejní balení telefonu Nokia 500 obsahuje vedle přístroji i baterii, dva výměnné zadní kryty (v našem případě modrý a červený), datový USB kabel, obyčejná pecková sluchátka s klipsou a tlačítkem pro příjem hovoru, nabíječku s 2 mm konektorem, návod a záruční list.

Vzhled a konstrukce: typická dotykovka z Finska

Nokia 500 považuji za jednu ze zástupkyň pokračující éry dotykovek, s nimiž Nokia začala přes lety modely jako 5230, 5530 či 5800. Opět se jedná o telefon s plastovou konstrukcí, který má kompaktní rozměry 111 x 54 x 14,1 a hmotností 93 gramů. Do ruky padne naprosto ideálně, přičemž povrch zadního krytu působí trochu jako pogumovaný, matný.

Přední kryt je lesklý, barvy černé. Zadní kryt sestává i z dolní patky. V balení jsou dva výměnné kryty, červený a černý, oba taktéž matné. Nokia tak zavzpomíná na časy, kdy byly výměnné kryty nesmírně populární, každý je chtěl na svém telefonu mít.

Dotykový displej vyplňuje spolu s trojicí tlačítek přední stranu telefonu. Tlačítka na pohled vypadají jako senzorová, ale nenechte se oklamat, jsou hardwarová, dobře stlačitelná. Hovorový reproduktor nad displejem a otvor se zabudovaným mikrofonem v pravém okraji pod displejem dokreslují předek telefonu.

Do boků je konstrukce zkosená, přičemž dále na ni přiléhá zadní oblý kryt. Na levém boku není žádné funkční tlačítko ani konektor, na pravém boku jsou tlačítka úpravy hlasitosti a zámku displeje. Spodní hrana ukrývá otvor pro poutko, za něž lze mít telefon pověšený třeba na krku. Horní hrana obsahuje uprostřed microUSB konektor, po jehož stranách jsou dále 3,5 mm a 2 mm Jack konektory.

Zadní strana telefonu patří 5 Mpx fotoaparátu, zapuštěnému pod úroveň krytu a průduchům reproduktoru. Kryt se poměrně dobře a bez větší síly sejímá směrem ke spodní hraně telefonu. Konstrukce je celkově pevná, nevrzající, kryty dobře přiléhající. Preciznost z výroby zaslouží pochvalu.

Baterie a výdrž: bez náročných úkonů klidně týden

V Nokii 500 je Li-Ion baterie s kapacitou 1110 mAh, kterou lze dobíjet jak microUSB konektorem, tak i 2 mm Jackem. Možnost výběru se mnohdy hodí. Výrobce udává výdrž až 500 hodin pohotovosti v GSM sítích (455 ve 3G), 7 hodin hovorů v GSM (5 hodin ve 3G). Další přibližné hodnoty výdrže jsou – 5,3 hodiny přehrávání videí, 1,5 hodiny nahrávání videí, 35 hodin poslechu hudby s dodávanými sluchátky (či 19,5 hodiny s bezdrátovým headsetem).

Během testování jsem byl s telefonem nadmíru spokojen, jelikož si řekl o dobití běžně po třech až čtyřech dnech, a to jsem využíval aktivně hodinu-dvě denně Wi-Fi, hovory a zprávy. S vyšší aktivitou datových přenosů či GPS však výdrž jde dolů rapidně rychleji, a tak není složité dobíjet telefon i denně, i když to je extrém. Jen v pohotovosti by naopak setrval i mnohem více než týden. Sloty na microSD kartu i SIM kartu jsou vloženy pod baterií, a tak při každé výměně je třeba telefon vypnout.

Displej a ovládání: nHD rozlišení tak akorát

Nokia 500 využívá zcela obyčejný TFT displej s úhlopříčkou 3,2“ a dotykovou kapacitní technologií. Rozlišení je nHD, pro současný Symbian maximum (tj. 360 x 640 px). U tohoto telefonu je ale rozlišení adekvátní, zcela postačující. Displej zobrazuje 16 milionů barev. Pro přetočení obrazu na levý bok slouží akcelerometr, při přiblížení telefonu k uchu využívá telefon proximity senzor k uzamčení displeje. Senzor jasu naopak schází. Reakce displeje na dotyk jsou přiměřeně rychlé, dostatečně přesné. Horší už je to s čitelností venku, na slunci, to z displeje stěží něco přečtete. Displej nemá ochranné sklíčko, takže jej celkem snadno poškrábete. Z toho důvodu je dobré myslet na nějakou ochrannou folii.

Majitelé telefonu se musí smířit pouze s dotykovým displejem a softwarovou klávesnicí, která je v Symbianu Belle v novém, užším rozložení znaků. V režimu na výšku displeje se proto nemusí každému psát tak snadno, jak by se zdálo. Na šířku displeje je QWERTY klávesnice naopak hodně pohodlná, k překlepům nedochází. Každý dotyk může být doprovázen vibrační odezvou displeje, která samozřejmě nemusí být aktivní (v nastavení profilu).

Prostředí telefonu, výkon: kosmetička zavála Symbian Anna

Nokia uvedla model 500 s operačním systémem Symbian ve verzi Anna, který v podstatě upravuje kosmeticky ikonky v menu, přidává novější webový prohlížeč, zásadně mění softwarovou QWERTY klávesnici, umožňuje plynulé přecházení mezi domovskými obrazovkami či vylepšuje galerii fotografií. Na celý výčet změn se můžete podívat do příslušného článku – https://mobilizujeme.cz/clanky/symbian-anna-prehled-zmen-a-vylepseni/

Telefon je osazen jednojádrovým 1 GHz procesorem, 2D grafickým akcelerátorem a k tomu 256 MB operační RAM pamětí, a díky tomu je dostatečně rychlý oproti svým předchůdcům. I tak mohou někteří namítat, že třeba otevření nastavení nebo spouštění aplikací trvá stále dlouhou dobu. To je prostě Symbian, na to jsme už zvyklí. Vnitřní paměť Nokie 500, uživatelsky dostupná, je 252 MB, samozřejmostí rozšíření microSD kartou až o dalších 32 GB. V balení s telefonem nicméně karta přibalena není.

O systému není potřeba se více rozepisovat, jelikož se shoduje s dalšími modely, které jej využívají (i když většina přejde brzy i na Symbian Belle). Nokia 500 by si přechod jistě také ráda dopřála, tak uvidíme, jak to s ní nakonec dopadne. Základem systému jsou tři domovské obrazovky s možnou úpravou ikon a widgetů. Menu sestává z 3×4 ikon s možným posunem k dalším směrem dolů. Výčet může být změněn na formu seznamu. Pozice ikon není pevně daná, lze ji měnit. Nová sada ikonek není mým šálkem kávy, ale respektuji to, že se Nokia vůbec ke změně doslova „dokopala“.

Telefonování a zprávy: lepší klávesnice a vzorová správa kontaktů

Nokia 500 umožňuje uložit stovky kontaktů, přičemž ke každému kontaktu lze přidat doplňující údaje jako je email, adresa, vyzváněcí tón, přezdívka, narozeniny a mnoho dalších, třeba i obrázek. Vyhledávání kontaktů probíhá postupným zadáváním písmen, případně přímo posunem po kontaktech rolováním. Výpis hovorů obsahuje zmeškaná, přijatá a volaná čísla, řazená postupně dle času. Délka protokolu může být až 30 dní.

Pro zprávy je v telefonu dostatek místa na vnitřní paměti. Nokia 500 třídí zprávy přehledně do konverzací, takže pak u každého kontaktu vidíte veškerou vzájemnou předchozí komunikaci. Editor zpráv je vzhledově příjemný, moderní, pro psaní je k dispozici jak klasická alfanumerická klávesnice, tak QWERTY klávesnice, přičemž v režimu na šířku lze použít jen QWERTY. Nechybí ani prediktivní zadávání textu se slovníkem T9 a českou diakritikou. Nad klávesnicí pak je šikovně umístěno odpočítávadlo pro zbývající počet znaků do právě psané zprávy.

Emailový klient umí pracovat s více schránkami, přehledně třídí poštu podle dnů a nabízí i řadu pokročilých funkcí, jako je nastavení dnů pro synchronizaci, čas začátku a konce špičky a frekvence pro synchronizaci ve špičce a mimo špičku. Nastavení účtů nemusí být tak snadné, jelikož telefon vyžaduje vypsání všech parametrů schránky – příchozí a odchozí server, atd.

Fotoaparát, videokamera: stále ten samý průšvih

Nokia 500 disponuje 5 Mpx fotoaparátem s tzv. Fixed focusem, takže je zaostření možné automaticky, a to od vzdálenosti 100 cm dál (dříve se uváděla vzdálenost 50 cm, tentokrát hovoří web Nokia jinak). Blízké předměty proto nejsou zaostřené. Mezi funkcemi překvapivě nechybí třeba detekce obličeje, samospoušť, režim včetně nočního, přidávání pozice pořízení fotografie či změna zvuku focení. Bez vložené microSD karty si ovšem nic nevyfotíte, fotoaparát má jasně danou podmínku. Při focení je možný čtyřnásobný digitální zoom.

Na kvalitu fotek v max. rozlišení 5 Mpx (2592 x 1944 px) se pojďme podívat z přiložených snímků, na nichž jsme zachytili jak exteriér do dálky, tak blízké předměty, písmo a samozřejmě i interiér. Fotografie na blízko jednoznačně postrádají ostrost, kvalitou jinak nikterak nestrádají. Video, natáčené v max. rozlišení VGA (640 x 480 px) s 15 snímky/s spadá kvalitou do průměru. Formát videa je MP4, pouze v nejnižší kvalitě pro MMS zprávy je to 3GP.

Zkušební fotografie – Nokia 500:

Organizační funkce, zábava: pro každého něco

Tak jako u každé jiné Nokie se Symbianem, i Nokia 500 podporuje Office formáty Excel, Powerpoint a Word, k tomu navíc také PDF a Zip. Z dalších běžných funkcí můžeme zmínit jednoduchou kalkulačku, hlasový záznamník, poznámky, slovník s nutným stažením vybraných jazyků, správce souborů, hodiny s budíkem či tradičně užitečný kalendář s upozorněním.

Nokia do telefonu nahrála i řadu dalších aplikací, které můžete využít. Jedná se třeba o Chat, hledání, Tady a teď, editor videa a fotografií, OviMapsChallenge, Traveler, ochranu F-Secure, Vlingo-Voice či Communicator. Další potřebný obsah naleznete v Nokia obchodě. Ke svému Ovi účtu budete potřebovat přihlášení také v tom případě, že chcete využívat sociální sítě (Facebook, Twitter a další).

Obsáhlá je složka „hudba“, kde jsou odkazy na hudební přehrávač, rádio, hudbu Ovi, internetové rádio a Shazam. Hudební přehrávač (v. 16.10.38) podporuje širokou škálu formátů (AAC, AMR-NB, AMR-WB, AU, eAAC, eAAC+, MIDI, MIDI Tones (poly 64), Mobile XMF, MP3, RealAudio 8, SP-MIDI, True tones, WAV, WMA, WVE), má ekvalizér, třídění obsahu dle skladeb, žánrů, atd. Nechybí funkce podcasty a odkaz na hudební obchod. V režimu spuštěných skladeb lze definovat hraní s opakováním, náhodné. Zobrazuje se také obal alba. Přehrávač videí podporuje také řadu formátů (3GP, Flash Video, H.264/AVC, MPEG-4, RealVideo 8,9,10, Sorenson Spark, VC-1, VP6, WMV 9) s 15 snímky/s. Do třetice potom galerie fotografií a obrázků, v nichž mohou být soubory s příponami BMP, EXIF, GIF87a, GIF89a, JPEG, JPEG 2000, MBM, OTA, PNG, TIFF, WBMP, WMF. Který jiný systém podporuje takový výčet formátů v základu?

Konektivita, web, GPS: HSPA, Wi-Fi i 2 mm konektor

Pochvalme Nokii za dobrou konektivitu telefonu, ve které nalezneme bezdrátové Wi-Fi, byť jen 802.11 b/g, dále Bluetooth 2.1 s A2DP profilem pro stereo poslech s bezdrátovým headsetem, standardní microUSB konektor, 3,5 mm konektor Jack a také 2 mm konektor. Pro nabíjení tak může uživatel zvolit microUSB či 2 mm konektor, záleží jakou nabíječku má právě po ruce. MicroUSB samozřejmě podporuje protokol Mass Storage – při připojení k počítači. Přenosy přes operátora jsou zastoupeny technologií GPRS/EDGE i rychlým HSPA, přičemž stahování je možné až 14,4 Mb/s a odesílání až 5,76 Mb/s, v závislosti na možnostech daného operátora.

Webový prohlížeč Nokia Browser verzi 7.4 má přesunutou lištu pro zadávání URL adresy zespodu nahoru, po kliknutí na horní lištu jej lze schovat. Prohlížeč podporuje Flash Lite 4 (zobrazí většinu obsahu pro Flash Player 10.1), lze mít více spuštěných záložek. Načítání stránek má být údajně rychlejší, než tomu bylo ve starší verzi prohlížeče. Subjektivní pocit takový opravdu mám. Pohyb po stránkách je však stále nepěkný, při dosažení konce nepřirozeně stránka přeskočí. Zkrátka posun kupředu, ale opět Nokia usnula na vavřínech, když takové drobnosti dál neopravuje.

Nokia 500 nabízí kvalitní GPS navigaci Nokia Mapy. V telefonu jsou přednahráté mapové podklady České republiky a další země se dají zdarma stáhnout přes Ovi Suite. Poté již na cestách nemusíte mít zapnuté připojení k internetu, jako například u konkurenčních Google map, a navigace včetně hlasových pokynů jak pro auto, tak pěší navigaci, bezproblémově funguje. Načtení pozice trvá jen několik sekund, pokud máte zapnuté A-GPS využívající připojení k internetu a jste na venkovním prostranství. Bez připojení k internetu si musíte počkat minutu i dvě. Telefon používá digitální kompas.

Závěr recenze telefonu Nokia 500

Nokia 500 si naši přízeň získala, byť ještě není obdařena operačním systémem Symbian ve verzi Belle. Majitelům starších dotykových Nokií přináší důvěrně známé funkce a prakticky vylepšuje webový prohlížeč (i když to stále není ideální co se prohlížení týče), softwarovou klávesnici, místo tehdy rezistivních displejů nasazuje kapacitní (s nehty vám ovládat příliš nepůjde) a k tomu si výrobce nemohl odpustit nešvar v podobě Fixed focusu u fotoaparátu, s nímž prostě fotky na blízko nevyfotíte ostře.

Přímou konkurenci Nokie 500 by viděl jen ve vlastních řadách telefonů, případně třeba v modelech Samsung Galaxy Mini či LG Optimus One/Me. Cenová politika je u telefonu docela rozumně nastolená, tudíž by prodejní čísla nemusela být špatná.

Aktuální cena Nokia 500 v českých e-shopech:
(Zdroj: Heureka.cz, )

 sympatický vzhled Fixed focus
 3,2″ dotykový displej horší webový prohlížeč
 1 GHz procesor
Wi-Fi, HSPA, GPS
 výměnné kryty

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."