Recenze Samsung Galaxy S10e: prosby byly vyslyšeny

Na velkolepém představení v San Francisku Samsung odhalil prémiové modely řady Galaxy S10. Jubilejní smartphony vypadají opravdu skvěle. Modely S10 a S10+ se okamžitě staly žhavými kandidáty na smartphony roku. A co Galaxy S10e? Ta je možná malinko ve stínu svých větších bratrů, to ale rozhodně “Éčku” neubírá na prémiovosti. Model S10e je totiž přesně to, po čem mnozí prahnou. Tedy smartphone s neořezanou výbavou, ale přijatelnými kompaktními rozměry. Udeřil tedy Samsung hřebíček na hlavičku a bude Galaxy S10e černým koněm letošního roku?

Je to již několik let, kdy Samsung naposledy představil Lite verzi svého vlajkového modelu. Proto je mnoho fanoušků rádo, že se letos dočkali Galaxy S10e. Je to ale odlehčená verze svých větších sourozenců? Ne, to rozhodně není. Tento model je plnohodnotnou vlajkovou lodí, která přijala jen minimum ústupků, které však většina v pohodě oželí. Na svou stranu si totiž fanoušky Galaxy S10e nezískává za svou špičkovou výbavu, ale hlavně za své rozměry a displej. Do placu tak Samsung hodil velice žhavé tělísko, které se pokusí přímo zaútočit na konkurenci – iPhone XR (recenze). Ten se stal poměrně hitem. O to samé se jihokorejský prcek pokusí taktéž. Při pohledu na papírové specifikace má pak všechny předpoklady, aby se mu to povedlo. Je tomu ale skutečně tak? Stane se Galaxy S10e hitem, nebo zůstane za očekáváním? To se dozvíte v právě začínající recenzi.

Samsung Galaxy S10e: specifikace

Konstrukcesklo a kov, 142 x 69 x 7,9 mm, 150 g, odolnost IP68
Displej5,8″, Dynamic AMOLED, 2280 x 1080 px, poměr stran 19:9, jemnost 438 ppi
Operační systémAndroid 9 Pie + One UI
Procesor8 jádrový, 2,8 GHz, Samsung Exynos 9820
Paměť6 GB RAM, 128 GB úložiště, microSD slot (až 512 GB)
Fotoaparátduální (16 + 12 Mpx), Dual Pixel, OIS, nastavitelná clona f/1.5 až f/2.4 + f/2.2, LED blesk + přední 10 Mpx, f/1.9
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
TechnologieBluetooth 5.0, USB-C, NFC, Wi-Fi, GPS, stereo reproduktory, čtečka otisků, čtečka tváře
Baterie3 100 mAh, rychlonabíjení (15 W), bezdrátové rychlonabíjení (15 W), reverzní nabíjení (9 W)
Cena a dostupnost19 499 Kč, 8. března 2019

Design a zpracování: skleněná slast

Hned na úvod si musíme zdůraznit, jak je telefon vlastně velký. Na výšku 142 milimetrů a na šířku 69 milimetrů. Do rukou tak novinka Galaxy S10e padne ihned každému. A to i v případě, že máte malé ruce. Smartphone se v jedné ruce skvěle drží i ovládá. Celkový design je navíc mírně zaoblený, což ještě více pohodlnému držení napomáhá. Po stránce zpracování je to pak veliká paráda. Samsung u tohoto modelu vsadil na skleněná záda, která přecházejí v kovový rám. Nutno také dodat, že za řadu let kdy Samsung tyto materiály používá, se mu dílenské zpracování podařilo vyšperkovat k dokonalosti. K samotnému rámu se také sluší říci, že je jasné, kde se Samsung inspiroval. Lesklá kovová úprava je velice podobná té, kterou nabízí třeba i Apple u svých iPhonů.

Přechody mezi materiály, tedy mezi zády, rámem a přední stranou, jsou pak velice dobře zpracovány, vše sedí jak má a nic neřeže do ruky. Ze zad snad vytknu je malinko vystupující modul duálního fotoaparátu. Ten je ale naštěstí umístěn uprostřed, takže se telefon při položení na stole nehoupe ze strany na stranu. Zbytek zad je designově čistý. V námi testované bílé variantě navíc telefon působí opravdu prémiově, ačkoliv velmi pěkná je i žlutá, kterou korejský výrobce přímo vystupuje proti levnějšímu z trojice aktuálních iPhonů. Při různých úhlech a nasvícení se navíc bílá mění i v jiné barvy; palec nahoru za pěkně zvládnutý efekt. Pokud se přemístíme na boky telefonu, tak na tom levém je kolébka hlasitosti, pod kterou si ještě místo našlo tlačítko pro Bixby asistenta.


Opačný bok se stal domovem zamykacího tlačítka, do kterého byla implementována čtečka otisků prstů, ke které mám asi největší výhrady. Předně hlavně kvůli její funkčnosti. Čtečka prst rozpoznala zhruba v 7 z 10 případů, což není zrovna ideální u vlajkového modelu. Navíc její umístění není nejlepší. Při držení telefonu je čtečka moc vysoko a dostupnost tak není ideální. Škoda, že není o palec níže. Na spodní hraně telefonu je přítomen USB-C konektor, 3,5mm jack a hlasitý reproduktor, který doplňuje sekundární nad displejem.

Z toho byste možná mohli usoudit, že rámeček bude poměrně velký. To ale není pravda. Samsungu se podařilo zkombinovat minimální rámečky a ještě do jednoho zabudovat reproduktor. Místo ale již není pro přední fotoaparát. To však jihokorejští inženýři vyřešili elegantním stylem. V pravém rohu displeje je totiž “díra”, tzv. průstřel, či jinými slovy kulatý výřez, ve které je právě přední fotoaparát. O displeji sice až později, ale již teď je nutno říci, že se jedná o flat displej. Poprvé od klasické Galaxy S7 (recenze) se tak setkáváme s rovným, nezahnutým displejem. Mnoho fanoušků, kteří nemají rádi zahnuté displeje, to tedy rozhodně potěší.

Displej, prostředí a baterie: malý z venku, velký uvnitř

Již zmíněné rozměry naznačují, že zde bude malý displej. Opak je ale pravdou. Samsungu se zde podařilo vměstnat nový 5,8″ Dynamic AMOLED displej s rozlišením Full HD+. Jemnost zobrazovače je tedy na skvělé úrovni, konkrétně 438 bodů na palec. Podívaná je to opravdu krásná. Malinko ji snad kazí již zmíněný průstřel. Model Galaxy S10e totiž nabízí nový displej Infinity-O. V pravém rohu je tak díra, ve které se skrývá přední fotoaparát. Nový displej Dynamic AMOLED navíc podporuje také HDR10+ a má o 40% nižší emisi modrého světla. Pokud jde o schopnosti viditelnosti na přímém sluníčkům, tak S10e sice nemůže na pár minut totálně maximalizovat jas jako Galaxy S10+ (recenze), i tak je ale viditelnost více než dobrá. Skvěle funguje také regulace jasu, nemusíte se tak o nic starat. Zpět se vrátím ještě k modrému světlu, kde nesmím zapomenout, že můžete zapnout jeho filtraci. Nechybí také časové naplánování, to znamená, že například od desáté hodiny večer do šesté ráno bude modré světlo ještě více filtrováno, tak aby bylo používání Galaxy S10e příjemné i v noci.

Displej je tak opravdu povedený, a konkurence by se mohla učit. Malou kaňkou na kráse je ale ta díra. Ne každá aplikace s výřezem tohoto typu totiž dokáže dobře pracovat, a v aplikacích třetích stran to tedy nevypadá moc dobře. V samotném systému již ale problém není, zde průstřel působí jako ryba ve vodě. Celkově pak Samsung udělal obrovský krok s novou nadstavbou One UI, jenž je založená na Androidu Pie. Hlavní myšlenkou tohoto prostředí je, aby se telefon dal ovládat co nejpohodlněji. Ve zkratce to tedy znamená, že vše důležité se odehrává ve spodní části displeje, zatímco v té horní bývá většinou nadpis. Za důsledek to má to, že Galaxy S10e je opravdu snadné ovládat jednou rukou. Celý systém je navíc neskutečně rychlý. To bylo často Samsungu vyčítáno – optimalizace systému. Nové One UI je ale naprostým opakem, a jeho používání je jedna velká radost.

 

Oproti nadstavbě Samsung Experience tak One UI prošlo velkou změnou, která ale přinesla ovoce. Hodně se toho změnilo, to co však měli uživatelé rádi, zůstalo. Například oblíbené postranní aplikace. Z okraje displeje tak stačí swipnout doprostřed, a otevře se vám nabídka s vašimi oblíbenými aplikacemi. Naopak přepracováno bylo celkové ovládání systému. Po vzoru dnešních trendů vsadil Samsung na stále populárnější gesta. Aby to ale nebylo stejné jako například u iPhonů nebo Xiaomi, tak se rozhodli jít svou vlastní cestou. Všechny gesta tedy fungují potáhnutí zespodu nahoru. Pak již jen záleží, ve které části displeje tento tah provedete. Pokud na levé straně, otevřete multitasking, ze středu se dostanete na domovskou obrazovku, a z pravého kraje se vrátíte o krok zpět. Jedná se tedy o malinko jiný přístup, než u zmíněné konkurence, a ne všem musí být při chuti, na toto ovládání je tedy nutno si zvyknout. Jste-li pak zastánci klasičtějšího ovládání, tak nemusíte zoufat. Stále je tu možnost mít na displeji klasickou trojici softwarových tlačítek.

 

A pak tu máme ještě Bixbiho. Hlasového asistenta, který má plnit jakousi roli pomocníka a vytvářet konkurenci pro též přítomný Google Assistant. Je nutné mít v telefonu dva hlasové pomocníky? Rozhodně ne. K tomu všemu, se navíc Samsung rozhodl, že pro svého Bixbiho, nasadí do telefonu také tlačítko, kterým tohoto asistenta přivoláte. Naštěstí Samsung udělal jedno velice dobré rozhodnutí, kterým si nakloní nejednoho uživatele. Bixby Button, jak se ono tlačítko jmenuje, je možno přeprogramovat. K tlačítku tak můžete přidružit jakoukoliv aplikaci. Jedním stisknutím tak lze například otevřít fotoaparát, galerii nebo i Facebook. Zkrátka aplikaci, kterou chcete mít vždy při ruce.

 

Mezi mnohými nadšenci do mobilních technologií panuje fakt, že Galaxy S10e je jakousi Lite verzí modelů Galaxy S10 a Galaxy S10+ (recenze). To ale není tak úplně pravda. Vždyť uvnitř tohoto malého pracanta nalezneme to nejlepší, co si Samsung může aktuálně dovolit. V útrobách telefonu tedy tepe procesor Exynos 9820, kterému dělá společnost 6 GB paměti RAM. Dále ve výbavě nechybí třeba 128GB paměť pro data uživatele. Ve výkonnostním testu AnTuTu Benchmark si pak Galaxy S10e odnesla velice dobré skóre čítající 331 823 bodů. Telefon tak rozhodně není žádným ořezávátkem, a v klidu snese srovnání s tou nejostřejší konkurencí.

Velká sláva to ale již není s baterií. Novinka totiž od Samsungu dostala baterii s kapacitou 3 100 mAh, což na 5,8″ displej není zrovna mnoho. A bohužel je to znát. Při plné zátěži s vámi telefon vydrží zhruba od 5 hodin ráno do 5 hodin odpoledne. V tuto chvíli si již žádá píchnout do sítě. Naštěstí je ale přítomno 15W rychlonabíjení, které situaci malinko zachraňuje. Ze zhruba 10% se na plnou kapacitu baterie dostanete za cca 1 hodinu a 20 minut. Potěší také rychlé 15W bezdrátové nabíjení. A aby toho nebylo málo, je zde také funkce Wireless PowerShare, tedy jakési reverzní bezdrátové nabíjení, díky kterému můžete například dobít své chytré hodinky Galaxy Watch (recenze).

Fotoaparát: omezen tím správným způsobem

Řadu let patří Samsung mezi špičku v oblasti focení napříč všemi třídami. Modely řady S jsou pak jasným důkazem, že fotoaparáty šly Samsungu vždycky. Novinka Galaxy S10e jde samozřejmě hrdě touto cestou, a opět posouvá hranice. Nedočkali jsme se sice trojitého fotoaparátů jako u sesterských modelů Galaxy S10 a Galaxy S10+, ale “jen” duálního. Naštěstí Samsungu při vybírání fotoaparátu, který vypustí, nescházel rozum. Na zádech tak máme klasický a širokoúhlý senzor, teleobjektiv byl tedy opomenut. Hlavní snímač přitom nabízí rozlišení 12 megapixelů s pohyblivou clonou f/1.5 až f/2.4. Dále snímači nechybí technologie Dual Pixel nebo optická stabilizace obrazu (OIS). A pak tu máme sekundární širokoúhlý snímač. Ten disponuje rozlišením 16 megapixelů a clonou f/2.2. Jeho hlavní předností je ale 123° záběr, díky kterému se na vaší fotku dostane ještě více objektů.

Pokud jde o výsledky hlavního fotoaparátu, tak ty jsou opravdu famózní. Snímky jsou ostré po celé ploše a nesetkáváme se s neostrými rohy. Samotné barevné podání je také velice dobré a věrné. Tomu navíc pomáhá umělá inteligence, která rozpozná až třicet scén toho, co fotíte. Do barev však nezasahuje tak agresivně, jako umělá inteligence od Huawei. Skvěle funguje také automatické HDR. Pokud jde o makro režim, tak detaily ze zhruba deseti centimetrů nejsou pro Galaxy S10e problém. Kde malinko fotoaparát zaostává oproti konkurenci v podobě vlajkových modelů Huawei nebo Pixelů třetí generace, jsou fotky v noci. Není to špatné, to rozhodně ne, prostor pro zlepšení však určitě je. Na fotkách se vyskytuje šum, přičemž občas jsou fotky také rozmazané, a musíte vsadit na druhý pokus. Co se týče širokoúhlého objektivu, tak zde si Samsung zaslouží chválu. Pokud fotíte rozlehlý prostor, tak je efekt takzvaného rybího oka naprosto eliminován. Samotná kvalita je taktéž na dobré úrovni a nechybí ostrost ani barevná věrnost. Horší je to v menších prostorech, kde ale pravděpodobně budete širokoúhlý objektiv využívat minimálně.

Není to ale jen o focení, Galaxy S10e zvládá také velice kvalitně natáčet videa. Telefonu nedělá problém natáčet v rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu. Při tomto režimu se ale musíte obejít bez optické stabilizace obrazu. Rozlišení 4K pak podporuje také přední kamerka, která má rozlišení 10 megapixelů. Co v telefonu taktéž nalezneme, je režim superzpomaleného videa. To znamená frekvenci snímků 960 FPS v HD rozlišení. Výsledky sice nejsou kvalitativně zrovna na nejvyšší úrovni, parádu s tím ale uděláte.

Jak fotí Samsung Galaxy S10e?



Zhodnocení a konkurence

Závěrem se sluší říct, že je to konečně tady. Již řadu let mnoho fanoušků říká, že by tu chtěli mít vlajkový model v malém těle. Dosud jim tento požadavek z části plnilo jen Sony se svými modely Compact, které jsou ale již také pasé; při představení vlajkového modelu Xperia 1 jsme se kompaktní verze nedočkali. Dále se tato sorta lidí mohla mrknout po nějakém iPhonu. Aktuálně se však velkým kandidátem na koupi malého, výkoného smartphonu stává Galaxy S10e od Samsungu. Ten v sobě spojuje opravdu to nejlepší. Máme tu špičkovou výbavu, skvělý duální fotoaparát, povedený Dynamic AMOLED displej nebo skvělé konstrukční zpracování. Rozhodně potěší také maličkosti, které telefon posouvají o level výše. Tak například bezdrátové nabíjení nebo zanechání 3,5mm jack konektoru, který potěší opravdu velkou část lidí. Není ale všechno zlato co se třpytí. I Galaxy S10e má své mouchy. Asi největší nevýhoda telefonu je jeho výdrž na jedno nabití, která je stěží jednodenní. A také čtečka otisků prstů se moc nepovedla, je příliš vysoko, přičemž úspěšnost rozpoznání není nejlepší.

Pokud vás tedy Galaxy S10e nezaujal, tak po čem se můžete porozhlédnout? Asi největší konkurence se nachází na “opačném břehu”, tedy mezi iPhony. A zde jsou hned dva. A to modely iPhone XS (recenze) a iPhone XR (recenze). Oba tyto telefony jsou poměrně kompaktní. Dále modely nabízí špičkovou výbavu i fotoaparát. Pro mnohé může mít velkou váhu také skvěle optimalizované iOS, či propracovanost ekosystému od Applu.

Pokud jde o nějakého konkurenta z říše Androidů, tak jde rozhodně o kompaktní smartphony společnosti Sony. Konkrétně Xperia XZ2 Compact. Zde se sice jedná už o skoro rok starý model, nicméně má stále co nabídnout. Tak například klasičtější design, který by mohli ocenit konzervativnější fanoušci. Dále zde máme povedený 5″ displej, Qualcomm Snapdragon 845, 4 GB RAM, 19Mpx fotoaparát nebo 2 870mAh baterii. Telefon je navíc i o něco levnější, jelikož Xperia XZ2 Compact stojí zhruba 12 000 korun. Pro moderní a progresivní zákazníky však nepředstavuje vůbec možnost, neboť až moc zapadá do doby před pár lety.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
Proč koupit?Proč nekoupit?
kompaktní rozměry slabá výdrž baterie
skvělý Dynamic AMOLED displej špatně umístěná a méně kvalitní čtečka otisků prstů
špičkový výbava
povedený duální fotoaparát
výborná konstrukce
odladěný a svižný systém

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."

Recenze Samsung Galaxy S10e: prosby byly vyslyšeny

Na velkolepém představení v San Francisku Samsung odhalil prémiové modely řady Galaxy S10. Jubilejní smartphony vypadají opravdu skvěle. Modely S10 a S10+ se okamžitě staly žhavými kandidáty na smartphony roku. A co Galaxy S10e? Ta je možná malinko ve stínu svých větších bratrů, to ale rozhodně “Éčku” neubírá na prémiovosti. Model S10e je totiž přesně to, po čem mnozí prahnou. Tedy smartphone s neořezanou výbavou, ale přijatelnými kompaktními rozměry. Udeřil tedy Samsung hřebíček na hlavičku a bude Galaxy S10e černým koněm letošního roku?

Tip: Recenze Samsung Galaxy S10+: to nejlepší ve velkém těle?

Je to již několik let, kdy Samsung naposledy představil Lite verzi svého vlajkového modelu. Proto je mnoho fanoušků rádo, že se letos dočkali Galaxy S10e. Je to ale odlehčená verze svých větších sourozenců? Ne, to rozhodně není. Tento model je plnohodnotnou vlajkovou lodí, která přijala jen minimum ústupků, které však většina v pohodě oželí. Na svou stranu si totiž fanoušky Galaxy S10e nezískává za svou špičkovou výbavu, ale hlavně za své rozměry a displej. Do placu tak Samsung hodil velice žhavé tělísko, které se pokusí přímo zaútočit na konkurenci – iPhone XR (recenze). Ten se stal poměrně hitem. O to samé se jihokorejský prcek pokusí taktéž. Při pohledu na papírové specifikace má pak všechny předpoklady, aby se mu to povedlo. Je tomu ale skutečně tak? Stane se Galaxy S10e hitem, nebo zůstane za očekáváním? To se dozvíte v právě začínající recenzi.

Samsung Galaxy S10e: specifikace

Konstrukcesklo a kov, 142 x 69 x 7,9 mm, 150 g, odolnost IP68
Displej5,8″, Dynamic AMOLED, 2280 x 1080 px, poměr stran 19:9, jemnost 438 ppi
Operační systémAndroid 9 Pie + One UI
Procesor8 jádrový, 2,8 GHz, Samsung Exynos 9820
Paměť6 GB RAM, 128 GB úložiště, microSD slot (až 512 GB)
Fotoaparátduální (16 + 12 Mpx), Dual Pixel, OIS, nastavitelná clona f/1.5 až f/2.4 + f/2.2, LED blesk + přední 10 Mpx, f/1.9
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
TechnologieBluetooth 5.0, USB-C, NFC, Wi-Fi, GPS, stereo reproduktory, čtečka otisků, čtečka tváře
Baterie3 100 mAh, rychlonabíjení (15 W), bezdrátové rychlonabíjení (15 W), reverzní nabíjení (9 W)
Cena a dostupnost19 499 Kč, 8. března 2019

Design a zpracování: skleněná slast

Hned na úvod si musíme zdůraznit, jak je telefon vlastně velký. Na výšku 142 milimetrů a na šířku 69 milimetrů. Do rukou tak novinka Galaxy S10e padne ihned každému. A to i v případě, že máte malé ruce. Smartphone se v jedné ruce skvěle drží i ovládá. Celkový design je navíc mírně zaoblený, což ještě více pohodlnému držení napomáhá. Po stránce zpracování je to pak veliká paráda. Samsung u tohoto modelu vsadil na skleněná záda, která přecházejí v kovový rám. Nutno také dodat, že za řadu let kdy Samsung tyto materiály používá, se mu dílenské zpracování podařilo vyšperkovat k dokonalosti. K samotnému rámu se také sluší říci, že je jasné, kde se Samsung inspiroval. Lesklá kovová úprava je velice podobná té, kterou nabízí třeba i Apple u svých iPhonů.

Přechody mezi materiály, tedy mezi zády, rámem a přední stranou, jsou pak velice dobře zpracovány, vše sedí jak má a nic neřeže do ruky. Ze zad snad vytknu je malinko vystupující modul duálního fotoaparátu. Ten je ale naštěstí umístěn uprostřed, takže se telefon při položení na stole nehoupe ze strany na stranu. Zbytek zad je designově čistý. V námi testované bílé variantě navíc telefon působí opravdu prémiově, ačkoliv velmi pěkná je i žlutá, kterou korejský výrobce přímo vystupuje proti levnějšímu z trojice aktuálních iPhonů. Při různých úhlech a nasvícení se navíc bílá mění i v jiné barvy; palec nahoru za pěkně zvládnutý efekt. Pokud se přemístíme na boky telefonu, tak na tom levém je kolébka hlasitosti, pod kterou si ještě místo našlo tlačítko pro Bixby asistenta.


Opačný bok se stal domovem zamykacího tlačítka, do kterého byla implementována čtečka otisků prstů, ke které mám asi největší výhrady. Předně hlavně kvůli její funkčnosti. Čtečka prst rozpoznala zhruba v 7 z 10 případů, což není zrovna ideální u vlajkového modelu. Navíc její umístění není nejlepší. Při držení telefonu je čtečka moc vysoko a dostupnost tak není ideální. Škoda, že není o palec níže. Na spodní hraně telefonu je přítomen USB-C konektor, 3,5mm jack a hlasitý reproduktor, který doplňuje sekundární nad displejem.

Z toho byste možná mohli usoudit, že rámeček bude poměrně velký. To ale není pravda. Samsungu se podařilo zkombinovat minimální rámečky a ještě do jednoho zabudovat reproduktor. Místo ale již není pro přední fotoaparát. To však jihokorejští inženýři vyřešili elegantním stylem. V pravém rohu displeje je totiž “díra”, tzv. průstřel, či jinými slovy kulatý výřez, ve které je právě přední fotoaparát. O displeji sice až později, ale již teď je nutno říci, že se jedná o flat displej. Poprvé od klasické Galaxy S7 (recenze) se tak setkáváme s rovným, nezahnutým displejem. Mnoho fanoušků, kteří nemají rádi zahnuté displeje, to tedy rozhodně potěší.

Displej, prostředí a baterie: malý z venku, velký uvnitř

Již zmíněné rozměry naznačují, že zde bude malý displej. Opak je ale pravdou. Samsungu se zde podařilo vměstnat nový 5,8″ Dynamic AMOLED displej s rozlišením Full HD+. Jemnost zobrazovače je tedy na skvělé úrovni, konkrétně 438 bodů na palec. Podívaná je to opravdu krásná. Malinko ji snad kazí již zmíněný průstřel. Model Galaxy S10e totiž nabízí nový displej Infinity-O. V pravém rohu je tak díra, ve které se skrývá přední fotoaparát. Nový displej Dynamic AMOLED navíc podporuje také HDR10+ a má o 40% nižší emisi modrého světla. Pokud jde o schopnosti viditelnosti na přímém sluníčkům, tak S10e sice nemůže na pár minut totálně maximalizovat jas jako Galaxy S10+ (recenze), i tak je ale viditelnost více než dobrá. Skvěle funguje také regulace jasu, nemusíte se tak o nic starat. Zpět se vrátím ještě k modrému světlu, kde nesmím zapomenout, že můžete zapnout jeho filtraci. Nechybí také časové naplánování, to znamená, že například od desáté hodiny večer do šesté ráno bude modré světlo ještě více filtrováno, tak aby bylo používání Galaxy S10e příjemné i v noci.

Displej je tak opravdu povedený, a konkurence by se mohla učit. Malou kaňkou na kráse je ale ta díra. Ne každá aplikace s výřezem tohoto typu totiž dokáže dobře pracovat, a v aplikacích třetích stran to tedy nevypadá moc dobře. V samotném systému již ale problém není, zde průstřel působí jako ryba ve vodě. Celkově pak Samsung udělal obrovský krok s novou nadstavbou One UI, jenž je založená na Androidu Pie. Hlavní myšlenkou tohoto prostředí je, aby se telefon dal ovládat co nejpohodlněji. Ve zkratce to tedy znamená, že vše důležité se odehrává ve spodní části displeje, zatímco v té horní bývá většinou nadpis. Za důsledek to má to, že Galaxy S10e je opravdu snadné ovládat jednou rukou. Celý systém je navíc neskutečně rychlý. To bylo často Samsungu vyčítáno – optimalizace systému. Nové One UI je ale naprostým opakem, a jeho používání je jedna velká radost.

 

Oproti nadstavbě Samsung Experience tak One UI prošlo velkou změnou, která ale přinesla ovoce. Hodně se toho změnilo, to co však měli uživatelé rádi, zůstalo. Například oblíbené postranní aplikace. Z okraje displeje tak stačí swipnout doprostřed, a otevře se vám nabídka s vašimi oblíbenými aplikacemi. Naopak přepracováno bylo celkové ovládání systému. Po vzoru dnešních trendů vsadil Samsung na stále populárnější gesta. Aby to ale nebylo stejné jako například u iPhonů nebo Xiaomi, tak se rozhodli jít svou vlastní cestou. Všechny gesta tedy fungují potáhnutí zespodu nahoru. Pak již jen záleží, ve které části displeje tento tah provedete. Pokud na levé straně, otevřete multitasking, ze středu se dostanete na domovskou obrazovku, a z pravého kraje se vrátíte o krok zpět. Jedná se tedy o malinko jiný přístup, než u zmíněné konkurence, a ne všem musí být při chuti, na toto ovládání je tedy nutno si zvyknout. Jste-li pak zastánci klasičtějšího ovládání, tak nemusíte zoufat. Stále je tu možnost mít na displeji klasickou trojici softwarových tlačítek.

 

A pak tu máme ještě Bixbiho. Hlasového asistenta, který má plnit jakousi roli pomocníka a vytvářet konkurenci pro též přítomný Google Assistant. Je nutné mít v telefonu dva hlasové pomocníky? Rozhodně ne. K tomu všemu, se navíc Samsung rozhodl, že pro svého Bixbiho, nasadí do telefonu také tlačítko, kterým tohoto asistenta přivoláte. Naštěstí Samsung udělal jedno velice dobré rozhodnutí, kterým si nakloní nejednoho uživatele. Bixby Button, jak se ono tlačítko jmenuje, je možno přeprogramovat. K tlačítku tak můžete přidružit jakoukoliv aplikaci. Jedním stisknutím tak lze například otevřít fotoaparát, galerii nebo i Facebook. Zkrátka aplikaci, kterou chcete mít vždy při ruce.

 

Mezi mnohými nadšenci do mobilních technologií panuje fakt, že Galaxy S10e je jakousi Lite verzí modelů Galaxy S10 a Galaxy S10+ (recenze). To ale není tak úplně pravda. Vždyť uvnitř tohoto malého pracanta nalezneme to nejlepší, co si Samsung může aktuálně dovolit. V útrobách telefonu tedy tepe procesor Exynos 9820, kterému dělá společnost 6 GB paměti RAM. Dále ve výbavě nechybí třeba 128GB paměť pro data uživatele. Ve výkonnostním testu AnTuTu Benchmark si pak Galaxy S10e odnesla velice dobré skóre čítající 331 823 bodů. Telefon tak rozhodně není žádným ořezávátkem, a v klidu snese srovnání s tou nejostřejší konkurencí.

Velká sláva to ale již není s baterií. Novinka totiž od Samsungu dostala baterii s kapacitou 3 100 mAh, což na 5,8″ displej není zrovna mnoho. A bohužel je to znát. Při plné zátěži s vámi telefon vydrží zhruba od 5 hodin ráno do 5 hodin odpoledne. V tuto chvíli si již žádá píchnout do sítě. Naštěstí je ale přítomno 15W rychlonabíjení, které situaci malinko zachraňuje. Ze zhruba 10% se na plnou kapacitu baterie dostanete za cca 1 hodinu a 20 minut. Potěší také rychlé 15W bezdrátové nabíjení. A aby toho nebylo málo, je zde také funkce Wireless PowerShare, tedy jakési reverzní bezdrátové nabíjení, díky kterému můžete například dobít své chytré hodinky Galaxy Watch (recenze).

Fotoaparát: omezen tím správným způsobem

Řadu let patří Samsung mezi špičku v oblasti focení napříč všemi třídami. Modely řady S jsou pak jasným důkazem, že fotoaparáty šly Samsungu vždycky. Novinka Galaxy S10e jde samozřejmě hrdě touto cestou, a opět posouvá hranice. Nedočkali jsme se sice trojitého fotoaparátů jako u sesterských modelů Galaxy S10 a Galaxy S10+, ale “jen” duálního. Naštěstí Samsungu při vybírání fotoaparátu, který vypustí, nescházel rozum. Na zádech tak máme klasický a širokoúhlý senzor, teleobjektiv byl tedy opomenut. Hlavní snímač přitom nabízí rozlišení 12 megapixelů s pohyblivou clonou f/1.5 až f/2.4. Dále snímači nechybí technologie Dual Pixel nebo optická stabilizace obrazu (OIS). A pak tu máme sekundární širokoúhlý snímač. Ten disponuje rozlišením 16 megapixelů a clonou f/2.2. Jeho hlavní předností je ale 123° záběr, díky kterému se na vaší fotku dostane ještě více objektů.

Pokud jde o výsledky hlavního fotoaparátu, tak ty jsou opravdu famózní. Snímky jsou ostré po celé ploše a nesetkáváme se s neostrými rohy. Samotné barevné podání je také velice dobré a věrné. Tomu navíc pomáhá umělá inteligence, která rozpozná až třicet scén toho, co fotíte. Do barev však nezasahuje tak agresivně, jako umělá inteligence od Huawei. Skvěle funguje také automatické HDR. Pokud jde o makro režim, tak detaily ze zhruba deseti centimetrů nejsou pro Galaxy S10e problém. Kde malinko fotoaparát zaostává oproti konkurenci v podobě vlajkových modelů Huawei nebo Pixelů třetí generace, jsou fotky v noci. Není to špatné, to rozhodně ne, prostor pro zlepšení však určitě je. Na fotkách se vyskytuje šum, přičemž občas jsou fotky také rozmazané, a musíte vsadit na druhý pokus. Co se týče širokoúhlého objektivu, tak zde si Samsung zaslouží chválu. Pokud fotíte rozlehlý prostor, tak je efekt takzvaného rybího oka naprosto eliminován. Samotná kvalita je taktéž na dobré úrovni a nechybí ostrost ani barevná věrnost. Horší je to v menších prostorech, kde ale pravděpodobně budete širokoúhlý objektiv využívat minimálně.

Není to ale jen o focení, Galaxy S10e zvládá také velice kvalitně natáčet videa. Telefonu nedělá problém natáčet v rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu. Při tomto režimu se ale musíte obejít bez optické stabilizace obrazu. Rozlišení 4K pak podporuje také přední kamerka, která má rozlišení 10 megapixelů. Co v telefonu taktéž nalezneme, je režim superzpomaleného videa. To znamená frekvenci snímků 960 FPS v HD rozlišení. Výsledky sice nejsou kvalitativně zrovna na nejvyšší úrovni, parádu s tím ale uděláte.

Jak fotí Samsung Galaxy S10e?



Zhodnocení a konkurence

Závěrem se sluší říct, že je to konečně tady. Již řadu let mnoho fanoušků říká, že by tu chtěli mít vlajkový model v malém těle. Dosud jim tento požadavek z části plnilo jen Sony se svými modely Compact, které jsou ale již také pasé; při představení vlajkového modelu Xperia 1 jsme se kompaktní verze nedočkali. Dále se tato sorta lidí mohla mrknout po nějakém iPhonu. Aktuálně se však velkým kandidátem na koupi malého, výkoného smartphonu stává Galaxy S10e od Samsungu. Ten v sobě spojuje opravdu to nejlepší. Máme tu špičkovou výbavu, skvělý duální fotoaparát, povedený Dynamic AMOLED displej nebo skvělé konstrukční zpracování. Rozhodně potěší také maličkosti, které telefon posouvají o level výše. Tak například bezdrátové nabíjení nebo zanechání 3,5mm jack konektoru, který potěší opravdu velkou část lidí. Není ale všechno zlato co se třpytí. I Galaxy S10e má své mouchy. Asi největší nevýhoda telefonu je jeho výdrž na jedno nabití, která je stěží jednodenní. A také čtečka otisků prstů se moc nepovedla, je příliš vysoko, přičemž úspěšnost rozpoznání není nejlepší.

Pokud vás tedy Galaxy S10e nezaujal, tak po čem se můžete porozhlédnout? Asi největší konkurence se nachází na “opačném břehu”, tedy mezi iPhony. A zde jsou hned dva. A to modely iPhone XS (recenze) a iPhone XR (recenze). Oba tyto telefony jsou poměrně kompaktní. Dále modely nabízí špičkovou výbavu i fotoaparát. Pro mnohé může mít velkou váhu také skvěle optimalizované iOS, či propracovanost ekosystému od Applu.

Pokud jde o nějakého konkurenta z říše Androidů, tak jde rozhodně o kompaktní smartphony společnosti Sony. Konkrétně Xperia XZ2 Compact. Zde se sice jedná už o skoro rok starý model, nicméně má stále co nabídnout. Tak například klasičtější design, který by mohli ocenit konzervativnější fanoušci. Dále zde máme povedený 5″ displej, Qualcomm Snapdragon 845, 4 GB RAM, 19Mpx fotoaparát nebo 2 870mAh baterii. Telefon je navíc i o něco levnější, jelikož Xperia XZ2 Compact stojí zhruba 12 000 korun. Pro moderní a progresivní zákazníky však nepředstavuje vůbec možnost, neboť až moc zapadá do doby před pár lety.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
Proč koupit?Proč nekoupit?
kompaktní rozměry slabá výdrž baterie
skvělý Dynamic AMOLED displej špatně umístěná a méně kvalitní čtečka otisků prstů
špičkový výbava
povedený duální fotoaparát
výborná konstrukce
odladěný a svižný systém

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."