Recenze Apple iPhone 8: sourozenecký boj na obzoru

Kalifornská společnost Apple má za sebou další úspěšný rok. Podařilo se ji stabilizovat odvětví iPadů, vydat iOS 11 a hlavně představit hned tři nové jablečné smartphony. Ačkoliv svět upírá zrak především k novátorskému modelu X, Apple vchází na bojiště i se základním iPhonem 8. Má ale tento po několik let téměř stejný telefon ještě šanci uspět v lítém souboji s vlastním bratrem?

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Ačkoliv Apple v posledních letech upouští od své obvyklé tradičnosti, stále zůstává několik polí, kde se drží věrných zvyklostí. Sem bychom zařadili především pojmenovávání svých produktů, zvláště pak iPhonů. Jsme naučení, že po iPhonu s klasickým číselným pojmenováním přichází generace s přídomkem “S”. U letošních modelů však tato filosofie nefunguje. Namísto iPhonu 7S, potažmo 7S Plus, Apple představil hned iPhone 8 a 8 Plus. Jakožto řešení se nabízí pochopitelně možný větší technologický úkrok oproti loňské “sedmičkové” generaci. Vtip je ale v tom, že, pomineme-li vcelku revoluční iPhone X, tak se letos moc výrazných změn neudálo. Během mého testování iPhonu 8 jsem se pokusil zaměřit na ty nejpodstatnější, kterými se nové iPhony odlišují od minulé generace. Pojďme si je postupně projít.

iPhone 8: specifikace

Konstrukceskleněno-kovové tělo, 134 x 67 x 7,3 mm, 148 g, voděodolnost a prachotěstnost
Displej4,7″, IPS LCD, 3D Touch, 1334 x 750 px, jemnost 326 ppi
Operační systémiOS 11
Procesor6 jádrový, 2,4 GHz, Apple A11 Bionic
Paměť2 GB RAM, 64/256 GB úložiště, nemá microSD slot
Fotoaparát12 Mpx, 4x blesk, OIS, f/1.8 + přední 7 Mpx
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
TechnologieBluetooth 5.0, Lightning, Wi-Fi, GPS, NFC (Apple Pay), čtečka otisků prstů, stereo reproduktory
Baterie1 821 mAh
Cena a dostupnostod 20 990 Kč, 29. září 2017

Design a zpracování: sklo a zase sklo

První výrazná inovace se přihodila přímo na těle iPhonu. Lehký hliník na zádech nahradilo sklo, díky kterému je nová “osmička” o něco těžší, ale stojí to za to, protože sklo je na dotek mnohem hodnotnější než hliník, kterého jsme se již z produktů kalifornského obra namlsali dosyta. Bohužel tato inovace je takovou “inovací” s opravdu velkými uvozovkami. Je to první a hned poslední výrazná změna designu, která se u letošní generace objevila. Bohužel, nebo bohudík, záleží na úhlu pohledu, tato změna nakonec přijít musela, Apple totiž do svých letošních iPhonů vsadil cívku pro bezdrátové nabíjení, která by se s nabíječkou přes hliník nespojila; sklo je tedy nejen efektní, ale i efektivní novinkou letošních iPhonů.

V řeči čísel se sice iPhone 8 v porovnání s minulou “sedmičkovou” generací změnil, ale jednak skutečně jen lehce a jednak spíše k horšímu. Je nepatrně tlustší, 7,3 mm, vyšší a vlastně i širší, ale to vše v součtu o pár desetin milimetru, což ve finále vlastně žádný skutečný rozdíl nevytváří. Na zádech se, kromě zmiňovaného skla, třpytí ještě jedna drobounká změna, které si navíc všimnou jen skuteční perfekcionisté. Mám na mysli čočku fotoaparátu. U loňského iPhonu 7 (recenze) je čočka tak pofidérně vypouklá i s vcelku velkou plochou hliníku kolem sebe. Kamera iPhonu 8 je stále lehce nad úroveň zad a například při položení smartphonu na rovný povrch se ještě pořád divně kolíbá; na to už si holt budeme muset zvyknout. Jde mi spíše o čočku, která, jak říkám, vystupuje, ale je chráněna kroužkem z hliníku, který působí na celoskleněných zádech jako velmi pěkný kontrastní prvek a designu přidává plusové body.

Zásluhou nového materiálu na zádech alespoň konečně vynikne bílá varianta, která doplňuje černou a zlatou barevnou mutaci, a která je na zádech opravdu bílá; téměř jako za dob skleněných zad z generací iPhone 4 a 4S. Jinak se ale design celého přístroje skutečně nezměnil a z přední strany lze telefon zaměnit nejen s o rok starším iPhonem 7, nýbrž klidně i s mnohem staršími modely 6 a 6S, které sice také ve statistikách skrývají mikroskopické změny v rozměrech, nicméně opticky jsou si telefony podobné jako vejce vejci. To je bohužel asi jediná opravdu velká výtka – iPhone 8 je nový telefon se starým designem. Vše ostatní je nadmíru v pořádku: oblíbený přepínač tichého režimu je dobře nahmatatelný i poslepu, stejně na tom jsou i postranní tlačítka na regulaci hlasitosti, nemluvě o zamykacím tlačítku a tlačítku Home, které podporuje 3D Touch funkci, tudíž jej nemačkáte doslova a nemusíte tak po čase používání řešit obligátní problém s promáčknutým Home Buttonem; o čtečce otisků prstů Touch ID ani nemluvě – je rychlá, pohotová a spolehlivá. Bát se nemusí ani fanoušci vodních radovánek, neboť, podobně jako loňská generace, i nový iPhone 8 splňuje certifikaci IP67, která jej chrání před prachem i vodou.

Někdo by si jistě mohl postesknout nad chybějícím sluchátkovým konektorem či nad skutečně velkými rámečky kolem displeje. Upřímně, na 3,5mm Jack si po chvíli ani nevzpomenete, neboť v balení pochopitelně dostanete oblíbená sluchátka EarPods (která stále hrají lepší průměr) s konektorem Lightning, případně i slušivou redukci, díky které můžete poslouchat i ze svých vlastních sluchátek. Jistou alternativou jsou také bezdrátová Bluetooth sluchátka, tam se ale cenovka pohybuje vysoko nad cenou originálních EarPods. Displej je kapitolka sama pro sebe, také se mu budu patřičně věnovat, ale krátce jen o jeho estetické funkci. Jako svůj primární telefon používám čtyři roky starý iPhone 5S. Říkal jsem si, že změna přece nemůže být tak markantní. Omyl. Pár dní mi trvalo, než jsem se naučil iPhone 8 používat jednou rukou. Abych pravdu řekl, iPhone 8 je velký telefon. Zbytečně moc velký, rámečky kolem displeje jsou tlusté a to i když pominu, že se pomalu přehupujeme do éry smartphonů bez rámečků. Nevyužitého místa na přední straně je prostě škoda a “bezrámečkový” bratříček iPhone X to v recenzích naší “osmičce” pěkně spočítá.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Kalifornská společnost Apple má za sebou další úspěšný rok. Podařilo se ji stabilizovat odvětví iPadů, vydat iOS 11 a hlavně představit hned tři nové jablečné smartphony. Ačkoliv svět upírá zrak především k novátorskému modelu X, Apple vchází na bojiště i se základním iPhonem 8. Má ale tento po několik let téměř stejný telefon ještě šanci uspět v lítém souboji s vlastním bratrem?

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Displej, prostředí, baterie: True Tone displej a kopa výkonu

Displej je vcelku s podivem jedna z těch větších inovací, i když, jak si ukážeme, ve finále přináší pouze jednu zřetelnou změnu. Tím hlavním aspektem, kterým se iPhone 8 vymezuje oproti ostatním předešlým generacím “jablíček”, je technologie, kterou Apple nazývá True Tone. Tato funkce v iOS 11 pomocí senzorů snímá okolní světlo, podle kterého nejen upravuje automatický jas, ale především reguluje teplotu barev na displeji. Takhle v teorii to moc neřekne, ale vězte, že v praxi je změna patrná hned na první pohled. Zvláště když jsem měl možnost přímého porovnání s iPhonem 7, který tuto vlastnost do vínku nedostal. Barvy na displeji iPhonu 7 na první pohled působí studeněji a pochmurněji, než na mém iPhonu 8, který si s barevným spektrem umí pěkně pohrát a pohled na displej je tak jedna radost. Přitom barvičky nejsou nijak přehrané či nereálné, jako v případě OLED displejů; iPhone 8 totiž ještě stále disponuje IPS LCD displejem a OLED panely si Apple připravil až pro příští generace, včetně opěvovaného iPhonu X. Technologický krok kupředu v podobě True Tone displeje tak hodnotím jednoznačně kladně, už jen proto, že při konzumaci obsahu si nejednou řeknete, jak pěkný displej Apple u nového iPhonu 8 vytvořil. A je to svatá pravda.

Jak jsem ale nastínil, co se displeje týče, je to jediná zásadní změna. Nakonec vás to ale vůbec nemusí mrzet, neboť již u iPhonu 7 byl displej na skvělé úrovni a tento fakt se promítá i do nové generace jablečných přístrojů. Zůstává tak ideální velikost displeje 4,7″, taktéž na dnešní poměry již trochu nízké rozlišení 1334 x 750 pixelů, které vás ale i tak ohromí svou ostrostí, dost možná i díky tomu, že jemnost displeje 326 ppi s klidem spadá pod technologii, jenž Apple říká Retina Display.

   

O fungování iPhonu se stará pochopitelně operační systém iOS 11 (recenze), v době psaní recenze aktualizovatelný na verzi 11.1.1. Na ten jsme si všichni postupně udělali vlastní obrázek, nicméně já mám za to, že i přes několik nepříjemných chyb se stále jedná o rychlý, přehledný, chytlavý a neskutečně líbivý systém. V několika bodech si můžeme zmínit jeho největší zlepšení i novinky, které přináší, ale nepochybuji o tom, že jste o změnách v systému již slyšeli a řada z vás jej používá. Tak tedy: jednou z těch nejzásadnějších změn je nové ovládací centrum, které má lehce bublinkový vizuál a je taktéž připraveno na 3D Touch. Další změny se odehrály v několika aplikacích, jako je tomu u nového vizuálu Podcastů či lehce upravené Apple Music. Celkový redesign pak postihl obchod s aplikacemi App Store, který nově nabízí i denní výběr zajímavých aplikací a tipů.

   

Zmínit si zaslouží i schopnost 3D Touch a haptická odezva. Tato dvě vylepšení se postupně objevují již od iPhonu 6S (recenze) a nutno uznat, že změny v ovládání a ve vnímání celého systému skutečně stojí za to. I když 3D Touch mnohdy nahrazuje klasické delší podržení, které známe ze starších iPhonů, vůbec to nevadí a “promačkávat” displej je stále zábava. Obzvláště pak, když zjistíte, že je akce doplněna příjemnou haptickou odezvou, tedy jakousi lehkou vibrací, která vám naznačí, že jste úkon provedli správně. Tyto vibrace se vznáší celým systémem a jejich lehkost a taktnost vás překvapí například u notifikací nebo při psaní na klávesnici. Dojmy z 3D Touch a haptického brnění mám veskrze kladné, fakticky mě tyto novinky ihned okouzlily a těžko se mi bude vracet na displej, který nelze “promačkávat”.

   

Poslední zajímavou novinkou, kterou nabízí iOS 11 ve spojení s iPhonem 8 (a potažmo i iPhonem 8 Plus a iPhonem X) je AR Kit. Na něm Apple pracuje již nějakou dobu, a chtělo to silný hardware, který se v nových iPhonech konečně objevuje. Mám na mysli především značně silný procesor Apple A11 Bionic, který dokáže naprosto s přehledem ukočírovat plynulé procházení operačním systémem a poradí si i s opravdu náročnými aplikacemi či právě rozšířenou realitou. Obchod s aplikacemi App Store nabízí již slušný počet aplikací využívajících právě výkon čipsetu A11 Bionic pro zábavu s rozšířenou realitou. Síla nových iPhonů je zkrátka ve výkonu a prokazují to všechny tři letos představené modely. Pro podtržení mého tvrzení skvěle poslouží benchmark Antutu, který mi na iPhonu 8 naměřil velice pěkných 212 071 bodů, což je zhruba o 60 tisíc bodů lepší výkon než u loňského iPhonu 7. Nenapadá mě nic jiného než konstatování, že po stránce výkonu iPhone 8 zaznamenal skutečně velký posun vpřed.

   

Ještě chvíli se ale ve vnitřnostech naší “osmičky” vrtat budeme. Na řadu totiž přichází velmi oblíbené téma: baterie. Kdybych vám tady baterii iPhonu 8 vychválil do nebes, jistě byste mi nevěřili a dobře byste udělali. Pojďme na chvíli do světa čísel a odhadů: baterie v iPhonu 8 se pyšní hodnotou 1821 mAh, což je málo a je to bůhví proč o 100 mAh méně než u loňského modelu. Ale neházejme flintu do žita. Při běžném používání by vám iPhone 8 měl vydržet den, případně den a půl. Zásadním problémem výdrže je ale iOS 11. Chtěl jsem si mou zásadní výtku k systému nechat až do této části, neboť se hodí právě ve chvíli, kdy je řeč o výdrži. iOS 11 i po několika opravných balíčcích stále tahá z iPhonu zbytečné množství výkonu a baterie se tak velmi rychle unaví a vybije. Malou útěchou k těmto nesnázím může být funkce rychlonabíjení, které iPhone 8 umí, ale vyžaduje to investici do speciální nabíječky, kterou vám ve finále nikdo nedoporučí, protože není zrovna šetrná k baterii a spořádá více nabíjecích cyklů, než obvyklé nabíjení klasickou dodávanou nabíječkou.

Klidně si pojďme zrekapitulovat můj průměrný den. Ráno v 5:30 vstávám a odpojuji iPhone z nabíječky (ten má v tento moment plný počet procent). Chvíli po šesté odcházím z domu a Wi-Fi připojení střídám za mobilní data; ta jsou pro baterii velký strašák a také před nimi patřičně ustupuje. Teď už jen záleží, jak moc během dne data využívám. Když se to pokusím shrnout, zjistím, že jsem dostupný na Facebook Messengeru, nějaké to procento spolkne i prohlížeč, sociální sítě, jeden nebo dva telefonáty, poslech z Apple Music, cvaknout pár fotek a než se nadějete, je den pryč, na hodinách se leskne 18. hodina, jsem na cestě domů a na iPhonu 8 svítí zlověstné upozornění o posledních 20 % baterie. Uznávám, byly i výkyvy, kdy jsem například přijel domů dříve a iPhone držel krásných 30 %, ale našly se i okamžiky, kdy jsem již v průběhu dne musel tahat powerbanku, jinak bych iPhone domů živý nedostal.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Kalifornská společnost Apple má za sebou další úspěšný rok. Podařilo se ji stabilizovat odvětví iPadů, vydat iOS 11 a hlavně představit hned tři nové jablečné smartphony. Ačkoliv svět upírá zrak především k novátorskému modelu X, Apple vchází na bojiště i se základním iPhonem 8. Má ale tento po několik let téměř stejný telefon ještě šanci uspět v lítém souboji s vlastním bratrem?

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Fotoaparát: elita mezi fotomobily

Věřím, že teď velkou spoustu z vás rozveselím, neboť podle mě je fotoaparát a kamera tím nejlepším aspektem nového iPhonu 8. Naše základní “osmička” to nemá jednoduché. Její dva bratříčci nabízí téměř o úroveň lepší fotoaparát, i přesto jsou ale schopnosti iPhonu 8 fotit na skvělé úrovni. Jen pro ujasnění, nejsem žádný přehnaný fotograf, nikdy jsem nevlastnil zrcadlovku či větší foťák pro poloprofesionály. Jsem jednoduše amatér, kterého ale baví fotit, zvláště když fotky, které uděláte, stojí za to. A to se dostáváme k hlavní přednosti fotoaparátu u iPhonu 8. Je mu jedno, jak moc dobře umíte zacházet s fotícími přístroji – iPhone 8 totiž udělá poloprofíka z leckoho. A fotit s iPhonem 8 vás rozhodně bude bavit, protože, přesně jak říkám, ať jste sebehorší fotograf, vyšlé fotky nakonec vypadají celkem dobře.

Odpůrci Applu jistě mohou přijít s tím, že kamera iPhonu 8 má pouhých 12 Mpx, ale to je již po několik let pouze cifra, která v praxi neurčuje nic. Fotoaparát bychom tedy měli vyřešený, ale pokud vám to ještě nestačilo, doplním, že velké oblibě se u mě těšila funkce Live Photos, která zachytí okamžik před a po stisknutí spouště. Prohlížet si potom “videa” vašich pózujících přátel nebo davu je velká zábava. Vraťme se ještě ale ke kameře a zaměřme se na natáčení videí. Již v minulé generaci iPhone 7 dokázal natáčet obsah ve 4K rozlišení. To pochopitelně pokračuje i u iPhonu 8, jenže s tím rozdílem, že nově můžete natáčet ve 4K až s 60 snímky za vteřinu, namísto 30 u iPhonu 7. Svůj podíl na tom má výkonný procesor A11 Bionic, ale to nic nemění na tom, že natočený obsah ve 4K rozlišení a 60 fps vypadá naprosto skvěle, a to i na 4,7″ displeji iPhonu; nemluvě o možnosti poslat video na 4K televizi pomocí Apple TV. iPhony zkrátka vždy patřily ke špičce mezi fotomobily a letošní modely se opět po právu řadí k nejlepším fotomobilům, které můžete sehnat.

Jak fotí iPhone 8?

  

  

  

  

Zhodnocení

Co říci závěrem? Pravdepodobně ode mě chcete slyšet, jestli se vyplatí koupit iPhone 8, či nikoliv. Odpověď ale není tak docela jednotvárná. Pokud vlastníte iPhone 7, jste s ním nepochybně spokojeni a výměna za novější kousek rozhodně není nutná. Samozřejmě, pokud prahnete po bezdrátovém nabíjení či True Tone displeji, můžete investici zvážit. Pro starší modely, jako je iPhone 5S, iPhone SE, iPhone 6 a 6S, je situace trochu odlišná. iOS 11 není kdovíjak přívětivé k majitelům 4″ iPhonů, tudíž zde lze obměnu doporučit. Budete se ale muset potýkat s ohromným nárůstem velikosti telefonu. Naštěstí to ale není taková hrůza, zejména v porovnání s trendem velkým androidových placek. Pro uživatele iPhonů 6 a 6S bude rozhodování nejhorší. Telefon se od těchto dvou modelů nijak extra nelyší, a pakliže máte právě 6S, disponujete i technologií 3D Touch, která může být pro majitele iPhonů 6 potenciální cestou k investici. Tu ale nabízí i o řád levnější iPhone 7. Jestilže tedy dokážete oželet zranitelné sklo na zádech a spokojit se s hliníkem, dalo by se říct, že kromě iPhonu X roste “osmičce” konkurence i v iPhonu 7, po kterém najisto sáhne nemalé procento zákazníků; částečně i díky hromadnému zlevnění.

Opět se ale musíme vrátit k bodu, který jsem avizoval již v úvodu – k obrovské konkurenci ve vlastních řadách v podobě iPhonu X. Ano, cena je při dobré vůli našich prodejců klidně o 10 tisíc korun vyšší, ale iPhone 8 de facto nepřináší “nic” nového, nebo alespoň nic, co bychom již neznali. Design zůstal až na pár výjimečných bodů totožný s předešlými generacemi, což je přinejmenším ostuda a Apple si to dozajista uvědomuje, dost možná proto přináší iPhone X. Jeho cena je vysoká, ale oproti iPhonu 8 je alespoň skutečně nový; a to v plném slova smyslu. Pokud dokážete zkousnout vysokou cenu, chybějící Home Button, ikonický prvek donedávna všech smartphonů s jablkem v logu, a s ním spojenou čtečku Touch ID, nevidím důvod, proč by vám nemělo dávat větší logiku investovat do futuristické “desítky”. Neberte mě špatně, s iPhonem 8 jsem strávil dost dlouhou dobu na to, aby mě přesvědčil, že je to “malý” kapesní génius, ale v současnosti poutá více pozornosti iPhone X, a to zcela oprávněně.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
True Tone displej minimum skutečných inovací
skleněná záda zbytečně objemné rozměry
kvalitní fotoaparát stále nízká výdrž baterie
obrovský výkon

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."

Recenze Apple iPhone 8: sourozenecký boj na obzoru

Kalifornská společnost Apple má za sebou další úspěšný rok. Podařilo se ji stabilizovat odvětví iPadů, vydat iOS 11 a hlavně představit hned tři nové jablečné smartphony. Ačkoliv svět upírá zrak především k novátorskému modelu X, Apple vchází na bojiště i se základním iPhonem 8. Má ale tento po několik let téměř stejný telefon ještě šanci uspět v lítém souboji s vlastním bratrem?

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Ačkoliv Apple v posledních letech upouští od své obvyklé tradičnosti, stále zůstává několik polí, kde se drží věrných zvyklostí. Sem bychom zařadili především pojmenovávání svých produktů, zvláště pak iPhonů. Jsme naučení, že po iPhonu s klasickým číselným pojmenováním přichází generace s přídomkem “S”. U letošních modelů však tato filosofie nefunguje. Namísto iPhonu 7S, potažmo 7S Plus, Apple představil hned iPhone 8 a 8 Plus. Jakožto řešení se nabízí pochopitelně možný větší technologický úkrok oproti loňské “sedmičkové” generaci. Vtip je ale v tom, že, pomineme-li vcelku revoluční iPhone X, tak se letos moc výrazných změn neudálo. Během mého testování iPhonu 8 jsem se pokusil zaměřit na ty nejpodstatnější, kterými se nové iPhony odlišují od minulé generace. Pojďme si je postupně projít.

iPhone 8: specifikace

Konstrukceskleněno-kovové tělo, 134 x 67 x 7,3 mm, 148 g, voděodolnost a prachotěstnost
Displej4,7″, IPS LCD, 3D Touch, 1334 x 750 px, jemnost 326 ppi
Operační systémiOS 11
Procesor6 jádrový, 2,4 GHz, Apple A11 Bionic
Paměť2 GB RAM, 64/256 GB úložiště, nemá microSD slot
Fotoaparát12 Mpx, 4x blesk, OIS, f/1.8 + přední 7 Mpx
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
TechnologieBluetooth 5.0, Lightning, Wi-Fi, GPS, NFC (Apple Pay), čtečka otisků prstů, stereo reproduktory
Baterie1 821 mAh
Cena a dostupnostod 20 990 Kč, 29. září 2017

Design a zpracování: sklo a zase sklo

První výrazná inovace se přihodila přímo na těle iPhonu. Lehký hliník na zádech nahradilo sklo, díky kterému je nová “osmička” o něco těžší, ale stojí to za to, protože sklo je na dotek mnohem hodnotnější než hliník, kterého jsme se již z produktů kalifornského obra namlsali dosyta. Bohužel tato inovace je takovou “inovací” s opravdu velkými uvozovkami. Je to první a hned poslední výrazná změna designu, která se u letošní generace objevila. Bohužel, nebo bohudík, záleží na úhlu pohledu, tato změna nakonec přijít musela, Apple totiž do svých letošních iPhonů vsadil cívku pro bezdrátové nabíjení, která by se s nabíječkou přes hliník nespojila; sklo je tedy nejen efektní, ale i efektivní novinkou letošních iPhonů.

V řeči čísel se sice iPhone 8 v porovnání s minulou “sedmičkovou” generací změnil, ale jednak skutečně jen lehce a jednak spíše k horšímu. Je nepatrně tlustší, 7,3 mm, vyšší a vlastně i širší, ale to vše v součtu o pár desetin milimetru, což ve finále vlastně žádný skutečný rozdíl nevytváří. Na zádech se, kromě zmiňovaného skla, třpytí ještě jedna drobounká změna, které si navíc všimnou jen skuteční perfekcionisté. Mám na mysli čočku fotoaparátu. U loňského iPhonu 7 (recenze) je čočka tak pofidérně vypouklá i s vcelku velkou plochou hliníku kolem sebe. Kamera iPhonu 8 je stále lehce nad úroveň zad a například při položení smartphonu na rovný povrch se ještě pořád divně kolíbá; na to už si holt budeme muset zvyknout. Jde mi spíše o čočku, která, jak říkám, vystupuje, ale je chráněna kroužkem z hliníku, který působí na celoskleněných zádech jako velmi pěkný kontrastní prvek a designu přidává plusové body.

Zásluhou nového materiálu na zádech alespoň konečně vynikne bílá varianta, která doplňuje černou a zlatou barevnou mutaci, a která je na zádech opravdu bílá; téměř jako za dob skleněných zad z generací iPhone 4 a 4S. Jinak se ale design celého přístroje skutečně nezměnil a z přední strany lze telefon zaměnit nejen s o rok starším iPhonem 7, nýbrž klidně i s mnohem staršími modely 6 a 6S, které sice také ve statistikách skrývají mikroskopické změny v rozměrech, nicméně opticky jsou si telefony podobné jako vejce vejci. To je bohužel asi jediná opravdu velká výtka – iPhone 8 je nový telefon se starým designem. Vše ostatní je nadmíru v pořádku: oblíbený přepínač tichého režimu je dobře nahmatatelný i poslepu, stejně na tom jsou i postranní tlačítka na regulaci hlasitosti, nemluvě o zamykacím tlačítku a tlačítku Home, které podporuje 3D Touch funkci, tudíž jej nemačkáte doslova a nemusíte tak po čase používání řešit obligátní problém s promáčknutým Home Buttonem; o čtečce otisků prstů Touch ID ani nemluvě – je rychlá, pohotová a spolehlivá. Bát se nemusí ani fanoušci vodních radovánek, neboť, podobně jako loňská generace, i nový iPhone 8 splňuje certifikaci IP67, která jej chrání před prachem i vodou.

Někdo by si jistě mohl postesknout nad chybějícím sluchátkovým konektorem či nad skutečně velkými rámečky kolem displeje. Upřímně, na 3,5mm Jack si po chvíli ani nevzpomenete, neboť v balení pochopitelně dostanete oblíbená sluchátka EarPods (která stále hrají lepší průměr) s konektorem Lightning, případně i slušivou redukci, díky které můžete poslouchat i ze svých vlastních sluchátek. Jistou alternativou jsou také bezdrátová Bluetooth sluchátka, tam se ale cenovka pohybuje vysoko nad cenou originálních EarPods. Displej je kapitolka sama pro sebe, také se mu budu patřičně věnovat, ale krátce jen o jeho estetické funkci. Jako svůj primární telefon používám čtyři roky starý iPhone 5S. Říkal jsem si, že změna přece nemůže být tak markantní. Omyl. Pár dní mi trvalo, než jsem se naučil iPhone 8 používat jednou rukou. Abych pravdu řekl, iPhone 8 je velký telefon. Zbytečně moc velký, rámečky kolem displeje jsou tlusté a to i když pominu, že se pomalu přehupujeme do éry smartphonů bez rámečků. Nevyužitého místa na přední straně je prostě škoda a “bezrámečkový” bratříček iPhone X to v recenzích naší “osmičce” pěkně spočítá.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Kalifornská společnost Apple má za sebou další úspěšný rok. Podařilo se ji stabilizovat odvětví iPadů, vydat iOS 11 a hlavně představit hned tři nové jablečné smartphony. Ačkoliv svět upírá zrak především k novátorskému modelu X, Apple vchází na bojiště i se základním iPhonem 8. Má ale tento po několik let téměř stejný telefon ještě šanci uspět v lítém souboji s vlastním bratrem?

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Displej, prostředí, baterie: True Tone displej a kopa výkonu

Displej je vcelku s podivem jedna z těch větších inovací, i když, jak si ukážeme, ve finále přináší pouze jednu zřetelnou změnu. Tím hlavním aspektem, kterým se iPhone 8 vymezuje oproti ostatním předešlým generacím “jablíček”, je technologie, kterou Apple nazývá True Tone. Tato funkce v iOS 11 pomocí senzorů snímá okolní světlo, podle kterého nejen upravuje automatický jas, ale především reguluje teplotu barev na displeji. Takhle v teorii to moc neřekne, ale vězte, že v praxi je změna patrná hned na první pohled. Zvláště když jsem měl možnost přímého porovnání s iPhonem 7, který tuto vlastnost do vínku nedostal. Barvy na displeji iPhonu 7 na první pohled působí studeněji a pochmurněji, než na mém iPhonu 8, který si s barevným spektrem umí pěkně pohrát a pohled na displej je tak jedna radost. Přitom barvičky nejsou nijak přehrané či nereálné, jako v případě OLED displejů; iPhone 8 totiž ještě stále disponuje IPS LCD displejem a OLED panely si Apple připravil až pro příští generace, včetně opěvovaného iPhonu X. Technologický krok kupředu v podobě True Tone displeje tak hodnotím jednoznačně kladně, už jen proto, že při konzumaci obsahu si nejednou řeknete, jak pěkný displej Apple u nového iPhonu 8 vytvořil. A je to svatá pravda.

Jak jsem ale nastínil, co se displeje týče, je to jediná zásadní změna. Nakonec vás to ale vůbec nemusí mrzet, neboť již u iPhonu 7 byl displej na skvělé úrovni a tento fakt se promítá i do nové generace jablečných přístrojů. Zůstává tak ideální velikost displeje 4,7″, taktéž na dnešní poměry již trochu nízké rozlišení 1334 x 750 pixelů, které vás ale i tak ohromí svou ostrostí, dost možná i díky tomu, že jemnost displeje 326 ppi s klidem spadá pod technologii, jenž Apple říká Retina Display.

   

O fungování iPhonu se stará pochopitelně operační systém iOS 11 (recenze), v době psaní recenze aktualizovatelný na verzi 11.1.1. Na ten jsme si všichni postupně udělali vlastní obrázek, nicméně já mám za to, že i přes několik nepříjemných chyb se stále jedná o rychlý, přehledný, chytlavý a neskutečně líbivý systém. V několika bodech si můžeme zmínit jeho největší zlepšení i novinky, které přináší, ale nepochybuji o tom, že jste o změnách v systému již slyšeli a řada z vás jej používá. Tak tedy: jednou z těch nejzásadnějších změn je nové ovládací centrum, které má lehce bublinkový vizuál a je taktéž připraveno na 3D Touch. Další změny se odehrály v několika aplikacích, jako je tomu u nového vizuálu Podcastů či lehce upravené Apple Music. Celkový redesign pak postihl obchod s aplikacemi App Store, který nově nabízí i denní výběr zajímavých aplikací a tipů.

   

Zmínit si zaslouží i schopnost 3D Touch a haptická odezva. Tato dvě vylepšení se postupně objevují již od iPhonu 6S (recenze) a nutno uznat, že změny v ovládání a ve vnímání celého systému skutečně stojí za to. I když 3D Touch mnohdy nahrazuje klasické delší podržení, které známe ze starších iPhonů, vůbec to nevadí a “promačkávat” displej je stále zábava. Obzvláště pak, když zjistíte, že je akce doplněna příjemnou haptickou odezvou, tedy jakousi lehkou vibrací, která vám naznačí, že jste úkon provedli správně. Tyto vibrace se vznáší celým systémem a jejich lehkost a taktnost vás překvapí například u notifikací nebo při psaní na klávesnici. Dojmy z 3D Touch a haptického brnění mám veskrze kladné, fakticky mě tyto novinky ihned okouzlily a těžko se mi bude vracet na displej, který nelze “promačkávat”.

   

Poslední zajímavou novinkou, kterou nabízí iOS 11 ve spojení s iPhonem 8 (a potažmo i iPhonem 8 Plus a iPhonem X) je AR Kit. Na něm Apple pracuje již nějakou dobu, a chtělo to silný hardware, který se v nových iPhonech konečně objevuje. Mám na mysli především značně silný procesor Apple A11 Bionic, který dokáže naprosto s přehledem ukočírovat plynulé procházení operačním systémem a poradí si i s opravdu náročnými aplikacemi či právě rozšířenou realitou. Obchod s aplikacemi App Store nabízí již slušný počet aplikací využívajících právě výkon čipsetu A11 Bionic pro zábavu s rozšířenou realitou. Síla nových iPhonů je zkrátka ve výkonu a prokazují to všechny tři letos představené modely. Pro podtržení mého tvrzení skvěle poslouží benchmark Antutu, který mi na iPhonu 8 naměřil velice pěkných 212 071 bodů, což je zhruba o 60 tisíc bodů lepší výkon než u loňského iPhonu 7. Nenapadá mě nic jiného než konstatování, že po stránce výkonu iPhone 8 zaznamenal skutečně velký posun vpřed.

   

Ještě chvíli se ale ve vnitřnostech naší “osmičky” vrtat budeme. Na řadu totiž přichází velmi oblíbené téma: baterie. Kdybych vám tady baterii iPhonu 8 vychválil do nebes, jistě byste mi nevěřili a dobře byste udělali. Pojďme na chvíli do světa čísel a odhadů: baterie v iPhonu 8 se pyšní hodnotou 1821 mAh, což je málo a je to bůhví proč o 100 mAh méně než u loňského modelu. Ale neházejme flintu do žita. Při běžném používání by vám iPhone 8 měl vydržet den, případně den a půl. Zásadním problémem výdrže je ale iOS 11. Chtěl jsem si mou zásadní výtku k systému nechat až do této části, neboť se hodí právě ve chvíli, kdy je řeč o výdrži. iOS 11 i po několika opravných balíčcích stále tahá z iPhonu zbytečné množství výkonu a baterie se tak velmi rychle unaví a vybije. Malou útěchou k těmto nesnázím může být funkce rychlonabíjení, které iPhone 8 umí, ale vyžaduje to investici do speciální nabíječky, kterou vám ve finále nikdo nedoporučí, protože není zrovna šetrná k baterii a spořádá více nabíjecích cyklů, než obvyklé nabíjení klasickou dodávanou nabíječkou.

Klidně si pojďme zrekapitulovat můj průměrný den. Ráno v 5:30 vstávám a odpojuji iPhone z nabíječky (ten má v tento moment plný počet procent). Chvíli po šesté odcházím z domu a Wi-Fi připojení střídám za mobilní data; ta jsou pro baterii velký strašák a také před nimi patřičně ustupuje. Teď už jen záleží, jak moc během dne data využívám. Když se to pokusím shrnout, zjistím, že jsem dostupný na Facebook Messengeru, nějaké to procento spolkne i prohlížeč, sociální sítě, jeden nebo dva telefonáty, poslech z Apple Music, cvaknout pár fotek a než se nadějete, je den pryč, na hodinách se leskne 18. hodina, jsem na cestě domů a na iPhonu 8 svítí zlověstné upozornění o posledních 20 % baterie. Uznávám, byly i výkyvy, kdy jsem například přijel domů dříve a iPhone držel krásných 30 %, ale našly se i okamžiky, kdy jsem již v průběhu dne musel tahat powerbanku, jinak bych iPhone domů živý nedostal.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Kalifornská společnost Apple má za sebou další úspěšný rok. Podařilo se ji stabilizovat odvětví iPadů, vydat iOS 11 a hlavně představit hned tři nové jablečné smartphony. Ačkoliv svět upírá zrak především k novátorskému modelu X, Apple vchází na bojiště i se základním iPhonem 8. Má ale tento po několik let téměř stejný telefon ještě šanci uspět v lítém souboji s vlastním bratrem?

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Fotoaparát: elita mezi fotomobily

Věřím, že teď velkou spoustu z vás rozveselím, neboť podle mě je fotoaparát a kamera tím nejlepším aspektem nového iPhonu 8. Naše základní “osmička” to nemá jednoduché. Její dva bratříčci nabízí téměř o úroveň lepší fotoaparát, i přesto jsou ale schopnosti iPhonu 8 fotit na skvělé úrovni. Jen pro ujasnění, nejsem žádný přehnaný fotograf, nikdy jsem nevlastnil zrcadlovku či větší foťák pro poloprofesionály. Jsem jednoduše amatér, kterého ale baví fotit, zvláště když fotky, které uděláte, stojí za to. A to se dostáváme k hlavní přednosti fotoaparátu u iPhonu 8. Je mu jedno, jak moc dobře umíte zacházet s fotícími přístroji – iPhone 8 totiž udělá poloprofíka z leckoho. A fotit s iPhonem 8 vás rozhodně bude bavit, protože, přesně jak říkám, ať jste sebehorší fotograf, vyšlé fotky nakonec vypadají celkem dobře.

Odpůrci Applu jistě mohou přijít s tím, že kamera iPhonu 8 má pouhých 12 Mpx, ale to je již po několik let pouze cifra, která v praxi neurčuje nic. Fotoaparát bychom tedy měli vyřešený, ale pokud vám to ještě nestačilo, doplním, že velké oblibě se u mě těšila funkce Live Photos, která zachytí okamžik před a po stisknutí spouště. Prohlížet si potom “videa” vašich pózujících přátel nebo davu je velká zábava. Vraťme se ještě ale ke kameře a zaměřme se na natáčení videí. Již v minulé generaci iPhone 7 dokázal natáčet obsah ve 4K rozlišení. To pochopitelně pokračuje i u iPhonu 8, jenže s tím rozdílem, že nově můžete natáčet ve 4K až s 60 snímky za vteřinu, namísto 30 u iPhonu 7. Svůj podíl na tom má výkonný procesor A11 Bionic, ale to nic nemění na tom, že natočený obsah ve 4K rozlišení a 60 fps vypadá naprosto skvěle, a to i na 4,7″ displeji iPhonu; nemluvě o možnosti poslat video na 4K televizi pomocí Apple TV. iPhony zkrátka vždy patřily ke špičce mezi fotomobily a letošní modely se opět po právu řadí k nejlepším fotomobilům, které můžete sehnat.

Jak fotí iPhone 8?

  

  

  

  

Zhodnocení

Co říci závěrem? Pravdepodobně ode mě chcete slyšet, jestli se vyplatí koupit iPhone 8, či nikoliv. Odpověď ale není tak docela jednotvárná. Pokud vlastníte iPhone 7, jste s ním nepochybně spokojeni a výměna za novější kousek rozhodně není nutná. Samozřejmě, pokud prahnete po bezdrátovém nabíjení či True Tone displeji, můžete investici zvážit. Pro starší modely, jako je iPhone 5S, iPhone SE, iPhone 6 a 6S, je situace trochu odlišná. iOS 11 není kdovíjak přívětivé k majitelům 4″ iPhonů, tudíž zde lze obměnu doporučit. Budete se ale muset potýkat s ohromným nárůstem velikosti telefonu. Naštěstí to ale není taková hrůza, zejména v porovnání s trendem velkým androidových placek. Pro uživatele iPhonů 6 a 6S bude rozhodování nejhorší. Telefon se od těchto dvou modelů nijak extra nelyší, a pakliže máte právě 6S, disponujete i technologií 3D Touch, která může být pro majitele iPhonů 6 potenciální cestou k investici. Tu ale nabízí i o řád levnější iPhone 7. Jestilže tedy dokážete oželet zranitelné sklo na zádech a spokojit se s hliníkem, dalo by se říct, že kromě iPhonu X roste “osmičce” konkurence i v iPhonu 7, po kterém najisto sáhne nemalé procento zákazníků; částečně i díky hromadnému zlevnění.

Opět se ale musíme vrátit k bodu, který jsem avizoval již v úvodu – k obrovské konkurenci ve vlastních řadách v podobě iPhonu X. Ano, cena je při dobré vůli našich prodejců klidně o 10 tisíc korun vyšší, ale iPhone 8 de facto nepřináší “nic” nového, nebo alespoň nic, co bychom již neznali. Design zůstal až na pár výjimečných bodů totožný s předešlými generacemi, což je přinejmenším ostuda a Apple si to dozajista uvědomuje, dost možná proto přináší iPhone X. Jeho cena je vysoká, ale oproti iPhonu 8 je alespoň skutečně nový; a to v plném slova smyslu. Pokud dokážete zkousnout vysokou cenu, chybějící Home Button, ikonický prvek donedávna všech smartphonů s jablkem v logu, a s ním spojenou čtečku Touch ID, nevidím důvod, proč by vám nemělo dávat větší logiku investovat do futuristické “desítky”. Neberte mě špatně, s iPhonem 8 jsem strávil dost dlouhou dobu na to, aby mě přesvědčil, že je to “malý” kapesní génius, ale v současnosti poutá více pozornosti iPhone X, a to zcela oprávněně.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
True Tone displej minimum skutečných inovací
skleněná záda zbytečně objemné rozměry
kvalitní fotoaparát stále nízká výdrž baterie
obrovský výkon

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."