Recenze OnePlus 8T – Zabiják vlajkových lodí hlásí návrat

  • Globální odnož čínského Oppa – značka OnePlus – má v portfoliu další vlajku
  • OnePlus 8T má v sobě tu nejlepší výbavu a mimo jiné také nový systém OxygenOS 11
  • Dokáže znovu probudit chuť po “zabijácích vlajkových lodí” i přes opětovně vyšší cenu?
OnePlus 8T, recenze

OnePlus 8T | foto: Mobilizujeme.cz

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, konstrukce, vzhled, displej
» 2. Prostředí, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení


Co je vlastně to “T”?

OnePlus vydává každý rok dvě vlajkové lodě. V první polovině roku je to model s jednoduchým číselným označením, který má přinést vždy to nejlepší, ideálně i posunovat segment kupředu; ať už designově či funkčně. A pak je tu model s přídomkem “T”, který vychází většinou v druhé polovině roku – na pomezí léta a podzimu. Ten pouze vylepšuje to, co začala firma budovat dříve v témže roce.

Ale věřte, že OnePlus 8T není jen nějaká aktualizace z nutnosti. Je to to nejlepší, co si dnes můžete od čínské firmy OnePlus koupit a zároveň je to telefon, který chce opravdu hodně zatopit konkurenci se zvučnějšími jmény. Přesvědčím vás o tom, že šanci má dobrou!

OnePlus 8T: specifikace

Konstrukcesklo a kov, 162,8 × 75,5 × 8,4 mm, 188 g
Displej6,55″, Fluid AMOLED, 120 Hz, HDR10+, 2400 × 1080 px, poměr stran 20:9, jemnost 402 ppi
Operační systémAndroid 11 + OxygenOS 11
Čipset8jádrový, 2,84 GHz, Qualcomm Snapdragon 865
Paměť8/12 GB RAM, 128/256 GB úložiště (UFS 3.0), nemá MicroSD slot
Fotoaparátčtyři (48 Mpx hlavní + 16 Mpx ultraširoký 123° + 5 Mpx makro + 2 Mpx hloubkoý), clona f/1.8 + f/2.2 + f/2.4 + f/2.4, OIS, laserové ostření LED blesk, umělá inteligence; přední 32 Mpx, clona f/2.0
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
Technologie5G, Dual SIM, Bluetooth 5.1, USB-C, Wi-Fi, GPS, NFC, čtečka otisků v displeji, čtečka tváře, stereo reproduktory
Baterie4 500 mAh, rychlonabíjení 65 W
Cena a dostupnostod 16 990 Kč, říjen 2020

Obsah balení

  • telefon OnePlus 8T
  • 65W adaptér pro nabíjení
  • USB-C / USB-C kabel
  • jehla na SIM
  • měkký plastový kryt se sloganem “Never Settle”
  • samolepky
  • děkovný dopis
  • technická brožurka a základní průvodce

Telefony OnePlus už rok přicházejí ke svým majitelům v neobvykle protáhlém prodejním balení sytě červené barvy, díky čemuž okolí hned ví, jaký telefon si z obchodu odnášíte. V balení nechybí pevný červený kabel s USB-C koncovkou na obou stranách, velký 65W nabíjecí adaptér a také klasiky OnePlus, tedy děkovný dopis šéfa firmy nebo samolepky.

Nám výrobce zaslal rovnou i celý media kit, kde je kromě telefonu samotného ještě velká technická brožurka pro testery a dvojice kvalitních pevných krytů, které se běžně prodávají samostatně. Nemusíte však zoufat, v originálním balení najdete i vy svůj kryt – měkký, průhledný s nápisem “Never Settle”.

OnePlus 8T, recenze

Netypické prodejní balení, OnePlus 8T | foto: Mobilizujeme.cz

OnePlus umí pěkné telefony

S tímto tvrzením nelze než souhlasit a čínská značka nás o tom přesvědčuje už od samotného začátku působení na našem trhu. OnePlus 8T je v dlani jako tenoučký oblázek – příjemně se vám s ním zachází, ale zároveň cítíte pevnost produktu. Tu mu propůjčuje kvalitní hliníkové monolitické tělo a skleněná záda s matnou úpravou. Na nich zaplaťpánbůh neulpívají skoro žádné otisky a ani se kdovíjak neškrábe, ale zatraceně se z rukou smýká.

Ergonomii ale jinak téměř nic vytknout nelze. I když to není kdovíjak moderní, výrobce vsadil na plochý displej bez bočního zahnutí, díky čemuž jednak přesně víte, kde displej končí, a jednak nemáte pocit, že se telefon každou chvíli rozhodne z objetí vašich prstů vyskočit. Na druhou stranu, rám kolem displeje je díky tomu celkem jasně patrný, ale o tom až za moment.

OnePlus 8T, recenze

OnePlus 8T | foto: Mobilizujeme.cz

Záda zaoblená přece jenom jsou, ale to jen přispívá k příjemnému držení, kdy nikde nic neřeže. Zápolit můžete trochu leda s batůžkem pro modul fotoaparátu. Ten vpravdě vystupuje, ale je v zásadě decentní a designově k pojetí telefonu výborně pasuje.

Tlačítko zamykání máte znamenitě pod pravým palcem, čtečku v něm ale nenajdete, ta je v displeji a funguje skvěle. Nad zmíněným tlačítkem je potom ještě hardwarový třístavový přepínač. Ten je nastavený na přepínání tichého režimu, režimu vibrací a klasického hlasitého stavu; namapovat jinak se bohužel nedá. Na protilehlé straně je potom ještě spojené tlačítko pro regulaci hlasitosti.

A co zbytek? Nahoře je pouze dírka pro mikrofon a nehtem rozeznatelná plastová lištička vodící signál; dvě najdeme ještě nalevo. Dole jsou také dvě, ale důležitější je USB-C dírka a dva průduchy pro reproduktor (v kombinaci s mřížkou pro telefonování vzniká stereo efekt). Chybí 3,5mm audiojack a slot na MicroSD – jistý slotík OnePlus 8T má, ale vlezou se tam pouze dvě nanoSIM karty, paměťovka nikoliv.

Plochý, svižný a neustále v pozoru

Přesně, jak zní podnadpis, tak by se daly vyzdvihnout přednosti obrazovky u testovaného modelu OnePlus 8T. Zobrazovač není přerostlý, hovoříme zde o 6,55palcovém Fluid AMOLEDu s rozlišením Full HD+ (20:9), které v pohodě stačí většině konzumentů. Jak dokazuje jemnost vyjádřená hodnotou 402 pixelů na palec, tady není problém číst text ani sledovat filmy či brouzdat v mapách.

Výhodu představuje také svižná obnovovací frekvence 120 Hz, která se snaží dopřát dostatečný zážitek z rychlého pohybu na displeji, zároveň tím ale nepřispívá k bůhvíjaké výdrži baterie – i o tom bude řeč. Jak zaznělo, jde o displej typu Fluid AMOLED, takže barvené podání je také na mistrné úrovni a potěší i podpora opravdu černé černé. Milovníky tmavého režimu či always-on zobrazení tak OnePlus 8T jednoznačně nadchne.

OnePlus 8T, recenze

Displej, OnePlus 8T | foto: Mobilizujeme.cz

A abychom to nezamluvili, displej je také plochý, ergo nemá žádné boční zahnutí. To je fajn, pokud jste příznivec starých pořádků a moderní zahnuté vlajky vám do kapsy nesmí. Na druhou stranu, trochu se vytrácí myšlenka opravu bezrámečkového designu. OnePlus 8T totiž disponuje nejenom poctivou dolní bradou, ale i dvoumilimetrovým okrajem na stranách a nahoře. Situace je ale znatelně lepší než před pár lety…

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, konstrukce, vzhled, displej
» 2. Prostředí, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, konstrukce, vzhled, displej
» 2. Prostředí, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení

Android v novém pozlátku

Asi nejkontroverznějším aspektem nového OnePlus 8T je systém. Čistě z tabulek lze vyčíst, že OnePlus 8T jako jeden z prvních průkopníků disponuje Androidem 11, konkrétně se zářijovým bezpečnostním balíčkem. S tím se pojí i fakt, že nový Android znamená i novou nadstavbu OxygenOS 11. A to je pro mnohé fanoušky kámen úrazu.

OnePlus 8T, recenze

OnePlus 8T | foto: Mobilizujeme.cz

Nadstavba totálně překopává původní myšlenku OxygenOS a alespoň co do nativních aplikací jde stejnou cestou, jakou se před nedávnem vydal Samsung s One UI. Důraz na gesta, ovládací prvky zhustit do dolní poloviny displeje, horní půlku nechat jen jako informativní či okrasnou. Myšlenka je to dobrá, ale Samsung ji přece jenom realizuje o poznání lépe.

K tomu všemu přibylo s OxygenOS plno barviček a nadstavba je opticky mnohem těžší. Pokud jste milovali značku OnePlus zejména kvůli systému, který byl až na pár úprav prakticky čistým Androidem, tady přijde těžké vystřízlivění.

Novou nadstavbu prověří až čas…

Nechci působit alibisticky, ale na obšírnější hodnocení je zatím brzy. Výrobce chce, aby se s novou nadstavbou telefon ovládal jednoduše jenom jednou rukou a aby u zákazníků dostalo OxygenOS konkrétní obličej. To se v zásadě daří, ale nových funkcí není dostatek, abychom hned řekli, že tohle je to, na co jsme roky čekali.

Ale pár novinek je někde hluboko v OxygenOS 11 přece jenom skryto. Systém překypuje customizací: potěší pro příklad úprava animace čtečky otisků na displeji, několik různých variant always-on displeje nebo třeba fixní úprava tvaru ikonek na domovské stránce. Změnou prošla i horní stahovací lišta anebo některé nativní aplikace, o čemž již byla řeč.

Výkonu ranec a navrch 5G

Novinka od OnePlus je vybavena čipovou sadou Snapdragon 865 a 8 nebo až 12 GB RAM. K tomu 128 nebo 256 GB na úložišti bez možnosti rozšíření. Naše testovaná varianta dostala 8 GB operační paměti a na průchod systémem, maximální výkon při hraní náročných videoher (Call of Duty, PUBG) či focení a natáčení videí to stačí s měrou vrchovatou.

Opomenout nesmíme ani 5G, o kterém se z pochopitelných důvodů (u nás prakticky není komerčně využíváno) moc nemluví. Ale OnePlus 8T jej samozřejmě umí a na budoucnost je tak stroj skvěle připraven. Do toho mu nechybí NFC pro bezkontaktní platby ani Bluetooth 5.1 nebo Wi-Fi 6. Moderní telefon každým coulem!

Při pohledu na technické specifikace mě ale napadlo, proč výrobce nešel ještě výš a nezvolil jako centrální mozek telefonu Snapdragon 865+. Důvodem je nejspíš cena, která by se musela nutně vyšplhat ještě výš. Jak se ale snažím potvrdit, důvod k nepořízení to pochopitelně není. Výkon dokazuje i v benchmarku AnTuTu, kde se OnePlus 8T vyšvihlo na 582 tisíc bodů, což je víc než Xiaomi Mi 10 Pro (recenze) nebo Galaxy S20 Ultra (recenze) a Note 20 Ultra (recenze).

Nádrž na dva dny

A jak se ukázalo, nešetřilo se pouze na čipsetu; i když tam to spoření sotva poznáte. Telefon má 4 500mAh baterii, což je relativní lepší průměr. Jde o kompromis, aby telefon nebyl nafouklý, ale zároveň vydržel minimálně 30 hodin v pohodě bez nabíječky. S tím nemá problém, úplně bez debat se s ním dá přežít náročný pracovní den plný poslechu hudby, focení, telefonování a chatování. Večer zbude v nádrži 40 % a jde se tankovat. A jestli vám to nestačí, anebo se dostanete na nižší hodnoty, vypněte 120Hz displej…

V balení je obrovský 65W adaptér, protože telefon podporuje přesně toto 65W rychlonabíjení. Jde o první telefon značky, který se touto šílenou rychlostí nabíjí. A má to své výhody, protože třeba za půl hodinky na nabíječce se dostanete na bratru 90 %; z 0 na 100 % se telefon dobil za úchvatných 40 minut.

Ale pozor, takový výkon dlouhodobě nečiní baterii zrovna nebe na zemi. Pokud tak rádi nabíjíte telefon přes noc (a já vím, že to děláte, i když se nepřiznáte), využijte klidně jen nějaký jednoduchý adaptér s výkonem maximálně 10 W, ať se baterie zbytečně neškvaří. A kde že se šetřilo? Telefon zcela vypustil myšlenku bezdrátového nabíjení – chybí tedy i reverzní nabíjení sluchátek či hodinek. A mrzí to zejména kvůli tomu, že třeba OnePlus 8 Pro to umí.

V moci kvalitního fotosoftwaru

OnePlus krásně ukazuje, že telefon nemusí mít desítky megapixelů, ale stejně fotí už po generace neskutečně kvalitně. Na zádech v decentním batůžku najdeme 48Mpx hlavní foťák, 16Mpx ultraširokáč s se záběrem 123 stupňů a potom 5Mpx makro s 2Mpx doplňkovým snímačem pro bokeh.

OnePlus 8T, recenze

OnePlus 8T | foto: Mobilizujeme.cz

Sestava nepůsobí jako z billboardů, ale v kombinaci s perfektním softwarem umí OnePlus 8T divy. Limity potkává pouze v hloubce ostrosti, protože 48Mpx snímač fotí v základu 12Mpx fotky, a ne třeba 16Mpx jako větší 64Mpx fotočipy. Jinak je fotoaparát brilantní v otázce barevného podání i šíři podporovaných režimů.

Nechybí wide režim se záběrem až 123 stupňů, 2× přiblížení (byť digitální, neboť optický zoom neumí), portrétní režim, panorama, profi zobrazení a také noční scéna. Ta si zaslouží ze všech režimů snad největší pochvalu. Telefon v nočním parku vykouzlí perfektní podívanou, a to třeba i při natáčení videa. Tam je ale noční scéna omezena na Full HD 30 FPS; jinak umí telefon až 4K 60 FPS, ale zde zase bez optické stabilizace.

Telefon a jeho kameru jsme konkrétněji prověřili ve fototestu, který vyšel na Mobilizujeme.cz již před časem!

Jak fotí OnePlus 8T?

Ukázka: makro

Ukázka: noční režim

Ukázka: video, 4K, 60 FPS

Ukázka: noční video, Full HD, 30 FPS

Zabiják je opět při chuti

OnePlus 8T připlachtil na náš trh s nabídkou, kterou nemusí být jednoduché odmítnout. Nabízí velmi vysoký výkon, dobrý fotoaparát i displej a praktické rychlonabíjení; to vše zabalené do velmi líbivého a dílensky skvěle zpracovaného těla. A jak již jednou zaznělo – pokud máte rádi moderní pojetí OnePlus telefonů, tohle je váš výběr!

A je mi velkým potěšením, že i cena se dokázala udržet na únosné mezi, a sice 17 tisíc korun za klasickou paměťovou variantu. To samozřejmě není málo, plošné zdražování je cítit, ale je to lepší než většina konkurence. I tak jdou s cenou jisté kompromisy, které nepovolují označit OnePlus 8T za absolutní superphone, jakkoliv třeba výkonem mezi smetánku spadá.

OnePlus 8T, recenze

Netypické prodejní balení, OnePlus 8T | foto: Mobilizujeme.cz

Když se ale oprostíte od toho, že musíte mít za každou cenu “to nejlepší” a zamyslíte se trochu ekonomicky, vyjde vám model 8T jako skvělá alternativa ke všem těm Samsungům a iPhonům za cenu průměrného platu v České republice.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
 krásný moderní design absence bezdrátového nabíjení
 displej se 120Hz obnovovací frekvencí chybí teleobjektiv s optickým zoomem
 Android 11 nemá 3,5mm audiojack
 superrychlé 65W nabíjení systém OxygenOS prošel (pro někoho) až moc velkou proměnou
 přijatelná cena

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."

Recenze OnePlus 8T – Zabiják vlajkových lodí hlásí návrat

  • Globální odnož čínského Oppa – značka OnePlus – má v portfoliu další vlajku
  • OnePlus 8T má v sobě tu nejlepší výbavu a mimo jiné také nový systém OxygenOS 11
  • Dokáže znovu probudit chuť po “zabijácích vlajkových lodí” i přes opětovně vyšší cenu?
OnePlus 8T, recenze

OnePlus 8T | foto: Mobilizujeme.cz

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, konstrukce, vzhled, displej
» 2. Prostředí, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení


Co je vlastně to “T”?

OnePlus vydává každý rok dvě vlajkové lodě. V první polovině roku je to model s jednoduchým číselným označením, který má přinést vždy to nejlepší, ideálně i posunovat segment kupředu; ať už designově či funkčně. A pak je tu model s přídomkem “T”, který vychází většinou v druhé polovině roku – na pomezí léta a podzimu. Ten pouze vylepšuje to, co začala firma budovat dříve v témže roce.

Ale věřte, že OnePlus 8T není jen nějaká aktualizace z nutnosti. Je to to nejlepší, co si dnes můžete od čínské firmy OnePlus koupit a zároveň je to telefon, který chce opravdu hodně zatopit konkurenci se zvučnějšími jmény. Přesvědčím vás o tom, že šanci má dobrou!

OnePlus 8T: specifikace

Konstrukcesklo a kov, 162,8 × 75,5 × 8,4 mm, 188 g
Displej6,55″, Fluid AMOLED, 120 Hz, HDR10+, 2400 × 1080 px, poměr stran 20:9, jemnost 402 ppi
Operační systémAndroid 11 + OxygenOS 11
Čipset8jádrový, 2,84 GHz, Qualcomm Snapdragon 865
Paměť8/12 GB RAM, 128/256 GB úložiště (UFS 3.0), nemá MicroSD slot
Fotoaparátčtyři (48 Mpx hlavní + 16 Mpx ultraširoký 123° + 5 Mpx makro + 2 Mpx hloubkoý), clona f/1.8 + f/2.2 + f/2.4 + f/2.4, OIS, laserové ostření LED blesk, umělá inteligence; přední 32 Mpx, clona f/2.0
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
Technologie5G, Dual SIM, Bluetooth 5.1, USB-C, Wi-Fi, GPS, NFC, čtečka otisků v displeji, čtečka tváře, stereo reproduktory
Baterie4 500 mAh, rychlonabíjení 65 W
Cena a dostupnostod 16 990 Kč, říjen 2020

Obsah balení

  • telefon OnePlus 8T
  • 65W adaptér pro nabíjení
  • USB-C / USB-C kabel
  • jehla na SIM
  • měkký plastový kryt se sloganem “Never Settle”
  • samolepky
  • děkovný dopis
  • technická brožurka a základní průvodce

Telefony OnePlus už rok přicházejí ke svým majitelům v neobvykle protáhlém prodejním balení sytě červené barvy, díky čemuž okolí hned ví, jaký telefon si z obchodu odnášíte. V balení nechybí pevný červený kabel s USB-C koncovkou na obou stranách, velký 65W nabíjecí adaptér a také klasiky OnePlus, tedy děkovný dopis šéfa firmy nebo samolepky.

Nám výrobce zaslal rovnou i celý media kit, kde je kromě telefonu samotného ještě velká technická brožurka pro testery a dvojice kvalitních pevných krytů, které se běžně prodávají samostatně. Nemusíte však zoufat, v originálním balení najdete i vy svůj kryt – měkký, průhledný s nápisem “Never Settle”.

OnePlus 8T, recenze

Netypické prodejní balení, OnePlus 8T | foto: Mobilizujeme.cz

OnePlus umí pěkné telefony

S tímto tvrzením nelze než souhlasit a čínská značka nás o tom přesvědčuje už od samotného začátku působení na našem trhu. OnePlus 8T je v dlani jako tenoučký oblázek – příjemně se vám s ním zachází, ale zároveň cítíte pevnost produktu. Tu mu propůjčuje kvalitní hliníkové monolitické tělo a skleněná záda s matnou úpravou. Na nich zaplaťpánbůh neulpívají skoro žádné otisky a ani se kdovíjak neškrábe, ale zatraceně se z rukou smýká.

Ergonomii ale jinak téměř nic vytknout nelze. I když to není kdovíjak moderní, výrobce vsadil na plochý displej bez bočního zahnutí, díky čemuž jednak přesně víte, kde displej končí, a jednak nemáte pocit, že se telefon každou chvíli rozhodne z objetí vašich prstů vyskočit. Na druhou stranu, rám kolem displeje je díky tomu celkem jasně patrný, ale o tom až za moment.

OnePlus 8T, recenze

OnePlus 8T | foto: Mobilizujeme.cz

Záda zaoblená přece jenom jsou, ale to jen přispívá k příjemnému držení, kdy nikde nic neřeže. Zápolit můžete trochu leda s batůžkem pro modul fotoaparátu. Ten vpravdě vystupuje, ale je v zásadě decentní a designově k pojetí telefonu výborně pasuje.

Tlačítko zamykání máte znamenitě pod pravým palcem, čtečku v něm ale nenajdete, ta je v displeji a funguje skvěle. Nad zmíněným tlačítkem je potom ještě hardwarový třístavový přepínač. Ten je nastavený na přepínání tichého režimu, režimu vibrací a klasického hlasitého stavu; namapovat jinak se bohužel nedá. Na protilehlé straně je potom ještě spojené tlačítko pro regulaci hlasitosti.

A co zbytek? Nahoře je pouze dírka pro mikrofon a nehtem rozeznatelná plastová lištička vodící signál; dvě najdeme ještě nalevo. Dole jsou také dvě, ale důležitější je USB-C dírka a dva průduchy pro reproduktor (v kombinaci s mřížkou pro telefonování vzniká stereo efekt). Chybí 3,5mm audiojack a slot na MicroSD – jistý slotík OnePlus 8T má, ale vlezou se tam pouze dvě nanoSIM karty, paměťovka nikoliv.

Plochý, svižný a neustále v pozoru

Přesně, jak zní podnadpis, tak by se daly vyzdvihnout přednosti obrazovky u testovaného modelu OnePlus 8T. Zobrazovač není přerostlý, hovoříme zde o 6,55palcovém Fluid AMOLEDu s rozlišením Full HD+ (20:9), které v pohodě stačí většině konzumentů. Jak dokazuje jemnost vyjádřená hodnotou 402 pixelů na palec, tady není problém číst text ani sledovat filmy či brouzdat v mapách.

Výhodu představuje také svižná obnovovací frekvence 120 Hz, která se snaží dopřát dostatečný zážitek z rychlého pohybu na displeji, zároveň tím ale nepřispívá k bůhvíjaké výdrži baterie – i o tom bude řeč. Jak zaznělo, jde o displej typu Fluid AMOLED, takže barvené podání je také na mistrné úrovni a potěší i podpora opravdu černé černé. Milovníky tmavého režimu či always-on zobrazení tak OnePlus 8T jednoznačně nadchne.

OnePlus 8T, recenze

Displej, OnePlus 8T | foto: Mobilizujeme.cz

A abychom to nezamluvili, displej je také plochý, ergo nemá žádné boční zahnutí. To je fajn, pokud jste příznivec starých pořádků a moderní zahnuté vlajky vám do kapsy nesmí. Na druhou stranu, trochu se vytrácí myšlenka opravu bezrámečkového designu. OnePlus 8T totiž disponuje nejenom poctivou dolní bradou, ale i dvoumilimetrovým okrajem na stranách a nahoře. Situace je ale znatelně lepší než před pár lety…

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, konstrukce, vzhled, displej
» 2. Prostředí, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, konstrukce, vzhled, displej
» 2. Prostředí, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení

Android v novém pozlátku

Asi nejkontroverznějším aspektem nového OnePlus 8T je systém. Čistě z tabulek lze vyčíst, že OnePlus 8T jako jeden z prvních průkopníků disponuje Androidem 11, konkrétně se zářijovým bezpečnostním balíčkem. S tím se pojí i fakt, že nový Android znamená i novou nadstavbu OxygenOS 11. A to je pro mnohé fanoušky kámen úrazu.

OnePlus 8T, recenze

OnePlus 8T | foto: Mobilizujeme.cz

Nadstavba totálně překopává původní myšlenku OxygenOS a alespoň co do nativních aplikací jde stejnou cestou, jakou se před nedávnem vydal Samsung s One UI. Důraz na gesta, ovládací prvky zhustit do dolní poloviny displeje, horní půlku nechat jen jako informativní či okrasnou. Myšlenka je to dobrá, ale Samsung ji přece jenom realizuje o poznání lépe.

K tomu všemu přibylo s OxygenOS plno barviček a nadstavba je opticky mnohem těžší. Pokud jste milovali značku OnePlus zejména kvůli systému, který byl až na pár úprav prakticky čistým Androidem, tady přijde těžké vystřízlivění.

Novou nadstavbu prověří až čas…

Nechci působit alibisticky, ale na obšírnější hodnocení je zatím brzy. Výrobce chce, aby se s novou nadstavbou telefon ovládal jednoduše jenom jednou rukou a aby u zákazníků dostalo OxygenOS konkrétní obličej. To se v zásadě daří, ale nových funkcí není dostatek, abychom hned řekli, že tohle je to, na co jsme roky čekali.

Ale pár novinek je někde hluboko v OxygenOS 11 přece jenom skryto. Systém překypuje customizací: potěší pro příklad úprava animace čtečky otisků na displeji, několik různých variant always-on displeje nebo třeba fixní úprava tvaru ikonek na domovské stránce. Změnou prošla i horní stahovací lišta anebo některé nativní aplikace, o čemž již byla řeč.

Výkonu ranec a navrch 5G

Novinka od OnePlus je vybavena čipovou sadou Snapdragon 865 a 8 nebo až 12 GB RAM. K tomu 128 nebo 256 GB na úložišti bez možnosti rozšíření. Naše testovaná varianta dostala 8 GB operační paměti a na průchod systémem, maximální výkon při hraní náročných videoher (Call of Duty, PUBG) či focení a natáčení videí to stačí s měrou vrchovatou.

Opomenout nesmíme ani 5G, o kterém se z pochopitelných důvodů (u nás prakticky není komerčně využíváno) moc nemluví. Ale OnePlus 8T jej samozřejmě umí a na budoucnost je tak stroj skvěle připraven. Do toho mu nechybí NFC pro bezkontaktní platby ani Bluetooth 5.1 nebo Wi-Fi 6. Moderní telefon každým coulem!

Při pohledu na technické specifikace mě ale napadlo, proč výrobce nešel ještě výš a nezvolil jako centrální mozek telefonu Snapdragon 865+. Důvodem je nejspíš cena, která by se musela nutně vyšplhat ještě výš. Jak se ale snažím potvrdit, důvod k nepořízení to pochopitelně není. Výkon dokazuje i v benchmarku AnTuTu, kde se OnePlus 8T vyšvihlo na 582 tisíc bodů, což je víc než Xiaomi Mi 10 Pro (recenze) nebo Galaxy S20 Ultra (recenze) a Note 20 Ultra (recenze).

Nádrž na dva dny

A jak se ukázalo, nešetřilo se pouze na čipsetu; i když tam to spoření sotva poznáte. Telefon má 4 500mAh baterii, což je relativní lepší průměr. Jde o kompromis, aby telefon nebyl nafouklý, ale zároveň vydržel minimálně 30 hodin v pohodě bez nabíječky. S tím nemá problém, úplně bez debat se s ním dá přežít náročný pracovní den plný poslechu hudby, focení, telefonování a chatování. Večer zbude v nádrži 40 % a jde se tankovat. A jestli vám to nestačí, anebo se dostanete na nižší hodnoty, vypněte 120Hz displej…

V balení je obrovský 65W adaptér, protože telefon podporuje přesně toto 65W rychlonabíjení. Jde o první telefon značky, který se touto šílenou rychlostí nabíjí. A má to své výhody, protože třeba za půl hodinky na nabíječce se dostanete na bratru 90 %; z 0 na 100 % se telefon dobil za úchvatných 40 minut.

Ale pozor, takový výkon dlouhodobě nečiní baterii zrovna nebe na zemi. Pokud tak rádi nabíjíte telefon přes noc (a já vím, že to děláte, i když se nepřiznáte), využijte klidně jen nějaký jednoduchý adaptér s výkonem maximálně 10 W, ať se baterie zbytečně neškvaří. A kde že se šetřilo? Telefon zcela vypustil myšlenku bezdrátového nabíjení – chybí tedy i reverzní nabíjení sluchátek či hodinek. A mrzí to zejména kvůli tomu, že třeba OnePlus 8 Pro to umí.

V moci kvalitního fotosoftwaru

OnePlus krásně ukazuje, že telefon nemusí mít desítky megapixelů, ale stejně fotí už po generace neskutečně kvalitně. Na zádech v decentním batůžku najdeme 48Mpx hlavní foťák, 16Mpx ultraširokáč s se záběrem 123 stupňů a potom 5Mpx makro s 2Mpx doplňkovým snímačem pro bokeh.

OnePlus 8T, recenze

OnePlus 8T | foto: Mobilizujeme.cz

Sestava nepůsobí jako z billboardů, ale v kombinaci s perfektním softwarem umí OnePlus 8T divy. Limity potkává pouze v hloubce ostrosti, protože 48Mpx snímač fotí v základu 12Mpx fotky, a ne třeba 16Mpx jako větší 64Mpx fotočipy. Jinak je fotoaparát brilantní v otázce barevného podání i šíři podporovaných režimů.

Nechybí wide režim se záběrem až 123 stupňů, 2× přiblížení (byť digitální, neboť optický zoom neumí), portrétní režim, panorama, profi zobrazení a také noční scéna. Ta si zaslouží ze všech režimů snad největší pochvalu. Telefon v nočním parku vykouzlí perfektní podívanou, a to třeba i při natáčení videa. Tam je ale noční scéna omezena na Full HD 30 FPS; jinak umí telefon až 4K 60 FPS, ale zde zase bez optické stabilizace.

Telefon a jeho kameru jsme konkrétněji prověřili ve fototestu, který vyšel na Mobilizujeme.cz již před časem!

Jak fotí OnePlus 8T?

Ukázka: makro

Ukázka: noční režim

Ukázka: video, 4K, 60 FPS

Ukázka: noční video, Full HD, 30 FPS

Zabiják je opět při chuti

OnePlus 8T připlachtil na náš trh s nabídkou, kterou nemusí být jednoduché odmítnout. Nabízí velmi vysoký výkon, dobrý fotoaparát i displej a praktické rychlonabíjení; to vše zabalené do velmi líbivého a dílensky skvěle zpracovaného těla. A jak již jednou zaznělo – pokud máte rádi moderní pojetí OnePlus telefonů, tohle je váš výběr!

A je mi velkým potěšením, že i cena se dokázala udržet na únosné mezi, a sice 17 tisíc korun za klasickou paměťovou variantu. To samozřejmě není málo, plošné zdražování je cítit, ale je to lepší než většina konkurence. I tak jdou s cenou jisté kompromisy, které nepovolují označit OnePlus 8T za absolutní superphone, jakkoliv třeba výkonem mezi smetánku spadá.

OnePlus 8T, recenze

Netypické prodejní balení, OnePlus 8T | foto: Mobilizujeme.cz

Když se ale oprostíte od toho, že musíte mít za každou cenu “to nejlepší” a zamyslíte se trochu ekonomicky, vyjde vám model 8T jako skvělá alternativa ke všem těm Samsungům a iPhonům za cenu průměrného platu v České republice.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
 krásný moderní design absence bezdrátového nabíjení
 displej se 120Hz obnovovací frekvencí chybí teleobjektiv s optickým zoomem
 Android 11 nemá 3,5mm audiojack
 superrychlé 65W nabíjení systém OxygenOS prošel (pro někoho) až moc velkou proměnou
 přijatelná cena

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."