Jednodenní rychlotest Xiaomi 13 Ultra. Jaká je asi nejzajímavější vlajka současnosti?

  • Xiaomi 13 Ultra je nejvýše postavený telefon populárního výrobce
  • Prodává se i v Evropě, ale do našich končin se nikdy nedostal
  • My jsme si nyní mohli tuto zajímavou vlajku vyzkoušet
Xiaomi 13 Ultra

Xiaomi 13 Ultra

Když Xiaomi oznámilo, že pošle svou nejnovější vlajku 13 Ultra na globální trhy, fandové značky zaplesali. S dostupností to bohužel ale není tak slavné a aktuálně se tento kousek prodává jen na několika vybraných (= těch největších) trzích. U nás třeba Xiaomi 13 Ultra dostupné není a nezbývá než doufat, že se ho v blízké budoucnosti dočkáme. Pokud ne, tak přijdeme o vskutku osobitý a svým způsobem unikátní telefon.

Xiaomi 13 Ultra: specifikace

Konstrukcekov a kůže, 163,18 × 74,64 × 9,06 mm, 227 g, zvýšená odolnost IP68
Displej6,73″, LTPO AMOLED, 120 Hz, 3200× 1440 px, poměr stran 20:9, jemnost 522 PPI
Operační systémAndroid 13 + MIUI 14
Čipset8jádrový, 3,2 GHz, Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2
Paměť12/16 GB RAM, 256 GB/ 512 GB /1 TB úložiště
Fotoaparátčtyři snímače (50 Mpx hlavní + 50 Mpx ultra-širokoúhlý 122˚ + 50 Mpx teleobjektiv + 50 Mpx super teleobjektiv), clona f/1.9 a f/4.0 + f/1.8 + f/1.8 + f/3.0, LED blesk, OIS, PDAF, optika Leica, až 5× optický zoom, umělá inteligence; přední 32 Mpx, clona f/2.0
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
Technologie5G, Dual SIM, Bluetooth 5.3, Wi-Fi 7, GPS, Galileo, Glonas, USB-C, NFC, čtečka otisků pod displejem, stereo reproduktory Harman Kardon
Baterie5 000 mAh, rychlonabíjení 90 W, bezdrátové nabíjení 50W, reverzní dobíjení 10W
Cena a dostupnostod 5 999¥ (18 600 korun bez DPH), duben 2023 (Čína)

Co je v balení?

Naštěstí úplně všechno, co lze u takto drahého, vlajkového přístroje očekávat. Kromě telefonu samotného dostanete 90W nabíjecí adaptér, USB-A / USB-C kabel, nezbytnou literaturu, ochranný kryt a špendlík na otevření SIM šuplíčku. Dost ale zdržování, pojďme se podívat spíše na to, jak tato žhavá novinka vypadá a jak působí v ruce.

Vlajka jako žádná jiná

Xiaomi 13 Ultra zaujme nejenom nekompromisním hardwarem, ale i designem a zpracováním. Je to telefon s oním pověstným wow efektem a ten se dostaví okamžitě po vytažení z krabičky. Ultimativní vlajka z dílen Xiaomi vypadá neskutečně majestátně, luxusně a dává jasně na odiv to, že je prostě a jednoduše nejlepším a nejpokročilejším telefonem v nabídce výrobce. Pro někoho by to možná mohl být až okázalý telefon a jisté je, že si ho s žádným telefonem konkurence nikdo nesplete. A to i díky unikátně vyvedeným zádům.

Teď nemluvím o umělé kůži, tu má dnes kde kdo, ale o tom, že šasi je v horní části, kde se nachází mohutný fotomodul, nepatrně tlustší. V této oblasti tedy vniká jakési vyvýšení a Xiaomi 13 Ultra díky tomu (a díky kruhovému fotomodulu, o kterém bude ještě řeč), připomíná spíše klasický fotoaparát. Už na první pohled máme co dělat s pořádným kusem telefonu a tak tomu opravdu je – hmotnost 227 gramů není z nejnižších, což platí i o tloušťce šasi 9,1 mm (včetně fotomodulu pak hrubě přes centimetr), ale v ruce to není žádná velká tragédie.

Xiaomi 13 Ultra

Xiaomi 13 Ultra

Jeden fotomodul vládne všem

Obrovský fotomodul na první dobrou sice trochu překáží, ale jakmile si na něj zvyknete a naučíte se zapřít si o něj prst, úchop je vesměs příjemný. Rozhodně je to ale telefon spíše pro větší ruce, o tom není pochyb. Samotný fotomodul je zdobený zlatým orámováním, což jen podtrhuje elegantní pojetí celkového designu a za zmínku stojí také rám. Ten je kovový a je neskutečně masivní. Zatímco u většiny telefonů je kovový rámeček patrný většinou jen po obvodu konstrukce, zde je odhalen z velké části i na zádech a vypadá to opravdu skvěle.

I díky tomu má Xiaomi 13 Ultra opravdu originální styl a rámeček je navíc barevně sladěn se zády, v našem případě v krásném, olivově zeleném odstínu. Konstrukce je, dle očekávání, naprosto špičková, bez jakýchkoliv připomínek a zmínit musíme i zvýšenou odolnost dle normy IP68. V oblasti vzhledu, stylingu, konstrukce a celkového dojmu zkrátka neponechalo Xiaomi nic náhodě.

Xiaomi 13 Ultra

Xiaomi 13 Ultra

Jemný obr

Právě tak by se dal v rychlosti charakterizovat displej, který má štědrou úhlopříčku 6,73 palce, je zahnutý po stranách a disponuje rozlišením 3200 × 1440 pixelů při poměru stran 20:9. To znamená skvělou jemnost obrazu čítající 522 ppi a pozadu nezůstává ani obnovovací frekvence. Ta nabízí maximálně 120 Hz, při dotyku až 240 Hz a panel typu AMOLED dostal do vínku také LTPO technologii, takže obnovovací frekvenci umí dynamicky přizpůsobit zobrazenému obsahu. No a pak je tu jas, který také patří mezi nejlepší v branži.

Pokud necháte jeho nastavení na automatice, dočkáte se jasu o hodnotě až 1 200 nitů, což je vskutku parádní hodnota stačící na dokonalou čitelnost i na přímém slunci. V určitých podmínkám umí panel teoreticky vyvinout jas až 2 600 nitů a za zmínku stojí i další parametry, jako pulzní modulace podsvícení (PWM) o hodnotě 1920 Hz, podpora HDR10+, Dolby Vision či zobrazení 68 milionů barev. Čistě papírově je to prostě zcela špičkový displej, jenže jak je na tom při reálném používání? Naštěstí úplně stejně.

Displej produkuje výrazné, syté barvy a díky vysoké jemnosti je na jeho obraz radost pohledět. Působí, jako by byl takřka namalovaný na skle a specifikace displeje si je možné upravit z velké části k obrazu svému. Je možné zvolit si jeden ze tří přednastavených barevných režimů (Pro, Živý, Sytý), lze také manuálně upravovat jeho barevnou škálu, barevný prostor RGB, prostor HSV a dále například kontrast či hodnotu gamma. K dispozici je také volba rozlišení (FHD+ a WQHD+) a samozřejmě frekvence (60 nebo 120 Hz či automatika).

Xiaomi 13 Ultra

Xiaomi 13 Ultra

Systém, výkon a výdrž

Xiaomi 13 Ultra běží na systému MIUI 14, jenž je postaven na Androidu 14, což znamená všechna pozitiva i negativa s tím spojená. K dispozici budete mít až nekonečné možnosti nastavení, ale systém není úplně přehledný, není snadné se v něm rychle orientovat a umí působit méně konzistentně než úspornější nadstavby. Je také plný bloatwaru, tedy nevyžádaných aplikací, ale odladěný je takřka dokonale a vše běží jako z praku. Míra plynulosti je při pohybu v systému prakticky srovnatelná s iPhony a jejich iOS.

Co se pohonu týče, tak tato vlajka běží na Snapdragonu 8 Gen 2, čímž je řečeno vše. Dočkáte se nekompromisního výkonu, který je ještě umocněn operační pamětí 12 GB RAM a rychlým úložištěm UFS 4.0 (v našem případě s kapacitou 512 GB). V tomto ohledu tedy nebude nikdo strádat a pochvalu si zaslouží také relativně nízká produkce tepla, kterou se výrobci povedlo udržet vcelku na uzdě. Ano, telefon ve vysoké zátěži sice topí, ale ne nijak dramaticky a rozhodně se jedná o nejméně se zahřívající telefon s tímto vlajkovým procesorem.

Xiaomi 13 Ultra

Xiaomi 13 Ultra

Benchmarky jsem z časových důvodů neprováděl, ale vzhledem k přemíře výkonu to není nic podstatného a neměl jsem možnost ani reálně otestovat výdrž na jedno nabití. Baterie s kapacitou 5 000 mAh ale slibuje klidně den a půl bez potřeby nabití, přičemž samotné nabíjení pak nabízí výkon 90 W. To sice není úplná špička, ale plné nabití za 35 minut je příjemně svižné a pozadu nezůstává ani bezdrátové nabíjení o výkonu 50 W. Telefon má také 10W reverzní bezdrátové nabíjení, takže v tomto směru mu prakticky nic neschází.

Jak je na tom fotoaparát?

Xiaomi 13 Ultra je v první řadě fotomobil a jako takový funguje opravdu na výbornou. Na jeho zádech se nachází kruhový fotomodul rovnou se čtveřicí snímačů a tato sestava patří v mobilním světě za jednu z nejuniverzálnějších vůbec. Fotoaparát Xiaomi 13 Ultra se opravdu nezalekne žádné situace a produkuje velmi konzistentní výsledky napříč všemi scénáři, což je velmi důležité.

  • Primární snímač: 50 Mpx, f/1.9 nebo f/4.0, 23 mm, 1″, 1,6µm pixely, OIS, Laser AF, PDAF
  • Teleobjektiv: 50 Mpx, f/1.8, 75 mm, 1/2,51″, OIS, PDAF, 3,2× optický zoom
  • Periskopický teleobjektiv: 50 Mpx, f/3.0, 75 mm, 1/2,51″, OIS, automatické ostření, 5× optický zoom
  • Ultra-širokoúhlý objektiv: 50 Mpx, f/1.8, 12 mm, záběr 122˚, automatické ostření

Hlavní hvězdou je zde primární snímač Sony IMX989 o velkosti jednoho palce, na který vsází z velké části i konkurence. Má velmi podobné vlastnosti, jako například u Viva X90 Pro, což znamená, že ostří z až větší vzdálenosti, zhruba okolo 20 centimetrů a podává naprosto fantastické výsledky. Fotografie jsou krásně prokreslené, s příjemnými a vyváženími barvami, dokonale ostré, bez neduhu v podobě přeostření a výsledné snímky jsou opravdu působivé. Fotoaparát umí také velmi přirozeně rozostřit pozadí (bokeh efekt) a má jednu unikátní vlastnost.

Na rozdíl od většiny konkurence se pyšní variabilní clonou, u které je možné zvolit si nastavení clonového čísla na f/1.9 nebo f/4.0. Pokud budete chtít fotografovat s více rozostřeným pozadím, stačí zvolit nižší clonové číslo a pro ostřejší pozadí naopak zase sáhnout po vyšší hodnotě (nebo to nechat na automatice). Funguje to dobře a fotoaparát obsahuje celkově hromadu různých nastavení. Lze volit různé filtry, má dávkové snímkování, disponuje umělou inteligencí a neschází ani dva módy dodané společností Leica, která se podílela na ladění fotoaparátu (a dodala i část hardwaru).

Zoom je skvělý, noční snímky jakbysmet

Zatímco režim Leica Vibrant produkuje výraznější, více saturované barvy, druhý mód, Leica Authentic se drží více při zemi a nabízí o něco reálnější pojetí barev. Já osobně jsme ale nějak zásadní rozdíl mezi oběma režimy nezaznamenal a výsledné snímky jsou si, co do podání barev, ve finále dost podobné. Jedna z nejlepších disciplín této vlajky je pak zoom. Přímo v hledáčku máte k dispozici přepínač na 2×, 3,2× a 5× optický zoom a výsledky jsou u všech těchto úrovní naprosto špičkové. I při nejvyšším přiblížení se dočkáte skvělých fotografií bez šumu a s příkladnou ostrostí.

Telefon zvládá maximálně až 120násobný digitální zoom, nicméně ten je, dle očekávání, prakticky nepoužitelný. Fotoaparát se vytáhl také co se nočních snímků týče. V základu je zapnutá volba automatického nočního režimu, což znamená, že když telefon detekuje nedostatek světla, sám od sebe aktivuje noční režim (podobně umí automaticky aktivovat také marko režim). Pokud byste ale rádi vyzkoušeli fotografovat bez nočního režimu, tato funkce jde zcela vypnout a tomto případě budete muset zapínat noční režim manuálně.

Hlavní fotoparát zvládne sice zachytit poměrně dost světla, ale jakmile je jeho intenzita opravdu nízká, bez nočního režimu se neobejdete. Ten umí i opravdu temnou scénu krásně prosvítit, ale zase ne tak, aby byly výsledky přehnané a noční fotografie jsou tedy v drtivé většině případů výborné. Obsahují velmi málo šumu, typické zabarvení do žluta se prakticky nekoná a není jim cizí ani štědré vykreslení detailů. Kolem a kolem je fotoaparát s cejchem Leica hlavní ozdobou této vlajky a odvádí opravdu výbornou práci, a to za všech podmínek.

Jak fotí Xiaomi 13 Ultra?

Ukázka: noční snímky (noční režim zapnutý / vypnutý)

Ukázka: zoom 2× / 3,2× / 5×

Ukázka: makro

Ukázka: clona f/1.9 a f/4.0

Ukázka: Leica Vibrant / Authentic

Závěr recenze Xiaomi 13 Ultra

Spíše než recenze se jednalo o takový rychlý test toho, co všechno Xiaomi 13 Ultra nabízí a o co vlastně tím, že tato vlajka není dostupná na našem trhu, přicházíme. Přicházíme o telefon s opravdu unikátním designem, který na pohled i dotyk působí úplně jinak než konkurence. Výrobce se zaměřil více na fotoaparát a jeho modul, kterému design tohoto přístroje podřídil a já osobně jsem byl výsledkem uchvácen. Xiaomi 13 Ultra svému označení bez debat dostálo a je to opravdu nekompromisní vlajka, která se nemusí bát žádné konkurence.

Pokud byste o tento kousek měli opravdu enormní zájem a neodradilo by vás ani to, že Xiaomi 13 Ultra není k dispozici na našem trhu, lze ho sehnat například v Německu. Jen si připravte poměrně dost peněz – verze s pamětí 12 GB RAM a vnitřním úložištěm 512 GB, tedy ta jediná v nabídce, vyjde na 1 499 euro, což je nějakých 35 650 korun.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
design a precizní zpracování s krytím IP68 nedostupnost na našem trhu
špičkový displej s LTPO technologií vysoká cena
unikátní fotoaparát se stavitelnou clonou nabíjení mohlo být výkonnější
vysoký výkon a minimální zahřívání systém MIUI je plný bloatwaru
celková univerzálnost osazené fotografické sestavy

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."

Jednodenní rychlotest Xiaomi 13 Ultra. Jaká je asi nejzajímavější vlajka současnosti?

  • Xiaomi 13 Ultra je nejvýše postavený telefon populárního výrobce
  • Prodává se i v Evropě, ale do našich končin se nikdy nedostal
  • My jsme si nyní mohli tuto zajímavou vlajku vyzkoušet
Xiaomi 13 Ultra

Xiaomi 13 Ultra

Když Xiaomi oznámilo, že pošle svou nejnovější vlajku 13 Ultra na globální trhy, fandové značky zaplesali. S dostupností to bohužel ale není tak slavné a aktuálně se tento kousek prodává jen na několika vybraných (= těch největších) trzích. U nás třeba Xiaomi 13 Ultra dostupné není a nezbývá než doufat, že se ho v blízké budoucnosti dočkáme. Pokud ne, tak přijdeme o vskutku osobitý a svým způsobem unikátní telefon.

Xiaomi 13 Ultra: specifikace

Konstrukcekov a kůže, 163,18 × 74,64 × 9,06 mm, 227 g, zvýšená odolnost IP68
Displej6,73″, LTPO AMOLED, 120 Hz, 3200× 1440 px, poměr stran 20:9, jemnost 522 PPI
Operační systémAndroid 13 + MIUI 14
Čipset8jádrový, 3,2 GHz, Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2
Paměť12/16 GB RAM, 256 GB/ 512 GB /1 TB úložiště
Fotoaparátčtyři snímače (50 Mpx hlavní + 50 Mpx ultra-širokoúhlý 122˚ + 50 Mpx teleobjektiv + 50 Mpx super teleobjektiv), clona f/1.9 a f/4.0 + f/1.8 + f/1.8 + f/3.0, LED blesk, OIS, PDAF, optika Leica, až 5× optický zoom, umělá inteligence; přední 32 Mpx, clona f/2.0
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
Technologie5G, Dual SIM, Bluetooth 5.3, Wi-Fi 7, GPS, Galileo, Glonas, USB-C, NFC, čtečka otisků pod displejem, stereo reproduktory Harman Kardon
Baterie5 000 mAh, rychlonabíjení 90 W, bezdrátové nabíjení 50W, reverzní dobíjení 10W
Cena a dostupnostod 5 999¥ (18 600 korun bez DPH), duben 2023 (Čína)

Co je v balení?

Naštěstí úplně všechno, co lze u takto drahého, vlajkového přístroje očekávat. Kromě telefonu samotného dostanete 90W nabíjecí adaptér, USB-A / USB-C kabel, nezbytnou literaturu, ochranný kryt a špendlík na otevření SIM šuplíčku. Dost ale zdržování, pojďme se podívat spíše na to, jak tato žhavá novinka vypadá a jak působí v ruce.

Vlajka jako žádná jiná

Xiaomi 13 Ultra zaujme nejenom nekompromisním hardwarem, ale i designem a zpracováním. Je to telefon s oním pověstným wow efektem a ten se dostaví okamžitě po vytažení z krabičky. Ultimativní vlajka z dílen Xiaomi vypadá neskutečně majestátně, luxusně a dává jasně na odiv to, že je prostě a jednoduše nejlepším a nejpokročilejším telefonem v nabídce výrobce. Pro někoho by to možná mohl být až okázalý telefon a jisté je, že si ho s žádným telefonem konkurence nikdo nesplete. A to i díky unikátně vyvedeným zádům.

Teď nemluvím o umělé kůži, tu má dnes kde kdo, ale o tom, že šasi je v horní části, kde se nachází mohutný fotomodul, nepatrně tlustší. V této oblasti tedy vniká jakési vyvýšení a Xiaomi 13 Ultra díky tomu (a díky kruhovému fotomodulu, o kterém bude ještě řeč), připomíná spíše klasický fotoaparát. Už na první pohled máme co dělat s pořádným kusem telefonu a tak tomu opravdu je – hmotnost 227 gramů není z nejnižších, což platí i o tloušťce šasi 9,1 mm (včetně fotomodulu pak hrubě přes centimetr), ale v ruce to není žádná velká tragédie.

Xiaomi 13 Ultra

Xiaomi 13 Ultra

Jeden fotomodul vládne všem

Obrovský fotomodul na první dobrou sice trochu překáží, ale jakmile si na něj zvyknete a naučíte se zapřít si o něj prst, úchop je vesměs příjemný. Rozhodně je to ale telefon spíše pro větší ruce, o tom není pochyb. Samotný fotomodul je zdobený zlatým orámováním, což jen podtrhuje elegantní pojetí celkového designu a za zmínku stojí také rám. Ten je kovový a je neskutečně masivní. Zatímco u většiny telefonů je kovový rámeček patrný většinou jen po obvodu konstrukce, zde je odhalen z velké části i na zádech a vypadá to opravdu skvěle.

I díky tomu má Xiaomi 13 Ultra opravdu originální styl a rámeček je navíc barevně sladěn se zády, v našem případě v krásném, olivově zeleném odstínu. Konstrukce je, dle očekávání, naprosto špičková, bez jakýchkoliv připomínek a zmínit musíme i zvýšenou odolnost dle normy IP68. V oblasti vzhledu, stylingu, konstrukce a celkového dojmu zkrátka neponechalo Xiaomi nic náhodě.

Xiaomi 13 Ultra

Xiaomi 13 Ultra

Jemný obr

Právě tak by se dal v rychlosti charakterizovat displej, který má štědrou úhlopříčku 6,73 palce, je zahnutý po stranách a disponuje rozlišením 3200 × 1440 pixelů při poměru stran 20:9. To znamená skvělou jemnost obrazu čítající 522 ppi a pozadu nezůstává ani obnovovací frekvence. Ta nabízí maximálně 120 Hz, při dotyku až 240 Hz a panel typu AMOLED dostal do vínku také LTPO technologii, takže obnovovací frekvenci umí dynamicky přizpůsobit zobrazenému obsahu. No a pak je tu jas, který také patří mezi nejlepší v branži.

Pokud necháte jeho nastavení na automatice, dočkáte se jasu o hodnotě až 1 200 nitů, což je vskutku parádní hodnota stačící na dokonalou čitelnost i na přímém slunci. V určitých podmínkám umí panel teoreticky vyvinout jas až 2 600 nitů a za zmínku stojí i další parametry, jako pulzní modulace podsvícení (PWM) o hodnotě 1920 Hz, podpora HDR10+, Dolby Vision či zobrazení 68 milionů barev. Čistě papírově je to prostě zcela špičkový displej, jenže jak je na tom při reálném používání? Naštěstí úplně stejně.

Displej produkuje výrazné, syté barvy a díky vysoké jemnosti je na jeho obraz radost pohledět. Působí, jako by byl takřka namalovaný na skle a specifikace displeje si je možné upravit z velké části k obrazu svému. Je možné zvolit si jeden ze tří přednastavených barevných režimů (Pro, Živý, Sytý), lze také manuálně upravovat jeho barevnou škálu, barevný prostor RGB, prostor HSV a dále například kontrast či hodnotu gamma. K dispozici je také volba rozlišení (FHD+ a WQHD+) a samozřejmě frekvence (60 nebo 120 Hz či automatika).

Xiaomi 13 Ultra

Xiaomi 13 Ultra

Systém, výkon a výdrž

Xiaomi 13 Ultra běží na systému MIUI 14, jenž je postaven na Androidu 14, což znamená všechna pozitiva i negativa s tím spojená. K dispozici budete mít až nekonečné možnosti nastavení, ale systém není úplně přehledný, není snadné se v něm rychle orientovat a umí působit méně konzistentně než úspornější nadstavby. Je také plný bloatwaru, tedy nevyžádaných aplikací, ale odladěný je takřka dokonale a vše běží jako z praku. Míra plynulosti je při pohybu v systému prakticky srovnatelná s iPhony a jejich iOS.

Co se pohonu týče, tak tato vlajka běží na Snapdragonu 8 Gen 2, čímž je řečeno vše. Dočkáte se nekompromisního výkonu, který je ještě umocněn operační pamětí 12 GB RAM a rychlým úložištěm UFS 4.0 (v našem případě s kapacitou 512 GB). V tomto ohledu tedy nebude nikdo strádat a pochvalu si zaslouží také relativně nízká produkce tepla, kterou se výrobci povedlo udržet vcelku na uzdě. Ano, telefon ve vysoké zátěži sice topí, ale ne nijak dramaticky a rozhodně se jedná o nejméně se zahřívající telefon s tímto vlajkovým procesorem.

Xiaomi 13 Ultra

Xiaomi 13 Ultra

Benchmarky jsem z časových důvodů neprováděl, ale vzhledem k přemíře výkonu to není nic podstatného a neměl jsem možnost ani reálně otestovat výdrž na jedno nabití. Baterie s kapacitou 5 000 mAh ale slibuje klidně den a půl bez potřeby nabití, přičemž samotné nabíjení pak nabízí výkon 90 W. To sice není úplná špička, ale plné nabití za 35 minut je příjemně svižné a pozadu nezůstává ani bezdrátové nabíjení o výkonu 50 W. Telefon má také 10W reverzní bezdrátové nabíjení, takže v tomto směru mu prakticky nic neschází.

Jak je na tom fotoaparát?

Xiaomi 13 Ultra je v první řadě fotomobil a jako takový funguje opravdu na výbornou. Na jeho zádech se nachází kruhový fotomodul rovnou se čtveřicí snímačů a tato sestava patří v mobilním světě za jednu z nejuniverzálnějších vůbec. Fotoaparát Xiaomi 13 Ultra se opravdu nezalekne žádné situace a produkuje velmi konzistentní výsledky napříč všemi scénáři, což je velmi důležité.

  • Primární snímač: 50 Mpx, f/1.9 nebo f/4.0, 23 mm, 1″, 1,6µm pixely, OIS, Laser AF, PDAF
  • Teleobjektiv: 50 Mpx, f/1.8, 75 mm, 1/2,51″, OIS, PDAF, 3,2× optický zoom
  • Periskopický teleobjektiv: 50 Mpx, f/3.0, 75 mm, 1/2,51″, OIS, automatické ostření, 5× optický zoom
  • Ultra-širokoúhlý objektiv: 50 Mpx, f/1.8, 12 mm, záběr 122˚, automatické ostření

Hlavní hvězdou je zde primární snímač Sony IMX989 o velkosti jednoho palce, na který vsází z velké části i konkurence. Má velmi podobné vlastnosti, jako například u Viva X90 Pro, což znamená, že ostří z až větší vzdálenosti, zhruba okolo 20 centimetrů a podává naprosto fantastické výsledky. Fotografie jsou krásně prokreslené, s příjemnými a vyváženími barvami, dokonale ostré, bez neduhu v podobě přeostření a výsledné snímky jsou opravdu působivé. Fotoaparát umí také velmi přirozeně rozostřit pozadí (bokeh efekt) a má jednu unikátní vlastnost.

Na rozdíl od většiny konkurence se pyšní variabilní clonou, u které je možné zvolit si nastavení clonového čísla na f/1.9 nebo f/4.0. Pokud budete chtít fotografovat s více rozostřeným pozadím, stačí zvolit nižší clonové číslo a pro ostřejší pozadí naopak zase sáhnout po vyšší hodnotě (nebo to nechat na automatice). Funguje to dobře a fotoaparát obsahuje celkově hromadu různých nastavení. Lze volit různé filtry, má dávkové snímkování, disponuje umělou inteligencí a neschází ani dva módy dodané společností Leica, která se podílela na ladění fotoaparátu (a dodala i část hardwaru).

Zoom je skvělý, noční snímky jakbysmet

Zatímco režim Leica Vibrant produkuje výraznější, více saturované barvy, druhý mód, Leica Authentic se drží více při zemi a nabízí o něco reálnější pojetí barev. Já osobně jsme ale nějak zásadní rozdíl mezi oběma režimy nezaznamenal a výsledné snímky jsou si, co do podání barev, ve finále dost podobné. Jedna z nejlepších disciplín této vlajky je pak zoom. Přímo v hledáčku máte k dispozici přepínač na 2×, 3,2× a 5× optický zoom a výsledky jsou u všech těchto úrovní naprosto špičkové. I při nejvyšším přiblížení se dočkáte skvělých fotografií bez šumu a s příkladnou ostrostí.

Telefon zvládá maximálně až 120násobný digitální zoom, nicméně ten je, dle očekávání, prakticky nepoužitelný. Fotoaparát se vytáhl také co se nočních snímků týče. V základu je zapnutá volba automatického nočního režimu, což znamená, že když telefon detekuje nedostatek světla, sám od sebe aktivuje noční režim (podobně umí automaticky aktivovat také marko režim). Pokud byste ale rádi vyzkoušeli fotografovat bez nočního režimu, tato funkce jde zcela vypnout a tomto případě budete muset zapínat noční režim manuálně.

Hlavní fotoparát zvládne sice zachytit poměrně dost světla, ale jakmile je jeho intenzita opravdu nízká, bez nočního režimu se neobejdete. Ten umí i opravdu temnou scénu krásně prosvítit, ale zase ne tak, aby byly výsledky přehnané a noční fotografie jsou tedy v drtivé většině případů výborné. Obsahují velmi málo šumu, typické zabarvení do žluta se prakticky nekoná a není jim cizí ani štědré vykreslení detailů. Kolem a kolem je fotoaparát s cejchem Leica hlavní ozdobou této vlajky a odvádí opravdu výbornou práci, a to za všech podmínek.

Jak fotí Xiaomi 13 Ultra?

Ukázka: noční snímky (noční režim zapnutý / vypnutý)

Ukázka: zoom 2× / 3,2× / 5×

Ukázka: makro

Ukázka: clona f/1.9 a f/4.0

Ukázka: Leica Vibrant / Authentic

Závěr recenze Xiaomi 13 Ultra

Spíše než recenze se jednalo o takový rychlý test toho, co všechno Xiaomi 13 Ultra nabízí a o co vlastně tím, že tato vlajka není dostupná na našem trhu, přicházíme. Přicházíme o telefon s opravdu unikátním designem, který na pohled i dotyk působí úplně jinak než konkurence. Výrobce se zaměřil více na fotoaparát a jeho modul, kterému design tohoto přístroje podřídil a já osobně jsem byl výsledkem uchvácen. Xiaomi 13 Ultra svému označení bez debat dostálo a je to opravdu nekompromisní vlajka, která se nemusí bát žádné konkurence.

Pokud byste o tento kousek měli opravdu enormní zájem a neodradilo by vás ani to, že Xiaomi 13 Ultra není k dispozici na našem trhu, lze ho sehnat například v Německu. Jen si připravte poměrně dost peněz – verze s pamětí 12 GB RAM a vnitřním úložištěm 512 GB, tedy ta jediná v nabídce, vyjde na 1 499 euro, což je nějakých 35 650 korun.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
design a precizní zpracování s krytím IP68 nedostupnost na našem trhu
špičkový displej s LTPO technologií vysoká cena
unikátní fotoaparát se stavitelnou clonou nabíjení mohlo být výkonnější
vysoký výkon a minimální zahřívání systém MIUI je plný bloatwaru
celková univerzálnost osazené fotografické sestavy

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."