Recenze Samsung Galaxy Mini 2 – příjemná evoluce

Samsung Galaxy Mini 2 je přímým nástupcem loňského modelu Galaxy Mini, který se stal velmi oblíbeným u nenáročných uživatelů. Novinka zaujme především lepším výkonem a odladěným operačním systémem Android. Bude to však stačit na úspěch?

První generace Galaxy Mini měla mnoho nedostatků, nejvíce zamrzel nekvalitní displej a špatný výkon. Na tom Samsung zapracoval a vybavil Galaxy Mini 2 sice opět pouze 800 MHz procesorem, ale tentokrát se jedná o Snapdragon S1 MSM7227 od Qualcommu s grafikou Adreno 200. Procesor má pak k dispozici 512 MB operační paměti RAM, což je skoro dvojnásobek oproti předchůdci.


Samsung Galaxy Mini 2 – oficiální fotografie

Největší slabinou levnějších smartphonů je velkost interní paměti. Galaxy Mini 2 se svými 4 GB interního úložiště (pro uživatele dostupných cca 1,8 GB a pro ukládání aplikací 0,9 GB) rozhodně patří v tomto ohledu do nadprůměru. Potěší i přítomnost slotu na microSD karty až o velikosti 32 GB. O použitém displeji si povíme až v jiné kapitole.

 

Základní parametry – Samsung Galaxy Mini 2

Rozměry109 x 59 x 11,6 mm
Hmotnost105 g
Displejdotykový (kapacitní, multi-touch), TFT, rozlišení HVGA (320 x 480 px), 262 tisíc barev, úhlopříčka 3,27“
Procesor a paměť800 MHz procesor Qualcomm MSM7227A Snapdragon, grafika Adreno 200
512 MB RAM, 4 GB vnitřní a microSD karty až 32 GB
Operační systémAndroid 2.3 Gingerbread + TouchWiz
Fotoaparát3,2 Mpx (2048 x 1536 px), nahrávání VGA videa
Obsah balenínávod, baterie, nabíječka, datový USB kabel
Cena a dostupnost3 600 Kč, léto 2012

Krátké postřehy z testování Samsungu Galaxy Mini 2:

Co se nám líbilo: díky kompaktnějším rozměrům a vroubkovanému zadnímu krytu se lépe drží v ruce, přítomnost NFC, skvěle odladěné uživatelské prostředí v podobě nadstavby TouchWiz a obohacující funkce, bohatá datová výbava

Co se nám nelíbilo: v balení nejsou dodávána sluchátka, absence autofocusu u fotoaparátu prakticky odnáší jakékoliv šance na lepší ostré fotky, videopřehrávač nepřehraje videa ve vyšším rozlišení a pro přehrání avi videí je potřeba doinstalovat přehrávač

Obsah balení: ve jménu úspor

Kdo by čekal bohaté příslušenství, toho bohužel zklamu. Telefon nám do redakce dorazil v (pro Samsung typické) bílé krabičce. Uvnitř najdete pouze samotný telefon, USB kabel pro spojení s počítačem, nabíječku a nezbytný manuál.

Komentovaný videopohled

Design a konstrukce: klasika od Samsungu

Zaoblené rohy, stříbrná lišta kolem celého těla imitující kov, jedno hardwarové a dvě senzorová tlačítka pod displejem, prostě na první pohled vypadá Galaxy Mini 2 jako každý druhý smartphone od Samsungu. Zaujme snad pouze netradičním žlutým zadním krytem, který dodává telefonu na „originalitě“.

Díky menším rozměrům 109 x 59 x 11,6 mm a zaobleným rohům se telefon výborně drží v ruce. Svůj podíl na tom má i vroubkovaný zadní kryt. Celé tělo Galaxy Mini 2 o hmotnosti 105 gramů je, jak už jsme u Samsungu zvyklý, vyrobeno z plastu. Opět ale musím výrobce pochválit za špičkové zpracování. Nikde nic nevrže a vše drží tak, jak má.

Přední straně dominuje 3,27“ displej s rozlišením 320 x 480 pixelů. Pod ním se nachází trojice ovládacích tlačítek. Dvě jsou senzorová (šipka zpět a kontextová nabídka) a uprostřed jedno hardwarové pro návrat na domovskou obrazovku. Nad displejem je pak umístěn reproduktor pro telefonování, senzor přiblížení a nesmí chybět ani logo Samsungu.

Na zadní straně najdeme čočku 3 Mpx fotoaparátu, otvor pro hlasitý reproduktor a opět logo Samsung. Pod zadním krytem je pak ještě umístěna NFC anténa.

Tlačítko pro regulaci hlasitosti, zdířka pro uchycení na poutko a prakticky umístěný slot pro microSD karty se nachází na levém boku. Na pravém boku je to pak pouze tlačítko pro zamknutí/odemknutí telefonu.

Horní hranu obsadil 3,5 mm Jack konektor pro připojení sluchátek. Dolní hraně je pak umístěn konektor microUSB a otvor pro mikrofon.

Baterie a výdrž: záleží na vás

Samsung vybavil Galaxy Mini 2 Li-ion baterií s kapacitou 1.300 mAh. To je dostačující hodnota vzhledem ke slabšímu hardwaru a malému displeji, ale opět záleží na tom, jak budete telefon využívat.

Při běžném používání na prohlížení internetu, poslech hudby, emaily, cca 25 SMS a samozřejmě několik minut volání vám Galaxy Mini 2 vydrží bez problémů den. Pokud se však obejdete bez stálého připojení na internet, není problém se dostat na výdrž přesahující hodnotu dvou dnů.

Displej a ovládání: výrazné zlepšení

Oproti svému předchůdci, který měl 3,14“ displej s velmi nízkým rozlišením 240 x 320 pixelů, si novinka výrazně polepšila. Nabídne 3,27“ displej s rozlišením 320 x 480 pixelů. Jedná se o pouze běžný TFT zobrazovač, takže nečekejte nějaké zázraky. Potěší snad jen dobrým podáním barev. Naopak zklamáním jsou pozorovací úhly, a to hlavně při pohledu ze stran.

Největší slabinou displeje je bohužel čitelnost na přímém slunci, kdy neuvidíte téměř nic. Cena se podepsala také na absenci ochranného skla. Displej Galaxy Mini 2 je chráněn pouze tvrzeným plastem, ale ani po dvou týdnech testování jsem se nesetkal s žádným poškozením.

Jak už jsem dříve zmínil, telefon se ovládá pomocí trojice ovládacích tlačítek pod displejem. Dvě z nich jsou senzorová na levé straně kontextová nabídka a na straně pravé šipka zpět. Tlačítka jsou podsvětlená s možností nastavení doby podsvícení. Uprostřed se pak nachází jedno hardwarové, které vás vždy vrátí na domovskou obrazovku. Při jeho podržení vyvoláte nabídku multitaskingu.

Prostředí telefonu: rychlý TouchWiz

Jak už jsme u řady Galaxy zvyklý, jako operační systém byl použit Android, a to konkrétně ve starší verzi 2.3.6 Gingerbread. Nechybí ani typická uživatelská nástavba TouchWiz od Samsungu, která v tomto případě přináší nové funkce a překvapivě i rychlost.

 

Prostředí se skládá z maximálně 7 ploch, na které si můžete umisťovat různé widgety, zástupce aplikací, či vytvářet složky.

 

Pomocí ikonky v pravém dolním rohu se dostanete do nabídky všech aplikací. Na výběr máte mezi tabulkovým, nebo seznamovým zobrazením. Nechybí ani možnost tvorby složek.

 

Notifikační lištu vysunete tažením prstu od horního okraje dolů. Zde se vám budou zobrazovat všechny vaše zmeškané události. Potěší i přítomnost rychlých přepínačů bezdrátových modulů.

Zamykací obrazovka je velmi chudá. Nabídne kromě možnosti odemčení pouze informace o času a datu.

Příjemně mě překvapila celková rychlost a odladěnost operačního systému Android. Samsungu se podařilo ze slabšího hardwaru získat maximum. Galaxy Mini 2 se zadýchá pouze při spuštění více aplikací, nebo při otevření více oken v internetovém prohlížeči.

Výkon jsme otestovali i ve hrách. Grafika Adreno 200 si bez problémů poradí s nenáročnými hrami, jako jsou například Angry Birds nebo Bad Piggies. Na náročné 3D hry ale můžete rovnou zapomenout. Na screenshotech jsou vidět výsledky z benchmarků AnTuTu a Quadrant Standard.

 

Telefonování a zprávy: nic nového

V aplikacích Telefon a Kontakty se neodehrály žádné změny. Pokud jste tedy už někdy vlastnili Galaxy smartphone, budete zde jako doma. Kontakty můžete rozdělovat do skupin, nebo do kategorie oblíbené. Ke každému z nich si pak můžete přidávat další telefonní čísla, adresy, e-maily, fotografii, či vlastní vyzvánění. Samozřejmostí je propojení s online účty Gmail, Microsoft Exchange, nebo sociální sítí Facebook.

   

Potěší i funkce rychlého vytáčení a psaní sms. Pomocí tahu prstu po libovolném kontaktu ve směru z prava do leva začne telefon zvolený kontakt ihned vytáčet. Při opačném pohybu píšete ihned SMS.

 

Pro psaní SMS je určena aplikace Zprávy. Samotné zprávy se pak řadí do přehledných konverzací rozdělených podle barev. Při psaní SMS vidíte počet znaků a zpráv, do kterých se text rozdělí.

  

Psát nejen zprávy můžete na výchozí QWERTZ klávesnici, nebo na alfanumerické klávesnici, která je díky menším rozměrům telefonu pohodlnější. Nechybí ani podpora technologie Swype a možnost psát znaky rukou.

   

Hudební a video přehrávač: osekaný základ

Aplikace hudebního přehrávače zaujme jednoduchým a přehledným prostředím. Nabídne třídění vaší hudební sbírky podle autorů, alb a složek. Potěší i přítomnost ekvalizéru s možností vlastního nastavení. Přehrávání hudby pak můžete ovládat i v notifikační liště, nebo prakticky na zamykací obrazovce. Podporovány jsou formáty: MP3, OGG, AAC, AAC+, eAAC+, AMR-NB / WB, WAV, MIDI, WMA a FLAC.

    

Se zvukem z hlasitého reproduktoru jsem byl u Galaxy Mini 2 spokojen. Je dostatečně hlasitý a na danou cenovou kategorii i kvalitní. To samé platí o zvuku z 3,5 mm Jack konektoru, který je dostatečně kvalitní pro běžný poslech hudby.

O videopřehrávači se asi nemá smysl zmiňovat. Nepřehraje totiž videa ve formátu .AVI a neporadí si ani s titulky. Podporovány jsou pouze formáty: MPEG4, H.263, H.264 Díky slabšímu hardwaru jste také limitováni maximálním rozlišením 800 x 480 pixelů. Menší záchranou může být stažení alternativního přehrávače z Obchodu Play. Doporučuji například MX Player, který přehraje téměř cokoliv.

 

Galaxy Mini 2 je také vybaven FM rádiem, které funguje pouze s připojenými sluchátky.

Pro zjišťování vaší polohy vám poslouží vestavěný GPS modul. Jeho fixace trvá zhruba 25 sekund. Bohužel v telefonu jsou předinstalovány pouze online mapy od Google, které potřebují připojení na internet. Nic vám však nebrání si zakoupit plnohodnotnou offline navigaci v Obchodě Play.

Bonusové aplikace: příjemné překvapení

Social Hub – Užitečná aplikace, která sdružuje příspěvky z vašich Facebook, Twitter a LinkedIn účty do jednoho přehledného výpisu a vy tak máte přehled o všem, co se na sociálních sítích děje. K dispozici je také praktický widget.

 

Moje soubory – Jednoduchý a přehledný správce vašich souborů a složek.

ThinkFree Office – Aplikace pro prohlížení a editaci Word dokumentů.

  

ChatON – Jedná se o chatovací aplikaci od Samsungu, která funguje napříč platformami.

 

Značky – Bohužel Android 2.3 ještě není zcela připraven na podporu NFC čipu, a proto Samsung přidal aplikaci Značky, která slouží k jeho ovládání. Kromě náhledu na všechna přenesená data si zde také můžete nastavit vlastní štítek.

 

AllShare – Aplikace pro sdílení multimediálního obsahu pomocí Wi-Fi DLNA na další zařízení.

Fotoaparát a kamera: někde se šetřit musí

V tomto ohledu výrobce opravdu šetřil a vybavil Samsung Galaxy Mini 2 pouze 3 Mpx fotoaparátem bez automatického ostření, který dokáže pořizovat fotky v maximálním rozlišení 2048 x 1536 pixelů. Bohužel chybí i přisvětlovací LED dioda. Výsledné fotky jsou za denního světla celkem kvalitní, ale při zhoršených podmínkách klesá kvalita strmě dolů.

Galaxy Mini 2 zvládne také pořizovat video v maximálním rozlišením VGA (640 x 480 pixelů) s 30 snímky za sekundu. Zhodnocení kvality nechám na vás.

 

Zkušební fotografie pořízené Samsungem Galaxy Mini 2

Zkušební video natočené telefonem Samsung Galaxy Mini 2

Organizační a datové funkce: vše, na co jsme zvyklý

S organizací vašeho času vám pomůže aplikace Kalendář, která je vyvedena v černo-šedých barvách. Nabídne přehledné prostředí a možnost měnit si náhledy na měsíc, týden, den, nebo seznam všech naplánovaných událostí. Samozřejmostí je pak provázanost s online účty Gmail, Microsoft Exchange a Facebook.

   

Pro to, abyste své naplánované události nezmeškali, poslouží aplikace Hodiny. Ta do sebe integruje funkci budíku, stopek, časovače a ukazatele světového času.

  

Nechybí ani aplikace pro tvorbu poznámek. Vytvořené poznámky se pak řadí na nástěnku a vy je můžete barevně odlišit, zamknout, tisknout, nebo rychle smazat.

 

Aplikace Kalkulačka a Diktafon nemá smysl blíže popisovat. Umí přesně to, co od nich očekáváte.

 

Datové funkce zvládá Galaxy Mini 2 na jedničku. Vzhledem k jeho cenovce obsahuje opravdu vše, co byste v dnešní době mohli potřebovat. Konkrétně disponuje Wi-Fi, 3G (až 7,2 Mb/s), Bluetooth 3.0, Wi-Fi Direct (pro přenos objemnějších souborů), podporou technologie DLNA a NFC modulem.

Internetový prohlížet je překvapivě rychlý a poradí si dokonce i s Flashem. Bohužel díky menšímu displeji s nižším rozlišením budete muset většinu stránek přibližovat, abyste si vůbec něco přečetli. Pro občasné „surfování“ je však prohlížeč dostačující.

 

Závěr recenze Samsungu Galaxy Mini 2: pro nenáročné

Oproti svému předchůdci ušel Samsung Galaxy Mini 2 pořádný kus cesty. Nabídne nové technologie v čele s NFC a Wi-Fi Direct a především výborně odladěné prostředí. Zlepšil se i displej, ale bohužel výrobce zcela zapomněl na pozorovací úhly a čitelnost na přímém slunci. Další slabinou je rozhodně fotoaparát bez automatického ostření a přisvětlovací diody. Pokud však sháníte kvalitní levný smartphone a patříte do skupiny nenáročných uživatelů, bude Galaxy Mini 2 dobrým společníkem.

Za zapůjčení telefonu do redakce děkujeme eshopu Smarty.cz, kde si Galaxy Mini 2 můžete zakoupit.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
 zajímavý design horší fotoaparát
 odladěný Android méně kvalitní displej
 přítomnost NFC videopřehrávač
 4 GB interního úložiště

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."

Recenze Samsung Galaxy Mini 2 – příjemná evoluce

Samsung Galaxy Mini 2 je přímým nástupcem loňského modelu Galaxy Mini, který se stal velmi oblíbeným u nenáročných uživatelů. Novinka zaujme především lepším výkonem a odladěným operačním systémem Android. Bude to však stačit na úspěch?

První generace Galaxy Mini měla mnoho nedostatků, nejvíce zamrzel nekvalitní displej a špatný výkon. Na tom Samsung zapracoval a vybavil Galaxy Mini 2 sice opět pouze 800 MHz procesorem, ale tentokrát se jedná o Snapdragon S1 MSM7227 od Qualcommu s grafikou Adreno 200. Procesor má pak k dispozici 512 MB operační paměti RAM, což je skoro dvojnásobek oproti předchůdci.


Samsung Galaxy Mini 2 – oficiální fotografie

Největší slabinou levnějších smartphonů je velkost interní paměti. Galaxy Mini 2 se svými 4 GB interního úložiště (pro uživatele dostupných cca 1,8 GB a pro ukládání aplikací 0,9 GB) rozhodně patří v tomto ohledu do nadprůměru. Potěší i přítomnost slotu na microSD karty až o velikosti 32 GB. O použitém displeji si povíme až v jiné kapitole.

 

Základní parametry – Samsung Galaxy Mini 2

Rozměry109 x 59 x 11,6 mm
Hmotnost105 g
Displejdotykový (kapacitní, multi-touch), TFT, rozlišení HVGA (320 x 480 px), 262 tisíc barev, úhlopříčka 3,27“
Procesor a paměť800 MHz procesor Qualcomm MSM7227A Snapdragon, grafika Adreno 200
512 MB RAM, 4 GB vnitřní a microSD karty až 32 GB
Operační systémAndroid 2.3 Gingerbread + TouchWiz
Fotoaparát3,2 Mpx (2048 x 1536 px), nahrávání VGA videa
Obsah balenínávod, baterie, nabíječka, datový USB kabel
Cena a dostupnost3 600 Kč, léto 2012

Krátké postřehy z testování Samsungu Galaxy Mini 2:

Co se nám líbilo: díky kompaktnějším rozměrům a vroubkovanému zadnímu krytu se lépe drží v ruce, přítomnost NFC, skvěle odladěné uživatelské prostředí v podobě nadstavby TouchWiz a obohacující funkce, bohatá datová výbava

Co se nám nelíbilo: v balení nejsou dodávána sluchátka, absence autofocusu u fotoaparátu prakticky odnáší jakékoliv šance na lepší ostré fotky, videopřehrávač nepřehraje videa ve vyšším rozlišení a pro přehrání avi videí je potřeba doinstalovat přehrávač

Obsah balení: ve jménu úspor

Kdo by čekal bohaté příslušenství, toho bohužel zklamu. Telefon nám do redakce dorazil v (pro Samsung typické) bílé krabičce. Uvnitř najdete pouze samotný telefon, USB kabel pro spojení s počítačem, nabíječku a nezbytný manuál.

Komentovaný videopohled

Design a konstrukce: klasika od Samsungu

Zaoblené rohy, stříbrná lišta kolem celého těla imitující kov, jedno hardwarové a dvě senzorová tlačítka pod displejem, prostě na první pohled vypadá Galaxy Mini 2 jako každý druhý smartphone od Samsungu. Zaujme snad pouze netradičním žlutým zadním krytem, který dodává telefonu na „originalitě“.

Díky menším rozměrům 109 x 59 x 11,6 mm a zaobleným rohům se telefon výborně drží v ruce. Svůj podíl na tom má i vroubkovaný zadní kryt. Celé tělo Galaxy Mini 2 o hmotnosti 105 gramů je, jak už jsme u Samsungu zvyklý, vyrobeno z plastu. Opět ale musím výrobce pochválit za špičkové zpracování. Nikde nic nevrže a vše drží tak, jak má.

Přední straně dominuje 3,27“ displej s rozlišením 320 x 480 pixelů. Pod ním se nachází trojice ovládacích tlačítek. Dvě jsou senzorová (šipka zpět a kontextová nabídka) a uprostřed jedno hardwarové pro návrat na domovskou obrazovku. Nad displejem je pak umístěn reproduktor pro telefonování, senzor přiblížení a nesmí chybět ani logo Samsungu.

Na zadní straně najdeme čočku 3 Mpx fotoaparátu, otvor pro hlasitý reproduktor a opět logo Samsung. Pod zadním krytem je pak ještě umístěna NFC anténa.

Tlačítko pro regulaci hlasitosti, zdířka pro uchycení na poutko a prakticky umístěný slot pro microSD karty se nachází na levém boku. Na pravém boku je to pak pouze tlačítko pro zamknutí/odemknutí telefonu.

Horní hranu obsadil 3,5 mm Jack konektor pro připojení sluchátek. Dolní hraně je pak umístěn konektor microUSB a otvor pro mikrofon.

Baterie a výdrž: záleží na vás

Samsung vybavil Galaxy Mini 2 Li-ion baterií s kapacitou 1.300 mAh. To je dostačující hodnota vzhledem ke slabšímu hardwaru a malému displeji, ale opět záleží na tom, jak budete telefon využívat.

Při běžném používání na prohlížení internetu, poslech hudby, emaily, cca 25 SMS a samozřejmě několik minut volání vám Galaxy Mini 2 vydrží bez problémů den. Pokud se však obejdete bez stálého připojení na internet, není problém se dostat na výdrž přesahující hodnotu dvou dnů.

Displej a ovládání: výrazné zlepšení

Oproti svému předchůdci, který měl 3,14“ displej s velmi nízkým rozlišením 240 x 320 pixelů, si novinka výrazně polepšila. Nabídne 3,27“ displej s rozlišením 320 x 480 pixelů. Jedná se o pouze běžný TFT zobrazovač, takže nečekejte nějaké zázraky. Potěší snad jen dobrým podáním barev. Naopak zklamáním jsou pozorovací úhly, a to hlavně při pohledu ze stran.

Největší slabinou displeje je bohužel čitelnost na přímém slunci, kdy neuvidíte téměř nic. Cena se podepsala také na absenci ochranného skla. Displej Galaxy Mini 2 je chráněn pouze tvrzeným plastem, ale ani po dvou týdnech testování jsem se nesetkal s žádným poškozením.

Jak už jsem dříve zmínil, telefon se ovládá pomocí trojice ovládacích tlačítek pod displejem. Dvě z nich jsou senzorová na levé straně kontextová nabídka a na straně pravé šipka zpět. Tlačítka jsou podsvětlená s možností nastavení doby podsvícení. Uprostřed se pak nachází jedno hardwarové, které vás vždy vrátí na domovskou obrazovku. Při jeho podržení vyvoláte nabídku multitaskingu.

Prostředí telefonu: rychlý TouchWiz

Jak už jsme u řady Galaxy zvyklý, jako operační systém byl použit Android, a to konkrétně ve starší verzi 2.3.6 Gingerbread. Nechybí ani typická uživatelská nástavba TouchWiz od Samsungu, která v tomto případě přináší nové funkce a překvapivě i rychlost.

 

Prostředí se skládá z maximálně 7 ploch, na které si můžete umisťovat různé widgety, zástupce aplikací, či vytvářet složky.

 

Pomocí ikonky v pravém dolním rohu se dostanete do nabídky všech aplikací. Na výběr máte mezi tabulkovým, nebo seznamovým zobrazením. Nechybí ani možnost tvorby složek.

 

Notifikační lištu vysunete tažením prstu od horního okraje dolů. Zde se vám budou zobrazovat všechny vaše zmeškané události. Potěší i přítomnost rychlých přepínačů bezdrátových modulů.

Zamykací obrazovka je velmi chudá. Nabídne kromě možnosti odemčení pouze informace o času a datu.

Příjemně mě překvapila celková rychlost a odladěnost operačního systému Android. Samsungu se podařilo ze slabšího hardwaru získat maximum. Galaxy Mini 2 se zadýchá pouze při spuštění více aplikací, nebo při otevření více oken v internetovém prohlížeči.

Výkon jsme otestovali i ve hrách. Grafika Adreno 200 si bez problémů poradí s nenáročnými hrami, jako jsou například Angry Birds nebo Bad Piggies. Na náročné 3D hry ale můžete rovnou zapomenout. Na screenshotech jsou vidět výsledky z benchmarků AnTuTu a Quadrant Standard.

 

Telefonování a zprávy: nic nového

V aplikacích Telefon a Kontakty se neodehrály žádné změny. Pokud jste tedy už někdy vlastnili Galaxy smartphone, budete zde jako doma. Kontakty můžete rozdělovat do skupin, nebo do kategorie oblíbené. Ke každému z nich si pak můžete přidávat další telefonní čísla, adresy, e-maily, fotografii, či vlastní vyzvánění. Samozřejmostí je propojení s online účty Gmail, Microsoft Exchange, nebo sociální sítí Facebook.

   

Potěší i funkce rychlého vytáčení a psaní sms. Pomocí tahu prstu po libovolném kontaktu ve směru z prava do leva začne telefon zvolený kontakt ihned vytáčet. Při opačném pohybu píšete ihned SMS.

 

Pro psaní SMS je určena aplikace Zprávy. Samotné zprávy se pak řadí do přehledných konverzací rozdělených podle barev. Při psaní SMS vidíte počet znaků a zpráv, do kterých se text rozdělí.

  

Psát nejen zprávy můžete na výchozí QWERTZ klávesnici, nebo na alfanumerické klávesnici, která je díky menším rozměrům telefonu pohodlnější. Nechybí ani podpora technologie Swype a možnost psát znaky rukou.

   

Hudební a video přehrávač: osekaný základ

Aplikace hudebního přehrávače zaujme jednoduchým a přehledným prostředím. Nabídne třídění vaší hudební sbírky podle autorů, alb a složek. Potěší i přítomnost ekvalizéru s možností vlastního nastavení. Přehrávání hudby pak můžete ovládat i v notifikační liště, nebo prakticky na zamykací obrazovce. Podporovány jsou formáty: MP3, OGG, AAC, AAC+, eAAC+, AMR-NB / WB, WAV, MIDI, WMA a FLAC.

    

Se zvukem z hlasitého reproduktoru jsem byl u Galaxy Mini 2 spokojen. Je dostatečně hlasitý a na danou cenovou kategorii i kvalitní. To samé platí o zvuku z 3,5 mm Jack konektoru, který je dostatečně kvalitní pro běžný poslech hudby.

O videopřehrávači se asi nemá smysl zmiňovat. Nepřehraje totiž videa ve formátu .AVI a neporadí si ani s titulky. Podporovány jsou pouze formáty: MPEG4, H.263, H.264 Díky slabšímu hardwaru jste také limitováni maximálním rozlišením 800 x 480 pixelů. Menší záchranou může být stažení alternativního přehrávače z Obchodu Play. Doporučuji například MX Player, který přehraje téměř cokoliv.

 

Galaxy Mini 2 je také vybaven FM rádiem, které funguje pouze s připojenými sluchátky.

Pro zjišťování vaší polohy vám poslouží vestavěný GPS modul. Jeho fixace trvá zhruba 25 sekund. Bohužel v telefonu jsou předinstalovány pouze online mapy od Google, které potřebují připojení na internet. Nic vám však nebrání si zakoupit plnohodnotnou offline navigaci v Obchodě Play.

Bonusové aplikace: příjemné překvapení

Social Hub – Užitečná aplikace, která sdružuje příspěvky z vašich Facebook, Twitter a LinkedIn účty do jednoho přehledného výpisu a vy tak máte přehled o všem, co se na sociálních sítích děje. K dispozici je také praktický widget.

 

Moje soubory – Jednoduchý a přehledný správce vašich souborů a složek.

ThinkFree Office – Aplikace pro prohlížení a editaci Word dokumentů.

  

ChatON – Jedná se o chatovací aplikaci od Samsungu, která funguje napříč platformami.

 

Značky – Bohužel Android 2.3 ještě není zcela připraven na podporu NFC čipu, a proto Samsung přidal aplikaci Značky, která slouží k jeho ovládání. Kromě náhledu na všechna přenesená data si zde také můžete nastavit vlastní štítek.

 

AllShare – Aplikace pro sdílení multimediálního obsahu pomocí Wi-Fi DLNA na další zařízení.

Fotoaparát a kamera: někde se šetřit musí

V tomto ohledu výrobce opravdu šetřil a vybavil Samsung Galaxy Mini 2 pouze 3 Mpx fotoaparátem bez automatického ostření, který dokáže pořizovat fotky v maximálním rozlišení 2048 x 1536 pixelů. Bohužel chybí i přisvětlovací LED dioda. Výsledné fotky jsou za denního světla celkem kvalitní, ale při zhoršených podmínkách klesá kvalita strmě dolů.

Galaxy Mini 2 zvládne také pořizovat video v maximálním rozlišením VGA (640 x 480 pixelů) s 30 snímky za sekundu. Zhodnocení kvality nechám na vás.

 

Zkušební fotografie pořízené Samsungem Galaxy Mini 2

Zkušební video natočené telefonem Samsung Galaxy Mini 2

Organizační a datové funkce: vše, na co jsme zvyklý

S organizací vašeho času vám pomůže aplikace Kalendář, která je vyvedena v černo-šedých barvách. Nabídne přehledné prostředí a možnost měnit si náhledy na měsíc, týden, den, nebo seznam všech naplánovaných událostí. Samozřejmostí je pak provázanost s online účty Gmail, Microsoft Exchange a Facebook.

   

Pro to, abyste své naplánované události nezmeškali, poslouží aplikace Hodiny. Ta do sebe integruje funkci budíku, stopek, časovače a ukazatele světového času.

  

Nechybí ani aplikace pro tvorbu poznámek. Vytvořené poznámky se pak řadí na nástěnku a vy je můžete barevně odlišit, zamknout, tisknout, nebo rychle smazat.

 

Aplikace Kalkulačka a Diktafon nemá smysl blíže popisovat. Umí přesně to, co od nich očekáváte.

 

Datové funkce zvládá Galaxy Mini 2 na jedničku. Vzhledem k jeho cenovce obsahuje opravdu vše, co byste v dnešní době mohli potřebovat. Konkrétně disponuje Wi-Fi, 3G (až 7,2 Mb/s), Bluetooth 3.0, Wi-Fi Direct (pro přenos objemnějších souborů), podporou technologie DLNA a NFC modulem.

Internetový prohlížet je překvapivě rychlý a poradí si dokonce i s Flashem. Bohužel díky menšímu displeji s nižším rozlišením budete muset většinu stránek přibližovat, abyste si vůbec něco přečetli. Pro občasné „surfování“ je však prohlížeč dostačující.

 

Závěr recenze Samsungu Galaxy Mini 2: pro nenáročné

Oproti svému předchůdci ušel Samsung Galaxy Mini 2 pořádný kus cesty. Nabídne nové technologie v čele s NFC a Wi-Fi Direct a především výborně odladěné prostředí. Zlepšil se i displej, ale bohužel výrobce zcela zapomněl na pozorovací úhly a čitelnost na přímém slunci. Další slabinou je rozhodně fotoaparát bez automatického ostření a přisvětlovací diody. Pokud však sháníte kvalitní levný smartphone a patříte do skupiny nenáročných uživatelů, bude Galaxy Mini 2 dobrým společníkem.

Za zapůjčení telefonu do redakce děkujeme eshopu Smarty.cz, kde si Galaxy Mini 2 můžete zakoupit.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
 zajímavý design horší fotoaparát
 odladěný Android méně kvalitní displej
 přítomnost NFC videopřehrávač
 4 GB interního úložiště

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."