Jsem rychlej. Jsem odolnej. Jsem Sony Xperia Go (recenze)

Nejsem žádné béčko, nejsem z cukru a jen tak něco mě nerozhodí. Tady v tom textu dole si můžete přečíst recenzi na odolný mobil Sony Xperia Go, to jako na mě. Tak GO, jdeme na to.

Pozn. redakce: Tato recenze je tak trochu experimentální. Jak už z nadpisu jistě mnozí poznali, je psána z pohledu samotného telefonu. Do diskuze pod článkem nám prosím dejte vědět, jak se Vám takto pojatá recenze Xperie Go líbila.

Kapitoly článku:

» Úvod, technické parametry, video, obsah balení
» Design a konstrukce, baterie, výdrž
» Displej a ovládání, prostředí, telefonování a zprávy
» Hudební a video přehrávač, GPS navigace, aplikace, fotoaparát
» Organizační a datové funkce, zhodnocení

Víte, ona existuje hromada lidí, kteří prostě chtějí nás, smartphony, jako módní doplněk. Někdo z lidí si představuje, jak vyndá z kapsy nafintěnou Lumii s tím jejím růžovým ohozem, samozřejmě ideální jsou k tomu růžové nehty. Jiný se už vidí, jak mu dělá společnost pan sklo, jak on se jmenuje, jo, iPhone. Je hezky blejskavej, fešák jeden.

Phe, já na tohle ale nejsem. Pro mě je důležité, jestli se nerozbrečím hned poté, co spadnu na zem. Nebo, když si sem tam zaplavu, tak abych z toho pak nebyl tři týdny v servisu. Jasně, vím že nejsem nejkrásnější, vím že nejsem nejrychlejší a někdy se mi rozplývají hrany díky nižšímu rozlišení mé zobrazovací jednotky, to jako displeje. Jenže taky vím, že když si mě někdo vybere, tak ho jen tak neopustím a dokážu být dobrým společníkem. Zkusím vám teď popsat, co všechno umím a jestli jsem si teď nevymejšlel.

Za zapůjčení telefonu do naší redakce děkujeme eshopu Smarty.cz, na kterém si tento smartphone můžete zakoupit.

Základní parametry – Sony Xperia Go

Rozměry111 x 60 x 9,8 mm
Hmotnost110 g
Displejdotykový (kapacitní, multi-touch), TFT, rozlišení HVGA (320 x 480 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 3,5“
Procesor a paměťdvoujádrový 1 GHz procesor
512 MB RAM, 8 GB vnitřní a microSD karty až 32 GB
Operační systémAndroid 2.3 + Timescape UI
Fotoaparát5 Mpx (2592 x 1952 px), autofocus, LED blesk, nahrávání 720p videa
Obsah balenínávod, baterie, adaptér k nabíječce, stereo headset s peckovými sluchátky, datový USB kabel, folie na displej, redukce z microSIM na miniSIM
Cena a dostupnost7 000 Kč, srpen 2012

Krátké postřehy z testování Sony Xperia Go:

Co se nám líbilo: odolná konstrukce, plocha pod senzory, slot na microSD

Co se nám nelíbilo: nízké rozlišení displeje, zadní strana bez nápadu, po vynoření z vody špatný zvuk ze sluchátka

Oficiální video

http://www.youtube.com/watch?v=X6eNRzzmMsk

Jenom pro upřesnění, pocházím z rodu NXT. Otec Ericcson se vzdal práva na rodičovství, nebo jak to bylo, takže nás se sourozenci vychovává jenom mamka, Sony se jmenuje. Ani pořádně nevím, co máma dělá. Podle mě fušuje do všeho, z čeho kouká bussines, takže doma skoro není. Tak si tak nějak vlčíme jak koho napadne.

Velkej brácha Xperia S je pěkně namakanej, prostě pořádnej kus chlapa, mladší brácha Xperia P je sice o něco menší, za to ale má oko ostříže, prej vidí i v přímém slunečním světle no problemo, což je pro nás smartphnony, dost těžké.

Nejmenší bráška, Xperia U, je sice pěknej sklerotik, nic si nepamatuje a pořád se vymlouvá na malou paměť, ale zase je to takovej ten metrosexuál, nebo jak se jim říká. Samé barvičky, blik sem, blik tam. To sestřička, Xperia Sola, ta si na nic nehraje. Hlavně jak říká, může si libovolně zvětšovat paměť.

No a já? I když jsem chlap, nejvíce se podobám sestřičce Sole. Žádné zbytečné serepetičky, prostě mám stavbu těla, teda jako konstrukci, takovou spíše sportovnější, můj povrch je fakt příjemný na omak, za tím si stojím. Z ruky případnému majiteli jen tak nevypadnu díky protizkluzové úpravě a že nemám ten průhlednej proužek? No a? Zase umím jiné věci, jak vám řeknu dále.
Každopádně, jsem z poslední generace svého rodu, tím pádem vlastním dvoujádrový procesor NovaThor na 1 GHz, tímto zdravím staršího bráchu Xperia Active, 512 MB operační paměti a 8 GB vnitřní paměti. Navíc umím používat taky microSD karty pro rozšíření paměti.

Obsah balení: do světa se základem

Když nás mamka Soňka vybavovala na cestu do světa, přistupovala k nám, ke všem sourozencům, rozdílně. Jooo, Xperia P, ten dostal snad všechno, co může potřebovat. Folie, NFC tagy, fakt dobré in-ear sluchátka, HDMI kabel apod. To já musím být skromnější. Dostal jsem nabíječku, respektive USB kabel a redukci do zásuvky, abych neměl hlad, obyčejná plastová sluchátka, folii na displej, redukci z microSIM na miniSIM a hromadu návodů, jak na mě, a to je všechno. Ani pouzdro jsem nedostal. Na druhou stranu, alespoň nejsem rozmazlenej. Mimochodem, vyrobenej jsem v Číně, jako snad všechno dneska.

Kapitoly článku:

» Úvod, technické parametry, video, obsah balení
» Design a konstrukce, baterie, výdrž
» Displej a ovládání, prostředí, telefonování a zprávy
» Hudební a video přehrávač, GPS navigace, aplikace, fotoaparát
» Organizační a datové funkce, zhodnocení

Nejsem žádné béčko, nejsem z cukru a jen tak něco mě nerozhodí. Tady v tom textu dole si můžete přečíst recenzi na odolný mobil Sony Xperia Go, to jako na mě. Tak GO, jdeme na to.

Kapitoly článku:

» Úvod, technické parametry, video, obsah balení
» Design a konstrukce, baterie, výdrž
» Displej a ovládání, prostředí, telefonování a zprávy
» Hudební a video přehrávač, GPS navigace, aplikace, fotoaparát
» Organizační a datové funkce, zhodnocení

Design a konstrukce: hlavně nenápadně

Desingnově jsem prý dost podobnej svý ségře, Xperii Sola. Nevím co tím každej chce říct, ale je fakt, že jako bráchové Xperia U, P a S nevypadám. Prostě žádné průhledné proužky, ale poctivá plastová práce.

Pokud bych se měl popsat, jestli se vám tady ty obrázky okolo někam ztratili, tak vypadám asi takhle. Zepředu si určitě všimnete mého displeje, který má úhlopříčku 3,5”. Nad ním je samozřejmě sluchátko, to aby jste mě slyšeli. Pod sluchátkem mám vytetovanej stříbrnej nápis Sony, dříve jsem tam měl Sony Mother Forever, ale bylo to moc dlouhé, tak jsem nechal zbytek odstranit.

Vedle nápisu se jménem mojí mamky mám čidla, konkrétně čidlo okolního osvětlení a čidlo vzdálenosti, taky zde mám notifikační LED diodu, která svým blikáním zobrazuje zmeškané události, případně stav baterie. Kameru na videohovory jsem nechtěl, už vidím, jak na mě někdo křičí na ulici s nataženou rukou před obličejem.

Dole pod displejem mám trojici senzorových kláves, hezky jednu vedle druhé, tedy zpět, domů a kontextová nabídka. Ještě níže mám speciální, pečlivě vytvořenou a jedinečnou plochu s nápisem XPERIA, aby si mě nikdo nespletl, ale hlavně. Hlavně! Aby jste si vy lidi, měli kam položit ty svoje prstíky, hlavně když se mě pokoušíte držet na šířku.

A řeknu vám, tady recenzent, jak přepisuje co mu diktuju, s ní byl moc spokojený. Bodejť by ne, co? V této plošce navíc mám mikrofon, to zase abych slyšel já vás. Ve spodní části nic nemám, kromě očka na poutko, zde bych se v popisu moc nezdržoval. Za to nahoře mám čudlík. Stříbrnej. Vypínací.

Na levém boku jsem byl obdařen výstupem na sluchátka, abych vám mohl šeptat do ucha. Pravý bok mám namakanej krapet více. Je zde microUSB konektor pro datové souznění s počítačem (hmmm) a stříbrná kolébka, kterou mi můžete regulovat hlasitost. To se mi sice moc nelíbí, nechat se takto ovládat, ale co nadělám.

Na zádech mám čočku 5 Mpx fotoaparátu, včetně LED diody a hned vedle mám druhý mikrofon, to abych vám mohl při hovoru snížit podíl šumu z okolí. Vzadu v dolní části mám výdech reproduktoru a logo našich ještě ze společného manželství Sony-Ericsson.

Samozřejmě opět nesmí chybět nápis Xperia, aby fakt nikdo nepochyboval o mém rodokmenu. Sice logo a nápis nejsou vidět v dlani, když mě někdo drží u ucha, ale co. Mé silné stránky jsou jinde. Třeba jsem dost jedinečný v tom, že jsem dostal certifikát IP67, tedy jsem zcela prachotěsnej a pod vodou vydržím na jedno nadechnutí 30 minut až 1 metr hluboko. Kdo z vás to umí? Ha?!

Abych to dokázal, mám k tomu přizpůsobenou konstrukci, takže jak USB konektor, tak zdířka na sluchátka jsou schované pod krytkami, které mají vnitřní gumové těsnění. Obě tyto krytky jsou ke mě pevně připoutané silikonovým proužkem, který by snad mohl něco vydržet.

Protože vím, že dokáže být sklerotikem kromě bráchy Xperie U každej, tak raději vždy, když ze mě vytáhnete nabíječku, vám na displej hodím hlášku o tom, aby jste pořádně utěsnili veškeré otvory a aby se do mě nedostala voda. Sice si tuhle hlášku můžete vypnout, abych vás s ní neotravoval, pak za mnou ale nechoďte, až budu počítat andělíčky.

Zadní kryt mám sice velmi jednoduše snímatelnej, pod ním ale najdete pouze další plastová záda, tentokrát nerozebíratelné a zcela utěsněné. Slot na miniSIM kartu najdete pod vrchním krytem na boku, taktéž řádně utěsněnou. Přesto mám jednu slabinku ve své konstrukci. Nemluví se mi o tom dobře, ale musím, ať víte všechno.

Pokud vylezu z vody, nějakou dobu moc dobře nemluvím. Stručně řečeno, pokud mě vyndáte z vody a budete chtít hned telefonovat, může se vám stát, že druhou stranu uslyšíte špatně, než voda na membráně sluchátka uschne. A je to venku, ach jo. Přesto, když nad tím vším tak přemýšlím… Pojď Galaxy S III, dáme soutěž v potápění!!! Kdo přežije, ten vyhraje…

Baterie a výdrž: říkám, žádné béčko

Jelikož baterku nemám bůhvíjak extra silnou, tak na to musím jít od lesa… Kapacita mé baterie je totiž jenom 1 305 mAh, což je ještě o chlup míň než u mé sestry Soly či bráchy Xperia U. Jenže, mám nižší rozlišení displeje než ostatní sourozenci, navíc je displej relativně malý, díky tomu při nepříliš náročném používání nemám problém fungovat i dva a půl dne, na což jsem obzvlášť hrdej.

Nejsem žádnej cukrkandl a rád jsem venku, tím pádem je výdrž u mě velmi důležitá, ne? Při pořádné multimediální zátěži mám ale pořádnej hlad už večer. Na druhou stranu, přehrávaní filmů zvládám nonstop po dobu 7 hodin a 10 minut, což jak uznáte, je popravdě fantastická hodnota a bráchu Xperia P tím překonávám dvojnásobně. Yes!

Nabíjení zvládám taky slušně, po 30 minutách jsem nabitej z 36%, plného nabití dosáhnu po necelé hodině a padesáti minutách. Na druhou stranu, baterii u mě nevyměníte, je napevno schovaná a případnou výměnu budete muset nechat na Pepu ze servisu.

Kapitoly článku:

» Úvod, technické parametry, video, obsah balení
» Design a konstrukce, baterie, výdrž
» Displej a ovládání, prostředí, telefonování a zprávy
» Hudební a video přehrávač, GPS navigace, aplikace, fotoaparát
» Organizační a datové funkce, zhodnocení

Nejsem žádné béčko, nejsem z cukru a jen tak něco mě nerozhodí. Tady v tom textu dole si můžete přečíst recenzi na odolný mobil Sony Xperia Go, to jako na mě. Tak GO, jdeme na to.

Kapitoly článku:

» Úvod, technické parametry, video, obsah balení
» Design a konstrukce, baterie, výdrž
» Displej a ovládání, prostředí, telefonování a zprávy
» Hudební a video přehrávač, GPS navigace, aplikace, fotoaparát
» Organizační a datové funkce, zhodnocení

Displej a ovládání: nemám problém. Ani s vodou.

Jak jsem již uvedl dříve, můj displej je 3,5” velký. Vím, že to v dnešní době není žádná hitparáda, stejně jako jeho rozlišení 480 x 320 pixelů, ale jak jsem říkal, nejsem tu od toho, abych se promenádoval na módních prknech a nějakej manekýn ze mě byl ve smyku, jsem tu od toho, abych fungoval kdekoli. A v lese nebo na vodě vám bude rozlišení ukradené, tam půjde o to, jestli budu fungovat a jestli vám zobrazím ty GPS souřadnice. A jako že zobrazím.

Sice nemám WhiteMagic jako brácha Xperia P, na přímém slunečním světle jsem ale stále čitelnej natolik, že si přečtete cokoli. Pokud ale budete chtít na mém displeji třeba surfovat na internetu, není to nic, z čeho budete nadšení. Nižší rozlišení se v tenhle moment prostě projeví a stránku je třeba krapet zvětšit. V prohlížeči přesto dokážu obstojně používat i Javu, takže o reklamy na stránkách nepřijdete.

Flashe se při prohlížení webu též nezaleknu. Při běžném používání, včetně prohlížení fotografií si ale myslím, že nižší rozlišení moc řešit nebudete. V čem jsem ale fakt dobrej, je ovládání v momentě, kdy máte mokré ruce. Prostě je mi to jedno a reaguju vždy jako za standardních podmínek. Důležitej je fakt, že stékající voda po mém displeji nijak nereaguje, takže i zcela zmoklej jsem na ovládání v cajku.

Pod displejem mám, jak jsem už psal, tři dotykové senzory, není zde nic, co by mě v tomto směru jakkoli odlišovalo od sourozenců. Klávesou zpět se vždy vrátím o úroveň dozadu, klávesou domů na úvodní obrazovku a klávesou kontextová nabídka vždy zobrazím možnosti co a jak. Pokud dlouze podržíte “domů”, zobrazím seznam naposledy spuštěných aplikací a pokud dlouze podržíte klávesu kontextové nabídky, dostanete se do vyhledávání Google. Prostě pohoda jazz.

Prostředí telefonu: jsem z rodu Xperia

Věta z nadpisu kapitoly by myslím stačila pro popis toho, jakou mám duši, prostředí chcete-li. Všechny Xperie máme totiž prostředí stejné. Na hlavní obrazovce máte 5 ploch, které neumím zkrouhnout směrem dolů, takže pokud je nevyužijete, máte smolíka. Budete mít některé prázdné. Do spodní lišty si můžete dát libovolné 4 zástupce, tak jako adresář, který bude obsahovat více položek.

Na horní notifikační lištu se moc nedívejte, stejně jako sourozenci, tam rychlé přepínače nemám. Vím že na to lidi dost nadávaj, ale mamka Soňka nám nevěří, nebo dělá, že neslyší, protože zatím nás nic takového nenaučila. Celé moje prostředí je postavené na 2.3.7 Gingerbread ale slibuju vám, ICS budete mít, jenom ještě musíme složit zkoušky a nechat si je opravit, než nás s tím pustí do světa. Abychom prej neudělali ostudu.

Pokud si každopádně otevřete moje menu aplikací, uvidítě matici 12-ti ikon aplikací, které si můžete rozmístit dle svého uvážení, případně dle abecedy, dle data instalace a tak. V menu se pohybujete horizontálně, přijde mi to takhle lepší. Pokud budete chtít libovolnou aplikaci odinstalovat, stačí ťuknout na ikonu kostiček dole v rohu. Tím vám všechny odinstalovatelné aplikace zvýrazním a lze je tak pohodlně a definitivně sestřelit.

Vzhledem k totožnosti prostředí s modelem Xperia P a dalšími se podívejte na naše dřívější video.

Pokud se podíváme na zámek obrazovky, tak zde taktéž nic nového oproti sourozencům nemám. Zobrazuji zde datum a čas, případně přehrávač hudby, pokud je aktivní, aby jste mě kvůli změně písničky nemuseli hned odemykat. Když vám přijde SMS zpráva, zobrazím její část na zamykací obrazovce, což sice může pár lidem připadat jako blbej nápad, mně se ale líbí (mně ne, poznatek recenzenta) a proto vám nedovolím tohle změnit… Leda, že by jste si stáhli alternativní lockscreen. To jsem vás dostal, co?

Abych alespoň něčím potěšil, tak celé tohle moje prostředí je fakt dost rychlé, nikde nečekáte, žádné zbytečné animace, prostě to pořádně odsejpá. Když už jsem u té rychlosti, tak se musím pochlubit. Včera jsem si hrál s Dead Trigger na nejvyšší detaily a řeknu vám. Občas to bylo fakt maso, přesto jsem neměl problém s plynulostí. Večer jsem si dal potom relax u Asphalt 6 a taky na pohodu. Kdepak, ani gamesky mě nerozhodí.

Telefonování a zprávy: myslím, že tady je vše OK, ne?

Pokud začneme zprávami, tady jsem stejně v pohodě jako sourozenci. Zprávy tedy řadím do konverzací, navíc, pokud nějakou odešlete, rafinovaně vám přímo v dané odeslané zprávě zobrazím, jestli příjemci dorazila. Takže až se někdo bude vymlouvat, že mu zpráva nedorazila, tak víte, kam se podívat. Navíc, libovolné zprávy dokážu označit hvězdičkou, což jen tak někdo neumí a následně si můžete nechat zobrazit pouze takto označené zprávy. Dobrý ne?

Samozřejmě ve zprávách dokážu vyhledávat, takže nalezení daného slova, jména nebo adresy, je otázka chvilky. Během psaní zpráv může někoho zaskočit moje klávesnice, která vedle mezerníku postrádá tečku a čárku. Jenže, pokud dopíšete slovo a zmáčknete mezerník místo 1x rovnou 2x, udělám vám tečku za slovem a až poté mezeru. Nehledě na to, že znaky jako jsou právě tečka, čárka, otazník apod., zobrazuji vždy nad klávesnicí. Recenzent s tím měl zpočátku docela problém, ale zvyknul si a docela si tento můj systém pochvaloval. Hodně si na mé klávesnici chválil automatickou opravu slov, s tím byl spokojenej a obecně se mu na mojí klávesnici psalo dobře. Fakt, nekecám!

Seznam vašich kontaktů zobrazím taky, myslím, docela na pohodu. Po vstupu do seznamu máte k dispozici 3 záložky, konkrétně číselník na vytáčení čísel, který v sobě rovnou integruje historii hovorů, poté samotný telefonní seznam a samozřejmě taky oblíbené uživatele, u kterých zobrazím rovnou i fotografie. Samozřejmě, ke každému kontaktu můžete přidat libovolný počet čísel, poznámky, email, adresu, narozeniny a tak.

Všechny tyhle věci synchronizuju s vaším Google účtem, takže kontakty máte v suchu. Ke každému kontaktu si můžete přidat taky fotografii, takže hned jak začnu vyzvánět, můžete se začít romanticky rozpouštět nad tím, že vám volá váš sexy miláček, případně si můžete rovnou udělat masáž srdce, poté co uvidíte šéfa… Mimochodem, zmeškané události, tedy nejenom hovory, ale třeba taky zprávy, zobrazuju v notifikační liště. To aby jste byli v obraze.

Kapitoly článku:

» Úvod, technické parametry, video, obsah balení
» Design a konstrukce, baterie, výdrž
» Displej a ovládání, prostředí, telefonování a zprávy
» Hudební a video přehrávač, GPS navigace, aplikace, fotoaparát
» Organizační a datové funkce, zhodnocení

Nejsem žádné béčko, nejsem z cukru a jen tak něco mě nerozhodí. Tady v tom textu dole si můžete přečíst recenzi na odolný mobil Sony Xperia Go, to jako na mě. Tak GO, jdeme na to.

Kapitoly článku:

» Úvod, technické parametry, video, obsah balení
» Design a konstrukce, baterie, výdrž
» Displej a ovládání, prostředí, telefonování a zprávy
» Hudební a video přehrávač, GPS navigace, aplikace, fotoaparát
» Organizační a datové funkce, zhodnocení

Hudební a video přehrávač, GPS: “Come on join the joyride”

Joooo, hudba. To je moje. Schválně, jestli poznáte z jaké písně je daný úryvek? Já to vím, jsou to Roxette a jejich pop-rocková vypalovačka Joyride z roku 1991. A jak to všechno takhle znám? Mám opravu namakanej hudební přehrávač. Pokud mě necháte, abych byl online (čti [onláájn]), tak když budete chtít, omrknu celou vaší hudební sbírku a doplním do ní veškeré informace, ID3 tagy, obaly k albům apod.

Navíc, vám dokážu danou píseň vyhledat přímo na YouTube a pustit klip, pokud se ho někdo obtěžoval vytvořit. Taktéž vám dokážu zobrazit text dané písně a informace o interpretovi. To koukáte co? Stojím si za tím, že hudbu, tu jako umím sakra dobře a málokterej smartphone se mi vyrovná. Navíc ovládání hudebního přehrávače mám fakt jednoduché a přehledné.

Co už moc v základu neumím, jsou filmy. Mamka Soňka sice tvrdí, že bych bez problémů měl zvládat nejenom 3GPP, které dneska asi nikoho nezajímají, ale též MP4, AVI a MKV. Jenže, jakožto chlap do nepohody a do přírody, jsem na přehrávání filmů krapet rezignoval a spoustu souborů prostě nepřehraju. Proč? Budete snad v lese koukat na Futuramu?

Na druhou stranu, pokud si mě koupí nějakej městskej týpek, tak si do mě může doinstalovat třeba výbornej MX Player z Google Play a pak mu pustím MKV i v HD. Sice nevím, k čemu mu to bude, když mám to rozlišení 480 x 320, ale možnost tu je. S MX Playerem dokážu přehrávat filmy už hodně obstojně a díky tomu, že mám slot na paměťovou kartu, můžete mít filmů, kolik chcete. Odkud ty filmy ale máte, vědět fakt raději nechci.

No a GPS? Jste zvědaví na GPS? Tady se nemáte čeho bát. Na satelit se nafixuju fakt rychle, žádné zbytečné zdržovačky. Signál udržím i v momentě, kdy nemám čistej výhled na oblohu, což je důležité zejména, až se mnou budete běhat někde po lese. Při takovémto běhání, pokud budete mít zapnutou GPS s povolenými daty, si vezmu něco kolem 10 – 15 procent baterie za hodinu.

Záleží hodně, jestli budete opravdu makat a běhat, nebo u toho budete poslouchat nějakej popík a taky sem tam fotit veverky, a houbičky a slečinky a tak. Odpolední sportovní aktivity tedy s pomocí Endomondo a jemu podobným programům dávám bez problémů.
Poté co si doma ale dáte sprchu až se vrátíme, budu za nabíječku stejně rád. Navíc mám v sobě barometr, takže si můžete změřit atmosférický tlak. Bohužel, žádnou aplikaci v základu k zjištění tlaku nemám, na Google Play ale nějaké najdete. Dobře se mi spolupracovalo třeba s Barometer Monitor. Bohužel, technologii ANT+ pro připojení například měřiče srdečního tepu neobsahuju.

Fotoaparát a kamera: na momentky fajn

Xperia Sola, Xperia U a já, Xperia Go. Všichni máme stejný fotoaparát. Fotit tedy dokážu v rozlišení 5 Mpx, po nastavení focení ve formátu 16:9 fotím ale v 3 Mpx, fotku totiž pouze ořežu. Samozřejmě dokážu zaostřovat a když je fakt blbé světlo, bliknu si klidně pomocí LED diody, abych něco viděl. Je fakt, že ta LED dioda má dosah docela malej, ale občas pomůže více než dost.

Po vzoru ostatních sourozenců umím vyvážení bílé barvy, detekci úsměvu, zaostřovat dotykem a další srandičky jako je třeba panorama. Taky znám několik scénických režimů, jako je noční portrét, párty atd. Fotografie bych řekl, že odpovídají mojí cenové kategorii. Žádný pan fotograf nejsem a poté, co jsem se potkal s Nokií 808 PureView ani být nechci, protože na tohle fakt nemám. Fotografie mám přesto přiměřeně ostré, prý ale mírně trpím na přepaly, v tom ale nejsem rozhodně sám.

Co se týče videa, umím natáčet v rozlišení 720p, navíc během natáčení můžete používat scénické režimy jako při focení, mohu vám u toho svítit apod., takže opět bych řekl, že nevybočuju z řady. Nicméně, stejně jako u fotoaparátu platí, není to moje specializace. Video má sice rozlišení 720 řádků, mírná trhanost obrazu se ale občas dostaví. Stejně jako u focení, i zde občas bojuju s přepaly.

Jak jsem ale říkal, na tohle mě moc neužije, přesto na momentky v jakékoli situaci jsem myslím více než dobře použitelný. Navíc video dokážu natáčet pod vodou, pouze je nutné natáčení spustit před ponořením, pod vodou už totiž obrazovka na prsty nereaguje. Pod vodou při natáčení dokonce pořizuju takové ty bubly bubly zvuky, takže video má potom fakt pořádné uderwasser grády. Prohlížení fotografií i natočených videí zobrazuju ve standardní androidí galerii, tedy včetně vašich alb na Picase, pokud je používáte.

Zkušební fotografie – Sony Xperia Go

Kapitoly článku:

» Úvod, technické parametry, video, obsah balení
» Design a konstrukce, baterie, výdrž
» Displej a ovládání, prostředí, telefonování a zprávy
» Hudební a video přehrávač, GPS navigace, aplikace, fotoaparát
» Organizační a datové funkce, zhodnocení

Nejsem žádné béčko, nejsem z cukru a jen tak něco mě nerozhodí. Tady v tom textu dole si můžete přečíst recenzi na odolný mobil Sony Xperia Go, to jako na mě. Tak GO, jdeme na to.

Kapitoly článku:

» Úvod, technické parametry, video, obsah balení
» Design a konstrukce, baterie, výdrž
» Displej a ovládání, prostředí, telefonování a zprávy
» Hudební a video přehrávač, GPS navigace, aplikace, fotoaparát
» Organizační a datové funkce, zhodnocení

Organizační a datové funkce: kromě NFC umím snad všechno

Jako základní prvek pro připojení k počítači mám microUSB konektor, tak jako dneska skoro všichni, kromě pár jedinců, oni ví, o kom mluvím. Samozřejmě taky zvládám Wi-Fi bez větších problémů, včetně možnosti vytvořit tzv. HotSpot, aby se na mě mohla napojit nějaká jiná vaše hračka a bejt online. Samozřejmě mám DLNA certifikaci pro přehrávání multimediálního obsahu v kompatibilních zařízeních.

Konektivita taky zahrnuje veškeré standardy, tedy kromě obligátního GSM zvládám samozřejmě taky UMTS, které v Evropě dávám na 900 a 2100 MHz, HSDPA zvládám do rychlosti 14,4 Mbit/s a HSUPA dám maximálně 5,76 Mbit/s. NFC technologii nemám, takže si pro platby připravte zase platební kartu.

Kalendář jako takový mám stejnej s ostatními sourozenci, dokážu tedy zobrazit měsíční, týdenní a denní náhled. Měsíční náhled, pokud vyberete libovolný den, pod sebou zobrazí všechny naplánované schůzky. Týdenní a denní zobrazují pouze 10-ti hodinovou výseč bez upozornění na schůzky před či po zobrazeném časovém úseku. Věci, jako je počítání na kalkulačce, stopování času či schopnost vzbudit se v předem nastavený čas, nepočítám, beru je jako základ.

Pokud si chci užít éterického spojení s počítačem, využívám k tomu PC Companion, tedy software od mamky Soňky, který se taky pokouším na počítač při prvním připojení nainstalovat. Skrz tento software dokážu spravovat kontaky, synchronizovat hudbu, ale taky se třeba updatnout na vyšší verzi, až přijde její čas. Osobně si ale myslím, že PC Companion, stejně moc lidí používat nebude.

Kontakty a kalendář si špičkově synchronizuju přímo s účtem Google. Písničky a fotografie si myslím bude většina lidí přetahovat přímo na úrovni souborů. Ale proti gustu žádný dišputát, jak říkával můj pradědeček Sony CMD-Z1. Bohužel v sobě neobsahuju žádnou technologii, která by vám, pokud mě někdo ukradne, dala do ruky nástroj, jak mě lokalizovat, případně smazat data atd. Jako náplast ale vřele doporučuji aplikaci Cerberus, která je opravdu hodně šikovná a dokáže spoustu věcí. Najdete jí v Google Play.

Předinstalované aplikace: zaměřeno na sport

Nebudu vám tu popisovat aplikace typu budík, nebo Facebook, ale pouze ty, které mají co dělat s mojí sportovnější náturou. Takže, první vychytávku, kterou mám od mamky Soňky, je Kompas. Jeho výhoda je, že si dokáže ukládat místa do paměti a následně k nim zobrazovat vzdálenost a směr. Dané místo dokáže taky zobrazit přímo na Google mapách, se kterými je propojenej. Taky si v něm můžete nastavit různé typy vzhledů, takže snad se každému z vás zalíbí.

Jako další aplikaci pro vás mám připravenou FigureRunning, což není nic jiného, než že si můžete na mapě namalovat libovolný obrázek tím, že budete běhat po městě a následně tyto vámi vyběhané obrázky můžete sdílet s přáteli. Tím ukážete, jak jste dobří, jakou máte skvělou kondici a jak máte výborný smysl pro humor a recesi. Ha!

Další aplikace je podle mě podstatně použitelnější. Jmenuje se MiCoach a jedná se o tréningovou aplikaci na běhání. Sama si nastaví vaše limity při prvním běhu a následně vám zvyšuje plynule, den po dni, tempo, délku běhu apod. Toto si můžete samozřejmě též nastavit ručně. Navíc máte v rámci účtu MiCoach možnost používat webové rozhraní, kde máte veškeré své statistiky. Jo, tohle má už smysl.

Jako poslední sportovní aplikaci pro vás mám přichystanej WalkMate, což je aplikace kterou bychom mohli nazvat jedním slovem: Krokoměr. Výhoda aplikace je možnost si nastavit její plán, kdy má být aktivní a kdy ne (cesta do práce, pravidelné vycházky apod.) a tím pádem jí nemusíte mít zapnutou stále, čímž šetříte mojí baterku. Samozřejmě zde máte veškeré statistiky , jako je váš denní, týdenní či měsíční cíl, ušlá vzdálenost, spálené kalorie, jak dlouho jste vlastně chodili apod. Určitě vás potěším, že tahle aplikace je kompletně v češtině. Tak co? Kdy půjdeme ven?

Závěr recenze Sony Xperia Go

Tak, zde si s dovolením vezmu slovo já, jakožto recenzent a upovídaný Xperia Go si mezitím může jít dát relax k nabíječce. Co říci závěrem o tomto přístroji? Xperia Go je z mého pohledu trefou téměř do černého. Telefon je příjemný do ruky, dobře se drží i ovládá a víceméně poskytuje vše, co poslední dobou průměrně náročný uživatel vyžaduje.

Bohužel displej je opravdu hrubšího zrna a ne každému bude díky tomu vyhovovat. Nižší ostrost je znát hlavně u drobných textů, tedy převážně v internetovém prohlížeči. Při samotném používání, pokud displej nechcete zkritizovat za každou cenu, nižší rozlišení ale vnímat moc nebudete, což je určitě způsobené i úhlopříčkou, která patří mezi ty menší. Netvrdím, že nižší rozlišení není poznat, pouze si myslím, že ne vždy bude překážkou.

Čím telefon rozhodně boduje, je certifikát IP67. Pokud přežije řádění dvouleté slečny na pískovišti a následně její půlhodinovou koupel, je myslím pro běžné používání odolný až až. A to nejenom při sportovních aktivitách, ona se takováto odolnost hodí snad každý den a komukoli.

  

Pokud tedy chcete mobil, který dokáže splnit jak nároky manažera svým funkčním záběrem, tak sportovce, který tráví spoustu času venku, budete s Xperií Go spokojeni. Mobil vám neudělá na stole ostudu, byť punc luxusu a výjimečnosti zde chybí. O to více ale oceníte jeho konstrukci v momentě, kdy jej budete lovit z bláta v lese a poté máchat v potoce, aby jste z něj tu špínu dostali. Tak GO, jde se běhat!

Sony Xperia Go lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
 odolná konstrukce dle IP67 po vynoření z vody dočasně špatný zvuk ve sluchátku
 slušná výdrž baterie po 14-ti dnech testování vrzající zadní kryt
 špičkový hudební přehrávač
 slot na microSD karty

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."

Jsem rychlej. Jsem odolnej. Jsem Sony Xperia Go (recenze)

Nejsem žádné béčko, nejsem z cukru a jen tak něco mě nerozhodí. Tady v tom textu dole si můžete přečíst recenzi na odolný mobil Sony Xperia Go, to jako na mě. Tak GO, jdeme na to.

Pozn. redakce: Tato recenze je tak trochu experimentální. Jak už z nadpisu jistě mnozí poznali, je psána z pohledu samotného telefonu. Do diskuze pod článkem nám prosím dejte vědět, jak se Vám takto pojatá recenze Xperie Go líbila.

Kapitoly článku:

» Úvod, technické parametry, video, obsah balení
» Design a konstrukce, baterie, výdrž
» Displej a ovládání, prostředí, telefonování a zprávy
» Hudební a video přehrávač, GPS navigace, aplikace, fotoaparát
» Organizační a datové funkce, zhodnocení

Víte, ona existuje hromada lidí, kteří prostě chtějí nás, smartphony, jako módní doplněk. Někdo z lidí si představuje, jak vyndá z kapsy nafintěnou Lumii s tím jejím růžovým ohozem, samozřejmě ideální jsou k tomu růžové nehty. Jiný se už vidí, jak mu dělá společnost pan sklo, jak on se jmenuje, jo, iPhone. Je hezky blejskavej, fešák jeden.

Phe, já na tohle ale nejsem. Pro mě je důležité, jestli se nerozbrečím hned poté, co spadnu na zem. Nebo, když si sem tam zaplavu, tak abych z toho pak nebyl tři týdny v servisu. Jasně, vím že nejsem nejkrásnější, vím že nejsem nejrychlejší a někdy se mi rozplývají hrany díky nižšímu rozlišení mé zobrazovací jednotky, to jako displeje. Jenže taky vím, že když si mě někdo vybere, tak ho jen tak neopustím a dokážu být dobrým společníkem. Zkusím vám teď popsat, co všechno umím a jestli jsem si teď nevymejšlel.

Za zapůjčení telefonu do naší redakce děkujeme eshopu Smarty.cz, na kterém si tento smartphone můžete zakoupit.

Základní parametry – Sony Xperia Go

Rozměry111 x 60 x 9,8 mm
Hmotnost110 g
Displejdotykový (kapacitní, multi-touch), TFT, rozlišení HVGA (320 x 480 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 3,5“
Procesor a paměťdvoujádrový 1 GHz procesor
512 MB RAM, 8 GB vnitřní a microSD karty až 32 GB
Operační systémAndroid 2.3 + Timescape UI
Fotoaparát5 Mpx (2592 x 1952 px), autofocus, LED blesk, nahrávání 720p videa
Obsah balenínávod, baterie, adaptér k nabíječce, stereo headset s peckovými sluchátky, datový USB kabel, folie na displej, redukce z microSIM na miniSIM
Cena a dostupnost7 000 Kč, srpen 2012

Krátké postřehy z testování Sony Xperia Go:

Co se nám líbilo: odolná konstrukce, plocha pod senzory, slot na microSD

Co se nám nelíbilo: nízké rozlišení displeje, zadní strana bez nápadu, po vynoření z vody špatný zvuk ze sluchátka

Oficiální video

http://www.youtube.com/watch?v=X6eNRzzmMsk

Jenom pro upřesnění, pocházím z rodu NXT. Otec Ericcson se vzdal práva na rodičovství, nebo jak to bylo, takže nás se sourozenci vychovává jenom mamka, Sony se jmenuje. Ani pořádně nevím, co máma dělá. Podle mě fušuje do všeho, z čeho kouká bussines, takže doma skoro není. Tak si tak nějak vlčíme jak koho napadne.

Velkej brácha Xperia S je pěkně namakanej, prostě pořádnej kus chlapa, mladší brácha Xperia P je sice o něco menší, za to ale má oko ostříže, prej vidí i v přímém slunečním světle no problemo, což je pro nás smartphnony, dost těžké.

Nejmenší bráška, Xperia U, je sice pěknej sklerotik, nic si nepamatuje a pořád se vymlouvá na malou paměť, ale zase je to takovej ten metrosexuál, nebo jak se jim říká. Samé barvičky, blik sem, blik tam. To sestřička, Xperia Sola, ta si na nic nehraje. Hlavně jak říká, může si libovolně zvětšovat paměť.

No a já? I když jsem chlap, nejvíce se podobám sestřičce Sole. Žádné zbytečné serepetičky, prostě mám stavbu těla, teda jako konstrukci, takovou spíše sportovnější, můj povrch je fakt příjemný na omak, za tím si stojím. Z ruky případnému majiteli jen tak nevypadnu díky protizkluzové úpravě a že nemám ten průhlednej proužek? No a? Zase umím jiné věci, jak vám řeknu dále.
Každopádně, jsem z poslední generace svého rodu, tím pádem vlastním dvoujádrový procesor NovaThor na 1 GHz, tímto zdravím staršího bráchu Xperia Active, 512 MB operační paměti a 8 GB vnitřní paměti. Navíc umím používat taky microSD karty pro rozšíření paměti.

Obsah balení: do světa se základem

Když nás mamka Soňka vybavovala na cestu do světa, přistupovala k nám, ke všem sourozencům, rozdílně. Jooo, Xperia P, ten dostal snad všechno, co může potřebovat. Folie, NFC tagy, fakt dobré in-ear sluchátka, HDMI kabel apod. To já musím být skromnější. Dostal jsem nabíječku, respektive USB kabel a redukci do zásuvky, abych neměl hlad, obyčejná plastová sluchátka, folii na displej, redukci z microSIM na miniSIM a hromadu návodů, jak na mě, a to je všechno. Ani pouzdro jsem nedostal. Na druhou stranu, alespoň nejsem rozmazlenej. Mimochodem, vyrobenej jsem v Číně, jako snad všechno dneska.

Kapitoly článku:

» Úvod, technické parametry, video, obsah balení
» Design a konstrukce, baterie, výdrž
» Displej a ovládání, prostředí, telefonování a zprávy
» Hudební a video přehrávač, GPS navigace, aplikace, fotoaparát
» Organizační a datové funkce, zhodnocení

Nejsem žádné béčko, nejsem z cukru a jen tak něco mě nerozhodí. Tady v tom textu dole si můžete přečíst recenzi na odolný mobil Sony Xperia Go, to jako na mě. Tak GO, jdeme na to.

Kapitoly článku:

» Úvod, technické parametry, video, obsah balení
» Design a konstrukce, baterie, výdrž
» Displej a ovládání, prostředí, telefonování a zprávy
» Hudební a video přehrávač, GPS navigace, aplikace, fotoaparát
» Organizační a datové funkce, zhodnocení

Design a konstrukce: hlavně nenápadně

Desingnově jsem prý dost podobnej svý ségře, Xperii Sola. Nevím co tím každej chce říct, ale je fakt, že jako bráchové Xperia U, P a S nevypadám. Prostě žádné průhledné proužky, ale poctivá plastová práce.

Pokud bych se měl popsat, jestli se vám tady ty obrázky okolo někam ztratili, tak vypadám asi takhle. Zepředu si určitě všimnete mého displeje, který má úhlopříčku 3,5”. Nad ním je samozřejmě sluchátko, to aby jste mě slyšeli. Pod sluchátkem mám vytetovanej stříbrnej nápis Sony, dříve jsem tam měl Sony Mother Forever, ale bylo to moc dlouhé, tak jsem nechal zbytek odstranit.

Vedle nápisu se jménem mojí mamky mám čidla, konkrétně čidlo okolního osvětlení a čidlo vzdálenosti, taky zde mám notifikační LED diodu, která svým blikáním zobrazuje zmeškané události, případně stav baterie. Kameru na videohovory jsem nechtěl, už vidím, jak na mě někdo křičí na ulici s nataženou rukou před obličejem.

Dole pod displejem mám trojici senzorových kláves, hezky jednu vedle druhé, tedy zpět, domů a kontextová nabídka. Ještě níže mám speciální, pečlivě vytvořenou a jedinečnou plochu s nápisem XPERIA, aby si mě nikdo nespletl, ale hlavně. Hlavně! Aby jste si vy lidi, měli kam položit ty svoje prstíky, hlavně když se mě pokoušíte držet na šířku.

A řeknu vám, tady recenzent, jak přepisuje co mu diktuju, s ní byl moc spokojený. Bodejť by ne, co? V této plošce navíc mám mikrofon, to zase abych slyšel já vás. Ve spodní části nic nemám, kromě očka na poutko, zde bych se v popisu moc nezdržoval. Za to nahoře mám čudlík. Stříbrnej. Vypínací.

Na levém boku jsem byl obdařen výstupem na sluchátka, abych vám mohl šeptat do ucha. Pravý bok mám namakanej krapet více. Je zde microUSB konektor pro datové souznění s počítačem (hmmm) a stříbrná kolébka, kterou mi můžete regulovat hlasitost. To se mi sice moc nelíbí, nechat se takto ovládat, ale co nadělám.

Na zádech mám čočku 5 Mpx fotoaparátu, včetně LED diody a hned vedle mám druhý mikrofon, to abych vám mohl při hovoru snížit podíl šumu z okolí. Vzadu v dolní části mám výdech reproduktoru a logo našich ještě ze společného manželství Sony-Ericsson.

Samozřejmě opět nesmí chybět nápis Xperia, aby fakt nikdo nepochyboval o mém rodokmenu. Sice logo a nápis nejsou vidět v dlani, když mě někdo drží u ucha, ale co. Mé silné stránky jsou jinde. Třeba jsem dost jedinečný v tom, že jsem dostal certifikát IP67, tedy jsem zcela prachotěsnej a pod vodou vydržím na jedno nadechnutí 30 minut až 1 metr hluboko. Kdo z vás to umí? Ha?!

Abych to dokázal, mám k tomu přizpůsobenou konstrukci, takže jak USB konektor, tak zdířka na sluchátka jsou schované pod krytkami, které mají vnitřní gumové těsnění. Obě tyto krytky jsou ke mě pevně připoutané silikonovým proužkem, který by snad mohl něco vydržet.

Protože vím, že dokáže být sklerotikem kromě bráchy Xperie U každej, tak raději vždy, když ze mě vytáhnete nabíječku, vám na displej hodím hlášku o tom, aby jste pořádně utěsnili veškeré otvory a aby se do mě nedostala voda. Sice si tuhle hlášku můžete vypnout, abych vás s ní neotravoval, pak za mnou ale nechoďte, až budu počítat andělíčky.

Zadní kryt mám sice velmi jednoduše snímatelnej, pod ním ale najdete pouze další plastová záda, tentokrát nerozebíratelné a zcela utěsněné. Slot na miniSIM kartu najdete pod vrchním krytem na boku, taktéž řádně utěsněnou. Přesto mám jednu slabinku ve své konstrukci. Nemluví se mi o tom dobře, ale musím, ať víte všechno.

Pokud vylezu z vody, nějakou dobu moc dobře nemluvím. Stručně řečeno, pokud mě vyndáte z vody a budete chtít hned telefonovat, může se vám stát, že druhou stranu uslyšíte špatně, než voda na membráně sluchátka uschne. A je to venku, ach jo. Přesto, když nad tím vším tak přemýšlím… Pojď Galaxy S III, dáme soutěž v potápění!!! Kdo přežije, ten vyhraje…

Baterie a výdrž: říkám, žádné béčko

Jelikož baterku nemám bůhvíjak extra silnou, tak na to musím jít od lesa… Kapacita mé baterie je totiž jenom 1 305 mAh, což je ještě o chlup míň než u mé sestry Soly či bráchy Xperia U. Jenže, mám nižší rozlišení displeje než ostatní sourozenci, navíc je displej relativně malý, díky tomu při nepříliš náročném používání nemám problém fungovat i dva a půl dne, na což jsem obzvlášť hrdej.

Nejsem žádnej cukrkandl a rád jsem venku, tím pádem je výdrž u mě velmi důležitá, ne? Při pořádné multimediální zátěži mám ale pořádnej hlad už večer. Na druhou stranu, přehrávaní filmů zvládám nonstop po dobu 7 hodin a 10 minut, což jak uznáte, je popravdě fantastická hodnota a bráchu Xperia P tím překonávám dvojnásobně. Yes!

Nabíjení zvládám taky slušně, po 30 minutách jsem nabitej z 36%, plného nabití dosáhnu po necelé hodině a padesáti minutách. Na druhou stranu, baterii u mě nevyměníte, je napevno schovaná a případnou výměnu budete muset nechat na Pepu ze servisu.

Kapitoly článku:

» Úvod, technické parametry, video, obsah balení
» Design a konstrukce, baterie, výdrž
» Displej a ovládání, prostředí, telefonování a zprávy
» Hudební a video přehrávač, GPS navigace, aplikace, fotoaparát
» Organizační a datové funkce, zhodnocení

Nejsem žádné béčko, nejsem z cukru a jen tak něco mě nerozhodí. Tady v tom textu dole si můžete přečíst recenzi na odolný mobil Sony Xperia Go, to jako na mě. Tak GO, jdeme na to.

Kapitoly článku:

» Úvod, technické parametry, video, obsah balení
» Design a konstrukce, baterie, výdrž
» Displej a ovládání, prostředí, telefonování a zprávy
» Hudební a video přehrávač, GPS navigace, aplikace, fotoaparát
» Organizační a datové funkce, zhodnocení

Displej a ovládání: nemám problém. Ani s vodou.

Jak jsem již uvedl dříve, můj displej je 3,5” velký. Vím, že to v dnešní době není žádná hitparáda, stejně jako jeho rozlišení 480 x 320 pixelů, ale jak jsem říkal, nejsem tu od toho, abych se promenádoval na módních prknech a nějakej manekýn ze mě byl ve smyku, jsem tu od toho, abych fungoval kdekoli. A v lese nebo na vodě vám bude rozlišení ukradené, tam půjde o to, jestli budu fungovat a jestli vám zobrazím ty GPS souřadnice. A jako že zobrazím.

Sice nemám WhiteMagic jako brácha Xperia P, na přímém slunečním světle jsem ale stále čitelnej natolik, že si přečtete cokoli. Pokud ale budete chtít na mém displeji třeba surfovat na internetu, není to nic, z čeho budete nadšení. Nižší rozlišení se v tenhle moment prostě projeví a stránku je třeba krapet zvětšit. V prohlížeči přesto dokážu obstojně používat i Javu, takže o reklamy na stránkách nepřijdete.

Flashe se při prohlížení webu též nezaleknu. Při běžném používání, včetně prohlížení fotografií si ale myslím, že nižší rozlišení moc řešit nebudete. V čem jsem ale fakt dobrej, je ovládání v momentě, kdy máte mokré ruce. Prostě je mi to jedno a reaguju vždy jako za standardních podmínek. Důležitej je fakt, že stékající voda po mém displeji nijak nereaguje, takže i zcela zmoklej jsem na ovládání v cajku.

Pod displejem mám, jak jsem už psal, tři dotykové senzory, není zde nic, co by mě v tomto směru jakkoli odlišovalo od sourozenců. Klávesou zpět se vždy vrátím o úroveň dozadu, klávesou domů na úvodní obrazovku a klávesou kontextová nabídka vždy zobrazím možnosti co a jak. Pokud dlouze podržíte “domů”, zobrazím seznam naposledy spuštěných aplikací a pokud dlouze podržíte klávesu kontextové nabídky, dostanete se do vyhledávání Google. Prostě pohoda jazz.

Prostředí telefonu: jsem z rodu Xperia

Věta z nadpisu kapitoly by myslím stačila pro popis toho, jakou mám duši, prostředí chcete-li. Všechny Xperie máme totiž prostředí stejné. Na hlavní obrazovce máte 5 ploch, které neumím zkrouhnout směrem dolů, takže pokud je nevyužijete, máte smolíka. Budete mít některé prázdné. Do spodní lišty si můžete dát libovolné 4 zástupce, tak jako adresář, který bude obsahovat více položek.

Na horní notifikační lištu se moc nedívejte, stejně jako sourozenci, tam rychlé přepínače nemám. Vím že na to lidi dost nadávaj, ale mamka Soňka nám nevěří, nebo dělá, že neslyší, protože zatím nás nic takového nenaučila. Celé moje prostředí je postavené na 2.3.7 Gingerbread ale slibuju vám, ICS budete mít, jenom ještě musíme složit zkoušky a nechat si je opravit, než nás s tím pustí do světa. Abychom prej neudělali ostudu.

Pokud si každopádně otevřete moje menu aplikací, uvidítě matici 12-ti ikon aplikací, které si můžete rozmístit dle svého uvážení, případně dle abecedy, dle data instalace a tak. V menu se pohybujete horizontálně, přijde mi to takhle lepší. Pokud budete chtít libovolnou aplikaci odinstalovat, stačí ťuknout na ikonu kostiček dole v rohu. Tím vám všechny odinstalovatelné aplikace zvýrazním a lze je tak pohodlně a definitivně sestřelit.

Vzhledem k totožnosti prostředí s modelem Xperia P a dalšími se podívejte na naše dřívější video.

Pokud se podíváme na zámek obrazovky, tak zde taktéž nic nového oproti sourozencům nemám. Zobrazuji zde datum a čas, případně přehrávač hudby, pokud je aktivní, aby jste mě kvůli změně písničky nemuseli hned odemykat. Když vám přijde SMS zpráva, zobrazím její část na zamykací obrazovce, což sice může pár lidem připadat jako blbej nápad, mně se ale líbí (mně ne, poznatek recenzenta) a proto vám nedovolím tohle změnit… Leda, že by jste si stáhli alternativní lockscreen. To jsem vás dostal, co?

Abych alespoň něčím potěšil, tak celé tohle moje prostředí je fakt dost rychlé, nikde nečekáte, žádné zbytečné animace, prostě to pořádně odsejpá. Když už jsem u té rychlosti, tak se musím pochlubit. Včera jsem si hrál s Dead Trigger na nejvyšší detaily a řeknu vám. Občas to bylo fakt maso, přesto jsem neměl problém s plynulostí. Večer jsem si dal potom relax u Asphalt 6 a taky na pohodu. Kdepak, ani gamesky mě nerozhodí.

Telefonování a zprávy: myslím, že tady je vše OK, ne?

Pokud začneme zprávami, tady jsem stejně v pohodě jako sourozenci. Zprávy tedy řadím do konverzací, navíc, pokud nějakou odešlete, rafinovaně vám přímo v dané odeslané zprávě zobrazím, jestli příjemci dorazila. Takže až se někdo bude vymlouvat, že mu zpráva nedorazila, tak víte, kam se podívat. Navíc, libovolné zprávy dokážu označit hvězdičkou, což jen tak někdo neumí a následně si můžete nechat zobrazit pouze takto označené zprávy. Dobrý ne?

Samozřejmě ve zprávách dokážu vyhledávat, takže nalezení daného slova, jména nebo adresy, je otázka chvilky. Během psaní zpráv může někoho zaskočit moje klávesnice, která vedle mezerníku postrádá tečku a čárku. Jenže, pokud dopíšete slovo a zmáčknete mezerník místo 1x rovnou 2x, udělám vám tečku za slovem a až poté mezeru. Nehledě na to, že znaky jako jsou právě tečka, čárka, otazník apod., zobrazuji vždy nad klávesnicí. Recenzent s tím měl zpočátku docela problém, ale zvyknul si a docela si tento můj systém pochvaloval. Hodně si na mé klávesnici chválil automatickou opravu slov, s tím byl spokojenej a obecně se mu na mojí klávesnici psalo dobře. Fakt, nekecám!

Seznam vašich kontaktů zobrazím taky, myslím, docela na pohodu. Po vstupu do seznamu máte k dispozici 3 záložky, konkrétně číselník na vytáčení čísel, který v sobě rovnou integruje historii hovorů, poté samotný telefonní seznam a samozřejmě taky oblíbené uživatele, u kterých zobrazím rovnou i fotografie. Samozřejmě, ke každému kontaktu můžete přidat libovolný počet čísel, poznámky, email, adresu, narozeniny a tak.

Všechny tyhle věci synchronizuju s vaším Google účtem, takže kontakty máte v suchu. Ke každému kontaktu si můžete přidat taky fotografii, takže hned jak začnu vyzvánět, můžete se začít romanticky rozpouštět nad tím, že vám volá váš sexy miláček, případně si můžete rovnou udělat masáž srdce, poté co uvidíte šéfa… Mimochodem, zmeškané události, tedy nejenom hovory, ale třeba taky zprávy, zobrazuju v notifikační liště. To aby jste byli v obraze.

Kapitoly článku:

» Úvod, technické parametry, video, obsah balení
» Design a konstrukce, baterie, výdrž
» Displej a ovládání, prostředí, telefonování a zprávy
» Hudební a video přehrávač, GPS navigace, aplikace, fotoaparát
» Organizační a datové funkce, zhodnocení

Nejsem žádné béčko, nejsem z cukru a jen tak něco mě nerozhodí. Tady v tom textu dole si můžete přečíst recenzi na odolný mobil Sony Xperia Go, to jako na mě. Tak GO, jdeme na to.

Kapitoly článku:

» Úvod, technické parametry, video, obsah balení
» Design a konstrukce, baterie, výdrž
» Displej a ovládání, prostředí, telefonování a zprávy
» Hudební a video přehrávač, GPS navigace, aplikace, fotoaparát
» Organizační a datové funkce, zhodnocení

Hudební a video přehrávač, GPS: “Come on join the joyride”

Joooo, hudba. To je moje. Schválně, jestli poznáte z jaké písně je daný úryvek? Já to vím, jsou to Roxette a jejich pop-rocková vypalovačka Joyride z roku 1991. A jak to všechno takhle znám? Mám opravu namakanej hudební přehrávač. Pokud mě necháte, abych byl online (čti [onláájn]), tak když budete chtít, omrknu celou vaší hudební sbírku a doplním do ní veškeré informace, ID3 tagy, obaly k albům apod.

Navíc, vám dokážu danou píseň vyhledat přímo na YouTube a pustit klip, pokud se ho někdo obtěžoval vytvořit. Taktéž vám dokážu zobrazit text dané písně a informace o interpretovi. To koukáte co? Stojím si za tím, že hudbu, tu jako umím sakra dobře a málokterej smartphone se mi vyrovná. Navíc ovládání hudebního přehrávače mám fakt jednoduché a přehledné.

Co už moc v základu neumím, jsou filmy. Mamka Soňka sice tvrdí, že bych bez problémů měl zvládat nejenom 3GPP, které dneska asi nikoho nezajímají, ale též MP4, AVI a MKV. Jenže, jakožto chlap do nepohody a do přírody, jsem na přehrávání filmů krapet rezignoval a spoustu souborů prostě nepřehraju. Proč? Budete snad v lese koukat na Futuramu?

Na druhou stranu, pokud si mě koupí nějakej městskej týpek, tak si do mě může doinstalovat třeba výbornej MX Player z Google Play a pak mu pustím MKV i v HD. Sice nevím, k čemu mu to bude, když mám to rozlišení 480 x 320, ale možnost tu je. S MX Playerem dokážu přehrávat filmy už hodně obstojně a díky tomu, že mám slot na paměťovou kartu, můžete mít filmů, kolik chcete. Odkud ty filmy ale máte, vědět fakt raději nechci.

No a GPS? Jste zvědaví na GPS? Tady se nemáte čeho bát. Na satelit se nafixuju fakt rychle, žádné zbytečné zdržovačky. Signál udržím i v momentě, kdy nemám čistej výhled na oblohu, což je důležité zejména, až se mnou budete běhat někde po lese. Při takovémto běhání, pokud budete mít zapnutou GPS s povolenými daty, si vezmu něco kolem 10 – 15 procent baterie za hodinu.

Záleží hodně, jestli budete opravdu makat a běhat, nebo u toho budete poslouchat nějakej popík a taky sem tam fotit veverky, a houbičky a slečinky a tak. Odpolední sportovní aktivity tedy s pomocí Endomondo a jemu podobným programům dávám bez problémů.
Poté co si doma ale dáte sprchu až se vrátíme, budu za nabíječku stejně rád. Navíc mám v sobě barometr, takže si můžete změřit atmosférický tlak. Bohužel, žádnou aplikaci v základu k zjištění tlaku nemám, na Google Play ale nějaké najdete. Dobře se mi spolupracovalo třeba s Barometer Monitor. Bohužel, technologii ANT+ pro připojení například měřiče srdečního tepu neobsahuju.

Fotoaparát a kamera: na momentky fajn

Xperia Sola, Xperia U a já, Xperia Go. Všichni máme stejný fotoaparát. Fotit tedy dokážu v rozlišení 5 Mpx, po nastavení focení ve formátu 16:9 fotím ale v 3 Mpx, fotku totiž pouze ořežu. Samozřejmě dokážu zaostřovat a když je fakt blbé světlo, bliknu si klidně pomocí LED diody, abych něco viděl. Je fakt, že ta LED dioda má dosah docela malej, ale občas pomůže více než dost.

Po vzoru ostatních sourozenců umím vyvážení bílé barvy, detekci úsměvu, zaostřovat dotykem a další srandičky jako je třeba panorama. Taky znám několik scénických režimů, jako je noční portrét, párty atd. Fotografie bych řekl, že odpovídají mojí cenové kategorii. Žádný pan fotograf nejsem a poté, co jsem se potkal s Nokií 808 PureView ani být nechci, protože na tohle fakt nemám. Fotografie mám přesto přiměřeně ostré, prý ale mírně trpím na přepaly, v tom ale nejsem rozhodně sám.

Co se týče videa, umím natáčet v rozlišení 720p, navíc během natáčení můžete používat scénické režimy jako při focení, mohu vám u toho svítit apod., takže opět bych řekl, že nevybočuju z řady. Nicméně, stejně jako u fotoaparátu platí, není to moje specializace. Video má sice rozlišení 720 řádků, mírná trhanost obrazu se ale občas dostaví. Stejně jako u focení, i zde občas bojuju s přepaly.

Jak jsem ale říkal, na tohle mě moc neužije, přesto na momentky v jakékoli situaci jsem myslím více než dobře použitelný. Navíc video dokážu natáčet pod vodou, pouze je nutné natáčení spustit před ponořením, pod vodou už totiž obrazovka na prsty nereaguje. Pod vodou při natáčení dokonce pořizuju takové ty bubly bubly zvuky, takže video má potom fakt pořádné uderwasser grády. Prohlížení fotografií i natočených videí zobrazuju ve standardní androidí galerii, tedy včetně vašich alb na Picase, pokud je používáte.

Zkušební fotografie – Sony Xperia Go

Kapitoly článku:

» Úvod, technické parametry, video, obsah balení
» Design a konstrukce, baterie, výdrž
» Displej a ovládání, prostředí, telefonování a zprávy
» Hudební a video přehrávač, GPS navigace, aplikace, fotoaparát
» Organizační a datové funkce, zhodnocení

Nejsem žádné béčko, nejsem z cukru a jen tak něco mě nerozhodí. Tady v tom textu dole si můžete přečíst recenzi na odolný mobil Sony Xperia Go, to jako na mě. Tak GO, jdeme na to.

Kapitoly článku:

» Úvod, technické parametry, video, obsah balení
» Design a konstrukce, baterie, výdrž
» Displej a ovládání, prostředí, telefonování a zprávy
» Hudební a video přehrávač, GPS navigace, aplikace, fotoaparát
» Organizační a datové funkce, zhodnocení

Organizační a datové funkce: kromě NFC umím snad všechno

Jako základní prvek pro připojení k počítači mám microUSB konektor, tak jako dneska skoro všichni, kromě pár jedinců, oni ví, o kom mluvím. Samozřejmě taky zvládám Wi-Fi bez větších problémů, včetně možnosti vytvořit tzv. HotSpot, aby se na mě mohla napojit nějaká jiná vaše hračka a bejt online. Samozřejmě mám DLNA certifikaci pro přehrávání multimediálního obsahu v kompatibilních zařízeních.

Konektivita taky zahrnuje veškeré standardy, tedy kromě obligátního GSM zvládám samozřejmě taky UMTS, které v Evropě dávám na 900 a 2100 MHz, HSDPA zvládám do rychlosti 14,4 Mbit/s a HSUPA dám maximálně 5,76 Mbit/s. NFC technologii nemám, takže si pro platby připravte zase platební kartu.

Kalendář jako takový mám stejnej s ostatními sourozenci, dokážu tedy zobrazit měsíční, týdenní a denní náhled. Měsíční náhled, pokud vyberete libovolný den, pod sebou zobrazí všechny naplánované schůzky. Týdenní a denní zobrazují pouze 10-ti hodinovou výseč bez upozornění na schůzky před či po zobrazeném časovém úseku. Věci, jako je počítání na kalkulačce, stopování času či schopnost vzbudit se v předem nastavený čas, nepočítám, beru je jako základ.

Pokud si chci užít éterického spojení s počítačem, využívám k tomu PC Companion, tedy software od mamky Soňky, který se taky pokouším na počítač při prvním připojení nainstalovat. Skrz tento software dokážu spravovat kontaky, synchronizovat hudbu, ale taky se třeba updatnout na vyšší verzi, až přijde její čas. Osobně si ale myslím, že PC Companion, stejně moc lidí používat nebude.

Kontakty a kalendář si špičkově synchronizuju přímo s účtem Google. Písničky a fotografie si myslím bude většina lidí přetahovat přímo na úrovni souborů. Ale proti gustu žádný dišputát, jak říkával můj pradědeček Sony CMD-Z1. Bohužel v sobě neobsahuju žádnou technologii, která by vám, pokud mě někdo ukradne, dala do ruky nástroj, jak mě lokalizovat, případně smazat data atd. Jako náplast ale vřele doporučuji aplikaci Cerberus, která je opravdu hodně šikovná a dokáže spoustu věcí. Najdete jí v Google Play.

Předinstalované aplikace: zaměřeno na sport

Nebudu vám tu popisovat aplikace typu budík, nebo Facebook, ale pouze ty, které mají co dělat s mojí sportovnější náturou. Takže, první vychytávku, kterou mám od mamky Soňky, je Kompas. Jeho výhoda je, že si dokáže ukládat místa do paměti a následně k nim zobrazovat vzdálenost a směr. Dané místo dokáže taky zobrazit přímo na Google mapách, se kterými je propojenej. Taky si v něm můžete nastavit různé typy vzhledů, takže snad se každému z vás zalíbí.

Jako další aplikaci pro vás mám připravenou FigureRunning, což není nic jiného, než že si můžete na mapě namalovat libovolný obrázek tím, že budete běhat po městě a následně tyto vámi vyběhané obrázky můžete sdílet s přáteli. Tím ukážete, jak jste dobří, jakou máte skvělou kondici a jak máte výborný smysl pro humor a recesi. Ha!

Další aplikace je podle mě podstatně použitelnější. Jmenuje se MiCoach a jedná se o tréningovou aplikaci na běhání. Sama si nastaví vaše limity při prvním běhu a následně vám zvyšuje plynule, den po dni, tempo, délku běhu apod. Toto si můžete samozřejmě též nastavit ručně. Navíc máte v rámci účtu MiCoach možnost používat webové rozhraní, kde máte veškeré své statistiky. Jo, tohle má už smysl.

Jako poslední sportovní aplikaci pro vás mám přichystanej WalkMate, což je aplikace kterou bychom mohli nazvat jedním slovem: Krokoměr. Výhoda aplikace je možnost si nastavit její plán, kdy má být aktivní a kdy ne (cesta do práce, pravidelné vycházky apod.) a tím pádem jí nemusíte mít zapnutou stále, čímž šetříte mojí baterku. Samozřejmě zde máte veškeré statistiky , jako je váš denní, týdenní či měsíční cíl, ušlá vzdálenost, spálené kalorie, jak dlouho jste vlastně chodili apod. Určitě vás potěším, že tahle aplikace je kompletně v češtině. Tak co? Kdy půjdeme ven?

Závěr recenze Sony Xperia Go

Tak, zde si s dovolením vezmu slovo já, jakožto recenzent a upovídaný Xperia Go si mezitím může jít dát relax k nabíječce. Co říci závěrem o tomto přístroji? Xperia Go je z mého pohledu trefou téměř do černého. Telefon je příjemný do ruky, dobře se drží i ovládá a víceméně poskytuje vše, co poslední dobou průměrně náročný uživatel vyžaduje.

Bohužel displej je opravdu hrubšího zrna a ne každému bude díky tomu vyhovovat. Nižší ostrost je znát hlavně u drobných textů, tedy převážně v internetovém prohlížeči. Při samotném používání, pokud displej nechcete zkritizovat za každou cenu, nižší rozlišení ale vnímat moc nebudete, což je určitě způsobené i úhlopříčkou, která patří mezi ty menší. Netvrdím, že nižší rozlišení není poznat, pouze si myslím, že ne vždy bude překážkou.

Čím telefon rozhodně boduje, je certifikát IP67. Pokud přežije řádění dvouleté slečny na pískovišti a následně její půlhodinovou koupel, je myslím pro běžné používání odolný až až. A to nejenom při sportovních aktivitách, ona se takováto odolnost hodí snad každý den a komukoli.

  

Pokud tedy chcete mobil, který dokáže splnit jak nároky manažera svým funkčním záběrem, tak sportovce, který tráví spoustu času venku, budete s Xperií Go spokojeni. Mobil vám neudělá na stole ostudu, byť punc luxusu a výjimečnosti zde chybí. O to více ale oceníte jeho konstrukci v momentě, kdy jej budete lovit z bláta v lese a poté máchat v potoce, aby jste z něj tu špínu dostali. Tak GO, jde se běhat!

Sony Xperia Go lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
 odolná konstrukce dle IP67 po vynoření z vody dočasně špatný zvuk ve sluchátku
 slušná výdrž baterie po 14-ti dnech testování vrzající zadní kryt
 špičkový hudební přehrávač
 slot na microSD karty

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."