Recenze Honor 7C: když se nedaří, tak se nedaří

Střední třída trhu se smartphony je téměř neomezenou studnicí zajímavých nápadů a neotřelých řešení. Velice dobře si v této kategorii stojí společnost Huawei, potažmo Honor, která se zákazníkům snaží nabídnout kvalitní produkty za lidskou cenu. Dnes se podíváme na Honor 7C, smartphone, který se snaží být ideálním smartphonem ze střední třídy, seč mu síly stačí.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Čínská firma Honor, která tvoří pod křídly většího molocha jménem Huawei, letos přinesla na trh přepracovanou řadu smartphonů pro střední a nižší třídu. Prvním modelem v tomto uskupení je Honor 7S (recenze), smartphone pro začátečníky, s cenovkou kolem 2 500 korun. V hierarchii nad ním je Honor 7A, podstatně silnější stroj, avšak stále se nejedná o kdovíjaký superphone. Tuto zajímavou dvojici pak následuje ještě Honor 7X (recenze), který je svými schopnostmi i zpracováním lehce výše, byť ke zbylým modelům nezapadá úplně perfektně, neboť byl představen v prosinci 2017 a brzdí jej především postarší Android 7.0 Nougat. Posledním v sedmičkové řadě Honoru je potom náš testovaný model Honor 7C, které má podle cenovky představovat práh střední třídy. Jak to ale vypadá v praxi?

Honor 7C: specifikace

Konstrukcekov a plast, 158 x 76 x 7,8 mm, 164g
Displej5,99″, IPS LCD, 1440 x 720 px, poměr stran 18:9, jemnost 269 ppi
Operační systémAndroid 8.0 Oreo + EMUI 8.0
Procesor8 jádrový, 1,8 GHz, Qualcomm Snapdragon 450
Paměť3/4 GB RAM, úložiště 32/64 GB + microSD karty (až 256 GB)
Fotoaparátduální (13 + 2 Mpx), LED blesk, f/2,2 + přední 8 Mpx, f/2,0
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
TechnologieBluetooth 4.2, Wi-Fi, GPS, čtečka otisků, čtečka tváře
Baterie3000 mAh
Cena a dostupnost4 799 Kč, léto 2018

Design a zpracování: laciná modrá placka

Při pohledu na tělo Honoru 7C, zvláště pak na záda, vás napadne, kde už jste tento design viděli. Odpovědí je několik, já je však shrnul pod jednu – všude. Design nového Honoru je skutečně neoriginální a značně bez nápadu. Skrývá však jednu zajímavou, leč možná nedůležitou vlastnost. Zadní panel je pokryt třemi částmi. A ačkoliv se jeví, že hluboké plastové předěly dělí celistvý hliníkový plát na jeden velký a dva menší, není tomu tak. Záda (tedy jejich prostřední většina) skutečně jsou z hliníku a za to putuje do sídla čínské firmy velký palec nahoru, protože telefon si na nic nehraje a svůj nízkorozpočtový vývoj i přes použití hliníku nezapře. Avšak horní část a dolní zadní brada jsou z jiného materiálu. Při testu zpětné zvukové odezvy je evidentní, že je to plast. A z toho stejného materiálu jsou pak zhotoveny i bočnice telefonu. A i když zbytek přístroje se skutečně nijak nevymyká a design je tak nějak bez dynamiky, tento zajímavý detail, tedy to, že konstrukci má na starosti kov a plast, se nám líbí. Ne snad, že by kvůli tomu Honor 7C byl nějak lepší než konkurence, ale jde právě o to zajímavé a neotřelé řešení.

Poslední tvorba Honoru má jeden společný jmenovatel. Zatímco ve světě je trendy osadit záda lesklým skleněným povrchem, Honor stále vsází na matný hliník. Vidět je to jak u podstatně silnějšího Honoru Play (recenze), tak i u dnešního Honoru 7C. Má to hned několik výhod, například tu, že při konfrontaci se zemí nehrozí, že se na zádech objeví nevzhledná prasklina. Bohužel se ale kvůli tomu Honor 7C neobjeví ve výběru nejhezčích smartphonů roku. To mu ale zřejmě vůbec nevadí, výrobce totiž myslel na to, pro jakou cílovku se Honor 7C hodí nejlépe.

Dalo by se říct, že telefon potěší hlavně milovníky jistot. Na jeho těle totiž narazíme na takové klasiky, jako je původní postarší microUSB, což potěší cílovou skupinu fanoušků nižší-střední třídy, kteří tak alespoň nemusí kupovat nové redukce na USB-C. Nemluvě o 3,5mm jacku, který i přes značný nárůst bezdrátových sluchátek v českých ulicích stále zůstává oblíbeným spojovadlem při poslechu hudby. Slovo bychom měli upustit i na adresu biometrie. Ta je zde řešena osvědčenou čtečkou otisků prstů, která funguje dobře, avšak není moc rychlá a konkurence je v tomto ohledu mnohem dál; ve finále totiž i ta vteřinka či dvě jdou poznat. A leč to kdekoho jistě překvapí, velice dobře pracovala i primitivní čtečka tváře. Jistěže ve tmě či při zašpiněné přední čočce se její schopnosti rapidně sníží, nicméně v dobrý podmínkách podává nadmíru slušné výkony a kolikrát byla i rychlejší než čtečka otisků; a to už je co říct.

Kolem a kolem však musím zpracování Honoru 7C ohodnotit jako dobré. Telefon je příjemně oblý, takže nikdy neřeže do rukou, také přední rámečky jsou velmi malé, alespoň tedy ty boční, čili nebyl nijak velký problém dosáhnout z jednoho konce displeje na ten druhý. Všechny stěžejní ovládací prvky jsou položené na pravé straně, takže uživatel s podobně rozměrnýma rukama jako jsem já, nebude mít problém dotknout se jak vypínacího tlačítka, tak i kolébkového přepínače hlasitosti. Pochvala za výrobcem letí i ohledně tenoučkého krycího sklíčka, které nalepil na displej. Není to jistě žádné supertvrdé sklo, které vydrží bodání nožem nebo přejetí vozidlem, avšak při všedních problémech s vlasovými škrábanečky je poměrně příjemné mít takovouto dvoufázovou ochranu přímo v ceně. Na adresu designu samotného již snad jen poznámku, že jeho jediným neduhem byla v mých očích jakási lacinost, která na mě z telefonu vystupovala. Co říct, snad jen to, že telefon ve skutečnosti opravdu celkem laciný je, tak na to má asi právo.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, ovládání, baterie
» 3. Fotoaparát a multimédia, zhodnocení

Střední třída trhu se smartphony je téměř neomezenou studnicí zajímavých nápadů a neotřelých řešení. Velice dobře si v této kategorii stojí společnost Huawei, potažmo Honor, která se zákazníkům snaží nabídnout kvalitní produkty za lidskou cenu. Dnes se podíváme na Honor 7C, smartphone, který se snaží být ideálním smartphonem ze střední třídy, seč mu síly stačí.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, ovládání, baterie
» 3. Fotoaparát a multimédia, zhodnocení

Displej, prostředí a baterie: toto není střední třída!

Design a zpracování kolikrát o celkové kvalitě telefonu neprozradí tolik. Zde to ale zase tak moc neplatí – Honor 7C působil i navenek od začátku jako telefon, který nebude zrovna etalonem rychlosti a mohutného výkonu. A tato moje pochybnost se poměrně rozšířila ve chvíli, kdy jsem rožnul displej. Nebudu lhát, na Honor 7C jsem přecházel z Honoru Play a změna byla přímo kosmická. A to hlavně v rozlišení displeje. Honor 7C má totiž na svém 5,99″ displeji rozlišení HD+, v řeči čísel míněno 1440 x 720 pixelů. Asi netřeba zmiňovat, že na bezmála 6″ úhlopříčce by to chtělo alespoň Full HD+.

To však nemění nic na tom, že i když má displej podprůměrné rozlišení, stále může barevná škála tento neduh vyrovnat. Ke smůle Honoru 7C však displej celkově nestojí za mnoho. Barvy jsou nevýrazné, jakoby zapadlé a zašedlé, texty samozřejmě vlivem rozlišení neostré. Není však radno jen kritizovat. Při testování jsem si ale všiml čehosi, co u konkurence moc nevídáme. Na displeji Honoru 7C zřejmě chybí vrstva proti otiskům prstů a nehezkým patlancům, protože na vytvoření spleti šmouh stačilo mít jen lehounce zpocené prsty, a už jste jich měli plný displej. Tato problematika by se moderního telefonu – myšleno zcela doslovně – dotýkat neměla.

 

Dostáváme se k tomu nejdůležitějšímu na každém smartphonu, ale přitom také k tomu největšímu oříšku Honoru 7C, a sice výkonu. Za dobu, kdy se na mém pracovním stole střídá jeden nový smartphone za druhým, jsem si již stačil všimnout, že k tomu, abyste poznali, zdali telefon má výkon či nikoliv, stačí mnohdy jen projet stránky na hlavní obrazovce. A kolikrát to prozradí mnohem více než kdejaký benchmark. Když už jsme ale u nich – Honor 7C si v benchmarku AnTuTu vysloužil 70 545 bodů. Co to ale znamená v praxi? Přesně to, co jsem zmínil: telefon je líný i na plynulý průchod po hlavní stránce.

 

Upřímně se však trochu divím, protože technické specifikace telefonu hovoří spíše pro to, že jde o slušný výkon na střední třídu. Není tomu ale tak. Za vším pravděpodobně hledej nejen ženu, ale i operační paměť. Ta zde dosáhla hodnoty 3 GB, patrně to však nestačí na plynulý průchod systémem a bohužel už vůbec ne na simultánní chod čtyř a více aplikací na pozadí. Poměrně obvykle se mi stávalo, že mi padal Facebook Messenger či hudební přehrávač. A to dokáže pořádně naštvat. Bez viny však není ani osmijádrový Snapdragon 450 s taktem 1,8 GHz, který rozhodně nestačí ani na grafické finesy v systému EMUI 8.0, které stojí na Androidu 8.0 Oreo, natožpak na moderní trojrozměrné herní tituly. Výkon zkrátka a jednoduše není žádná hitparáda, a pokud vás Honor 7C i přes mou evidentní nevoli zaujal, jen do toho. Výkon ale rozhodně mohl a měl být lepší a výrobce na to doplatí při souhrnu statistik, protože konkurence je zase úplně jinde.

 

Není ale všechno, co má konexi s Honorem 7C nutně špatné. Vezměme si pro příklad baterii. Ta je průměrná do morku obvodů, jak jen může být. Má kapacitu 3000 mAh, což je naprosto v pořádku, a výdrž v praxi tomu perfektně odpovídá. Když telefon netrápíte a necháváte jej čas od času oddychnout, s přehledem vám vydrží dva dny, někdy dokonce i dva a půl dne, ale to je pravděpodobně totální strop. Mnohem častěji se však dostanete na hodnotu jednoho celého dne, případně dne a něco; to když se probudíte v sedm hodin ráno, telefon ukazuje 15 % baterie a vy během snídaně připojíte nabíječku. Alespoň tedy, že přežil noc.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, ovládání, baterie
» 3. Fotoaparát a multimédia, zhodnocení

Střední třída trhu se smartphony je téměř neomezenou studnicí zajímavých nápadů a neotřelých řešení. Velice dobře si v této kategorii stojí společnost Huawei, potažmo Honor, která se zákazníkům snaží nabídnout kvalitní produkty za lidskou cenu. Dnes se podíváme na Honor 7C, smartphone, který se snaží být ideálním smartphonem ze střední třídy, seč mu síly stačí.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, ovládání, baterie
» 3. Fotoaparát a multimédia, zhodnocení

Fotoaparát: nuda, nuda, šeď, šeď

Nechci se rozhodně pořád dokola opakovat, ale už i mně přijde, že to zní jako klišé. Jen si to představte: telefon, který při běžném používání nestojí za nic, je pomalý, výkonu je málo a v rovině každodenního využívání se tak jedná o špatnou koupi. Pak ale přijde na řadu fotoaparát. Neříkám, že ten je nadmíru dobrý, rozhodně ale převyšuje výkon a v porovnání s ostatními komponenty umí rozhodně překvapit. Bohužel, pokud se chceme podívat na fotoaparát upřímnou optikou, nelze konstatovat jinak, než že se jedná o slabší průměr.

Fotky jsou neostré, chybí podstatné osvětlení a k tomu mají na sobě jakýsi podivný pseudofiltr. Jasně, mohli bychom klidně foťák shodit, jak moc divné fotky produkuje, a bylo by hotovo. Proč se na to ale nepodívat trochu více do hloubky. Nakonec, musíme se vžít do role zákazníka, který by rád udělal nákup v nižší-střední třídě a do oka mu padl právě Honor 7C. Takový uživatel pravděpodobně bude chtít s telefonem fotit fotky z dovolené či z výletů, které bude následně ukazovat známým a rodině. A pokud zůstaneme v této rovině, je vše v pořádku; zákazník v této cenové kategorii rozhodně ví, že existují i lepší fotomobily, ale on takový telefon buď nepotřebuje, nebo za něj nechce utratit více než 5 000 korun.

Jak fotí Honor 7C?


Zhodnocení a konkurence

Začněme tím, že Honor 7C není pro každého. Za prvé není pro vás, pokud vám nezáleží na penězích. V takovém případě si kupte nový iPhone, Galaxy Note 9 nebo počkejte na nový Mate 20 Pro. Honor 7C ale právě je pro zákazníky, kterým na penězích záleží. A záleží jim na nich tolik, že většinu z nich investují radši jinam, a za zbytek si koupí nový telefon. Honor 7C ale naráží na problém, který se asi nedá jednoduše vyřešit, a tím je absolutní neschopnost konkurenceschopnosti.

Jen se nad tím zamyslete, kvůli čemu byste dali přednost Honoru 7C před konkurencí? Zvláště, když tu konkurenci představuje hlavně loňský Samsung Galaxy J5 (2017) (recenze), hrozba z vlastních řad Huawei Y7 Prime (2018) (recenze) a pak také král telefonů do 5 000 korun jménem Xiaomi Redmi Note 5 (recenze). Honor udělal trochu přešlap v cenové politice a mým osobním názorem je, že Honor 7C by se měl prodávat za mnohem menší peníz, namísto za 4 799 korun, což je jeho doporučená prodejní cena, spíše za 3 799; ale kdo ví, možná i to je moc.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
kvalitní a pěkné zpracování slabý výkon
fotoaparát (s přimhouřením obou očí) nízké rozlišení displeje
nerozumný poměr cena / výkon

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."

Recenze Honor 7C: když se nedaří, tak se nedaří

Střední třída trhu se smartphony je téměř neomezenou studnicí zajímavých nápadů a neotřelých řešení. Velice dobře si v této kategorii stojí společnost Huawei, potažmo Honor, která se zákazníkům snaží nabídnout kvalitní produkty za lidskou cenu. Dnes se podíváme na Honor 7C, smartphone, který se snaží být ideálním smartphonem ze střední třídy, seč mu síly stačí.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Čínská firma Honor, která tvoří pod křídly většího molocha jménem Huawei, letos přinesla na trh přepracovanou řadu smartphonů pro střední a nižší třídu. Prvním modelem v tomto uskupení je Honor 7S (recenze), smartphone pro začátečníky, s cenovkou kolem 2 500 korun. V hierarchii nad ním je Honor 7A, podstatně silnější stroj, avšak stále se nejedná o kdovíjaký superphone. Tuto zajímavou dvojici pak následuje ještě Honor 7X (recenze), který je svými schopnostmi i zpracováním lehce výše, byť ke zbylým modelům nezapadá úplně perfektně, neboť byl představen v prosinci 2017 a brzdí jej především postarší Android 7.0 Nougat. Posledním v sedmičkové řadě Honoru je potom náš testovaný model Honor 7C, které má podle cenovky představovat práh střední třídy. Jak to ale vypadá v praxi?

Honor 7C: specifikace

Konstrukcekov a plast, 158 x 76 x 7,8 mm, 164g
Displej5,99″, IPS LCD, 1440 x 720 px, poměr stran 18:9, jemnost 269 ppi
Operační systémAndroid 8.0 Oreo + EMUI 8.0
Procesor8 jádrový, 1,8 GHz, Qualcomm Snapdragon 450
Paměť3/4 GB RAM, úložiště 32/64 GB + microSD karty (až 256 GB)
Fotoaparátduální (13 + 2 Mpx), LED blesk, f/2,2 + přední 8 Mpx, f/2,0
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
TechnologieBluetooth 4.2, Wi-Fi, GPS, čtečka otisků, čtečka tváře
Baterie3000 mAh
Cena a dostupnost4 799 Kč, léto 2018

Design a zpracování: laciná modrá placka

Při pohledu na tělo Honoru 7C, zvláště pak na záda, vás napadne, kde už jste tento design viděli. Odpovědí je několik, já je však shrnul pod jednu – všude. Design nového Honoru je skutečně neoriginální a značně bez nápadu. Skrývá však jednu zajímavou, leč možná nedůležitou vlastnost. Zadní panel je pokryt třemi částmi. A ačkoliv se jeví, že hluboké plastové předěly dělí celistvý hliníkový plát na jeden velký a dva menší, není tomu tak. Záda (tedy jejich prostřední většina) skutečně jsou z hliníku a za to putuje do sídla čínské firmy velký palec nahoru, protože telefon si na nic nehraje a svůj nízkorozpočtový vývoj i přes použití hliníku nezapře. Avšak horní část a dolní zadní brada jsou z jiného materiálu. Při testu zpětné zvukové odezvy je evidentní, že je to plast. A z toho stejného materiálu jsou pak zhotoveny i bočnice telefonu. A i když zbytek přístroje se skutečně nijak nevymyká a design je tak nějak bez dynamiky, tento zajímavý detail, tedy to, že konstrukci má na starosti kov a plast, se nám líbí. Ne snad, že by kvůli tomu Honor 7C byl nějak lepší než konkurence, ale jde právě o to zajímavé a neotřelé řešení.

Poslední tvorba Honoru má jeden společný jmenovatel. Zatímco ve světě je trendy osadit záda lesklým skleněným povrchem, Honor stále vsází na matný hliník. Vidět je to jak u podstatně silnějšího Honoru Play (recenze), tak i u dnešního Honoru 7C. Má to hned několik výhod, například tu, že při konfrontaci se zemí nehrozí, že se na zádech objeví nevzhledná prasklina. Bohužel se ale kvůli tomu Honor 7C neobjeví ve výběru nejhezčích smartphonů roku. To mu ale zřejmě vůbec nevadí, výrobce totiž myslel na to, pro jakou cílovku se Honor 7C hodí nejlépe.

Dalo by se říct, že telefon potěší hlavně milovníky jistot. Na jeho těle totiž narazíme na takové klasiky, jako je původní postarší microUSB, což potěší cílovou skupinu fanoušků nižší-střední třídy, kteří tak alespoň nemusí kupovat nové redukce na USB-C. Nemluvě o 3,5mm jacku, který i přes značný nárůst bezdrátových sluchátek v českých ulicích stále zůstává oblíbeným spojovadlem při poslechu hudby. Slovo bychom měli upustit i na adresu biometrie. Ta je zde řešena osvědčenou čtečkou otisků prstů, která funguje dobře, avšak není moc rychlá a konkurence je v tomto ohledu mnohem dál; ve finále totiž i ta vteřinka či dvě jdou poznat. A leč to kdekoho jistě překvapí, velice dobře pracovala i primitivní čtečka tváře. Jistěže ve tmě či při zašpiněné přední čočce se její schopnosti rapidně sníží, nicméně v dobrý podmínkách podává nadmíru slušné výkony a kolikrát byla i rychlejší než čtečka otisků; a to už je co říct.

Kolem a kolem však musím zpracování Honoru 7C ohodnotit jako dobré. Telefon je příjemně oblý, takže nikdy neřeže do rukou, také přední rámečky jsou velmi malé, alespoň tedy ty boční, čili nebyl nijak velký problém dosáhnout z jednoho konce displeje na ten druhý. Všechny stěžejní ovládací prvky jsou položené na pravé straně, takže uživatel s podobně rozměrnýma rukama jako jsem já, nebude mít problém dotknout se jak vypínacího tlačítka, tak i kolébkového přepínače hlasitosti. Pochvala za výrobcem letí i ohledně tenoučkého krycího sklíčka, které nalepil na displej. Není to jistě žádné supertvrdé sklo, které vydrží bodání nožem nebo přejetí vozidlem, avšak při všedních problémech s vlasovými škrábanečky je poměrně příjemné mít takovouto dvoufázovou ochranu přímo v ceně. Na adresu designu samotného již snad jen poznámku, že jeho jediným neduhem byla v mých očích jakási lacinost, která na mě z telefonu vystupovala. Co říct, snad jen to, že telefon ve skutečnosti opravdu celkem laciný je, tak na to má asi právo.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, ovládání, baterie
» 3. Fotoaparát a multimédia, zhodnocení

Střední třída trhu se smartphony je téměř neomezenou studnicí zajímavých nápadů a neotřelých řešení. Velice dobře si v této kategorii stojí společnost Huawei, potažmo Honor, která se zákazníkům snaží nabídnout kvalitní produkty za lidskou cenu. Dnes se podíváme na Honor 7C, smartphone, který se snaží být ideálním smartphonem ze střední třídy, seč mu síly stačí.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, ovládání, baterie
» 3. Fotoaparát a multimédia, zhodnocení

Displej, prostředí a baterie: toto není střední třída!

Design a zpracování kolikrát o celkové kvalitě telefonu neprozradí tolik. Zde to ale zase tak moc neplatí – Honor 7C působil i navenek od začátku jako telefon, který nebude zrovna etalonem rychlosti a mohutného výkonu. A tato moje pochybnost se poměrně rozšířila ve chvíli, kdy jsem rožnul displej. Nebudu lhát, na Honor 7C jsem přecházel z Honoru Play a změna byla přímo kosmická. A to hlavně v rozlišení displeje. Honor 7C má totiž na svém 5,99″ displeji rozlišení HD+, v řeči čísel míněno 1440 x 720 pixelů. Asi netřeba zmiňovat, že na bezmála 6″ úhlopříčce by to chtělo alespoň Full HD+.

To však nemění nic na tom, že i když má displej podprůměrné rozlišení, stále může barevná škála tento neduh vyrovnat. Ke smůle Honoru 7C však displej celkově nestojí za mnoho. Barvy jsou nevýrazné, jakoby zapadlé a zašedlé, texty samozřejmě vlivem rozlišení neostré. Není však radno jen kritizovat. Při testování jsem si ale všiml čehosi, co u konkurence moc nevídáme. Na displeji Honoru 7C zřejmě chybí vrstva proti otiskům prstů a nehezkým patlancům, protože na vytvoření spleti šmouh stačilo mít jen lehounce zpocené prsty, a už jste jich měli plný displej. Tato problematika by se moderního telefonu – myšleno zcela doslovně – dotýkat neměla.

 

Dostáváme se k tomu nejdůležitějšímu na každém smartphonu, ale přitom také k tomu největšímu oříšku Honoru 7C, a sice výkonu. Za dobu, kdy se na mém pracovním stole střídá jeden nový smartphone za druhým, jsem si již stačil všimnout, že k tomu, abyste poznali, zdali telefon má výkon či nikoliv, stačí mnohdy jen projet stránky na hlavní obrazovce. A kolikrát to prozradí mnohem více než kdejaký benchmark. Když už jsme ale u nich – Honor 7C si v benchmarku AnTuTu vysloužil 70 545 bodů. Co to ale znamená v praxi? Přesně to, co jsem zmínil: telefon je líný i na plynulý průchod po hlavní stránce.

 

Upřímně se však trochu divím, protože technické specifikace telefonu hovoří spíše pro to, že jde o slušný výkon na střední třídu. Není tomu ale tak. Za vším pravděpodobně hledej nejen ženu, ale i operační paměť. Ta zde dosáhla hodnoty 3 GB, patrně to však nestačí na plynulý průchod systémem a bohužel už vůbec ne na simultánní chod čtyř a více aplikací na pozadí. Poměrně obvykle se mi stávalo, že mi padal Facebook Messenger či hudební přehrávač. A to dokáže pořádně naštvat. Bez viny však není ani osmijádrový Snapdragon 450 s taktem 1,8 GHz, který rozhodně nestačí ani na grafické finesy v systému EMUI 8.0, které stojí na Androidu 8.0 Oreo, natožpak na moderní trojrozměrné herní tituly. Výkon zkrátka a jednoduše není žádná hitparáda, a pokud vás Honor 7C i přes mou evidentní nevoli zaujal, jen do toho. Výkon ale rozhodně mohl a měl být lepší a výrobce na to doplatí při souhrnu statistik, protože konkurence je zase úplně jinde.

 

Není ale všechno, co má konexi s Honorem 7C nutně špatné. Vezměme si pro příklad baterii. Ta je průměrná do morku obvodů, jak jen může být. Má kapacitu 3000 mAh, což je naprosto v pořádku, a výdrž v praxi tomu perfektně odpovídá. Když telefon netrápíte a necháváte jej čas od času oddychnout, s přehledem vám vydrží dva dny, někdy dokonce i dva a půl dne, ale to je pravděpodobně totální strop. Mnohem častěji se však dostanete na hodnotu jednoho celého dne, případně dne a něco; to když se probudíte v sedm hodin ráno, telefon ukazuje 15 % baterie a vy během snídaně připojíte nabíječku. Alespoň tedy, že přežil noc.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, ovládání, baterie
» 3. Fotoaparát a multimédia, zhodnocení

Střední třída trhu se smartphony je téměř neomezenou studnicí zajímavých nápadů a neotřelých řešení. Velice dobře si v této kategorii stojí společnost Huawei, potažmo Honor, která se zákazníkům snaží nabídnout kvalitní produkty za lidskou cenu. Dnes se podíváme na Honor 7C, smartphone, který se snaží být ideálním smartphonem ze střední třídy, seč mu síly stačí.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, ovládání, baterie
» 3. Fotoaparát a multimédia, zhodnocení

Fotoaparát: nuda, nuda, šeď, šeď

Nechci se rozhodně pořád dokola opakovat, ale už i mně přijde, že to zní jako klišé. Jen si to představte: telefon, který při běžném používání nestojí za nic, je pomalý, výkonu je málo a v rovině každodenního využívání se tak jedná o špatnou koupi. Pak ale přijde na řadu fotoaparát. Neříkám, že ten je nadmíru dobrý, rozhodně ale převyšuje výkon a v porovnání s ostatními komponenty umí rozhodně překvapit. Bohužel, pokud se chceme podívat na fotoaparát upřímnou optikou, nelze konstatovat jinak, než že se jedná o slabší průměr.

Fotky jsou neostré, chybí podstatné osvětlení a k tomu mají na sobě jakýsi podivný pseudofiltr. Jasně, mohli bychom klidně foťák shodit, jak moc divné fotky produkuje, a bylo by hotovo. Proč se na to ale nepodívat trochu více do hloubky. Nakonec, musíme se vžít do role zákazníka, který by rád udělal nákup v nižší-střední třídě a do oka mu padl právě Honor 7C. Takový uživatel pravděpodobně bude chtít s telefonem fotit fotky z dovolené či z výletů, které bude následně ukazovat známým a rodině. A pokud zůstaneme v této rovině, je vše v pořádku; zákazník v této cenové kategorii rozhodně ví, že existují i lepší fotomobily, ale on takový telefon buď nepotřebuje, nebo za něj nechce utratit více než 5 000 korun.

Jak fotí Honor 7C?


Zhodnocení a konkurence

Začněme tím, že Honor 7C není pro každého. Za prvé není pro vás, pokud vám nezáleží na penězích. V takovém případě si kupte nový iPhone, Galaxy Note 9 nebo počkejte na nový Mate 20 Pro. Honor 7C ale právě je pro zákazníky, kterým na penězích záleží. A záleží jim na nich tolik, že většinu z nich investují radši jinam, a za zbytek si koupí nový telefon. Honor 7C ale naráží na problém, který se asi nedá jednoduše vyřešit, a tím je absolutní neschopnost konkurenceschopnosti.

Jen se nad tím zamyslete, kvůli čemu byste dali přednost Honoru 7C před konkurencí? Zvláště, když tu konkurenci představuje hlavně loňský Samsung Galaxy J5 (2017) (recenze), hrozba z vlastních řad Huawei Y7 Prime (2018) (recenze) a pak také král telefonů do 5 000 korun jménem Xiaomi Redmi Note 5 (recenze). Honor udělal trochu přešlap v cenové politice a mým osobním názorem je, že Honor 7C by se měl prodávat za mnohem menší peníz, namísto za 4 799 korun, což je jeho doporučená prodejní cena, spíše za 3 799; ale kdo ví, možná i to je moc.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
kvalitní a pěkné zpracování slabý výkon
fotoaparát (s přimhouřením obou očí) nízké rozlišení displeje
nerozumný poměr cena / výkon

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."