Recenze iPhone 16 Pro Max – Dokonalost s minimálními změnami

Otestovali jsme také iPhone 16 Pro Max

Otestovali jsme také iPhone 16 Pro Max | foto: vlastní

Apple v září představil svůj vrcholný iPhone 16 Pro Max, který píše historii, jelikož jde o největší iPhone, jaký kdy Apple vyrobil. Oproti menší Pro verzi u něj neproběhlo tolik změn, ale spíše menší vylepšení, která však pro mnohé uživatele mohou být zásadní. V dnešní recenzi se dozvíte, zda se vyplatí upgradovat z loňské generace a který iPhone je největší kandidát na upgrade na tento model. Mimochodem, přečtěte si také recenzi iPhone 16 Pro.

Recenze Apple iPhone 16 Pro Max

» 1. Úvod a parametry
» 2. Obsah balení
» 3. Design
» 4. Displej
» 5. Operační systém iOS 18
» 6. Výkon
» 7. Hraní AAA titulů
» 8. Výdrž baterie a nabíjení
» 9. Fotoaparát
» 10. Video
» 11. Vyplatí se upgrade?
» 12. Závěr


Apple iPhone 16 Pro Max: specifikace

KonstrukceTitan a sklo, 163 × 77,6 × 8,3 mm, 227 g
Displej6,9″,  OLED, 120 Hz, 2868 × 1320 px, poměr stran 19.5:9, jemnost 460 ppi
Operační systémiOS 18
Čipset6jádrový (2× 4,04 GHz + 4×2 GHz), Apple A18 Pro
Paměť8 GB RAM, 128/256/512/1 024 GB úložiště
FotoaparátTrojitý (48 Mpx hlavní 24mm + 12 Mpx teleobjektiv 120 mm + 48 Mpx ultraširoký 120°), clona f/1.8 + f/2.8 + f/2.2, stabilizace OIS (hlavní a teleobjektiv), 5× optický zoom, Dual LED dioda; HDR; přední 12 Mpx, clona f/1.9
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
TechnologiePodpora 5G sítí, hybridní Dual SIM (nanoSIM + eSIM), Bluetooth 5.3, USB-C 3.2, MagSafe, Wi‑Fi 7, GPS, NFC, 3D čtečka tváře Face ID, stereo reproduktory
Baterie 4,685mAh, nabíjení kabelem až 29 W (USB PD), bezdrátové nabíjení (Qi) až 7,5 W / MagSafe až 15 W, reverzní nabíjení (Qi) až 4,5 W
Cena a dostupnostOd 35 990 Kč, 20. září 2024

Recenze iPhone 16 Pro Max – Ekologičtější balení

Jak bývá u Apple zvykem, prodejní balení je opět velmi skromné – najdeme v něm pouze samotný telefon, manuál, opletený USB-C kabel a jehlu na otevření slotu SIM karty. Tento rok Apple u všech iPhonů odstranil samolepky s logem společnosti, což nijak neodůvodnil. Samotná krabička je velmi kompaktní a minimalistická.

Apple iPhone 16 Pro Max

Apple iPhone 16 Pro Max | foto: vlastní

Design funguje, tak proč jej měnit?

Kalifornský gigant opět vsadil na stejné kvalitní materiály: titan, ze kterého je vyroben rám telefonu, a tvrzené sklo od Corningu, ze kterého jsou vyhotovena záda, aby bylo zachováno bezdrátové nabíjení. Oproti loňsku zde přibylo nové tlakové tlačítko na pravé straně, které slouží jako ovládací prvek fotoaparátu.

Je však škoda, že je umístěno poměrně daleko od kraje telefonu, takže na něj pohodlně dosáhnou především lidé s delšími prsty. Jinak zůstalo vše při starém, včetně konfigurovatelného akčního tlačítka na levém boku.

Apple iPhone 16 Pro Max

Největší displej v historii iPhonu

iPhone 16 Pro Max disponuje historicky největším displejem, jaký kdy Apple na telefonu vyrobil. Jedná se o 6,9palcový XDR OLED displej s rozlišením 2868 × 1320 pixelů, obnovovací frekvencí 120 Hz a maximálním jasem až 2000 nitů. Kromě zvětšení displeje neobdržel žádné výrazné vylepšení, ale stále jde o špičkový panel, který svým barevným podáním a maximálním jasem zahanbí mnoho Androidích vlajkových lodí.

Jedno vylepšení se přece jen najde – nové ochranné sklo Ceramic Shield nové generace, které by mělo být odolnější vůči pádům a poškrábání. I tak doporučuji používat ochranné sklo nebo fólii, protože u tak drahého telefonu je to nutnost, výměna displeje totiž může stát klidně jednu třetinu hodnoty telefonu. Displeji jako takovému nemám co vytknout – dobře poslouží i těm nejnáročnějším uživatelům.

Displej je úchvatný

Displej je úchvatný | foto: vlastní

iOS 18 s jedním vroubkem

Nový iOS 18 je skvěle doladěný operační systém, který zase o něco pokročil, protože Apple rok co rok přidává nové možnosti jeho ovládání. Letos největší změnou prošlo ovládací centrum, které má nově několik stran a můžete si jej plně přizpůsobit podle sebe, včetně přemisťování, odstraňování ovládacích prvků nebo umisťování různých widgetů.

Další výraznou změnou je možnost sjednotit barvy všech ikon do jedné. To se může hodit například tehdy, když chcete, aby displej méně svítil – zvolíte méně výraznou barvu, například tmavě červenou, a všechny ikony se přepnou do tohoto odstínu. Nakonec lze všechny ikony na domovské obrazovce od iOS 18 umisťovat plně podle vlastních preferencí.

Velkých změn se dočkala aplikace Fotky, ve které je vše seskupené na jedné obrazovce. Telefon si sám dokáže fotky zorganizovat do konkrétních složek, jako jsou například Výlety nebo Zvířata. Pokud jde o vyladěnost a plynulost systému, nemám iOS 18 co vytknout – přidává spoustu užitečných funkcí. Ale to nejzásadnější stále chybí, a tím je Apple Inteligence. Zde to zatím nevypadá příliš pozitivně, protože Apple se zatím nedohodl s EU, takže my Evropané se Apple AI jen tak nedočkáme, a pokud ano, tak pouze v angličtině.

Apple iPhone 16 Pro Max

Apple iPhone 16 Pro Max | foto: vlastní

Výkon, za který by se nestyděl ani MacBook

iPhone 16 Pro využívá aktuálně nejvýkonnější mobilní čipset na světě – Apple Bionic A18 Pro, který se svým výkonem rovná čipsetu Apple M1, jenž Apple dříve využíval ve svých MacBoocích a nejvýkonnějších iPadech Pro. O dostatek výkonu máte tedy postaráno na mnoho let dopředu a jakákoliv hra nebo úprava fotek či videí je téměř okamžitá.

Za mě největší změnou oproti loňskému čipsetu A17 Pro je to, že je energeticky efektivnější a o dost méně hřeje. To je znát jak u hraní náročných her, tak u pravidelného focení, protože telefon se tolik nezahřívá jako některé konkurenční telefony s Androidem.

Apple iPhone 16 Pro Max

Apple iPhone 16 Pro Max | foto: vlastní

Hraní velkých AAA titulů

Velký výkon by byl k ničemu, kdyby ho nebylo možné využít, a pokud rádi hrajete počítačové hry, je iPhone 16 Pro Max ideální volbou. Můžete si na něm zahrát tituly jako Death Stranding nebo Resident Evil Village, které jsem přímo otestoval. Nejnovější čipset Bionic A18 Pro umožnil o něco plynulejší hraní a telefon se hlavně méně zahřívá, tím pádem nedochází k tak častým propadům snímkové frekvence.

Hra neběží v nativním rozlišení displeje, ale v nižším rozlišení. Každopádně to vůbec nevadí, protože i tak vypadá skvěle. Grafickou kvalitu hry si můžete nastavit dle sebe, a od toho se odvíjí celková snímková frekvence, která se pohybuje od 40 do 60 fps v závislosti na scéně a nastavení. Resident Evil Village je na iPhone 16 Pro Max rozhodně hratelný, a pokud chcete herní zážitek posunout ještě dále, doporučuji telefon spárovat s ovladačem PlayStation 5 DualSense, na kterém se hra bude hrát nejpřirozeněji.

Apple iPhone 16 Pro Max

Apple iPhone 16 Pro Max | foto: vlastní

Parádní výdrž baterie a pomalé dobíjení

Apple kapacitu baterií nikdy při představování neuvádí, ale díky různým rozborkám tohoto telefonu na internetu víme, že iPhone 16 Pro Max disponuje baterií s kapacitou 4685 mAh, kdežto loňský Max měl baterii s 4441 mAh. To se ve výsledku projevilo na skvělé výdrži baterie, která zajistí, že s tímto telefonem nebudete mít problém fungovat klidně dva celé dny, a to i v případě, že ho nebudete šetřit – budete hrát náročné hry, fotit nebo využívat 5G sítě.

Nejzásadnějším žroutem baterie je rozhodně hraní náročných her, jako je Resident Evil Village, nebo natáčení 4K videa, ale to nejsou činnosti, které by člověk dělal několik hodin denně. Výdrž baterie je tedy nadstandardní, ale s pomalým nabíjením Apple stále nic neudělal, což je škoda. Kvůli větší baterii totiž trvá nabít telefon z 0 na 100 % skoro dvě hodiny. Tato rychlost nabíjení je velmi pomalá v době, kdy se plno androidích vlajkových telefonů nabije klidně do 25 minut. Doufejme, že Apple příští rok nabíjení trochu zrychlí, protože pokud bude baterie dál zvětšovat, nabíjení bude každý rok o pár minut pomalejší.

Apple iPhone 16 Pro Max

Apple iPhone 16 Pro Max | foto: vlastní

Fotoaparáty s malou změnou

Z hlediska fotovýbavy se iPhone 16 Pro Max příliš neposunul, protože byl vylepšen jen jeden fotoaparát – ultraširokoúhlá kamera. Ta má nyní rozlišení 48 Mpx a umožňuje pořizovat kvalitní makro fotky. Pokud porovnáte fotky z loňské 12Mpx ultraširokoúhlé kamery s letošní, dostanete detailnější snímky, ale rozdíl není tak markantní, jak by člověk očekával.

  • 48 Mpx, f/1.8, 24mm (hlavní), 1/1.28″, 1.22µm, dual pixel PDAF, OIS
  • 12 Mpx, f/2.8, 120mm (teleobjektiv), 1/3.06″, 1.12µm, PDAF, OIS, 5× optický zoom
  • 48 Mpx, f/2.2, 13mm, 120˚ (ultraširoký), 0.7µm, PDAF
  • TOF 3D LiDAR snímač hloubky ostrosti
Nové tlačítko v akci

Nové tlačítko v akci | foto: vlastní

Fotky z hlavního senzoru jsou dostatečně ostré a mají přirozené barvy, a dokonce i po přiblížení neztrácí detaily, protože iPhone 16 Pro Max fotí v rozlišení 24,5 Mpx, zatímco mnoho konkurentů s Androidem produkuje fotky jen ve 12 Mpx, i přestože mají stejný počet megapixelů. Fotkám nemám moc co vytknout, jen jsou barevně občas méně živé, ale to záleží na konkrétní situaci. Navíc barevné podání můžete změnit pomocí nových stylů, které Apple přidal do aplikace Fotoaparát. Přepínač na ně najdete v pravém horním rohu.

5× teleobjektiv během dne produkuje kvalitní fotky s minimem šumu i ve stínech a samozřejmě s dostatkem detailů. Barevné podání je podobné hlavnímu senzoru, což je rozhodně velká výhoda. Použitelné fotky dostanete i při použití digitálního zoomu do 10× přiblížení. Pokud budete zoomovat dál, kvalita fotek viditelně klesá, ale překvapila mě kvalita maximálního zoomu, tedy 25× přiblížení. Pokud nefotíte pouze zeleň, ale například budovy, výsledné fotky jsou poměrně použitelné. Apple tento aspekt vyladil pomocí softwaru oproti minulému roku, kdy byly fotky z maximálního zoomu o něco horší.

Ultraširokoúhlá kamerka u varianty Max prošla upgradem, což je vidět na množství detailů na fotkách. Přes den mají dostatek detailů, ale fotografie občas trpí na vybledlé a méně výrazné barevné zpracování oproti ostatním snímačům. To lze naštěstí vyladit pomocí aktualizací.

Focení makra v praxi

Focení makra v praxi | foto: vlastní

Noční focení

Nepřekvapivě hlavní snímač dokáže v horších světelných podmínkách pořídit dobré fotky s množstvím detailů a minimem šumu. Jen je škoda, že Apple neumožňuje manuálně aktivovat noční režim, protože by mohl zlepšit kvalitu fotek i za šera. Pokud fotíte objekty se zdrojem světla, je teleobjektiv v noci použitelný, jinak trpí na větší množství šumu a ztrátu detailů. Digitální zoom v noci nedoporučuji používat, protože kvalita fotek pak rapidně klesá.

Ultraširokoúhlá kamerka v noci trpí nejvíce a je potřeba, aby měla dostatek světla, jinak jsou fotky tmavé a neostré. Pokud ale fotíte například prosvětlenou ulici s mnoha lampami, mohou být výsledné fotky poměrně kvalitní. Vylepšení senzoru je znát. Každopádně je škoda, že Apple nezvětšuje fyzickou velikost všech senzorů, nejen toho hlavního – to by totiž výrazně vylepšilo kvalitu fotografií v noci. V tomto ohledu jsou čínští výrobci telefonů dál.

Jak fotí Apple iPhone 16 Pro Max?

Ukázka: hlavní senzor

Ukázka: ultra-širokoúhlé snímky

Ukázka: 5× teleobjektiv

Ukázka: Makro

Ukázka: noční fotka

Video

Apple má tradičně nejlepší kvalitu videí a ani letos to není jinak. Videa jsou dostatečně stabilní a plná detailů, pokud jsou natáčená přes den. V noci jsou však méně kvalitní a objevuje se viditelný šum. Největší nevýhodou, kterou u všech iPhonů pozoruji, je to, že během nočního natáčení jsou velmi patrné odrazy na čočkách fotoaparátů z okolních lamp. Apple by měl v tomto směru zapracovat a přidat speciálně upravené krycí sklo fotoaparátu, které by redukovalo světelné odrazy.

Vyplatí se upgrade?

Pokud máte loňský iPhone 15 Pro Max, upgrade na nejnovější variantu bych nedoporučoval, protože změny nejsou tak výrazné. Jediné, co poznáte, je větší displej, lepší výdrž baterie a fakt, že se telefon méně zahřívá. Pokud máte iPhone 13 Pro Max nebo starší, upgrade bych rozhodně zvážil, protože získáte výrazně lepší telefon ve všech důležitých aspektech – výdrž baterie, výkon, kvalitu fotek, a také samotný displej budou výrazně lepší.

Pár slov na závěr

iPhone 16 Pro Max je bezesporu skvělý telefon v téměř všech aspektech. Má špičkový displej s vysokým jasem, enormní výkon, dvoudenní výdrž baterie a kvalitní sestavu fotoaparátů, ale oproti loňsku se tolik nezměnil. Zásadní věc, která by mohla rozhodnout ve prospěch nákupu, není v Česku dostupná, a tou je Apple Intelligence. Každopádně, pokud chcete ten nejlepší iPhone nebo prostě jen telefon s velkým displejem, úzkými rámečky a nadstandardní výdrží baterie, iPhone 16 Pro Max je jasnou volbou.

Záporů u tohoto telefonu moc není, protože Apple je každý rok odstraňuje. Co bych ale rozhodně vylepšil, je navýšení rychlosti drátového nabíjení a nasazení větších fotografických senzorů, které využívají různé čínské vlajkové telefony od Xiaomi nebo Viva. Další výtkou může být design, který se už mnoho let nemění. Možná by Apple mohl zkusit něco nového.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
Výkon na rozdáváníPomalé nabíjení
Obrovský a kvalitní OLED displejNedostupnost Apple Inteligence v Česku
Kvalitní dílenské zpracováníFotoaparáty by si zasloužily větší senzory
Povedené fotoaparáty s možností úpravy barev
Dvoudenní výdrž baterie

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."

Recenze iPhone 16 Pro Max – Dokonalost s minimálními změnami

Otestovali jsme také iPhone 16 Pro Max

Otestovali jsme také iPhone 16 Pro Max | foto: vlastní

Apple v září představil svůj vrcholný iPhone 16 Pro Max, který píše historii, jelikož jde o největší iPhone, jaký kdy Apple vyrobil. Oproti menší Pro verzi u něj neproběhlo tolik změn, ale spíše menší vylepšení, která však pro mnohé uživatele mohou být zásadní. V dnešní recenzi se dozvíte, zda se vyplatí upgradovat z loňské generace a který iPhone je největší kandidát na upgrade na tento model. Mimochodem, přečtěte si také recenzi iPhone 16 Pro.

Recenze Apple iPhone 16 Pro Max

» 1. Úvod a parametry
» 2. Obsah balení
» 3. Design
» 4. Displej
» 5. Operační systém iOS 18
» 6. Výkon
» 7. Hraní AAA titulů
» 8. Výdrž baterie a nabíjení
» 9. Fotoaparát
» 10. Video
» 11. Vyplatí se upgrade?
» 12. Závěr


Apple iPhone 16 Pro Max: specifikace

KonstrukceTitan a sklo, 163 × 77,6 × 8,3 mm, 227 g
Displej6,9″,  OLED, 120 Hz, 2868 × 1320 px, poměr stran 19.5:9, jemnost 460 ppi
Operační systémiOS 18
Čipset6jádrový (2× 4,04 GHz + 4×2 GHz), Apple A18 Pro
Paměť8 GB RAM, 128/256/512/1 024 GB úložiště
FotoaparátTrojitý (48 Mpx hlavní 24mm + 12 Mpx teleobjektiv 120 mm + 48 Mpx ultraširoký 120°), clona f/1.8 + f/2.8 + f/2.2, stabilizace OIS (hlavní a teleobjektiv), 5× optický zoom, Dual LED dioda; HDR; přední 12 Mpx, clona f/1.9
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
TechnologiePodpora 5G sítí, hybridní Dual SIM (nanoSIM + eSIM), Bluetooth 5.3, USB-C 3.2, MagSafe, Wi‑Fi 7, GPS, NFC, 3D čtečka tváře Face ID, stereo reproduktory
Baterie 4,685mAh, nabíjení kabelem až 29 W (USB PD), bezdrátové nabíjení (Qi) až 7,5 W / MagSafe až 15 W, reverzní nabíjení (Qi) až 4,5 W
Cena a dostupnostOd 35 990 Kč, 20. září 2024

Recenze iPhone 16 Pro Max – Ekologičtější balení

Jak bývá u Apple zvykem, prodejní balení je opět velmi skromné – najdeme v něm pouze samotný telefon, manuál, opletený USB-C kabel a jehlu na otevření slotu SIM karty. Tento rok Apple u všech iPhonů odstranil samolepky s logem společnosti, což nijak neodůvodnil. Samotná krabička je velmi kompaktní a minimalistická.

Apple iPhone 16 Pro Max

Apple iPhone 16 Pro Max | foto: vlastní

Design funguje, tak proč jej měnit?

Kalifornský gigant opět vsadil na stejné kvalitní materiály: titan, ze kterého je vyroben rám telefonu, a tvrzené sklo od Corningu, ze kterého jsou vyhotovena záda, aby bylo zachováno bezdrátové nabíjení. Oproti loňsku zde přibylo nové tlakové tlačítko na pravé straně, které slouží jako ovládací prvek fotoaparátu.

Je však škoda, že je umístěno poměrně daleko od kraje telefonu, takže na něj pohodlně dosáhnou především lidé s delšími prsty. Jinak zůstalo vše při starém, včetně konfigurovatelného akčního tlačítka na levém boku.

Apple iPhone 16 Pro Max

Největší displej v historii iPhonu

iPhone 16 Pro Max disponuje historicky největším displejem, jaký kdy Apple na telefonu vyrobil. Jedná se o 6,9palcový XDR OLED displej s rozlišením 2868 × 1320 pixelů, obnovovací frekvencí 120 Hz a maximálním jasem až 2000 nitů. Kromě zvětšení displeje neobdržel žádné výrazné vylepšení, ale stále jde o špičkový panel, který svým barevným podáním a maximálním jasem zahanbí mnoho Androidích vlajkových lodí.

Jedno vylepšení se přece jen najde – nové ochranné sklo Ceramic Shield nové generace, které by mělo být odolnější vůči pádům a poškrábání. I tak doporučuji používat ochranné sklo nebo fólii, protože u tak drahého telefonu je to nutnost, výměna displeje totiž může stát klidně jednu třetinu hodnoty telefonu. Displeji jako takovému nemám co vytknout – dobře poslouží i těm nejnáročnějším uživatelům.

Displej je úchvatný

Displej je úchvatný | foto: vlastní

iOS 18 s jedním vroubkem

Nový iOS 18 je skvěle doladěný operační systém, který zase o něco pokročil, protože Apple rok co rok přidává nové možnosti jeho ovládání. Letos největší změnou prošlo ovládací centrum, které má nově několik stran a můžete si jej plně přizpůsobit podle sebe, včetně přemisťování, odstraňování ovládacích prvků nebo umisťování různých widgetů.

Další výraznou změnou je možnost sjednotit barvy všech ikon do jedné. To se může hodit například tehdy, když chcete, aby displej méně svítil – zvolíte méně výraznou barvu, například tmavě červenou, a všechny ikony se přepnou do tohoto odstínu. Nakonec lze všechny ikony na domovské obrazovce od iOS 18 umisťovat plně podle vlastních preferencí.

Velkých změn se dočkala aplikace Fotky, ve které je vše seskupené na jedné obrazovce. Telefon si sám dokáže fotky zorganizovat do konkrétních složek, jako jsou například Výlety nebo Zvířata. Pokud jde o vyladěnost a plynulost systému, nemám iOS 18 co vytknout – přidává spoustu užitečných funkcí. Ale to nejzásadnější stále chybí, a tím je Apple Inteligence. Zde to zatím nevypadá příliš pozitivně, protože Apple se zatím nedohodl s EU, takže my Evropané se Apple AI jen tak nedočkáme, a pokud ano, tak pouze v angličtině.

Apple iPhone 16 Pro Max

Apple iPhone 16 Pro Max | foto: vlastní

Výkon, za který by se nestyděl ani MacBook

iPhone 16 Pro využívá aktuálně nejvýkonnější mobilní čipset na světě – Apple Bionic A18 Pro, který se svým výkonem rovná čipsetu Apple M1, jenž Apple dříve využíval ve svých MacBoocích a nejvýkonnějších iPadech Pro. O dostatek výkonu máte tedy postaráno na mnoho let dopředu a jakákoliv hra nebo úprava fotek či videí je téměř okamžitá.

Za mě největší změnou oproti loňskému čipsetu A17 Pro je to, že je energeticky efektivnější a o dost méně hřeje. To je znát jak u hraní náročných her, tak u pravidelného focení, protože telefon se tolik nezahřívá jako některé konkurenční telefony s Androidem.

Apple iPhone 16 Pro Max

Apple iPhone 16 Pro Max | foto: vlastní

Hraní velkých AAA titulů

Velký výkon by byl k ničemu, kdyby ho nebylo možné využít, a pokud rádi hrajete počítačové hry, je iPhone 16 Pro Max ideální volbou. Můžete si na něm zahrát tituly jako Death Stranding nebo Resident Evil Village, které jsem přímo otestoval. Nejnovější čipset Bionic A18 Pro umožnil o něco plynulejší hraní a telefon se hlavně méně zahřívá, tím pádem nedochází k tak častým propadům snímkové frekvence.

Hra neběží v nativním rozlišení displeje, ale v nižším rozlišení. Každopádně to vůbec nevadí, protože i tak vypadá skvěle. Grafickou kvalitu hry si můžete nastavit dle sebe, a od toho se odvíjí celková snímková frekvence, která se pohybuje od 40 do 60 fps v závislosti na scéně a nastavení. Resident Evil Village je na iPhone 16 Pro Max rozhodně hratelný, a pokud chcete herní zážitek posunout ještě dále, doporučuji telefon spárovat s ovladačem PlayStation 5 DualSense, na kterém se hra bude hrát nejpřirozeněji.

Apple iPhone 16 Pro Max

Apple iPhone 16 Pro Max | foto: vlastní

Parádní výdrž baterie a pomalé dobíjení

Apple kapacitu baterií nikdy při představování neuvádí, ale díky různým rozborkám tohoto telefonu na internetu víme, že iPhone 16 Pro Max disponuje baterií s kapacitou 4685 mAh, kdežto loňský Max měl baterii s 4441 mAh. To se ve výsledku projevilo na skvělé výdrži baterie, která zajistí, že s tímto telefonem nebudete mít problém fungovat klidně dva celé dny, a to i v případě, že ho nebudete šetřit – budete hrát náročné hry, fotit nebo využívat 5G sítě.

Nejzásadnějším žroutem baterie je rozhodně hraní náročných her, jako je Resident Evil Village, nebo natáčení 4K videa, ale to nejsou činnosti, které by člověk dělal několik hodin denně. Výdrž baterie je tedy nadstandardní, ale s pomalým nabíjením Apple stále nic neudělal, což je škoda. Kvůli větší baterii totiž trvá nabít telefon z 0 na 100 % skoro dvě hodiny. Tato rychlost nabíjení je velmi pomalá v době, kdy se plno androidích vlajkových telefonů nabije klidně do 25 minut. Doufejme, že Apple příští rok nabíjení trochu zrychlí, protože pokud bude baterie dál zvětšovat, nabíjení bude každý rok o pár minut pomalejší.

Apple iPhone 16 Pro Max

Apple iPhone 16 Pro Max | foto: vlastní

Fotoaparáty s malou změnou

Z hlediska fotovýbavy se iPhone 16 Pro Max příliš neposunul, protože byl vylepšen jen jeden fotoaparát – ultraširokoúhlá kamera. Ta má nyní rozlišení 48 Mpx a umožňuje pořizovat kvalitní makro fotky. Pokud porovnáte fotky z loňské 12Mpx ultraširokoúhlé kamery s letošní, dostanete detailnější snímky, ale rozdíl není tak markantní, jak by člověk očekával.

  • 48 Mpx, f/1.8, 24mm (hlavní), 1/1.28″, 1.22µm, dual pixel PDAF, OIS
  • 12 Mpx, f/2.8, 120mm (teleobjektiv), 1/3.06″, 1.12µm, PDAF, OIS, 5× optický zoom
  • 48 Mpx, f/2.2, 13mm, 120˚ (ultraširoký), 0.7µm, PDAF
  • TOF 3D LiDAR snímač hloubky ostrosti
Nové tlačítko v akci

Nové tlačítko v akci | foto: vlastní

Fotky z hlavního senzoru jsou dostatečně ostré a mají přirozené barvy, a dokonce i po přiblížení neztrácí detaily, protože iPhone 16 Pro Max fotí v rozlišení 24,5 Mpx, zatímco mnoho konkurentů s Androidem produkuje fotky jen ve 12 Mpx, i přestože mají stejný počet megapixelů. Fotkám nemám moc co vytknout, jen jsou barevně občas méně živé, ale to záleží na konkrétní situaci. Navíc barevné podání můžete změnit pomocí nových stylů, které Apple přidal do aplikace Fotoaparát. Přepínač na ně najdete v pravém horním rohu.

5× teleobjektiv během dne produkuje kvalitní fotky s minimem šumu i ve stínech a samozřejmě s dostatkem detailů. Barevné podání je podobné hlavnímu senzoru, což je rozhodně velká výhoda. Použitelné fotky dostanete i při použití digitálního zoomu do 10× přiblížení. Pokud budete zoomovat dál, kvalita fotek viditelně klesá, ale překvapila mě kvalita maximálního zoomu, tedy 25× přiblížení. Pokud nefotíte pouze zeleň, ale například budovy, výsledné fotky jsou poměrně použitelné. Apple tento aspekt vyladil pomocí softwaru oproti minulému roku, kdy byly fotky z maximálního zoomu o něco horší.

Ultraširokoúhlá kamerka u varianty Max prošla upgradem, což je vidět na množství detailů na fotkách. Přes den mají dostatek detailů, ale fotografie občas trpí na vybledlé a méně výrazné barevné zpracování oproti ostatním snímačům. To lze naštěstí vyladit pomocí aktualizací.

Focení makra v praxi

Focení makra v praxi | foto: vlastní

Noční focení

Nepřekvapivě hlavní snímač dokáže v horších světelných podmínkách pořídit dobré fotky s množstvím detailů a minimem šumu. Jen je škoda, že Apple neumožňuje manuálně aktivovat noční režim, protože by mohl zlepšit kvalitu fotek i za šera. Pokud fotíte objekty se zdrojem světla, je teleobjektiv v noci použitelný, jinak trpí na větší množství šumu a ztrátu detailů. Digitální zoom v noci nedoporučuji používat, protože kvalita fotek pak rapidně klesá.

Ultraširokoúhlá kamerka v noci trpí nejvíce a je potřeba, aby měla dostatek světla, jinak jsou fotky tmavé a neostré. Pokud ale fotíte například prosvětlenou ulici s mnoha lampami, mohou být výsledné fotky poměrně kvalitní. Vylepšení senzoru je znát. Každopádně je škoda, že Apple nezvětšuje fyzickou velikost všech senzorů, nejen toho hlavního – to by totiž výrazně vylepšilo kvalitu fotografií v noci. V tomto ohledu jsou čínští výrobci telefonů dál.

Jak fotí Apple iPhone 16 Pro Max?

Ukázka: hlavní senzor

Ukázka: ultra-širokoúhlé snímky

Ukázka: 5× teleobjektiv

Ukázka: Makro

Ukázka: noční fotka

Video

Apple má tradičně nejlepší kvalitu videí a ani letos to není jinak. Videa jsou dostatečně stabilní a plná detailů, pokud jsou natáčená přes den. V noci jsou však méně kvalitní a objevuje se viditelný šum. Největší nevýhodou, kterou u všech iPhonů pozoruji, je to, že během nočního natáčení jsou velmi patrné odrazy na čočkách fotoaparátů z okolních lamp. Apple by měl v tomto směru zapracovat a přidat speciálně upravené krycí sklo fotoaparátu, které by redukovalo světelné odrazy.

Vyplatí se upgrade?

Pokud máte loňský iPhone 15 Pro Max, upgrade na nejnovější variantu bych nedoporučoval, protože změny nejsou tak výrazné. Jediné, co poznáte, je větší displej, lepší výdrž baterie a fakt, že se telefon méně zahřívá. Pokud máte iPhone 13 Pro Max nebo starší, upgrade bych rozhodně zvážil, protože získáte výrazně lepší telefon ve všech důležitých aspektech – výdrž baterie, výkon, kvalitu fotek, a také samotný displej budou výrazně lepší.

Pár slov na závěr

iPhone 16 Pro Max je bezesporu skvělý telefon v téměř všech aspektech. Má špičkový displej s vysokým jasem, enormní výkon, dvoudenní výdrž baterie a kvalitní sestavu fotoaparátů, ale oproti loňsku se tolik nezměnil. Zásadní věc, která by mohla rozhodnout ve prospěch nákupu, není v Česku dostupná, a tou je Apple Intelligence. Každopádně, pokud chcete ten nejlepší iPhone nebo prostě jen telefon s velkým displejem, úzkými rámečky a nadstandardní výdrží baterie, iPhone 16 Pro Max je jasnou volbou.

Záporů u tohoto telefonu moc není, protože Apple je každý rok odstraňuje. Co bych ale rozhodně vylepšil, je navýšení rychlosti drátového nabíjení a nasazení větších fotografických senzorů, které využívají různé čínské vlajkové telefony od Xiaomi nebo Viva. Další výtkou může být design, který se už mnoho let nemění. Možná by Apple mohl zkusit něco nového.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
Výkon na rozdáváníPomalé nabíjení
Obrovský a kvalitní OLED displejNedostupnost Apple Inteligence v Česku
Kvalitní dílenské zpracováníFotoaparáty by si zasloužily větší senzory
Povedené fotoaparáty s možností úpravy barev
Dvoudenní výdrž baterie

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."