Recenze Google Pixel 2: ne zcela přesvědčivý superphone

Google opět představil prémiové zařízení zaměřené na největší fanoušky a vývojáře. Samozřejmostí jsou aktualizace z první ruky a vysoký výkon. S nahrazením Nexusů Pixely se však mateřská společnost zaměřila víc na běžné lidi, než na vývojáře. Zatímco fotoaparát dřív mezi priority nepatřil, dnes je největší zbraní. Jaký je menší z dvojice nových modelů Pixel 2? To prozradí naše exkluzivní recenze.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Představení nových telefonů od Googlu sice nesklízí pozornost, jako keynote Applu, ale významem je to akce podobná. Představuje se produkt, který má ukázat cestu všem dalším Androidům. Jak ukazuje Pixel 2, nemusí se jednat o revoluci, aby byl úspěch zaručen, a přestože má tento telefon své bolístky, na tradice Nexusů navazuje více než důstojně.

Google Pixel 2: specifikace

Konstrukceskleněno-kovové tělo, 146 x 70 x 7,8 mm, 143 g, odolnost IP67
Displej5″, AMOLED, 1920 x 1080 px, jemnost 441 ppi
Operační systémAndroid 8.0.0 Oreo
Procesor8 jádrový, 2,45 GHz, Qualcomm Snapdragon 835
Paměť4 GB RAM, 64/128 GB úložiště, nemá microSD slot
Fotoaparát12,3 Mpx, Dual Pixel, 2x blesk, OIS, f/1.8 + přední 8 Mpx
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
TechnologieBluetooth 5.0, USB-C, GPS, čtečka otisků, stereo reproduktory
Baterie2 700 mAh, rychlonabíjení
Cena a dostupnostv ČR přes 20 000 Kč, podzim 2017

Za zapůjčení děkujeme CZC.cz, kde můžete produkt zakoupit.

Design a zpracování: víc praktický než atraktivní

Prémiový vzhled se vyrábí špatně. Ne nadarmo se říká “sto lidí, sto chutí”, mně samotnému se Pixel 2 trefil do vkusu jen částečně. Displej má k bezrámečkovému designu daleko, zabírá jen 67,9 % plochy, ale vynahrazuje si to stereo reproduktory s velmi slušným zvukem, byť se slabšími basy. Vzhledem patří telefon spíše mezi ty nenápadné: jednolitá plocha přední strany, symetrie osová i středová, jemně zbroušené hrany, zkrátka klasika. Jen zadní strana odkazuje půlením mezi sklo a hliník na tradici. Právě onen hliník dělá z Pixelu něco neokoukaného, respektive neosahaného.

Prsty padnou na povrch velmi příjemný, hrubý a jako by pórovitý. Neznám telefon, který by se výslednému dojmu byť jen přiblížil: sklo je hladké, i kartáčovaný či pískovaný kov je mnohem hladší. Kdežto Pixel má povrch jako suché, hrubé dlaždičky, možná kámen, podobnou texturu můžete potkat třeba na papírových tapetách. Neklouže, nešpiní se a kupodivu ani nechladí tak, jak běžný kov. Kvůli odolnosti vůči vodě dle specifikace IP67 nepřekvapí, že si baterii sami nevyměníte. I proto je na kvalitu zpracování spoleh, na Pixelu 2. generace nic nevrže, neskřípe a kvůli zmíněnému hliníkovému pouzdru máte dojem, že je zařízení ještě pevnější. Je to jen iluze, protože prsty po povrchu nekloužou, ale i na dojmy se hraje.

Po ergonomické stránce Pixel 2 slouží příkladně. Ovládací tlačítka jsou všechna na pravé straně, vypínač je výš, volume níž, na obě klávesy dosáhnete palcem při celkových rozměrech zařízení hravě. Nalevo je jen šuplíček pro nanoSIM kartu, dole a nahoře pozorné oko zaregistruje mini-dírky mikrofonů, ke kterým se dole připojil konektor USB-C. A sluchátkový jack? Bohužel, Google má raději bezdrátové řešení či krkolomné redukce než praktická a roky prověřená řešení. Obávám se, že pro spoustu uživatelů bude tento krok neodpustitelnou překážkou. V krabičce sice najdete kabel s USB-C na obou koncích, redukci na OTG příslušenství a druhou redukci na 3,5mm jack, jenže datový kabel k PC chybí.

Příliš nesouhlasím ani s umístěním čtečky otisků prstů. Na zadní stranu ji dává mnoho výrobců a jestli jste na toto místo zvyklí, moje argumenty vám budou cizí. Mrzí mě, že telefon položený na stole prstem neodemknete. V kapse zase na senzor položíte kolikrát ruku nechtěně, což po pár případech vyústí v nutnost odemčení gestem nebo PINem, protože systém zaznamenal několik neúspěšných ověření. Bohužel na čtečku těžce umístíte i kompletní otisk, v praxi přikládáte spíš jeho část, je proto třeba na to pamatovat už při prvním skenování papilárních linií. Teprve potom je čtečka rychlá a spolehlivá. Máte tedy dilema: buď pokládat telefon na stůl na displej a testovat tak odolnost sklíčka Gorilla Glass 5 a výkon přikrytých reproduktorů, nebo využívat ambientní displej, ale telefon odemykat vzorem.

Chvíli jsem musel hledat, zda vůbec má Pixel 2 notifikační diodu, když používá always-on displej. Na fóru Reddit jsem našel způsob, jak ji aktivovat, ale stejně ani nezablikala. Jak jsem se dočetl, pravděpodobně je to způsobeno aktualizací, která na redakční zařízení ještě nedorazila.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Google opět představil prémiové zařízení zaměřené na největší fanoušky a vývojáře. Samozřejmostí jsou aktualizace z první ruky a vysoký výkon. S nahrazením Nexusů Pixely se však mateřská společnost zaměřila víc na běžné lidi, než na vývojáře. Zatímco fotoaparát dřív mezi priority nepatřil, dnes je největší zbraní. Jaký je menší z dvojice nových modelů Pixel 2? To prozradí naše exkluzivní recenze.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Displej, prostředí, výkon, baterie: a co bude příště?

Rozlišení Full HD mi na pětipalcové úhlopříčce nevadí, proti OLED typu také nic nemám, citlivost je více než dostatečná, tak co dál řešit? Rozsah jasu? I ten je v pohodě pro dny temné i jasné. Po hardwarové stránce nemám, co vytknout. Zkušenosti s displejem proto budu směřovat hlavně k logice ambientního displeje. Můžete ušetřit pár procent baterie jeho deaktivací, přijdete však o možnost zobrazení času a ikon notifikací. Škoda, že skutečně jen ikon. Always-on displej si rozumí i s probuzením poklepáním: dvě ťuknutí ukážou černou obrazovku s časem, druhým poťukáním se rozsvítí klasická zamčená obrazovka.

Pixel 2 je mou první větší zkušeností s Androidem Oreo. Považuji ho za stroj, který má ukázat, kterým směrem se nejrozšířenější mobilní operační systém ubírá. Musím nad ním proto přemýšlet hlouběji a ve změnách UI hledat vzorce a trendy napovídající budoucí uspořádání. Předpokládejme, že je Google nejlepší internetový vyhledávač prosazující různé našeptávače, umělé inteligence, neuronové sítě a strojové učení. Byla by škoda toho nevyužít v telefonu: Chcete změnit tapetu? Prostě o ni požádáte svou virtuální asistentku, která z tónu hlasu uhodne, jestli hledáte optimistický, nebo depresivní wallpaper. Hravé uplatnění, že? Vypadá to, že ovládání mobilu formou “otázka – odpověď” nic v cestě nestojí a Android 8.0 se to snaží dokázat.

 

Spousta menu je stlačených do minimální podoby. Například v nastavení zvuku volíte hlasitost a melodie volání a pípnutí zpráv, zvuky kláves už v základním menu nejsou. Dřív by stačilo posunout se o tři řádky níž, teď musíte udělat klik navíc, kterým si rozbalíte kompletní menu. Sám bych měl pocit, že bazíruji na maličkostech, kdyby na mě pořád nekoukal vyhledávací proužek, jako by chtěl říct: “Proč jsi mě nepoužil?” A to je něco, čeho se bojím: že se Android kompletně přemění na vyhledávač. To by znamenalo, že už nebude můj, že bude jen prodlouženou rukou serverové farmy kdesi v Kalifornii. Že na každé jeho činnosti uvidím, že pracuje napůl pro mě, napůl pro Google.

 

Už teď na sebe prozrazujeme více, než tušíme. Ale co až nastane extrémní situace, že si ani nezavoláme, protože jsme vyčerpali FUP a nemáme jak v kontaktech najít číslo dotyčné osoby? Co když si ani nevypnu Bluetooth, protože kvůli špatnému signálu nebudu mít jak v menu najít patřičné menu? Přeháním a vím o tom. Ale cítím, že snaha protlačit vyhledávání na každou obrazovku mi přijde v radikálním pojetí scestná a Google tlačí na pilu příliš. Nebo se jen mýlím? Budu rád, pokud se k této otázce také vyjádříte v diskuzi pod článkem a dáte mi za pravdu, nebo naopak.

 

Samotné prostředí nemá moc cenu popisovat, vizuální změny jsou spíš kosmetické: ozubené kolečko Nastavení v notifikační liště se zmenšilo a posunulo, základní paleta je kontrastnější a doplňuje ji výrazná modrá, v launcheru se vyhledávací widget posunul dolů a na ikonkách jsou puntíky, pokud vám chce odpovídající aplikace něco sdělit. Zajímavý je režim picture-in-picture, umožňující např. sledovat video, zatímco chatujete, podporu plovoucího okna nabídne třeba i navigace. Nemusíte se však bát, že byste přišli o rozdělení plochy známé z Nougatu.

 

Mnohem podstatnější budou změny pod povrchem. Project Go by měl snižovat hardwarové nároky tak, abyste Android utáhli i na 1 GB RAM, zdravý rozum mi však říká, že takových pokusů už Google udělal víc a nikdy to nedopadlo tak růžově, jak očekával. Zato Treble může být něco, co změní žalostné zastoupení novějších verzí Androidu. Treble bych stručně popsal jako softwarová skládanka. Stejně, jako si z Google Play stahujete aktualizace aplikací, budete si na Oreu instalovat záplaty systému. Roste tím naděje, že výrobci telefonů budou aktualizovat své nadstavby, zatímco update systému bude řešit přímo Google. Teoreticky by tak všechny telefony mohly dostávat záplaty třeba i dva roky, jako Pixel.

 

Ocenění za originalitu bych udělil tzv. Active Edge, neboli funkci reagující na tlak do boků přístroje, kterým můžete ztišit vyzvánění či vyvolat asistenta Google. Bohužel je tahle legrácka trestuhodně nevyužitá. Líbilo by se mi kombinací dlouhých a krátkých stisků ovládat hudbu, ale nemůžu si ani nastavit start vlastní aplikace na zmáčknutí – doufám, že vývojáři tento nešvar hbitě napraví.

 

Pixel 2 pohání Qualcomm Snapdragon 835, tedy to nejlepší, co dneska můžete sehnat. V lize mobilů okolo 20 tisíc už je stejně nějaká ta stovka v benchmarku fuk a patrně neexistuje hra, která by takové železo dokázala unavit. Můžete hrát, fotit, natáčet, multitaskovat, pouštět si videa při brouzdání webu a on to zvládne. 4 GB RAM jsou pro takové použití postačující a jen největší nenasytové můžou žádat víc. Je mi až líto, že část recenze o výkonu shrnu do jednoho odstavce, ale Pixel takhle funguje: bleskurychle, spolehlivě a sebevědomě.

Systém udržuje při životě akumulátor o kapacitě 2 700 mAh. Když si vzpomenu, co s takovou nadílkou dokázala Sony Xperia XA1 Ultra (recenze), je mi Pixelu líto. Jádra Kryo mají pořádný apetit a jakmile je zatížíte, budete rádi, když dožijete večera. Ke cti telefonu se však sluší říct, že jakmile ho odložíte, tvrdě usne – po dlouhé době byl tenhle smartphone jediný, který si přes noc z baterky vzal jediné procento šťávy. Šetřič baterie se stal nedílnou součástí OS, ale kromě krajní nouze ho nebudete potřebovat. Pixel 2 je z hlediska spotřeby čitelný, výdrž se dá jednoduše naplánovat: procesor žere dost, displej trošku méně, ve spánku nespotřebuje telefon skoro nic.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Google opět představil prémiové zařízení zaměřené na největší fanoušky a vývojáře. Samozřejmostí jsou aktualizace z první ruky a vysoký výkon. S nahrazením Nexusů Pixely se však mateřská společnost zaměřila víc na běžné lidi, než na vývojáře. Zatímco fotoaparát dřív mezi priority nepatřil, dnes je největší zbraní. Jaký je menší z dvojice nových modelů Pixel 2? To prozradí naše exkluzivní recenze.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Fotoaparát a multimédia: v cizině nepřeháněli

Asi vám neunikly zprávy, že Google Pixel 2 obsadil první místo v žebříčku DxOMark. Hodilo by se proto sdělit, jakými nástroji se toto umístění dobývá. Základem úspěchu je optická stabilizace, světelnost f/1.8 a přiměřené rozlišení 12 Mpx. O zaostřování se stará kombinace fázového a laserového ostření.

Aplikaci netřeba zdlouhavě představovat, můžete si ji vyzkoušet sami. Jen s tím rozdílem, že u Pixelu dostanete jako dárek k nekřesťanské ceně režim HDR+, o kterém ještě pár slov padne. Jakkoli aplikace Google Camera vypadá prostě a jednoduše (a stejně dobře se ovládá), umí překvapit: třeba když vám automaticky při focení udělá pár vteřin videa, abyste se mohli rozhodnout, jestli vám něco neuteklo. Funguje to i ve webové verzi Fotek – objeví se tlačítko “Zastavit pohyb” a vy můžete volit mezi párvteřinovým videem a statickou fotkou. Šikovné, ale killer-feature to není.

Jak fotí Pixel 2?

 

Tip: V nejbližší době očekávejte podrobný fototest, ve kterém o fotoaparátu prozradíme více!

Tou hlavní zbraní je totiž kvalita. Každý smartphone má své silnější a slabší stránky. Klady najdete za dobrého světla, k odhalení záporů často stačí jen polojasno. Berouc v potaz pověst Pixelu 2 jsem se snažil fotit častěji než obvykle, abych na telefon dokázal najít nějaký špek. I kdybych ale chtěl být jízlivý a utahovat si z již vyřčené chvály, nedostanu příležitost. Znovu a znovu si prohlížím fotoalbum a na každém obrázku vidím nesmírný cit pro detail. Slunce končícího dne odlišíte od jasného rána, zamračené fotky zvládnete od oka rozdělit na ty sychravé i teplé, drobnokresba zachytí každý lísteček a stéblo trávy, dokonce i šum na nočních snímcích je minimální.

Docela by mě zajímalo, jak funguje vnitřní logika speciálního režimu HDR+, která takové výsledky produkuje. Chápu, že skládá více snímků dohromady, ale divím se, jak dokáže zároveň držet vysoké tempo, protože zpracování je prakticky okamžité. Zní to neskutečně a ačkoli jsem sám vůči přehnaným tvrzením skeptický, tentokrát jsem uvěřil, že skóre v testu není jen mlácení prázdné slámy – na autofocus je spoleh a pokud většina zařízení volí mezi líbivě sytými barvami a skutečnou podobou, Pixel 2 trefí obojí zároveň. Snad jediné nemilé překvapením je maximální strop pro záznam ve 2K při 30 fps, respektive 1080p při dvojnásobném framerate. 4K sice postrádám, ale akceptuji, dostává se tím prostoru pro elektronickou stabilizaci. Škoda, že ve 2K nejde alespoň nasadit 60 fps.

Závěr: pro náročné masy, ne vývojáře

Měl jsem chuť si na Pixel 2 postěžovat. Že mi chybí konektor na sluchátka, že chci menší rámečky a lepší cenu. Když ale odmyslím svou subjektivní touhu po překvapivých inovacích, musím dospět k závěru, že víc nedostatků tento telefon nemá.

Výkon bude minimálně další dva roky stačit. Fotoaparát dokáže skvěle pokrýt 90 % situací, zbývajících 10 % zvládne alespoň použitelně. Přičtěte zvýšenou odolnost, podporu výrobce a zajímavost v podobě Active Edge a konkurence nabízející totéž v jednom zařízení začne mizet. Pokud dokážete akceptovat horší dostupnost, získáte v Pixelu jedno z mála zařízení kompaktní velikosti a nekompromisních parametrů.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
Proč koupit?Proč nekoupit?
prvotřídní fotoaparát široké rámečky
voděodolnost (IP67) chybí klasický 3,5 mm Jack
vysoký výkon nemá bezdrátové nabíjení
skvělá podpora od Googlu vysoká cena
unikátní funkce Active Edge

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."

Recenze Google Pixel 2: ne zcela přesvědčivý superphone

Google opět představil prémiové zařízení zaměřené na největší fanoušky a vývojáře. Samozřejmostí jsou aktualizace z první ruky a vysoký výkon. S nahrazením Nexusů Pixely se však mateřská společnost zaměřila víc na běžné lidi, než na vývojáře. Zatímco fotoaparát dřív mezi priority nepatřil, dnes je největší zbraní. Jaký je menší z dvojice nových modelů Pixel 2? To prozradí naše exkluzivní recenze.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Představení nových telefonů od Googlu sice nesklízí pozornost, jako keynote Applu, ale významem je to akce podobná. Představuje se produkt, který má ukázat cestu všem dalším Androidům. Jak ukazuje Pixel 2, nemusí se jednat o revoluci, aby byl úspěch zaručen, a přestože má tento telefon své bolístky, na tradice Nexusů navazuje více než důstojně.

Google Pixel 2: specifikace

Konstrukceskleněno-kovové tělo, 146 x 70 x 7,8 mm, 143 g, odolnost IP67
Displej5″, AMOLED, 1920 x 1080 px, jemnost 441 ppi
Operační systémAndroid 8.0.0 Oreo
Procesor8 jádrový, 2,45 GHz, Qualcomm Snapdragon 835
Paměť4 GB RAM, 64/128 GB úložiště, nemá microSD slot
Fotoaparát12,3 Mpx, Dual Pixel, 2x blesk, OIS, f/1.8 + přední 8 Mpx
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
TechnologieBluetooth 5.0, USB-C, GPS, čtečka otisků, stereo reproduktory
Baterie2 700 mAh, rychlonabíjení
Cena a dostupnostv ČR přes 20 000 Kč, podzim 2017

Za zapůjčení děkujeme CZC.cz, kde můžete produkt zakoupit.

Design a zpracování: víc praktický než atraktivní

Prémiový vzhled se vyrábí špatně. Ne nadarmo se říká “sto lidí, sto chutí”, mně samotnému se Pixel 2 trefil do vkusu jen částečně. Displej má k bezrámečkovému designu daleko, zabírá jen 67,9 % plochy, ale vynahrazuje si to stereo reproduktory s velmi slušným zvukem, byť se slabšími basy. Vzhledem patří telefon spíše mezi ty nenápadné: jednolitá plocha přední strany, symetrie osová i středová, jemně zbroušené hrany, zkrátka klasika. Jen zadní strana odkazuje půlením mezi sklo a hliník na tradici. Právě onen hliník dělá z Pixelu něco neokoukaného, respektive neosahaného.

Prsty padnou na povrch velmi příjemný, hrubý a jako by pórovitý. Neznám telefon, který by se výslednému dojmu byť jen přiblížil: sklo je hladké, i kartáčovaný či pískovaný kov je mnohem hladší. Kdežto Pixel má povrch jako suché, hrubé dlaždičky, možná kámen, podobnou texturu můžete potkat třeba na papírových tapetách. Neklouže, nešpiní se a kupodivu ani nechladí tak, jak běžný kov. Kvůli odolnosti vůči vodě dle specifikace IP67 nepřekvapí, že si baterii sami nevyměníte. I proto je na kvalitu zpracování spoleh, na Pixelu 2. generace nic nevrže, neskřípe a kvůli zmíněnému hliníkovému pouzdru máte dojem, že je zařízení ještě pevnější. Je to jen iluze, protože prsty po povrchu nekloužou, ale i na dojmy se hraje.

Po ergonomické stránce Pixel 2 slouží příkladně. Ovládací tlačítka jsou všechna na pravé straně, vypínač je výš, volume níž, na obě klávesy dosáhnete palcem při celkových rozměrech zařízení hravě. Nalevo je jen šuplíček pro nanoSIM kartu, dole a nahoře pozorné oko zaregistruje mini-dírky mikrofonů, ke kterým se dole připojil konektor USB-C. A sluchátkový jack? Bohužel, Google má raději bezdrátové řešení či krkolomné redukce než praktická a roky prověřená řešení. Obávám se, že pro spoustu uživatelů bude tento krok neodpustitelnou překážkou. V krabičce sice najdete kabel s USB-C na obou koncích, redukci na OTG příslušenství a druhou redukci na 3,5mm jack, jenže datový kabel k PC chybí.

Příliš nesouhlasím ani s umístěním čtečky otisků prstů. Na zadní stranu ji dává mnoho výrobců a jestli jste na toto místo zvyklí, moje argumenty vám budou cizí. Mrzí mě, že telefon položený na stole prstem neodemknete. V kapse zase na senzor položíte kolikrát ruku nechtěně, což po pár případech vyústí v nutnost odemčení gestem nebo PINem, protože systém zaznamenal několik neúspěšných ověření. Bohužel na čtečku těžce umístíte i kompletní otisk, v praxi přikládáte spíš jeho část, je proto třeba na to pamatovat už při prvním skenování papilárních linií. Teprve potom je čtečka rychlá a spolehlivá. Máte tedy dilema: buď pokládat telefon na stůl na displej a testovat tak odolnost sklíčka Gorilla Glass 5 a výkon přikrytých reproduktorů, nebo využívat ambientní displej, ale telefon odemykat vzorem.

Chvíli jsem musel hledat, zda vůbec má Pixel 2 notifikační diodu, když používá always-on displej. Na fóru Reddit jsem našel způsob, jak ji aktivovat, ale stejně ani nezablikala. Jak jsem se dočetl, pravděpodobně je to způsobeno aktualizací, která na redakční zařízení ještě nedorazila.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Google opět představil prémiové zařízení zaměřené na největší fanoušky a vývojáře. Samozřejmostí jsou aktualizace z první ruky a vysoký výkon. S nahrazením Nexusů Pixely se však mateřská společnost zaměřila víc na běžné lidi, než na vývojáře. Zatímco fotoaparát dřív mezi priority nepatřil, dnes je největší zbraní. Jaký je menší z dvojice nových modelů Pixel 2? To prozradí naše exkluzivní recenze.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Displej, prostředí, výkon, baterie: a co bude příště?

Rozlišení Full HD mi na pětipalcové úhlopříčce nevadí, proti OLED typu také nic nemám, citlivost je více než dostatečná, tak co dál řešit? Rozsah jasu? I ten je v pohodě pro dny temné i jasné. Po hardwarové stránce nemám, co vytknout. Zkušenosti s displejem proto budu směřovat hlavně k logice ambientního displeje. Můžete ušetřit pár procent baterie jeho deaktivací, přijdete však o možnost zobrazení času a ikon notifikací. Škoda, že skutečně jen ikon. Always-on displej si rozumí i s probuzením poklepáním: dvě ťuknutí ukážou černou obrazovku s časem, druhým poťukáním se rozsvítí klasická zamčená obrazovka.

Pixel 2 je mou první větší zkušeností s Androidem Oreo. Považuji ho za stroj, který má ukázat, kterým směrem se nejrozšířenější mobilní operační systém ubírá. Musím nad ním proto přemýšlet hlouběji a ve změnách UI hledat vzorce a trendy napovídající budoucí uspořádání. Předpokládejme, že je Google nejlepší internetový vyhledávač prosazující různé našeptávače, umělé inteligence, neuronové sítě a strojové učení. Byla by škoda toho nevyužít v telefonu: Chcete změnit tapetu? Prostě o ni požádáte svou virtuální asistentku, která z tónu hlasu uhodne, jestli hledáte optimistický, nebo depresivní wallpaper. Hravé uplatnění, že? Vypadá to, že ovládání mobilu formou “otázka – odpověď” nic v cestě nestojí a Android 8.0 se to snaží dokázat.

 

Spousta menu je stlačených do minimální podoby. Například v nastavení zvuku volíte hlasitost a melodie volání a pípnutí zpráv, zvuky kláves už v základním menu nejsou. Dřív by stačilo posunout se o tři řádky níž, teď musíte udělat klik navíc, kterým si rozbalíte kompletní menu. Sám bych měl pocit, že bazíruji na maličkostech, kdyby na mě pořád nekoukal vyhledávací proužek, jako by chtěl říct: “Proč jsi mě nepoužil?” A to je něco, čeho se bojím: že se Android kompletně přemění na vyhledávač. To by znamenalo, že už nebude můj, že bude jen prodlouženou rukou serverové farmy kdesi v Kalifornii. Že na každé jeho činnosti uvidím, že pracuje napůl pro mě, napůl pro Google.

 

Už teď na sebe prozrazujeme více, než tušíme. Ale co až nastane extrémní situace, že si ani nezavoláme, protože jsme vyčerpali FUP a nemáme jak v kontaktech najít číslo dotyčné osoby? Co když si ani nevypnu Bluetooth, protože kvůli špatnému signálu nebudu mít jak v menu najít patřičné menu? Přeháním a vím o tom. Ale cítím, že snaha protlačit vyhledávání na každou obrazovku mi přijde v radikálním pojetí scestná a Google tlačí na pilu příliš. Nebo se jen mýlím? Budu rád, pokud se k této otázce také vyjádříte v diskuzi pod článkem a dáte mi za pravdu, nebo naopak.

 

Samotné prostředí nemá moc cenu popisovat, vizuální změny jsou spíš kosmetické: ozubené kolečko Nastavení v notifikační liště se zmenšilo a posunulo, základní paleta je kontrastnější a doplňuje ji výrazná modrá, v launcheru se vyhledávací widget posunul dolů a na ikonkách jsou puntíky, pokud vám chce odpovídající aplikace něco sdělit. Zajímavý je režim picture-in-picture, umožňující např. sledovat video, zatímco chatujete, podporu plovoucího okna nabídne třeba i navigace. Nemusíte se však bát, že byste přišli o rozdělení plochy známé z Nougatu.

 

Mnohem podstatnější budou změny pod povrchem. Project Go by měl snižovat hardwarové nároky tak, abyste Android utáhli i na 1 GB RAM, zdravý rozum mi však říká, že takových pokusů už Google udělal víc a nikdy to nedopadlo tak růžově, jak očekával. Zato Treble může být něco, co změní žalostné zastoupení novějších verzí Androidu. Treble bych stručně popsal jako softwarová skládanka. Stejně, jako si z Google Play stahujete aktualizace aplikací, budete si na Oreu instalovat záplaty systému. Roste tím naděje, že výrobci telefonů budou aktualizovat své nadstavby, zatímco update systému bude řešit přímo Google. Teoreticky by tak všechny telefony mohly dostávat záplaty třeba i dva roky, jako Pixel.

 

Ocenění za originalitu bych udělil tzv. Active Edge, neboli funkci reagující na tlak do boků přístroje, kterým můžete ztišit vyzvánění či vyvolat asistenta Google. Bohužel je tahle legrácka trestuhodně nevyužitá. Líbilo by se mi kombinací dlouhých a krátkých stisků ovládat hudbu, ale nemůžu si ani nastavit start vlastní aplikace na zmáčknutí – doufám, že vývojáři tento nešvar hbitě napraví.

 

Pixel 2 pohání Qualcomm Snapdragon 835, tedy to nejlepší, co dneska můžete sehnat. V lize mobilů okolo 20 tisíc už je stejně nějaká ta stovka v benchmarku fuk a patrně neexistuje hra, která by takové železo dokázala unavit. Můžete hrát, fotit, natáčet, multitaskovat, pouštět si videa při brouzdání webu a on to zvládne. 4 GB RAM jsou pro takové použití postačující a jen největší nenasytové můžou žádat víc. Je mi až líto, že část recenze o výkonu shrnu do jednoho odstavce, ale Pixel takhle funguje: bleskurychle, spolehlivě a sebevědomě.

Systém udržuje při životě akumulátor o kapacitě 2 700 mAh. Když si vzpomenu, co s takovou nadílkou dokázala Sony Xperia XA1 Ultra (recenze), je mi Pixelu líto. Jádra Kryo mají pořádný apetit a jakmile je zatížíte, budete rádi, když dožijete večera. Ke cti telefonu se však sluší říct, že jakmile ho odložíte, tvrdě usne – po dlouhé době byl tenhle smartphone jediný, který si přes noc z baterky vzal jediné procento šťávy. Šetřič baterie se stal nedílnou součástí OS, ale kromě krajní nouze ho nebudete potřebovat. Pixel 2 je z hlediska spotřeby čitelný, výdrž se dá jednoduše naplánovat: procesor žere dost, displej trošku méně, ve spánku nespotřebuje telefon skoro nic.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Google opět představil prémiové zařízení zaměřené na největší fanoušky a vývojáře. Samozřejmostí jsou aktualizace z první ruky a vysoký výkon. S nahrazením Nexusů Pixely se však mateřská společnost zaměřila víc na běžné lidi, než na vývojáře. Zatímco fotoaparát dřív mezi priority nepatřil, dnes je největší zbraní. Jaký je menší z dvojice nových modelů Pixel 2? To prozradí naše exkluzivní recenze.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Fotoaparát a multimédia: v cizině nepřeháněli

Asi vám neunikly zprávy, že Google Pixel 2 obsadil první místo v žebříčku DxOMark. Hodilo by se proto sdělit, jakými nástroji se toto umístění dobývá. Základem úspěchu je optická stabilizace, světelnost f/1.8 a přiměřené rozlišení 12 Mpx. O zaostřování se stará kombinace fázového a laserového ostření.

Aplikaci netřeba zdlouhavě představovat, můžete si ji vyzkoušet sami. Jen s tím rozdílem, že u Pixelu dostanete jako dárek k nekřesťanské ceně režim HDR+, o kterém ještě pár slov padne. Jakkoli aplikace Google Camera vypadá prostě a jednoduše (a stejně dobře se ovládá), umí překvapit: třeba když vám automaticky při focení udělá pár vteřin videa, abyste se mohli rozhodnout, jestli vám něco neuteklo. Funguje to i ve webové verzi Fotek – objeví se tlačítko “Zastavit pohyb” a vy můžete volit mezi párvteřinovým videem a statickou fotkou. Šikovné, ale killer-feature to není.

Jak fotí Pixel 2?

 

Tip: V nejbližší době očekávejte podrobný fototest, ve kterém o fotoaparátu prozradíme více!

Tou hlavní zbraní je totiž kvalita. Každý smartphone má své silnější a slabší stránky. Klady najdete za dobrého světla, k odhalení záporů často stačí jen polojasno. Berouc v potaz pověst Pixelu 2 jsem se snažil fotit častěji než obvykle, abych na telefon dokázal najít nějaký špek. I kdybych ale chtěl být jízlivý a utahovat si z již vyřčené chvály, nedostanu příležitost. Znovu a znovu si prohlížím fotoalbum a na každém obrázku vidím nesmírný cit pro detail. Slunce končícího dne odlišíte od jasného rána, zamračené fotky zvládnete od oka rozdělit na ty sychravé i teplé, drobnokresba zachytí každý lísteček a stéblo trávy, dokonce i šum na nočních snímcích je minimální.

Docela by mě zajímalo, jak funguje vnitřní logika speciálního režimu HDR+, která takové výsledky produkuje. Chápu, že skládá více snímků dohromady, ale divím se, jak dokáže zároveň držet vysoké tempo, protože zpracování je prakticky okamžité. Zní to neskutečně a ačkoli jsem sám vůči přehnaným tvrzením skeptický, tentokrát jsem uvěřil, že skóre v testu není jen mlácení prázdné slámy – na autofocus je spoleh a pokud většina zařízení volí mezi líbivě sytými barvami a skutečnou podobou, Pixel 2 trefí obojí zároveň. Snad jediné nemilé překvapením je maximální strop pro záznam ve 2K při 30 fps, respektive 1080p při dvojnásobném framerate. 4K sice postrádám, ale akceptuji, dostává se tím prostoru pro elektronickou stabilizaci. Škoda, že ve 2K nejde alespoň nasadit 60 fps.

Závěr: pro náročné masy, ne vývojáře

Měl jsem chuť si na Pixel 2 postěžovat. Že mi chybí konektor na sluchátka, že chci menší rámečky a lepší cenu. Když ale odmyslím svou subjektivní touhu po překvapivých inovacích, musím dospět k závěru, že víc nedostatků tento telefon nemá.

Výkon bude minimálně další dva roky stačit. Fotoaparát dokáže skvěle pokrýt 90 % situací, zbývajících 10 % zvládne alespoň použitelně. Přičtěte zvýšenou odolnost, podporu výrobce a zajímavost v podobě Active Edge a konkurence nabízející totéž v jednom zařízení začne mizet. Pokud dokážete akceptovat horší dostupnost, získáte v Pixelu jedno z mála zařízení kompaktní velikosti a nekompromisních parametrů.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
Proč koupit?Proč nekoupit?
prvotřídní fotoaparát široké rámečky
voděodolnost (IP67) chybí klasický 3,5 mm Jack
vysoký výkon nemá bezdrátové nabíjení
skvělá podpora od Googlu vysoká cena
unikátní funkce Active Edge

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."