Recenze Nokia 5.1: jednooký mezi bystrozrakými

Původní znovuzrozená Nokia 5 se na trhu ani pořádně neohřála, a hned ji vystřídala její hardwarově a vlastně i softwarově aktualizovaná kolegyně. A to samé se stalo i Nokii 2, Nokii 3 a Nokii 6. Úplně nová Nokia 5.1 má být tedy pro ty, kterým je Nokia 2.1 či Nokia 3.1 málo. Stačí toto stanovisko ale na to, aby předehnala i konkurenci jiných značek? To ukáže naše dnešní recenze.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, ovládání, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Společnost Nokia se z malé finské značky posunula na největší mobilní hvězdu 90. let. Telefon s logem Nokia měl téměř každý, a kdo ne, tomu to bylo v jednom kuse předhazováno. Nokia však zaspala strategicky stěžejní dobu a v první dekádě 21. století byla vystřídána schopnějšími a ambicióznějšími výrobci, jako třeba Apple nebo Samsung. Tím skončila zlatá éra telefonů Nokia. V roce 2011 Nokia nastoupila do společného vlaku s výrobcem operačního systému Windows, americkou společností Microsoft, ale to ve finále vedlo leda tak k pohřbení jakýchkoliv vizí a cílů.

Teď ale Nokia zažívá restart. Pod svá křídla ji vzala finská společnost HMD Global, Nokia je tak zpátky doma. Nepovedený Windows Phone nahradila za oblíbený Android, navíc s příslibem vždy aktuální verze. Dříve, ve svých zlatých časech, platila finská společnost Nokia za naprostý etalon kvality; ostatní výrobci byly risk, Nokia byla sázka na jisto. Má ale tato sympatická firma šanci vrátit se po všech peripetiích zpět na výsluní?

Nokia 5.1: specifikace

Konstrukcekov, 151 x 70 x 8,2 mm, 160 g
Displej5,5″, IPS LCD, 2160 x 1080 px, jemnost 439 ppi
Operační systémAndroid 8.1 Oreo, Android One
Procesor8 jádrový, 2,0 GHz, MediaTek Helio P18
Paměť2/3 GB RAM, úložiště 16/32 GB + microSD karty (až 256 GB)
Fotoaparát16 Mpx, LED blesk, f/2,0 + přední 8 Mpx, f/2,0
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
TechnologieBluetooth 4.2, NFC, Wi-Fi, GPS, čtečka otisků
Baterie2970 mAh
Cena a dostupnost4 999 Kč, srpen 2018

Design a zpracování: návrat do minulosti

Ruku na srdce, naše podvědomí dělá při hodnocení opravdu hodně. A tak se není čemu divit, že každý jsme v jádře alespoň trochu pokrytec. Věci napoprvé vždy hodnotíme podle toho, jak vypadají. A to je také velké štěstí telefonu Nokia 5.1, protože i když se nejedná o kdovíjakou modelku, ve finále působí telefon vlastně docela pěkně. Prim zde hraje hliníková konstrukce, která sice působí kvalitním dojmem a telefon díky ní i velmi dobře padne do ruky, nijak extrémně však pevnost telefonu nezvyšuje a při testu síly je cítit, že šasi je celkem tenké a poddajné a průměrně silný člověk by nemusel mít problém telefon holýma rukama zlomit. A to rozhodně není nic, co byste vyžadovali od hliníkového telefonu. Nokia 5.1 tak alespoň překvapí tím, jak dobře se drží. Může za to na prvním místě určitě protáhlý poměr displeje 18:9, který je umocněn na dnešní dobu velmi kompaktní úhlopříčkou displeje 5,5″. To ve finále znamená, že i přes poměrně tlustý horní i dolní rámeček, je telefon stále docela malý. Na výšku 15 centimetrů, na šířku jen 7 centimetrů. V kapse přístroj pochopitelně cítit je, ale v ruce jej docela slušně skryjete, a při mé velikosti rukou jsem se dočkal i něčeho již dlouho nevídaného – dokázal jsem palcem bez velkého ručkování obsáhnout skoro celý displej. A to hodnotím velmi kladně.

I v otázce designu si však musíme odpovědět na otázku, co znovuzrozená Nokia musí udělat, aby zas a znova nesklouzla do propadliště dějin. A po chvilce přemýšlení je jasné, že Nokia pořád dokola opakuje ty samé chyby. Telefon Nokia 5.1 má platit za jádro střední třídy v portfoliu finské společnosti. A pomineme-li záda, která nemají výraznější slabinu – najdeme na nich fotoaparát a duální blesk, k tomu i čtečku otisků prstů – chyby se kupí hlavně na přední straně. Telefon zepředu vůbec nevypadá, jako z roku 2018. Inženýři naprosto rezignovali na výřez. Přitom to hlavní, co Nokia potřebuje, je přiblížit se konkurenci. A myslím to bez jakýchkoliv okolků. Nokia rozhodně nemá jisté místo na trhu a potřebuje, aby ji zákazníci a i soupeři brali vážně. Nemohu se tak zbavit dojmu, že Nokia nemá v tuto chvíli čas na chyby, i přesto ale je tu jedna vedle druhé. Tak kupříkladu spodní rámeček, tzv. brada, nemá u Nokie 5.1 sebemenší smysl a klidně bych se bez něj obešel. A jistě s tímto stanoviskem nepřicházím sám.

Co se týče hran displeje, ty jsou pěkně zaoblené, takže absolutně neřežou do rukou a umocňují příjemný pocit z držení. Všechna tlačítka, která na těle stroje najdeme, jsou na pravé bočnici a jsou tak pohodlně dosažitelná pro průměrný palec, ať už jde o drobounké odemykací tlačítko, či o kolébkový regulátor hlasitosti. Dojem z jednolitého hliníkové šasi na bocích telefonu kazí snad jen spletitá síť plastových předělů, která zde musí být, neboť dovoluje cirkulaci signál. V oblasti kompatibility si však telefon vysloužil uznání nenáročných zákazníků: zachován byl sluchátkový 3,5mm audiojack na horní straně a také plnohodnotný slot na dvě SIM karty (obě nanoSIM) a druhý slot na microSD kartu.

A například z absence USB-C jsem ani tak rozohněný tentokrát nebyl, neboť při bližším ohledání jsem v nic tak moderního ani nedoufal. A to je přesně ono. Nokia 5.1 (a něco mi říká, že to nebude případ jen tohoto jediného modelu) je totiž neuvěřitelně staře vypadající telefon. Jakýkoliv prvek moderny zde ani nezkoušejte hledat. Jediný fotoaparát namísto dvou, starý microUSB konektor, neskutečně tlusté rámečky, nakonec i přítomnost stále oblíbeného, avšak notně zastaralého 3,5mm jacku, dohromady dává tušit, že Nokia se zkrátka a jednoduše nepoučila. A tím nechci říct, že by se mi Nokia 5.1 esteticky nelíbila, o tom vůbec nemluvím, přišla mi ale šíleně nemoderní. Podobá se totiž telefonům z roku 2012. Zprvu jsem tuto premisu nechtěl přijmout, ale ano, Nokia 5.1 připomíná dávnověké Lumie. A to je velký malér.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, ovládání, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Původní znovuzrozená Nokia 5 se na trhu ani pořádně neohřála, a hned ji vystřídala její hardwarově a vlastně i softwarově aktualizovaná kolegyně. A to samé se stalo i Nokii 2, Nokii 3 a Nokii 6. Úplně nová Nokia 5.1 má být tedy pro ty, kterým je Nokia 2.1 či Nokia 3.1 málo. Stačí toto stanovisko ale na to, aby předehnala i konkurenci jiných značek? To ukáže naše dnešní recenze.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, ovládání, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Displej, prostředí a baterie: MediaTek nebrat!

Už vás slyším. Tvrdíte, že se vám telefon líbí a nevyvratitelná podobnost s Lumiemi vlastně nepředstavuje problém. I já jsem po pár hodinách prázdného hledění na povrch telefonu nakonec rezignoval, zandal Nokii do kapsy a opakoval si to, že pohled na design je subjektivní a že někomu se určitě líbit bude. Navíc Nokia se nikdy netajila svým fundamentalismem a obsesí v tradicích, takže nakonec se náklonností k časům dávno uplynulým vlastně ani nedivím. Tak nějak podvědomě ale tuším, že tato kapitola vrhne na celou znovuzrozenou Nokii pravé světlo a ukáže, že konkurence je mnohem dál; stejně jako tomu bylo kolem roku 2010, kdy opadl jakýkoliv zájem o telefony s logem Nokia.

Displej naší Nokie 5.1 je velice kompaktní, jak již zaznělo, dosahuje úhlopříčky pouhých 5,5″. Zobrazení barev a vykreslení není kdovíjaké, jde totiž o IPS LCD panel, se kterým si výrobce navíc nedal mnoho práce, takže barvy jsou takové, jaké byste čekali od telefonu za 5 000 korun; který není Samsung. Ihned po prvním spuštění mě však naprosto odzbrojilo rozlišení displeje. V řeči čísel je se jedná o poměr 2160 x 1080 pixelům, ergo pro ty, kteří se spíše orientují na slova, jde o Full HD+ rozlišení. To je na 5,5″ displej opravdu skvělá hodnota a celé to podtrhuje jemnost 439 pixelů na palec. V praxi je skutečně na místě poklona, protože rastr nemáte šanci vidět, a to ani když se hodně zasnažíte. Já jsem dokonce na přechodnou dobu využil možnost nastavit si větší font, neboť ten výchozí pro mne byl těžko čitelný; a to mám přitom oči jako rys!

 

Situace okolo operačního systému a smartphonů Nokia je všem natolik dobře známá, že kdybych tuto část nyní vynechal, nikomu by to asi ani nevadilo. Tak ale stejně raději pro pořádek. Nokii 5.1 pohání v současnosti Android 8.1 Oreo ve své nejčistší podobě. Všechny smartphony, které finská Nokia vyrobí, jsou zapsány do programu Android One, což znamená, že jednak běží na opravdu čisto-čisté verzi tohoto operačního systému, a jednak dostávají vždy časné aktualizace, hned jak to jde. To je i případ Nokie 5.1, kterážto bude mezi prvními telefony, které si budou moci užít nový Android 9 Pie. Nechci předbíhat, ale i tento aspekt může být pro mnohé jasným impulsem ke koupi tohoto telefonu. Leč neukvapujte se, protože i na tomto bitevním poli existuje mohutná konkurence.

Na část věnovanou výkonu jsem se těšil jako nikdy. I když si vlastně vůbec nejsem jistý proč, neboť to, co testovaná Nokia 5.1 předváděla, mě nutilo přemýšlet, jestli má výrobce klidné spaní, když si za Nokii 5.1 řekne více než 2 000 korun. Pojďme kousnout do toho kyselého jablíčka: námi testovaný model disponoval osmijádrovým čipsetem MediaTek Helio P18 s taktem 2,0 GHz a 2 GB operační paměti. A já si nejsem moc jistý, na který z komponentů je žalostnější pohled. Tak tedy, Helio P18 sice působí jako jen o trochu horší alternativa k americkým Snapdragonům, pravda je ale mnohem dál. Někde se holt šetřit muselo a tak to vyžral právě procesor. Na Snapdragon nezbylo, tak si inženýři řekli, že MediaTek postačí. Pamatujte si ale, že neštěstí nechodí nikdy samo, a tak nemůžeme z tohoto fiaska vinit pouze stěží průměrný procesor od MediaTeku, ale i naprosto nepochopitelně malou paměť RAM. Upřímně, nacpat do telefonu jen 2 GB RAM a říkat o něm, že jde o střední třídu, to už chce pořádnou kuráž, tvůrci Nokie 5.1 se ale zjevně ničeho nezaleknou; tím spíše ne rozčilených uživatelů.

 

Jistě byste rádi slyšeli, že i přes toto prvotní zděšení na tom byl výkon telefonu vlastně v pohodě a dal se používat bez větších potíží. Jaká smůla, že to bylo přesně naopak. Ve chvíli, kdy jsem zaregistroval, že plynulý pohyb mě nečeká ani při listování v menu či na domovské obrazovce, věděl jsem, že je zle. V jiné situaci, kdy jsem chtěl mít otevřeno více než pět aplikací (jaký to pošetilý nápad?!), ozvala se pro změnu operační paměť, které stačilo k zahlcení zapnout Instagram, Facebook, Facebook Messenger, Twitter a jakékoliv libovolné dvě webové stránky v prohlížeči. Upřímně, takto málo výkonný smartphone jsem již dlouho neviděl a ani o ničem podobném neslyšel; tedy alespoň ne o tom, že by podobné Frankensteinovo monstrum stálo 5 000 korun. Zlatý hřeb však přišel až ve chvíli, kdy jsem si chtěl do smartphonu nastahovat hudbu z Apple Music pro poslech bez připojení k internetu. Zdánlivě nevinný podnět mi byl okamžitě zamítnut, neboť po pár dnech se mi z telefonu vypařilo jakékoliv volné místo a z celých 16 GB zbylo jen pár desítek megabajtů. Vydal jsem se tedy do nastavení, abych přišel na kloub tomu, co zabírá tolik místa. K mému zděšení zastávala více než polovinu volného místa položka Systém; konkrétně šlo o 8,8 GB. Ano, přesně ten systém, který je osekaný o jakýkoliv bloatware a grafické nadstavby, které akorát zbytečně zabírají místo. Po zkušenosti s Nokií 5.1 si úsporností čistého Androidu nejsem už tolik jist.

Když přijde řada na výdrž baterie, nemůže se Nokia 5.1 poměřovat se svými prarodiči, pro které nebyl problém vydržet i pár týdnů na jedno nabití. I přesto ale má co nabídnout, konkrétně 2970 mAh. Během mého používání jsem naměřil 24 hodin běžného využívání, po kterých mi telefon ukázal 21 % baterie. To je slušná hodnota, zároveň to ale neznamená, že byste telefon nebyli schopni vyždímat za jedno odpoledne. Kolem a kolem ale hodnotím výdrž na baterii jako slušnou, a pokud vám jde o to mít v kapse telefon, se kterým velmi jednoduše zkontrolujete sociální sítě a pročtete zprávy, a přitom vám zůstane po středně perném dni 20-25 %, alespoň v tomhle Nokia 5.1 boduje. Otázkou však zůstává, zdali je to dostatečná útěcha za opravdu chabý výkon.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, ovládání, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Původní znovuzrozená Nokia 5 se na trhu ani pořádně neohřála, a hned ji vystřídala její hardwarově a vlastně i softwarově aktualizovaná kolegyně. A to samé se stalo i Nokii 2, Nokii 3 a Nokii 6. Úplně nová Nokia 5.1 má být tedy pro ty, kterým je Nokia 2.1 či Nokia 3.1 málo. Stačí toto stanovisko ale na to, aby předehnala i konkurenci jiných značek? To ukáže naše dnešní recenze.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, ovládání, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Fotoaparát: světlo na konci tunelu

Po všech zmíněných peripetiích pro mne byly fotografické schopnosti Nokie 5.1 vcelku příjemných překvapením. Na focení jsem se nijak extra nezaměřoval – během testování jsem průběžně fotil a pak, po čase, zkontroloval, co telefon vyprodukoval. Nokia 5.1 má na zádech jedinou čočku, která se ohání rozlišením 16 Mpx a duálním LED bleskem. Fotky, které tento foťák vyrábí, jsou ale velmi čisté, v ideálních světelných podmínkách i bez šumu, a jsou parádně ostré. Pod rukama mi prošlo mnoho smartphonů ze střední třídy všemožných značek, ať už Huawei či Xiaomi. Všechny však měly problém s pořádně ostrými snímky. Takový problém Nokia 5.1 rozhodně nemá a vytvořené fotky jsou opravdu velmi povedené; pochopitelně však s přihlédnutím k ceně.

Přední selfie kameru jsem nijak mohutně nevyužíval, ale když už, všiml jsem si, že i ona si příjemně tyká s hloubkou ostrosti a to rozhodně stojí za zmínku; v řeči čísel přitom jde o 8Mpx záležitost. Bohužel, musím konstatovat, že hlavní slabinou fotoaparátu u Nokie 5.1 je zas a znovu výkon. Celou krasojízdu totiž brzdí fotoaplikace, která je často zasekaná, na přepínání voleb se čeká, a nejhorší moment nastane paradoxně ve chvíli, kdy stisknete spoušť. Telefon čeká, a pokud máte na pozadí spuštěný prohlížeč, Facebook, Instagram, případně i další aplikace, čekat můžete někdy až 2 nebo 3 vteřiny. A to je pěkně nepříjemné, obzvláště s přihlédnutím k tomu, že vám během těchto vteřin může utéct onen prchlivý okamžik, který se na fotku snažíte zachytit.

Jak fotí Nokia 5.1?


Zhodnocení a konkurence

Jak jste jistě nemohli minout, z Nokie 5.1 mám smíšené pocity; a spíše bych se přikláněl k tomu, že se nejedná o dobrý stroj. Možná je ale na vině něco jiného, jakási vyšší síla. Dost možná totiž nemám smíšené pocity jen z tohoto jednoho smartphonu, který mi de facto nedovolil používat telefon tak, jak jsem zvyklý, ale rovnou z celé slavné znovurzrozené Nokie. Nejsem si totiž tak úplně jist, že onen přerod, kterým nás PR finské značky krmí, se skutečně udál. Jen se na to podívejme, Nokia z roku 2018 má totiž na chlup stejný problém, jaký měla Nokia v roce 2010 či v roce 2012. A tím kamenem úrazu je neschopnost vyrovnat se konkurenci. A stejně jako Nokia 8 Sirocco (recenze) není ukázková vlajková loď, tak Nokia 5.1 rozhodně není ukázkovým smartphonem ze střední třídy.

Nokii prostě chybí ten šmrnc; ten zápal, který mají jiní. A kvůli tomu na mě působí jako žebrák s jedním okem, mezi skupinkou bystrozrakých. Stačí se jen podívat kolem – všechny pozitivní aspekty, které Nokia 5.1 nabízí, už konkurence dávno má a v mnohem lepším hávu. Baví vás Nokia kvůli Androidu One? A co takhle Xiaomi Mi A1 (recenze), která také patří do rodiny Android One a nabízí 4 GB RAM a 32 GB místa, nemluvě o mnohem silnějším procesoru Snapdragon 625. Jasnou alternativou může být i Huawei Y7 Prime (recenze), který sice nenabízí nejnovější Android, ale za stejnou cenu disponuje také americkým Snapdragonem a k tomu 3 GB RAM. Pokud vám ale jde o to setrvat u finské Nokie, určitě bude vhodnější volit vyšší patra. Například Nokii 6.1 (recenze) se Snapdragonem 630, 3 GB RAM, fotoaparátem od Zeiss a vyspělejším USB-C; cena přitom poskočí jen o 1 500 korun, což není tak moc. Jinými slovy, Nokia 5.1 rozhodně není optimální volbou a pokud máte v kapse 5 000 korun, zkuste raději jinou stáj, nebo si připlatit a méně riskovat. Anebo jednoduše počkejte na snížení ceny, protože v této cenové kategorii vám Nokia 5.1 opravdu nemá co nabídnout.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
vysoké rozlišení displeje opravdu chabý výkon (jen 2 GB RAM)
Android One nemoderní vzhled
špatný poměr cena / výkon

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."

Recenze Nokia 5.1: jednooký mezi bystrozrakými

Původní znovuzrozená Nokia 5 se na trhu ani pořádně neohřála, a hned ji vystřídala její hardwarově a vlastně i softwarově aktualizovaná kolegyně. A to samé se stalo i Nokii 2, Nokii 3 a Nokii 6. Úplně nová Nokia 5.1 má být tedy pro ty, kterým je Nokia 2.1 či Nokia 3.1 málo. Stačí toto stanovisko ale na to, aby předehnala i konkurenci jiných značek? To ukáže naše dnešní recenze.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, ovládání, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Společnost Nokia se z malé finské značky posunula na největší mobilní hvězdu 90. let. Telefon s logem Nokia měl téměř každý, a kdo ne, tomu to bylo v jednom kuse předhazováno. Nokia však zaspala strategicky stěžejní dobu a v první dekádě 21. století byla vystřídána schopnějšími a ambicióznějšími výrobci, jako třeba Apple nebo Samsung. Tím skončila zlatá éra telefonů Nokia. V roce 2011 Nokia nastoupila do společného vlaku s výrobcem operačního systému Windows, americkou společností Microsoft, ale to ve finále vedlo leda tak k pohřbení jakýchkoliv vizí a cílů.

Teď ale Nokia zažívá restart. Pod svá křídla ji vzala finská společnost HMD Global, Nokia je tak zpátky doma. Nepovedený Windows Phone nahradila za oblíbený Android, navíc s příslibem vždy aktuální verze. Dříve, ve svých zlatých časech, platila finská společnost Nokia za naprostý etalon kvality; ostatní výrobci byly risk, Nokia byla sázka na jisto. Má ale tato sympatická firma šanci vrátit se po všech peripetiích zpět na výsluní?

Nokia 5.1: specifikace

Konstrukcekov, 151 x 70 x 8,2 mm, 160 g
Displej5,5″, IPS LCD, 2160 x 1080 px, jemnost 439 ppi
Operační systémAndroid 8.1 Oreo, Android One
Procesor8 jádrový, 2,0 GHz, MediaTek Helio P18
Paměť2/3 GB RAM, úložiště 16/32 GB + microSD karty (až 256 GB)
Fotoaparát16 Mpx, LED blesk, f/2,0 + přední 8 Mpx, f/2,0
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
TechnologieBluetooth 4.2, NFC, Wi-Fi, GPS, čtečka otisků
Baterie2970 mAh
Cena a dostupnost4 999 Kč, srpen 2018

Design a zpracování: návrat do minulosti

Ruku na srdce, naše podvědomí dělá při hodnocení opravdu hodně. A tak se není čemu divit, že každý jsme v jádře alespoň trochu pokrytec. Věci napoprvé vždy hodnotíme podle toho, jak vypadají. A to je také velké štěstí telefonu Nokia 5.1, protože i když se nejedná o kdovíjakou modelku, ve finále působí telefon vlastně docela pěkně. Prim zde hraje hliníková konstrukce, která sice působí kvalitním dojmem a telefon díky ní i velmi dobře padne do ruky, nijak extrémně však pevnost telefonu nezvyšuje a při testu síly je cítit, že šasi je celkem tenké a poddajné a průměrně silný člověk by nemusel mít problém telefon holýma rukama zlomit. A to rozhodně není nic, co byste vyžadovali od hliníkového telefonu. Nokia 5.1 tak alespoň překvapí tím, jak dobře se drží. Může za to na prvním místě určitě protáhlý poměr displeje 18:9, který je umocněn na dnešní dobu velmi kompaktní úhlopříčkou displeje 5,5″. To ve finále znamená, že i přes poměrně tlustý horní i dolní rámeček, je telefon stále docela malý. Na výšku 15 centimetrů, na šířku jen 7 centimetrů. V kapse přístroj pochopitelně cítit je, ale v ruce jej docela slušně skryjete, a při mé velikosti rukou jsem se dočkal i něčeho již dlouho nevídaného – dokázal jsem palcem bez velkého ručkování obsáhnout skoro celý displej. A to hodnotím velmi kladně.

I v otázce designu si však musíme odpovědět na otázku, co znovuzrozená Nokia musí udělat, aby zas a znova nesklouzla do propadliště dějin. A po chvilce přemýšlení je jasné, že Nokia pořád dokola opakuje ty samé chyby. Telefon Nokia 5.1 má platit za jádro střední třídy v portfoliu finské společnosti. A pomineme-li záda, která nemají výraznější slabinu – najdeme na nich fotoaparát a duální blesk, k tomu i čtečku otisků prstů – chyby se kupí hlavně na přední straně. Telefon zepředu vůbec nevypadá, jako z roku 2018. Inženýři naprosto rezignovali na výřez. Přitom to hlavní, co Nokia potřebuje, je přiblížit se konkurenci. A myslím to bez jakýchkoliv okolků. Nokia rozhodně nemá jisté místo na trhu a potřebuje, aby ji zákazníci a i soupeři brali vážně. Nemohu se tak zbavit dojmu, že Nokia nemá v tuto chvíli čas na chyby, i přesto ale je tu jedna vedle druhé. Tak kupříkladu spodní rámeček, tzv. brada, nemá u Nokie 5.1 sebemenší smysl a klidně bych se bez něj obešel. A jistě s tímto stanoviskem nepřicházím sám.

Co se týče hran displeje, ty jsou pěkně zaoblené, takže absolutně neřežou do rukou a umocňují příjemný pocit z držení. Všechna tlačítka, která na těle stroje najdeme, jsou na pravé bočnici a jsou tak pohodlně dosažitelná pro průměrný palec, ať už jde o drobounké odemykací tlačítko, či o kolébkový regulátor hlasitosti. Dojem z jednolitého hliníkové šasi na bocích telefonu kazí snad jen spletitá síť plastových předělů, která zde musí být, neboť dovoluje cirkulaci signál. V oblasti kompatibility si však telefon vysloužil uznání nenáročných zákazníků: zachován byl sluchátkový 3,5mm audiojack na horní straně a také plnohodnotný slot na dvě SIM karty (obě nanoSIM) a druhý slot na microSD kartu.

A například z absence USB-C jsem ani tak rozohněný tentokrát nebyl, neboť při bližším ohledání jsem v nic tak moderního ani nedoufal. A to je přesně ono. Nokia 5.1 (a něco mi říká, že to nebude případ jen tohoto jediného modelu) je totiž neuvěřitelně staře vypadající telefon. Jakýkoliv prvek moderny zde ani nezkoušejte hledat. Jediný fotoaparát namísto dvou, starý microUSB konektor, neskutečně tlusté rámečky, nakonec i přítomnost stále oblíbeného, avšak notně zastaralého 3,5mm jacku, dohromady dává tušit, že Nokia se zkrátka a jednoduše nepoučila. A tím nechci říct, že by se mi Nokia 5.1 esteticky nelíbila, o tom vůbec nemluvím, přišla mi ale šíleně nemoderní. Podobá se totiž telefonům z roku 2012. Zprvu jsem tuto premisu nechtěl přijmout, ale ano, Nokia 5.1 připomíná dávnověké Lumie. A to je velký malér.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, ovládání, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Původní znovuzrozená Nokia 5 se na trhu ani pořádně neohřála, a hned ji vystřídala její hardwarově a vlastně i softwarově aktualizovaná kolegyně. A to samé se stalo i Nokii 2, Nokii 3 a Nokii 6. Úplně nová Nokia 5.1 má být tedy pro ty, kterým je Nokia 2.1 či Nokia 3.1 málo. Stačí toto stanovisko ale na to, aby předehnala i konkurenci jiných značek? To ukáže naše dnešní recenze.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, ovládání, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Displej, prostředí a baterie: MediaTek nebrat!

Už vás slyším. Tvrdíte, že se vám telefon líbí a nevyvratitelná podobnost s Lumiemi vlastně nepředstavuje problém. I já jsem po pár hodinách prázdného hledění na povrch telefonu nakonec rezignoval, zandal Nokii do kapsy a opakoval si to, že pohled na design je subjektivní a že někomu se určitě líbit bude. Navíc Nokia se nikdy netajila svým fundamentalismem a obsesí v tradicích, takže nakonec se náklonností k časům dávno uplynulým vlastně ani nedivím. Tak nějak podvědomě ale tuším, že tato kapitola vrhne na celou znovuzrozenou Nokii pravé světlo a ukáže, že konkurence je mnohem dál; stejně jako tomu bylo kolem roku 2010, kdy opadl jakýkoliv zájem o telefony s logem Nokia.

Displej naší Nokie 5.1 je velice kompaktní, jak již zaznělo, dosahuje úhlopříčky pouhých 5,5″. Zobrazení barev a vykreslení není kdovíjaké, jde totiž o IPS LCD panel, se kterým si výrobce navíc nedal mnoho práce, takže barvy jsou takové, jaké byste čekali od telefonu za 5 000 korun; který není Samsung. Ihned po prvním spuštění mě však naprosto odzbrojilo rozlišení displeje. V řeči čísel je se jedná o poměr 2160 x 1080 pixelům, ergo pro ty, kteří se spíše orientují na slova, jde o Full HD+ rozlišení. To je na 5,5″ displej opravdu skvělá hodnota a celé to podtrhuje jemnost 439 pixelů na palec. V praxi je skutečně na místě poklona, protože rastr nemáte šanci vidět, a to ani když se hodně zasnažíte. Já jsem dokonce na přechodnou dobu využil možnost nastavit si větší font, neboť ten výchozí pro mne byl těžko čitelný; a to mám přitom oči jako rys!

 

Situace okolo operačního systému a smartphonů Nokia je všem natolik dobře známá, že kdybych tuto část nyní vynechal, nikomu by to asi ani nevadilo. Tak ale stejně raději pro pořádek. Nokii 5.1 pohání v současnosti Android 8.1 Oreo ve své nejčistší podobě. Všechny smartphony, které finská Nokia vyrobí, jsou zapsány do programu Android One, což znamená, že jednak běží na opravdu čisto-čisté verzi tohoto operačního systému, a jednak dostávají vždy časné aktualizace, hned jak to jde. To je i případ Nokie 5.1, kterážto bude mezi prvními telefony, které si budou moci užít nový Android 9 Pie. Nechci předbíhat, ale i tento aspekt může být pro mnohé jasným impulsem ke koupi tohoto telefonu. Leč neukvapujte se, protože i na tomto bitevním poli existuje mohutná konkurence.

Na část věnovanou výkonu jsem se těšil jako nikdy. I když si vlastně vůbec nejsem jistý proč, neboť to, co testovaná Nokia 5.1 předváděla, mě nutilo přemýšlet, jestli má výrobce klidné spaní, když si za Nokii 5.1 řekne více než 2 000 korun. Pojďme kousnout do toho kyselého jablíčka: námi testovaný model disponoval osmijádrovým čipsetem MediaTek Helio P18 s taktem 2,0 GHz a 2 GB operační paměti. A já si nejsem moc jistý, na který z komponentů je žalostnější pohled. Tak tedy, Helio P18 sice působí jako jen o trochu horší alternativa k americkým Snapdragonům, pravda je ale mnohem dál. Někde se holt šetřit muselo a tak to vyžral právě procesor. Na Snapdragon nezbylo, tak si inženýři řekli, že MediaTek postačí. Pamatujte si ale, že neštěstí nechodí nikdy samo, a tak nemůžeme z tohoto fiaska vinit pouze stěží průměrný procesor od MediaTeku, ale i naprosto nepochopitelně malou paměť RAM. Upřímně, nacpat do telefonu jen 2 GB RAM a říkat o něm, že jde o střední třídu, to už chce pořádnou kuráž, tvůrci Nokie 5.1 se ale zjevně ničeho nezaleknou; tím spíše ne rozčilených uživatelů.

 

Jistě byste rádi slyšeli, že i přes toto prvotní zděšení na tom byl výkon telefonu vlastně v pohodě a dal se používat bez větších potíží. Jaká smůla, že to bylo přesně naopak. Ve chvíli, kdy jsem zaregistroval, že plynulý pohyb mě nečeká ani při listování v menu či na domovské obrazovce, věděl jsem, že je zle. V jiné situaci, kdy jsem chtěl mít otevřeno více než pět aplikací (jaký to pošetilý nápad?!), ozvala se pro změnu operační paměť, které stačilo k zahlcení zapnout Instagram, Facebook, Facebook Messenger, Twitter a jakékoliv libovolné dvě webové stránky v prohlížeči. Upřímně, takto málo výkonný smartphone jsem již dlouho neviděl a ani o ničem podobném neslyšel; tedy alespoň ne o tom, že by podobné Frankensteinovo monstrum stálo 5 000 korun. Zlatý hřeb však přišel až ve chvíli, kdy jsem si chtěl do smartphonu nastahovat hudbu z Apple Music pro poslech bez připojení k internetu. Zdánlivě nevinný podnět mi byl okamžitě zamítnut, neboť po pár dnech se mi z telefonu vypařilo jakékoliv volné místo a z celých 16 GB zbylo jen pár desítek megabajtů. Vydal jsem se tedy do nastavení, abych přišel na kloub tomu, co zabírá tolik místa. K mému zděšení zastávala více než polovinu volného místa položka Systém; konkrétně šlo o 8,8 GB. Ano, přesně ten systém, který je osekaný o jakýkoliv bloatware a grafické nadstavby, které akorát zbytečně zabírají místo. Po zkušenosti s Nokií 5.1 si úsporností čistého Androidu nejsem už tolik jist.

Když přijde řada na výdrž baterie, nemůže se Nokia 5.1 poměřovat se svými prarodiči, pro které nebyl problém vydržet i pár týdnů na jedno nabití. I přesto ale má co nabídnout, konkrétně 2970 mAh. Během mého používání jsem naměřil 24 hodin běžného využívání, po kterých mi telefon ukázal 21 % baterie. To je slušná hodnota, zároveň to ale neznamená, že byste telefon nebyli schopni vyždímat za jedno odpoledne. Kolem a kolem ale hodnotím výdrž na baterii jako slušnou, a pokud vám jde o to mít v kapse telefon, se kterým velmi jednoduše zkontrolujete sociální sítě a pročtete zprávy, a přitom vám zůstane po středně perném dni 20-25 %, alespoň v tomhle Nokia 5.1 boduje. Otázkou však zůstává, zdali je to dostatečná útěcha za opravdu chabý výkon.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, ovládání, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Původní znovuzrozená Nokia 5 se na trhu ani pořádně neohřála, a hned ji vystřídala její hardwarově a vlastně i softwarově aktualizovaná kolegyně. A to samé se stalo i Nokii 2, Nokii 3 a Nokii 6. Úplně nová Nokia 5.1 má být tedy pro ty, kterým je Nokia 2.1 či Nokia 3.1 málo. Stačí toto stanovisko ale na to, aby předehnala i konkurenci jiných značek? To ukáže naše dnešní recenze.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, ovládání, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Fotoaparát: světlo na konci tunelu

Po všech zmíněných peripetiích pro mne byly fotografické schopnosti Nokie 5.1 vcelku příjemných překvapením. Na focení jsem se nijak extra nezaměřoval – během testování jsem průběžně fotil a pak, po čase, zkontroloval, co telefon vyprodukoval. Nokia 5.1 má na zádech jedinou čočku, která se ohání rozlišením 16 Mpx a duálním LED bleskem. Fotky, které tento foťák vyrábí, jsou ale velmi čisté, v ideálních světelných podmínkách i bez šumu, a jsou parádně ostré. Pod rukama mi prošlo mnoho smartphonů ze střední třídy všemožných značek, ať už Huawei či Xiaomi. Všechny však měly problém s pořádně ostrými snímky. Takový problém Nokia 5.1 rozhodně nemá a vytvořené fotky jsou opravdu velmi povedené; pochopitelně však s přihlédnutím k ceně.

Přední selfie kameru jsem nijak mohutně nevyužíval, ale když už, všiml jsem si, že i ona si příjemně tyká s hloubkou ostrosti a to rozhodně stojí za zmínku; v řeči čísel přitom jde o 8Mpx záležitost. Bohužel, musím konstatovat, že hlavní slabinou fotoaparátu u Nokie 5.1 je zas a znovu výkon. Celou krasojízdu totiž brzdí fotoaplikace, která je často zasekaná, na přepínání voleb se čeká, a nejhorší moment nastane paradoxně ve chvíli, kdy stisknete spoušť. Telefon čeká, a pokud máte na pozadí spuštěný prohlížeč, Facebook, Instagram, případně i další aplikace, čekat můžete někdy až 2 nebo 3 vteřiny. A to je pěkně nepříjemné, obzvláště s přihlédnutím k tomu, že vám během těchto vteřin může utéct onen prchlivý okamžik, který se na fotku snažíte zachytit.

Jak fotí Nokia 5.1?


Zhodnocení a konkurence

Jak jste jistě nemohli minout, z Nokie 5.1 mám smíšené pocity; a spíše bych se přikláněl k tomu, že se nejedná o dobrý stroj. Možná je ale na vině něco jiného, jakási vyšší síla. Dost možná totiž nemám smíšené pocity jen z tohoto jednoho smartphonu, který mi de facto nedovolil používat telefon tak, jak jsem zvyklý, ale rovnou z celé slavné znovurzrozené Nokie. Nejsem si totiž tak úplně jist, že onen přerod, kterým nás PR finské značky krmí, se skutečně udál. Jen se na to podívejme, Nokia z roku 2018 má totiž na chlup stejný problém, jaký měla Nokia v roce 2010 či v roce 2012. A tím kamenem úrazu je neschopnost vyrovnat se konkurenci. A stejně jako Nokia 8 Sirocco (recenze) není ukázková vlajková loď, tak Nokia 5.1 rozhodně není ukázkovým smartphonem ze střední třídy.

Nokii prostě chybí ten šmrnc; ten zápal, který mají jiní. A kvůli tomu na mě působí jako žebrák s jedním okem, mezi skupinkou bystrozrakých. Stačí se jen podívat kolem – všechny pozitivní aspekty, které Nokia 5.1 nabízí, už konkurence dávno má a v mnohem lepším hávu. Baví vás Nokia kvůli Androidu One? A co takhle Xiaomi Mi A1 (recenze), která také patří do rodiny Android One a nabízí 4 GB RAM a 32 GB místa, nemluvě o mnohem silnějším procesoru Snapdragon 625. Jasnou alternativou může být i Huawei Y7 Prime (recenze), který sice nenabízí nejnovější Android, ale za stejnou cenu disponuje také americkým Snapdragonem a k tomu 3 GB RAM. Pokud vám ale jde o to setrvat u finské Nokie, určitě bude vhodnější volit vyšší patra. Například Nokii 6.1 (recenze) se Snapdragonem 630, 3 GB RAM, fotoaparátem od Zeiss a vyspělejším USB-C; cena přitom poskočí jen o 1 500 korun, což není tak moc. Jinými slovy, Nokia 5.1 rozhodně není optimální volbou a pokud máte v kapse 5 000 korun, zkuste raději jinou stáj, nebo si připlatit a méně riskovat. Anebo jednoduše počkejte na snížení ceny, protože v této cenové kategorii vám Nokia 5.1 opravdu nemá co nabídnout.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
vysoké rozlišení displeje opravdu chabý výkon (jen 2 GB RAM)
Android One nemoderní vzhled
špatný poměr cena / výkon

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."