Recenze iPhone SE (2020): jablíčko pro nenáročné

Příchod nového iPhonu je vždycky tak trochu oslava. Nový iPhone SE (2020) však není to, co by kdekdo čekal. Prastarý design, podprůměrná výbava, snad i neúměrná cena. Má vůbec takový produkt v roce 2020 šanci na úspěch? To se dozvíte v naší dnešní recenzi!

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, vzhled
» 2. Displej, prostředí, výkon, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

nový “malý” iPhone SE (2020) | foto: vlastní

Může tohle Apple vůbec myslet vážně? V roce 2020 vydá telefon s prehistorickým designem, s ním spojenými zřetelnými omezeními, ale s cenou aktuální vyšší-střední třídy. A víte co? V prodejích mu to vychází.

A věřte nebo ne, iPhone SE (2020) – stejně jako jeho předchůdce z roku 2016 – bude opět bestseller. A to nejen u méně náročných jablíčkářů se smyslem pro nostalgii, ale dost pravděpodobně i u řady dosavadních uživatelů operačního systému Android, kteří chtějí změnu.

Než budeme pokračovat k obšírnému hodnocení telefonu, je třeba naplno pochopit účel a myšlenku řady SE, která obsahuje již druhý přístroj. SE, zkratka Special Edition, představuje produktovou řadu, která vsází na léty osvědčený design, ale moderní čipset a s ním i prodlouženou softwarovou podporu. V žádném případě tedy nejde o vlajkový model.

iPhone SE (2020): specifikace

Konstrukcesklo a kov, 138,4 x 67,3 x 7,3 mm, 148 g, odolnost IP67
Displej4,7″, IPS LCD Retina, 3D Touch, 1334 x 750 px, poměr stran 16:9, jemnost 326 ppi
Operační systémiOS 13.5.1
Čipset6jádrový, 2,65 GHz, Apple A13 Bionic
Paměť3 GB RAM, 64/128/256 GB úložiště, nemá microSD slot
Fotoaparát12 Mpx, clona f/1.8, OIS, LED blesk; přední 7 Mpx, clona f/2.2
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
Technologiehybridní Dual SIM (nanoSIM + eSIM), Bluetooth 5.0, Lightning, Wi-Fi 6, GPS, NFC (Apple Pay), čtečka otisků, stereo reproduktory
Baterie1 821 mAh, nabíjení 18 W, bezdrátové nabíjení Qi
Cena a dostupnostod 12 990 Kč, duben 2020

Produkt můžete zakoupit na Alza.cz.

Obsah balení

  • telefon iPhone SE (2020)
  • jehla na SIM
  • 5W adaptér pro nabíjení
  • drátová sluchátka EarPods s Lightning zakončením
  • Lightning a USB-A kabel
  • technická brožurka a základní průvodce
  • dvě samolepky Apple

Vzpomínka na doby dávno minulé

Svým vzezřením a hlavně rozměry působí iPhone SE 2. generace jako pankáč v davu kravaťáků. Je malý, skoro by se až chtělo říct titěrný, na druhou stranu poměr displeje k tělu 65 % je na dnešní poměry trestuhodný. Oproti svým vrstevníkům má ale ohromnou výhodu v ergonomii.

Do ruky padne perfektně, jednoduše se ovládá jedinou rukou a to hovořím i o psaní na virtuální klávesnici. I přestože mně osobně lépe sedí větší displeje, na které se vměstná víc obsahu, iPhone SE (2020) je fajn výlet do minulosti, kdy nebyl problém pohodlně držet a ovládat mobilní telefon. Řekni, kde ty časy jsou…

iPhone SE (2020) | foto: vlastní

Ergonomie není pošramocena ani užitými materiály. iPhone je tradičně ze skla, matné jsou prakticky jenom hliníkové boky zařízení, které jsou příjemně zaobleny a telefon díky tomu zvládá být tenoučký jen 7,3 milimetrů. Jediným křížkem v čistém poli je vystouplá čočka fotoaparátu, kvůli které se telefon na stole houpe. Není to žádná tragédie, avšak říct, že má iPhone SE (2020) záda kompletně plochá, by byla lež.

Rozdílů jako šafránu

Pokud jde o design, ten není nic nového. U řady SE nic přelomového, Apple prostě vezme známý design a obohatí jej o novější vnitřnosti. Nový iPhone SE proto vychází z iPhonu 8 (recenze), s jediným maličkým rozdílem. Zatímco dřívější iPhony měly logo v horní polovině zad, iPhone SE (2020) jej má po vzoru aktuální řady 11 přímo ve středu.

Jde o příjemnou změnu, pokud jste přítelem symetrie. Na druhou stranu, jinak je podoba na chlup stejná. Nechybí mohutné rámy kolem 4,7palcového displeje a domovský čudlík s haptickou odezvou. Do řady jablečných mobilů se díky SE (2020) vrací i oblíbená čtečka otisků prstů Touch ID. Ta funguje rychle, spolehlivě a pojme až pět otisků. Jediným neduhem je lesklý povrch skeneru – rychle se umaže a pak odmítá správně pracovat.

iPhone SE (2020) | foto: vlastní

Dále nechybí zamykací tlačítko napravo, rozdělené tlačítko k regulaci hlasitosti na odvrácené straně, také hardwarový přepínač, dole potom Lightning a dvě mřížky pro reproduktor. Tady je třeba zmínit, že zvuk hraje pouze z té napravo. I přesto ale umí staro-nový iPhone stereo, a to díky využití telefonního sluchátka jakožto sekundárního reproduktoru. Kvalita vzhledem k tomu není perfektní, ale i snaha se cení.


Audiojack už iPhone 8 neměl, tudíž ani zde konzervativním fanouškům poslechu pšenka nepokvete. Naštěstí výrobce implementoval i normu IP67. Telefon by tak měl být výtečně kryt před problémy s vniknutím vody nebo prachu do útrob.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, vzhled
» 2. Displej, prostředí, výkon, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Příchod nového iPhonu je vždycky tak trochu oslava. Nový iPhone SE (2020) však není to, co by kdekdo čekal. Prastarý design, podprůměrná výbava, snad i neúměrná cena. Má vůbec takový produkt v roce 2020 šanci na úspěch? To se dozvíte v naší dnešní recenzi!

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, vzhled
» 2. Displej, prostředí, výkon, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

“Stařík” mládence nestíhá

Nový iPhone SE je stoprocentně nejnovější smartphone od renomovaného výrobce s displejem pod 5 palců. Jeho obrazovka má úhlopříčku 4,7 palce a to je na dnešní poměry už hodně málo. Určitě je tedy záhodno přesvědčit se před koupí o tom, že vám takto malý displej vyhovuje. Navíc pozor, iPhone SE (2020) má ještě vousatý poměr stran 16:9 – to by také mohlo někoho při nákupu překvapit.

Ergonomicky je perfektní, o tom žádná. Ale záplava moderních pádel není náhodná. Velký displej umožňuje majiteli využívat plochu produktivněji. Množství textu se lépe upravuje právě na větším zobrazovači – to samé platí o sledování videí nebo hraní her.

iPhone SE (2020) | foto: vlastní

Asi už jsem ze 4palcových displejů odrostl, ale tohle je vážně málo. Jako sekundární telefon klidně. Ale jako hlavní nástroj, který neslouží jen pro zábavu a telefonování, ale chcete na něm ve vší pohodě vyřešit i nějaké ty e-maily a pracovní agendu, to není správná volba.

iPhone SE (2020) | foto: vlastní

A jistá zaostalost je na iPhonu SE (2020) vidět i u samotných kvalit zobrazovače. Máme zde LCD, jemuž Apple honosně přezdívá Retina. Barvy jsou příjemné, pozorovací úhly skvělé; určitě jde o jeden z těch lepších LCD panelů. Velký pozor bych si ale dal na rozlišení. To jen mikroskopicky přesahuje hranici HD, a to je i v praxi málo.

Bohužel, mé oko už vidělo až moc displejů na to, aby nepoznalo rastr, který jako by volal “všimni si mne!”. Hodně patrný je na ploše u popisků ikonek. Na druhou stranu to ale není nic, co by nezkušené oko poznalo okamžitě. Jak dokládá hodnota 326 pixelů na palec, jemnost displeje není silná stránka a potenciální zájemce by mohla odradit. Nechceme říct, že displej iPhonu SE (2020) patří vyloženě do starého železa, ale na moderní alternativy konkurence nestačí.

iOS stále na výbornou

Jedním z nejskloňovanějších benefitů jablečných telefonů je operační systém iOS. Jedni hovoří o jeho svižnosti, jiní zas o jeho optimalizaci a jednoduchosti. V každém případě válí minimálně na poli softwarové podpory. Systém si totiž vyvíjí sám Apple, čili nemá problém udržet telefon aktuální klidně i 5 let. A to je na přístroj za 13 tisíc neobyčejně slušná životnost, kterou jinde nenajdete, i kdybyste hledali sebevíc.

iPhone SE (2020) | foto: vlastní

Zkušeným čtenářům asi není nutné iOS moc do hloubky představovat. Aplikace jsou poskládány do mřížky na hlavní obrazovku, případně do složek. Ovládací lišta se vytahuje odspodu (u novějších “bezrámečkových” modelů shora). Klasické widgety na ploše iOS neumí, má pro ně speciální obrazovku.

Apple rovněž vyniká ve tvorbě vlastních nativních aplikací. Najdeme zde solidní mailový klient, kancelářský balíček iWork, mapy, poznámky a připomínky, prohlížeč Safari i hudební streamovací službu Apple Music. Aplikace denní potřeby se dají stáhnout v obchodě App Store – a nebojte, obligátní appky amerického Googlu pochopitelně nesmí chybět.

Ode mě dostává iOS palec nahoru především díky stále výborné optimalizaci (i když letos u verze 13 to nemálo drhne), intuitivnosti a minimalistickému designu a hlavně provázanosti s dalšími Apple produkty. Máte-li doma nebo v práci Mac nebo tablet s nakousnutý jablkem, cloudová synchronizace umí divy a je to přesně ten benefit, který si u jablíček zamilujete. Kdo zkusil, ví o čem je řeč.

iOS 13 jako takové ale už známe. Oproti vlajkovým modelům iPhonu 11 je tady ale pár rozdílů. S novým SEčkem přibylo šest nových tapet a i ovládání je jiné. Roletka s přepínači je dole, nikoliv nahoře. A kompletně zmizelo ovládání gesty. Návrat zpět na domovskou stránku, případně zobrazení otevřených aplikací zajistíte skrz obligátní home button.

Ďáblík s malou výdrží

Vzhledem k tomu, že design testovaného mobilu Apple převzal z tři roky starého výrobku, musel zákonitě udělat změny uvnitř. A to si pište, že novinek je dost. Především tedy čipová sada Apple A13 Bionic, jenž kalifornský gigant využil i u stále ještě aktuálních vlajek.

iPhone SE (2020) | foto: vlastní

To ale neznamená, že by byl výkon maličkého iPhonu naprosto stejný, jako u velkých iPhonů s výřezem. Jak ukázaly testy, výkon je decentně osekaný. Majoritní roli na tom má především paměť RAM, která má u iPhonů série 11 hodnotu 4 GB, zatímco tady jen 3 GB. Ale čert to vem, protože iPhone SE (2020) je pekelně rychlý a minimálně další 4 roky, kdy mu Apple slibuje podporu nejnovějšího softwaru, ještě bude.

Výkon high-endového čipsetu uspokojí nároky všech fajnšmekrů. Hraní her, sledování videí, brouzdání po internetu a sociálních sítích – v ničem nemá novinka z garáží v Cupertinu stopku. Výkon dokresluje i neskromné skóre 477 tisíc bodů v benchmarku AnTuTu. Zapomenout bychom neměli ani na přítomnost čipu NFC, který ale iPhone neumí využít k ničemu jinému, než k bezkontaktnímu placení pomocí služby Apple Pay.

iPhone SE (2020) | foto: vlastní

Kosa na kámen padne ve chvíli, kdy se někdo zeptá na výdrž. Jak to jenom říct: iPhone SE (2020) má akumulátor s kapacitou lehce přes 1 800 mAh a to je setsakramentsky málo; i když přihlédneme k tomu, že displej je malý a čipset úsporný.

Nabíjet budete určitě každý den. Když jsem nenabíjel v práci, bylo to místy peklo a úsporný režim byl na denním pořádku. Obměkčit mě ale dokáže kupříkladu přítomnost bezdrátového nabíjení nebo 18W rychlonabíjení. Avšak hádáte správně, rychlý adaptér v balení není. Výdrž u nejnovějšího iPhonu je zkrátka na štíru a je jedním z nejbolestivějších míst jinak velmi slibného produktu.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, vzhled
» 2. Displej, prostředí, výkon, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Příchod nového iPhonu je vždycky tak trochu oslava. Nový iPhone SE (2020) však není to, co by kdekdo čekal. Prastarý design, podprůměrná výbava, snad i neúměrná cena. Má vůbec takový produkt v roce 2020 šanci na úspěch? To se dozvíte v naší dnešní recenzi!

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, vzhled
» 2. Displej, prostředí, výkon, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Když chybí to potřebné

Určitě jste to už slyšeli: i s jedním foťákem se dá zahrát pěkné divadlo. A iPhone SE (2020) se tváří být toho vynikajícím příkladem. Jeho záda zdobí jediná vystouplá čočka fotoaparátu s rozlišením 12 Mpx. Málo to není, mnoho však také ne.

Osamocený snímač bohatě stačí na snímky za příjemného slunného počasí, třeba i když je zataženo, hlavně aby bylo dost světla. 12Mpx rozlišení nezaručí nadměrnou ostrost, kdežto objekty vzdálené na pár metrů jsou perfektně vybarvené a dobře detailní. iPhony umí fotit velmi přirozeně a k tomu dlužno dodat, že i samotná aplikace se používá jedna báseň.

iPhone SE (2020) | foto: vlastní

Ale pozor, limity jediné kamery jsou markantní. Fotíte rádi v noci? Smůla, jediná kamera s clonou f/1.8 prostě nedokáže nachytat bůhvíkolik světla a namísto prosvětleného parku nebo chodby vyrobí iPhone fotku černoty. S tímto kouskem holt noční fotografové nepochodí.

Slabotu předvádí nováček i v oblasti portrétních snímků. Zase tady doplácí na absenci druhého objektivu, který by dokázal lépe odclonit pozadí od popředí. Místy to jde dobře, ale musíte fotit někoho ideálně bez vlasů a v předepsané vzdálenosti. Jinak to může skončit fiaskem.

Širokoúhlý objektiv pochopitelně chybí, a ani to není v roce 2020 důvod k radosti. Vždyť touto funkcí oplývají i řádově levnější telefony z konkurenční platformy. Chci vlastně vyjádřit to, že snaha Applu přinést původní zařízení s novým hardwarem byla tak moc silná, až zapomněli na to, co zákazníky těší nejvíc – focení mobilem.

Nedá se nic dělat, fotoaparát musím zhodnotit velmi nekladně. Chybí mu ryze základní funkce moderních telefonů a i z těchto důvodů u řady potenciálních zájemců nevyhraje. Je mi líto, nevylepšuje to ani solidní selfie fotoaparát s rozlišením 7 Mpx, ani video s optickou stabilizací a možností natáčet až při 4K rozlišení a 60snímkové frekvenci.

Jak fotí iPhone SE (2020)?

Ukázka: noční snímky

Ukázka: video, 4K, 60 FPS

Nejlevnější iPhone všech dob

Jak jste asi správně pochopili, cílem recenze nebylo vám iPhone SE zhnusit, nebo naopak vychválit do nebes. Spíš upozornit na reálná nebezpečná zákoutí, která skrývá a případný zákazník je nemusí hned odhalit.

iPhone SE (2020) | foto: vlastní

iPhone SE (2020) je fajn stroj, nostalgicky připomíná doby, kdy telefony měly ani ne 5palcovou úhlopříčku displeje, jeden fotoaparát a výřezy byly ještě hluboko v hlavách designérů. Možná je ale na to všechno už pozdě. Vyjmenované limity dnes většinu spotřebitelů do euforie neuvedou.

Ale to ještě nedělá z iPhonu SE špatnou nabídku. Cílová skupina není primárně náročný zákazník, ale spíše jeho potomek či rodič. Narážím na to, že s cenou 12 990 korun – což je jen tak mimochodem nejnižší cena, za kterou kdy v historii bylo možné zakoupit fungl nový iPhone – jde o ideální telefon pro rodiče v důchodovém či předdůchovodém věku, anebo ratolest, která bude ráda za to, že má smartphone.

iPhone SE (2020) | foto: vlastní

Navíc, pokud máte chuť i dnes zakoupit jablečný telefon bez výřezu, ergo něco z generací iPhone 8 (recenze) a dřívějších, horká novinka v podobě iPhonu SE je pro vás zdaleka tím nejzajímavějším. Ani ne tak z hlediska výkonu, ale především z hlediska softwarové stability a durability. A to je velmi kvalitní prodejní argument, dlouhých 5 let podpory vám totiž jen tak někdo nenabídne.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
 stylový design, který (skoro) nestárne na dnešní dobu až moc malý displej
 kompaktní velikost displeje nedostačující jemnost a rozlišení obrazovky
 ukázkový výkon pouze jeden fotoaparát
 velmi příjemný operační systém iOS trestně malá výdrž telefonu
 až 5letá softwarová podpora absence 3,5mm audiojacku
 cena

zdroj, foto: vlastní

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."

Recenze iPhone SE (2020): jablíčko pro nenáročné

Příchod nového iPhonu je vždycky tak trochu oslava. Nový iPhone SE (2020) však není to, co by kdekdo čekal. Prastarý design, podprůměrná výbava, snad i neúměrná cena. Má vůbec takový produkt v roce 2020 šanci na úspěch? To se dozvíte v naší dnešní recenzi!

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, vzhled
» 2. Displej, prostředí, výkon, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

nový “malý” iPhone SE (2020) | foto: vlastní

Všechny informace o novém iPhonu SE (2020) na jednom místě!

Může tohle Apple vůbec myslet vážně? V roce 2020 vydá telefon s prehistorickým designem, s ním spojenými zřetelnými omezeními, ale s cenou aktuální vyšší-střední třídy. A víte co? V prodejích mu to vychází.

A věřte nebo ne, iPhone SE (2020) – stejně jako jeho předchůdce z roku 2016 – bude opět bestseller. A to nejen u méně náročných jablíčkářů se smyslem pro nostalgii, ale dost pravděpodobně i u řady dosavadních uživatelů operačního systému Android, kteří chtějí změnu.

Než budeme pokračovat k obšírnému hodnocení telefonu, je třeba naplno pochopit účel a myšlenku řady SE, která obsahuje již druhý přístroj. SE, zkratka Special Edition, představuje produktovou řadu, která vsází na léty osvědčený design, ale moderní čipset a s ním i prodlouženou softwarovou podporu. V žádném případě tedy nejde o vlajkový model.

iPhone SE (2020): specifikace

Konstrukcesklo a kov, 138,4 x 67,3 x 7,3 mm, 148 g, odolnost IP67
Displej4,7″, IPS LCD Retina, 3D Touch, 1334 x 750 px, poměr stran 16:9, jemnost 326 ppi
Operační systémiOS 13.5.1
Čipset6jádrový, 2,65 GHz, Apple A13 Bionic
Paměť3 GB RAM, 64/128/256 GB úložiště, nemá microSD slot
Fotoaparát12 Mpx, clona f/1.8, OIS, LED blesk; přední 7 Mpx, clona f/2.2
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
Technologiehybridní Dual SIM (nanoSIM + eSIM), Bluetooth 5.0, Lightning, Wi-Fi 6, GPS, NFC (Apple Pay), čtečka otisků, stereo reproduktory
Baterie1 821 mAh, nabíjení 18 W, bezdrátové nabíjení Qi
Cena a dostupnostod 12 990 Kč, duben 2020

Produkt můžete zakoupit na Alza.cz.

Obsah balení

  • telefon iPhone SE (2020)
  • jehla na SIM
  • 5W adaptér pro nabíjení
  • drátová sluchátka EarPods s Lightning zakončením
  • Lightning a USB-A kabel
  • technická brožurka a základní průvodce
  • dvě samolepky Apple

Vzpomínka na doby dávno minulé

Svým vzezřením a hlavně rozměry působí iPhone SE 2. generace jako pankáč v davu kravaťáků. Je malý, skoro by se až chtělo říct titěrný, na druhou stranu poměr displeje k tělu 65 % je na dnešní poměry trestuhodný. Oproti svým vrstevníkům má ale ohromnou výhodu v ergonomii.

Do ruky padne perfektně, jednoduše se ovládá jedinou rukou a to hovořím i o psaní na virtuální klávesnici. I přestože mně osobně lépe sedí větší displeje, na které se vměstná víc obsahu, iPhone SE (2020) je fajn výlet do minulosti, kdy nebyl problém pohodlně držet a ovládat mobilní telefon. Řekni, kde ty časy jsou…

iPhone SE (2020) | foto: vlastní

Ergonomie není pošramocena ani užitými materiály. iPhone je tradičně ze skla, matné jsou prakticky jenom hliníkové boky zařízení, které jsou příjemně zaobleny a telefon díky tomu zvládá být tenoučký jen 7,3 milimetrů. Jediným křížkem v čistém poli je vystouplá čočka fotoaparátu, kvůli které se telefon na stole houpe. Není to žádná tragédie, avšak říct, že má iPhone SE (2020) záda kompletně plochá, by byla lež.

Rozdílů jako šafránu

Pokud jde o design, ten není nic nového. U řady SE nic přelomového, Apple prostě vezme známý design a obohatí jej o novější vnitřnosti. Nový iPhone SE proto vychází z iPhonu 8 (recenze), s jediným maličkým rozdílem. Zatímco dřívější iPhony měly logo v horní polovině zad, iPhone SE (2020) jej má po vzoru aktuální řady 11 přímo ve středu.

Jde o příjemnou změnu, pokud jste přítelem symetrie. Na druhou stranu, jinak je podoba na chlup stejná. Nechybí mohutné rámy kolem 4,7palcového displeje a domovský čudlík s haptickou odezvou. Do řady jablečných mobilů se díky SE (2020) vrací i oblíbená čtečka otisků prstů Touch ID. Ta funguje rychle, spolehlivě a pojme až pět otisků. Jediným neduhem je lesklý povrch skeneru – rychle se umaže a pak odmítá správně pracovat.

iPhone SE (2020) | foto: vlastní

Dále nechybí zamykací tlačítko napravo, rozdělené tlačítko k regulaci hlasitosti na odvrácené straně, také hardwarový přepínač, dole potom Lightning a dvě mřížky pro reproduktor. Tady je třeba zmínit, že zvuk hraje pouze z té napravo. I přesto ale umí staro-nový iPhone stereo, a to díky využití telefonního sluchátka jakožto sekundárního reproduktoru. Kvalita vzhledem k tomu není perfektní, ale i snaha se cení.


Audiojack už iPhone 8 neměl, tudíž ani zde konzervativním fanouškům poslechu pšenka nepokvete. Naštěstí výrobce implementoval i normu IP67. Telefon by tak měl být výtečně kryt před problémy s vniknutím vody nebo prachu do útrob.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, vzhled
» 2. Displej, prostředí, výkon, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Příchod nového iPhonu je vždycky tak trochu oslava. Nový iPhone SE (2020) však není to, co by kdekdo čekal. Prastarý design, podprůměrná výbava, snad i neúměrná cena. Má vůbec takový produkt v roce 2020 šanci na úspěch? To se dozvíte v naší dnešní recenzi!

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, vzhled
» 2. Displej, prostředí, výkon, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

“Stařík” mládence nestíhá

Nový iPhone SE je stoprocentně nejnovější smartphone od renomovaného výrobce s displejem pod 5 palců. Jeho obrazovka má úhlopříčku 4,7 palce a to je na dnešní poměry už hodně málo. Určitě je tedy záhodno přesvědčit se před koupí o tom, že vám takto malý displej vyhovuje. Navíc pozor, iPhone SE (2020) má ještě vousatý poměr stran 16:9 – to by také mohlo někoho při nákupu překvapit.

Ergonomicky je perfektní, o tom žádná. Ale záplava moderních pádel není náhodná. Velký displej umožňuje majiteli využívat plochu produktivněji. Množství textu se lépe upravuje právě na větším zobrazovači – to samé platí o sledování videí nebo hraní her.

iPhone SE (2020) | foto: vlastní

Asi už jsem ze 4palcových displejů odrostl, ale tohle je vážně málo. Jako sekundární telefon klidně. Ale jako hlavní nástroj, který neslouží jen pro zábavu a telefonování, ale chcete na něm ve vší pohodě vyřešit i nějaké ty e-maily a pracovní agendu, to není správná volba.

iPhone SE (2020) | foto: vlastní

A jistá zaostalost je na iPhonu SE (2020) vidět i u samotných kvalit zobrazovače. Máme zde LCD, jemuž Apple honosně přezdívá Retina. Barvy jsou příjemné, pozorovací úhly skvělé; určitě jde o jeden z těch lepších LCD panelů. Velký pozor bych si ale dal na rozlišení. To jen mikroskopicky přesahuje hranici HD, a to je i v praxi málo.

Bohužel, mé oko už vidělo až moc displejů na to, aby nepoznalo rastr, který jako by volal “všimni si mne!”. Hodně patrný je na ploše u popisků ikonek. Na druhou stranu to ale není nic, co by nezkušené oko poznalo okamžitě. Jak dokládá hodnota 326 pixelů na palec, jemnost displeje není silná stránka a potenciální zájemce by mohla odradit. Nechceme říct, že displej iPhonu SE (2020) patří vyloženě do starého železa, ale na moderní alternativy konkurence nestačí.

iOS stále na výbornou

Jedním z nejskloňovanějších benefitů jablečných telefonů je operační systém iOS. Jedni hovoří o jeho svižnosti, jiní zas o jeho optimalizaci a jednoduchosti. V každém případě válí minimálně na poli softwarové podpory. Systém si totiž vyvíjí sám Apple, čili nemá problém udržet telefon aktuální klidně i 5 let. A to je na přístroj za 13 tisíc neobyčejně slušná životnost, kterou jinde nenajdete, i kdybyste hledali sebevíc.

iPhone SE (2020) | foto: vlastní

Zkušeným čtenářům asi není nutné iOS moc do hloubky představovat. Aplikace jsou poskládány do mřížky na hlavní obrazovku, případně do složek. Ovládací lišta se vytahuje odspodu (u novějších “bezrámečkových” modelů shora). Klasické widgety na ploše iOS neumí, má pro ně speciální obrazovku.

Apple rovněž vyniká ve tvorbě vlastních nativních aplikací. Najdeme zde solidní mailový klient, kancelářský balíček iWork, mapy, poznámky a připomínky, prohlížeč Safari i hudební streamovací službu Apple Music. Aplikace denní potřeby se dají stáhnout v obchodě App Store – a nebojte, obligátní appky amerického Googlu pochopitelně nesmí chybět.

Ode mě dostává iOS palec nahoru především díky stále výborné optimalizaci (i když letos u verze 13 to nemálo drhne), intuitivnosti a minimalistickému designu a hlavně provázanosti s dalšími Apple produkty. Máte-li doma nebo v práci Mac nebo tablet s nakousnutý jablkem, cloudová synchronizace umí divy a je to přesně ten benefit, který si u jablíček zamilujete. Kdo zkusil, ví o čem je řeč.

iOS 13 jako takové ale už známe. Oproti vlajkovým modelům iPhonu 11 je tady ale pár rozdílů. S novým SEčkem přibylo šest nových tapet a i ovládání je jiné. Roletka s přepínači je dole, nikoliv nahoře. A kompletně zmizelo ovládání gesty. Návrat zpět na domovskou stránku, případně zobrazení otevřených aplikací zajistíte skrz obligátní home button.

Ďáblík s malou výdrží

Vzhledem k tomu, že design testovaného mobilu Apple převzal z tři roky starého výrobku, musel zákonitě udělat změny uvnitř. A to si pište, že novinek je dost. Především tedy čipová sada Apple A13 Bionic, jenž kalifornský gigant využil i u stále ještě aktuálních vlajek.

iPhone SE (2020) | foto: vlastní

To ale neznamená, že by byl výkon maličkého iPhonu naprosto stejný, jako u velkých iPhonů s výřezem. Jak ukázaly testy, výkon je decentně osekaný. Majoritní roli na tom má především paměť RAM, která má u iPhonů série 11 hodnotu 4 GB, zatímco tady jen 3 GB. Ale čert to vem, protože iPhone SE (2020) je pekelně rychlý a minimálně další 4 roky, kdy mu Apple slibuje podporu nejnovějšího softwaru, ještě bude.

Výkon high-endového čipsetu uspokojí nároky všech fajnšmekrů. Hraní her, sledování videí, brouzdání po internetu a sociálních sítích – v ničem nemá novinka z garáží v Cupertinu stopku. Výkon dokresluje i neskromné skóre 477 tisíc bodů v benchmarku AnTuTu. Zapomenout bychom neměli ani na přítomnost čipu NFC, který ale iPhone neumí využít k ničemu jinému, než k bezkontaktnímu placení pomocí služby Apple Pay.

iPhone SE (2020) | foto: vlastní

Kosa na kámen padne ve chvíli, kdy se někdo zeptá na výdrž. Jak to jenom říct: iPhone SE (2020) má akumulátor s kapacitou lehce přes 1 800 mAh a to je setsakramentsky málo; i když přihlédneme k tomu, že displej je malý a čipset úsporný.

Nabíjet budete určitě každý den. Když jsem nenabíjel v práci, bylo to místy peklo a úsporný režim byl na denním pořádku. Obměkčit mě ale dokáže kupříkladu přítomnost bezdrátového nabíjení nebo 18W rychlonabíjení. Avšak hádáte správně, rychlý adaptér v balení není. Výdrž u nejnovějšího iPhonu je zkrátka na štíru a je jedním z nejbolestivějších míst jinak velmi slibného produktu.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, vzhled
» 2. Displej, prostředí, výkon, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Příchod nového iPhonu je vždycky tak trochu oslava. Nový iPhone SE (2020) však není to, co by kdekdo čekal. Prastarý design, podprůměrná výbava, snad i neúměrná cena. Má vůbec takový produkt v roce 2020 šanci na úspěch? To se dozvíte v naší dnešní recenzi!

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, vzhled
» 2. Displej, prostředí, výkon, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Když chybí to potřebné

Určitě jste to už slyšeli: i s jedním foťákem se dá zahrát pěkné divadlo. A iPhone SE (2020) se tváří být toho vynikajícím příkladem. Jeho záda zdobí jediná vystouplá čočka fotoaparátu s rozlišením 12 Mpx. Málo to není, mnoho však také ne.

Osamocený snímač bohatě stačí na snímky za příjemného slunného počasí, třeba i když je zataženo, hlavně aby bylo dost světla. 12Mpx rozlišení nezaručí nadměrnou ostrost, kdežto objekty vzdálené na pár metrů jsou perfektně vybarvené a dobře detailní. iPhony umí fotit velmi přirozeně a k tomu dlužno dodat, že i samotná aplikace se používá jedna báseň.

iPhone SE (2020) | foto: vlastní

Ale pozor, limity jediné kamery jsou markantní. Fotíte rádi v noci? Smůla, jediná kamera s clonou f/1.8 prostě nedokáže nachytat bůhvíkolik světla a namísto prosvětleného parku nebo chodby vyrobí iPhone fotku černoty. S tímto kouskem holt noční fotografové nepochodí.

Slabotu předvádí nováček i v oblasti portrétních snímků. Zase tady doplácí na absenci druhého objektivu, který by dokázal lépe odclonit pozadí od popředí. Místy to jde dobře, ale musíte fotit někoho ideálně bez vlasů a v předepsané vzdálenosti. Jinak to může skončit fiaskem.

Širokoúhlý objektiv pochopitelně chybí, a ani to není v roce 2020 důvod k radosti. Vždyť touto funkcí oplývají i řádově levnější telefony z konkurenční platformy. Chci vlastně vyjádřit to, že snaha Applu přinést původní zařízení s novým hardwarem byla tak moc silná, až zapomněli na to, co zákazníky těší nejvíc – focení mobilem.

Nedá se nic dělat, fotoaparát musím zhodnotit velmi nekladně. Chybí mu ryze základní funkce moderních telefonů a i z těchto důvodů u řady potenciálních zájemců nevyhraje. Je mi líto, nevylepšuje to ani solidní selfie fotoaparát s rozlišením 7 Mpx, ani video s optickou stabilizací a možností natáčet až při 4K rozlišení a 60snímkové frekvenci.

Jak fotí iPhone SE (2020)?

Ukázka: noční snímky

Ukázka: video, 4K, 60 FPS

Nejlevnější iPhone všech dob

Jak jste asi správně pochopili, cílem recenze nebylo vám iPhone SE zhnusit, nebo naopak vychválit do nebes. Spíš upozornit na reálná nebezpečná zákoutí, která skrývá a případný zákazník je nemusí hned odhalit.

iPhone SE (2020) | foto: vlastní

iPhone SE (2020) je fajn stroj, nostalgicky připomíná doby, kdy telefony měly ani ne 5palcovou úhlopříčku displeje, jeden fotoaparát a výřezy byly ještě hluboko v hlavách designérů. Možná je ale na to všechno už pozdě. Vyjmenované limity dnes většinu spotřebitelů do euforie neuvedou.

Ale to ještě nedělá z iPhonu SE špatnou nabídku. Cílová skupina není primárně náročný zákazník, ale spíše jeho potomek či rodič. Narážím na to, že s cenou 12 990 korun – což je jen tak mimochodem nejnižší cena, za kterou kdy v historii bylo možné zakoupit fungl nový iPhone – jde o ideální telefon pro rodiče v důchodovém či předdůchovodém věku, anebo ratolest, která bude ráda za to, že má smartphone.

iPhone SE (2020) | foto: vlastní

Navíc, pokud máte chuť i dnes zakoupit jablečný telefon bez výřezu, ergo něco z generací iPhone 8 (recenze) a dřívějších, horká novinka v podobě iPhonu SE je pro vás zdaleka tím nejzajímavějším. Ani ne tak z hlediska výkonu, ale především z hlediska softwarové stability a durability. A to je velmi kvalitní prodejní argument, dlouhých 5 let podpory vám totiž jen tak někdo nenabídne.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
 stylový design, který (skoro) nestárne na dnešní dobu až moc malý displej
 kompaktní velikost displeje nedostačující jemnost a rozlišení obrazovky
 ukázkový výkon pouze jeden fotoaparát
 velmi příjemný operační systém iOS trestně malá výdrž telefonu
 až 5letá softwarová podpora absence 3,5mm audiojacku
 cena

zdroj, foto: vlastní

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."