HTC Wildfire – recenze odlehčené verze modelu Desire

HTC Wildfire je odlehčenou verzí vlajkového modelu Desire. Recenze odhalí veškeré odlišnosti obou modelů. Stojí za to si připlatit několik tisíc za vybavenější Desire či pořídit si levnější Wildfire?

HTC vstupuje s modelem Wildfire do levnějších cenových vod a očekává velký úspěch. Smartphone je totiž vybaven oblíbeným operačním systémem Android 2.1 s grafickou nadstavbou Sense, dále kapacitním dotykovým displejem, 5 Mpx fotoaparátem s autofocusem a bleskem, rychlými daty, Wi-Fi připojením a dokonce i GPS. Za cenu kolem 6 tisíc korun jde o velmi zajímavý počin, který může očekávat dobré prodejní výsledky.


HTC Wildfire – oficiální fotografie

Ne každý potřebuje smartphone s nekompromisní výbavou, kterou třeba ani nevyužije. HTC Wildfire je levnější verzí vlajkového modelu Desire, oproti které má například horší displej (nižší rozlišení, pouze TFT, menší úhlopříčka), pomalejší procesor a natáčí video v nižším rozlišení. Na druhou stranu je ale lehčí, ostatní funkční výbava zůstala a prodává se v mnoha pestrých barevných variantách za cenu téměř poloviční než vyšší model Desire. Na podrobnější srovnání dojde v jednotlivých kapitolách recenze telefonu HTC Wildfire.

Základní parametry HTC Wildfire

Rozměry107 x 60 x 12,9 mm
Hmotnost118 g
Displejdotykový (kapacitní, multi-touch), TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 3,2“
Procesor a paměťprocesor 528 MHz, paměť 384 MB RAM, 512 MB ROM + paměťové karty microSD až 32 GB
Operační systémAndroid OS (verze 2.1) + Sense UI
Fotoaparát5 Mpx (2592 x 1952 px), autofocus, 1x LED blesk
Obsah balenínávod, baterie, nabíječka, stereo headset s peckovými sluchátky, datový USB kabel
Cena a dostupnost6 300 Kč, léto 2010

Krátké postřehy z testování HTC Wildfire:

Co se nám líbilo: kvalitní dílenské zpracování, nižší hmotnost než u modelu Desire, optický joystick pod displejem, multi-touch ovládání

Co se nám nelíbilo: chybí mechanická spoušť fotoaparátu, podprůměrná dodávaná sluchátka, občas pomalejší reakce


Obsah balení: bez inovace

Spolu s telefonem HTC Wildfire dostane uživatel běžné příslušenství, které se skládá z návodu, baterie, nabíječky, stereo headsetu s peckovými sluchátky a 3,5 mm konektorem Jack a datového USB kabelu pro připojení mobilu k PC a k adaptéru nabíječky. Paměťovou kartu si musíte dokoupit podle libosti.

Vzhled a konstrukce: kopie Desiru

HTC Wildfire vychází vzhledově i konstrukčně z vybavenějšího modelu Desire. Na první pohled by si kdekdo mohl jednoduše oba modely splést. Wildfire má však místo mechanických kláves pod displejem senzorová tlačítka, prvky na bocích jsou umístěné na jiných místech a největší změnou je zadní strana, která má přepracovaný design. V řeči čísel jsou pak jen o něco málo odlišené i rozměry, HTC Wildfire má 107 x 60 x 12,9 milimetrů, tedy menší výšku a vyšší tloušťku. Hmotnost nepřesáhla příjemnějších 118 gramů, což je o 17 gramů méně než u Desiru.

Velmi vítanou změnou je oproti Desiru rozhodně nepřeberné množství nabízených barevných provedení. V současné době se prodává Wildfire v bílé, černé, červené a hnědé barvě. Každý si tak má z čeho vybírat. Telefon je vyroben převážně z plastu, ale velká část krycího dílu kolem displeje je z hladkého kovu. Konstrukce působí celkově pevným dojmem, zadní kryt nemá sebemenší vůli a nevydává při promáčknutí žádné pazvuky. Výrobce musíme pochválit za dobře odvedenou práci.

Na přední straně jistě každého zaujme velký dotykový displej. Pod ním se nachází čtveřice kláves, která jsou na rozdíl od Desiru senzorová, nikoliv mechanická. Jejich ovládání je pohodlné, ovšem při ovládání dotykového displeje na spodní hraně nelze vyloučit občasné nechtěné stisknutí senzorových kláves. Pod displejem se nachází také ovladač, který má uprostřed senzorový joystick pro pohyb v menu a nabídkách, pro potvrzení je potřeba mechanickou klávesu stisknout. Nad displejem pak najdeme jen reproduktor, senzor vzdálenosti a čidlo pro automatickou regulaci jasu.

Levý bok přináší jednolitou klávesu pro regulaci hlasitosti a microUSB zdířku pro připojení nabíječky či USB kabelu. Na protějším, pravém boku, nic nenajdeme. Vhod by rozhodně přišla alespoň mechanická spoušť fotoaparátu. Doufejme, že řešení softwarové spouště fotoaparátu přímo na dotykovém displeji nebude dlouho „in“. Přejděme dále. Na horní stranu výrobce umístil zdířku pro 3,5 mm konektor Jack a vypínací tlačítko. Na zadní straně je pouze obyčejný reproduktor nevalné kvality, objektiv fotoaparátu s LED diodou, logo HTC a popisek informující majitele telefonu o tom, že je HTC Wildfire vybaven prostředím HTC Sense. S podobným štítkem poprvé přišel Google, který si nechal a stále nechává dávat informaci o tom, že je telefon vybaven systémem Google Android.

Displej a ovládání: nižší rozlišení zabolí

HTC dělalo u modelu Wildfire kompromisy a jedním z nich je nižší kvalita displeje. Výrobce vsadil na TFT dotykový displej s archaickým rozlišením QVGA (240 x 320 px) a zobrazením 16 milionů barev na úhlopříčce 3,2“. Kdo kdy měl v ruce telefon s vyšším rozlišením, rozhodně pozná rozdíl. Jednotlivé pixely jsou totiž okem zpozorovatelné. Na druhou stranu je ale naštěstí dotykový displej stále více používané kapacitní technologie, která reaguje svižně a přesně na doteky prstem. Navíc nechybí podpora multi-touch ovládání pro zoomování obrázků či webových stránek ve stylu iPhonu.

Baterie a výdrž: příjemné překvapení

Telefon nás v redakci velmi mile překvapil svojí výdrží. Je vybaven baterií Li-Ion 1300 mAh, což sice není nejvíce, dnes mají smartphony i 1500 mAh, ale s průměrnou denní zátěží nám vydržel kolem čtyř dnů. Denně jsme poslali pár zpráv a uskutečnili hovory o celkové délce zhruba 10 minut, zahráli si ve volných chvílích hry a brouzdali na Internetu přes Wi-Fi.

Prostředí telefonu: beze změn

HTC Wildfire disponuje oblíbeným operačním systémem Android 2.1 s grafickou nadstavbou HTC Sense. Oproti předchozím modelům nedošlo k žádným změnám. Práci v systému si tak můžete prohlídnout na našem videu k této recenzi níže. Telefon je vybaven ne zrovna nejnovějším a nejsvižnějším procesorem Qualcomm s taktem 528 MHz, zato na hodnotu operační paměti 384 MB RAM a systémové paměti 512 MB ROM si stěžovat rozhodně nemůžeme.

Po spuštění zbývá volných něco kolem 200 MB, což je dostatek na spuštění desítky různých aplikací. Pro správu spuštěných aplikací rozhodně doporučuji stažení některého z Task Killerů, které najdete zdarma ke stažení na Android Marketu. Připravený správce aplikací dokáže po přidržení ovládače pod displejem mezi posledně spuštěnými aplikaci pouze přepínat, nikoliv je ukončovat. Pro rychlejší běh systému je tak vhodné nepoužívané aplikace ručně ukončovat.

Telefonování a zprávy: tradičně dobré

Telefonní seznam telefonu HTC Wildfire pojme teoreticky neomezený počet kontaktů, neboť se ukládají na volnou vnitřní paměť. Ke každému kontaktu si můžete přidat vedle hned řady telefonních čísel také obrázek, vyzváněcí tón, email, narozeniny, výročí a mnoho dalších údajů. Nejoblíbenější a nejpoužívanější kontakty si lze pohodlně umístit přímo na úvodní obrazovku s widgety. Vyzváněcí profily mají trojici režimů: normální, vibrace a tichý režim.

Zprávy jsou řazeny přehledně do konverzací, které můžete jednotlivě mazat či mazat až jednotlivé zprávy v konverzacích. Editor pro vytváření nové zprávy je též přehledný. K dispozici je trojice typů klávesnice: alfanumerická klávesnice, plnohodnotná QWERTY a kompaktní QWERTY klávesnice. V nastavení si můžete aktivovat predikci v podobě slovníku XT9, který píše s českou diakritikou, avšak zkracuje délku výsledné zprávy ze 160 na 70 znaků. Odpočítávání je přímo v oblasti se zprávou, takže by se nemělo jen tak stát, že byste jej přehlédli. HTC Wildfire nepostrádá vedle SMS ani MMS a pokročilého emailového klienta.

Zábava: hudba, video, hry

HTC Wildfire má pro multimediální soubory připravenou interní paměť o velikosti zhruba 120 MB. To nemusí každému stačit, proto je telefon vybaven také slotem pro paměťové karty microSD až 32 GB. Kartu si ale musí každý dokoupit podle svého uvážení. Telefon toho nabízí v oblasti multimediální výbavy hodně, takže bych rozhodně doporučoval pořízení karty s co největší pamětí.

Hudební přehrávač podporuje nejpoužívanější audio formáty, zobrazí obrázek alba (pokud je k dispozici) a řadí hudební obsah podle ID3 tagů (interpreti, alba, žánry, skladatelé a všechny skladby). Nechybí podpora seznamů skladeb, tzv. playlistů. Citelně však postrádáme ekvalizér a jakékoliv další nastavení hudebního výstupu. HTC Wildfire tak proto pravděpodobně nebude v hledáčku hudebních fajnšmekrů. Běžné uživatel ale dokáže uspokojit. Můžete si pustit svoji oblíbenou skladbu a přehrávač minimalizovat na pozadí, vítaný je také 3,5 mm konektor Jack pro připojení takřka libovolných sluchátek. Dodávaný headset s peckovými sluchátky není příliš kvalitní. K poslechu FM rádia je však nutné k telefonu nějaká sluchátka připojit, neboť fungují jako anténa.

Co se týče sledování videí, HTC Wildfire bohužel zklamal. Na rozdíl od modelu Desire nedisponuje podporou DivX videí, takže nestačí zkopírovat např. klasické AVI video takové, jaké je v PC, do telefonu a ihned jej přehrát. Telefon podporuje pouze video formáty 3GP, 3G2, MP4, a WMV. Přehrávání upravených, nebo chcete-li převedených, videí je ale bezproblémové. Samozřejmostí je přehrávání v celoobrazovém režimu na šířku displeje. Na okraj se sluší zmínit také o vestavěném GPS přijímači, který pracuje např. s přeinstalovanými Google Mapami či službou HTC Footprints. Pro plnohodnotnou navigaci je ale nutné do telefonu doinstalovat speciální software.

Fotoaparát: lepší průměr

Telefony značky HTC pravidelně nepatří mezi fotomobily a HTC Wildfire není výjimkou. Oproti konkurenčním telefonům ve své kategorii je však na tom o něco lépe. Přináší 5 Mpx (2592 x 1952 px) fotoaparát s autofocusem a dokonce i jedním LED bleskem. V nastavení je spoustu možností.

Zkušební fotografie – HTC Wildfire

Organizační a datové funkce: Internet do kapsy

Organizační funkce se u modelu Wildfire nijak nezměnily oproti dřívějším modelům. Výrobce tradičně připravil kalendář, budík, stopky, časovač, kalkulačku, úkoly, diktafon, poznámky a prohlížeč Quickoffice pro prohlížení Office dokumentů (Word, Excel) a PDF Viewer pro prohlížení PDF dokumentů. Potěšila nás také aplikace světlo, která rozsvítí LED diodu na zadní straně telefonu. Aplikace Akcie by pak měla potěšit různé manažery a tržní specialisty.

Datová výbava je také velmi bohatá. HTC Wildfire přináší mobilní data GPRS, EDGE, 3G a HSDPA (až 7,2 Mb/s). Kdo má raději svá mobilní data pod kontrolou, tak tomu doporučuji aplikaci Mobile Data Controller, ve které můžete zakázat stahování dat z Internetu přes mobilní síť. Pro připojení na Internet je totiž více než vhodné bezdrátové Wi-Fi, které telefon nabízí ve standardní specifikaci 802.11 b/g. Ve spojení s pokročilým internetovým prohlížečem Safari s podporou multi-touch technologie, a tedy zoomování dvěma prsty alá iPhone, je to výborná kombinace. Nechybí ani Bluetooth 2.1 (včetně profilu A2DP pro bezdrátový poslech hudby) a USB 2.0.

Závěr recenze HTC Wildfire

HTC Wildfire je zajímavá alternativa k vybavenějšímu modelu Desire. Za téměř poloviční cenu nabízí nijak výrazně horší výbavu. V dané cenové kategorii nám na telefonu velmi vadil pouze horší displej, resp. tedy jen jeho nízké rozlišení. Naopak ale zůstalo pohodlné ovládání díky kapacitní dotykové technologii, oblíbený operační systém Android 2.1 s nadstavbou HTC Sense, 5 Mpx fotoaparát s autofocusem a bleskem, bohatá datová výbava či GPS. Hodně lidí si jej jistě oblíbí i díky velkému počtu dostupných barevných variant od konzervativnější hnědé a černé přes pestrou červenou až po luxusní bílou verzi.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
kapacitní displej nízké rozlišení displeje
Android 2.1 + nadstavba Sense chybí podpora DivX videa
5 Mpx fotoaparát
Android Market
GPS, Wi-Fi, 3G
dostupné barevné varianty

Koupit HTC Wildfire u autorizovaného distributora HTC.

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."

HTC Wildfire – recenze odlehčené verze modelu Desire

HTC Wildfire je odlehčenou verzí vlajkového modelu Desire. Recenze odhalí veškeré odlišnosti obou modelů. Stojí za to si připlatit několik tisíc za vybavenější Desire či pořídit si levnější Wildfire?

HTC vstupuje s modelem Wildfire do levnějších cenových vod a očekává velký úspěch. Smartphone je totiž vybaven oblíbeným operačním systémem Android 2.1 s grafickou nadstavbou Sense, dále kapacitním dotykovým displejem, 5 Mpx fotoaparátem s autofocusem a bleskem, rychlými daty, Wi-Fi připojením a dokonce i GPS. Za cenu kolem 6 tisíc korun jde o velmi zajímavý počin, který může očekávat dobré prodejní výsledky.


HTC Wildfire – oficiální fotografie

Ne každý potřebuje smartphone s nekompromisní výbavou, kterou třeba ani nevyužije. HTC Wildfire je levnější verzí vlajkového modelu Desire, oproti které má například horší displej (nižší rozlišení, pouze TFT, menší úhlopříčka), pomalejší procesor a natáčí video v nižším rozlišení. Na druhou stranu je ale lehčí, ostatní funkční výbava zůstala a prodává se v mnoha pestrých barevných variantách za cenu téměř poloviční než vyšší model Desire. Na podrobnější srovnání dojde v jednotlivých kapitolách recenze telefonu HTC Wildfire.

Základní parametry HTC Wildfire

Rozměry107 x 60 x 12,9 mm
Hmotnost118 g
Displejdotykový (kapacitní, multi-touch), TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 3,2“
Procesor a paměťprocesor 528 MHz, paměť 384 MB RAM, 512 MB ROM + paměťové karty microSD až 32 GB
Operační systémAndroid OS (verze 2.1) + Sense UI
Fotoaparát5 Mpx (2592 x 1952 px), autofocus, 1x LED blesk
Obsah balenínávod, baterie, nabíječka, stereo headset s peckovými sluchátky, datový USB kabel
Cena a dostupnost6 300 Kč, léto 2010

Krátké postřehy z testování HTC Wildfire:

Co se nám líbilo: kvalitní dílenské zpracování, nižší hmotnost než u modelu Desire, optický joystick pod displejem, multi-touch ovládání

Co se nám nelíbilo: chybí mechanická spoušť fotoaparátu, podprůměrná dodávaná sluchátka, občas pomalejší reakce


Obsah balení: bez inovace

Spolu s telefonem HTC Wildfire dostane uživatel běžné příslušenství, které se skládá z návodu, baterie, nabíječky, stereo headsetu s peckovými sluchátky a 3,5 mm konektorem Jack a datového USB kabelu pro připojení mobilu k PC a k adaptéru nabíječky. Paměťovou kartu si musíte dokoupit podle libosti.

Vzhled a konstrukce: kopie Desiru

HTC Wildfire vychází vzhledově i konstrukčně z vybavenějšího modelu Desire. Na první pohled by si kdekdo mohl jednoduše oba modely splést. Wildfire má však místo mechanických kláves pod displejem senzorová tlačítka, prvky na bocích jsou umístěné na jiných místech a největší změnou je zadní strana, která má přepracovaný design. V řeči čísel jsou pak jen o něco málo odlišené i rozměry, HTC Wildfire má 107 x 60 x 12,9 milimetrů, tedy menší výšku a vyšší tloušťku. Hmotnost nepřesáhla příjemnějších 118 gramů, což je o 17 gramů méně než u Desiru.

Velmi vítanou změnou je oproti Desiru rozhodně nepřeberné množství nabízených barevných provedení. V současné době se prodává Wildfire v bílé, černé, červené a hnědé barvě. Každý si tak má z čeho vybírat. Telefon je vyroben převážně z plastu, ale velká část krycího dílu kolem displeje je z hladkého kovu. Konstrukce působí celkově pevným dojmem, zadní kryt nemá sebemenší vůli a nevydává při promáčknutí žádné pazvuky. Výrobce musíme pochválit za dobře odvedenou práci.

Na přední straně jistě každého zaujme velký dotykový displej. Pod ním se nachází čtveřice kláves, která jsou na rozdíl od Desiru senzorová, nikoliv mechanická. Jejich ovládání je pohodlné, ovšem při ovládání dotykového displeje na spodní hraně nelze vyloučit občasné nechtěné stisknutí senzorových kláves. Pod displejem se nachází také ovladač, který má uprostřed senzorový joystick pro pohyb v menu a nabídkách, pro potvrzení je potřeba mechanickou klávesu stisknout. Nad displejem pak najdeme jen reproduktor, senzor vzdálenosti a čidlo pro automatickou regulaci jasu.

Levý bok přináší jednolitou klávesu pro regulaci hlasitosti a microUSB zdířku pro připojení nabíječky či USB kabelu. Na protějším, pravém boku, nic nenajdeme. Vhod by rozhodně přišla alespoň mechanická spoušť fotoaparátu. Doufejme, že řešení softwarové spouště fotoaparátu přímo na dotykovém displeji nebude dlouho „in“. Přejděme dále. Na horní stranu výrobce umístil zdířku pro 3,5 mm konektor Jack a vypínací tlačítko. Na zadní straně je pouze obyčejný reproduktor nevalné kvality, objektiv fotoaparátu s LED diodou, logo HTC a popisek informující majitele telefonu o tom, že je HTC Wildfire vybaven prostředím HTC Sense. S podobným štítkem poprvé přišel Google, který si nechal a stále nechává dávat informaci o tom, že je telefon vybaven systémem Google Android.

Displej a ovládání: nižší rozlišení zabolí

HTC dělalo u modelu Wildfire kompromisy a jedním z nich je nižší kvalita displeje. Výrobce vsadil na TFT dotykový displej s archaickým rozlišením QVGA (240 x 320 px) a zobrazením 16 milionů barev na úhlopříčce 3,2“. Kdo kdy měl v ruce telefon s vyšším rozlišením, rozhodně pozná rozdíl. Jednotlivé pixely jsou totiž okem zpozorovatelné. Na druhou stranu je ale naštěstí dotykový displej stále více používané kapacitní technologie, která reaguje svižně a přesně na doteky prstem. Navíc nechybí podpora multi-touch ovládání pro zoomování obrázků či webových stránek ve stylu iPhonu.

Baterie a výdrž: příjemné překvapení

Telefon nás v redakci velmi mile překvapil svojí výdrží. Je vybaven baterií Li-Ion 1300 mAh, což sice není nejvíce, dnes mají smartphony i 1500 mAh, ale s průměrnou denní zátěží nám vydržel kolem čtyř dnů. Denně jsme poslali pár zpráv a uskutečnili hovory o celkové délce zhruba 10 minut, zahráli si ve volných chvílích hry a brouzdali na Internetu přes Wi-Fi.

Prostředí telefonu: beze změn

HTC Wildfire disponuje oblíbeným operačním systémem Android 2.1 s grafickou nadstavbou HTC Sense. Oproti předchozím modelům nedošlo k žádným změnám. Práci v systému si tak můžete prohlídnout na našem videu k této recenzi níže. Telefon je vybaven ne zrovna nejnovějším a nejsvižnějším procesorem Qualcomm s taktem 528 MHz, zato na hodnotu operační paměti 384 MB RAM a systémové paměti 512 MB ROM si stěžovat rozhodně nemůžeme.

Po spuštění zbývá volných něco kolem 200 MB, což je dostatek na spuštění desítky různých aplikací. Pro správu spuštěných aplikací rozhodně doporučuji stažení některého z Task Killerů, které najdete zdarma ke stažení na Android Marketu. Připravený správce aplikací dokáže po přidržení ovládače pod displejem mezi posledně spuštěnými aplikaci pouze přepínat, nikoliv je ukončovat. Pro rychlejší běh systému je tak vhodné nepoužívané aplikace ručně ukončovat.

Telefonování a zprávy: tradičně dobré

Telefonní seznam telefonu HTC Wildfire pojme teoreticky neomezený počet kontaktů, neboť se ukládají na volnou vnitřní paměť. Ke každému kontaktu si můžete přidat vedle hned řady telefonních čísel také obrázek, vyzváněcí tón, email, narozeniny, výročí a mnoho dalších údajů. Nejoblíbenější a nejpoužívanější kontakty si lze pohodlně umístit přímo na úvodní obrazovku s widgety. Vyzváněcí profily mají trojici režimů: normální, vibrace a tichý režim.

Zprávy jsou řazeny přehledně do konverzací, které můžete jednotlivě mazat či mazat až jednotlivé zprávy v konverzacích. Editor pro vytváření nové zprávy je též přehledný. K dispozici je trojice typů klávesnice: alfanumerická klávesnice, plnohodnotná QWERTY a kompaktní QWERTY klávesnice. V nastavení si můžete aktivovat predikci v podobě slovníku XT9, který píše s českou diakritikou, avšak zkracuje délku výsledné zprávy ze 160 na 70 znaků. Odpočítávání je přímo v oblasti se zprávou, takže by se nemělo jen tak stát, že byste jej přehlédli. HTC Wildfire nepostrádá vedle SMS ani MMS a pokročilého emailového klienta.

Zábava: hudba, video, hry

HTC Wildfire má pro multimediální soubory připravenou interní paměť o velikosti zhruba 120 MB. To nemusí každému stačit, proto je telefon vybaven také slotem pro paměťové karty microSD až 32 GB. Kartu si ale musí každý dokoupit podle svého uvážení. Telefon toho nabízí v oblasti multimediální výbavy hodně, takže bych rozhodně doporučoval pořízení karty s co největší pamětí.

Hudební přehrávač podporuje nejpoužívanější audio formáty, zobrazí obrázek alba (pokud je k dispozici) a řadí hudební obsah podle ID3 tagů (interpreti, alba, žánry, skladatelé a všechny skladby). Nechybí podpora seznamů skladeb, tzv. playlistů. Citelně však postrádáme ekvalizér a jakékoliv další nastavení hudebního výstupu. HTC Wildfire tak proto pravděpodobně nebude v hledáčku hudebních fajnšmekrů. Běžné uživatel ale dokáže uspokojit. Můžete si pustit svoji oblíbenou skladbu a přehrávač minimalizovat na pozadí, vítaný je také 3,5 mm konektor Jack pro připojení takřka libovolných sluchátek. Dodávaný headset s peckovými sluchátky není příliš kvalitní. K poslechu FM rádia je však nutné k telefonu nějaká sluchátka připojit, neboť fungují jako anténa.

Co se týče sledování videí, HTC Wildfire bohužel zklamal. Na rozdíl od modelu Desire nedisponuje podporou DivX videí, takže nestačí zkopírovat např. klasické AVI video takové, jaké je v PC, do telefonu a ihned jej přehrát. Telefon podporuje pouze video formáty 3GP, 3G2, MP4, a WMV. Přehrávání upravených, nebo chcete-li převedených, videí je ale bezproblémové. Samozřejmostí je přehrávání v celoobrazovém režimu na šířku displeje. Na okraj se sluší zmínit také o vestavěném GPS přijímači, který pracuje např. s přeinstalovanými Google Mapami či službou HTC Footprints. Pro plnohodnotnou navigaci je ale nutné do telefonu doinstalovat speciální software.

Fotoaparát: lepší průměr

Telefony značky HTC pravidelně nepatří mezi fotomobily a HTC Wildfire není výjimkou. Oproti konkurenčním telefonům ve své kategorii je však na tom o něco lépe. Přináší 5 Mpx (2592 x 1952 px) fotoaparát s autofocusem a dokonce i jedním LED bleskem. V nastavení je spoustu možností.

Zkušební fotografie – HTC Wildfire

Organizační a datové funkce: Internet do kapsy

Organizační funkce se u modelu Wildfire nijak nezměnily oproti dřívějším modelům. Výrobce tradičně připravil kalendář, budík, stopky, časovač, kalkulačku, úkoly, diktafon, poznámky a prohlížeč Quickoffice pro prohlížení Office dokumentů (Word, Excel) a PDF Viewer pro prohlížení PDF dokumentů. Potěšila nás také aplikace světlo, která rozsvítí LED diodu na zadní straně telefonu. Aplikace Akcie by pak měla potěšit různé manažery a tržní specialisty.

Datová výbava je také velmi bohatá. HTC Wildfire přináší mobilní data GPRS, EDGE, 3G a HSDPA (až 7,2 Mb/s). Kdo má raději svá mobilní data pod kontrolou, tak tomu doporučuji aplikaci Mobile Data Controller, ve které můžete zakázat stahování dat z Internetu přes mobilní síť. Pro připojení na Internet je totiž více než vhodné bezdrátové Wi-Fi, které telefon nabízí ve standardní specifikaci 802.11 b/g. Ve spojení s pokročilým internetovým prohlížečem Safari s podporou multi-touch technologie, a tedy zoomování dvěma prsty alá iPhone, je to výborná kombinace. Nechybí ani Bluetooth 2.1 (včetně profilu A2DP pro bezdrátový poslech hudby) a USB 2.0.

Závěr recenze HTC Wildfire

HTC Wildfire je zajímavá alternativa k vybavenějšímu modelu Desire. Za téměř poloviční cenu nabízí nijak výrazně horší výbavu. V dané cenové kategorii nám na telefonu velmi vadil pouze horší displej, resp. tedy jen jeho nízké rozlišení. Naopak ale zůstalo pohodlné ovládání díky kapacitní dotykové technologii, oblíbený operační systém Android 2.1 s nadstavbou HTC Sense, 5 Mpx fotoaparát s autofocusem a bleskem, bohatá datová výbava či GPS. Hodně lidí si jej jistě oblíbí i díky velkému počtu dostupných barevných variant od konzervativnější hnědé a černé přes pestrou červenou až po luxusní bílou verzi.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
kapacitní displej nízké rozlišení displeje
Android 2.1 + nadstavba Sense chybí podpora DivX videa
5 Mpx fotoaparát
Android Market
GPS, Wi-Fi, 3G
dostupné barevné varianty

Koupit HTC Wildfire u autorizovaného distributora HTC.

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."