Recenze Sony Xperia 1 VI – Krokem směrem k mainstreamu, ale pořád velmi osobitá

  • Sony Xperia 1 VI je nejnovější vlajka japonského výrobce
  • Vsází na zažité tradice značky, ale nabízí i několik novinek
  • Jak si tato výborně vybavený, ale pořádně drahý telefon vedl v našem testu?
V redakci jsme otestovali Sony Xperia 1 VI

V redakci jsme otestovali Sony Xperia 1 VI | foto: vlastní

Sony již dávno nepatří mezi velké hráče v mobilním segmentu a naopak je spíše tím okrajovým výrobcem, který ale ctí své zaběhlé tradice. Japonský výrobce dělal vždy velmi svébytné telefony, které nikdy nebyly pro vyloženě mainstreamové uživatele a tak je tomu i u nejnovější, šesté generace v podobě vlajky Xperia 1 VI. Dobrou zprávou ale je, že se k tomu mainstreamu po letech trochu přiblížila a je tak o kousek přístupnější než v minulosti.

Sony Xperia 1 VI: specifikace

Konstrukcekov a sklo, 162 × 74 × 8,2 mm, 192 g, zvýšená odolnost IP65/IP68
Displej6,5″, OLED, 1-120 Hz, 2340 × 1080 px, poměr stran 19,5:9, jemnost 396 PPI
Operační systémAndroid 14 + Sony nadstavba
Čipset8jádrový, 3,3 GHz, Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3
Paměť12 GB RAM, 256 GB úložiště, MicroSD slot
Fotoaparáttři snímače (48 Mpx hlavní + 12 Mpx ultra-širokoúhlý + 12 Mpx teleobjektiv (ohnisková vzdálenost 85-170 mm), clona f/1.9 + f/2.3 – f/3.5 + f/2.2, LED blesk, OIS, Dual PDAF, Real-time Tracking, Real-time Eye AF, optika Zeiss, kontinuální optický zoom 3,5× – 7,1×, umělá inteligence; přední 12 Mpx, clona f/2.0
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
Technologie5G, Dual SIM, Bluetooth 5.4, Wi-Fi 7, GPS, USB-C, NFC, 3,5mm jack, čtečka otisků na boku, čtečka tváře, stereo reproduktory, Dolby Atmos
Baterie5 000 mAh, rychlonabíjení 30 W, bezdrátové nabíjení Qi
Cena a dostupnost34 990 Kč, červen 2023

Recenze Sony Xperia 1 VI – V balení je… telefon

Sony se vydalo cestou Applu, Samsungu a nejnověji třeba Honoru, takže vsází na ekologii a tím pádem i úsporné balení. Japonský výrobce ale tento postoj dotáhl až do absurdna a v balení, které je vyrobeno z tak recyklovaného papíru, že budete mít pocit, jako byste v rukou drželi proložky na vejce, najdete jen telefon a tím to končí. Schází dokonce i obyčejný kabel, o nějakém pouzdru ani nemluvě. Není to nutně špatně, ekologie je dobrá věc, ale zkrátka s tím počítejte.

Balení Sony Xperia 1 VI

Balení Sony Xperia 1 VI | foto: vlastní

Tradiční a usedlá, ale zase o trochu jiná

Vzhledově vychází Xperia 1 VI z předchozích generací a v otázce designu se od nich liší jen minimálně. Jedná se o pro Sony typický, velmi konzervativní přístup, který mi ale osobně nijak nevadí a zcela funkční, praktický design, u kterého vítězí praktická stránka věci a reálná použitelnost nad módními výstřelky, je za mě určitě plus. Nová Xperia přišla o tradiční poměr stran 21:9, který byl nahrazen více mainstreamovým poměrem 19.5:9, což znamená, že je konstrukce o něco málo širší a mohlo by se zdát, že nová generace už nepadne do ruky tak dobře, jako ty minulé.

Reálně to ale žádný velký problém není, Xperia 1 VI je pořád poměrně kompaktní telefon, který se výborně drží a úchop je, díky hliníkovému rámečku s podélným vroubkováním, naprosto precizní. Také záda, která chrání odolné sklo Gorilla Glass Victus 2, jsou ošetřena hrubou texturou, což jim sice ubírá na puncu prémiovosti či luxusu (působí trochu plastově), nicméně praktická stránka věci zde hraje zcela jasně prim. Telefon neklouže a věci jako ulpívání otisků prstů a podobných nečistot vůbec nezná. Design i s konstrukcí jsou zkrátka přísně funkční.

Sony Xperia 1 VI

Sony Xperia 1 VI v ruce | foto: vlastní

Odolnost a speciality, které má jen Sony

Samozřejmostí je pak odolnost dle normy IP65/IP68, a i když se nová Xperia trochu přiblížila mainstreamu, pořád nabízí prvky, které jiné telefony nemají. Tak třeba šuplíček na SIM kartu není třeba otevírat špendlíkem, jde to i nehtem a na pravé straně rámu, v jeho spodní části, se nachází fyzická spoušť fotoaparátu. Kdo telefony Sony zná, ví, jak výborný prvek to je a je dobře, že nezmizel ani u nejnovější generace. Telefon má i 3,5mm jack, což se ve vlajkové kategorii už moc nevidí a velmi příjemný je také displej bez průstřelu, protože má tradiční rámeček nahoře i dole.

Spoušť fotoaparátu Sony Xperia 1 VI

Spoušť fotoaparátu Sony Xperia 1 VI | foto: vlastní

Displej někde ubral, ale někde naopak přidal

Na čelní straně Xperie 1 VI se nachází velikostně stejný OLED panel s úhlopříčkou 6,5 palce, který už nemá 4K rozlišení, jako v minulosti, ale tradičnější FullHD+ rozlišení. Upřímně, 4K rozlišení nedávalo u tak malého displeje žádný smysl a Sony ho nabízelo, pravděpodobně z nějaké úcty k tradicím, jako jediné v segmentu. Nový panel má zcela dostatečnou jemnost 396 ppi a nově disponuje, což je skvělá zpráva, LTPO technologií. To znamená, že umí obnovovací frekvenci dynamicky přizpůsobit zobrazenému obsahu a uspoří tak něco málo energie.

Sony Xperia 1 VI

Sony Xperia 1 VI | foto: vlastní

V oblasti nastavení obnovovací frekvence ale nečekejte žádné obsáhlé možnosti a vlastně je pouze možné nechat aktivovanou nejvyšší frekvenci, tedy 120 Hz, ve všech situacích. V oblasti nastavení kvality obrazu už je ale možností více a k dispozici jsou dva režimy (standardní a režim autora), lze si manuálně pohrát s vyvážením bílé barvy a také teplotou barev. Telefon dále nabízí funkci HDR v reálném čase, podporuje standard HDR10 a panel se může pochlubit 10-bitovými barvami. A samozřejmě i pořádnou porcí jasu, jehož maximum oproti minulé generaci docela narostlo.

Displej Sony Xperia 1 VI

Displej Sony Xperia 1 VI | foto: vlastní

Zatímco předchozí Xperia 1 V se s jasem pohybovala okolo hranice 1000 nitů, nová generace umí rozsvítit displej až na nějakých 1300 nitů, což je opravdu výrazný rozdíl. To platí pro automatickou regulaci jasu, kterou budete patrně využívat a která funguje velmi dobře. Díky vysokému jasu je čitelnost panelu výtečná a zcela bezproblémová, a to i na přímém slunci.

Skoro čistý Android s konečně slušnou podporou

Sony u svých telefonů používá pochopitelně Android a jen velmi, velmi lehkou nadstavbu, která ho nijak zásadně neproměňuje. Dostanete trochu jinak uspořádané nastavení, vzhledově lehce přepracované ikonky a jiný ovládací panel. Ten se vysunuje tradičně, potažením v horní části displeje a oproti tomu v čistém Androidu vsází na menší ikonky, takže je úspornější a neplýtvá místem. Míra bloatwaru je minimální, ale osobně bych byl raději, kdyby v systému nebylo ani těch pár aplikací (Booking, LinkedIn, instalátor Call of Duty Warzone).

Sony Xperia 1 VI

Displej Sony Xperia 1 VI | foto: vlastní

Systém nabízí spoustu praktický prvků a umí to, co by moderní systém zvládat měl. Provozování dvou aplikací na rozpůlené obrazovce není problém, stejně jako plovoucí aplikace a tyto prvky se ovládají přes prvek zvaný Boční snímač. Jedná se o virtuální tlačítko, pomocí kterého přistoupíte do režimu rozpůlené obrazovky nebo spustíte mini-aplikaci. Potěší další užitečné věci, jako třeba funkce Chytrého řízení podsvícení, která udrží obrazovku zapnutou do té doby, dokud budete telefon držet v ruce. Nestane se tedy, že by se vám vypnula například při prohlížení fotografií.

Tři aktualizace a čtyři roky bezpečnosti

Potěší i použitelná gesta, jako spuštění fotoaparátu dvojitým stiskem zapínacího tlačítka či automatické přijmutí hovoru přiložením telefonu k uchu. Při příchozím hovoru ho můžete zatřesením telefonem odmítnout a ztlumit vyzvánění zase jeho položením displeje dole. Dobrou zprávou je, že se Sony konečně rozhodlo zlepšit softwarovou podporu a nově nabízí 3 velké aktualizace systému (Xperia 1 VI tedy dostane Android 17) a 4 roky bezpečnostních záplat. Ano, není to Samsung, Google, nebo Apple, ale rozhodně lepší než v minulosti.

Vlajkový výkon s odpovídajícím chlazením

Xperii 1 VI pohání aktuální vlajkový čipset od Qualcommu, tedy Snapdragon 8 Gen 3. Dostanete opravdu skvělou porci výkonu, takže si zahrajete naprosto vše, co vás jen napadne, a to na nejvyšší nastavení detailů. Mám ale pocit, že Sony drží tento osmijádrový procesor s hlavním jádrem Cortex-X4 trochu na uzdě, protože výkony v benchmarcích jsou o něco horší než u konkurenčních telefonů se stejným procesorem. Ve finále to ale vlastně není žádný zásadní problém, protože i tak dostanete výkon, který takřka nejde zcela využít.

Sony Xperia 1 VI | foto: vlastní

Sony Xperia 1 VI | foto: vlastní

Chlazení podává slušný výkon

V AnTuTu vykázala tato japonská vlajka skóre 1,56 milionu bodů, což je opravdu mezi vlajkami osazené tímto čipem nejméně, ale jak jsem již zmínil, reálně to ničemu nevadí. Dobrou zprávou je, že se Sony konečně více zaměřilo na letitý neduh svých vrcholných telefonů, a sice nadměrné zahřívání. Xperia 1 VI dostala moderní chlazení s odpařovací komorou a je to znát. Omezování funkcí telefonu vlivem přehřívání, jako v minulosti, se již nekoná a produkce tepla není o nic vyšší než u konkurence. Ano, i nová Xperia se umí zahřát, a to poměrně dost, ale přehřívání je minulostí.

Operační paměť má velikost 12 GB RAM, což je v rámci vlajkové třídy zcela adekvátní, ale vnitřní úložiště o velikosti 256 GB už je spíše podprůměrné. Vzhledem k ceně by mělo být vnitřní úložiště dvojnásobné a Sony ho u své nové vlajky i nabízí, ale bohužel ne na našem trhu. Japonskému výrobci budiž přičteno k dobru, že Xperia 1 VI je osazena slotem na MicroSD karty, což už se v této kategorii nevidí a konkrétně zvládne pojmout kartu s kapacitou 1,5 TB. Pokud by pro vás tedy bylo 256GB úložiště nedostatečné, lze to vyřešit.

Výdrž huj, nabíjení fuj

Xperia 1 VI je vybavena baterií s kapacitou 5000 mAh a telefon s ní nakládá tak, jak jsme u mobilů od Sony většinou zvyklí. Výdrž je totiž bez přehánění skvělá a v rámci vlajkové kategorie nenajdete přístroj s lepší výdrží. Když se trochu uskromníte, dostanete se v pohodě na dva dny a ten den a půl dáte při středním zápřahu víceméně vždy a s přehledem. Výdrž je lepší i než u předchozího modelu, a to hlavně díky displeji s nižším rozlišením a přítomností LTPO technologie, která také pomůže. S nabíjením je to už ale horší a zde se pohybujeme v zaběhlých kolejích.

Sony Xperia 1 VI

Sony Xperia 1 VI | foto: vlastní

Sony totiž u tohoto aspektu nic nezměnilo, a to dokonce od třetí generace své vlajky (2021) a i letos se tedy potýkáme s pomalým nabíjením o výkonu mizerných 30 W. Plné nabití trvá zhruba 90 minut, tedy plus mínus stejně, jako u předchozích modelů a rozhodně se jedná o nedostatečný výkon. Bezdrátové nabíjení je přítomno také, ale jeho výkon je opět nízký a úplně použitelné tedy není. Pochvalu si každopádně zaslouží přítomnost reverzního bezdrátového nabíjení, pomocí kterého si pohodlně nabijete například bezdrátová sluchátka.

Unikátní fotoaparát

Sony si vždy u vlajkových Xperií zakládalo na hardwarově velmi vyspělém fotoaparátu a letos tomu není jinak. Trojnásobná sestava má rozlišení 48 + 12 + 12 Mpx, neschází optická stabilizace u hlavního, ani u teleobjektivu a je to právě periskopický teleobjektiv, který je opravdu unikátní. Stejně jako vloni, i letos nabízí kontinuální optický zoom, ale jeho rozsah byl navýšen z 3,5 – 5,2× na 3,5 – 7,1×, takže je o chlup použitelnější. Samozřejmě neschází povrchová úprava Zeiss T a dobrou zprávou je, že Sony upustilo od tří složitých fotoaplikací a nahradilo je jednou.

  • Primární snímač: 48 Mpx, f/1.9, 24 mm, 1/1.35″, 1.12µm pixely, OIS, Dual Pixel PDAF
  • Teleobjektiv: 12 Mpx, f/2.3 – f/3.5, 85 – 170 mm, 1/3.5″, 1.0µm pixely, OIS, Dual Pixel PDAF, 3,5 – 7,1× kontinuální optický zoom 3,5 – 7,1×, makro od 4 cm
  • Ultra-širokoúhlý objektiv: 12 Mpx, f/2.2, 16 mm, záběr 123˚, 1/2.5″, 1.4µm pixely
  • Povrchová úprava Zeiss T, objektivy Zeiss kalibrované přímo pro Xperii 1 VI
  • Selfie kamerka: 12 Mpx, f/2.0, 24 mm, 1/2.9″, 1.22µm pixely
Focení s eSony Xperia 1 VI

Focení se Sony Xperia 1 VI | foto: vlastní

Díky nahrazení oněch profesionálních aplikací, jejichž komplexnost ocenili opravdu jen zkušení uživatelé, pouze jednou, víceméně tradiční fotografickou aplikací, se Xperia 1 VI o kousek více přiblížila obyčejnějším uživatelům, což je rozhodně dobře. Fotoaparát odvádí parádní práci a vyniká hlavně primární, jež je postaven na čipu IMX 888 se dvěma vrstvami tranzistorů (jedna vrstva je pro fotodiodu a druhá pro fototranzistor). Výsledné snímky takřka dokonale kopírují realitu před objektivem a Xperia 1 VI pořizuje jedny z nejvěrnějších fotografií v mobilním světě.

To je na jednu stranu skvělé, ale na druhou stranu nejsou snímky na první pohled tak líbivé a výrazné, jako u konkurence. Šumu je naprosté minimum, míra detailů je výborná a fotografie se pyšní velmi přirozenou hloubkou ostrosti, a to i přesto, že laserové ostření se nedostavilo a tento aspekt nyní řeší umělá inteligence. Řeší ho ale dobře, nutno podotknout, protože hlavní fotoaparát zvládá i parádní portrétní snímky, které jsou možná ještě o chlup lepší než u periskopického teleobjektivu. Ten v první řadě zaujme již zmíněným kontinuálním optickým přiblížením.

Sony Xperia 1 VI

Sony Xperia 1 VI | foto: vlastní

Kontinuální optický zoom je výborný

To je možné provádět v rozsahu 3,5 – 7,1× a kvalita přiblížených snímků je opravdu výborná. Při nejvyšším přiblížením je sice již patrná vyšší porce šumu a ne tak vykreslené detaily, ale i tak jsou snímky výborné. Při portrétních fotografiích nelze u teleobjektivu používat kontinuální zoom a k dispozici je tak jen přiblížení 3,5× nebo 7,1×, nic mezi tím. A pro kvalitu platí to samé, co pro klasické fotografie. Na nejnižším přiblížení je kvalita výborná, u nejvyššího už horší s tím, že si lze všimnout shlukování detailů a vyšší úrovně šumu.

Hodně zajímavé je makro, které umí Xperia pořizovat dvěma způsoby. Ultra-širokoúhlý objektiv disponuje automatickým ostřením, takže přiblížené fotografie umí, ale ty nijak nevyniknou. Ostří totiž až od větší vzdálenosti, takže se o opravdové makro fotografie vlastně ani nejedná. Ve fotoaplikaci je ale režim pojmenovaný Makro teleobjektiv, který vám umožní pořizovat přiblížené snímky přes teleobjektiv, a to už je jiná káva. Ostření je možné od nějakých 4 centimetrů a tento režim nemá automatické ostření, ale hezky postaru, manuální. Po jeho aktivaci se vám objeví posuvný ovladač na pravé straně a na ostrou fotografii si budete muset doostřit.

Sony Xperia 1 VI

Sony Xperia 1 VI | foto: vlastní

Unikátní makro chce trochu cviku

Chce to trochu cviku a najít ideální poměr mezi ostřením a vzdáleností od objektu není úplně snadné, ale výsledkem jsou moc zajímavé fotografie. Pokud přepnete na 360 mm (v základu nabízí aplikace 120 mm), vypomůžete si digitálním zoomem a dostanete ještě více přiblížené snímky, které přes tradiční makro fotoaparáty či ultra-širokoúhlé fotoaparáty s automatickým ostřením nejsou možné. Tato funkce je tak trochu pro hračičky, ale rozhodně zaujme. Xperia dostala také dedikovaný noční režim, který se spouští automaticky, když fotoaparát rozpozná nedostatečné osvětlení a jde pochopitelně snadno vypnout.

Sony Xperia 1 VI

Sony Xperia 1 VI | foto: vlastní

Tento noční režim fotografie lehce prosvítí, ale ně nějak extrémně a výsledkem jsou poměrně líbivé snímky se solidní porcí detailů, ostrostí a šumem (v rámci možností, samozřejmě). Co se videí týče, tak maximem v nabídce je 4K rozlišení, nejvíce při snímkování 120 fps a samozřejmě neschází ani stabilizace obrazu pojmenovaná SteadyShot, která kombinuje optickou stabilizaci s digitální. Výsledkem jsou plynulá videa, kvalitativně velmi na výši, s nízkou úrovní šumu, opět velmi reálným podáním barev a vysokou porcí detailů. Chválím i selfie kamerku s rozlišením 12 Mpx, která produkuje ostré a detailní (někdy až moc) snímky s věrným odstínem kůže.

Jak fotí Sony Xperia 1 VI?

Ukázka: noční snímky (noční režim zapnutý / vypnutý)

Ukázka: ultra-širokoúhlé snímky

Ukázka: zoom 3,5× / 5,1× / 7,1×

Ukázka: zoom 30× (maximální zoom)

Ukázka: makro snímky (teleobjektiv)

Závěr recenze Sony Xperia 1 VI

Japonská Xperia 1 se v poslední generaci o chlup více přiblížila mainstreamu a rozhodně se nedá říct, že by jí to uškodilo. Naopak. Displej s nižším rozlišením je pořád skvělý, navíc je díky LTPO technologii úspornější a telefon tak nabízí nejlepší výdrž ve třídě. Ani nahrazení několika foto a video aplikací jednou nevadí, nyní je práce s fotoaparátem přehlednější a snazší. Samozřejmostí je parádní zpracování, včetně zvýšené odolnosti dle norem IP65/IP68, ačkoliv někomu bude určitě proti srsti až moc konzervativní design a fakt, že sklo na zádech připomíná, díky vroubkování, plast.

Já naopak vnímám industriálně pojatý vzhled jako velké plus, Xperia je jasně identifikovatelná a její design je plně funkční v otázce úchopu (je skvělý) i ulpívání nečistot (žádné není). Pochopitelně neschází ani pro Sony typické speciality, jako fyzická spoušť fotoaparátu, parádní haptická odezva či šuplíček na SIM kartu, který lze otevřít nehtem. Na druhou stranu, nabíjení je pořád pomalé, prodejní balení oholené až na kost, snímač otisků prstů je v tlačítku namísto v displeji a cena je vysoká (na paměť 256 GB). Ani přes přiblížení se mainstreamu ale není Xperia 1 VI telefonem vyloženě pro každého, ale je samozřejmě otázkou, zda je to špatně, či nikoliv.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
precizní zpracování, skvělý grip a zvýšená odolnost vysoká cena
kvalitní displej s vysokým jasem až extrémně okleštěné prodejní balení
výborný fotoaparát s unikátním teleobjektivem snímač otisků v zapínacím tlačítku namísto v displeji
vysoká výdrž na baterii pro někoho až moc konzervativní design
takřka čistý Android s dobrou podporou

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."

Recenze Sony Xperia 1 VI – Krokem směrem k mainstreamu, ale pořád velmi osobitá

  • Sony Xperia 1 VI je nejnovější vlajka japonského výrobce
  • Vsází na zažité tradice značky, ale nabízí i několik novinek
  • Jak si tato výborně vybavený, ale pořádně drahý telefon vedl v našem testu?
V redakci jsme otestovali Sony Xperia 1 VI

V redakci jsme otestovali Sony Xperia 1 VI | foto: vlastní

Sony již dávno nepatří mezi velké hráče v mobilním segmentu a naopak je spíše tím okrajovým výrobcem, který ale ctí své zaběhlé tradice. Japonský výrobce dělal vždy velmi svébytné telefony, které nikdy nebyly pro vyloženě mainstreamové uživatele a tak je tomu i u nejnovější, šesté generace v podobě vlajky Xperia 1 VI. Dobrou zprávou ale je, že se k tomu mainstreamu po letech trochu přiblížila a je tak o kousek přístupnější než v minulosti.

Sony Xperia 1 VI: specifikace

Konstrukcekov a sklo, 162 × 74 × 8,2 mm, 192 g, zvýšená odolnost IP65/IP68
Displej6,5″, OLED, 1-120 Hz, 2340 × 1080 px, poměr stran 19,5:9, jemnost 396 PPI
Operační systémAndroid 14 + Sony nadstavba
Čipset8jádrový, 3,3 GHz, Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3
Paměť12 GB RAM, 256 GB úložiště, MicroSD slot
Fotoaparáttři snímače (48 Mpx hlavní + 12 Mpx ultra-širokoúhlý + 12 Mpx teleobjektiv (ohnisková vzdálenost 85-170 mm), clona f/1.9 + f/2.3 – f/3.5 + f/2.2, LED blesk, OIS, Dual PDAF, Real-time Tracking, Real-time Eye AF, optika Zeiss, kontinuální optický zoom 3,5× – 7,1×, umělá inteligence; přední 12 Mpx, clona f/2.0
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
Technologie5G, Dual SIM, Bluetooth 5.4, Wi-Fi 7, GPS, USB-C, NFC, 3,5mm jack, čtečka otisků na boku, čtečka tváře, stereo reproduktory, Dolby Atmos
Baterie5 000 mAh, rychlonabíjení 30 W, bezdrátové nabíjení Qi
Cena a dostupnost34 990 Kč, červen 2023

Recenze Sony Xperia 1 VI – V balení je… telefon

Sony se vydalo cestou Applu, Samsungu a nejnověji třeba Honoru, takže vsází na ekologii a tím pádem i úsporné balení. Japonský výrobce ale tento postoj dotáhl až do absurdna a v balení, které je vyrobeno z tak recyklovaného papíru, že budete mít pocit, jako byste v rukou drželi proložky na vejce, najdete jen telefon a tím to končí. Schází dokonce i obyčejný kabel, o nějakém pouzdru ani nemluvě. Není to nutně špatně, ekologie je dobrá věc, ale zkrátka s tím počítejte.

Balení Sony Xperia 1 VI

Balení Sony Xperia 1 VI | foto: vlastní

Tradiční a usedlá, ale zase o trochu jiná

Vzhledově vychází Xperia 1 VI z předchozích generací a v otázce designu se od nich liší jen minimálně. Jedná se o pro Sony typický, velmi konzervativní přístup, který mi ale osobně nijak nevadí a zcela funkční, praktický design, u kterého vítězí praktická stránka věci a reálná použitelnost nad módními výstřelky, je za mě určitě plus. Nová Xperia přišla o tradiční poměr stran 21:9, který byl nahrazen více mainstreamovým poměrem 19.5:9, což znamená, že je konstrukce o něco málo širší a mohlo by se zdát, že nová generace už nepadne do ruky tak dobře, jako ty minulé.

Reálně to ale žádný velký problém není, Xperia 1 VI je pořád poměrně kompaktní telefon, který se výborně drží a úchop je, díky hliníkovému rámečku s podélným vroubkováním, naprosto precizní. Také záda, která chrání odolné sklo Gorilla Glass Victus 2, jsou ošetřena hrubou texturou, což jim sice ubírá na puncu prémiovosti či luxusu (působí trochu plastově), nicméně praktická stránka věci zde hraje zcela jasně prim. Telefon neklouže a věci jako ulpívání otisků prstů a podobných nečistot vůbec nezná. Design i s konstrukcí jsou zkrátka přísně funkční.

Sony Xperia 1 VI

Sony Xperia 1 VI v ruce | foto: vlastní

Odolnost a speciality, které má jen Sony

Samozřejmostí je pak odolnost dle normy IP65/IP68, a i když se nová Xperia trochu přiblížila mainstreamu, pořád nabízí prvky, které jiné telefony nemají. Tak třeba šuplíček na SIM kartu není třeba otevírat špendlíkem, jde to i nehtem a na pravé straně rámu, v jeho spodní části, se nachází fyzická spoušť fotoaparátu. Kdo telefony Sony zná, ví, jak výborný prvek to je a je dobře, že nezmizel ani u nejnovější generace. Telefon má i 3,5mm jack, což se ve vlajkové kategorii už moc nevidí a velmi příjemný je také displej bez průstřelu, protože má tradiční rámeček nahoře i dole.

Spoušť fotoaparátu Sony Xperia 1 VI

Spoušť fotoaparátu Sony Xperia 1 VI | foto: vlastní

Displej někde ubral, ale někde naopak přidal

Na čelní straně Xperie 1 VI se nachází velikostně stejný OLED panel s úhlopříčkou 6,5 palce, který už nemá 4K rozlišení, jako v minulosti, ale tradičnější FullHD+ rozlišení. Upřímně, 4K rozlišení nedávalo u tak malého displeje žádný smysl a Sony ho nabízelo, pravděpodobně z nějaké úcty k tradicím, jako jediné v segmentu. Nový panel má zcela dostatečnou jemnost 396 ppi a nově disponuje, což je skvělá zpráva, LTPO technologií. To znamená, že umí obnovovací frekvenci dynamicky přizpůsobit zobrazenému obsahu a uspoří tak něco málo energie.

Sony Xperia 1 VI

Sony Xperia 1 VI | foto: vlastní

V oblasti nastavení obnovovací frekvence ale nečekejte žádné obsáhlé možnosti a vlastně je pouze možné nechat aktivovanou nejvyšší frekvenci, tedy 120 Hz, ve všech situacích. V oblasti nastavení kvality obrazu už je ale možností více a k dispozici jsou dva režimy (standardní a režim autora), lze si manuálně pohrát s vyvážením bílé barvy a také teplotou barev. Telefon dále nabízí funkci HDR v reálném čase, podporuje standard HDR10 a panel se může pochlubit 10-bitovými barvami. A samozřejmě i pořádnou porcí jasu, jehož maximum oproti minulé generaci docela narostlo.

Displej Sony Xperia 1 VI

Displej Sony Xperia 1 VI | foto: vlastní

Zatímco předchozí Xperia 1 V se s jasem pohybovala okolo hranice 1000 nitů, nová generace umí rozsvítit displej až na nějakých 1300 nitů, což je opravdu výrazný rozdíl. To platí pro automatickou regulaci jasu, kterou budete patrně využívat a která funguje velmi dobře. Díky vysokému jasu je čitelnost panelu výtečná a zcela bezproblémová, a to i na přímém slunci.

Skoro čistý Android s konečně slušnou podporou

Sony u svých telefonů používá pochopitelně Android a jen velmi, velmi lehkou nadstavbu, která ho nijak zásadně neproměňuje. Dostanete trochu jinak uspořádané nastavení, vzhledově lehce přepracované ikonky a jiný ovládací panel. Ten se vysunuje tradičně, potažením v horní části displeje a oproti tomu v čistém Androidu vsází na menší ikonky, takže je úspornější a neplýtvá místem. Míra bloatwaru je minimální, ale osobně bych byl raději, kdyby v systému nebylo ani těch pár aplikací (Booking, LinkedIn, instalátor Call of Duty Warzone).

Sony Xperia 1 VI

Displej Sony Xperia 1 VI | foto: vlastní

Systém nabízí spoustu praktický prvků a umí to, co by moderní systém zvládat měl. Provozování dvou aplikací na rozpůlené obrazovce není problém, stejně jako plovoucí aplikace a tyto prvky se ovládají přes prvek zvaný Boční snímač. Jedná se o virtuální tlačítko, pomocí kterého přistoupíte do režimu rozpůlené obrazovky nebo spustíte mini-aplikaci. Potěší další užitečné věci, jako třeba funkce Chytrého řízení podsvícení, která udrží obrazovku zapnutou do té doby, dokud budete telefon držet v ruce. Nestane se tedy, že by se vám vypnula například při prohlížení fotografií.

Tři aktualizace a čtyři roky bezpečnosti

Potěší i použitelná gesta, jako spuštění fotoaparátu dvojitým stiskem zapínacího tlačítka či automatické přijmutí hovoru přiložením telefonu k uchu. Při příchozím hovoru ho můžete zatřesením telefonem odmítnout a ztlumit vyzvánění zase jeho položením displeje dole. Dobrou zprávou je, že se Sony konečně rozhodlo zlepšit softwarovou podporu a nově nabízí 3 velké aktualizace systému (Xperia 1 VI tedy dostane Android 17) a 4 roky bezpečnostních záplat. Ano, není to Samsung, Google, nebo Apple, ale rozhodně lepší než v minulosti.

Vlajkový výkon s odpovídajícím chlazením

Xperii 1 VI pohání aktuální vlajkový čipset od Qualcommu, tedy Snapdragon 8 Gen 3. Dostanete opravdu skvělou porci výkonu, takže si zahrajete naprosto vše, co vás jen napadne, a to na nejvyšší nastavení detailů. Mám ale pocit, že Sony drží tento osmijádrový procesor s hlavním jádrem Cortex-X4 trochu na uzdě, protože výkony v benchmarcích jsou o něco horší než u konkurenčních telefonů se stejným procesorem. Ve finále to ale vlastně není žádný zásadní problém, protože i tak dostanete výkon, který takřka nejde zcela využít.

Sony Xperia 1 VI | foto: vlastní

Sony Xperia 1 VI | foto: vlastní

Chlazení podává slušný výkon

V AnTuTu vykázala tato japonská vlajka skóre 1,56 milionu bodů, což je opravdu mezi vlajkami osazené tímto čipem nejméně, ale jak jsem již zmínil, reálně to ničemu nevadí. Dobrou zprávou je, že se Sony konečně více zaměřilo na letitý neduh svých vrcholných telefonů, a sice nadměrné zahřívání. Xperia 1 VI dostala moderní chlazení s odpařovací komorou a je to znát. Omezování funkcí telefonu vlivem přehřívání, jako v minulosti, se již nekoná a produkce tepla není o nic vyšší než u konkurence. Ano, i nová Xperia se umí zahřát, a to poměrně dost, ale přehřívání je minulostí.

Operační paměť má velikost 12 GB RAM, což je v rámci vlajkové třídy zcela adekvátní, ale vnitřní úložiště o velikosti 256 GB už je spíše podprůměrné. Vzhledem k ceně by mělo být vnitřní úložiště dvojnásobné a Sony ho u své nové vlajky i nabízí, ale bohužel ne na našem trhu. Japonskému výrobci budiž přičteno k dobru, že Xperia 1 VI je osazena slotem na MicroSD karty, což už se v této kategorii nevidí a konkrétně zvládne pojmout kartu s kapacitou 1,5 TB. Pokud by pro vás tedy bylo 256GB úložiště nedostatečné, lze to vyřešit.

Výdrž huj, nabíjení fuj

Xperia 1 VI je vybavena baterií s kapacitou 5000 mAh a telefon s ní nakládá tak, jak jsme u mobilů od Sony většinou zvyklí. Výdrž je totiž bez přehánění skvělá a v rámci vlajkové kategorie nenajdete přístroj s lepší výdrží. Když se trochu uskromníte, dostanete se v pohodě na dva dny a ten den a půl dáte při středním zápřahu víceméně vždy a s přehledem. Výdrž je lepší i než u předchozího modelu, a to hlavně díky displeji s nižším rozlišením a přítomností LTPO technologie, která také pomůže. S nabíjením je to už ale horší a zde se pohybujeme v zaběhlých kolejích.

Sony Xperia 1 VI

Sony Xperia 1 VI | foto: vlastní

Sony totiž u tohoto aspektu nic nezměnilo, a to dokonce od třetí generace své vlajky (2021) a i letos se tedy potýkáme s pomalým nabíjením o výkonu mizerných 30 W. Plné nabití trvá zhruba 90 minut, tedy plus mínus stejně, jako u předchozích modelů a rozhodně se jedná o nedostatečný výkon. Bezdrátové nabíjení je přítomno také, ale jeho výkon je opět nízký a úplně použitelné tedy není. Pochvalu si každopádně zaslouží přítomnost reverzního bezdrátového nabíjení, pomocí kterého si pohodlně nabijete například bezdrátová sluchátka.

Unikátní fotoaparát

Sony si vždy u vlajkových Xperií zakládalo na hardwarově velmi vyspělém fotoaparátu a letos tomu není jinak. Trojnásobná sestava má rozlišení 48 + 12 + 12 Mpx, neschází optická stabilizace u hlavního, ani u teleobjektivu a je to právě periskopický teleobjektiv, který je opravdu unikátní. Stejně jako vloni, i letos nabízí kontinuální optický zoom, ale jeho rozsah byl navýšen z 3,5 – 5,2× na 3,5 – 7,1×, takže je o chlup použitelnější. Samozřejmě neschází povrchová úprava Zeiss T a dobrou zprávou je, že Sony upustilo od tří složitých fotoaplikací a nahradilo je jednou.

  • Primární snímač: 48 Mpx, f/1.9, 24 mm, 1/1.35″, 1.12µm pixely, OIS, Dual Pixel PDAF
  • Teleobjektiv: 12 Mpx, f/2.3 – f/3.5, 85 – 170 mm, 1/3.5″, 1.0µm pixely, OIS, Dual Pixel PDAF, 3,5 – 7,1× kontinuální optický zoom 3,5 – 7,1×, makro od 4 cm
  • Ultra-širokoúhlý objektiv: 12 Mpx, f/2.2, 16 mm, záběr 123˚, 1/2.5″, 1.4µm pixely
  • Povrchová úprava Zeiss T, objektivy Zeiss kalibrované přímo pro Xperii 1 VI
  • Selfie kamerka: 12 Mpx, f/2.0, 24 mm, 1/2.9″, 1.22µm pixely
Focení s eSony Xperia 1 VI

Focení se Sony Xperia 1 VI | foto: vlastní

Díky nahrazení oněch profesionálních aplikací, jejichž komplexnost ocenili opravdu jen zkušení uživatelé, pouze jednou, víceméně tradiční fotografickou aplikací, se Xperia 1 VI o kousek více přiblížila obyčejnějším uživatelům, což je rozhodně dobře. Fotoaparát odvádí parádní práci a vyniká hlavně primární, jež je postaven na čipu IMX 888 se dvěma vrstvami tranzistorů (jedna vrstva je pro fotodiodu a druhá pro fototranzistor). Výsledné snímky takřka dokonale kopírují realitu před objektivem a Xperia 1 VI pořizuje jedny z nejvěrnějších fotografií v mobilním světě.

To je na jednu stranu skvělé, ale na druhou stranu nejsou snímky na první pohled tak líbivé a výrazné, jako u konkurence. Šumu je naprosté minimum, míra detailů je výborná a fotografie se pyšní velmi přirozenou hloubkou ostrosti, a to i přesto, že laserové ostření se nedostavilo a tento aspekt nyní řeší umělá inteligence. Řeší ho ale dobře, nutno podotknout, protože hlavní fotoaparát zvládá i parádní portrétní snímky, které jsou možná ještě o chlup lepší než u periskopického teleobjektivu. Ten v první řadě zaujme již zmíněným kontinuálním optickým přiblížením.

Sony Xperia 1 VI

Sony Xperia 1 VI | foto: vlastní

Kontinuální optický zoom je výborný

To je možné provádět v rozsahu 3,5 – 7,1× a kvalita přiblížených snímků je opravdu výborná. Při nejvyšším přiblížením je sice již patrná vyšší porce šumu a ne tak vykreslené detaily, ale i tak jsou snímky výborné. Při portrétních fotografiích nelze u teleobjektivu používat kontinuální zoom a k dispozici je tak jen přiblížení 3,5× nebo 7,1×, nic mezi tím. A pro kvalitu platí to samé, co pro klasické fotografie. Na nejnižším přiblížení je kvalita výborná, u nejvyššího už horší s tím, že si lze všimnout shlukování detailů a vyšší úrovně šumu.

Hodně zajímavé je makro, které umí Xperia pořizovat dvěma způsoby. Ultra-širokoúhlý objektiv disponuje automatickým ostřením, takže přiblížené fotografie umí, ale ty nijak nevyniknou. Ostří totiž až od větší vzdálenosti, takže se o opravdové makro fotografie vlastně ani nejedná. Ve fotoaplikaci je ale režim pojmenovaný Makro teleobjektiv, který vám umožní pořizovat přiblížené snímky přes teleobjektiv, a to už je jiná káva. Ostření je možné od nějakých 4 centimetrů a tento režim nemá automatické ostření, ale hezky postaru, manuální. Po jeho aktivaci se vám objeví posuvný ovladač na pravé straně a na ostrou fotografii si budete muset doostřit.

Sony Xperia 1 VI

Sony Xperia 1 VI | foto: vlastní

Unikátní makro chce trochu cviku

Chce to trochu cviku a najít ideální poměr mezi ostřením a vzdáleností od objektu není úplně snadné, ale výsledkem jsou moc zajímavé fotografie. Pokud přepnete na 360 mm (v základu nabízí aplikace 120 mm), vypomůžete si digitálním zoomem a dostanete ještě více přiblížené snímky, které přes tradiční makro fotoaparáty či ultra-širokoúhlé fotoaparáty s automatickým ostřením nejsou možné. Tato funkce je tak trochu pro hračičky, ale rozhodně zaujme. Xperia dostala také dedikovaný noční režim, který se spouští automaticky, když fotoaparát rozpozná nedostatečné osvětlení a jde pochopitelně snadno vypnout.

Sony Xperia 1 VI

Sony Xperia 1 VI | foto: vlastní

Tento noční režim fotografie lehce prosvítí, ale ně nějak extrémně a výsledkem jsou poměrně líbivé snímky se solidní porcí detailů, ostrostí a šumem (v rámci možností, samozřejmě). Co se videí týče, tak maximem v nabídce je 4K rozlišení, nejvíce při snímkování 120 fps a samozřejmě neschází ani stabilizace obrazu pojmenovaná SteadyShot, která kombinuje optickou stabilizaci s digitální. Výsledkem jsou plynulá videa, kvalitativně velmi na výši, s nízkou úrovní šumu, opět velmi reálným podáním barev a vysokou porcí detailů. Chválím i selfie kamerku s rozlišením 12 Mpx, která produkuje ostré a detailní (někdy až moc) snímky s věrným odstínem kůže.

Jak fotí Sony Xperia 1 VI?

Ukázka: noční snímky (noční režim zapnutý / vypnutý)

Ukázka: ultra-širokoúhlé snímky

Ukázka: zoom 3,5× / 5,1× / 7,1×

Ukázka: zoom 30× (maximální zoom)

Ukázka: makro snímky (teleobjektiv)

Závěr recenze Sony Xperia 1 VI

Japonská Xperia 1 se v poslední generaci o chlup více přiblížila mainstreamu a rozhodně se nedá říct, že by jí to uškodilo. Naopak. Displej s nižším rozlišením je pořád skvělý, navíc je díky LTPO technologii úspornější a telefon tak nabízí nejlepší výdrž ve třídě. Ani nahrazení několika foto a video aplikací jednou nevadí, nyní je práce s fotoaparátem přehlednější a snazší. Samozřejmostí je parádní zpracování, včetně zvýšené odolnosti dle norem IP65/IP68, ačkoliv někomu bude určitě proti srsti až moc konzervativní design a fakt, že sklo na zádech připomíná, díky vroubkování, plast.

Já naopak vnímám industriálně pojatý vzhled jako velké plus, Xperia je jasně identifikovatelná a její design je plně funkční v otázce úchopu (je skvělý) i ulpívání nečistot (žádné není). Pochopitelně neschází ani pro Sony typické speciality, jako fyzická spoušť fotoaparátu, parádní haptická odezva či šuplíček na SIM kartu, který lze otevřít nehtem. Na druhou stranu, nabíjení je pořád pomalé, prodejní balení oholené až na kost, snímač otisků prstů je v tlačítku namísto v displeji a cena je vysoká (na paměť 256 GB). Ani přes přiblížení se mainstreamu ale není Xperia 1 VI telefonem vyloženě pro každého, ale je samozřejmě otázkou, zda je to špatně, či nikoliv.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
precizní zpracování, skvělý grip a zvýšená odolnost vysoká cena
kvalitní displej s vysokým jasem až extrémně okleštěné prodejní balení
výborný fotoaparát s unikátním teleobjektivem snímač otisků v zapínacím tlačítku namísto v displeji
vysoká výdrž na baterii pro někoho až moc konzervativní design
takřka čistý Android s dobrou podporou

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."