Recenze Oppo Reno 12 Pro 5G – Střední třída se sympatickou porcí AI

  • Oppo Reno 12 Pro je nový přírůstek v rámci vyšší střední třídy
  • Na první pohled působí možná trochu nenápadně, ale zaujmout umí
  • Nabízí velmi slušnou výbavu, lehkou konstrukci a nášup umělé inteligence
V redakci jsme otestovali Oppo Reno 12 Pro

V redakci jsme otestovali Oppo Reno 12 Pro | foto: vlastní

Oppo Reno 12 Pro je nejvýše postavený telefon v rámci nové řady Reno 12 a jako takový v ní samozřejmě nabízí nejlepší výbavu i nejvíce schopností. Tato novinka chce zaujmout hlavně tenkou a lehkou konstrukcí, kvalitním displejem, solidní výbavou a fotoaparátem s teleobjektivem. Jak si Oppo Reno 12 Pro vedlo v našem testu?

Oppo Reno 12 Pro: specifikace

Konstrukcesklo a plast, 161,5 × 74,8 × 7,4 mm, 180 g, zvýšená odolnost IP65
Displej6,7″, AMOLED, 120 Hz, 2412 × 1080 px, 20:9, jemnost 394 PPI
Operační systémAndroid 14 + ColorOS 14.1
Čipset8jádrový, 2,5 GHz, MediaTek Dimensity 7300 Energy
Paměť12 GB RAM, 512 GB úložiště (+ MicroSD slot)
Fotoaparáttrojitý (50 Mpx hlavní + 50 Mpx teleobjektiv + 8 Mpx ultra-širokoúhlý), clona f/1.8 + f/2.0 + f/2.2, OIS, PDAF, 2× optický zoom, LED blesk; přední 50 Mpx, clona f/2.0, automatické ostření
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
Technologie5G, Bluetooth 5,4, USB-C, NFC, Wi-Fi 6, GPS, čtečka otisků v displeji, čtečka tváře, stereo reproduktor
Baterie5 000 mAh, rychlonabíjení 80 W
Cena a dostupnost14 990 korun, červenec 2024

Recenze Oppo Reno 12 Pro – Nabíječka? Jen někde…

Oppo se přidalo k dalším značkám, které přestaly ke svým telefonům dávat nabíjecí adaptéry a v balení tak najdete jen USB kabel s koncovkami USB-A na USB-C. Například v Indii ale nabíječka v balení je a rozhodně je škoda, že Oppo ji u nás vynechalo. Primárně kvůli tomu, že originální nabíječku Oppo s tak vysokým výkonem, jaký Reno 12 Pro nabízí, tedy 80 W, u nás neseženete a využít nabíjení naplno se vám jen tak nějakým adaptérem nepodaří.

Balení nového Oppo

Balení nového Oppo | foto: vlastní

Nenápadný elegán

Oppo Reno 12 Pro je na první pohled nenápadný, snad až trochu nudný telefon. Když se ale zaměříte na detaily, oceníte jeho elegantní pojetí. Tak například záda u černého provedení obsahují malinké třpytky, které při nasvícení z určitého úhlu produkují odlesky a jejich spodní část je ošetřena lesklou texturou, což vypadá velmi dobře. Lesklý je i obdélníkový fotomodul s jemnými, dekoračními vroubky po obvodu a tyto lesklé doplňky vytváří hezký kontrast s matnými zády. Mimo to jsem pak ocenil i příjemné rozměry a nízkou hmotnost.

Oppo Reno 12 Pro v ruce

Oppo Reno 12 Pro v ruce | foto: vlastní

Konstrukce má v pase jen 7,4 mm a je poměrně úzká (74,8 mm), takže telefon padne naprosto skvěle do ruky a velmi příjemně se drží. Díky vcelku nízké hmotnosti čítající 180 gramů se pak pohodlně používá i v jedné ruce a ergonomie je celkově velmi dobrá. Co nedostatky? Při položení na rovný povrch se telefon vlivem vystouplého fotomodulu docela kolébá a matná část zad je velmi, velmi kluzká. Konstrukce disponuje krytím dle normy IP65, což je rozhodně fajn, ale v této cenové hladině umí konkurence i vyšší stupeň IP68 (Motorola, Vivo, Samsung).

Displej zaoblený nahoře, dole i po stranách

Oppo Reno 12 Pro vsází na AMOLED displej s úhlopříčkou 6,78 palce, který je decentně zaoblený po celém svém obvodu. Je to ale opravdu jen minimální zahnutí a nic, co by mělo příznivcům plochých panelů vadit. Displej jinak nabízí FullHD+ rozlišení, frekvenci 120 Hz a vysoký jas, jež se může vyšplhat až na 1200 nitů a vysoký jas je opravdu patrný. Čitelnost byla i v aktuálních, velmi slunečných dnech zcela bezproblémová a chválím i to, že displej chrání odolné sklo Gorilla Glass Victus 2, což není ve střední třídě úplně běžné.

Displej nového Oppo Reno 12 Pro 5G

Displej nového Oppo Reno 12 Pro 5G | foto: vlastní

Barvy jsou poměrně dost syté, alespoň tedy v základním nastavení a to si můžete pochopitelně upravit. K dispozici je režim barev s označením Přirozený, který saturaci trochu stáhne a k dispozici je i režim Pro, či manuální korekce teploty barev. Obnovovací frekvenci je možné nechat na automatice, no k dispozici je i plná frekvence (120 Hz) za všech okolností, či naopak jenom 60 Hz, to kdybyste chtěli trochu ulevit baterii. Čtečka otisků prstů je integrována v displeji a funguje zcela bez problémů. Je rychlá a přesná, takže telefon odemknete prakticky pokaždé na první dobrou.

Systém s nášupem umělé inteligence

Tato novinka běží na Androidu 14 a ten kryje poměrně rozsáhlá nadstavba ColorOS 14.1, což je typicky čínský systém. Nabízí tedy obrovské možnosti personalizace a všemožných nastavení, ale zároveň působí mírně nekonzistentně a je plný bloatwaru. Toho je opravdu více než by bylo záhodno a dostanete bez přehánění desítky aplikací, kterých tak 90 % určitě odinstalujete po prvním spuštění. Systém jinak umí vše, na co jsme zvyklí, takže nabízí dvě aplikace na rozpůlené obrazovky, plovoucí aplikace i všemožná, poměrně praktická gesta. A samozřejmě i AI.

Mobil běží na Androidu 14

Mobil běží na Androidu 14 | foto: vlastní

Bez umělé inteligence to dnes nejde a Oppo Reno 12 Pro ji nabízí také. Přes boční panel lze proto vyvolat několik specialit, jako je například překlad obrazovky, který funguje velmi dobře, nebo Čtení pomocí AI. To se postará o přečtení například webové stránky, přičemž si můžete vybrat, zda bude čtecí hlas patřit ženě, nebo muži. Další je Souhrn AI, jenž vám udělá rychlá sumář obsahu na stránce a pro využití této funkce se musíte přihlásit k Oppo účtu. AI vám pomůže i při fotografování nebo úpravě fotografií, a možností mazání objektů ze snímků (opět je nutné přihlášení).

Výkonu je méně, ale paměť nestrádá

O pohon modelu Reno 12 Pro se stará procesor Dimensity 7300 Energy, což je moderní a relativně úsporný čipset, který sice má na drtivou většinu úkonů výkonu dostatek, ale v této cenové relaci jsou k dispozici i více potentní procesory. V AnTuTu vykazuje necelých 600 tisíc bodů a ani skóre v benchmarku Geekbench není nějak závratné. Na druhou stranu, zahrajete si bez problémů takřka vše, procesor moc netopí a i v zátěži je stabilní. Operační paměť má kapacitu 12 GB RAM, je virtuálně rozšiřitelná až o další 8 GB (lze zcela vypnout) a vnitřní úložiště nabízí štědrých 512 GB.

Výborná výdrž a rychlé nabíjení

Model Reno 12 Pro se opírá o baterii s kapacitou 5000 mAh, což je v dnešní době takový hezký standard a v otázce výdrže si není na co stěžovat. Ta je rozhodně nadprůměrná a i při výraznější zátěži můžete počítat s výdrží okolo dne a půl. Nabíjení má výkon 80 W a dle výrobce zabere nabití na 100 % svižných 46 minut, nicméně vzhledem k absenci originální nabíječky v balení jsem to vyzkoušet nemohl. Nabíječka Oppo odpovídajícího výkonu u nás k dispozici není, nicméně telefon si docela době rozumí s moderními adaptéry s technologií PD3.0.

Baterie

Baterie | foto: vlastní

Abychom se ale mohli opřít o nějaká reálná čísla – nabíječkou Realme o výkonu 65 W jsem nabil Reno 12 Pro na 100 % za zhruba 52 minut, takže oněch 46 minut je rozhodně reálných. Právě nabíječky značky Realme si s telefonem rozumí tak, jako s originálem, protože se jedná o sesterské firmy využívající stejnou nabíjecí technologii. A stejně na tom budou také nabíječky od OnePlus a Vivo, které je možné zakoupit i u nás, a to dokonce i s výkonem 80 W. To je tedy takový malý tip, jak se vypořádat s nedostupností originální Oppo nabíječky u nás.

Oppo Reno 12 Pro 5G

Oppo Reno 12 Pro 5G | foto: vlastní

Fotoaparát s trojicí objektivů

Na zádech novinky od Oppo se nachází trojice fotoaparátů ukrývající čipy s rozlišením 50 + 50 + 8 Mpx v zastoupení hlavního snímače, teleobjektivu a ultra-široúhlého objektivu. Hlavní fotoaparát je opticky stabilizovaný, teleobjektiv zvládá 2×optický zoom a ultra-širokoúhlý objektiv pak nabízí záběr 112˚. Za zmínku rozhodně stojí i selfie kamerka s rozlišením 50 Mpx, které dělá společnost automatické ostření a zvládá záznamy až ve 4K rozlišení. Sestava tedy na papíře velmi schopná, ale jaká je realita?

  • Primární snímač: 50 Mpx, f/1,8, 26 mm, 1/1,95″, 0,8µm pixely, OIS, PDAF
  • Teleobjektiv: 50 Mpx, f/2,0, 47 mm, 1/2,75″, 2× optický zoom
  • Ultra-širokoúhlý objektiv: 8 Mpx, f/2,2, 16 mm, 1,12µm pixely, záběr 112˚, automatické ostření
  • Selfie kamerka: 50 Mpx, f/2,0, 21 mm, 1/2,75″, PDAF
Fotoaparát s trojicí objektivů

Fotoaparát s trojicí objektivů | foto: vlastní

Co se kvality týče, tak primární fotoaparát s optickou stabilizací produkuje velmi dobré snímky s nízkou porcí šumu a hezky saturovanými barvami. Ano, nedostanete tolik detailů jako u vlajek, ale celkově jsou snímky povedené. To platí také pro teleobjektiv s 2× optickým zoomem, který nabízí i výborné portrétní snímky. U nich je patrné dobré oddělení fotografovaného snímku od pozadí, ale fotografie se ne vždy povede na první dobrou a více konzistentní výkony by v tomto směru nebyly od věci. I kvalita 2× přiblížených snímků je dobrá, s nízkou produkcí šumu.

Ultra-širokoúhlý objektiv zaostává

V hledáčku najdeme i přepínač na 5× digitální zoom, pomocí kterého lze pořizovat makro snímky (makro režim neschází, aktivuje se automaticky a jde deaktivovat). Toto přiblížení už je na tom kvalitativně o trochu hůř, míra detailů už je nižší a vyšší produkce šumu patrná. Ultra-širokoúhlý objektiv je pak z celé trojice nejslabší a je to vidět hlavně po stranách, kde jsou snímky výrazně rozostřené a fotografie z tohoto objektivu mají nejméně detailů v kombinaci s nejvyšší porcí šumu. Zkrátka, zázraky od něj nečekejte.

Oppo Reno 12 Pro

Oppo Reno 12 Pro | foto: vlastní

Noční snímky jsou solidní, ale fotoaparát má při horších světelných podmínkách problémy s ostřením a často přeostřuje, takže fotografie se ne vždy povedou na první (někdy ani na druhý) pokus. Při detekci horšího osvětlení telefon automaticky aktivuje noční režim, ale ten jde jedním kliknutím vypnout. Skvělou disciplínou Rena 12 Pro jsou selfie snímky, které jsou opravdu vydařené. Fotografie oplývají detaily, šumu je minimum a díky automatickému ostření jsou příkladně ostré. Pokud si rádi pořizujete selfíčka, s touto novinkou krok vedle neuděláte.

Jak fotí Oppo Reno 12 Pro?

Ukázka: noční snímky (noční režim zapnutý / vypnutý)

Ukázka: ultra-širokoúhlé snímky

Ukázka: zoom 2×

Ukázka: makro snímky

Závěr recenze Oppo Reno 12 Pro

Oppo Reno 12 Pro je na první pohled trochu nenápadný, ale rozhodně zajímavý přírůstek do střední třídy. Nabízí tenkou a lehkou konstrukci, díky čemuž se velmi příjemně používá, má elegantní design či skvělý displej, který snese ta nejpřísnější měřítka. Vypíchnout musím i systém doplněný o několik prvků umělé inteligence, výbornou výdrž, rychlé nabíjení či povedený hlavní a selfie fotoaparát. Dobré snímky produkuje také teleobjektiv, no ultra-širokoúhlý objektiv je naopak slabý. Když se ale řekne A, musí se dodat i B, což je třeba u systému hromada bloatwaru.

Rychlé nabíjení je moc fajn, ale originální nabíječku v balení nedostanete a ani se u nás nedá koupit. Jak jsem ale již zmínil, Reno 12 Pro bere nabíječky značek Realme, OnePlus a Vivo jako originál a adaptéry OnePlus a Vivo se u nás prodávají, takže to lze vyřešit takto. Výkon osazeného procesoru je nižší a v rámci cenové kategorie lze rozhodně najít i výkonnější telefony a je to právě cena, která podráží nohy Renu 12 Pro nejvíc. Takřka 15 tisíc korun je až moc ambiciózní a cenovka by se měla rozhodně pohybovat o pár tisíc níž.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
elegantní design + tenká a lehká konstrukce balení bez nabíjecího adaptéru
výborný displej vzhledem k ceně nižší výkon
nadprůměrná výdrž méně kvalitní ultra-širokoúhlý fotoaparát
povedený hlavní i selfie fotoaparát vyšší cena
systém s nášupem umělé inteligence

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."

Recenze Oppo Reno 12 Pro 5G – Střední třída se sympatickou porcí AI

  • Oppo Reno 12 Pro je nový přírůstek v rámci vyšší střední třídy
  • Na první pohled působí možná trochu nenápadně, ale zaujmout umí
  • Nabízí velmi slušnou výbavu, lehkou konstrukci a nášup umělé inteligence
V redakci jsme otestovali Oppo Reno 12 Pro

V redakci jsme otestovali Oppo Reno 12 Pro | foto: vlastní

Oppo Reno 12 Pro je nejvýše postavený telefon v rámci nové řady Reno 12 a jako takový v ní samozřejmě nabízí nejlepší výbavu i nejvíce schopností. Tato novinka chce zaujmout hlavně tenkou a lehkou konstrukcí, kvalitním displejem, solidní výbavou a fotoaparátem s teleobjektivem. Jak si Oppo Reno 12 Pro vedlo v našem testu?

Oppo Reno 12 Pro: specifikace

Konstrukcesklo a plast, 161,5 × 74,8 × 7,4 mm, 180 g, zvýšená odolnost IP65
Displej6,7″, AMOLED, 120 Hz, 2412 × 1080 px, 20:9, jemnost 394 PPI
Operační systémAndroid 14 + ColorOS 14.1
Čipset8jádrový, 2,5 GHz, MediaTek Dimensity 7300 Energy
Paměť12 GB RAM, 512 GB úložiště (+ MicroSD slot)
Fotoaparáttrojitý (50 Mpx hlavní + 50 Mpx teleobjektiv + 8 Mpx ultra-širokoúhlý), clona f/1.8 + f/2.0 + f/2.2, OIS, PDAF, 2× optický zoom, LED blesk; přední 50 Mpx, clona f/2.0, automatické ostření
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
Technologie5G, Bluetooth 5,4, USB-C, NFC, Wi-Fi 6, GPS, čtečka otisků v displeji, čtečka tváře, stereo reproduktor
Baterie5 000 mAh, rychlonabíjení 80 W
Cena a dostupnost14 990 korun, červenec 2024

Recenze Oppo Reno 12 Pro – Nabíječka? Jen někde…

Oppo se přidalo k dalším značkám, které přestaly ke svým telefonům dávat nabíjecí adaptéry a v balení tak najdete jen USB kabel s koncovkami USB-A na USB-C. Například v Indii ale nabíječka v balení je a rozhodně je škoda, že Oppo ji u nás vynechalo. Primárně kvůli tomu, že originální nabíječku Oppo s tak vysokým výkonem, jaký Reno 12 Pro nabízí, tedy 80 W, u nás neseženete a využít nabíjení naplno se vám jen tak nějakým adaptérem nepodaří.

Balení nového Oppo

Balení nového Oppo | foto: vlastní

Nenápadný elegán

Oppo Reno 12 Pro je na první pohled nenápadný, snad až trochu nudný telefon. Když se ale zaměříte na detaily, oceníte jeho elegantní pojetí. Tak například záda u černého provedení obsahují malinké třpytky, které při nasvícení z určitého úhlu produkují odlesky a jejich spodní část je ošetřena lesklou texturou, což vypadá velmi dobře. Lesklý je i obdélníkový fotomodul s jemnými, dekoračními vroubky po obvodu a tyto lesklé doplňky vytváří hezký kontrast s matnými zády. Mimo to jsem pak ocenil i příjemné rozměry a nízkou hmotnost.

Oppo Reno 12 Pro v ruce

Oppo Reno 12 Pro v ruce | foto: vlastní

Konstrukce má v pase jen 7,4 mm a je poměrně úzká (74,8 mm), takže telefon padne naprosto skvěle do ruky a velmi příjemně se drží. Díky vcelku nízké hmotnosti čítající 180 gramů se pak pohodlně používá i v jedné ruce a ergonomie je celkově velmi dobrá. Co nedostatky? Při položení na rovný povrch se telefon vlivem vystouplého fotomodulu docela kolébá a matná část zad je velmi, velmi kluzká. Konstrukce disponuje krytím dle normy IP65, což je rozhodně fajn, ale v této cenové hladině umí konkurence i vyšší stupeň IP68 (Motorola, Vivo, Samsung).

Displej zaoblený nahoře, dole i po stranách

Oppo Reno 12 Pro vsází na AMOLED displej s úhlopříčkou 6,78 palce, který je decentně zaoblený po celém svém obvodu. Je to ale opravdu jen minimální zahnutí a nic, co by mělo příznivcům plochých panelů vadit. Displej jinak nabízí FullHD+ rozlišení, frekvenci 120 Hz a vysoký jas, jež se může vyšplhat až na 1200 nitů a vysoký jas je opravdu patrný. Čitelnost byla i v aktuálních, velmi slunečných dnech zcela bezproblémová a chválím i to, že displej chrání odolné sklo Gorilla Glass Victus 2, což není ve střední třídě úplně běžné.

Displej nového Oppo Reno 12 Pro 5G

Displej nového Oppo Reno 12 Pro 5G | foto: vlastní

Barvy jsou poměrně dost syté, alespoň tedy v základním nastavení a to si můžete pochopitelně upravit. K dispozici je režim barev s označením Přirozený, který saturaci trochu stáhne a k dispozici je i režim Pro, či manuální korekce teploty barev. Obnovovací frekvenci je možné nechat na automatice, no k dispozici je i plná frekvence (120 Hz) za všech okolností, či naopak jenom 60 Hz, to kdybyste chtěli trochu ulevit baterii. Čtečka otisků prstů je integrována v displeji a funguje zcela bez problémů. Je rychlá a přesná, takže telefon odemknete prakticky pokaždé na první dobrou.

Systém s nášupem umělé inteligence

Tato novinka běží na Androidu 14 a ten kryje poměrně rozsáhlá nadstavba ColorOS 14.1, což je typicky čínský systém. Nabízí tedy obrovské možnosti personalizace a všemožných nastavení, ale zároveň působí mírně nekonzistentně a je plný bloatwaru. Toho je opravdu více než by bylo záhodno a dostanete bez přehánění desítky aplikací, kterých tak 90 % určitě odinstalujete po prvním spuštění. Systém jinak umí vše, na co jsme zvyklí, takže nabízí dvě aplikace na rozpůlené obrazovky, plovoucí aplikace i všemožná, poměrně praktická gesta. A samozřejmě i AI.

Mobil běží na Androidu 14

Mobil běží na Androidu 14 | foto: vlastní

Bez umělé inteligence to dnes nejde a Oppo Reno 12 Pro ji nabízí také. Přes boční panel lze proto vyvolat několik specialit, jako je například překlad obrazovky, který funguje velmi dobře, nebo Čtení pomocí AI. To se postará o přečtení například webové stránky, přičemž si můžete vybrat, zda bude čtecí hlas patřit ženě, nebo muži. Další je Souhrn AI, jenž vám udělá rychlá sumář obsahu na stránce a pro využití této funkce se musíte přihlásit k Oppo účtu. AI vám pomůže i při fotografování nebo úpravě fotografií, a možností mazání objektů ze snímků (opět je nutné přihlášení).

Výkonu je méně, ale paměť nestrádá

O pohon modelu Reno 12 Pro se stará procesor Dimensity 7300 Energy, což je moderní a relativně úsporný čipset, který sice má na drtivou většinu úkonů výkonu dostatek, ale v této cenové relaci jsou k dispozici i více potentní procesory. V AnTuTu vykazuje necelých 600 tisíc bodů a ani skóre v benchmarku Geekbench není nějak závratné. Na druhou stranu, zahrajete si bez problémů takřka vše, procesor moc netopí a i v zátěži je stabilní. Operační paměť má kapacitu 12 GB RAM, je virtuálně rozšiřitelná až o další 8 GB (lze zcela vypnout) a vnitřní úložiště nabízí štědrých 512 GB.

Výborná výdrž a rychlé nabíjení

Model Reno 12 Pro se opírá o baterii s kapacitou 5000 mAh, což je v dnešní době takový hezký standard a v otázce výdrže si není na co stěžovat. Ta je rozhodně nadprůměrná a i při výraznější zátěži můžete počítat s výdrží okolo dne a půl. Nabíjení má výkon 80 W a dle výrobce zabere nabití na 100 % svižných 46 minut, nicméně vzhledem k absenci originální nabíječky v balení jsem to vyzkoušet nemohl. Nabíječka Oppo odpovídajícího výkonu u nás k dispozici není, nicméně telefon si docela době rozumí s moderními adaptéry s technologií PD3.0.

Baterie

Baterie | foto: vlastní

Abychom se ale mohli opřít o nějaká reálná čísla – nabíječkou Realme o výkonu 65 W jsem nabil Reno 12 Pro na 100 % za zhruba 52 minut, takže oněch 46 minut je rozhodně reálných. Právě nabíječky značky Realme si s telefonem rozumí tak, jako s originálem, protože se jedná o sesterské firmy využívající stejnou nabíjecí technologii. A stejně na tom budou také nabíječky od OnePlus a Vivo, které je možné zakoupit i u nás, a to dokonce i s výkonem 80 W. To je tedy takový malý tip, jak se vypořádat s nedostupností originální Oppo nabíječky u nás.

Oppo Reno 12 Pro 5G

Oppo Reno 12 Pro 5G | foto: vlastní

Fotoaparát s trojicí objektivů

Na zádech novinky od Oppo se nachází trojice fotoaparátů ukrývající čipy s rozlišením 50 + 50 + 8 Mpx v zastoupení hlavního snímače, teleobjektivu a ultra-široúhlého objektivu. Hlavní fotoaparát je opticky stabilizovaný, teleobjektiv zvládá 2×optický zoom a ultra-širokoúhlý objektiv pak nabízí záběr 112˚. Za zmínku rozhodně stojí i selfie kamerka s rozlišením 50 Mpx, které dělá společnost automatické ostření a zvládá záznamy až ve 4K rozlišení. Sestava tedy na papíře velmi schopná, ale jaká je realita?

  • Primární snímač: 50 Mpx, f/1,8, 26 mm, 1/1,95″, 0,8µm pixely, OIS, PDAF
  • Teleobjektiv: 50 Mpx, f/2,0, 47 mm, 1/2,75″, 2× optický zoom
  • Ultra-širokoúhlý objektiv: 8 Mpx, f/2,2, 16 mm, 1,12µm pixely, záběr 112˚, automatické ostření
  • Selfie kamerka: 50 Mpx, f/2,0, 21 mm, 1/2,75″, PDAF
Fotoaparát s trojicí objektivů

Fotoaparát s trojicí objektivů | foto: vlastní

Co se kvality týče, tak primární fotoaparát s optickou stabilizací produkuje velmi dobré snímky s nízkou porcí šumu a hezky saturovanými barvami. Ano, nedostanete tolik detailů jako u vlajek, ale celkově jsou snímky povedené. To platí také pro teleobjektiv s 2× optickým zoomem, který nabízí i výborné portrétní snímky. U nich je patrné dobré oddělení fotografovaného snímku od pozadí, ale fotografie se ne vždy povede na první dobrou a více konzistentní výkony by v tomto směru nebyly od věci. I kvalita 2× přiblížených snímků je dobrá, s nízkou produkcí šumu.

Ultra-širokoúhlý objektiv zaostává

V hledáčku najdeme i přepínač na 5× digitální zoom, pomocí kterého lze pořizovat makro snímky (makro režim neschází, aktivuje se automaticky a jde deaktivovat). Toto přiblížení už je na tom kvalitativně o trochu hůř, míra detailů už je nižší a vyšší produkce šumu patrná. Ultra-širokoúhlý objektiv je pak z celé trojice nejslabší a je to vidět hlavně po stranách, kde jsou snímky výrazně rozostřené a fotografie z tohoto objektivu mají nejméně detailů v kombinaci s nejvyšší porcí šumu. Zkrátka, zázraky od něj nečekejte.

Oppo Reno 12 Pro

Oppo Reno 12 Pro | foto: vlastní

Noční snímky jsou solidní, ale fotoaparát má při horších světelných podmínkách problémy s ostřením a často přeostřuje, takže fotografie se ne vždy povedou na první (někdy ani na druhý) pokus. Při detekci horšího osvětlení telefon automaticky aktivuje noční režim, ale ten jde jedním kliknutím vypnout. Skvělou disciplínou Rena 12 Pro jsou selfie snímky, které jsou opravdu vydařené. Fotografie oplývají detaily, šumu je minimum a díky automatickému ostření jsou příkladně ostré. Pokud si rádi pořizujete selfíčka, s touto novinkou krok vedle neuděláte.

Jak fotí Oppo Reno 12 Pro?

Ukázka: noční snímky (noční režim zapnutý / vypnutý)

Ukázka: ultra-širokoúhlé snímky

Ukázka: zoom 2×

Ukázka: makro snímky

Závěr recenze Oppo Reno 12 Pro

Oppo Reno 12 Pro je na první pohled trochu nenápadný, ale rozhodně zajímavý přírůstek do střední třídy. Nabízí tenkou a lehkou konstrukci, díky čemuž se velmi příjemně používá, má elegantní design či skvělý displej, který snese ta nejpřísnější měřítka. Vypíchnout musím i systém doplněný o několik prvků umělé inteligence, výbornou výdrž, rychlé nabíjení či povedený hlavní a selfie fotoaparát. Dobré snímky produkuje také teleobjektiv, no ultra-širokoúhlý objektiv je naopak slabý. Když se ale řekne A, musí se dodat i B, což je třeba u systému hromada bloatwaru.

Rychlé nabíjení je moc fajn, ale originální nabíječku v balení nedostanete a ani se u nás nedá koupit. Jak jsem ale již zmínil, Reno 12 Pro bere nabíječky značek Realme, OnePlus a Vivo jako originál a adaptéry OnePlus a Vivo se u nás prodávají, takže to lze vyřešit takto. Výkon osazeného procesoru je nižší a v rámci cenové kategorie lze rozhodně najít i výkonnější telefony a je to právě cena, která podráží nohy Renu 12 Pro nejvíc. Takřka 15 tisíc korun je až moc ambiciózní a cenovka by se měla rozhodně pohybovat o pár tisíc níž.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
elegantní design + tenká a lehká konstrukce balení bez nabíjecího adaptéru
výborný displej vzhledem k ceně nižší výkon
nadprůměrná výdrž méně kvalitní ultra-širokoúhlý fotoaparát
povedený hlavní i selfie fotoaparát vyšší cena
systém s nášupem umělé inteligence

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."