Recenze Huawei P60 Pro – Fotomobil, kterému není rovno

  • Huawei k nám na trh dovezl absolutní špičku mezi smartphony
  • Novinka P60 Pro zaujme svým designem i výbavou
  • Proti konkurenci to však bude mít opravdu těžké
Otestovali jsme nový Huawei P60 Pro

Otestovali jsme nový Huawei P60 Pro | foto: vlastní

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení


Je to již nějaký ten rok, co Huawei postihly nepříjemné potíže spjaty s obchodní válkou Číny proti USA. Nejen široká veřejnost očekávala, že to čínského giganta položí. To se však nestalo a Huawei se neustále snaží produkovat zajímavé, kvalitní a špičkové modely. Jedním z nich je aktuální novinka Huawei P60 Pro.

Tento telefon toho nabízí opravdu mnoho. Od vlajkových vnitřností přes kvalitní fotoaparáty až po zajímavý systém. Stále jsou zde ale mezery, které dokáží odradit nejednoho kupce.

Huawei P60 Pro: specifikace

Konstrukcekov + sklo, 161 × 74,5 × 8,3 mm, 197 g, zvýšená odolnost IP68
Displej6,67″, AMOLED LTPO, 1-120 Hz, 2700 × 1220  px, poměr stran 20:9, jemnost 444 PPI
Operační systémHarmonyOS 3.1
Čipset8jádrový, 3,0 GHz, Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 4G
Paměť8/12 GB RAM, úložiště 128/256/512 GB (UFS 3.1), nanoSD karta (až 256 GB)
Fotoaparáttři objektivy (48 Mpx hlavní, 48Mpx teleobjektiv, 13 Mpx ultra-širokoúhlý 110°), clona f/1.4 až /4.0 + f/2.1 + f/2.2, OIS, až 3,5× optický zoom, LED blesk; selfie 13 Mpx, clona f/2.4
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz, LTE-A Cat20
TechnologieDual SIM, Bluetooth 5.2, NFC, Wi-Fi 6, GPS, USB-C 3.1, stereo reproduktor, čtečka otisků prstů, čtečka tváře
Baterie4 815 mAh, rychlonabíjení 88 W, bezdrátové nabíjení 50 W
Cena a dostupnost28 999 Kč, květen 2023

Známá klasika, kterou zbožňujeme

U dnešních vlajkových modelů se bohužel často setkáváme s tím, že jejich balení není zrovna bohaté. Naštěstí u novinky Huawei P60 Pro to neplatí a v krabičce je i něco navíc. Krom základních věcí je přítomen taktéž výkonný 88W adaptér. Ten je zvláštní svou funkčností, jelikož disponuje jak klasickým USB portem, tak i modernějším USB-C konektorem. Zákazník při koupi dostane taktéž silikonový obal.

Obsah balení

  • telefon Huawei P60 Pro
  • jehla na SIM
  • USB-A / USB-C kabel
  • 88W dobíjecí adaptér
  • silikonový kryt
  • technická brožurka a základní průvodce
Huawei P60 Pro má hezky kompletní balení

Huawei P60 Pro má hezky kompletní balení | foto: vlastní

Originalitě se meze nekladou

Společnost Huawei vždy patřila mezi ty výrobce, kteří rádi inovují a přináší nové věci. To neplatí jen pro hardware, ale i pro design. Novinka Huawei P60 Pro tak následuje tuto tradici a přináší nevšední vzhled. Ruku v ruce s tím jdou taktéž prémiové materiály. Rám telefonu je vyroben z kovu, zatímco zadní část je ze skla. A právě ta je na samotném telefonu asi to nejzajímavější.

Bílá varianta je má totiž opravdu zajímavý vzor, jenž připomíná například mramor. Díky tomu telefon vypadá opravdu elegantně a originálně. Matná úprava následně zabrání zanechání otisků prstů. Na stranách je sklo lehce zahnuto směrem k rámu, stejně jako displej. Novinka pak působí opravdu tence. Dominantou zad se následně stal masivní fotoaparát, který nad zbytkem těla citelně vystupuje.

Detail na fotoaparát

Detail na fotoaparát | foto: vlastní

Rovnou tři snímače

Do něj jsou vsazeny rovnou tři snímače, z nich hlavní senzor je obrovský a do modulu se téměř nevleze. Vystupuje a kraje navíc přesahuje. Na stole se tedy telefon kýve. Naštěstí je v balení přítomen obal, jenž tento neduh značně maže.

Podíváme-li se na přední stranu, tak zde nás pochopitelně čeká displej. Ten je ve svých krajích mírně zahnut, podobně jako sklo u zad. Kolem sebe má malé a naštěstí symetrické rámečky. Podívanou tak ve výsledku narušuje jen malý průstřel uprostřed v horní části, kde je ukryta selfie kamerka. Po sebou však panel ukryl senzor otisků prstů. Ten je rychlý a zatraceně přesný. Že můj prst čtečka nepoznala se stalo jen v minimu případech. Zde si tedy Huawei zaslouží pochvalu.

Ovládací prvky bez zaváhání

Jak již bylo řečeno, tak rám telefonu je vyroben z kovu. Úprava je následně lesklá a v bílé variantě telefonu je rám stříbrný. To sice vypadá elegantně, avšak rámeček je taktéž lapačem otisků prstů. Po stranách následně najdeme všechny ovládací prvky. Na levé straně ale krom předělu pro průchod signálu nenalezneme nic. Protější strana je již bohatější. V horní části je kolébka hlasitosti a pod ní zamykací tlačítko. Osobně bych však uvítal, kdyby byla tato tlačítka malinko níže. I ve větších dlaních totiž musíte pro jejich stisk přehmátnout, což není zrovna pohodlné.

Po přesunutí na horní stranu nalezneme průduch pro reproduktor, jenž je doplněn i o ten na spodní straně. Společně hrají reproduktory opravdu kvalitně a nechybí ani náznak basů. Příjemná je taktéž maximální hlasitost, při které se nevytrácí kvalita. V horní části si své místečko našel také infraport, kterým lze ovládat domácí elektroniku.

Poslední prvky telefonu se ukrývají ve spodní části. Krom ono reproduktoru je přítomen taktéž USB-C konektor pro dobíjení smartphonu. Po své levé straně následně hostí šuplíček pro dvě SIM karty. Místo pro klasickou paměťovou microSD kartu se nenašlo. Huawei místo toho využívá své vlastní nanoSD karty a místečko pro ni je k dispozici i zde. Paměť tak lze rozšířit o 256 GB.

Telefon se v ruce drží hezky

Telefon se v ruce drží hezky | foto: vlastní

Prvotřídní AMOLED displej

Novinka Huawei P60 Pro rozhodně nepatří mezi levnější smartphony. Svou cenu si tak musí obhájit prakticky v každé jednotlivé kategorii. Do těla tohoto zařízení konstruktéři posadili AMOLED panel o úhlopříčce 6,67 palců. Displej je typu LTPO, což nám dává vědět, že nechybí ani rychlejší obnovovací frekvence. Konkrétně se bavíme o 120 Hz. Telefon si sám následně dokáže regulovat, na kolika hertzech poběží, přičemž umí pracovat v rozmezí 1 až 120 Hz. Zobrazovač je tak krásně plynulý a díky inteligentní regulaci dokáže být šetrný k baterii.

Mezi další specifikace displeje patří rozlišení 2 700 × 1 220 pixelů. Ve spojitosti s úhlopříčkou tu máme jemnost činící 441 bodů na palec. V rukou tedy máme velice jemný displej, u kterého zamrzí jen nízká svítivost. Bavíme se o 550 nitech, což je vzhledem k ceně a konkurenci opravdu málo. To dokazuje i praxe, kdy na telefon přímo svítí slunce. V tu chvíli není displej stoprocentně čitelný ani při maximálním jasu.

Displej má krásné barvy

Displej má krásné barvy | foto: vlastní

Krásné a syté barvy

Displeje typu AMOLED jsou známy především díky své zobrazovací schopnosti. Podání barev je zde často syté, což se zákazníkům ve většině případech libí. Nejinak je tomu i zde, kde společně s barevným softwarem působí displej opravdu krásně. Kvalitu zobrazení bych se nebál porovnat například se Samsungem Galaxy S23+. Pokud se vám však nelibí takto syté barvy, tak si je v nastavení můžete upravit.

Zvolit lze mezi před nastavenými schématy, avšak teplotu si lze upravit i ručně. Z dalších režimů displeje stojí za zmínku také komfortní čtení. Zde barvy zežloutnou a filtrují modré světlo. Tuto funkci doporučují využít v moment, kdy telefon používáte před spaním.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení

Masivní a lehce komplikované EMUI

Jak všichni víme, tak společnost Huawei se již nějakou dobu potýká s problémy s USA, díky čemuž nemůže v telefonech nabízet operační systém Android. V novém smartphonu Huawei P60 Pro běží Harmony OS 3.1. Ten je však překryt grafickou nadstavbou EMUI 13.1. Pakliže již s EMUI máte nějaké zkušenosti, tak je vám jasné, že systém nabízí spoustu možností a personalizace. Graficky pak EMUI sází na výrazné barvy, které u AMOLED displeje ještě vyniknou.

Krásné a syté barvy jsou pro AMOLED panely samozřejmostí

Krásné a syté barvy jsou pro AMOLED panely samozřejmostí | foto: vlastní

Oblíbená gesta

Podíváme-li se na ovládání, tak Huawei zde vsadilo na oblíbená gesta. Tahem ze strany displeje se dostanete o krok zpět, zatímco tažením zespod na domovskou obrazovku. Zhruba v polovině displeje však tah zastavte. Budete-li s pohybem pokračovat, tak se může stát, že aplikaci minimalizujete či zobrazíte přes půl obrazovky.

Do notifikačního centra se dostanete při tahu prstu z levé horní strany směrem dolů. Jestliže chcete otevřít ovládací centrum, tak pohyb uskutečněte z pravé strany. Zobrazí se všechny potřebné přepínače, které lze jednoduše upravit a přemístit k obrazu svému. Vyvolat lze také vyhledávání napříč systémem, kdy stačí prstem sjet směrem dolů po panelu.

 

Vrátit se můžeme ještě ke gestu, které vás vrátí o krok zpět. Při podržení prstu na konci tohoto gesta lze zobrazit boční panel, ve kterém jsou aplikace, jež používáte nejvíc. Gesta to jsou tedy poměrně šikovná, avšak mohou být lehce zmatečná a nějaký ten den potrvá, než jej chytnete do rukou. A ačkoliv se může zdát systém lehce přeplácaný, tak Huawei odvedlo kus práce. Průchod systémem je rychlý, načítání aplikací ukázkové a přechod mezi nimi bezproblémový.

Šikovné možnosti nastavení

V nastavení Huawei P60 Pro naleznete několik zajímavých funkcí. Mezi klasiky patří světly či tmavý režim systému. Taktéž nechybí režim pro seniory. Mezi další šikovné funkce se dále řadí pořízení snímku obrazovky pomocí dvoj poklepu kloubem na displeji. Fotoaparát lze otevřít dvojím stiskem hlasitosti dolů. Šikovně funguje taktéž chytré snímání. Pokud například čtete dlouhý text, tak displej zůstane rozsvícený.

Notifikace i na zhasnutém displeji

Smartphony s AMOLED panely často nabízejí šikovnou funkci Always-On, kdy i na zhasnutém displeji svítí čas a potřebné informace. Výjimkou není ani tento smartphone. Vývojáři v Huawei jsou však natolik štědří, že nechybí ani bohaté nastavení. Upravit lze styl hodin, obrázek ale i text, jenž bude neustále zobrazen. Uživatelé si taktéž mohou zvolit režim zobrazení. Hodiny mohou svít neustále, podle časového plánu nebo po klepnutí na displej. Poslední způsob upozornění na příchozí notifikace je již klasický, tedy zvukový.

GBox pro aplikace

S aplikacemi to v Hauwei smartphonech bohužel není jednoduché. Google Play zde nenajdeme a tím je obtížnější nainstalovat aplikace jako jsou Google Mapy nebo Google Disk. Huawei však disponuje AppGalery a Petal Search, kde spoustu aplikací seženete. Nově se ale objevila appka GBox, která mění pravidla hry.

Najdete tam ty nejpopulárnější aplikace, které lze stáhnout z oficiálního Google Play. Aplikace následně běží naprosto bez problému. Jedinou vadou na kráse je fakt, že Gbox musí být neustále spuštěný.

GBox

GBox | foto: vlastní

Výkon bez zaváhání

Vlajkový smartphone musí excelovat v každém ohledu. To platí samozřejmě taktéž pro Huawei P60 Pro. A právě proto zde konstruktéři nasadili super-výkonný procesor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1. Pouze však ve 4G verzi, moderní 5G připojení není přítomno z již zmiňovaných problémů. K dispozici pak procesor dostal 8 GB RAM.

Na maximální detaily při 120 Hz si užijete každou herní pecku. Navíc při hraní se telefon ani příliš nezahřívá a herní zážitek je tak nerušen. Samozřejmě jen ubývají procenta baterie. Úbytek to však není nijak enormní. Pakliže vás zajímají čísla, tak jsme telefon samozřejmě prohnali Antutu Benchmark testem. Zde si Huawei P60 Pro odnesl více než milion bodů. O výkon tedy nouze rozhodně nebude.

Baterie s rychlým nabíjením

Kapacita baterie, která se zastavila na 4 815 mAh, je možná největším neduhem telefonu. Při velké denní zátěži s vámi totiž telefon nevydrží až do večera. Zhruba kolem šesté hodiny večerní již telefon hlásí 20 %. Naštěstí je ale přítomno rychlé 88W drátové nabíjení. To vám dokáže baterii napumpovat za zhruba půl hodinky. Potěší i bezdrátové nabíjení, které je sice pomalejší oproti drátovému, avšak 50 W je nadstandard a nabití trvá zhruba hodinu.

V momentě, kdy víte, že se k nabíjení jen tak nedostanete, se vyplatí energii šetřit a telefon méně zatěžovat. V ten moment s vámi telefon dokáže držet krok zhruba do deváté hodiny ranní následujícího dne.

Nabíjecí adaptér

Nabíjecí adaptér | foto: vlastní

Fotoaparát jako z partesu

Špičkové Huawei smartphony již nějakou dobu patří mezi absolutní špičku. Huawei P60 Pro se tedy pokusí navázat na své předchůdce. Pro tento úkol následně v Huawei do telefonu nasadili trojici snímačů. Hlavní senzor disponuje rozlišením 48 Mpx a pohyblivou clonu f/1.4 až f/4.0. Dalším členem party je 48Mpx teleobjektiv pro až 3,5× optický zoom. Třetí senzor následně disponuje rozlišením 13 Mpx a slouží pro 110° ultraširoké fotografie. Huawei zde využívá taktéž různé technologie pro zkrášlení fotek. Přítomno je AI i XMage pro barevná schémata – původní, živý a jasný.

Focení s Huawei P60 Pro

Focení s Huawei P60 Pro | foto: vlastní

Fotky pořízené hlavním senzorem jsou na nejvyšší úrovni – krásně prokreslené a detailní. Barvy jsou věrné realitě, avšak je možnost také sytějšího podání, což minimálně na AMOLED displeji vypadá opravdu působivě. V nočních podmínkách senzor dokáže opravdu kouzlit. Snímač zachytí velké množství světla a informací, načež díky dlouhé uzávěrce opravdu kouzlí. Fotkám nechybí detaily, ostrost a šum prakticky neexistuje. I v absolutní tmě vás senzor nezklame. To víceméně platí i pro zbylé dva snímače, které jsou v noci nadstandardní. Především teleobjektiv nemá v noci konkurenci. Ultraširoký senzor naopak občas zaváhá a fotku lehce umázne.

Přes den je to ale již lepší. Fotky mají krásné barvy a detaily. Potěší taktéž stejné barevné podání napříč senzory. Široký záběr se hodí především po panoramatické fotky. Je tedy dobře, že Huawei eliminovalo efekt rybího oka.

Huawei P60 Pro

Huawei P60 Pro | foto: vlastní

Teleobjektiv již byl lehce zmíněn v nočních podmínkách. Avšak přes den je to ještě lepší. Huawei P60 Pro dokáže přiblížit 3,5násobně a to bez ztráty kvality. Barvy jsou krásné a ostrost na vysoké úrovni. Hybridní přiblížení telefon dokáže až 10násobně. I zde je kvalita stále na vysoké úrovni. V noci ale kvalita samozřejmě klesá. Pochvalu si zaslouží i makro. Ty jsou téměř dokonalé. Jsou krásně ostré a detailní, ostření je následně rychlé a bezchybné. Samozřejmě kvalita jde dolů s ubývajícím světlem, nejde ale o nic rapidního. Makro snímky bych zde zhodnotil jako ty nejlepší ve světě smartphonů.

Pokud jde o selfie kamerku, tak ta dostala rozlišení 32 Mpx a patří mezi lepší na trhu. I zde mají fotky krásné barvy, jsou ostré a detailní. Parádu s nimi uděláte nejen na sociálních sítích. V neposlední řadě se sluší zmínit video, které telefon dokáže natáčet v maximálním rozlišení 4K při 60 fps.

Jak fotí Huawei P60 Pro?

Ukázka: klasické fotografie

Ukázka: noční fotografie

Ukázka: ultraširoké fotografie

Ukázka: 3,5× optický zoom

Ukázka: makro fotografie

Pár slov závěrem

Novinka Huawei P60 Pro je opravdu povedený smartphone. Mezi jeho největší přednosti patří především vzhled a design. Velice dobře si telefon vede taktéž po stránce výkonu. Malým neduhem může být systém a absence Google aplikací (lze vyřešit přes GBox). Pokud jde o fotoaparát, tak ten patří mezi nejlepší na světě. Nabíjení je dostatečně rychlé a jediné, co by se mohlo zlepšit, je výdrž baterie.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
zpracování a prémiové materiály potíže s Google aplikacemi
netradiční design slabší baterie
skvělé fotoaparáty absence 5G připojení
svižný systém

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."

Recenze Huawei P60 Pro – Fotomobil, kterému není rovno

  • Huawei k nám na trh dovezl absolutní špičku mezi smartphony
  • Novinka P60 Pro zaujme svým designem i výbavou
  • Proti konkurenci to však bude mít opravdu těžké
Otestovali jsme nový Huawei P60 Pro

Otestovali jsme nový Huawei P60 Pro | foto: vlastní

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení


Je to již nějaký ten rok, co Huawei postihly nepříjemné potíže spjaty s obchodní válkou Číny proti USA. Nejen široká veřejnost očekávala, že to čínského giganta položí. To se však nestalo a Huawei se neustále snaží produkovat zajímavé, kvalitní a špičkové modely. Jedním z nich je aktuální novinka Huawei P60 Pro.

Tento telefon toho nabízí opravdu mnoho. Od vlajkových vnitřností přes kvalitní fotoaparáty až po zajímavý systém. Stále jsou zde ale mezery, které dokáží odradit nejednoho kupce.

Huawei P60 Pro: specifikace

Konstrukcekov + sklo, 161 × 74,5 × 8,3 mm, 197 g, zvýšená odolnost IP68
Displej6,67″, AMOLED LTPO, 1-120 Hz, 2700 × 1220  px, poměr stran 20:9, jemnost 444 PPI
Operační systémHarmonyOS 3.1
Čipset8jádrový, 3,0 GHz, Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 4G
Paměť8/12 GB RAM, úložiště 128/256/512 GB (UFS 3.1), nanoSD karta (až 256 GB)
Fotoaparáttři objektivy (48 Mpx hlavní, 48Mpx teleobjektiv, 13 Mpx ultra-širokoúhlý 110°), clona f/1.4 až /4.0 + f/2.1 + f/2.2, OIS, až 3,5× optický zoom, LED blesk; selfie 13 Mpx, clona f/2.4
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz, LTE-A Cat20
TechnologieDual SIM, Bluetooth 5.2, NFC, Wi-Fi 6, GPS, USB-C 3.1, stereo reproduktor, čtečka otisků prstů, čtečka tváře
Baterie4 815 mAh, rychlonabíjení 88 W, bezdrátové nabíjení 50 W
Cena a dostupnost28 999 Kč, květen 2023

Známá klasika, kterou zbožňujeme

U dnešních vlajkových modelů se bohužel často setkáváme s tím, že jejich balení není zrovna bohaté. Naštěstí u novinky Huawei P60 Pro to neplatí a v krabičce je i něco navíc. Krom základních věcí je přítomen taktéž výkonný 88W adaptér. Ten je zvláštní svou funkčností, jelikož disponuje jak klasickým USB portem, tak i modernějším USB-C konektorem. Zákazník při koupi dostane taktéž silikonový obal.

Obsah balení

  • telefon Huawei P60 Pro
  • jehla na SIM
  • USB-A / USB-C kabel
  • 88W dobíjecí adaptér
  • silikonový kryt
  • technická brožurka a základní průvodce
Huawei P60 Pro má hezky kompletní balení

Huawei P60 Pro má hezky kompletní balení | foto: vlastní

Originalitě se meze nekladou

Společnost Huawei vždy patřila mezi ty výrobce, kteří rádi inovují a přináší nové věci. To neplatí jen pro hardware, ale i pro design. Novinka Huawei P60 Pro tak následuje tuto tradici a přináší nevšední vzhled. Ruku v ruce s tím jdou taktéž prémiové materiály. Rám telefonu je vyroben z kovu, zatímco zadní část je ze skla. A právě ta je na samotném telefonu asi to nejzajímavější.

Bílá varianta je má totiž opravdu zajímavý vzor, jenž připomíná například mramor. Díky tomu telefon vypadá opravdu elegantně a originálně. Matná úprava následně zabrání zanechání otisků prstů. Na stranách je sklo lehce zahnuto směrem k rámu, stejně jako displej. Novinka pak působí opravdu tence. Dominantou zad se následně stal masivní fotoaparát, který nad zbytkem těla citelně vystupuje.

Detail na fotoaparát

Detail na fotoaparát | foto: vlastní

Rovnou tři snímače

Do něj jsou vsazeny rovnou tři snímače, z nich hlavní senzor je obrovský a do modulu se téměř nevleze. Vystupuje a kraje navíc přesahuje. Na stole se tedy telefon kýve. Naštěstí je v balení přítomen obal, jenž tento neduh značně maže.

Podíváme-li se na přední stranu, tak zde nás pochopitelně čeká displej. Ten je ve svých krajích mírně zahnut, podobně jako sklo u zad. Kolem sebe má malé a naštěstí symetrické rámečky. Podívanou tak ve výsledku narušuje jen malý průstřel uprostřed v horní části, kde je ukryta selfie kamerka. Po sebou však panel ukryl senzor otisků prstů. Ten je rychlý a zatraceně přesný. Že můj prst čtečka nepoznala se stalo jen v minimu případech. Zde si tedy Huawei zaslouží pochvalu.

Ovládací prvky bez zaváhání

Jak již bylo řečeno, tak rám telefonu je vyroben z kovu. Úprava je následně lesklá a v bílé variantě telefonu je rám stříbrný. To sice vypadá elegantně, avšak rámeček je taktéž lapačem otisků prstů. Po stranách následně najdeme všechny ovládací prvky. Na levé straně ale krom předělu pro průchod signálu nenalezneme nic. Protější strana je již bohatější. V horní části je kolébka hlasitosti a pod ní zamykací tlačítko. Osobně bych však uvítal, kdyby byla tato tlačítka malinko níže. I ve větších dlaních totiž musíte pro jejich stisk přehmátnout, což není zrovna pohodlné.

Po přesunutí na horní stranu nalezneme průduch pro reproduktor, jenž je doplněn i o ten na spodní straně. Společně hrají reproduktory opravdu kvalitně a nechybí ani náznak basů. Příjemná je taktéž maximální hlasitost, při které se nevytrácí kvalita. V horní části si své místečko našel také infraport, kterým lze ovládat domácí elektroniku.

Poslední prvky telefonu se ukrývají ve spodní části. Krom ono reproduktoru je přítomen taktéž USB-C konektor pro dobíjení smartphonu. Po své levé straně následně hostí šuplíček pro dvě SIM karty. Místo pro klasickou paměťovou microSD kartu se nenašlo. Huawei místo toho využívá své vlastní nanoSD karty a místečko pro ni je k dispozici i zde. Paměť tak lze rozšířit o 256 GB.

Telefon se v ruce drží hezky

Telefon se v ruce drží hezky | foto: vlastní

Prvotřídní AMOLED displej

Novinka Huawei P60 Pro rozhodně nepatří mezi levnější smartphony. Svou cenu si tak musí obhájit prakticky v každé jednotlivé kategorii. Do těla tohoto zařízení konstruktéři posadili AMOLED panel o úhlopříčce 6,67 palců. Displej je typu LTPO, což nám dává vědět, že nechybí ani rychlejší obnovovací frekvence. Konkrétně se bavíme o 120 Hz. Telefon si sám následně dokáže regulovat, na kolika hertzech poběží, přičemž umí pracovat v rozmezí 1 až 120 Hz. Zobrazovač je tak krásně plynulý a díky inteligentní regulaci dokáže být šetrný k baterii.

Mezi další specifikace displeje patří rozlišení 2 700 × 1 220 pixelů. Ve spojitosti s úhlopříčkou tu máme jemnost činící 441 bodů na palec. V rukou tedy máme velice jemný displej, u kterého zamrzí jen nízká svítivost. Bavíme se o 550 nitech, což je vzhledem k ceně a konkurenci opravdu málo. To dokazuje i praxe, kdy na telefon přímo svítí slunce. V tu chvíli není displej stoprocentně čitelný ani při maximálním jasu.

Displej má krásné barvy

Displej má krásné barvy | foto: vlastní

Krásné a syté barvy

Displeje typu AMOLED jsou známy především díky své zobrazovací schopnosti. Podání barev je zde často syté, což se zákazníkům ve většině případech libí. Nejinak je tomu i zde, kde společně s barevným softwarem působí displej opravdu krásně. Kvalitu zobrazení bych se nebál porovnat například se Samsungem Galaxy S23+. Pokud se vám však nelibí takto syté barvy, tak si je v nastavení můžete upravit.

Zvolit lze mezi před nastavenými schématy, avšak teplotu si lze upravit i ručně. Z dalších režimů displeje stojí za zmínku také komfortní čtení. Zde barvy zežloutnou a filtrují modré světlo. Tuto funkci doporučují využít v moment, kdy telefon používáte před spaním.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení

Masivní a lehce komplikované EMUI

Jak všichni víme, tak společnost Huawei se již nějakou dobu potýká s problémy s USA, díky čemuž nemůže v telefonech nabízet operační systém Android. V novém smartphonu Huawei P60 Pro běží Harmony OS 3.1. Ten je však překryt grafickou nadstavbou EMUI 13.1. Pakliže již s EMUI máte nějaké zkušenosti, tak je vám jasné, že systém nabízí spoustu možností a personalizace. Graficky pak EMUI sází na výrazné barvy, které u AMOLED displeje ještě vyniknou.

Krásné a syté barvy jsou pro AMOLED panely samozřejmostí

Krásné a syté barvy jsou pro AMOLED panely samozřejmostí | foto: vlastní

Oblíbená gesta

Podíváme-li se na ovládání, tak Huawei zde vsadilo na oblíbená gesta. Tahem ze strany displeje se dostanete o krok zpět, zatímco tažením zespod na domovskou obrazovku. Zhruba v polovině displeje však tah zastavte. Budete-li s pohybem pokračovat, tak se může stát, že aplikaci minimalizujete či zobrazíte přes půl obrazovky.

Do notifikačního centra se dostanete při tahu prstu z levé horní strany směrem dolů. Jestliže chcete otevřít ovládací centrum, tak pohyb uskutečněte z pravé strany. Zobrazí se všechny potřebné přepínače, které lze jednoduše upravit a přemístit k obrazu svému. Vyvolat lze také vyhledávání napříč systémem, kdy stačí prstem sjet směrem dolů po panelu.

 

Vrátit se můžeme ještě ke gestu, které vás vrátí o krok zpět. Při podržení prstu na konci tohoto gesta lze zobrazit boční panel, ve kterém jsou aplikace, jež používáte nejvíc. Gesta to jsou tedy poměrně šikovná, avšak mohou být lehce zmatečná a nějaký ten den potrvá, než jej chytnete do rukou. A ačkoliv se může zdát systém lehce přeplácaný, tak Huawei odvedlo kus práce. Průchod systémem je rychlý, načítání aplikací ukázkové a přechod mezi nimi bezproblémový.

Šikovné možnosti nastavení

V nastavení Huawei P60 Pro naleznete několik zajímavých funkcí. Mezi klasiky patří světly či tmavý režim systému. Taktéž nechybí režim pro seniory. Mezi další šikovné funkce se dále řadí pořízení snímku obrazovky pomocí dvoj poklepu kloubem na displeji. Fotoaparát lze otevřít dvojím stiskem hlasitosti dolů. Šikovně funguje taktéž chytré snímání. Pokud například čtete dlouhý text, tak displej zůstane rozsvícený.

Notifikace i na zhasnutém displeji

Smartphony s AMOLED panely často nabízejí šikovnou funkci Always-On, kdy i na zhasnutém displeji svítí čas a potřebné informace. Výjimkou není ani tento smartphone. Vývojáři v Huawei jsou však natolik štědří, že nechybí ani bohaté nastavení. Upravit lze styl hodin, obrázek ale i text, jenž bude neustále zobrazen. Uživatelé si taktéž mohou zvolit režim zobrazení. Hodiny mohou svít neustále, podle časového plánu nebo po klepnutí na displej. Poslední způsob upozornění na příchozí notifikace je již klasický, tedy zvukový.

GBox pro aplikace

S aplikacemi to v Hauwei smartphonech bohužel není jednoduché. Google Play zde nenajdeme a tím je obtížnější nainstalovat aplikace jako jsou Google Mapy nebo Google Disk. Huawei však disponuje AppGalery a Petal Search, kde spoustu aplikací seženete. Nově se ale objevila appka GBox, která mění pravidla hry.

Najdete tam ty nejpopulárnější aplikace, které lze stáhnout z oficiálního Google Play. Aplikace následně běží naprosto bez problému. Jedinou vadou na kráse je fakt, že Gbox musí být neustále spuštěný.

GBox

GBox | foto: vlastní

Výkon bez zaváhání

Vlajkový smartphone musí excelovat v každém ohledu. To platí samozřejmě taktéž pro Huawei P60 Pro. A právě proto zde konstruktéři nasadili super-výkonný procesor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1. Pouze však ve 4G verzi, moderní 5G připojení není přítomno z již zmiňovaných problémů. K dispozici pak procesor dostal 8 GB RAM.

Na maximální detaily při 120 Hz si užijete každou herní pecku. Navíc při hraní se telefon ani příliš nezahřívá a herní zážitek je tak nerušen. Samozřejmě jen ubývají procenta baterie. Úbytek to však není nijak enormní. Pakliže vás zajímají čísla, tak jsme telefon samozřejmě prohnali Antutu Benchmark testem. Zde si Huawei P60 Pro odnesl více než milion bodů. O výkon tedy nouze rozhodně nebude.

Baterie s rychlým nabíjením

Kapacita baterie, která se zastavila na 4 815 mAh, je možná největším neduhem telefonu. Při velké denní zátěži s vámi totiž telefon nevydrží až do večera. Zhruba kolem šesté hodiny večerní již telefon hlásí 20 %. Naštěstí je ale přítomno rychlé 88W drátové nabíjení. To vám dokáže baterii napumpovat za zhruba půl hodinky. Potěší i bezdrátové nabíjení, které je sice pomalejší oproti drátovému, avšak 50 W je nadstandard a nabití trvá zhruba hodinu.

V momentě, kdy víte, že se k nabíjení jen tak nedostanete, se vyplatí energii šetřit a telefon méně zatěžovat. V ten moment s vámi telefon dokáže držet krok zhruba do deváté hodiny ranní následujícího dne.

Nabíjecí adaptér

Nabíjecí adaptér | foto: vlastní

Fotoaparát jako z partesu

Špičkové Huawei smartphony již nějakou dobu patří mezi absolutní špičku. Huawei P60 Pro se tedy pokusí navázat na své předchůdce. Pro tento úkol následně v Huawei do telefonu nasadili trojici snímačů. Hlavní senzor disponuje rozlišením 48 Mpx a pohyblivou clonu f/1.4 až f/4.0. Dalším členem party je 48Mpx teleobjektiv pro až 3,5× optický zoom. Třetí senzor následně disponuje rozlišením 13 Mpx a slouží pro 110° ultraširoké fotografie. Huawei zde využívá taktéž různé technologie pro zkrášlení fotek. Přítomno je AI i XMage pro barevná schémata – původní, živý a jasný.

Focení s Huawei P60 Pro

Focení s Huawei P60 Pro | foto: vlastní

Fotky pořízené hlavním senzorem jsou na nejvyšší úrovni – krásně prokreslené a detailní. Barvy jsou věrné realitě, avšak je možnost také sytějšího podání, což minimálně na AMOLED displeji vypadá opravdu působivě. V nočních podmínkách senzor dokáže opravdu kouzlit. Snímač zachytí velké množství světla a informací, načež díky dlouhé uzávěrce opravdu kouzlí. Fotkám nechybí detaily, ostrost a šum prakticky neexistuje. I v absolutní tmě vás senzor nezklame. To víceméně platí i pro zbylé dva snímače, které jsou v noci nadstandardní. Především teleobjektiv nemá v noci konkurenci. Ultraširoký senzor naopak občas zaváhá a fotku lehce umázne.

Přes den je to ale již lepší. Fotky mají krásné barvy a detaily. Potěší taktéž stejné barevné podání napříč senzory. Široký záběr se hodí především po panoramatické fotky. Je tedy dobře, že Huawei eliminovalo efekt rybího oka.

Huawei P60 Pro

Huawei P60 Pro | foto: vlastní

Teleobjektiv již byl lehce zmíněn v nočních podmínkách. Avšak přes den je to ještě lepší. Huawei P60 Pro dokáže přiblížit 3,5násobně a to bez ztráty kvality. Barvy jsou krásné a ostrost na vysoké úrovni. Hybridní přiblížení telefon dokáže až 10násobně. I zde je kvalita stále na vysoké úrovni. V noci ale kvalita samozřejmě klesá. Pochvalu si zaslouží i makro. Ty jsou téměř dokonalé. Jsou krásně ostré a detailní, ostření je následně rychlé a bezchybné. Samozřejmě kvalita jde dolů s ubývajícím světlem, nejde ale o nic rapidního. Makro snímky bych zde zhodnotil jako ty nejlepší ve světě smartphonů.

Pokud jde o selfie kamerku, tak ta dostala rozlišení 32 Mpx a patří mezi lepší na trhu. I zde mají fotky krásné barvy, jsou ostré a detailní. Parádu s nimi uděláte nejen na sociálních sítích. V neposlední řadě se sluší zmínit video, které telefon dokáže natáčet v maximálním rozlišení 4K při 60 fps.

Jak fotí Huawei P60 Pro?

Ukázka: klasické fotografie

Ukázka: noční fotografie

Ukázka: ultraširoké fotografie

Ukázka: 3,5× optický zoom

Ukázka: makro fotografie

Pár slov závěrem

Novinka Huawei P60 Pro je opravdu povedený smartphone. Mezi jeho největší přednosti patří především vzhled a design. Velice dobře si telefon vede taktéž po stránce výkonu. Malým neduhem může být systém a absence Google aplikací (lze vyřešit přes GBox). Pokud jde o fotoaparát, tak ten patří mezi nejlepší na světě. Nabíjení je dostatečně rychlé a jediné, co by se mohlo zlepšit, je výdrž baterie.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
zpracování a prémiové materiály potíže s Google aplikacemi
netradiční design slabší baterie
skvělé fotoaparáty absence 5G připojení
svižný systém

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."