Recenze Honor 200 Lite – Lehký jako pírko, tenký jako žiletka

  • Honor 200 Lite je nejdostupnější telefon v rámci nové řady
  • K dispozici je za velmi sympatickou cenu a rozhodně umí zaujmout
  • Kromě tenkého šasi potěší i designem a uzoučkým vnitřním rámečkem
Otestovali jsme Honor 200 Lite

Otestovali jsme Honor 200 Lite | foto: vlastní

Honor představil novinku s označením 200 Lite poměrně v tichosti koncem dubna a tato novinka tedy konečně dorazila i na náš trh. Nestojí moc, působí velmi sympatickým dojmem a zaujme jak stylovým designem, tak třeba fotoaparátem s pořádnou porcí megapixelů. Rozhodně je to telefon, který se v nabušené střední třídě neztratí.

Honor 200 Lite: specifikace

Konstrukcesklo a plast, 161,1 × 74,6 × 6,78 mm, 166 g
Displej6,7″, AMOLED, 90 Hz, 2412 × 1080 px, 20:9, jemnost 394 PPI
Operační systémAndroid 14 + MagicOS 8
Čipset8jádrový, 2.4 GHz, Mediatek Dimensity 6080
Paměť8 GB RAM, 256 GB úložiště (bez MicroSD slotu)
Fotoaparáttrojitý (108 Mpx hlavní + 5 Mpx ultra-širokoúhlý + 2 makro snímač), clona f/1.8 + f/2.2 + f/2.4, PDAF, LED blesk; přední 50 Mpx, clona f/2.1
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
Technologie5G, Bluetooth 5,1, USB-C, NFC, Wi-Fi, GPS, čtečka otisků v bočním tlačítku, čtečka tváře, stereo reproduktor
Baterie4 500 mAh, rychlonabíjení 35 W
Cena a dostupnost7 990 korun, květen 2024

Recenze Honor 200 Lite – Balení chudé jako kostelní myš

Čínský Honor se před nedávnem zařadil po boku Applu, Samsungu či Sony a přestal dávat do prodejního balení nabíjecí adaptér. To platí jak pro ty nejdražší telefony, tak přístroje z opačného cenového spektra a nabíječku v balení tak nemá ani modelu 200 Lite. Zapomeňte i na ochranné pouzdro, spolu s telefonem dostanete jen kabel USB-A / USB-C a špendlík na otevření SIM slotu. Toť vše, zbytek si musíte pořídit hezky za své.

Krabička nového mobilu Honor 200 Lite

Krabička nového mobilu Honor 200 Lite | foto: vlastní

Tenký a lehký, jako modelka

Honor 200 Lite je jeden z nejtenčích i nejlehčích telefonů dneška a to je jedna z jeho hlavních předností. V pase má jen 6,8 mm a váží pouhopouhých 166 gramů, což je v době mobilů vážících klidně přes 200 gramů příjemná změna. Díky tomu se Honor 200 Lite skvěle drží a používá, nepronese se ani při delším používání a vlastně o něm ani nebudete vědět. Design je docela elegantní a vsází na výrazně zaoblení rohy, takže v kombinaci s plochým rámečkem okolo konstrukce připomíná tato novinka na první pohled iPhone.

Na zádech se nachází obdélníkový fotomodul s trojicí objektivů, který má ozdobné orámování a konstrukce, byť kompletně plastová, je velmi kvalitní. V modrém kabátku to této novince opravdu sluší a pochvalu si zaslouží i matná úprava zad, díky které na nich takřka vůbec neulpívají otisky prstů. A velká pochvala míří také k tenoučkému vnitřnímu rámečku okolo displeje, který byl zredukován opravdu na minimum a v tomto směru se na Honor 200 Lite nechytají ani mnohdy výrazně dražší telefony. Takový Samsung by se mohl v tomto směru leccos přiučit.

Honor 200 Lite

Honor 200 Lite | foto: vlastní

Displej je opravdu moc fajn

Čelní stranu Honoru 200 Lite okupuje 6,7palcový AMOLED displej s FullHD+ rozlišením a frekvencí 90 Hz. Ano, v tomto směru to šlo určitě lépe, konkurence nabízí i 120 Hz, ale tento menší nedostatek panel vyvažuje parádním maximálním jasem (až 2000 nitů) či pulzně-šířkovou modulací o hodnotě 3240 Hz. Telefon, respektive jeho displej, je také velmi jemný k očím uživatele, protože nabízí Cirkadiánní noční displej (automatická úprava teploty barev na základě rytmu těla) a funkci Dynamické stmívání, která zmírňuje únavu očí.

Honor 200 Lite

Honor 200 Lite | foto: vlastní

Barevné podání je velmi výrazné a jednotlivé odstíny jsou, jako je u AMOLED technologie zvykem, opravdu syté. Pokud by to na vás bylo až moc, můžete barvy trochu „stáhnout“, a to přepnutím z režimu Živý na režim Normální. Teplotu barev je možné upravovat i manuálně a nastavit lze také obnovovací frekvenci, a to na 60 Hz, 90 Hz či automatiku. Čitelnost je naprosto bezproblémová i na přímém slunci a panel Honoru 200 Lite patří v rámci této cenové relaci v tomto směru k těm nejlepším. Nabízí samozřejmě tmavý režim a automatická regulace jasu funguje na jedničku.

Android 14 ve spárech nadstavby MagicOS 8.0

Honor 200 Lite běží z krabice na Androidu 14, který byste ale pod nadstavbou MagicOS 8.0 takřka nepoznali. Středobodem systému je takzvané Řídící centrum, což je dnes velmi populární prvek ne nepodobný tomu, co již nějakou dobu nabízí Apple. Toto centrum se zobrazuje potažením na displeji směrem dole, v jeho pravé polovině a obsahuje rychlé přepínače hlavních prvků systému (WiFi, Bluetooth, hotspot, režim Letadlo apod.), stejně jako posuvník pro regulaci jasu, zvuku či informace o aktuálně přehrávané hudbě.

Honor 200 Lite

Honor 200 Lite | foto: vlastní

Je to docela fajn prvek, ale bohužel nejde vypnout, takže pokud vám tento styl ovládání úplně nesedí a máte raději tradičnější řešení, máte smůlu. Pokud potáhnete v levé polovině displeje, dočkáte se klasické lišty s notifikacemi. Systém se pyšní rozsáhlou personalizací, umí provozovat dvě aplikace na rozpůlené obrazovce i miniaplikace. Obojí se provádí přes boční panel, který vyvoláte potažením na boku displeje ke středu. Systém má i Always-On displej, ale ten je velmi omezený a z notifikací ukazuje jen SMSky a zmeškané hovory, takže je víceméně k ničemu.

K dispozici je i několik praktických gest, jako ztlumení vyzvánění převrácením telefonu, nebo rychlé spuštění svítilny dvojitým stiskem tlačítka zeslabení. Odladění je velmi dobré, vše běží víceméně zcela plynule a jediný větší nedostatek tak vidím v bloatwaru, tedy nevyžádaných aplikacích. Těch je opravdu hodně a zbytečně vám přidají práci, protože jich tak 90 % zcela jistě ihned odinstalujete. Úplně ideální pak nebude ani podpora, kterou Honor nikde nezmiňuje, ale očekáváme maximálně dvě aktualizace systému.

Dynamic Island? Ne, Magic Capsule

Nejenom Ovládací centrum vypadá, jako by se jím Honor inspiroval u iPhonu. Model 200 Lite obsahuje i dynamický výřez, který se jmenuje Magic Capsule a u něj je inspirace jablečnými telefony ještě výraznější. Podlouhlý výřez umí zobrazit praktické prvky, jako například časovač, probíhané volání či přehrávání hudby a zobrazuje informace o právě probíhající akci bez toho, abyste museli mít otevřenou jinou aplikaci. Jedná se tedy o jakýsi virtuální widget a jeho prostřednictví je také možné do příslušné aplikace vstoupit. Vlastně, proč ne.

Výkonu na rozdávání úplně není

Honor 200 Lite pohání osmijádrový procesor Dimensity 6080 od MediaTeku, který je základním 5G čipsetem a nachází se většinou v levnějších telefonech. Výkonnostně na tom není nijak extra dobře a to potvrzují i výkony v AnTuTu Lite (plnotučné AnTuTu procesor nezvládne), kde se po testu rozsvítilo skóre lehce přesahující hranici 330 tisíc bodů. To opravdu není žádná velká sláva, a třebaže při běžném používání vám výkon pravděpodobně nijak zásadně chybět nebude, při hraní, hlavně náročnějších her, už ano.

Zahrajete si sice většinu titulů, ale u těch náročnějších počítejte s ne úplně plynulým provozem, o nastavení vyšší úrovně detailů ani nemluvě. Na druhou stranu, procesor se takřka nezahřívá a telefon se i při opravdu vysoké zátěži dostane maximálně do lehce vlažného stavu. Co se týče dalšího hardwaru, tak operační paměť 8 GB RAM je virtuálně rozšiřitelná o dalších 8 GB a k úschově dat poslouží štědrých 256 GB. Slot na paměťovou kartu schází. Co se týče snímače otisků prstů, ten bohužel není integrovaný v displeji, ale v bočním tlačítku, nicméně je přesný a rychlý.

Honor 200 Lite

Honor 200 Lite | foto: vlastní

Výdrž a nabíjení

V nitru této novinky se nachází akumulátor s kapacitou 4500 mAh, což je na střední třídu spíše méně a nízká hmotnost v kombinaci s úzkou konstrukcí si zkrátka vyžádaly svou daň. Výdrž není žádná velká sláva a Honor 200 Lite je spíše jednodenním telefonem. Ano, lze se dostat i přes jeden den, ale to budete muset telefon využívat spíše méně a naopak stačí mu zatopit trochu víc, aby už v podvečer žádal o aktivaci úsporného režimu. Výdrž je zkrátka lehce pod průměrem a rozhodně to není prvek, který by byl středobodem telefonu.

Honor 200 Lite

Honor 200 Lite | foto: vlastní

Nabíjení má výkon 35 W, což opět není žádný velký zázrak a v této cenové kategorii lze najít výkonnější nabíjecí systémy. Vyložený průšvih to ale není. Pokud máte nabíječku odpovídajícího výkonu, která si s telefonem jakž takž rozumí, počítejte s nabíjecí dobou okolo hodinky a půl. S originální nabíječkou, kterou jsem bohužel neměl prostor otestovat, by se mělo plné nabití pohybovat časově okolo jedné hodiny a něco, takže investice do originálního adaptéru, který vyjde na nějakých 600 korun, se vyplatí.

Trojitý fotoaparát se hlásí o slovo

Co se fotoaparátu týče, tak ten je trojitý a hned ze startu si můžeme klidně přiznat, že použitelné jsou vlastně jen dvě kamerky. Hlavní, 108Mpx fotoaparát a poté ještě selfie kamerka s rozlišením 50 Mpx, což je (nejenom) na tuto třídu nebývale štědré. Ultra-širokoúhlý objektiv s rozlišením 5 Mpx je maximálně průměrný a 2Mpx marko kamerka pak odpovídá ostatním snímačům tohoto typu, takže stojí doslova za prd. Hlavní fotoaparát ale odvádí docela solidní práci a při dobrých světelných podmínkách nabízí slušné snímky.

  • Primární snímač: 108 Mpx, f/1.8, 26 mm, PDAF
  • Ultra-širokoúhlý objektiv: 8 Mpx, f/2.2
  • Makro objektiv: 2 Mpx, f/2.4
  • Selfie kamerka: 50 Mpx, f/2.1
Honor 200 Lite

Honor 200 Lite | foto: vlastní

Fotografie z primárního fotoaparátu vykazují obstojnou porci detailů, jen velmi málo šumu a také odpovídající ostrost. Ano, scházející optická stabilizace jde čas od času poznat a barvy jsou možná saturované až příliš, ale celkově jsou fotografie z primárního objektivu líbivé. Portrétní fotografie jsou průměrné a oddělení fotografovaného objektu od pozadí má k dokonalosti daleko. Co se přiblížení týče, tak Honor 200 Lite nemá žádný teleobjektiv, takže přiblížení je čistě digitální a obstarává ho hlavní fotoaparát. Maximem je 10násobné přiblížení a to je na tom kvalitativně spíše hůře.

Honor 200 Lite

Honor 200 Lite | foto: vlastní

Zbývající fotoaparáty jsou jen do počtu

Dvojnásobné a trojnásobné přiblížení, které mají v aplikaci své přepínače, jsou na to kvalitou slušně a rozhodně jsou obě tyto úrovně použitelné. Ultra-širokoúhlý objektiv pak spadá spíše do podprůměru a fotografie jím pořízené obsahují více šumu, menší porci detailů a jsou také výrazně rozostřené po okrajích. Zkrátka nic moc a to ostatně platí i pro makro fotoaparát s rozlišením 2 Mpx. Tyto snímky postrádají detaily, které se často slévají do velké šmouhy a také šumu je víc než by bylo záhodno.

Honor 200 Lite

Honor 200 Lite | foto: vlastní

Noční snímky nijak zásadně nezaujmou, ostrost je pouze průměrná, šumu hodně a detailů naopak moc není. Noční režim fotografie poměrně výrazně prosvětlí a určitě se vyplatí fotografovat s ním. U videí pak zamrzí fakt, že telefon zvládá maximálně 1080p záznamy v kombinaci s 30 snímky za vteřinu, což ale není chyba fotoaparátu, nýbrž procesoru, který prostě větší tok dat nezvládá a je omezen na toto maximum.

Jak fotí Honor 200 Lite?

Ukázka: noční snímky (noční režim zapnutý / vypnutý)

Ukázka: ultra-širokoúhlé snímky

Ukázka: zoom 2×/3×

Ukázka: zoom 10×

Ukázka: makro snímky

Závěr recenze Honor 200 Lite

Honor 200 Lite je rozhodně zajímavý příspěvek do střední třídy, kde chce zaujmout hlavně kombinací elegantního designu s tenoučkou konstrukcí a nízkou hmotností. Rámečky okolo displeje má pak v rámci segmentu úplně nejtenčí a potěší i kvalitním displejem s vysokým jasem, štědrým vnitřním úložištěm či kompletní konektivitou, včetně NFC. Nadstavba MagicOS 8.0 není špatná, ale uvítal bych méně bloatwaru a možnost zcela vypnout Centrum ovládání. Co se ceny týče, tak na našem trhu se Honor Magic 200 Lite prodává za 7 990 korun.

To není úplně špatná nabídka, přičemž aktuálně je tato novinka navíc v akci, díky které ušetříte 1 000 korun a vyjde vás tak na 6 990 korun. Za tuto cenu Honor 200 Lite s klidným srdcem doporučím, ačkoliv má samozřejmě i své mouchy, jako je například nižší výkon, což poznáte hlavně ve hrách, scházející slot na MicroSD kartu, jen mono reproduktor, až příliš omezený AOD displej a maximálně průměrnou výdrž. Nepotěší ani videa, která jsou k dispozici maximálně v 1080p rozlišení, při 30 snímcích za vteřinu.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
nebývale tenká a lehká konstrukce zbytek fotoaparátů jen do počtu
kvalitní displej s tenoučkým rámečkem nekompletní balení bez adaptéru
solidní hlavní fotoaparát nízký výkon a jen průměrná výdrž
kompletní konektivita záznam videa omezený na 1080p
štědrá paměťová výbava

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."

Recenze Honor 200 Lite – Lehký jako pírko, tenký jako žiletka

  • Honor 200 Lite je nejdostupnější telefon v rámci nové řady
  • K dispozici je za velmi sympatickou cenu a rozhodně umí zaujmout
  • Kromě tenkého šasi potěší i designem a uzoučkým vnitřním rámečkem
Otestovali jsme Honor 200 Lite

Otestovali jsme Honor 200 Lite | foto: vlastní

Honor představil novinku s označením 200 Lite poměrně v tichosti koncem dubna a tato novinka tedy konečně dorazila i na náš trh. Nestojí moc, působí velmi sympatickým dojmem a zaujme jak stylovým designem, tak třeba fotoaparátem s pořádnou porcí megapixelů. Rozhodně je to telefon, který se v nabušené střední třídě neztratí.

Honor 200 Lite: specifikace

Konstrukcesklo a plast, 161,1 × 74,6 × 6,78 mm, 166 g
Displej6,7″, AMOLED, 90 Hz, 2412 × 1080 px, 20:9, jemnost 394 PPI
Operační systémAndroid 14 + MagicOS 8
Čipset8jádrový, 2.4 GHz, Mediatek Dimensity 6080
Paměť8 GB RAM, 256 GB úložiště (bez MicroSD slotu)
Fotoaparáttrojitý (108 Mpx hlavní + 5 Mpx ultra-širokoúhlý + 2 makro snímač), clona f/1.8 + f/2.2 + f/2.4, PDAF, LED blesk; přední 50 Mpx, clona f/2.1
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
Technologie5G, Bluetooth 5,1, USB-C, NFC, Wi-Fi, GPS, čtečka otisků v bočním tlačítku, čtečka tváře, stereo reproduktor
Baterie4 500 mAh, rychlonabíjení 35 W
Cena a dostupnost7 990 korun, květen 2024

Recenze Honor 200 Lite – Balení chudé jako kostelní myš

Čínský Honor se před nedávnem zařadil po boku Applu, Samsungu či Sony a přestal dávat do prodejního balení nabíjecí adaptér. To platí jak pro ty nejdražší telefony, tak přístroje z opačného cenového spektra a nabíječku v balení tak nemá ani modelu 200 Lite. Zapomeňte i na ochranné pouzdro, spolu s telefonem dostanete jen kabel USB-A / USB-C a špendlík na otevření SIM slotu. Toť vše, zbytek si musíte pořídit hezky za své.

Krabička nového mobilu Honor 200 Lite

Krabička nového mobilu Honor 200 Lite | foto: vlastní

Tenký a lehký, jako modelka

Honor 200 Lite je jeden z nejtenčích i nejlehčích telefonů dneška a to je jedna z jeho hlavních předností. V pase má jen 6,8 mm a váží pouhopouhých 166 gramů, což je v době mobilů vážících klidně přes 200 gramů příjemná změna. Díky tomu se Honor 200 Lite skvěle drží a používá, nepronese se ani při delším používání a vlastně o něm ani nebudete vědět. Design je docela elegantní a vsází na výrazně zaoblení rohy, takže v kombinaci s plochým rámečkem okolo konstrukce připomíná tato novinka na první pohled iPhone.

Na zádech se nachází obdélníkový fotomodul s trojicí objektivů, který má ozdobné orámování a konstrukce, byť kompletně plastová, je velmi kvalitní. V modrém kabátku to této novince opravdu sluší a pochvalu si zaslouží i matná úprava zad, díky které na nich takřka vůbec neulpívají otisky prstů. A velká pochvala míří také k tenoučkému vnitřnímu rámečku okolo displeje, který byl zredukován opravdu na minimum a v tomto směru se na Honor 200 Lite nechytají ani mnohdy výrazně dražší telefony. Takový Samsung by se mohl v tomto směru leccos přiučit.

Honor 200 Lite

Honor 200 Lite | foto: vlastní

Displej je opravdu moc fajn

Čelní stranu Honoru 200 Lite okupuje 6,7palcový AMOLED displej s FullHD+ rozlišením a frekvencí 90 Hz. Ano, v tomto směru to šlo určitě lépe, konkurence nabízí i 120 Hz, ale tento menší nedostatek panel vyvažuje parádním maximálním jasem (až 2000 nitů) či pulzně-šířkovou modulací o hodnotě 3240 Hz. Telefon, respektive jeho displej, je také velmi jemný k očím uživatele, protože nabízí Cirkadiánní noční displej (automatická úprava teploty barev na základě rytmu těla) a funkci Dynamické stmívání, která zmírňuje únavu očí.

Honor 200 Lite

Honor 200 Lite | foto: vlastní

Barevné podání je velmi výrazné a jednotlivé odstíny jsou, jako je u AMOLED technologie zvykem, opravdu syté. Pokud by to na vás bylo až moc, můžete barvy trochu „stáhnout“, a to přepnutím z režimu Živý na režim Normální. Teplotu barev je možné upravovat i manuálně a nastavit lze také obnovovací frekvenci, a to na 60 Hz, 90 Hz či automatiku. Čitelnost je naprosto bezproblémová i na přímém slunci a panel Honoru 200 Lite patří v rámci této cenové relaci v tomto směru k těm nejlepším. Nabízí samozřejmě tmavý režim a automatická regulace jasu funguje na jedničku.

Android 14 ve spárech nadstavby MagicOS 8.0

Honor 200 Lite běží z krabice na Androidu 14, který byste ale pod nadstavbou MagicOS 8.0 takřka nepoznali. Středobodem systému je takzvané Řídící centrum, což je dnes velmi populární prvek ne nepodobný tomu, co již nějakou dobu nabízí Apple. Toto centrum se zobrazuje potažením na displeji směrem dole, v jeho pravé polovině a obsahuje rychlé přepínače hlavních prvků systému (WiFi, Bluetooth, hotspot, režim Letadlo apod.), stejně jako posuvník pro regulaci jasu, zvuku či informace o aktuálně přehrávané hudbě.

Honor 200 Lite

Honor 200 Lite | foto: vlastní

Je to docela fajn prvek, ale bohužel nejde vypnout, takže pokud vám tento styl ovládání úplně nesedí a máte raději tradičnější řešení, máte smůlu. Pokud potáhnete v levé polovině displeje, dočkáte se klasické lišty s notifikacemi. Systém se pyšní rozsáhlou personalizací, umí provozovat dvě aplikace na rozpůlené obrazovce i miniaplikace. Obojí se provádí přes boční panel, který vyvoláte potažením na boku displeje ke středu. Systém má i Always-On displej, ale ten je velmi omezený a z notifikací ukazuje jen SMSky a zmeškané hovory, takže je víceméně k ničemu.

K dispozici je i několik praktických gest, jako ztlumení vyzvánění převrácením telefonu, nebo rychlé spuštění svítilny dvojitým stiskem tlačítka zeslabení. Odladění je velmi dobré, vše běží víceméně zcela plynule a jediný větší nedostatek tak vidím v bloatwaru, tedy nevyžádaných aplikacích. Těch je opravdu hodně a zbytečně vám přidají práci, protože jich tak 90 % zcela jistě ihned odinstalujete. Úplně ideální pak nebude ani podpora, kterou Honor nikde nezmiňuje, ale očekáváme maximálně dvě aktualizace systému.

Dynamic Island? Ne, Magic Capsule

Nejenom Ovládací centrum vypadá, jako by se jím Honor inspiroval u iPhonu. Model 200 Lite obsahuje i dynamický výřez, který se jmenuje Magic Capsule a u něj je inspirace jablečnými telefony ještě výraznější. Podlouhlý výřez umí zobrazit praktické prvky, jako například časovač, probíhané volání či přehrávání hudby a zobrazuje informace o právě probíhající akci bez toho, abyste museli mít otevřenou jinou aplikaci. Jedná se tedy o jakýsi virtuální widget a jeho prostřednictví je také možné do příslušné aplikace vstoupit. Vlastně, proč ne.

Výkonu na rozdávání úplně není

Honor 200 Lite pohání osmijádrový procesor Dimensity 6080 od MediaTeku, který je základním 5G čipsetem a nachází se většinou v levnějších telefonech. Výkonnostně na tom není nijak extra dobře a to potvrzují i výkony v AnTuTu Lite (plnotučné AnTuTu procesor nezvládne), kde se po testu rozsvítilo skóre lehce přesahující hranici 330 tisíc bodů. To opravdu není žádná velká sláva, a třebaže při běžném používání vám výkon pravděpodobně nijak zásadně chybět nebude, při hraní, hlavně náročnějších her, už ano.

Zahrajete si sice většinu titulů, ale u těch náročnějších počítejte s ne úplně plynulým provozem, o nastavení vyšší úrovně detailů ani nemluvě. Na druhou stranu, procesor se takřka nezahřívá a telefon se i při opravdu vysoké zátěži dostane maximálně do lehce vlažného stavu. Co se týče dalšího hardwaru, tak operační paměť 8 GB RAM je virtuálně rozšiřitelná o dalších 8 GB a k úschově dat poslouží štědrých 256 GB. Slot na paměťovou kartu schází. Co se týče snímače otisků prstů, ten bohužel není integrovaný v displeji, ale v bočním tlačítku, nicméně je přesný a rychlý.

Honor 200 Lite

Honor 200 Lite | foto: vlastní

Výdrž a nabíjení

V nitru této novinky se nachází akumulátor s kapacitou 4500 mAh, což je na střední třídu spíše méně a nízká hmotnost v kombinaci s úzkou konstrukcí si zkrátka vyžádaly svou daň. Výdrž není žádná velká sláva a Honor 200 Lite je spíše jednodenním telefonem. Ano, lze se dostat i přes jeden den, ale to budete muset telefon využívat spíše méně a naopak stačí mu zatopit trochu víc, aby už v podvečer žádal o aktivaci úsporného režimu. Výdrž je zkrátka lehce pod průměrem a rozhodně to není prvek, který by byl středobodem telefonu.

Honor 200 Lite

Honor 200 Lite | foto: vlastní

Nabíjení má výkon 35 W, což opět není žádný velký zázrak a v této cenové kategorii lze najít výkonnější nabíjecí systémy. Vyložený průšvih to ale není. Pokud máte nabíječku odpovídajícího výkonu, která si s telefonem jakž takž rozumí, počítejte s nabíjecí dobou okolo hodinky a půl. S originální nabíječkou, kterou jsem bohužel neměl prostor otestovat, by se mělo plné nabití pohybovat časově okolo jedné hodiny a něco, takže investice do originálního adaptéru, který vyjde na nějakých 600 korun, se vyplatí.

Trojitý fotoaparát se hlásí o slovo

Co se fotoaparátu týče, tak ten je trojitý a hned ze startu si můžeme klidně přiznat, že použitelné jsou vlastně jen dvě kamerky. Hlavní, 108Mpx fotoaparát a poté ještě selfie kamerka s rozlišením 50 Mpx, což je (nejenom) na tuto třídu nebývale štědré. Ultra-širokoúhlý objektiv s rozlišením 5 Mpx je maximálně průměrný a 2Mpx marko kamerka pak odpovídá ostatním snímačům tohoto typu, takže stojí doslova za prd. Hlavní fotoaparát ale odvádí docela solidní práci a při dobrých světelných podmínkách nabízí slušné snímky.

  • Primární snímač: 108 Mpx, f/1.8, 26 mm, PDAF
  • Ultra-širokoúhlý objektiv: 8 Mpx, f/2.2
  • Makro objektiv: 2 Mpx, f/2.4
  • Selfie kamerka: 50 Mpx, f/2.1
Honor 200 Lite

Honor 200 Lite | foto: vlastní

Fotografie z primárního fotoaparátu vykazují obstojnou porci detailů, jen velmi málo šumu a také odpovídající ostrost. Ano, scházející optická stabilizace jde čas od času poznat a barvy jsou možná saturované až příliš, ale celkově jsou fotografie z primárního objektivu líbivé. Portrétní fotografie jsou průměrné a oddělení fotografovaného objektu od pozadí má k dokonalosti daleko. Co se přiblížení týče, tak Honor 200 Lite nemá žádný teleobjektiv, takže přiblížení je čistě digitální a obstarává ho hlavní fotoaparát. Maximem je 10násobné přiblížení a to je na tom kvalitativně spíše hůře.

Honor 200 Lite

Honor 200 Lite | foto: vlastní

Zbývající fotoaparáty jsou jen do počtu

Dvojnásobné a trojnásobné přiblížení, které mají v aplikaci své přepínače, jsou na to kvalitou slušně a rozhodně jsou obě tyto úrovně použitelné. Ultra-širokoúhlý objektiv pak spadá spíše do podprůměru a fotografie jím pořízené obsahují více šumu, menší porci detailů a jsou také výrazně rozostřené po okrajích. Zkrátka nic moc a to ostatně platí i pro makro fotoaparát s rozlišením 2 Mpx. Tyto snímky postrádají detaily, které se často slévají do velké šmouhy a také šumu je víc než by bylo záhodno.

Honor 200 Lite

Honor 200 Lite | foto: vlastní

Noční snímky nijak zásadně nezaujmou, ostrost je pouze průměrná, šumu hodně a detailů naopak moc není. Noční režim fotografie poměrně výrazně prosvětlí a určitě se vyplatí fotografovat s ním. U videí pak zamrzí fakt, že telefon zvládá maximálně 1080p záznamy v kombinaci s 30 snímky za vteřinu, což ale není chyba fotoaparátu, nýbrž procesoru, který prostě větší tok dat nezvládá a je omezen na toto maximum.

Jak fotí Honor 200 Lite?

Ukázka: noční snímky (noční režim zapnutý / vypnutý)

Ukázka: ultra-širokoúhlé snímky

Ukázka: zoom 2×/3×

Ukázka: zoom 10×

Ukázka: makro snímky

Závěr recenze Honor 200 Lite

Honor 200 Lite je rozhodně zajímavý příspěvek do střední třídy, kde chce zaujmout hlavně kombinací elegantního designu s tenoučkou konstrukcí a nízkou hmotností. Rámečky okolo displeje má pak v rámci segmentu úplně nejtenčí a potěší i kvalitním displejem s vysokým jasem, štědrým vnitřním úložištěm či kompletní konektivitou, včetně NFC. Nadstavba MagicOS 8.0 není špatná, ale uvítal bych méně bloatwaru a možnost zcela vypnout Centrum ovládání. Co se ceny týče, tak na našem trhu se Honor Magic 200 Lite prodává za 7 990 korun.

To není úplně špatná nabídka, přičemž aktuálně je tato novinka navíc v akci, díky které ušetříte 1 000 korun a vyjde vás tak na 6 990 korun. Za tuto cenu Honor 200 Lite s klidným srdcem doporučím, ačkoliv má samozřejmě i své mouchy, jako je například nižší výkon, což poznáte hlavně ve hrách, scházející slot na MicroSD kartu, jen mono reproduktor, až příliš omezený AOD displej a maximálně průměrnou výdrž. Nepotěší ani videa, která jsou k dispozici maximálně v 1080p rozlišení, při 30 snímcích za vteřinu.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
nebývale tenká a lehká konstrukce zbytek fotoaparátů jen do počtu
kvalitní displej s tenoučkým rámečkem nekompletní balení bez adaptéru
solidní hlavní fotoaparát nízký výkon a jen průměrná výdrž
kompletní konektivita záznam videa omezený na 1080p
štědrá paměťová výbava

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."