Recenze Oppo Reno 10 5G – Ideální střední třída pro mladé

  • Oppo je velkou čínskou společností
  • Na českém trhu ale dominantní zatím není
  • Do povědomí Čechů se pokusí dostat novinkou Oppo Reno 10
Oppo Reno 10 5G na pracovním stole opravdu vynikne

Oppo Reno 10 5G na pracovním stole opravdu vynikne | foto: vlastní

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení


Společnost Oppo patří pod konsorcium BBK Electronics, kde najdeme výrobce jako je Vivo nebo OnePlus. Tato značka má tedy solidní základnu proto, aby vyprodukovala kvalitní smartphone. Na český trh aktuálně posílá novinku Oppo Reno 10, která se pokusí o svěží vítr ve střední třídě. Půjde na to cestou prémiového designu a kvalitních specifikací. I přesto to ale novinka nebude mít jednoduché.

Oppo Reno 10 5G: specifikace

Konstrukceplast, 162,4 × 74,2 × 8 mm, 185 g
Displej6,7″, AMOLED, 120 Hz, 2412 × 1080px, poměr stran 20:9, jemnost 394 PPI
Operační systémAndroid 13 + ColorOS 13.1
Čipset8jádrový, 2,6 GHz, MediaTek Dimensity 7050
Paměť8 GB RAM, úložiště 128 GB
Fotoaparáttři objektivy (64 Mpx hlavní, 32 Mpx teleobjektiv, 8 Mpx ultra široký), clona f/1.7 + f/2.0 + f/2.2, gyro-EIS, LED blesk; selfie 32 Mpx, clona f/2.4
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz, LTE-A Cat20
TechnologieDual SIM, Bluetooth 5.3, NFC, Wi-Fi 6, GPS, USB-C 3.1, čtečka otisků prstů v displeji
Baterie5 000 mAh, rychlonabíjení 67 W
Cena a dostupnost11 590 Kč, červenec 2023

Stylovka pro mladé

Design novinky Oppo Reno 10 se nese v duchu aktuální trendů. Máme tu tedy poměrně velké, ale tenké zařízení. V ruce se telefon drží vcelku příjemně, jelikož hrany smartphonu jsou zahnuté. V tomto stylu pokračují záda i displej. Po svých bocích jsou skoseny směrem k plastovému rámu. Díky tomu vypadá telefon opticky ještě tenčeji, než tomu ve skutečnosti je.

Oppo Reno 10 5G v celé své kráse

Oppo Reno 10 5G v celé své kráse | foto: vlastní

Neustále se měnící barvy

Ještě se ale musíme v rychlosti vrátit k zádům, která jsou opravdu stylová. Opět se sice jedná o plastový materiál, což je škoda, nicméně výrobce jej matně upravil a to dává telefonu určitý punc elegance. Navíc v ruce neklouže a ani zde neulpívají otisky prstů. V námi testované barevné variantě má telefon šmrnc. Na první pohled se jedná o třpytivou modrou, která se ale mění na základě dopadu světla, opravdu působivé.

Záda samozřejmě hostí modul fotoaparátu, jenž je poměrně masivní. Není se ale čemu divit, nese totiž rovnou tři fotoaparáty. Hlavní je umístěn v horní části a nad samotný modul nijak nevystupuje. Zbylé dva fotoaparáty jsou ve spodní části vedle sebe. Mezi snímači pochopitelně nechybí ani dvojitý LED blesk.

Barvičky se mění opravdu rychle v závislosti na lomu světla

Barvičky se mění opravdu rychle v závislosti na lomu světla | foto: vlastní

Lesklé boky s milým překvapením

Boky smartphonu se nesou v lesklé úpravě v barvě smartphonu. Ideálně zapadají do designového stylu dnešní doby. Pochopitelně jsou zde umístěny všechny důležité ovládací prvky. Počínaje spodní částí, kde je zasazen USB-C konektor, šuplík pro SIM kartu a průduch pro reproduktor. Ten je sice hlasitý, ale jeho kvalita zrovna nejlepší není. Podíváme-li se na pravý bok, tak v horní částí je kolébka hlasitosti, pod kterou si domov našlo zamykací tlačítko.

Protější strana je prázdná. V té horní naopak krom mikrofonu nalezneme i infraport pro ovládání domácí elektroniky. V přední části je samozřejmě displej s malým průstřelem pro selfie kamerku a rychlá a spolehlivá čtečka otisků prstů ve spodní třetině zobrazovače.

Displej hodný své ceny

Do stylového těla Oppo Rena 10 nasadili konstruktéři velký 6,7palcový AMOLED displej s rozlišením 2 412 × 1 080 pixelů. To nám při této velikosti zobrazovacího panelu dává jemnost příjemných 394 bodů na palec. V této cenové relaci se jedná o naprostý standard a displej je opravdu jemný. Zákazníky potěší například i 120Hz obnovovací frekvence pro plynulejší průchod systémem.

Mezi další zajímavé číslo patří svítivost. Ta se zastavila na 950 nitech. To je naprosto dostačující. Čitelnost sice možná není při přímém osvětlení nejlepší, nicméně v této cenové kategorii se nejedná o nic negativního.

Svítivost displeje dostačuje

Svítivost displeje dostačuje | foto: vlastní

Přítomný AMOLED panel zajišťuje syté barvy, které díky barevnému systému opravdu vyniknou. Majitelé si navíc mohou sami barvy upravit, například do přirozenějšího podání či do teplých nebo světlých podtónů. Samozřejmostí je i přítomnost tmavého režimu, jenž šetří baterii. K té je šetrná i rychlá frekvence zobrazení. Telefon sám určuje, zda běží na 60 či 120 Hz. Telefon disponuje i ochranou zraku, při kterém novinka filtruje modré světlo. To oceníte především v nočních hodinách.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení

Barevný systém pro hračičky

Telefony značky Oppo běží na Androidu. Vývojáři se zde ale rozhodli, že onen Android překryjí vlastní grafickou nadstavbou. V novince Oppo Reno 10 5G tedy naleznete ColorOS 13.1. Nadstavba do telefonu přináší povedený grafický vzhled plný barev a spoustu možností úprav pro pohodlné používání. Hned po spuštění si lze vybrat, jak budete telefon ovládat. Přítomna jsou klasická softwarová tlačítka, ale i moderní gesta. Na těch ColorOS staví a je jich tu několik vychytaných.

Nadstavba je skutečně hodně barevná

Nadstavba je skutečně hodně barevná | foto: vlastní

Po odemknutí smartphonu například stačí podržet prst na displeji trošku déle a zobrazí se vámi zvolené aplikace pro rychlé spuštění. Dále je přítomna šikovná boční lišta ukrývající nejpoužívanější aplikace a přepínače pro snímek nebo natočení obrazovky. Aplikace jsou následně umístěny v menu aplikací. To zobrazíte tahem zespod nahoru. Využít ale můžete i velké složky s rychlým přístupem k aplikacím.

Po stažení horní lišty jsou zobrazeny přepínače jako je Wi-Fi nebo Bluetooth. Pod těmito rychlými přepínači jsou shromážděny notifikace. Ty si ale můžete zobrazit i na Always-On displeji, který je možno přizpůsobit. Mezi další šikovné funkce patří rozdělená obrazovka, mini okna nebo dětský prostor.

Vyvážený výkon i baterie

Žhavá novinka Oppo Reno 10 skrývá po pokličkou procesor Dimensity 7050 s 8GB RAM. Operační paměť je možno virtuálně rozšířit až o dalších 8 GB. Systém díky tomu šlape téměř bez problému. Občas se jen zadrhne při ukončení více rozjetých aplikací najednou. Pokud jde o hraní, tak na telefonu si zahrajete prakticky všechny herní tituly. Sem tam je ale potřeba se smířit s ne úplně dokonalými detaily. V Antutu testu si novinka odnesla solidní skóre – 549 914 bodů.

Dobrou práci odvedl výrobce u optimalizace baterie. Pod pokličkou ukryl poměrně velký 5 000mAh akumulátor, který telefon udrží při životě více než celý den. V balení výrobce navíc nevynechal 67W adaptér pro dobíjení a své Oppo Reno 10 5G dostanete ze zhruba 20 % na plnou kapacitu za zhruba jednu hodinku.

Oppo Reno 10 5G

Oppo Reno 10 5G | foto: vlastní

Průměrný fotoaparát na momentky

Fotografické schopnosti zde mají na starosti rovnou tři fotoaparáty. Dle papírových specifikací to pak vypadá opravdu dobře. Hlavní slovo si vzal senzor s 64Mpx rozlišením a světelností f/1.7. Solidně vypadá taky 32Mpx teleobjektiv se clonou objektivu f/2.0. Posledním členem party je ultraširoký senzor s 8Mpx rozlišením. Vypadá to tedy, že Oppo zde nasadilo osvědčenou klasiku, se kterou udělá parádu. Je tomu tak ale i ve skutečnosti?

Focení s Oppo Reno 10 5G

Focení s Oppo Reno 10 5G | foto: vlastní

Hlavní fotoaparát samozřejmě nefotí na 64 Mpx, ale do 16Mpx rozlišení, načež využije technologii spojování pixelů. Fotkám nechybí detaily a jsou krásně ostré. Dále potěší sytými barvami, které na AMOLED displeji opravdu vyniknou. Fotit lze samozřejmě i do maximálního rozlišení. V tomto případě ale fotka zabírá poměrně dosti místa. Pokud jde o noční snímky, tak společně s nočním režimem jsou fotky vcelku povedené. Šum se ale vyskytuje poměrně často. Problém zde představuje zaostření. To bohužel není nejrychlejší ani stoprocentní.

Jako další se podíváme na ultraširoký senzor se solidním 120° záběrem, díky kterému dostanete na fotku opravdu mnoho obsahu. Barvy ale již nejsou tak výrazné a fotka může působit poměrně vybledle. Jen pozor na objekty na krajích, v tento moment mohou být lehce zdeformovány v podobě rybího oka. V noci jsou fotky často lehce rozmazané a postrádají detaily. V nočních hodinách bych tedy focení vynechal.

Prostředí fotoaparátu

Prostředí fotoaparátu | foto: vlastní

Posledním členem party je teleobjektiv, jenž dokáže až pětinásobně přiblížit objekty. Zde jsou barvy dosti výrazné, podobně jako u hlavního fotoaparátu. Ostrost již není tak ukázková. Vzhledem k cenové kategorii jde o poměrně solidní teleobjektiv. Selfie snímky následně pořídíte 32Mpx selfie kamerkou s průměrnými výsledky. Video lze natáčet při maximálním rozlišení 4K při 30 fps. V tomto režimu ale příliš nefunguje stabilizace obrazu a doporučuji raději natáčet na FullHD rozlišení.

Jak fotí Oppo Reno 10?

Ukázka: klasické fotografie

Ukázka: ultraširoké fotografie

Ukázka: 2× optický zoom

Ukázka: 5× hybridní zoom

Ukázka: noční fotografie

Pár slov závěrem

Aktuální novinka Oppo Reno 10 míří především na mladé, což je jasné hned na první pohled. Telefon se snaží zaujmout svým povedeným designem, který výrobce spojil s kvalitním zpracováním. Škoda jen, že výrobce nenasadil alespoň hliníkový rámeček. Majitele potěší povedený systém, jenž nabízí spoustu možností. Velice dobře si telefon vede i s baterií. Negativní body naopak získává za nepřesvědčivý fotoaparát nebo méně kvalitní reproduktor.

Proti konkurenci to nebude vůbec jednoduché. A o koho jde? Potenciální kupci by se mohli podívat například na Samsung Galaxy A54 (recenze) s moderním designem, kvalitními fotoaparáty a skvělým systémem. Dále tu máme třeba OnePlus Nord 3 nebo Xiaomi 13 Lite.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
design a zpracování slabší fotoaparáty
kvalitní displej horší reproduktor
optimalizace softwaru

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."

Recenze Oppo Reno 10 5G – Ideální střední třída pro mladé

  • Oppo je velkou čínskou společností
  • Na českém trhu ale dominantní zatím není
  • Do povědomí Čechů se pokusí dostat novinkou Oppo Reno 10
Oppo Reno 10 5G na pracovním stole opravdu vynikne

Oppo Reno 10 5G na pracovním stole opravdu vynikne | foto: vlastní

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení


Společnost Oppo patří pod konsorcium BBK Electronics, kde najdeme výrobce jako je Vivo nebo OnePlus. Tato značka má tedy solidní základnu proto, aby vyprodukovala kvalitní smartphone. Na český trh aktuálně posílá novinku Oppo Reno 10, která se pokusí o svěží vítr ve střední třídě. Půjde na to cestou prémiového designu a kvalitních specifikací. I přesto to ale novinka nebude mít jednoduché.

Oppo Reno 10 5G: specifikace

Konstrukceplast, 162,4 × 74,2 × 8 mm, 185 g
Displej6,7″, AMOLED, 120 Hz, 2412 × 1080px, poměr stran 20:9, jemnost 394 PPI
Operační systémAndroid 13 + ColorOS 13.1
Čipset8jádrový, 2,6 GHz, MediaTek Dimensity 7050
Paměť8 GB RAM, úložiště 128 GB
Fotoaparáttři objektivy (64 Mpx hlavní, 32 Mpx teleobjektiv, 8 Mpx ultra široký), clona f/1.7 + f/2.0 + f/2.2, gyro-EIS, LED blesk; selfie 32 Mpx, clona f/2.4
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz, LTE-A Cat20
TechnologieDual SIM, Bluetooth 5.3, NFC, Wi-Fi 6, GPS, USB-C 3.1, čtečka otisků prstů v displeji
Baterie5 000 mAh, rychlonabíjení 67 W
Cena a dostupnost11 590 Kč, červenec 2023

Stylovka pro mladé

Design novinky Oppo Reno 10 se nese v duchu aktuální trendů. Máme tu tedy poměrně velké, ale tenké zařízení. V ruce se telefon drží vcelku příjemně, jelikož hrany smartphonu jsou zahnuté. V tomto stylu pokračují záda i displej. Po svých bocích jsou skoseny směrem k plastovému rámu. Díky tomu vypadá telefon opticky ještě tenčeji, než tomu ve skutečnosti je.

Oppo Reno 10 5G v celé své kráse

Oppo Reno 10 5G v celé své kráse | foto: vlastní

Neustále se měnící barvy

Ještě se ale musíme v rychlosti vrátit k zádům, která jsou opravdu stylová. Opět se sice jedná o plastový materiál, což je škoda, nicméně výrobce jej matně upravil a to dává telefonu určitý punc elegance. Navíc v ruce neklouže a ani zde neulpívají otisky prstů. V námi testované barevné variantě má telefon šmrnc. Na první pohled se jedná o třpytivou modrou, která se ale mění na základě dopadu světla, opravdu působivé.

Záda samozřejmě hostí modul fotoaparátu, jenž je poměrně masivní. Není se ale čemu divit, nese totiž rovnou tři fotoaparáty. Hlavní je umístěn v horní části a nad samotný modul nijak nevystupuje. Zbylé dva fotoaparáty jsou ve spodní části vedle sebe. Mezi snímači pochopitelně nechybí ani dvojitý LED blesk.

Barvičky se mění opravdu rychle v závislosti na lomu světla

Barvičky se mění opravdu rychle v závislosti na lomu světla | foto: vlastní

Lesklé boky s milým překvapením

Boky smartphonu se nesou v lesklé úpravě v barvě smartphonu. Ideálně zapadají do designového stylu dnešní doby. Pochopitelně jsou zde umístěny všechny důležité ovládací prvky. Počínaje spodní částí, kde je zasazen USB-C konektor, šuplík pro SIM kartu a průduch pro reproduktor. Ten je sice hlasitý, ale jeho kvalita zrovna nejlepší není. Podíváme-li se na pravý bok, tak v horní částí je kolébka hlasitosti, pod kterou si domov našlo zamykací tlačítko.

Protější strana je prázdná. V té horní naopak krom mikrofonu nalezneme i infraport pro ovládání domácí elektroniky. V přední části je samozřejmě displej s malým průstřelem pro selfie kamerku a rychlá a spolehlivá čtečka otisků prstů ve spodní třetině zobrazovače.

Displej hodný své ceny

Do stylového těla Oppo Rena 10 nasadili konstruktéři velký 6,7palcový AMOLED displej s rozlišením 2 412 × 1 080 pixelů. To nám při této velikosti zobrazovacího panelu dává jemnost příjemných 394 bodů na palec. V této cenové relaci se jedná o naprostý standard a displej je opravdu jemný. Zákazníky potěší například i 120Hz obnovovací frekvence pro plynulejší průchod systémem.

Mezi další zajímavé číslo patří svítivost. Ta se zastavila na 950 nitech. To je naprosto dostačující. Čitelnost sice možná není při přímém osvětlení nejlepší, nicméně v této cenové kategorii se nejedná o nic negativního.

Svítivost displeje dostačuje

Svítivost displeje dostačuje | foto: vlastní

Přítomný AMOLED panel zajišťuje syté barvy, které díky barevnému systému opravdu vyniknou. Majitelé si navíc mohou sami barvy upravit, například do přirozenějšího podání či do teplých nebo světlých podtónů. Samozřejmostí je i přítomnost tmavého režimu, jenž šetří baterii. K té je šetrná i rychlá frekvence zobrazení. Telefon sám určuje, zda běží na 60 či 120 Hz. Telefon disponuje i ochranou zraku, při kterém novinka filtruje modré světlo. To oceníte především v nočních hodinách.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení

Barevný systém pro hračičky

Telefony značky Oppo běží na Androidu. Vývojáři se zde ale rozhodli, že onen Android překryjí vlastní grafickou nadstavbou. V novince Oppo Reno 10 5G tedy naleznete ColorOS 13.1. Nadstavba do telefonu přináší povedený grafický vzhled plný barev a spoustu možností úprav pro pohodlné používání. Hned po spuštění si lze vybrat, jak budete telefon ovládat. Přítomna jsou klasická softwarová tlačítka, ale i moderní gesta. Na těch ColorOS staví a je jich tu několik vychytaných.

Nadstavba je skutečně hodně barevná

Nadstavba je skutečně hodně barevná | foto: vlastní

Po odemknutí smartphonu například stačí podržet prst na displeji trošku déle a zobrazí se vámi zvolené aplikace pro rychlé spuštění. Dále je přítomna šikovná boční lišta ukrývající nejpoužívanější aplikace a přepínače pro snímek nebo natočení obrazovky. Aplikace jsou následně umístěny v menu aplikací. To zobrazíte tahem zespod nahoru. Využít ale můžete i velké složky s rychlým přístupem k aplikacím.

Po stažení horní lišty jsou zobrazeny přepínače jako je Wi-Fi nebo Bluetooth. Pod těmito rychlými přepínači jsou shromážděny notifikace. Ty si ale můžete zobrazit i na Always-On displeji, který je možno přizpůsobit. Mezi další šikovné funkce patří rozdělená obrazovka, mini okna nebo dětský prostor.

Vyvážený výkon i baterie

Žhavá novinka Oppo Reno 10 skrývá po pokličkou procesor Dimensity 7050 s 8GB RAM. Operační paměť je možno virtuálně rozšířit až o dalších 8 GB. Systém díky tomu šlape téměř bez problému. Občas se jen zadrhne při ukončení více rozjetých aplikací najednou. Pokud jde o hraní, tak na telefonu si zahrajete prakticky všechny herní tituly. Sem tam je ale potřeba se smířit s ne úplně dokonalými detaily. V Antutu testu si novinka odnesla solidní skóre – 549 914 bodů.

Dobrou práci odvedl výrobce u optimalizace baterie. Pod pokličkou ukryl poměrně velký 5 000mAh akumulátor, který telefon udrží při životě více než celý den. V balení výrobce navíc nevynechal 67W adaptér pro dobíjení a své Oppo Reno 10 5G dostanete ze zhruba 20 % na plnou kapacitu za zhruba jednu hodinku.

Oppo Reno 10 5G

Oppo Reno 10 5G | foto: vlastní

Průměrný fotoaparát na momentky

Fotografické schopnosti zde mají na starosti rovnou tři fotoaparáty. Dle papírových specifikací to pak vypadá opravdu dobře. Hlavní slovo si vzal senzor s 64Mpx rozlišením a světelností f/1.7. Solidně vypadá taky 32Mpx teleobjektiv se clonou objektivu f/2.0. Posledním členem party je ultraširoký senzor s 8Mpx rozlišením. Vypadá to tedy, že Oppo zde nasadilo osvědčenou klasiku, se kterou udělá parádu. Je tomu tak ale i ve skutečnosti?

Focení s Oppo Reno 10 5G

Focení s Oppo Reno 10 5G | foto: vlastní

Hlavní fotoaparát samozřejmě nefotí na 64 Mpx, ale do 16Mpx rozlišení, načež využije technologii spojování pixelů. Fotkám nechybí detaily a jsou krásně ostré. Dále potěší sytými barvami, které na AMOLED displeji opravdu vyniknou. Fotit lze samozřejmě i do maximálního rozlišení. V tomto případě ale fotka zabírá poměrně dosti místa. Pokud jde o noční snímky, tak společně s nočním režimem jsou fotky vcelku povedené. Šum se ale vyskytuje poměrně často. Problém zde představuje zaostření. To bohužel není nejrychlejší ani stoprocentní.

Jako další se podíváme na ultraširoký senzor se solidním 120° záběrem, díky kterému dostanete na fotku opravdu mnoho obsahu. Barvy ale již nejsou tak výrazné a fotka může působit poměrně vybledle. Jen pozor na objekty na krajích, v tento moment mohou být lehce zdeformovány v podobě rybího oka. V noci jsou fotky často lehce rozmazané a postrádají detaily. V nočních hodinách bych tedy focení vynechal.

Prostředí fotoaparátu

Prostředí fotoaparátu | foto: vlastní

Posledním členem party je teleobjektiv, jenž dokáže až pětinásobně přiblížit objekty. Zde jsou barvy dosti výrazné, podobně jako u hlavního fotoaparátu. Ostrost již není tak ukázková. Vzhledem k cenové kategorii jde o poměrně solidní teleobjektiv. Selfie snímky následně pořídíte 32Mpx selfie kamerkou s průměrnými výsledky. Video lze natáčet při maximálním rozlišení 4K při 30 fps. V tomto režimu ale příliš nefunguje stabilizace obrazu a doporučuji raději natáčet na FullHD rozlišení.

Jak fotí Oppo Reno 10?

Ukázka: klasické fotografie

Ukázka: ultraširoké fotografie

Ukázka: 2× optický zoom

Ukázka: 5× hybridní zoom

Ukázka: noční fotografie

Pár slov závěrem

Aktuální novinka Oppo Reno 10 míří především na mladé, což je jasné hned na první pohled. Telefon se snaží zaujmout svým povedeným designem, který výrobce spojil s kvalitním zpracováním. Škoda jen, že výrobce nenasadil alespoň hliníkový rámeček. Majitele potěší povedený systém, jenž nabízí spoustu možností. Velice dobře si telefon vede i s baterií. Negativní body naopak získává za nepřesvědčivý fotoaparát nebo méně kvalitní reproduktor.

Proti konkurenci to nebude vůbec jednoduché. A o koho jde? Potenciální kupci by se mohli podívat například na Samsung Galaxy A54 (recenze) s moderním designem, kvalitními fotoaparáty a skvělým systémem. Dále tu máme třeba OnePlus Nord 3 nebo Xiaomi 13 Lite.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
design a zpracování slabší fotoaparáty
kvalitní displej horší reproduktor
optimalizace softwaru

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."