Recenze Sony SmartWatch – chybí už jen vodotrysk

Na stole nám v redakci přistál velmi zajímavý gadget. Jedná se o chytré hodinky Sony SmartWatch, pomocí kterých můžete ovládat svůj telefon s Androidem. Jak ale ukáže dnešní recenze, zanechaly v nás velmi rozporuplné dojmy.

Kapitoly článku:

» Úvod, technické parametry, video, obsah balení
» Design a konstrukce
» Displej a ovládání, závěr

Umístit ovládání mobilního telefonu do hodinek není nápad, který by se v hlavách vývojářů zrodil letos. Pamětníci si určitě vzpomenou, že pomocí Bluetooth se hodinky daly k telefonu připojit už třeba v roce 2006. Šlo o model MBW-100, který shodou okolností opět pocházel z dílen společnosti Sony – tehdy samozřejmě ještě ve spojení se švédským Ericssonem.

Sony SmartWatch – oficiální fotografie všech barev

Žádnou díru do světa ovšem tento průlomový gadget neudělal. Hodinky toho moc neuměly, stály kolem sedmi tisíc a i o kvalitě designu by se dalo dlouze diskutovat. Můj kamarád, který se v té době živil prodejem mobilních telefonů, vzpomíná, že za půl roku, kdy měl hodinky od Sony Ericssonu na skladě, se prodaly přesně jedny. O měsíc později je pak zákazník přišel prodat na protiúčet.


Hodinky Sony SmartWatch můžete mít nejen na ruce, ale i na pásku

Pojďme se v naší recenzi podívat, zda nástupce MBW-100 v podobě chytrých hodinek Sony SmartWatch má větší šanci na úspěch.

Za zapůjčení hodinek do naší redakce děkujeme eshopu Smarty.cz, u kterého můžete příslušenství Sony SmartWatch zakoupit.

Krátké postřehy z testování Sony SmartWatch:

Co se nám líbilo: idea ovládání telefonu hodinkami, obrovské množství aplikací, bezproblémová komunikace s jakýmkoli typem telefonu

Co se nám nelíbilo: design, malé rozlišení displeje, špatná čitelnost na slunci, občas nepohodlné ovládání, odepínací tělo hodinek

Obsah balení: vše, co je potřeba

Když dostanete poprvé do ruky sešikmenou krabici se SmartWatch, určitě vás nenapadne, že by se mělo jednat o hodinky (samozřejmě to jen v případě, kdy neumíte přeložit z angličtiny výraz „watch“). Výrobek Sony totiž vypadá spíše jako malý cyklocomputer s barevným displejem.

Abyste se dostali do důkladně zabalené krabice, budete muset obětovat řádných pár minut. V Sony si dali na nedobytnosti balíčku opravdu záležet. Pokud uspějete, najdete v balení ještě silikonový řemínek, na který se tělo hodinek připne malým klipem na zadní straně. Spona řemínku je kovová s logem Sony, samotný řemínek je pak silikonový – tedy až na část, kam se připínají samotné hodinky. Tu tvoří tvrdý plast.

Pokud by vám z nějakého důvodu silikon nevyhovoval, najdete v balení ještě kovovou redukci a pár stěžejek, díky kterým můžete k Sony SmartWatch připevnit jakýkoli řemen nebo tah o šířce 22 mm.

Samozřejmostí je také nabíječka, která má podobu bíleho USB kablíku s proprietální koncovkou. Ano, bohužel, standardní konektor microUSB na hodinkách nenajdete. Má to sice tu výhodu, že zdířka na hodinkách může být vyvedena na dýnku a neruší tak design přístroje ani při nabíjení, na druhou stranu máte tak k dispozici přesně jeden kabel, který musíte v případě nutnosti tahat s sebou. Samozřejmě si můžete v Sony Store koupit ještě jeden kabel. To ale jen v případě, že vám nepřijde cena 15 dolarů za kus drátu přemrštěná. Zástrčku do zdi si ovšem pro jistotu objednejte taky: na tu Sony zapomnělo.

Oficiální video

Kapitoly článku:

» Úvod, technické parametry, video, obsah balení
» Design a konstrukce
» Displej a ovládání, závěr

Na stole nám v redakci přistál velmi zajímavý gadget. Jedná se o chytré hodinky Sony SmartWatch, pomocí kterých můžete ovládat svůj telefon s Androidem. Jak ale ukáže dnešní recenze, zanechaly v nás velmi rozporuplné dojmy.

Kapitoly článku:

» Úvod, technické parametry, video, obsah balení
» Design a konstrukce
» Displej a ovládání, závěr

Design a konstrukce: nic pro chronofily

Hodnocení designu je vždycky sporná a nevděčná disciplína. Někdo má rád holky, jiný zase vdolky a recenzent tak snadno upadne v nemilost. Dnes se toho ovšem nebojím a řeknu to naplno: tyhle hodinky jsou ošklivé. Pojďme se podívat proč.

Na první pohled je všechno v pořádku. Hodinky váží 15 gramů, hrana těla měří 36 mm. Malý displej o rozlišení 128 x 128 px a úhlopříčce 1,3 palce je zapuštěn v černé ploše, takže téměř není vidět. Tělo hodinek svírá lesklý ráměček, který vzbuzuje dojem kovu – leč chyba lávky, jde o pouhý plast. Dýnko hodinek včetně klipu má pak bílou barvu. Testovaný kus pak byl vybaven černým silikonovým řemínkem, takže si asi dovedete představit, jaký z toho vznikl kočkopes. Možná s dalšími barevnými provedeními pásku by SmartWatch získal aspoň trochu sportovní vzhled a leccos bych mu odpustil. Takhle ale ne.

Design totiž vyvolává dojem hodinek z pouti. Na boku je zřetelně vidět pérko z klipu, a všem je tak jasné, že se nejedná o žádnou vysokou hodinařinu, ale že jste si prostě na ruku něco přicvakli. Celý laciný vzhled pak podtrhuje displej, který rozsvítíte stiskem jediného tlačítka na boku. Jeho hrubý rastr nenechá nikoho na pochybách, že tohle jste pořídili někde na tržnici a nápis věhlasné značky Sony tam pak někdo dokreslil pastelkou. Pokud nosíte hodinky pouze jako designový doplněk, možná tak přísní nebudete. Já se však musím přiznat, že jako ctitel kvalitní časomíry bych podobnou věc dobrovolně na ruku nevzal. A po dobu testování jsem se je snažil schovávat.

A co hůř, ani dílenské zpracování není bůhvíco. Samotné tělo hodinek je v pořádku. Problém je však – jako obvykle – v klipu. U něj vzniká v místech přichycení k pásku vůle, a při obyčejném pohybu občas hodinky klouzáním silikonu po plastu ošklivě mlasknou.

Samotný silikonový pásek má celkovou délku 24 cm, a připne se tak i na opravdu silnou tlapu. Mé zápěstí měří 17,5 cm a pásek jsem zapínal přesně na prostředních dvou dírkách. Pokud by vám však osm otvorů nestačilo, připraveny jsou ještě dva a dva rozšiřující, popř. zužující.

Další kapitola recenze »

Kapitoly článku:

» Úvod, technické parametry, video, obsah balení
» Design a konstrukce
» Displej a ovládání, závěr

Na stole nám v redakci přistál velmi zajímavý gadget. Jedná se o chytré hodinky Sony SmartWatch, pomocí kterých můžete ovládat svůj telefon s Androidem. Jak ale ukáže dnešní recenze, zanechaly v nás velmi rozporuplné dojmy.

Kapitoly článku:

» Úvod, technické parametry, video, obsah balení
» Design a konstrukce
» Displej a ovládání, závěr

Displej a ovládání: chytré ale zbytečné nápady

Když se zamyslíte nad samotným principem „chytrých hodinek“, přijdete na to, že jde o neobyčejně dobrý nápad. Na čtení zpráv, mailů, statusů na Twitteru a dalších textových informací přeci není nutné vytahovat telefon. Stejně tak ani pro odmítnutí hovoru. To všechno, a ještě mnohem víc, SmartWatch umožňují. Celý skvělý koncept se ale Sony povedlo zabít nedotaženým ovládáním a fyzickými parametry hodinek. Ale popořadě.

Hodinky komunikují pomocí aplikace LiveWare s jakýmkoli telefonem s operačním systémem Android. Není proto potřeba vlastnit některý z modelů Sony. Já jsem gadget testoval se Samsung Galaxy Nexusem a nezaznamenal jsem jediný problém. Pro využití všech možností je samozřejmě nutné, aby spolu oba přístroje, tedy telefon i hodinky, komunikovaly prostřednictvím Bluetooth. Není tedy možné mít telefon za několika zdmi – tak daleko možnosti této bezdrátové technologie nesahají.

K jedněm hodinkám je možné mít přiřazený pouze jeden telefon. A je nabíledni proč: veškerá inicializační nastavení Sony SmartWatch musíte podnikat právě prostřednictvím telefonu. Do něj budete stahovat aplikace, které rozšíří funkčnost hodinek, v něm je pak budete nastavovat a přihlašovat se do jednotlivých účtů. A možností vám chytré hodinky poskytnou opravdu dostatek. Stačí jen aplikaci LiveWare nechat vyhledat v Google Play všechny aplikace, které jsou pro hodinky určeny. A jsou jich desítky.

Z Google Play jde napříkald stahovat různé vzhledy samotné časomíry. Ukazatel hodin tvoří základní obrazovku. Z ní se pak kliknutím dostaneme do seznamu všech nainstalovaných funkcí, přejetím prstu po displeji směrem dolů zobrazíme předem nastavené widgety. Widgetem se může stát v zásadě jakákoli aplikace, které to povolíte – třeba předpověď počasí, nebo aplikace pro čtení mailů.

Samotný widget pak většinou funguje tak, jak jsme zvyklí z mobilních telefonů: zobrazuje veškeré možné informace na co největší možné ploše, po kliknutí se pak dostaneme do samotné aplikace, kde je možné pokračovat ve čtení, popřípadě v dalších operacích s obsahem. Pohyb v menu je bleskurychlý, jen při přechodu z pohotovostního režimu se ikony chvíli načítají. Trvá to asi 2 vteřiny, což už může někoho otravovat.

Hodinky vás na jakoukoli příchozí komunikaci upozorní jemným zavibrováním. Nemluvím pouze o e-mailech a zprávách: samozřejmě lze také nastavit periodické kontrolování účtů na sociálních sítích. Pokud by tohle ale byla jediná funkce „chytrých hodinek“, bylo by to smutné. Ale není tomu tak – skvělá je například možnost „Najdi telefon“, kterou jsem využíval prakticky denně. Funguje to přesně tak, jak jste nejspíš už sami odhadli: po stisknutí jednoho tlačítka začne telefon nahlas vyzvánět.

Stáhnout si do hodinek ovšem můžete i desítky dalších aplikací – je jich skutečně až nečekaně moc. Mezi ty nejzajímavější a nejpraktičtější patří například rychlé přepínání režimů vyzvánění v telefonu, ovladač hudebního přehrávače, nebo dokonce webový minibrowser (zde už by se o použitelnosti nejspíš dalo dlouze diskutovat).

Povedené je také zobrazení předpovědi počasí, zejména pak v podobě již zmiňovaného widgetu. Podobná paleta funkcí je zkrátka snem každého geeka a sám sebe jsem překvapil tím, jak rychle jsem si na rychlý přístup ke všem zmíněným funkcím na svém zápěstí zvykl. I při hojném používání všech funkcí pak přístroj vydržel běžet i čtyři dny, což je velmi příjemný výsledek.

Pokud jste dočetli až sem, nejspíš se vám teď Sony SmartWatch zdají opravdu užitečným pomocníkem, chystáte si do peněženky dvě tisícovky, a běžíte do nejbližšího obchodu tenhle úžasný gadget pořídit. Snažně vás ovšem prosím: sundejte ještě na chvíli boty a dočtěte recenzi do konce. Není totiž všechno zlato, co se třpytí.

Veškeré ovládání Sony SmartWatch probíhá skrz jediné tlačítko, které plní funkci home buttonu, ale hlavně také přes nevelký dotykový displej. A zde je kámen úrazu. Když pomineme v dnešní době naprosto zoufalé rozlišení 128 x 128 pixelů, které jakoukoli grafiku degraduje na úroveň prehistorického Ericssonu T68, jsou to právě rozměry, které zabraňují každému s trochu většími prsty hodinky normálně používat.

Naprosto neproveditelným se například ukázalo gesto pinch to close, tedy přejetí dvěma prsty po displeji směrem k sobě navzájem, které zavírá otevřenou aplikaci. Mně i dalším mužům to dělalo neskutečné problémy a někdy bylo potřeba toto gesto zkusit i pětkrát, než se něco stalo. Vše by se vyřešilo, kdyby displej sahal až k okrajům těla hodinek a nabídl tak o třetinu větší plochu při zachování stejných rozměrů. Jenže to už by se na čelo přístroje nevešlo logo Sony. Není zřejmě třeba ani dodávat, že na displej takto trpasličích rozměrů je jen velmi obtížné vměstnat jakýkoli delší text. V praxi budete rádi, když si v celku přečtete jeden tweet o délce 140 znaků. Rolování v delších textech typu e-mailu je pak extrémně nepohodlné.

Pokud jste si zvykli ovládat svůj dotykový smartphone jemně, na SmartWatch se budete muset přeučit. Do málo citlivého displeje se totiž musí opravdu řezat, aby pochopil, co se po něm chce. Typický příklad je probouzení displeje z klidového režimu, které doporučuji si nazkoušet metodou pokus-omyl. Já jsem skončil tak, že jsem na hodinky klepal způsobem „rozbil se budík, uvidíme, jak velká rána ho spraví“.

Velmi sporné je také zobrazení hodin. V základu si můžete vybrat mezi třemi možnostmi: Digitální hodiny s datem, neboli také „Úsporné hodiny“, se po chvíli vypínají a šetří baterii. Probudit je musíte už zmíněnými údery na displej, což se vždy nepovede. Je lépe proto přepnout na malé digitální, popř. analogové hodiny, které svítí pořád, pokud registrují pohyb ruky. Svítí ale zase tak výrazně, že ve tmě působíte jako světluška, a za světla hodinky naopak pořád kontrolujete, zda svým svitem něco neoznamují.

Pokud k tomu všemu přičteme ještě naprosto katastrofální čitelnost, nebo spíše nečitelnost na přímém slunci, hodnocení nebude rozhodně tak příznivé, jak se zdálo na počátku.

Závěr recenze hodinek Sony SmartWatch

Pojďme si shrnout, co získáte od Sony za dva tisíce: velmi ošklivé plastové hodinky jako z pouťové střelnice, které skýtají ohromné až fascinující možnosti, ale kvůli nedotaženým fyzickým parametrům vlastně nejdou příliš používat. Přitom by stačilo málo – vlastně jen jiný displej, a vše by bylo naopak.

Takhle případným zájemcům o koupi hodinek doporučuji: připlaťte si pár tisíc, pořiďte si hezké mechanické hodinky, za které se nikdo nemusí stydět, a nelitujte jednoho pohybu navíc – tedy sáhnutí do kapsy pro mobilní telefon. A doufejte, že Sony jednou přijde s použitelným konceptem. Sony SmartWatch jím rozhodně zatím nejsou.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
 funkce design
 neotřelý koncept dílenské zpracování
 malý a špatný displej

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."

Recenze Sony SmartWatch – chybí už jen vodotrysk

Na stole nám v redakci přistál velmi zajímavý gadget. Jedná se o chytré hodinky Sony SmartWatch, pomocí kterých můžete ovládat svůj telefon s Androidem. Jak ale ukáže dnešní recenze, zanechaly v nás velmi rozporuplné dojmy.

Kapitoly článku:

» Úvod, technické parametry, video, obsah balení
» Design a konstrukce
» Displej a ovládání, závěr

Umístit ovládání mobilního telefonu do hodinek není nápad, který by se v hlavách vývojářů zrodil letos. Pamětníci si určitě vzpomenou, že pomocí Bluetooth se hodinky daly k telefonu připojit už třeba v roce 2006. Šlo o model MBW-100, který shodou okolností opět pocházel z dílen společnosti Sony – tehdy samozřejmě ještě ve spojení se švédským Ericssonem.

Sony SmartWatch – oficiální fotografie všech barev

Žádnou díru do světa ovšem tento průlomový gadget neudělal. Hodinky toho moc neuměly, stály kolem sedmi tisíc a i o kvalitě designu by se dalo dlouze diskutovat. Můj kamarád, který se v té době živil prodejem mobilních telefonů, vzpomíná, že za půl roku, kdy měl hodinky od Sony Ericssonu na skladě, se prodaly přesně jedny. O měsíc později je pak zákazník přišel prodat na protiúčet.


Hodinky Sony SmartWatch můžete mít nejen na ruce, ale i na pásku

Pojďme se v naší recenzi podívat, zda nástupce MBW-100 v podobě chytrých hodinek Sony SmartWatch má větší šanci na úspěch.

Za zapůjčení hodinek do naší redakce děkujeme eshopu Smarty.cz, u kterého můžete příslušenství Sony SmartWatch zakoupit.

Krátké postřehy z testování Sony SmartWatch:

Co se nám líbilo: idea ovládání telefonu hodinkami, obrovské množství aplikací, bezproblémová komunikace s jakýmkoli typem telefonu

Co se nám nelíbilo: design, malé rozlišení displeje, špatná čitelnost na slunci, občas nepohodlné ovládání, odepínací tělo hodinek

Obsah balení: vše, co je potřeba

Když dostanete poprvé do ruky sešikmenou krabici se SmartWatch, určitě vás nenapadne, že by se mělo jednat o hodinky (samozřejmě to jen v případě, kdy neumíte přeložit z angličtiny výraz „watch“). Výrobek Sony totiž vypadá spíše jako malý cyklocomputer s barevným displejem.

Abyste se dostali do důkladně zabalené krabice, budete muset obětovat řádných pár minut. V Sony si dali na nedobytnosti balíčku opravdu záležet. Pokud uspějete, najdete v balení ještě silikonový řemínek, na který se tělo hodinek připne malým klipem na zadní straně. Spona řemínku je kovová s logem Sony, samotný řemínek je pak silikonový – tedy až na část, kam se připínají samotné hodinky. Tu tvoří tvrdý plast.

Pokud by vám z nějakého důvodu silikon nevyhovoval, najdete v balení ještě kovovou redukci a pár stěžejek, díky kterým můžete k Sony SmartWatch připevnit jakýkoli řemen nebo tah o šířce 22 mm.

Samozřejmostí je také nabíječka, která má podobu bíleho USB kablíku s proprietální koncovkou. Ano, bohužel, standardní konektor microUSB na hodinkách nenajdete. Má to sice tu výhodu, že zdířka na hodinkách může být vyvedena na dýnku a neruší tak design přístroje ani při nabíjení, na druhou stranu máte tak k dispozici přesně jeden kabel, který musíte v případě nutnosti tahat s sebou. Samozřejmě si můžete v Sony Store koupit ještě jeden kabel. To ale jen v případě, že vám nepřijde cena 15 dolarů za kus drátu přemrštěná. Zástrčku do zdi si ovšem pro jistotu objednejte taky: na tu Sony zapomnělo.

Oficiální video

Kapitoly článku:

» Úvod, technické parametry, video, obsah balení
» Design a konstrukce
» Displej a ovládání, závěr

Na stole nám v redakci přistál velmi zajímavý gadget. Jedná se o chytré hodinky Sony SmartWatch, pomocí kterých můžete ovládat svůj telefon s Androidem. Jak ale ukáže dnešní recenze, zanechaly v nás velmi rozporuplné dojmy.

Kapitoly článku:

» Úvod, technické parametry, video, obsah balení
» Design a konstrukce
» Displej a ovládání, závěr

Design a konstrukce: nic pro chronofily

Hodnocení designu je vždycky sporná a nevděčná disciplína. Někdo má rád holky, jiný zase vdolky a recenzent tak snadno upadne v nemilost. Dnes se toho ovšem nebojím a řeknu to naplno: tyhle hodinky jsou ošklivé. Pojďme se podívat proč.

Na první pohled je všechno v pořádku. Hodinky váží 15 gramů, hrana těla měří 36 mm. Malý displej o rozlišení 128 x 128 px a úhlopříčce 1,3 palce je zapuštěn v černé ploše, takže téměř není vidět. Tělo hodinek svírá lesklý ráměček, který vzbuzuje dojem kovu – leč chyba lávky, jde o pouhý plast. Dýnko hodinek včetně klipu má pak bílou barvu. Testovaný kus pak byl vybaven černým silikonovým řemínkem, takže si asi dovedete představit, jaký z toho vznikl kočkopes. Možná s dalšími barevnými provedeními pásku by SmartWatch získal aspoň trochu sportovní vzhled a leccos bych mu odpustil. Takhle ale ne.

Design totiž vyvolává dojem hodinek z pouti. Na boku je zřetelně vidět pérko z klipu, a všem je tak jasné, že se nejedná o žádnou vysokou hodinařinu, ale že jste si prostě na ruku něco přicvakli. Celý laciný vzhled pak podtrhuje displej, který rozsvítíte stiskem jediného tlačítka na boku. Jeho hrubý rastr nenechá nikoho na pochybách, že tohle jste pořídili někde na tržnici a nápis věhlasné značky Sony tam pak někdo dokreslil pastelkou. Pokud nosíte hodinky pouze jako designový doplněk, možná tak přísní nebudete. Já se však musím přiznat, že jako ctitel kvalitní časomíry bych podobnou věc dobrovolně na ruku nevzal. A po dobu testování jsem se je snažil schovávat.

A co hůř, ani dílenské zpracování není bůhvíco. Samotné tělo hodinek je v pořádku. Problém je však – jako obvykle – v klipu. U něj vzniká v místech přichycení k pásku vůle, a při obyčejném pohybu občas hodinky klouzáním silikonu po plastu ošklivě mlasknou.

Samotný silikonový pásek má celkovou délku 24 cm, a připne se tak i na opravdu silnou tlapu. Mé zápěstí měří 17,5 cm a pásek jsem zapínal přesně na prostředních dvou dírkách. Pokud by vám však osm otvorů nestačilo, připraveny jsou ještě dva a dva rozšiřující, popř. zužující.

Další kapitola recenze »

Kapitoly článku:

» Úvod, technické parametry, video, obsah balení
» Design a konstrukce
» Displej a ovládání, závěr

Na stole nám v redakci přistál velmi zajímavý gadget. Jedná se o chytré hodinky Sony SmartWatch, pomocí kterých můžete ovládat svůj telefon s Androidem. Jak ale ukáže dnešní recenze, zanechaly v nás velmi rozporuplné dojmy.

Kapitoly článku:

» Úvod, technické parametry, video, obsah balení
» Design a konstrukce
» Displej a ovládání, závěr

Displej a ovládání: chytré ale zbytečné nápady

Když se zamyslíte nad samotným principem „chytrých hodinek“, přijdete na to, že jde o neobyčejně dobrý nápad. Na čtení zpráv, mailů, statusů na Twitteru a dalších textových informací přeci není nutné vytahovat telefon. Stejně tak ani pro odmítnutí hovoru. To všechno, a ještě mnohem víc, SmartWatch umožňují. Celý skvělý koncept se ale Sony povedlo zabít nedotaženým ovládáním a fyzickými parametry hodinek. Ale popořadě.

Hodinky komunikují pomocí aplikace LiveWare s jakýmkoli telefonem s operačním systémem Android. Není proto potřeba vlastnit některý z modelů Sony. Já jsem gadget testoval se Samsung Galaxy Nexusem a nezaznamenal jsem jediný problém. Pro využití všech možností je samozřejmě nutné, aby spolu oba přístroje, tedy telefon i hodinky, komunikovaly prostřednictvím Bluetooth. Není tedy možné mít telefon za několika zdmi – tak daleko možnosti této bezdrátové technologie nesahají.

K jedněm hodinkám je možné mít přiřazený pouze jeden telefon. A je nabíledni proč: veškerá inicializační nastavení Sony SmartWatch musíte podnikat právě prostřednictvím telefonu. Do něj budete stahovat aplikace, které rozšíří funkčnost hodinek, v něm je pak budete nastavovat a přihlašovat se do jednotlivých účtů. A možností vám chytré hodinky poskytnou opravdu dostatek. Stačí jen aplikaci LiveWare nechat vyhledat v Google Play všechny aplikace, které jsou pro hodinky určeny. A jsou jich desítky.

Z Google Play jde napříkald stahovat různé vzhledy samotné časomíry. Ukazatel hodin tvoří základní obrazovku. Z ní se pak kliknutím dostaneme do seznamu všech nainstalovaných funkcí, přejetím prstu po displeji směrem dolů zobrazíme předem nastavené widgety. Widgetem se může stát v zásadě jakákoli aplikace, které to povolíte – třeba předpověď počasí, nebo aplikace pro čtení mailů.

Samotný widget pak většinou funguje tak, jak jsme zvyklí z mobilních telefonů: zobrazuje veškeré možné informace na co největší možné ploše, po kliknutí se pak dostaneme do samotné aplikace, kde je možné pokračovat ve čtení, popřípadě v dalších operacích s obsahem. Pohyb v menu je bleskurychlý, jen při přechodu z pohotovostního režimu se ikony chvíli načítají. Trvá to asi 2 vteřiny, což už může někoho otravovat.

Hodinky vás na jakoukoli příchozí komunikaci upozorní jemným zavibrováním. Nemluvím pouze o e-mailech a zprávách: samozřejmě lze také nastavit periodické kontrolování účtů na sociálních sítích. Pokud by tohle ale byla jediná funkce „chytrých hodinek“, bylo by to smutné. Ale není tomu tak – skvělá je například možnost „Najdi telefon“, kterou jsem využíval prakticky denně. Funguje to přesně tak, jak jste nejspíš už sami odhadli: po stisknutí jednoho tlačítka začne telefon nahlas vyzvánět.

Stáhnout si do hodinek ovšem můžete i desítky dalších aplikací – je jich skutečně až nečekaně moc. Mezi ty nejzajímavější a nejpraktičtější patří například rychlé přepínání režimů vyzvánění v telefonu, ovladač hudebního přehrávače, nebo dokonce webový minibrowser (zde už by se o použitelnosti nejspíš dalo dlouze diskutovat).

Povedené je také zobrazení předpovědi počasí, zejména pak v podobě již zmiňovaného widgetu. Podobná paleta funkcí je zkrátka snem každého geeka a sám sebe jsem překvapil tím, jak rychle jsem si na rychlý přístup ke všem zmíněným funkcím na svém zápěstí zvykl. I při hojném používání všech funkcí pak přístroj vydržel běžet i čtyři dny, což je velmi příjemný výsledek.

Pokud jste dočetli až sem, nejspíš se vám teď Sony SmartWatch zdají opravdu užitečným pomocníkem, chystáte si do peněženky dvě tisícovky, a běžíte do nejbližšího obchodu tenhle úžasný gadget pořídit. Snažně vás ovšem prosím: sundejte ještě na chvíli boty a dočtěte recenzi do konce. Není totiž všechno zlato, co se třpytí.

Veškeré ovládání Sony SmartWatch probíhá skrz jediné tlačítko, které plní funkci home buttonu, ale hlavně také přes nevelký dotykový displej. A zde je kámen úrazu. Když pomineme v dnešní době naprosto zoufalé rozlišení 128 x 128 pixelů, které jakoukoli grafiku degraduje na úroveň prehistorického Ericssonu T68, jsou to právě rozměry, které zabraňují každému s trochu většími prsty hodinky normálně používat.

Naprosto neproveditelným se například ukázalo gesto pinch to close, tedy přejetí dvěma prsty po displeji směrem k sobě navzájem, které zavírá otevřenou aplikaci. Mně i dalším mužům to dělalo neskutečné problémy a někdy bylo potřeba toto gesto zkusit i pětkrát, než se něco stalo. Vše by se vyřešilo, kdyby displej sahal až k okrajům těla hodinek a nabídl tak o třetinu větší plochu při zachování stejných rozměrů. Jenže to už by se na čelo přístroje nevešlo logo Sony. Není zřejmě třeba ani dodávat, že na displej takto trpasličích rozměrů je jen velmi obtížné vměstnat jakýkoli delší text. V praxi budete rádi, když si v celku přečtete jeden tweet o délce 140 znaků. Rolování v delších textech typu e-mailu je pak extrémně nepohodlné.

Pokud jste si zvykli ovládat svůj dotykový smartphone jemně, na SmartWatch se budete muset přeučit. Do málo citlivého displeje se totiž musí opravdu řezat, aby pochopil, co se po něm chce. Typický příklad je probouzení displeje z klidového režimu, které doporučuji si nazkoušet metodou pokus-omyl. Já jsem skončil tak, že jsem na hodinky klepal způsobem „rozbil se budík, uvidíme, jak velká rána ho spraví“.

Velmi sporné je také zobrazení hodin. V základu si můžete vybrat mezi třemi možnostmi: Digitální hodiny s datem, neboli také „Úsporné hodiny“, se po chvíli vypínají a šetří baterii. Probudit je musíte už zmíněnými údery na displej, což se vždy nepovede. Je lépe proto přepnout na malé digitální, popř. analogové hodiny, které svítí pořád, pokud registrují pohyb ruky. Svítí ale zase tak výrazně, že ve tmě působíte jako světluška, a za světla hodinky naopak pořád kontrolujete, zda svým svitem něco neoznamují.

Pokud k tomu všemu přičteme ještě naprosto katastrofální čitelnost, nebo spíše nečitelnost na přímém slunci, hodnocení nebude rozhodně tak příznivé, jak se zdálo na počátku.

Závěr recenze hodinek Sony SmartWatch

Pojďme si shrnout, co získáte od Sony za dva tisíce: velmi ošklivé plastové hodinky jako z pouťové střelnice, které skýtají ohromné až fascinující možnosti, ale kvůli nedotaženým fyzickým parametrům vlastně nejdou příliš používat. Přitom by stačilo málo – vlastně jen jiný displej, a vše by bylo naopak.

Takhle případným zájemcům o koupi hodinek doporučuji: připlaťte si pár tisíc, pořiďte si hezké mechanické hodinky, za které se nikdo nemusí stydět, a nelitujte jednoho pohybu navíc – tedy sáhnutí do kapsy pro mobilní telefon. A doufejte, že Sony jednou přijde s použitelným konceptem. Sony SmartWatch jím rozhodně zatím nejsou.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
 funkce design
 neotřelý koncept dílenské zpracování
 malý a špatný displej

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."