Restaurační podniky každý den vyhodí neuvěřitelné množství jídla. V průměru každá restaurace či kavárna během jednoho den vyhodí jídlo za několik tisíc korun. Ve finále to takové malé kavárně může za měsíc spolknout až 30 tisíc korun. A proti tomu chtějí bojovat tvůrci aplikace Jídlov.
Aplikace funguje velmi jednoduše. Na mapě se vám zobrazí podniky, které pro vás připravily balíčky již nepotřebného jídla. Jde povětšinou o kavárny, které mají velmi přísné podmínky pro podávání slaných i sladkých zákusků. Za velmi sympatické ceny si tak můžete “ulovit” balíček dortíků či chlebíčků, které ale již zítra nebude možné prodávat a kavárna by je tak musela vyhodit.
To je ve zkratce systém aplikace Jídlov, která chce bojovat se zbytečným plýtváním s jídlem. Stojí za ní tři přátelé ze Zlína. Matěj Káňa, Jan Talaš a Petr Lysoněk spustili aplikaci již v březnu. Pánové si podle svých slov začali všímat plýtvání s potravinami kolem sebe. Upozorňují, že nejde jen o problémy restauračních zařízení, ale rovněž každého jednotlivce.
Podporu aplikace Jídlov může ve svém podniku zavést úplně každý, stačí se s tvůrci dohodnout. Provozovatelé kaváren tím mohou jen získat, a to i přes to, že si tvůrci z každé transakce berou provizi. Myšlenka je to ale více než skvělá – jídlo, které by jinak bylo vyhozeno, bude ještě prodáno.
Duchovní otci aplikace Jídlov poměrně slušně rozvinuli aplikaci v domovském Zlíně, stejně tak jako v Olomouci a Uherském Hradišti. I v Praze se již přihlásilo několik kaváren a bister, jako třeba řetězec CrossCafe. Zlínská trojice tvůrců si nedělá iluze, že by se tím zamezilo vyhazování jídla; problémy podle nich vznikají už při výrobě surovin u farmářů. I tak má ale projekt velmi slušné ambice vydělat peníze a pomoci s přetrvávajícím problémem vyhazování jídla.
Více informací o povedené službě Jídlov se dozvíte na jejich oficiálních stránkách.
Restaurační podniky každý den vyhodí neuvěřitelné množství jídla. V průměru každá restaurace či kavárna během jednoho den vyhodí jídlo za několik tisíc korun. Ve finále to takové malé kavárně může za měsíc spolknout až 30 tisíc korun. A proti tomu chtějí bojovat tvůrci aplikace Jídlov.
Tip: Ecosia je ekologický vyhledávač, který každou sekundu zasadí strom
Aplikace funguje velmi jednoduše. Na mapě se vám zobrazí podniky, které pro vás připravily balíčky již nepotřebného jídla. Jde povětšinou o kavárny, které mají velmi přísné podmínky pro podávání slaných i sladkých zákusků. Za velmi sympatické ceny si tak můžete “ulovit” balíček dortíků či chlebíčků, které ale již zítra nebude možné prodávat a kavárna by je tak musela vyhodit.
To je ve zkratce systém aplikace Jídlov, která chce bojovat se zbytečným plýtváním s jídlem. Stojí za ní tři přátelé ze Zlína. Matěj Káňa, Jan Talaš a Petr Lysoněk spustili aplikaci již v březnu. Pánové si podle svých slov začali všímat plýtvání s potravinami kolem sebe. Upozorňují, že nejde jen o problémy restauračních zařízení, ale rovněž každého jednotlivce.
Podporu aplikace Jídlov může ve svém podniku zavést úplně každý, stačí se s tvůrci dohodnout. Provozovatelé kaváren tím mohou jen získat, a to i přes to, že si tvůrci z každé transakce berou provizi. Myšlenka je to ale více než skvělá – jídlo, které by jinak bylo vyhozeno, bude ještě prodáno.
Duchovní otci aplikace Jídlov poměrně slušně rozvinuli aplikaci v domovském Zlíně, stejně tak jako v Olomouci a Uherském Hradišti. I v Praze se již přihlásilo několik kaváren a bister, jako třeba řetězec CrossCafe. Zlínská trojice tvůrců si nedělá iluze, že by se tím zamezilo vyhazování jídla; problémy podle nich vznikají už při výrobě surovin u farmářů. I tak má ale projekt velmi slušné ambice vydělat peníze a pomoci s přetrvávajícím problémem vyhazování jídla.
Více informací o povedené službě Jídlov se dozvíte na jejich oficiálních stránkách.