Nokia X3-02 – recenze první dotykovky s prostředím S40

Nokia X3-02 je první dotyková Nokia s prostředím S40. Recenze odhalí, jak se osvědčila kombinace dotykového displeje a alfanumerické klávesnice. Ve výbavě telefonu najdeme rychlá data HSPA, Wi-Fi či 5 Mpx fotoaparát. S tloušťkou pouhých 9,6 mm pak můžeme Nokii X3-02 směle zařadit mezi stylovky.

Mobilní telefon Nokia X3-02 do recenze zapůjčil oficiální eShop Nokia.

Levná dotykovka s alfanumerickou klávesnicí – Nokia X3-02 (s přídomkem Touch and Type), se v prodeji objevuje hned v několika barevných provedeních. Vedle naší černé testované verze (Dark Metal) existuje bílá (White Silver), modrá (Petrol Blue), růžová (Pink) a fialová (Lilac). Ne všechny však seženete v Česku. Konzervativní černá verze se hodí především pro pracovní účely.


Nokia X3 (X3-02) Touch and Type – oficiální fotografie

Základní parametry – Nokia X3-02

Rozměry106 x 48 x 9,6 mm
Hmotnost78 g
DisplejTFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,4“
Procesor a paměť50 MB + paměťové karty microSD až 16 GB
Operační systémne, prostředí S40 6th Edition
Fotoaparát5 Mpx (2592 x 1944 px), Full focus, nahrávání VGA videa s 15 snímky/s
Obsah balenínávod, baterie, nabíječka, stereo headset s peckovými sluchátky, datový USB kabel, 2GB microSD karta
Cena a dostupnost4 200 Kč, říjen 2010

Krátké postřehy z testování telefonu Nokia X3-02:

Co se nám líbilo: kombinace dotykového ovládání s klasickou klávesnicí, velmi tenké provedení telefonu, rychlá data HSPA a bezdrátové Wi-Fi, výdrž telefonu, 3,5 mm Jack a microUSB, kovový vzhled

Co se nám nelíbilo: chybějící autofocus u fotoaparátu, zadní kryt zcela netěsní, absence GPS a map

Obsah balení:

Telefon se prodává v modré krabici, jejímž obsahem je vyjma telefonu baterie (BL-4S), nabíječka s 2 mm zakončením (AC-8), pecková sluchátka s 3,5 mm Jackem (WH-102), USB kabel, návod a záruční list. Do telefonu výrobce dodal 2GB paměťovou kartu microSD.

Vzhled a konstrukce:

Nokia X3-02 (Touch and Type) má opravdu skromné rozměry, a to zejména tloušťku – 106,2 x 48,4 x 9,6 mm. Pokud se nemýlím, jedná se o nejtenčí mobilní telefon z řad hlavních výrobců mobilů. Dosud byl jedním z nejtenčích telefonů model 5310 XpressMusic, s 9,9 mm tloušťky. Také hmotnost pouhých 78 gramů zaslouží pochvalu.

Nokia zkombinovala klávesnici s dotykovým displejem, za což hned po představení telefonu byla pokárána, protože hovořila o inovaci a novém způsobu ovládání telefonu. Stejný způsob zvolil Sony Ericsson někdy zhruba před třemi až čtyřmi roky, a to u modelů M600 nebo W960i. I tak si myslím, že Nokia může mít s tímto způsobem ovládání telefonu úspěch nejen v letošním či příštím roce.

Přední stranu okupuje 2,4“ dotykový displej a klasická klávesnice, i když s netradičním rozmístěním tlačítek. Pod zkosenou spodní hranou je zabudovaný reproduktor. Kovové provedení je precizní, avšak kazí jej z části ne zcela přiléhající zadní kryt baterie, který o čočky fotoaparátu vytváří menší mezeru a kryt se proto může hýbat.

Při držení telefonu v pravé ruce je na hraně, bližší palci, umístěno tlačítko uzamknutí displeje a hlasitosti. Na obou bočních hranách je také zámek zadního krytu, při stisku zámku na obou stranách je možno kryt lehce sejmout. Většinu funkčních prvků nese tradičně horní hrana, kde se poskládaly vedle sebe 3,5 mm konektor Jack, microUSB a 2 mm port pro nabíječku.

Telefon má 5 Mpx fotoaparát bez přídavné LED diody, zarovnaný do úrovně zadního krytu. Pod krytem je dostupný slot pro paměťovou kartu microSD a SIM kartu, k níž se lze dostat až po vyjmutí baterie. Celkově na mě telefon pro konstrukční stránce působí dobrým dojmem, oku lahodí kovové (hliníkové) provedení a minimální tloušťka.

Displej a ovládání:

Nokia X3-02 je prvním „hloupým“ modelem výrobce (prostředí S40), který kombinuje ovládání dotykovým displejem a klávesnicí. Displej má rozlišení QVGA (240 x 320 px) na úhlopříčce 2,4“ a zobrazuje 262 tisíc barev. Jedná se přitom o typ displeje s rezistivní technologií, takže je možné ovládání jak stylusem, nehty či prsty. Všechny způsoby fungují přesvědčivě a není potřeba doteky několikrát opakovat pro určitou volbu.

Některé úkony v mobilním telefonu zůstaly realizovatelné přes klávesnici. Ta má u Nokia X3-02 atypické rozmístění tlačítek. Horní řady čtyř tlačítek má dvě hovorové klávesy, rychlý vstup do zpráv a hudby. Pravý sloupec pak nese hvězdičku, křížek a nulu, které jsou obvykle ve spodní řadě tlačítek. Nokia si od tohoto způsobu zřejmě slibuje snazší psaní zpráv, ne každému se ovšem může přechod z letitého způsobu rozmístění tlačítek zamlouvat.

Psaní na klávesnici splňuje přísná kritéria, a to díky jakýmsi schůdkům mezi řadami tlačítek, takže uživatel píše bez překlepů a velmi rychle. Jen je nezvyk mazat dotykem na tlačítko na displeji. Podsvícení tlačítek je rovnoměrné, dostatečně intenzivní. V nastavení telefonu marně pátrám po manuálním nastavení úrovně jasu podsvícení displeje. Jas je pevně daný, nemění si ani automaticky.

Baterie a výdrž:

V telefonu je umístěna Li-Ion baterie o kapacitě 860 mAh (označení BL-4S), u které Nokia uvádí výdrž telefonu až 17 dní (tj. 408 hodin) v pohotovostním režimu, 5 hodin volání v síti GSM nebo 3,5 hodiny hovorů v síti 3G. Uživatel pracující denně s telefonem musí počítat s nižšími hodnotami výdrže, a to v rozmezí 2-4 dnů. Záleží na tom, co v telefonu nejvíce využíváte. Pokud budete mít zapnutou Wi-Fi a třeba hudební přehrávač několik hodin denně, pak výdrž klesá znatelně rychleji. Věřit lze udávaným hodnotám výdrže spuštěného hudebního přehrávače – 25 hodin a přehrávání videa – 7 hodin.

Prostředí telefonu:

Nokia X3-02 Touch and Type má prostředí S40 6th Edition uzpůsobené pro dotykové ovládání. Dosud bylo prostředí S40 určeno pouze pro levné telefony s klasickou klávesnicí. Nyní je tu tedy model s kombinací dotykového displeje a klávesnice, který je určen pro uživatele neprahnoucí po operačním systému Symbian. Základní obrazovka má několik pod sebou umístěných panelů, které lze libovolně přeházet. Od výrobce je zde nastaven ukazatel času, data, pod ním čtveřice oblíbených kontaktů, hledání na webu a čtyři hlavní aplikace pro rychlé spuštění. Spodní okraj displeje má volby – Jdi na, Menu a Jména.

Pro rychlý vstup do zpráv, napsání nové zprávy a ovládání hudebního přehrávače slouží zkratky na klávesnici. Po vyvolání se objeví na displeji okénko s volbami. Do menu se vstupuje přes tlačítko nad displeji. To sestává z matice 3 x 3 ikony, případně lze nastavit výčet položek jako seznam. Rychlost telefonu je odpovídající, nezpozoroval jsem žádné dlouhé pauzy a čekání, než se něco otevře, zavře.

Paměť telefonu, dostupná pro uživatele, je 50 MB. Další rozšíření až o 16GB je podle výrobce možné microSD kartou.

Telefonování a zprávy:

Ve složce kontakty je jak jmenný výpis, tak protokol volání (přijaté, nepřijaté, zmeškané), možná synchronizace s Ovi, tvorba skupin a nastavení zrychlených voleb. Oproti starším modelům s prostředím S40 se změny neodehrály. Ve výčtu kontaktů lze volit mezi zobrazením jmen, jmen a čísel, jmen a obrázků. Stejně tak je možno nastavit řazení dle jména či přímení. Komu by nevyhovovalo už tak poměrně velké písmo, může zvolit ještě větší, které nebude dělat potíže ani seniorům.

Přidání nového kontaktu probíhá v jednotlivých, po sobě jdoucích, krocích, a to v pořadí číslo, příjmení, jméno. Poté se kontakt uloží a vy můžete přidat další informace přes nabídku volby – přidat – detail – číslo, internet, multimédia, osobní info. Přidat lze i obrázek z alba, případně dotyčného ihned vyfotit. V seznamu kontaktů nechybí možnost poslání zprávy, zobrazení konverzace či odeslání dotyčného vizitky přes Bluetooth, zprávu či ji přidat jako přílohu MMS zprávy.

Zprávy se seskupují ve složce dle konverzací, případně klasicky dle času přijetí. V nastavení lze volit velikost písma, zrušit výpis o doručení nebo zakázat obrazové smajlíky. Vytvoření zprávy je opravdu snadné, navíc podtržené kvalitní klávesnicí. Zbylé znaky v SMS se odpočítávají od počátku psaní. Přidat lze multimediální obsah a odesílat zprávy více příjemcům naráz. Někdo může ocenit hlasové čtení zpráv, které ovšem není z pohledu češtiny příliš dokonalé. Nechybí emailový klient s průvodcem nastavení a služba Ovi Chat.

Fotoaparát:

Nokia X3-02 nese 5 Mpx fotoaparát, kterému na první pohled chybí LED blesk a autofocus. Při horších světelných podmínkách tedy nebudou fotky žádný zázrak, alespoň částečné nahrazení autofocusu slibuje funkce Full focus. Fotografie s rozlišením 5 Mpx (2592 x 1944 px) jsou celkem povedené, zapadají do průměru. Fotoaparát má čtyřnásobný digitální zoom, samospoušť či efekty. V režimu videokamery je možné odstranění hluku a pořizování záznamu v rozlišení QVGA s 30 snímky/s nebo VGA s 15 snímky/s.

Zkušební fotografie – Nokia X3-02:

 

Organizační a datové funkce, zábava:

Telefon není po stránce datové výbavy rozhodně žádným nováčkem. Přes operátora podporuje přenosy GPRS, EDGE a HSPA, které umožňuje stahování rychlostí až 10,2 Mb/s a odesílání až 2 Mb/s. Do výčtu dále patří bezdrátové Wi-Fi se standardy 802.11 b/g/n a Bluetooth 2.1 s A2DP profilem pro stereo poslech. K počítači se telefon připojuje přes USB (High-Speed USB 2.0), které zároveň dovoluje telefon nabíjet. Pro nabíjení klasickou nabíječkou zvolil výrobce bohužel 2 mm konektor, nikoliv microUSB.

Pro prohlížení webových stránek je připraven Nokia Web browser, který umí načítat stránky v plnohodnotném zobrazení, má podporu Adobe FlashLite 3.0 a měl by údajně zvládnout i streamovaná videa. Bohužel, vyzkoušeli jsme YouTube videa umístěná jinde, než na stránkách YouTube, a ta se nezobrazí. Na domovské stránce YouTube se sice u videa objeví možnost jej přehrát, spuštěný přehrávač jej ale neotevře. Velká škoda.

Nokia X3-02 má FM rádio a také hudební přehrávač, podporující soubory s příponou mp3, AAC, eAAC, eAAC+ a WMA. Na pozadí přehrávače se při přehrávané skladbě zobrazuje obal alba, pokud tuto informaci nese soubor v sobě uloženou. Jsou zde funkce hraní náhodně, s opakováním a nastavení ekvalizéru s několika přednastavenými styly a úpravou podle sebe. Ve vybraných zemích je s přehrávačem spjata služba Ovi Music store. Dodávaná pecková sluchátka s 3,5 mm konektorem Jack hrají uspokojivě, jejich součástí je také mikrofon a tlačítko pro příjem hovorů. Reproduktor telefonu bych na hudební produkci s vyšší hlasitostí nepoužíval, hudbu totiž začne zkreslovat.

Uživatel má k dispozici běžné funkce telefonu, konkrétně kalendář s nastavením připomenutí a synchronizací skrze Ovi účet, budík s opakováním, prodloužením opětovného buzení a nastavením tónu, kalkulačka s pokročilými matematickými funkcemi, záznamník zvuku s maximální délkou nahrávky jedné hodiny, poznámky, odpočítávací měřič, stopky, seznam úkolů a další položky extra, v nich je např. Ovi obchod, komunity, služba My Nokia, Opera Mini, převodník, převodník velikostí, světový čas či služba Shazam k určení právě hrané skladby.

V telefonu jsou přeinstalovány čtyři hry, a to Guitar Hero 5, Hip Hop Tournament, Climate Mission a Memorize. Ovládání je ve většině případů možné přes dotykový displej. Další hry jsou ke stažení na Ovi obchodu. Pak tu máme ještě složku s fotografiemi a videi, která celkem přehledně řadí fotografie podle času pořízení (časová osa). Pokud chcete někomu fotografie ukázat, pak poslouží funkce prezentace, a to v režimu na výšku či šířku displeje.

Závěr recenze telefonu Nokia X3-02:

Nokia přišla na trh s něčím, co jiní výrobci vyzkoušely už před několika lety, tj. ovládání telefonu dotykovým displejem a klasickou klávesnicí. V případě Nokie se však jedná o první model s prostředím S40, uzpůsobeným pro dotyk. Ve Finsku přitom razantní změny velmi, ale velmi neradi. Telefon je připraven po stránce datové výbavy a pro běžného uživatele splňuje všechny požadavky. Zaujme především tloušťka 9,6 mm a výdrž několika dní. Po tom, co jsem telefon užíval, bych ho doporučil především pracujícím, kterým se pohodlně vejde i do té nejužší kapsy a nabídne dostatek funkcí. Cena na hranici čtyř tisíc korun (v době uvedení prodeje na konci října 2010) se mi zdá rozumná.

Koupit Nokii X3-02 na značkovém eShopu Nokia.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
tloušťka 9,6 mm chybí klasický autofocus
dotykový displej absence GPS a map
rychlá data HSPA
Wi-Fi
microSD
výdrž

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."

Nokia X3-02 – recenze první dotykovky s prostředím S40

Nokia X3-02 je první dotyková Nokia s prostředím S40. Recenze odhalí, jak se osvědčila kombinace dotykového displeje a alfanumerické klávesnice. Ve výbavě telefonu najdeme rychlá data HSPA, Wi-Fi či 5 Mpx fotoaparát. S tloušťkou pouhých 9,6 mm pak můžeme Nokii X3-02 směle zařadit mezi stylovky.

Mobilní telefon Nokia X3-02 do recenze zapůjčil oficiální eShop Nokia.

Levná dotykovka s alfanumerickou klávesnicí – Nokia X3-02 (s přídomkem Touch and Type), se v prodeji objevuje hned v několika barevných provedeních. Vedle naší černé testované verze (Dark Metal) existuje bílá (White Silver), modrá (Petrol Blue), růžová (Pink) a fialová (Lilac). Ne všechny však seženete v Česku. Konzervativní černá verze se hodí především pro pracovní účely.


Nokia X3 (X3-02) Touch and Type – oficiální fotografie

Základní parametry – Nokia X3-02

Rozměry106 x 48 x 9,6 mm
Hmotnost78 g
DisplejTFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,4“
Procesor a paměť50 MB + paměťové karty microSD až 16 GB
Operační systémne, prostředí S40 6th Edition
Fotoaparát5 Mpx (2592 x 1944 px), Full focus, nahrávání VGA videa s 15 snímky/s
Obsah balenínávod, baterie, nabíječka, stereo headset s peckovými sluchátky, datový USB kabel, 2GB microSD karta
Cena a dostupnost4 200 Kč, říjen 2010

Krátké postřehy z testování telefonu Nokia X3-02:

Co se nám líbilo: kombinace dotykového ovládání s klasickou klávesnicí, velmi tenké provedení telefonu, rychlá data HSPA a bezdrátové Wi-Fi, výdrž telefonu, 3,5 mm Jack a microUSB, kovový vzhled

Co se nám nelíbilo: chybějící autofocus u fotoaparátu, zadní kryt zcela netěsní, absence GPS a map

Obsah balení:

Telefon se prodává v modré krabici, jejímž obsahem je vyjma telefonu baterie (BL-4S), nabíječka s 2 mm zakončením (AC-8), pecková sluchátka s 3,5 mm Jackem (WH-102), USB kabel, návod a záruční list. Do telefonu výrobce dodal 2GB paměťovou kartu microSD.

Vzhled a konstrukce:

Nokia X3-02 (Touch and Type) má opravdu skromné rozměry, a to zejména tloušťku – 106,2 x 48,4 x 9,6 mm. Pokud se nemýlím, jedná se o nejtenčí mobilní telefon z řad hlavních výrobců mobilů. Dosud byl jedním z nejtenčích telefonů model 5310 XpressMusic, s 9,9 mm tloušťky. Také hmotnost pouhých 78 gramů zaslouží pochvalu.

Nokia zkombinovala klávesnici s dotykovým displejem, za což hned po představení telefonu byla pokárána, protože hovořila o inovaci a novém způsobu ovládání telefonu. Stejný způsob zvolil Sony Ericsson někdy zhruba před třemi až čtyřmi roky, a to u modelů M600 nebo W960i. I tak si myslím, že Nokia může mít s tímto způsobem ovládání telefonu úspěch nejen v letošním či příštím roce.

Přední stranu okupuje 2,4“ dotykový displej a klasická klávesnice, i když s netradičním rozmístěním tlačítek. Pod zkosenou spodní hranou je zabudovaný reproduktor. Kovové provedení je precizní, avšak kazí jej z části ne zcela přiléhající zadní kryt baterie, který o čočky fotoaparátu vytváří menší mezeru a kryt se proto může hýbat.

Při držení telefonu v pravé ruce je na hraně, bližší palci, umístěno tlačítko uzamknutí displeje a hlasitosti. Na obou bočních hranách je také zámek zadního krytu, při stisku zámku na obou stranách je možno kryt lehce sejmout. Většinu funkčních prvků nese tradičně horní hrana, kde se poskládaly vedle sebe 3,5 mm konektor Jack, microUSB a 2 mm port pro nabíječku.

Telefon má 5 Mpx fotoaparát bez přídavné LED diody, zarovnaný do úrovně zadního krytu. Pod krytem je dostupný slot pro paměťovou kartu microSD a SIM kartu, k níž se lze dostat až po vyjmutí baterie. Celkově na mě telefon pro konstrukční stránce působí dobrým dojmem, oku lahodí kovové (hliníkové) provedení a minimální tloušťka.

Displej a ovládání:

Nokia X3-02 je prvním „hloupým“ modelem výrobce (prostředí S40), který kombinuje ovládání dotykovým displejem a klávesnicí. Displej má rozlišení QVGA (240 x 320 px) na úhlopříčce 2,4“ a zobrazuje 262 tisíc barev. Jedná se přitom o typ displeje s rezistivní technologií, takže je možné ovládání jak stylusem, nehty či prsty. Všechny způsoby fungují přesvědčivě a není potřeba doteky několikrát opakovat pro určitou volbu.

Některé úkony v mobilním telefonu zůstaly realizovatelné přes klávesnici. Ta má u Nokia X3-02 atypické rozmístění tlačítek. Horní řady čtyř tlačítek má dvě hovorové klávesy, rychlý vstup do zpráv a hudby. Pravý sloupec pak nese hvězdičku, křížek a nulu, které jsou obvykle ve spodní řadě tlačítek. Nokia si od tohoto způsobu zřejmě slibuje snazší psaní zpráv, ne každému se ovšem může přechod z letitého způsobu rozmístění tlačítek zamlouvat.

Psaní na klávesnici splňuje přísná kritéria, a to díky jakýmsi schůdkům mezi řadami tlačítek, takže uživatel píše bez překlepů a velmi rychle. Jen je nezvyk mazat dotykem na tlačítko na displeji. Podsvícení tlačítek je rovnoměrné, dostatečně intenzivní. V nastavení telefonu marně pátrám po manuálním nastavení úrovně jasu podsvícení displeje. Jas je pevně daný, nemění si ani automaticky.

Baterie a výdrž:

V telefonu je umístěna Li-Ion baterie o kapacitě 860 mAh (označení BL-4S), u které Nokia uvádí výdrž telefonu až 17 dní (tj. 408 hodin) v pohotovostním režimu, 5 hodin volání v síti GSM nebo 3,5 hodiny hovorů v síti 3G. Uživatel pracující denně s telefonem musí počítat s nižšími hodnotami výdrže, a to v rozmezí 2-4 dnů. Záleží na tom, co v telefonu nejvíce využíváte. Pokud budete mít zapnutou Wi-Fi a třeba hudební přehrávač několik hodin denně, pak výdrž klesá znatelně rychleji. Věřit lze udávaným hodnotám výdrže spuštěného hudebního přehrávače – 25 hodin a přehrávání videa – 7 hodin.

Prostředí telefonu:

Nokia X3-02 Touch and Type má prostředí S40 6th Edition uzpůsobené pro dotykové ovládání. Dosud bylo prostředí S40 určeno pouze pro levné telefony s klasickou klávesnicí. Nyní je tu tedy model s kombinací dotykového displeje a klávesnice, který je určen pro uživatele neprahnoucí po operačním systému Symbian. Základní obrazovka má několik pod sebou umístěných panelů, které lze libovolně přeházet. Od výrobce je zde nastaven ukazatel času, data, pod ním čtveřice oblíbených kontaktů, hledání na webu a čtyři hlavní aplikace pro rychlé spuštění. Spodní okraj displeje má volby – Jdi na, Menu a Jména.

Pro rychlý vstup do zpráv, napsání nové zprávy a ovládání hudebního přehrávače slouží zkratky na klávesnici. Po vyvolání se objeví na displeji okénko s volbami. Do menu se vstupuje přes tlačítko nad displeji. To sestává z matice 3 x 3 ikony, případně lze nastavit výčet položek jako seznam. Rychlost telefonu je odpovídající, nezpozoroval jsem žádné dlouhé pauzy a čekání, než se něco otevře, zavře.

Paměť telefonu, dostupná pro uživatele, je 50 MB. Další rozšíření až o 16GB je podle výrobce možné microSD kartou.

Telefonování a zprávy:

Ve složce kontakty je jak jmenný výpis, tak protokol volání (přijaté, nepřijaté, zmeškané), možná synchronizace s Ovi, tvorba skupin a nastavení zrychlených voleb. Oproti starším modelům s prostředím S40 se změny neodehrály. Ve výčtu kontaktů lze volit mezi zobrazením jmen, jmen a čísel, jmen a obrázků. Stejně tak je možno nastavit řazení dle jména či přímení. Komu by nevyhovovalo už tak poměrně velké písmo, může zvolit ještě větší, které nebude dělat potíže ani seniorům.

Přidání nového kontaktu probíhá v jednotlivých, po sobě jdoucích, krocích, a to v pořadí číslo, příjmení, jméno. Poté se kontakt uloží a vy můžete přidat další informace přes nabídku volby – přidat – detail – číslo, internet, multimédia, osobní info. Přidat lze i obrázek z alba, případně dotyčného ihned vyfotit. V seznamu kontaktů nechybí možnost poslání zprávy, zobrazení konverzace či odeslání dotyčného vizitky přes Bluetooth, zprávu či ji přidat jako přílohu MMS zprávy.

Zprávy se seskupují ve složce dle konverzací, případně klasicky dle času přijetí. V nastavení lze volit velikost písma, zrušit výpis o doručení nebo zakázat obrazové smajlíky. Vytvoření zprávy je opravdu snadné, navíc podtržené kvalitní klávesnicí. Zbylé znaky v SMS se odpočítávají od počátku psaní. Přidat lze multimediální obsah a odesílat zprávy více příjemcům naráz. Někdo může ocenit hlasové čtení zpráv, které ovšem není z pohledu češtiny příliš dokonalé. Nechybí emailový klient s průvodcem nastavení a služba Ovi Chat.

Fotoaparát:

Nokia X3-02 nese 5 Mpx fotoaparát, kterému na první pohled chybí LED blesk a autofocus. Při horších světelných podmínkách tedy nebudou fotky žádný zázrak, alespoň částečné nahrazení autofocusu slibuje funkce Full focus. Fotografie s rozlišením 5 Mpx (2592 x 1944 px) jsou celkem povedené, zapadají do průměru. Fotoaparát má čtyřnásobný digitální zoom, samospoušť či efekty. V režimu videokamery je možné odstranění hluku a pořizování záznamu v rozlišení QVGA s 30 snímky/s nebo VGA s 15 snímky/s.

Zkušební fotografie – Nokia X3-02:

 

Organizační a datové funkce, zábava:

Telefon není po stránce datové výbavy rozhodně žádným nováčkem. Přes operátora podporuje přenosy GPRS, EDGE a HSPA, které umožňuje stahování rychlostí až 10,2 Mb/s a odesílání až 2 Mb/s. Do výčtu dále patří bezdrátové Wi-Fi se standardy 802.11 b/g/n a Bluetooth 2.1 s A2DP profilem pro stereo poslech. K počítači se telefon připojuje přes USB (High-Speed USB 2.0), které zároveň dovoluje telefon nabíjet. Pro nabíjení klasickou nabíječkou zvolil výrobce bohužel 2 mm konektor, nikoliv microUSB.

Pro prohlížení webových stránek je připraven Nokia Web browser, který umí načítat stránky v plnohodnotném zobrazení, má podporu Adobe FlashLite 3.0 a měl by údajně zvládnout i streamovaná videa. Bohužel, vyzkoušeli jsme YouTube videa umístěná jinde, než na stránkách YouTube, a ta se nezobrazí. Na domovské stránce YouTube se sice u videa objeví možnost jej přehrát, spuštěný přehrávač jej ale neotevře. Velká škoda.

Nokia X3-02 má FM rádio a také hudební přehrávač, podporující soubory s příponou mp3, AAC, eAAC, eAAC+ a WMA. Na pozadí přehrávače se při přehrávané skladbě zobrazuje obal alba, pokud tuto informaci nese soubor v sobě uloženou. Jsou zde funkce hraní náhodně, s opakováním a nastavení ekvalizéru s několika přednastavenými styly a úpravou podle sebe. Ve vybraných zemích je s přehrávačem spjata služba Ovi Music store. Dodávaná pecková sluchátka s 3,5 mm konektorem Jack hrají uspokojivě, jejich součástí je také mikrofon a tlačítko pro příjem hovorů. Reproduktor telefonu bych na hudební produkci s vyšší hlasitostí nepoužíval, hudbu totiž začne zkreslovat.

Uživatel má k dispozici běžné funkce telefonu, konkrétně kalendář s nastavením připomenutí a synchronizací skrze Ovi účet, budík s opakováním, prodloužením opětovného buzení a nastavením tónu, kalkulačka s pokročilými matematickými funkcemi, záznamník zvuku s maximální délkou nahrávky jedné hodiny, poznámky, odpočítávací měřič, stopky, seznam úkolů a další položky extra, v nich je např. Ovi obchod, komunity, služba My Nokia, Opera Mini, převodník, převodník velikostí, světový čas či služba Shazam k určení právě hrané skladby.

V telefonu jsou přeinstalovány čtyři hry, a to Guitar Hero 5, Hip Hop Tournament, Climate Mission a Memorize. Ovládání je ve většině případů možné přes dotykový displej. Další hry jsou ke stažení na Ovi obchodu. Pak tu máme ještě složku s fotografiemi a videi, která celkem přehledně řadí fotografie podle času pořízení (časová osa). Pokud chcete někomu fotografie ukázat, pak poslouží funkce prezentace, a to v režimu na výšku či šířku displeje.

Závěr recenze telefonu Nokia X3-02:

Nokia přišla na trh s něčím, co jiní výrobci vyzkoušely už před několika lety, tj. ovládání telefonu dotykovým displejem a klasickou klávesnicí. V případě Nokie se však jedná o první model s prostředím S40, uzpůsobeným pro dotyk. Ve Finsku přitom razantní změny velmi, ale velmi neradi. Telefon je připraven po stránce datové výbavy a pro běžného uživatele splňuje všechny požadavky. Zaujme především tloušťka 9,6 mm a výdrž několika dní. Po tom, co jsem telefon užíval, bych ho doporučil především pracujícím, kterým se pohodlně vejde i do té nejužší kapsy a nabídne dostatek funkcí. Cena na hranici čtyř tisíc korun (v době uvedení prodeje na konci října 2010) se mi zdá rozumná.

Koupit Nokii X3-02 na značkovém eShopu Nokia.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
tloušťka 9,6 mm chybí klasický autofocus
dotykový displej absence GPS a map
rychlá data HSPA
Wi-Fi
microSD
výdrž

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."