Nokia 5130 XpressMusic: hudební klasika (test)

Hudební Nokia 5130 XpressMusic spadá do střední cenové kategorie. Její pořízení vyjde zhruba jen na 3 tisíce Kč. Vzhledem k této částce může být zákazník více než spokojený s funkcemi, které tento hudební telefon nabízí.

Mobilní telefon Nokia 5130 XpressMusic do recenze zapůjčil X-Store.CZ

Kapitoly recenze:

Obsah balení
uživatelská příručka, baterie, nabíječka, headset, datový USB kabel,
paměťová karta microSD 1 GB


Nokia 5130 XpressMusic a obsah balení

Vzhled a konstrukce: barevná klasika

Telefon upoutá hned po vybalení z krabice svým stylovým designem. Stříbrný lesklý pruh vedený po hranách přední strany a červený či modrý pruh podél boků, to dokáže na člověka udělat dobrý dojem. Jako správný zástupce hudební řady XpressMusic je telefon vyráběn ve dvou charakteristických barevných provedeních – modrém a červeném.


Telefon padne krásně do ruky, ovšem pozor na hladký povrch, díky kterému může telefon vyklouznout z ruky

Výrobce se u modelu 5130 doslova a do písmene řídil heslem: “co je lesklé, je in”. Ne každý to však dokáže ocenit. Na přední a zadní straně telefonu totiž rozhodně nebude o otisky prstů nouze. Pokud chcete, aby váš telefon dobře vypadal, je nutné jej pořád dokola leštit a leštit. Každá krása si totiž zaslouží patřičnou péči.

Výrobce použil lesklé plasty, jejichž povrch je velmi hladký. Je třeba si proto dávat větší pozor, aby telefon nevyklouzl z ruky, pokud není pevně uchopen v ruce.


Zadní strana, horní bok s 3,5 mm Jackem a pravý bok se slotem pro microSD karty

Rozměry 108 x 47 x 15 mm jsou pro telefon klasické konstrukce dnes zcela běžné, za to hmotnost 88 gramů je vynikající. O Nokii 5130 tak v kapse téměř ani nebudete vědět. Výrobce použil lesklé plasty, jejichž povrch je velmi hladký. Je třeba si proto dávat větší pozor, aby telefon nevyklouzl z ruky, pokud není pevně uchopen v ruce.

Ovládací blok a klávesnice: ověřená klasika

Nokia 5130 XpressMusic se ovládá pomocí čtyřsměrné navigační klávesy s potvrzovacím středem. Klávesa je poměrně velká, což značně přispívá k její dobré ovladatelnosti. Po stisknutí je slyšet mírné mechanické cvaknutí. Další tlačítka ovládacího bloku jsou rovněž dostatečně velká a dobře ovladatelná.


Alfanumerickou klávesnici nezasáhly žádné experimenty, což je dobře

Finského výrobce chválíme také za provedení alfanumerické klávesnice. Jednotlivá tlačítka jsou od sebe dobře rozeznatelná. K překlepům by proto nemělo příliš docházet. Co se týče povrchu tlačítek, jsou všechna hladká a náchylná na otisky prstů. Ty ovšem nejsou na černých klávesách viditelné.

Baterie a výdrž: Li-Ion 1020 mAh

Baterie v Nokii 5130 je typu Li-Ion s kapacitou mírně nadprůměrnou, 1020 mAh. Telefon nám po úplném nabití a při běžném používání vydržel zhruba 3 dny. To je průměrný výsledek, kterého dosahují současné telefony na trhu. Telefon je možné dobíjet pouze pomocí nabíječky, před datový kabel tak učinit bohužel nelze.


Zadní strana telefonu bez plastového krytu baterie

Displej: někde se šetřit muselo

Telefon přináší TFT displej s běžným rozlišením QVGA (240 x 320 px), 16 miliony barvami a úhlopříčkou 2,0“. Parametry to nejsou vůbec špatné, realita je ale jiná. U displeje musíme vytknout především malé pozorovací úhly. Stačí se na displej podívat jen trochu ze strany, a displej je v tu ránu mnohem hůře čitelný. Co se týče čitelnosti na přímém slunečním světle, je to taktéž velmi nechvalné. V nastavení navíc chybí možnost volby úrovně jasu, což je obecně nešvar telefonů Nokia s prostředím S40.

Prostředí telefonu: v jednoduchosti je síla

Nokia 5130 XpressMusic patří mezi většinu telefonů finského výrobce, které nabízejí uživatelské prostředí Series 40. To vyniká především jednoduchostí a přehledností. Schází nám akorát aktivní pohotovostní režim, který podobné telefony s prostředím S40 přináší.

Menu telefonu může být zobrazeno v několika podobách: seznamu, tabulce, tabulce s popiskem či záložky. V menu je možný rychlý pohyb pomocí čísel numerické klávesnice. U Nokie 5130 XpressMusic mě celkem zaujala funkce pro ovládání telefonu hlasem. Ta totiž není běžnou záležitostí u telefonů s prostředím S40. Díky této funkce lze ovládat například vyzváněcí profily, rádio, záznamník, zprávy aj. a může tak značně urychlit práci s telefonem.

Telefonování: není téměř co zlepšovat

Telefonní seznam se u Nokií s prostředím S40 už řadu let příliš nemění. U Nokie 5130 XpressMusic pojme až 1000 vícepoložkových kontaktů. V nastavení si můžeme zvolit používanou paměť (telefon, SIM karta, telefon a SIM), zobrazení (normální seznam jmen, jméno a číslo, jméno a obraz), zobrazení kontaktu (nejprve křestní jméno, nejprve příjmení) a velikost písma. Kontakty lze přesunout či kopírovat z telefonu na SIM kartu a obráceně.

Ke kontaktu si můžeme přidat řadu údajů, například emailovou adresu, obrázek, video, tón, webovou adresu, přezdívku, narozeniny, poznámku či obraz. Nechybí skupiny kontaktů, vyzváněcí profily, hlasové vytáčení či zrychlená volba vytáčení, kdy si přiřadíte k tlačítkům numerické klávesnice 2-9 často používané kontakty.

Zprávy: archivace více než tisíce zpráv

Nokia 5130 pojme tolik zpráv, kolik se jich jen vejde na volné místo vnitřní paměti telefonu. Uložit tisíce zpráv by tak neměl být žádný problém. Editor vytváření nové zprávy je přehledný. Nejprve zvolíte příjemce, kde si vyberete z kontaktů, skupin kontaktů, protokolu hovoru, poslední použitá čísla či oblíbené kontakty, které můžete neustále obměňovat podle potřeby. Přidat příjemce je tak velmi rychlé. Lze přidat i více příjemců najednou.

V editoru nechybí jednoduché odpočítávání celkového počtu znaků (1000) a rozdělení částí do počtu zpráv. Při vložení obrázku, zvuku, videa či jiného souboru se zpráva automaticky změní na MMS. Během psaní je možné využívat slovníku T9, který píše s diakritikou a velikost zprávy nezkracuje, čili výsledná zpráva má původních 160 znaků. V nastavení nechybí zapnutí doručenky a telefon nepostrádá ani e-mailového klienta.

Zábava: hudební přehrávač, rádio a další

Telefon je poměrně slušně vybaven po stránce multimediální. Jako správný zástupce hudební řady XpressMusic přináší Nokia 5130 kvalitní hudební přehrávač s ekvalizérem, tříděním skladeb podle ID3 tagů do složek: interpreti, alba, žánry, – dále nechybí vytváření playlistů a užitečná je i možnost opakování skladeb či náhodného výběru.

V balení je s telefonem dodávána paměťová karta microSD o velikosti 1 GB. Uložit stovky skladeb tak jistě nebude žádný problém. Nokia 5130 si zaslouží velké plus za přítomnost 3,5 mm konektoru Jack přímo na těle telefonu. Pokud by vám nevyhovovala dodávaná pecková sluchátka, není problém připojit sluchátka svá vlastní. Uživatel nepochybně ocení i speciální hudební tlačítka na levém boku přístroje, díky kterým lze rychle ovládat mp3 přehrávač.


I reproduktor může být designovou záležitostí

K dispozici je také FM rádio s funkcí RDS. Jako u drtivé většiny dnešních telefonů je však nutné mít k telefonu připojený headset. Ten totiž slouží jako anténa k rádiu. Co se týče reproduktoru na zadní straně přístroje, jeho maximální hlasitost je velmi vysoká. Kvalitu reprodukce tím ovšem téměř neztrácí.

Fotoaparát: na kvalitu se příliš nehledělo

Fotoaparát u Nokia 5130 XpressMusic nabízí na dnešní dobu standardní rozlišení 2 Mpx (1600 x 1200 px). Bohužel chybí autofocus, přisvětlovací LED dioda a krytka objektivu. U fotoaparátu můžeme použít až 4x digitální zoom, samospoušť, sekvenci snímků, efekty a vyvážené bílé. Prostředí je vždy nejprve orientováno na výšku, ve volbách ho však lze následně přepnout do režimu na šířku. Zvuk spouště fotoaparátu je možné vypnout. Vše tedy shodné s mnoha dalšími telefony s prostředím S40.


Detail objektivu fotoaparátu

S telefonem jsme za příznivých světelných podmínek během testování pořídili pár fotografií. Jejich velikost se pohybuje zhruba okolo 500 KB. Kvalitou snímky příliš neoplývají. Můžeme z nich vypozorovat, že má fotoaparát problém především s přepálením a častým sléváním barev. Na posledním obrázku je vidět, že bez autofocusu je těžké udělat nějaký zdařilý makro snímek. Nahrávání videa v rozlišení 176 x 144 px také není žádný zázrak. Video se hodí akorát tak do MMS zpráv.

Organizační funkce: dobrý základ

Nokia 5130 XpressMusic nabízí dobrý základ, co se týče organizace. Zahrnuje kalendář s denním, týdenním a měsíčním zobrazením, dále pak budík, úkolovník, poznámky, kalkulačku, světový čas, převodník veličin, odpočítávací měřič (časovač), stopky, diktafon. U budíku je možné nastavit opakování v určitých dnech týdne, tónem pro buzení pak může být jakýkoliv hudební soubor či FM rádio.

Telefon bohužel neotevře Office dokumenty (Word, Excel) a především pak postrádá multitasking. Minimalizovat lze pouze hudební přehrávač, přehrávač videa či FM rádio. Pro zábavu je ale v telefonu připraveno dostatek her a aplikací. Nechybí oblíbená hra Bounce Tales, Guitar Rock Tour, Rally 3D, Snake III a z aplikací Kontakty Ovi, Hledání, Messenger, Sensor a Share on Ovi. Další Java hry a aplikace je možné dodatečně doinstalovat.

Datové funkce: USB, Bluetooth i EDGE

Z hlediska datových služeb telefon přináší kvalitní základ. Z bezdrátových služeb nechybí dvojice GPRS/EDGE a modrý zub Bluetooth. K PC lze telefon připojit pomocí datového USB kabelu, který je rovnou součástí balení. Nokii 5130 po připojení k PC můžeme použít jako modem.

Zhodnocení: pro běžný život okořeněný hudbou

Nokia 5130 XpressMusic sází na zavedenou taktiku. Přináší vše potřebné, jednoduché ovládání, kompaktní provedení a nízkou zaváděcí prodejní cenu, která se pohybuje okolo 4 tisíc Kč. Telefon se značně podobá mnoha předešlým modelům finského výrobce. Image Nokie 5130 však dotváří zařazení mezi hudební modely XpressMusic. Velkým plusem je zabudovaný 3,5 mm konektor Jack a přibalená paměťová karta microSD 1 GB.

Plusy:

  • malá hmotnost
  • hudební klávesy
  • 3,5 mm konektor Jack
  • ovládání telefonu hlasem
  • bohatý obsah balení
  • příznivá cena

Mínusy:

  • méně kvalitní displej
  • schází aktivní pohotovostní režim
  • horší fotoaparát a nahrávání videa

Koupit Nokia 5130 XpressMusic na značkovém eShopu Nokia.

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."

Nokia 5130 XpressMusic: hudební klasika (test)

Hudební Nokia 5130 XpressMusic spadá do střední cenové kategorie. Její pořízení vyjde zhruba jen na 3 tisíce Kč. Vzhledem k této částce může být zákazník více než spokojený s funkcemi, které tento hudební telefon nabízí.

Mobilní telefon Nokia 5130 XpressMusic do recenze zapůjčil X-Store.CZ

Kapitoly recenze:

Obsah balení
uživatelská příručka, baterie, nabíječka, headset, datový USB kabel,
paměťová karta microSD 1 GB


Nokia 5130 XpressMusic a obsah balení

Vzhled a konstrukce: barevná klasika

Telefon upoutá hned po vybalení z krabice svým stylovým designem. Stříbrný lesklý pruh vedený po hranách přední strany a červený či modrý pruh podél boků, to dokáže na člověka udělat dobrý dojem. Jako správný zástupce hudební řady XpressMusic je telefon vyráběn ve dvou charakteristických barevných provedeních – modrém a červeném.


Telefon padne krásně do ruky, ovšem pozor na hladký povrch, díky kterému může telefon vyklouznout z ruky

Výrobce se u modelu 5130 doslova a do písmene řídil heslem: “co je lesklé, je in”. Ne každý to však dokáže ocenit. Na přední a zadní straně telefonu totiž rozhodně nebude o otisky prstů nouze. Pokud chcete, aby váš telefon dobře vypadal, je nutné jej pořád dokola leštit a leštit. Každá krása si totiž zaslouží patřičnou péči.

Výrobce použil lesklé plasty, jejichž povrch je velmi hladký. Je třeba si proto dávat větší pozor, aby telefon nevyklouzl z ruky, pokud není pevně uchopen v ruce.


Zadní strana, horní bok s 3,5 mm Jackem a pravý bok se slotem pro microSD karty

Rozměry 108 x 47 x 15 mm jsou pro telefon klasické konstrukce dnes zcela běžné, za to hmotnost 88 gramů je vynikající. O Nokii 5130 tak v kapse téměř ani nebudete vědět. Výrobce použil lesklé plasty, jejichž povrch je velmi hladký. Je třeba si proto dávat větší pozor, aby telefon nevyklouzl z ruky, pokud není pevně uchopen v ruce.

Ovládací blok a klávesnice: ověřená klasika

Nokia 5130 XpressMusic se ovládá pomocí čtyřsměrné navigační klávesy s potvrzovacím středem. Klávesa je poměrně velká, což značně přispívá k její dobré ovladatelnosti. Po stisknutí je slyšet mírné mechanické cvaknutí. Další tlačítka ovládacího bloku jsou rovněž dostatečně velká a dobře ovladatelná.


Alfanumerickou klávesnici nezasáhly žádné experimenty, což je dobře

Finského výrobce chválíme také za provedení alfanumerické klávesnice. Jednotlivá tlačítka jsou od sebe dobře rozeznatelná. K překlepům by proto nemělo příliš docházet. Co se týče povrchu tlačítek, jsou všechna hladká a náchylná na otisky prstů. Ty ovšem nejsou na černých klávesách viditelné.

Baterie a výdrž: Li-Ion 1020 mAh

Baterie v Nokii 5130 je typu Li-Ion s kapacitou mírně nadprůměrnou, 1020 mAh. Telefon nám po úplném nabití a při běžném používání vydržel zhruba 3 dny. To je průměrný výsledek, kterého dosahují současné telefony na trhu. Telefon je možné dobíjet pouze pomocí nabíječky, před datový kabel tak učinit bohužel nelze.


Zadní strana telefonu bez plastového krytu baterie

Displej: někde se šetřit muselo

Telefon přináší TFT displej s běžným rozlišením QVGA (240 x 320 px), 16 miliony barvami a úhlopříčkou 2,0“. Parametry to nejsou vůbec špatné, realita je ale jiná. U displeje musíme vytknout především malé pozorovací úhly. Stačí se na displej podívat jen trochu ze strany, a displej je v tu ránu mnohem hůře čitelný. Co se týče čitelnosti na přímém slunečním světle, je to taktéž velmi nechvalné. V nastavení navíc chybí možnost volby úrovně jasu, což je obecně nešvar telefonů Nokia s prostředím S40.

Prostředí telefonu: v jednoduchosti je síla

Nokia 5130 XpressMusic patří mezi většinu telefonů finského výrobce, které nabízejí uživatelské prostředí Series 40. To vyniká především jednoduchostí a přehledností. Schází nám akorát aktivní pohotovostní režim, který podobné telefony s prostředím S40 přináší.

Menu telefonu může být zobrazeno v několika podobách: seznamu, tabulce, tabulce s popiskem či záložky. V menu je možný rychlý pohyb pomocí čísel numerické klávesnice. U Nokie 5130 XpressMusic mě celkem zaujala funkce pro ovládání telefonu hlasem. Ta totiž není běžnou záležitostí u telefonů s prostředím S40. Díky této funkce lze ovládat například vyzváněcí profily, rádio, záznamník, zprávy aj. a může tak značně urychlit práci s telefonem.

Telefonování: není téměř co zlepšovat

Telefonní seznam se u Nokií s prostředím S40 už řadu let příliš nemění. U Nokie 5130 XpressMusic pojme až 1000 vícepoložkových kontaktů. V nastavení si můžeme zvolit používanou paměť (telefon, SIM karta, telefon a SIM), zobrazení (normální seznam jmen, jméno a číslo, jméno a obraz), zobrazení kontaktu (nejprve křestní jméno, nejprve příjmení) a velikost písma. Kontakty lze přesunout či kopírovat z telefonu na SIM kartu a obráceně.

Ke kontaktu si můžeme přidat řadu údajů, například emailovou adresu, obrázek, video, tón, webovou adresu, přezdívku, narozeniny, poznámku či obraz. Nechybí skupiny kontaktů, vyzváněcí profily, hlasové vytáčení či zrychlená volba vytáčení, kdy si přiřadíte k tlačítkům numerické klávesnice 2-9 často používané kontakty.

Zprávy: archivace více než tisíce zpráv

Nokia 5130 pojme tolik zpráv, kolik se jich jen vejde na volné místo vnitřní paměti telefonu. Uložit tisíce zpráv by tak neměl být žádný problém. Editor vytváření nové zprávy je přehledný. Nejprve zvolíte příjemce, kde si vyberete z kontaktů, skupin kontaktů, protokolu hovoru, poslední použitá čísla či oblíbené kontakty, které můžete neustále obměňovat podle potřeby. Přidat příjemce je tak velmi rychlé. Lze přidat i více příjemců najednou.

V editoru nechybí jednoduché odpočítávání celkového počtu znaků (1000) a rozdělení částí do počtu zpráv. Při vložení obrázku, zvuku, videa či jiného souboru se zpráva automaticky změní na MMS. Během psaní je možné využívat slovníku T9, který píše s diakritikou a velikost zprávy nezkracuje, čili výsledná zpráva má původních 160 znaků. V nastavení nechybí zapnutí doručenky a telefon nepostrádá ani e-mailového klienta.

Zábava: hudební přehrávač, rádio a další

Telefon je poměrně slušně vybaven po stránce multimediální. Jako správný zástupce hudební řady XpressMusic přináší Nokia 5130 kvalitní hudební přehrávač s ekvalizérem, tříděním skladeb podle ID3 tagů do složek: interpreti, alba, žánry, – dále nechybí vytváření playlistů a užitečná je i možnost opakování skladeb či náhodného výběru.

V balení je s telefonem dodávána paměťová karta microSD o velikosti 1 GB. Uložit stovky skladeb tak jistě nebude žádný problém. Nokia 5130 si zaslouží velké plus za přítomnost 3,5 mm konektoru Jack přímo na těle telefonu. Pokud by vám nevyhovovala dodávaná pecková sluchátka, není problém připojit sluchátka svá vlastní. Uživatel nepochybně ocení i speciální hudební tlačítka na levém boku přístroje, díky kterým lze rychle ovládat mp3 přehrávač.


I reproduktor může být designovou záležitostí

K dispozici je také FM rádio s funkcí RDS. Jako u drtivé většiny dnešních telefonů je však nutné mít k telefonu připojený headset. Ten totiž slouží jako anténa k rádiu. Co se týče reproduktoru na zadní straně přístroje, jeho maximální hlasitost je velmi vysoká. Kvalitu reprodukce tím ovšem téměř neztrácí.

Fotoaparát: na kvalitu se příliš nehledělo

Fotoaparát u Nokia 5130 XpressMusic nabízí na dnešní dobu standardní rozlišení 2 Mpx (1600 x 1200 px). Bohužel chybí autofocus, přisvětlovací LED dioda a krytka objektivu. U fotoaparátu můžeme použít až 4x digitální zoom, samospoušť, sekvenci snímků, efekty a vyvážené bílé. Prostředí je vždy nejprve orientováno na výšku, ve volbách ho však lze následně přepnout do režimu na šířku. Zvuk spouště fotoaparátu je možné vypnout. Vše tedy shodné s mnoha dalšími telefony s prostředím S40.


Detail objektivu fotoaparátu

S telefonem jsme za příznivých světelných podmínek během testování pořídili pár fotografií. Jejich velikost se pohybuje zhruba okolo 500 KB. Kvalitou snímky příliš neoplývají. Můžeme z nich vypozorovat, že má fotoaparát problém především s přepálením a častým sléváním barev. Na posledním obrázku je vidět, že bez autofocusu je těžké udělat nějaký zdařilý makro snímek. Nahrávání videa v rozlišení 176 x 144 px také není žádný zázrak. Video se hodí akorát tak do MMS zpráv.

Organizační funkce: dobrý základ

Nokia 5130 XpressMusic nabízí dobrý základ, co se týče organizace. Zahrnuje kalendář s denním, týdenním a měsíčním zobrazením, dále pak budík, úkolovník, poznámky, kalkulačku, světový čas, převodník veličin, odpočítávací měřič (časovač), stopky, diktafon. U budíku je možné nastavit opakování v určitých dnech týdne, tónem pro buzení pak může být jakýkoliv hudební soubor či FM rádio.

Telefon bohužel neotevře Office dokumenty (Word, Excel) a především pak postrádá multitasking. Minimalizovat lze pouze hudební přehrávač, přehrávač videa či FM rádio. Pro zábavu je ale v telefonu připraveno dostatek her a aplikací. Nechybí oblíbená hra Bounce Tales, Guitar Rock Tour, Rally 3D, Snake III a z aplikací Kontakty Ovi, Hledání, Messenger, Sensor a Share on Ovi. Další Java hry a aplikace je možné dodatečně doinstalovat.

Datové funkce: USB, Bluetooth i EDGE

Z hlediska datových služeb telefon přináší kvalitní základ. Z bezdrátových služeb nechybí dvojice GPRS/EDGE a modrý zub Bluetooth. K PC lze telefon připojit pomocí datového USB kabelu, který je rovnou součástí balení. Nokii 5130 po připojení k PC můžeme použít jako modem.

Zhodnocení: pro běžný život okořeněný hudbou

Nokia 5130 XpressMusic sází na zavedenou taktiku. Přináší vše potřebné, jednoduché ovládání, kompaktní provedení a nízkou zaváděcí prodejní cenu, která se pohybuje okolo 4 tisíc Kč. Telefon se značně podobá mnoha předešlým modelům finského výrobce. Image Nokie 5130 však dotváří zařazení mezi hudební modely XpressMusic. Velkým plusem je zabudovaný 3,5 mm konektor Jack a přibalená paměťová karta microSD 1 GB.

Plusy:

  • malá hmotnost
  • hudební klávesy
  • 3,5 mm konektor Jack
  • ovládání telefonu hlasem
  • bohatý obsah balení
  • příznivá cena

Mínusy:

  • méně kvalitní displej
  • schází aktivní pohotovostní režim
  • horší fotoaparát a nahrávání videa

Koupit Nokia 5130 XpressMusic na značkovém eShopu Nokia.

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."