Recenze Samsung Galaxy A54 – Těžký boj ve střední třídě

  • Střední třída je, co se týče zajimavých modelů, opravdu nabitá
  • Obstojí Samsung Galaxy A54 mezi konkurencí?
  • To se dozvíte v dnešní podrobné recenzi
Samsung Galaxy A54 5G

Samsung Galaxy A54 5G | foto: vlastní

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení


Gigant jménem Samsung patří již řadu let mezi největší výrobce na trhu. U zákazníku boduje především díky svým vlajkovým modelům. Neméně se mu ale daří i o třídu níž, kde taktéž nalezneme pár povedených kousků. Mezi nejnovější zástupce patří model Galaxy A54. Ten si od vybavenější řady Galaxy S23 přebírá designové prvky, díky kterým se pokusí zaujmout potencionální kupce.

Samsung Galaxy A54 5G: specifikace

Konstrukcesklo + kov, 158,2 × 76,7 × 8,2 mm, 202 g, zvýšená odolnost IP67
Displej6,4″, Super AMOLED Infinity-O, 120 Hz, 2340 × 1080 px, poměr stran 19,5:9, jemnost 403 PPI
Operační systémAndroid 13 + One UI 5.1
Čipset8jádrový, 2,4 GHz, Samsung Exynos 1380
Paměť6 GB RAM, úložiště 128 GB + MicroSD (až do 1 TB)
Fotoaparáttři (50 Mpx hlavní + 12 Mpx ultra široký 123° + 5 Mpx makro), clona f/1.8 + f/2.2 + f/2.4, OIS, umělá inteligence, LED blesk; přední 32 Mpx, clona f/2.2
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
Technologiehybridní Dual SIM, 5G, Bluetooth 5.1, NFC, Wi-Fi 5, GPS, USB-C, čtečka otisků v displeji, čtečka tváře, stereo reproduktory
Baterie5 000 mAh, rychlonabíjení 25W
Cena a dostupnostod  Kč, duben 2023

Více toho asi nepotřebujeme

Balení telefonů dnes již kolikrát nejsou tak bohatá jako v minulosti. Díky ekologii a šetření se totiž výrobci rozhodli, že obsah balení razantně zúží. To platí také pro Samsung a model Galaxy A54. Krom telefonu zde nalezneme pouze jehlu na SIM, potřebnou dokumentaci, dobíjecí kabel a samotný smartphone. Bohužel adaptér do sítě nebo snad nějaký obal zde není. Výrobce zkrátka šetří, kde se dá.

Balení Samsungu Galaxy A54 5G

Balení Samsungu Galaxy A54 5G | foto: vlastní

Design vyšší třídy

Jak už je u Samsungu zvykem, jeho vlajkové modely zkraje roku udají ráz, jakým půjdou ostatní modely. To tedy platí i letos a Galaxy A54 vychází z Galaxy S23. A to je rozhodně dobře, jelikož letošní špičkové modely Samsungu vypadají opravdu stylově. Jihokorejci však musí udělat v telefonu nějaké ty změny, aby byly telefony od sebe rozpoznatelné. Zde na to konstruktéři vyzráli pomocí použitých materiálů.

Rámeček telefonu je vyroben z plastu. Jeho matná úprava však působí jako kdyby se jednalo o hliník. Po úchopu do rukou je však jasné, že zařízení není tak prémiové, jak vypadá. I přesto si novinka ponechala skleněná záda. V bílé barvě vypadá smartphone elegantně, avšak zachycuje velké množství otisků prstů.

V ruce se drží hezky

V ruce se drží hezky | foto: vlastní

Od svého luxusnějšího příbuzného si Galaxy A54 vzala taktéž rozložení fotoaparátů. Na zádech jsou přítomny tři a na zádech sedí samostatně. Z těla vystupují a jsou lemovány stříbrnou úpravou stejně jako zmiňovaný rám telefonu. Vedle snímačů je umístěn LED blesk zapuštěný do těla zařízení. Na první pohled testovaný kousek zezadu vypadá k nerozeznání od Galaxy S23.

Přesuneme-li se na přední stranu, tak nás zde čeká velký rovný displej. Kolem něj malé a naštěstí symetrické rámečky. Podívanou posléze narušuje pouze malý průstřel pro přední fotoaparát. Díky svým příjemným rozměrům se pak telefon krásně drží v ruce. A to platí i pro menší dlaně.

Jako poslední se sluší zmínit přítomnost zvýšené odolnosti dle certifikace IP 67. Novinka Galaxy A54 tedy teoreticky vydrží v hloubce jeden metr po dobu 30 minut. To však výrobce rozhodně nedoporučuje a tato certifikace spíše dává zákazníkovi pocit bezpečí při dešti nebo nepříjemné nehodě s vodou.

Bez přebytečných prvků

V neposlední řadě se sluší zaměřit na ovládací prvky telefonu, které se pochopitelně ukrývají po stranách Galaxy A54. Začneme na levé straně, které zůstala kompletně prázdná. Oproti tomu vpravo je zamykací tlačítko, nad nímž je umístěna kolébka hlasitosti. V horní části se ukrývá mikrofon a šuplíček pro dvě SIM karty, či pro jednu SIMku a jednu paměťovou kartu. Spodní část rámečku se stala domovem USB-C konektoru, mikrofonu a reproduktoru. Ten je doplněn o reproduktor nad displejem. Zvuk linoucí se s průchodů je ale bohužel průměrný.

Poslední důležitý prvek se skrývá pod displejem. Jde o senzor otisků prstů a jeho spolehlivost není nejlepší. Čtečka funguje ve zhruba 7 z 10 případů. Ani rychlost není ukázková. Zde si Samsung mohl dát více záležet.

Samsung Galaxy A54 5G

Samsung Galaxy A54 5G | foto: vlastní

Displej, který se nebojí ani nejlepších

Divize zobrazovacích panelů od Samsungu vždy patřila mezi nejlepší. Díky tomu smartphony značky z této výroby těží to nejlepší. Řadu let jsou displeje v Samsung telefonech opravdovou špičkou. U telefonů z levnějších tříd je samozřejmě kvalita nižší, nicméně Galaxy A54 se rozhodně nemá za co stydět. V novince máme nasazený displej o úhlopříčce 6,4 palců. Rozlišení se následně zastavilo na 2 340 × 1 080 pixelech, což nám dává jemnost 403 bodů na palec. Mezi přednosti displeje patří také jeho 120Hz obnovovací frekvence.

Tu si Galaxy A54 navíc dokáže sám regulovat. Pouze však v hodnotách 60 a 120 Hz. Telefon sám pozná, jakou frekvenci zrovna potřebujete, což napomůže především lepší výdrži baterie. Dalším kladným bodem zobrazovače je jeho svítivost, která se při maximální hodnotě zastavila na 1000 nitech, což je hodnota, kterou se nechlubí ani dražší iPhone 14. Při přímém slunečním svitu tak s viditelností není nejmenší problém. Automatická regulace následně funguje naprosto bezproblémově.

Displej je hned na první pohled ukázkový

Displej je hned na první pohled ukázkový | foto: vlastní

Typické barvy pro AMOLED

Displeje typu AMOLED vždy přináší syté podání barev. U Samsungu to pak platí dvojnásob. Barvy jsou opravdu výrazné a ne každému mohou vyhovovat. Naštěstí jsou přítomny různé režimy, díky kterým si vše lze přizpůsobit. Máme tu živý a přirozený režim, přičemž nechybí ani úprava vyvážení bílé. Dostalo se i na funkci, jenž je určena pro pohodlí očí. Telefon sám dokáže rozpoznat v jakém se nachází prostředí, načež upraví barvy.

Z dalších režimů nechybí možnost světlého či tmavého zobrazení. Zákazník si může upravit taktéž velikost a styl písma nebo zcela zakrýt průstřel v displeji. Zobrazovač v Galaxy A54 se tak řadí mezi ty nejlepší ve své kategorii.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení

OneUI se občas zadýchá

Samsung je jedním z těch výrobců, kteří ve smartphonech využívají nadstavbu, která překrývá původní Android. Jihokorejci konkrétně vyvíjejí OneUI, na kterém již kontinuálně pracují řadu let. Za tu dobu si software prošel řadou verzí. Jak se ale zdá, tak ani Samsung nedokáže nadstavbu udržet vždy na uzdě. Ve vlajkových modelech se sice se záseky a bugy setkáváme jen zřídka, nicméně u těchto cenově dostupnějších kousků je to kapánek jinak.

Galaxy A54 5G

Samsung Galaxy A54 5G | foto: vlastní

Důkazem je právě i Galaxy A54, která je postavena na Androidu 13 s OneUI 5.1. Při klasickém používání je průchod systému naprosto bezproblémový a plynulý. A to i díky 120Hz displeji. Načítání aplikací je rychlé stejně jako přepínání mezi nimi.

Problém nastává až při načtení více aplikací. Pakliže toho máte rozjeto více najednou, tak se občas používaná aplikace zasekne a nejde používat. V krajních případech dokonce spadne. To platí taktéž pro aplikaci fotoaparátu. Její načtení není nejrychlejší a vám tedy může uniknout momentka.

Aplikace fotoaparátu se ráda zasekává

Aplikace fotoaparátu se ráda zasekává | foto: vlastní

Krásná a barevná nadstavba

Pomineme-li ne zrovna nejlepší optimalizaci, tak uživatele čeká graficky povedená nadstavba, která svou barevností maximálně využívá přednosti AMOLED displeje. Uživatel si může nastavit taktéž schéma. Na výběr je mezi tmavým a světlým režimem, jenž ušetří nějaké to procento baterie.

Pokud jde o ovládání a rozložení nadstavby, tak OneUI používá klasickou nabídku. Tu zobrazíte tahem kdekoliv po displeji směrem zespod nahoru. Zbylé aplikace jsou rozprostřeny na ploše telefonu. Ovládání systému probíhá pomocí oblíbených gest, avšak pro konzervativní uživatele jsou připraveny klasická softwarová tlačítka. Přepínače pro Wi-Fi, data, Bluetooth a další se nachází v horní liště. Tu vyrolujete tahem po displeji směrem dolů. V horní části jsou přepínače, pod nimiž se nachází notifikace.

Funkce navíc

Jak již bylo zmíněno, systémová nadstavba OneUI je opravdu masivní a nabízí velký počet různých funkcí. Některé jsou pak opravdu zajímavé. Například postranní lišta, ve které naleznete nejpoužívanější aplikace. Boční panel následně vyrolujete tažením po ikonce na boku displeje a funguje skrze všechny aplikace.

Samozřejmě je přítomen i jednoduchý režim, kteří ocení především starší lidé. V neposlední řadě stojí za zmínku možnost duálního přihlášení do aplikace. Můžete tedy například používat své i firemní sociální sítě. Přítomen je asistent Bixby, ale i Google. Je tedy na vás, co je pro vaše používání pohodlnější.

 

Notifikace i s Always-On režimem

Telefony jsou v podstatě zařízení, ve kterých se shlukují veškerá upozornění, hovory, SMS a další formy notifikací. Je tedy důležité, aby s nimi smartphone dokázal pracovat. V Samsungu jsou si toho vědomi a udělali tedy vše proto, aby přehled notifikací byl co nejlepší. Krom zvukového upozornění je přítomna i funkce Always-On, který využívá přednosti AMOLED zobrazovače.

I na zhasnutém displeji tak můžou být neustále zobrazeny hodiny a příchozí upozornění. Uživatel si navíc může sám zvolit, v jakém režimu bude Always-On fungovat. Může být neustále zobrazen, pouze při novém upozornění, po klepnutí na displej nebo v časovém plánu. Upravit lze i styl hodin. Při příchozím hovoru navíc může blikat LED blesk nebo samotný displej. Samsung tedy práci zvládl brilantně.

Samsung Galaxy A54 5G

Samsung Galaxy A54 5G | foto: vlastní

Baterie s obstojnou výdrží

Pod skleněnými zády této novinky se skrývá akumulátor o kapacitě 5 000 mAh. V této kategorii se jedná o naprostý průměr, se kterým ale Samsung udělal poctivý kus práce. Optimalizace se vývojářům podařila, a tak se tu s lehkým šetřením dostaneme i na celé dva dny na jedno nabití. Při vyšší zátěži, čímž je míněno občasné hraní, natáčení videí a pokročilejším multitaskingu, vydrží Galaxy A54 v klidu celý den. Dobíjení je následně možné pouze přes kabel rychlostí 25 W a telefon by si tedy rozhodně zasloužil větší rychlost.

Základ pro občasné hraní

Telefony v těchto cenových vodách nejsou žádnými trhači asfaltu. Nějaký výkon je sice přítomen, avšak nic závratného. Platí to i pro novinku Galaxy A54. Na tomto kousku si sice zahrajete prakticky jakýkoliv herní titul, nicméně zážitek nebude úplně dokonalý. Náročné hry se budou lehce sekat, a to i při snížení detailů. Telefon se taktéž poměrně rychle zahřeje a procenta baterie mizí před očima.

Pro fanoušky čísel jsme telefon podrobili taktéž populárním Antutu benchmark testem. Zde si Galaxy A54 odnesla celých 514 678 tisíc bodů.

Samsung Galaxy A54 5G

Samsung Galaxy A54 5G | foto: vlastní

Fotoaparát ve stylu Samsungu

Minimálně u vlajkových modelů patří Samsung se svými fotoaparáty mezi absolutní špičku. Své zkušenosti se snaží převádět také do levnějších kousků, jako je například Galaxy A54. Ta na svých skleněných zádech tedy nese tři snímače. Pokud jde o jejich specifikace, hlavní senzor disponuje rozlišením 50Mpx se světelností f/1.8 nebo technologiemi PDAF a OIS. Tomu zdatně sekunduje ultra široký fotoaparát s rozlišením 12 Mpx a záběrem 123°. Posledním členem party je 5Mpx makro pro detailní fotografie.

A jak si tato sestava vede? Hlavní senzor dokáže při dobrých světelných podmínkách vykouzlit kvalitní fotografie s dostatkem detailů a kvalitní ostrostí. Jak již ale bývá zvykem, barvy jsou malinko sytější, než tomu ve skutečnosti je. Společně s AMOLED displejem jsou fotky minimálně na telefonu opravdu povedené. Taktéž v nočních hodinách si fotoaparát nevede nejhůře.

Focení s telefonem

Focení s telefonem | foto: vlastní

Lepším výsledkům napomáhá taktéž noční režim, jenž prodlouží uzávěrku a do fotky dostane více světla. I přesto ale šum úplně nevymizí. Ultraširoký senzor již k nočním snímkům není úplně přívětivý. Šum je patrný a vytrácí se taktéž ostrost a detaily. Naštěstí je ale eliminováno rybí oko.

To platí i při snímcích ve dnech. Stejně jako u hlavního senzoru, i zde Samsung zvolil malinko sytější barvy. Barvami se tak fotoaparát blíží tomu hlavnímu, což je dobře. Při dobrém osvětlení nechybí ani ostrost a detaily. Posledním členem party je makro senzor, přičemž dostal alespoň ono 5Mpx rozlišení. Zhruba ve vzdálenosti 10 cm tak snímač vykouzlí detailní fotky i s pěknými barvami. Jen pozor na ubývající světlo, v tomto případě jde kvalita rapidně dolů.

Zmínit se musí taktéž selfie fotoaparát s rozlišením 32 Mpx. Senzor zvládne kvalitní fotografie, které se nehodí jen na sociální sítě. Navíc dokáže natáčet video v rozlišení až 4K při 30 fps. Pokud jde o zadní sestavičku, tak ta taktéž umí maximálně 4K při 30 snímcích za vteřinu.

Jak fotí Samsung Galaxy A54?

Ukázka: klasické fotografie

Ukázka: ultraširoké fotografie

Ukázka: makro fotografie

Ukázka: 2× zoom

Ukázka: noční fotografie

Těžký boj ve střední třídě

Střední třída je velice důležitým segmentem pro všechny výrobce. Každý se snaží poslat to nejlepší, co může. Model Galaxy A54 to ale i přes své přednosti nebude mít jednoduché. Telefon zapůsobí povedeným designem, krásným displejem nebo designově povedenou nadstavbou. Její optimalizace však občas vázne.

Mezi další přednosti patří hlavní fotoaparát doplněn o dva další, které možná nemají stejnou kvalitu, avšak v této kategorii je to obstojné. Na druhou stranu zamrzí nižší výkon. Ve výsledku se ale jedná o kvalitní kousek, se kterým nešlápnete vedle. Konkurence je ale nelítostná.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
zpracování a prémiové materiály pomalé nabíjení
design vyšší třídy slabší fotoaparáty
kvalitní displej čtečka otisků prstů
stereo reproduktory

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."

Recenze Samsung Galaxy A54 – Těžký boj ve střední třídě

  • Střední třída je, co se týče zajimavých modelů, opravdu nabitá
  • Obstojí Samsung Galaxy A54 mezi konkurencí?
  • To se dozvíte v dnešní podrobné recenzi
Samsung Galaxy A54 5G

Samsung Galaxy A54 5G | foto: vlastní

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení


Gigant jménem Samsung patří již řadu let mezi největší výrobce na trhu. U zákazníku boduje především díky svým vlajkovým modelům. Neméně se mu ale daří i o třídu níž, kde taktéž nalezneme pár povedených kousků. Mezi nejnovější zástupce patří model Galaxy A54. Ten si od vybavenější řady Galaxy S23 přebírá designové prvky, díky kterým se pokusí zaujmout potencionální kupce.

Samsung Galaxy A54 5G: specifikace

Konstrukcesklo + kov, 158,2 × 76,7 × 8,2 mm, 202 g, zvýšená odolnost IP67
Displej6,4″, Super AMOLED Infinity-O, 120 Hz, 2340 × 1080 px, poměr stran 19,5:9, jemnost 403 PPI
Operační systémAndroid 13 + One UI 5.1
Čipset8jádrový, 2,4 GHz, Samsung Exynos 1380
Paměť6 GB RAM, úložiště 128 GB + MicroSD (až do 1 TB)
Fotoaparáttři (50 Mpx hlavní + 12 Mpx ultra široký 123° + 5 Mpx makro), clona f/1.8 + f/2.2 + f/2.4, OIS, umělá inteligence, LED blesk; přední 32 Mpx, clona f/2.2
LTE800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
Technologiehybridní Dual SIM, 5G, Bluetooth 5.1, NFC, Wi-Fi 5, GPS, USB-C, čtečka otisků v displeji, čtečka tváře, stereo reproduktory
Baterie5 000 mAh, rychlonabíjení 25W
Cena a dostupnostod  Kč, duben 2023

Více toho asi nepotřebujeme

Balení telefonů dnes již kolikrát nejsou tak bohatá jako v minulosti. Díky ekologii a šetření se totiž výrobci rozhodli, že obsah balení razantně zúží. To platí také pro Samsung a model Galaxy A54. Krom telefonu zde nalezneme pouze jehlu na SIM, potřebnou dokumentaci, dobíjecí kabel a samotný smartphone. Bohužel adaptér do sítě nebo snad nějaký obal zde není. Výrobce zkrátka šetří, kde se dá.

Balení Samsungu Galaxy A54 5G

Balení Samsungu Galaxy A54 5G | foto: vlastní

Design vyšší třídy

Jak už je u Samsungu zvykem, jeho vlajkové modely zkraje roku udají ráz, jakým půjdou ostatní modely. To tedy platí i letos a Galaxy A54 vychází z Galaxy S23. A to je rozhodně dobře, jelikož letošní špičkové modely Samsungu vypadají opravdu stylově. Jihokorejci však musí udělat v telefonu nějaké ty změny, aby byly telefony od sebe rozpoznatelné. Zde na to konstruktéři vyzráli pomocí použitých materiálů.

Rámeček telefonu je vyroben z plastu. Jeho matná úprava však působí jako kdyby se jednalo o hliník. Po úchopu do rukou je však jasné, že zařízení není tak prémiové, jak vypadá. I přesto si novinka ponechala skleněná záda. V bílé barvě vypadá smartphone elegantně, avšak zachycuje velké množství otisků prstů.

V ruce se drží hezky

V ruce se drží hezky | foto: vlastní

Od svého luxusnějšího příbuzného si Galaxy A54 vzala taktéž rozložení fotoaparátů. Na zádech jsou přítomny tři a na zádech sedí samostatně. Z těla vystupují a jsou lemovány stříbrnou úpravou stejně jako zmiňovaný rám telefonu. Vedle snímačů je umístěn LED blesk zapuštěný do těla zařízení. Na první pohled testovaný kousek zezadu vypadá k nerozeznání od Galaxy S23.

Přesuneme-li se na přední stranu, tak nás zde čeká velký rovný displej. Kolem něj malé a naštěstí symetrické rámečky. Podívanou posléze narušuje pouze malý průstřel pro přední fotoaparát. Díky svým příjemným rozměrům se pak telefon krásně drží v ruce. A to platí i pro menší dlaně.

Jako poslední se sluší zmínit přítomnost zvýšené odolnosti dle certifikace IP 67. Novinka Galaxy A54 tedy teoreticky vydrží v hloubce jeden metr po dobu 30 minut. To však výrobce rozhodně nedoporučuje a tato certifikace spíše dává zákazníkovi pocit bezpečí při dešti nebo nepříjemné nehodě s vodou.

Bez přebytečných prvků

V neposlední řadě se sluší zaměřit na ovládací prvky telefonu, které se pochopitelně ukrývají po stranách Galaxy A54. Začneme na levé straně, které zůstala kompletně prázdná. Oproti tomu vpravo je zamykací tlačítko, nad nímž je umístěna kolébka hlasitosti. V horní části se ukrývá mikrofon a šuplíček pro dvě SIM karty, či pro jednu SIMku a jednu paměťovou kartu. Spodní část rámečku se stala domovem USB-C konektoru, mikrofonu a reproduktoru. Ten je doplněn o reproduktor nad displejem. Zvuk linoucí se s průchodů je ale bohužel průměrný.

Poslední důležitý prvek se skrývá pod displejem. Jde o senzor otisků prstů a jeho spolehlivost není nejlepší. Čtečka funguje ve zhruba 7 z 10 případů. Ani rychlost není ukázková. Zde si Samsung mohl dát více záležet.

Samsung Galaxy A54 5G

Samsung Galaxy A54 5G | foto: vlastní

Displej, který se nebojí ani nejlepších

Divize zobrazovacích panelů od Samsungu vždy patřila mezi nejlepší. Díky tomu smartphony značky z této výroby těží to nejlepší. Řadu let jsou displeje v Samsung telefonech opravdovou špičkou. U telefonů z levnějších tříd je samozřejmě kvalita nižší, nicméně Galaxy A54 se rozhodně nemá za co stydět. V novince máme nasazený displej o úhlopříčce 6,4 palců. Rozlišení se následně zastavilo na 2 340 × 1 080 pixelech, což nám dává jemnost 403 bodů na palec. Mezi přednosti displeje patří také jeho 120Hz obnovovací frekvence.

Tu si Galaxy A54 navíc dokáže sám regulovat. Pouze však v hodnotách 60 a 120 Hz. Telefon sám pozná, jakou frekvenci zrovna potřebujete, což napomůže především lepší výdrži baterie. Dalším kladným bodem zobrazovače je jeho svítivost, která se při maximální hodnotě zastavila na 1000 nitech, což je hodnota, kterou se nechlubí ani dražší iPhone 14. Při přímém slunečním svitu tak s viditelností není nejmenší problém. Automatická regulace následně funguje naprosto bezproblémově.

Displej je hned na první pohled ukázkový

Displej je hned na první pohled ukázkový | foto: vlastní

Typické barvy pro AMOLED

Displeje typu AMOLED vždy přináší syté podání barev. U Samsungu to pak platí dvojnásob. Barvy jsou opravdu výrazné a ne každému mohou vyhovovat. Naštěstí jsou přítomny různé režimy, díky kterým si vše lze přizpůsobit. Máme tu živý a přirozený režim, přičemž nechybí ani úprava vyvážení bílé. Dostalo se i na funkci, jenž je určena pro pohodlí očí. Telefon sám dokáže rozpoznat v jakém se nachází prostředí, načež upraví barvy.

Z dalších režimů nechybí možnost světlého či tmavého zobrazení. Zákazník si může upravit taktéž velikost a styl písma nebo zcela zakrýt průstřel v displeji. Zobrazovač v Galaxy A54 se tak řadí mezi ty nejlepší ve své kategorii.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, obsah balení, design a displej
» 2. Systém, výkon, baterie, fotoaparát a snímky, zhodnocení

OneUI se občas zadýchá

Samsung je jedním z těch výrobců, kteří ve smartphonech využívají nadstavbu, která překrývá původní Android. Jihokorejci konkrétně vyvíjejí OneUI, na kterém již kontinuálně pracují řadu let. Za tu dobu si software prošel řadou verzí. Jak se ale zdá, tak ani Samsung nedokáže nadstavbu udržet vždy na uzdě. Ve vlajkových modelech se sice se záseky a bugy setkáváme jen zřídka, nicméně u těchto cenově dostupnějších kousků je to kapánek jinak.

Galaxy A54 5G

Samsung Galaxy A54 5G | foto: vlastní

Důkazem je právě i Galaxy A54, která je postavena na Androidu 13 s OneUI 5.1. Při klasickém používání je průchod systému naprosto bezproblémový a plynulý. A to i díky 120Hz displeji. Načítání aplikací je rychlé stejně jako přepínání mezi nimi.

Problém nastává až při načtení více aplikací. Pakliže toho máte rozjeto více najednou, tak se občas používaná aplikace zasekne a nejde používat. V krajních případech dokonce spadne. To platí taktéž pro aplikaci fotoaparátu. Její načtení není nejrychlejší a vám tedy může uniknout momentka.

Aplikace fotoaparátu se ráda zasekává

Aplikace fotoaparátu se ráda zasekává | foto: vlastní

Krásná a barevná nadstavba

Pomineme-li ne zrovna nejlepší optimalizaci, tak uživatele čeká graficky povedená nadstavba, která svou barevností maximálně využívá přednosti AMOLED displeje. Uživatel si může nastavit taktéž schéma. Na výběr je mezi tmavým a světlým režimem, jenž ušetří nějaké to procento baterie.

Pokud jde o ovládání a rozložení nadstavby, tak OneUI používá klasickou nabídku. Tu zobrazíte tahem kdekoliv po displeji směrem zespod nahoru. Zbylé aplikace jsou rozprostřeny na ploše telefonu. Ovládání systému probíhá pomocí oblíbených gest, avšak pro konzervativní uživatele jsou připraveny klasická softwarová tlačítka. Přepínače pro Wi-Fi, data, Bluetooth a další se nachází v horní liště. Tu vyrolujete tahem po displeji směrem dolů. V horní části jsou přepínače, pod nimiž se nachází notifikace.

Funkce navíc

Jak již bylo zmíněno, systémová nadstavba OneUI je opravdu masivní a nabízí velký počet různých funkcí. Některé jsou pak opravdu zajímavé. Například postranní lišta, ve které naleznete nejpoužívanější aplikace. Boční panel následně vyrolujete tažením po ikonce na boku displeje a funguje skrze všechny aplikace.

Samozřejmě je přítomen i jednoduchý režim, kteří ocení především starší lidé. V neposlední řadě stojí za zmínku možnost duálního přihlášení do aplikace. Můžete tedy například používat své i firemní sociální sítě. Přítomen je asistent Bixby, ale i Google. Je tedy na vás, co je pro vaše používání pohodlnější.

 

Notifikace i s Always-On režimem

Telefony jsou v podstatě zařízení, ve kterých se shlukují veškerá upozornění, hovory, SMS a další formy notifikací. Je tedy důležité, aby s nimi smartphone dokázal pracovat. V Samsungu jsou si toho vědomi a udělali tedy vše proto, aby přehled notifikací byl co nejlepší. Krom zvukového upozornění je přítomna i funkce Always-On, který využívá přednosti AMOLED zobrazovače.

I na zhasnutém displeji tak můžou být neustále zobrazeny hodiny a příchozí upozornění. Uživatel si navíc může sám zvolit, v jakém režimu bude Always-On fungovat. Může být neustále zobrazen, pouze při novém upozornění, po klepnutí na displej nebo v časovém plánu. Upravit lze i styl hodin. Při příchozím hovoru navíc může blikat LED blesk nebo samotný displej. Samsung tedy práci zvládl brilantně.

Samsung Galaxy A54 5G

Samsung Galaxy A54 5G | foto: vlastní

Baterie s obstojnou výdrží

Pod skleněnými zády této novinky se skrývá akumulátor o kapacitě 5 000 mAh. V této kategorii se jedná o naprostý průměr, se kterým ale Samsung udělal poctivý kus práce. Optimalizace se vývojářům podařila, a tak se tu s lehkým šetřením dostaneme i na celé dva dny na jedno nabití. Při vyšší zátěži, čímž je míněno občasné hraní, natáčení videí a pokročilejším multitaskingu, vydrží Galaxy A54 v klidu celý den. Dobíjení je následně možné pouze přes kabel rychlostí 25 W a telefon by si tedy rozhodně zasloužil větší rychlost.

Základ pro občasné hraní

Telefony v těchto cenových vodách nejsou žádnými trhači asfaltu. Nějaký výkon je sice přítomen, avšak nic závratného. Platí to i pro novinku Galaxy A54. Na tomto kousku si sice zahrajete prakticky jakýkoliv herní titul, nicméně zážitek nebude úplně dokonalý. Náročné hry se budou lehce sekat, a to i při snížení detailů. Telefon se taktéž poměrně rychle zahřeje a procenta baterie mizí před očima.

Pro fanoušky čísel jsme telefon podrobili taktéž populárním Antutu benchmark testem. Zde si Galaxy A54 odnesla celých 514 678 tisíc bodů.

Samsung Galaxy A54 5G

Samsung Galaxy A54 5G | foto: vlastní

Fotoaparát ve stylu Samsungu

Minimálně u vlajkových modelů patří Samsung se svými fotoaparáty mezi absolutní špičku. Své zkušenosti se snaží převádět také do levnějších kousků, jako je například Galaxy A54. Ta na svých skleněných zádech tedy nese tři snímače. Pokud jde o jejich specifikace, hlavní senzor disponuje rozlišením 50Mpx se světelností f/1.8 nebo technologiemi PDAF a OIS. Tomu zdatně sekunduje ultra široký fotoaparát s rozlišením 12 Mpx a záběrem 123°. Posledním členem party je 5Mpx makro pro detailní fotografie.

A jak si tato sestava vede? Hlavní senzor dokáže při dobrých světelných podmínkách vykouzlit kvalitní fotografie s dostatkem detailů a kvalitní ostrostí. Jak již ale bývá zvykem, barvy jsou malinko sytější, než tomu ve skutečnosti je. Společně s AMOLED displejem jsou fotky minimálně na telefonu opravdu povedené. Taktéž v nočních hodinách si fotoaparát nevede nejhůře.

Focení s telefonem

Focení s telefonem | foto: vlastní

Lepším výsledkům napomáhá taktéž noční režim, jenž prodlouží uzávěrku a do fotky dostane více světla. I přesto ale šum úplně nevymizí. Ultraširoký senzor již k nočním snímkům není úplně přívětivý. Šum je patrný a vytrácí se taktéž ostrost a detaily. Naštěstí je ale eliminováno rybí oko.

To platí i při snímcích ve dnech. Stejně jako u hlavního senzoru, i zde Samsung zvolil malinko sytější barvy. Barvami se tak fotoaparát blíží tomu hlavnímu, což je dobře. Při dobrém osvětlení nechybí ani ostrost a detaily. Posledním členem party je makro senzor, přičemž dostal alespoň ono 5Mpx rozlišení. Zhruba ve vzdálenosti 10 cm tak snímač vykouzlí detailní fotky i s pěknými barvami. Jen pozor na ubývající světlo, v tomto případě jde kvalita rapidně dolů.

Zmínit se musí taktéž selfie fotoaparát s rozlišením 32 Mpx. Senzor zvládne kvalitní fotografie, které se nehodí jen na sociální sítě. Navíc dokáže natáčet video v rozlišení až 4K při 30 fps. Pokud jde o zadní sestavičku, tak ta taktéž umí maximálně 4K při 30 snímcích za vteřinu.

Jak fotí Samsung Galaxy A54?

Ukázka: klasické fotografie

Ukázka: ultraširoké fotografie

Ukázka: makro fotografie

Ukázka: 2× zoom

Ukázka: noční fotografie

Těžký boj ve střední třídě

Střední třída je velice důležitým segmentem pro všechny výrobce. Každý se snaží poslat to nejlepší, co může. Model Galaxy A54 to ale i přes své přednosti nebude mít jednoduché. Telefon zapůsobí povedeným designem, krásným displejem nebo designově povedenou nadstavbou. Její optimalizace však občas vázne.

Mezi další přednosti patří hlavní fotoaparát doplněn o dva další, které možná nemají stejnou kvalitu, avšak v této kategorii je to obstojné. Na druhou stranu zamrzí nižší výkon. Ve výsledku se ale jedná o kvalitní kousek, se kterým nešlápnete vedle. Konkurence je ale nelítostná.

Co se nám líbí?Co se nám nelíbí?
zpracování a prémiové materiály pomalé nabíjení
design vyšší třídy slabší fotoaparáty
kvalitní displej čtečka otisků prstů
stereo reproduktory

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."