Recenze Lenovo P2: nejlepší smartphone pro Čechy?

14. 1. 2017  |    |  27 komentářů

Češi jsou národem stěžovatelů a pokud jde o smartphony, ze všeho nejčastěji nadávají na špatnou výdrž – ovšem nutno dodat, že naprosto oprávněně.

Výrobci se tedy chopili příležitosti a přispěchali s telefony, které nemusíte nabíjet každý den, ale třeba „jen“ obden. Jenže nové Lenovo P2 je zcela jiný kalibr – s přehledem vám vydrží klidně i tři pracovní dny, nebo v případě využívání speciálního úsporného tlačítka celý jeden týden!

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Pokud chcete smartphone, který nemusíte pořád dokola a dokola nabíjet, čínská společnost Lenovo nabízí už několik let velmi zajímavá řešení. Třeba jako v případě předchozí více než rok staré první generace Lenovo Vibe P1 (recenze).

Nový model P2 je ovšem zase o něco dál, ať už jde o design nebo výbavu, přičemž startovací cena pod hranicí 9 tisíc korun opět zůstává. Znovu se tedy ptáme, zdali dokázali v Číně vyrobit smartphone, který bude pro Čechy ideálem?

Lenovo P2: specifikace

Konstrukce celokovové tělo, 153 x 76 x 8,3 mm, 177 g
Displej 5,5″, Super AMOLED, 1920 x 1080 px, jemnost 401 ppi
Operační systém Android 6.0 Marshmallow
Procesor 8 jádrový, 2,0 GHz, Qualcomm Snapdragon 625
Paměť 3/4 GB RAM, 32/64 GB úložiště, microSD karty (až 128 GB)
Fotoaparát 13 Mpx, LED blesk, PDAF + přední 5 Mpx
LTE 800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz
Technologie dual SIM, Bluetooth 4.1, NFC, Wi-Fi, GPS, čtečka otisků prstů
Baterie 5 100 mAh, rychlonabíjení
Cena a dostupnost 8 990 Kč s DPH, leden 2017

Design a zpracování: nenápadný, ale skvělý

Konstruktérům se povedlo něco, co skutečně zaslouží pořádný obdiv. I přes olbřímí baterii nedává smartphone Lenovo P2 nijak výrazně najevo, že vlastně skrývá neskutečných 5 100 mAh pro onu bezkonkurenční výdrž.

Oproti svému předchůdci je „pédvojka“ výrazně tenčí (8,3 mm oproti 9,9 mm) a také o něco lehčí (177 g místo 187 g). V porovnání s běžnými smartphony s menšími bateriemi jsem tak už nijak zvlášť nepocítil žádný „cihlový“ dojem nebo něco podobného.

Naopak, Lenovo P2 se v ruce drží opravdu skvěle, za což patří poděkování hlavně po bocích lehce zkoseným zádům a také poměrně tenkému kovovému rámu vzhledem k maximální tloušťce zařízení. Co zamrzí? Snad jen absence jednoručního režimu.

Čtečka otisků funguje velmi rychle, a to nejen díky tomu, že stačí prst pouze přiložit, ale také díky velmi dobré optimalizaci a použitému snímači. Oproti modelu P1 už také můžete zaregistrovat i více než jen dva otisky, což se může docela hodit.

Tajnou zbraní je ale až speciální posuvný jezdec na levém boku zařízení, se kterým smartphone přepnete během pouhé vteřiny do režimu „hloupého telefonu“, v němž vám téměř nebudou mizet procenta baterie.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, vzhled
» 2. Displej, prostředí, baterie
» 3. Fotoaparát a snímky, zhodnocení

Články: , , , , , ,

27 komentářů

  1. Freedom
    Napsal(a) 14.1.2017 v 10:14

    Hrůza, všechny telefony jak přes kopírak, ještě, že je pár výjimek

    Odpovědět

      Harlo
      14.1.2017 v 18:30

      A co cakas? Nechces kulaty telefon?

      Odpovědět

        Freedom3
        15.1.2017 v 11:53

        To nechci..ale chci nějaký který si člověk nesplete š čímkoliv jiným

        Odpovědět

          Jan
          13.2.2017 v 17:35

          Přesně, hned jak jsem toto uviděl, tak jsem si říkal, to je ale hezký míval a až potom jsem zjistil, že je to mobil. Nesnáším, když je mobil, který si člověk splete s čímkoliv…

          Odpovědět

  2. Roman
    Napsal(a) 14.1.2017 v 12:42

    Systémová tlačítka na displeji být nemusí daji se skrýt a všechny funkce tlačítek lze přiřadit domovskému home button. Tím pádem lze telefon ovládat pouze přes jedno tlačítko kompletně se vším všudy, je to rychle a velmi návykové.
    Ale dá se toho nastavit daleko víc příjemných užitečných funkci, což v recenzi vůbec není, třeba to že i na horní lištu si uživatel muže dát přesně to co chce aby se mu tam zobrazovalo. Všechno jde plně uživatelsky přizpůsobit a je toho daleko víc….
    Jinak vydrž je neskutečně brutální v pohodě tři a půl dne. Fotoaparat je slabší to souhlasí ale na běžný momenty to bohatě stačí.

    Odpovědět

      Harlo
      14.1.2017 v 18:32

      Diky. Napisal si dost podstatne veci, ktore maju byt spomenute v kazdej recenzii. Vidno, sa tu recenzie riadne odflaknu a stoja za hovno.

      Odpovědět

  3. Adam Sýkora
    Napsal(a) 14.1.2017 v 13:25

    Redmi 4 pro TOP!

    Odpovědět

  4. Douglass
    Napsal(a) 14.1.2017 v 17:23

    No od Lenova ani igelitku, za svým názorem si stojím už dlouho. Taky bych se radši přiklonil ke Xiomi, Huawei nebo Honor. Redmi 4 PRO bude skvělá volba až bude Global verze. Snad únor či březen.

    Odpovědět

      Harlo
      14.1.2017 v 18:33

      Alebo nikdy.

      Odpovědět

      halucino
      15.1.2017 v 23:48

      U nas v rodine kupujeme telefony a notebooky od lenova jiz nekolik let a nikdy jsme nemely zadne problemy.
      Bral bys xiaomi?

      Ale kazdemu co nalezi.

      Odpovědět

        halucino
        15.1.2017 v 23:49

        V prazdnem radku byl smajlik, ktery se nezobrazil.

        Odpovědět

        Lee
        19.1.2017 v 23:27

        Mám ultrabook Lenovo ThinkpPad S540, hračka za 30 tisíc a dost mne zklamalo. Problémy s wifi, nefunkční levé Ctrl tlačítko, ergonomie klávesnice… našlo by se toho více. Zvlášť ta wifi mě vytáčí denně. To i prastarý ThinkPad T400, který vycházel ještě z původních IBM modelů, má lepší příjem wifi.

        Odpovědět

          Jan
          6.2.2017 v 09:06

          Tak to asi bude tým že všetko od Lenova sa montuje a kompletuje v Poľsku, vrátane servisu…

          Odpovědět

      Danda
      23.2.2017 v 02:00

      Máme několik notebooků a mám i pár telefonů od Lenova a naprostá spokojenost se vším. Už se těším až si P2 koupím.

      Odpovědět

  5. czk9
    Napsal(a) 14.1.2017 v 17:31

    Jestli bude mit takovy support jako Vibe P1m,tak ho nechci ani zadarmo!!!Majitele P1m chapou.

    Odpovědět

      LD
      15.1.2017 v 01:54

      Chápou i majitelé P70.

      Odpovědět

  6. Robert
    Napsal(a) 14.1.2017 v 23:06

    Nevím toto mi nepřijde jako recenze,ale takový test nebo seznámení s telefonem. Nic nevím o kvalitě hovoru,příjem signálu,jak hraje reproduktor jaký je výstup do sluchátek atd. Prostě sepsaný článek o ničem.

    Odpovědět

  7. Nick Cave
    Napsal(a) 15.1.2017 v 01:28

    měl jsem ten telefon v ruce a překvapil mne, perfektní design, displej, ani ta tlačítka na displeji nejsou na překážku

    Odpovědět

      Knee
      15.1.2017 v 12:43

      No vidíš, Lenovo už to pochopilo a pomalu začínáš i ty. Pod displej žádné tlačítka nepatří. Je to neergonomicke, překáží při manipulaci. Teď ještě čtečku na správné místo.

      Odpovědět

  8. Leoš
    Napsal(a) 15.1.2017 v 10:32

    V recenzi je několik chyb při srovnání se starším modelem P1. Ten už má taky Android 6 a umožňuje více než 2 otisky prstů.

    Odpovědět

      Jan
      15.1.2017 v 14:30

      Legální android 6? Oficiálně update vzduchem. Včera jsem ho startoval synovci a ke stažení nebyl.

      Odpovědět

        Leoš
        15.1.2017 v 22:01

        Ano legální. Mobil nabídl aktualizaci hned po koupi před 4 mesici.Oficiální aktualizace, která je pro tento mobil dostupná už dlouho(asi více než půl roku).

        Odpovědět

  9. Petr
    Napsal(a) 16.1.2017 v 01:39

    Rozhoduju se mezi timto a Xiaomi redmi note 3 pro SE 3/32, ale nevim jestli si lenovo tu cenovku navic obhaji…

    Odpovědět

      Jan
      6.2.2017 v 09:08

      BER XIAOMI!!!!!

      Odpovědět

  10. Andy
    Napsal(a) 16.1.2017 v 15:13

    EXISTUJE KONKURENCE:
    ULEFONE POWER

    Odpovědět

  11. Deny.foox
    Napsal(a) 17.1.2017 v 20:56

    Telefon mám 14 dní. Vyměnil jsem ho za Note 3 který pomalu dosluhoval. Potřeboval jsem telefon který vydrží 13 hodin v provozu i při nejvyšší zátěži. To splňuje na výbornou. Líbí se mi zpracování (nemluvím o power tlačítku které se v mém kusu viklá a chrastí) Notifikacni dioda je skrytá za sklem ale plně funkční. Svítí méně rušivě než u Note. Sluchatko je hlasité a zvuk slušný. Reproduktor je pouze hlasitý. Displej je oproti samsungu jedovatý. Ale černá mi nepřijde tak černá.

    Telefon má v základu funkci Duální aplikace,ktera umožňuje jakoukoliv aplikaci instalovat dvakrát. I Viber funguje registrovaný na dvě čísla. U dual simu skoro nutnost kterou jsem viděl prvně. Já jsem spokojený.

    Odpovědět

      Jan
      18.1.2017 v 10:23

      Upřimnou soustrast. :o)

      Odpovědět

Přidat komentář



Text

NOVÉ ČLÁNKY

iPhone 8 na nových snímcích. A stále vypadá docela otřesně

Apple by měl za 2-3 měsíce představit nový iPhone 8, ovšem ani podle nejnovějších úniků nevypadá tak, jak by asi většina fanoušků chtěla. Když… (diskuze 0)

Luboš Srb  |   publikováno: DNES

Recenze BlackBerry KeyOne: poslední svého druhu?

Nová ostružina BlackBerry KeyOne má definitivně rozlousknout kruciální otázku: patří hardwarovým klávesnicím na telefonech budoucnost, anebo se kanadsko-čínské konsorcium definitivně zařadí mezi cimrmanovské pionýry… (diskuze 4)

Tomáš Drahoňovský  |   publikováno: VČERA

Číňané chystají okopírované „es osmičky“ za zlomek ceny

Charakteristický bezrámečkový design nejnovějších vlajkových modelů od Samsungu si bude moci zanedlouho dovolit každý. Nové smartphony vyjdou jen na zlomek ceny, a to díky… (diskuze 1)

Martin Skořepa  |   publikováno: VČERA

Nadupané LG V30 by mohlo být představeno už v srpnu

Polovina roku 2017 je skoro za námi a přinesla řadu velmi zajímavých smartphonů, včetně nového vlajkového modelu G6 od LG. Jenže to úplně nejlepší… (diskuze 0)

Luboš Srb  |   publikováno: VČERA

Leagoo M5 Edge: kompaktní tělo, slušná výbava a co teprve cena

Že by opět trefa do černého? Čínský výrobce vyslechl přání mnoha zákazníků, kteří nechtějí zbytečně přerostlý smartphone, přidal celkem slušnou výbavu a nalepil cenovku… (diskuze 0)

Martin Skořepa  |   publikováno: VČERA
Klasické zobrazení