Fotoduel Huawei P40 Pro vs. Xiaomi Mi 10 Pro: čínský souboj bez slitování

Na českém trhu jsou dva smartphony, které se perou o post nejlepšího fotomobilu. Jde o Huawei P40 Pro a Xiaomi Mi 10 Pro. Oba dva přístroje máme i u nás v redakci, tak se pojďme podívat na to, jak si oba soudruzi povedou ve vzájemném klání!

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, software, fotky ve dne
» 2. Zoom, makro, portéty a selfie fotky
» 3. Noční focení, zhodnocení

Xiaomi Mi 10 Pro a Huawei P40 Pro | foto: vlastní

Doporučujeme:

Huawei P40 Pro: každoroční premiant

Huawei už několikátý rok po sobě patří k tomu nejlepšímu, co si v segmentu fotomobilů můžete pořídit. A letos je opět o krok dál než předchozí generace. Jeho arzenál do tohoto fotoduelu je následující: Hlavní kanón u P40 Pro má rozlišení 50 megapixelů a v základu používá spojování pixelů, takže jeho výsledné snímky jsou v rozlišení 12,5 megapixelu. Samo sebou mu nechybí optická stabilizace obrazu.

Zbytek fotosnímačů sestává ze 40megapixelové superširokoúhlé kamery, 12megapixelového teleobjektivu s periskopem a skládanou čočkou. Nakonec své místo našla i 3D ToF kamerka. Selfie foťáky má P40 Pro dva, a sice hlavní 32Mpx a pak ještě 3D senzor Time-of-Flight; na těle telefonu jsou tak ve skutečnosti dva takové hloubkové snímače.

Xiaomi Mi 10 Pro: potrápí princ krále?

Druhý čínský výrobce tohoto srovnání – Xiaomi – se po stránce výbavy na papíře rozhodně nenechá zahanbit. Přichází s kvartetem špičkových fotosnímačů, z nichž hlavní se chlubí 108megapixelovým rozlišením. Jde o primární senzor, který sází na clonu se značením f/1.69, optickou stabilizaci a samozřejmě i zde je přítomna technologie pixel binning 2×2 pixely.

Mi 10 Pro fotí v základu s úžasném rozlišení 25 megapixelů – jediný rozdíl oproti 108megapixelovému senzoru u Galaxy S20 Ultra (recenze), jinak jsou snímače stejné. To, jakou výhodu to v boji s konkurencí představuje, probereme později.

Ani zbytek fotovýbavy není bez zajímavosti. Dále na zádech superphonu od Xiaomi najdeme 20megapixelový superširokoúhlý senzor se 117stupňovým záběrem a dvojici teleobjektivů (12 a 8 megapixelů). 3D kamerku ToF Mi 10 Pro nemá. Papírově tak ztrácí i na poli selfíček, nabízí totiž jen jedinou přední kamerku, byť s rozlišením 20 megapixelů.

Specifikace fotoaparátů

Huawei P40 ProXiaomi Mi 10 Pro
rozlišení (klasický záběr)max. 50 Mpx (standardně 12,5 Mpx)max. 108 Mpx (standardně 25 Mpx)
rozlišení (široký záběr)max. 40 Mpx (standardně 10 Mpx)max. 20 Mpx
velikost hlavního snímače1/1.28″1/1.33″
hlavní snímač23 mm, f/1.9, OIS25 mm, f/1.69, OIS
snímač se širokoúhlým záběrem18 mm, f/1.816 mm, f/2.2
teleobjektiv125 mm, f/3.4, OIS, 5x optický zoomkrátký: 50 mm, f/2.0, 2x optický zoom
dlouhý: 94 mm, f/2.0, 3,7x optický zoom
bleskano, 2xano, 3x
stabilizaceano, 2x OISano, 2x OIS
autofocusToF, autofokus PDAFautofokus PDAF
cena zařízení27 990 Kč s DPH27 990 Kč s DPH

Všechny fotky v tomto fotoduelu jsou pořizovány telefony, které ve srovnání vystupují, přímo z ruky bez stativu, s nejnovějšími aktualizacemi (EMUI 10.1.0.121 a MIUI 11.0.10) a nejsou pochopitelně nijak upravovány ani přikrášlovány umělou inteligencí!

Fotoaplikace a ovládání

Kdekdo by mohl říct, že minimálně stejně důležité jako samotné výsledky z obou fotoaparátu jsou jakési pracovní plochy – tedy fotoaplikace. Tady bude hodnocení nadmíru jednoduché, oba telefony totiž mají až na pár detailů stejné aplikace pro focení.

Prostředí fotoaparátu EMUI 10.1 (vlevo) a MIUI 11 (vpravo)

Při focení na šířku jsou vlevo nástroje, vpravo potom odshora orientace kamery, spoušť a přístup do galerie. Po levé straně vedle jsou potom různé režimy. Malou výhodu spatřuji v MIUI u Xiaomi, které má přepínač přiblížení hned na pravé polovině displeje, tedy blíž palci. Huawei má regulaci zoomu dole a je tak potřeba mimořádně dlouhého palce nebo pomoci druhé ruky.

Nyní se již pojďme zaměřit na fotoschopnosti obou telefonů, které podložíme praktickými ukázkami!

Snímky ve dne

Na první místo bych určitě postavil to, o co jsem se již otřel v popisování jednotlivých fotomobilů a také to, co dělá na první pohled v telefonech největší rozdíl – ostrost fotografií. Xiaomi využívá 108megapixelový snímač, na něj naroubovalo pixel binning a spojuje vždy dva pixely se dvěma sousedícími. Vzniká výsledná fotka v rozlišení 25 megapixelů.

Celá magie spočívá v tom, že třeba Samsung se stejným snímačem spojuje tři pixely se třemi sousedícími, takže výsledný snímek z Galaxy S20 Ultra nemá 25, nýbrž 12 megapixelů. A co na tom, že soubor s fotografií je potom o dost větší? Snímky jsou skutečně ostřejší než u konkurence. A tady musíme uznat, že – bohužel pro Huawei – fotografie z Mi 10 Pro oplývají takovou ostrostí, že ani P40 Pro na to nemá odpověď. Dobře to ilustrují přiložené snímky s výřezem.

Ukázka s výřezem: Huawei P40 Pro (vlevo) a Xiaomi Mi 10 Pro (vpravo)

Druhou problematiku, kterou také není radno podceňovat, jsou barvy fotografií. Když vzpomenu na duel Samsung vs. Huawei, korejský výrobce měl jednoznačně navrch. U telefonů z daleké Číny ale zase takový rozdíl patrný není a je třeba hledat takříkajíc pod lupou.

V tomto případě působí, že Huawei vybírá ze scén sytější barvy a tím ustupuje ostrosti. Zato Xiaomi má své barvy do teplejších tónů, což bohužel pro mladého čínského výrobce znamená, že snímky nejsou tolik přirozené a jsou jakoby přikryté povlakem.

Ukázka: Huawei P40 Pro (vlevo) a Xiaomi Mi 10 Pro (vpravo)

Zelená je nijaká, červená spíše oranžová. Ten největší průšvih ale přichází ve chvíli, kdy méně výrazné barvy (typicky béžová, žlutá fasáda domu nebo třeba asfalt s příměsí kamínků) splývají v jednu. Jde přesně o ty nedokonalosti mobilních fotoaparátů, které nejsou bez přímého srovnání patrné.

Ideálně to ukazuje fotka silničního přechodu, kdy počin Mi 10 Pro působí, jako by byl focen v parném létě – fotka přitom byla pořizována se zataženými mračny. Nemohu si pomoct, ale jak Huawei ztrácel co do ostrosti, v paletě barev a jejím využití poráží svého soka z domácí ligy. Třešničkou na dortu srovnání je potom obrázek oblohy, na kterém fotka z Mi 10 Pro vypadá spíše jako impresionistická malba.

Ukázka: Huawei P40 Pro (vlevo) a Xiaomi Mi 10 Pro (vpravo)

Jak bývá u aktuálních superphonů dobrým zvykem, oba telefony disponují kromě hlavního snímače ještě širokoúhlým objektivem. U Huawei má 40megapixelové rozlišení, ale standardně fotí v 10 megapixelech; u Xiaomi na druhou stranu disponuje snímač 20megapixelovým rozlišením, které je konečné.

Ukázka: Huawei P40 Pro (vlevo) a Xiaomi Mi 10 Pro (vpravo)

U fotek s širokoúhlým objektivem získává víc bodů Huawei, a to zejména za ostřejší, propracovanější snímky. S barvami na tom není moc dobře ani jeden z telefonů, ale P40 Pro podával jednoznačně lepší výsledky při focení v interiéru. Mohutný rozdíl odlišoval přístroje i v oblasti rybího oka, kterému se P40 Pro vyhýbal mnohem lépe. Ale pozor, bylo to na úkor šíře záběru – Mi 10 Pro zachytí širší scénu, leč  s nižší celkovou kvalitou.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, software, fotky ve dne
» 2. Zoom, makro, portéty a selfie fotky
» 3. Noční focení, zhodnocení

Na českém trhu jsou dva smartphony, které se perou o post nejlepšího fotomobilu. Jde o Huawei P40 Pro a Xiaomi Mi 10 Pro. Oba dva přístroje máme i u nás v redakci, tak se pojďme podívat na to, jak si oba soudruzi povedou ve vzájemném klání!

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, software, fotky ve dne
» 2. Zoom, makro, portéty a selfie fotky
» 3. Noční focení, zhodnocení

Zoom a portrétní snímky

Pokud se někdo dobrovolně vydá na souboj s Huawei P40 Pro v oblasti zoomu, musí být úplně šílený, nebo mít pro strach uděláno. Je to totiž právě Huawei, který již delší dobu figuruje jako výrobce šmírovacích telefonů s božím zoomem. A nic na tom nezměnil ani Samsung s jeho 100x zoomem.

Xiaomi ale má co nabídnout. Nemá jeden, ale hned dva teleobjektivy, a to je rozhodně něco, co dovede zapůsobit. Jeden má 12 megapixelů a druhý 8 megapixelů. Nás bude zajímat především ten druhý, neboť nabízí až 3,7x optický zoom. Druhý jmenovaný slouží pro bokeh a portrétní snímky, tomu se budeme věnovat později.

Ukázka: Huawei P40 Pro zoom – 2x | 5x | 10x | 30x

Ukázka: Xiaomi Mi 10 Pro zoom – 2x | 5x | 10x | 30x

V praktické zkoušce si ale teleobjektivy moc rovny nejsou. Telefony jsme testovali na 2x, 5x, 10x a 30x přiblížení. Výsledek dopadl přesně tak, jak se očekávalo, protože Huawei zvládá 5x optický zoom a až 10x hybridní zoom. To je nesporná výhoda a na přiložených ukázkách je to dobře patrné.

Nejvíc ale zaujalo největší přiblížení, a sice 30x. I tady ukázal několikanásobně vyšší kvalitu Huawei s jeho periskopovým teleobjektivem. Zatímco škrabátko na automatu na jízdenky je z fotografie pořízené telefonem Huawei velmi dobře patrné, u Xiaomi vypadá spíše jako mazanice a nejvyšší možné přiblížení nemá vůbec smysl používat. V této disciplíně se holt král zaskočit nenechal.

Ukázka: Huawei P40 Pro zoom – 2x | 5x | 10x | 30x

Ukázka: Xiaomi Mi 10 Pro zoom – 2x | 5x | 10x | 30x

V disciplíně portrétních fotek proti sobě stojí dva velké kalibry. Na jedné straně ringu Huawei a jeho 3D ToF kamera; v opačném rohu sice Xiaomi bez snímače ToF, avšak s teleobjektivem speciálně určeným k focení portétních snímků. Výhodou pro hodnocení je to, že oba teleobjektivy u našich čínských telefonů mají 12megapixelové rozlišení.

V tom je ale trochu vtípek, neboť Xiaomi má z několika vybraných fotek patrně ostřejší výsledky než Huawei. Svůj podíl na tom má hlavní snímač, který jsme u Xiaomi již vychvalovali za jeho detailnost. Marná sláva, tady musíme přičíst body spíše Mi 10 Pro. Telefon si lépe poradil s barvami (i když ani v jednom z případů to není žádný karneval), ostrostí popředí a nakonec i s bokeh efektem v pozadí.

U P40 Pro vypadal na několika fotkách stejně jako na přiložené ukázce, tedy nepřirozeně. Mi 10 Pro v tomto případě podle nás mnohem lépe kopíruje práci zrcadlovky.

Ukázka: Huawei P40 Pro (vlevo) a Xiaomi Mi 10 Pro (vpravo)

Makro

Přestože přímo makro objektiv s titěrným rozlišením bývá spíše záležitostí levnějších smartphonů pod 10 tisíc korun (výrobci tím asi chtějí ještě o jeden zvýšit počet fotoaparátů na zádech), i vlajkové Androidy umí dělat pěkné makro fotky. Slouží k tomu nejen speciální režim v aplikaci fotoaparát, ale často také hlavní snímač, jeden z teleobjektivů, anebo širokoúhlý snímač.

Oba smartphony se snažily s vypětím všech možných technologií vykouzlit příjemné makro fotky ze vzdálenosti nejvíc 8 centimetrů. Ani toto klání nebylo vůbec jednoduché rozsoudit, vždyť oba telefony vyrábí úplně kouzelné makro fotky.

Ukázka: Huawei P40 Pro (vlevo) a Xiaomi Mi 10 Pro (vpravo)

Skoro bych se nebál toto klání označit za remízu, neboť každý profituje z něčeho jiného. Huawei má u makroskopických snímků lepší barvy, jednoznačně (nejlépe vidno na modře lakované lavičce se šroubkem). Ale pozor, Xiaomi zase kraluje v ostrosti, fotky z Mi 10 Pro, třebaže makro, jsou zase o půl úrovně lepší v ostrosti.

Selfie

Skoro by se dalo říct, že zlatá éra selfíček je za námi. Jiný pohled, jak na tuto problematiku nahlížet, je ale i v tom, že začíná jakási druhá éra selfie fotek. Každý půl rok se zvyšuje počet telefonů, které disponují víc jak jednou přední kamerkou. A přesně to se týká i Huawei P40 Pro. Podle jednoduché logiky by se dalo říct, že “víc kamer = lepší fotky”. Na toto prostoduché pravidlo ale nechceme jen tak snadno přistoupit.

Ano, pokud máte rádi portrétní selfíčka, dá se říct, že výběr telefonu se dvěma selfie kamerami může vaše potřeby lépe uspokojit. A to platí i v našem fotoduelu. Dvě kamery jsou jako dvě oči, tedy mnohem lépe vidí co je pozadí a co popředí, tedy fotografovaný objekt, v tomto případě obličej. Xiaomi se ale nevzdává bez boje.

Ukázka: Huawei P40 Pro (vlevo) a Xiaomi Mi 10 Pro (vpravo)

Mi 10 Pro má jedinou přední kameru, která dělá výbornou službu. Na prvním vzorku je ale bohužel vidět, že Xiaomi má problém rozeznat, co je v pozadí a co v popředí, a tak zatímco fotografovaný objekt je vykreslen dobře a velmi ostře, pozadí je nepřehledné a nebe je jako polité kýblem bílé barvy. Ukázka z P40 Pro je naopak pěkně navržená a i barvy jsou líbivější.

Druhý vzorek je v interiéru a oba telefony tak měly práci snazší o to, že se nemusely zahazovat s množstvím světla, kterého je venku o poznání víc. Ale opět je tu patrná špatná práce s bokeh efektem. Pěkně je to vidět třeba na detailu žaluzií v pozadí, anebo látkovém přehozu přes židli. Zatímco Huawei nakrásně odřízl židli od těla, Xiaomi s tím má evidentní problém.

Oba sice fotí selfíčka přímo krásně, Huawei je ale díky přítomnosti druhé 3D ToF kamery úroveň nad svou konkurencí.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, software, fotky ve dne
» 2. Zoom, makro, portéty a selfie fotky
» 3. Noční focení, zhodnocení

Na českém trhu jsou dva smartphony, které se perou o post nejlepšího fotomobilu. Jde o Huawei P40 Pro a Xiaomi Mi 10 Pro. Oba dva přístroje máme i u nás v redakci, tak se pojďme podívat na to, jak si oba soudruzi povedou ve vzájemném klání!

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, software, fotky ve dne
» 2. Zoom, makro, portéty a selfie fotky
» 3. Noční focení, zhodnocení

Snímky v noci

Je dobré slyšet, že výrobci nepřehlíží poslední dobou tolik oblíbenou funkci nočního focení u špičkových smartphonů. Průkopníkem byl vždy Huawei, pak se přidal Google a Apple, později i Samsung. A jak ukázal náš fotoduel, Xiaomi do seznamu zahrnout nemůžeme.

Bohužel, u Xiaomi se projevily snad všechny problémy, které může smartphone s focením v noci mít. Nezvladatelný šum, s tím spojená nízká ostrost, ba dokonce absence světla. Xiaomi je v porovnání s konkurencí v oblasti nočního focení nepoužitelné a dokazují to snad všechny snímky, až na jeden jediný.

Ukázka: Huawei P40 Pro (vlevo) a Xiaomi Mi 10 Pro (vpravo)

Noční zastávka tramvaje vypadá lépe u Xiaomi, ale to je tím, že šlo o kvalitně osvětlené místo. Jinak je to bída. Navrch je třeba zmínit, že Mi 10 Pro neumí v nočním režimu fotografovat širokoúhlé fotky, takže za Huawei zaostává i v tomto ohledu.

Ukázka: Huawei P40 Pro (vlevo) a Xiaomi Mi 10 Pro (vpravo)

Pro porovnání, snímky pořízené telefonem Huawei si s minimem světla poradily o parník lépe. Šum je minimální, ostrost také chvalitebná a barvy nejsou nijak vystřelené. Jedinou výtku směrem k barvám si nemohu odpustit. Zas a znovu se setkáváme se žlutými odstíny.

Při porovnání s Galaxy S20 Ultra či iPhonem to bilo do očí. Tady je třeba tuto skutečnost přijmout, fotky jsou totiž i přes “žlutý mor” mnohem lepší než u konkurence. A to je, zcela neskrytě, velké překvapení.

Revoluce se nekoná

Došli jsme na konec naší fotovýpravy. Když budeme brát vážně hodnocení serveru DxOMark, máme před sebou dva nejlépe fotografující smartphony, které seženete na českém trhu. A i když to průběhem testování často tak nevypadalo, vítěz je jasný.

Xiaomi (i s přihlédnutím k ceně) na absolutní špičku skutečně nestačí, jak dokládá DxOMark a Huawei je tady lepší. P40 Pro má obecně krásnější barevnou paletku, fotí lepší superširokoúhlé i noční snímky a má neporovnatelně lepší selfíčka a především zoom. Při testování nám vykouzlilo úsměv na rtu snad jen svou akademickou ostrostí a detailností a také příjemnějším portrétním režimem.

Huawei P40 Pro a Xiaomi Mi 10 Pro | foto: vlastní

V obchodech stojí telefony úplně stejně, tedy bez pár korun 28 tisíc. To není málo peněz a zatímco číslo je shodné, fotografický um je u Huawei skutečně výš. Xiaomi si možná vzalo velké sousto, možná jen chtělo udělat revoluci a sesadit z trůnu pověstného krále. To se však, jak ukázal náš fotoduel, nepovedlo.

Doporučujeme:

Jaké jsou vaše osobní preference, který z těchto dvou fotomobilů podle vás fotí lépe a který byste si tedy vybrali?

zdroj, foto: vlastní

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."

Fotoduel Huawei P40 Pro vs. Xiaomi Mi 10 Pro: čínský souboj bez slitování

Na českém trhu jsou dva smartphony, které se perou o post nejlepšího fotomobilu. Jde o Huawei P40 Pro a Xiaomi Mi 10 Pro. Oba dva přístroje máme i u nás v redakci, tak se pojďme podívat na to, jak si oba soudruzi povedou ve vzájemném klání!

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, software, fotky ve dne
» 2. Zoom, makro, portéty a selfie fotky
» 3. Noční focení, zhodnocení

Xiaomi Mi 10 Pro a Huawei P40 Pro | foto: vlastní

Doporučujeme:

Huawei P40 Pro: každoroční premiant

Huawei už několikátý rok po sobě patří k tomu nejlepšímu, co si v segmentu fotomobilů můžete pořídit. A letos je opět o krok dál než předchozí generace. Jeho arzenál do tohoto fotoduelu je následující: Hlavní kanón u P40 Pro má rozlišení 50 megapixelů a v základu používá spojování pixelů, takže jeho výsledné snímky jsou v rozlišení 12,5 megapixelu. Samo sebou mu nechybí optická stabilizace obrazu.

Zbytek fotosnímačů sestává ze 40megapixelové superširokoúhlé kamery, 12megapixelového teleobjektivu s periskopem a skládanou čočkou. Nakonec své místo našla i 3D ToF kamerka. Selfie foťáky má P40 Pro dva, a sice hlavní 32Mpx a pak ještě 3D senzor Time-of-Flight; na těle telefonu jsou tak ve skutečnosti dva takové hloubkové snímače.

Xiaomi Mi 10 Pro: potrápí princ krále?

Druhý čínský výrobce tohoto srovnání – Xiaomi – se po stránce výbavy na papíře rozhodně nenechá zahanbit. Přichází s kvartetem špičkových fotosnímačů, z nichž hlavní se chlubí 108megapixelovým rozlišením. Jde o primární senzor, který sází na clonu se značením f/1.69, optickou stabilizaci a samozřejmě i zde je přítomna technologie pixel binning 2×2 pixely.

Mi 10 Pro fotí v základu s úžasném rozlišení 25 megapixelů – jediný rozdíl oproti 108megapixelovému senzoru u Galaxy S20 Ultra (recenze), jinak jsou snímače stejné. To, jakou výhodu to v boji s konkurencí představuje, probereme později.

Ani zbytek fotovýbavy není bez zajímavosti. Dále na zádech superphonu od Xiaomi najdeme 20megapixelový superširokoúhlý senzor se 117stupňovým záběrem a dvojici teleobjektivů (12 a 8 megapixelů). 3D kamerku ToF Mi 10 Pro nemá. Papírově tak ztrácí i na poli selfíček, nabízí totiž jen jedinou přední kamerku, byť s rozlišením 20 megapixelů.

Specifikace fotoaparátů

Huawei P40 ProXiaomi Mi 10 Pro
rozlišení (klasický záběr)max. 50 Mpx (standardně 12,5 Mpx)max. 108 Mpx (standardně 25 Mpx)
rozlišení (široký záběr)max. 40 Mpx (standardně 10 Mpx)max. 20 Mpx
velikost hlavního snímače1/1.28″1/1.33″
hlavní snímač23 mm, f/1.9, OIS25 mm, f/1.69, OIS
snímač se širokoúhlým záběrem18 mm, f/1.816 mm, f/2.2
teleobjektiv125 mm, f/3.4, OIS, 5x optický zoomkrátký: 50 mm, f/2.0, 2x optický zoom
dlouhý: 94 mm, f/2.0, 3,7x optický zoom
bleskano, 2xano, 3x
stabilizaceano, 2x OISano, 2x OIS
autofocusToF, autofokus PDAFautofokus PDAF
cena zařízení27 990 Kč s DPH27 990 Kč s DPH

Všechny fotky v tomto fotoduelu jsou pořizovány telefony, které ve srovnání vystupují, přímo z ruky bez stativu, s nejnovějšími aktualizacemi (EMUI 10.1.0.121 a MIUI 11.0.10) a nejsou pochopitelně nijak upravovány ani přikrášlovány umělou inteligencí!

Fotoaplikace a ovládání

Kdekdo by mohl říct, že minimálně stejně důležité jako samotné výsledky z obou fotoaparátu jsou jakési pracovní plochy – tedy fotoaplikace. Tady bude hodnocení nadmíru jednoduché, oba telefony totiž mají až na pár detailů stejné aplikace pro focení.

Prostředí fotoaparátu EMUI 10.1 (vlevo) a MIUI 11 (vpravo)

Při focení na šířku jsou vlevo nástroje, vpravo potom odshora orientace kamery, spoušť a přístup do galerie. Po levé straně vedle jsou potom různé režimy. Malou výhodu spatřuji v MIUI u Xiaomi, které má přepínač přiblížení hned na pravé polovině displeje, tedy blíž palci. Huawei má regulaci zoomu dole a je tak potřeba mimořádně dlouhého palce nebo pomoci druhé ruky.

Nyní se již pojďme zaměřit na fotoschopnosti obou telefonů, které podložíme praktickými ukázkami!

Snímky ve dne

Na první místo bych určitě postavil to, o co jsem se již otřel v popisování jednotlivých fotomobilů a také to, co dělá na první pohled v telefonech největší rozdíl – ostrost fotografií. Xiaomi využívá 108megapixelový snímač, na něj naroubovalo pixel binning a spojuje vždy dva pixely se dvěma sousedícími. Vzniká výsledná fotka v rozlišení 25 megapixelů.

Celá magie spočívá v tom, že třeba Samsung se stejným snímačem spojuje tři pixely se třemi sousedícími, takže výsledný snímek z Galaxy S20 Ultra nemá 25, nýbrž 12 megapixelů. A co na tom, že soubor s fotografií je potom o dost větší? Snímky jsou skutečně ostřejší než u konkurence. A tady musíme uznat, že – bohužel pro Huawei – fotografie z Mi 10 Pro oplývají takovou ostrostí, že ani P40 Pro na to nemá odpověď. Dobře to ilustrují přiložené snímky s výřezem.

Ukázka s výřezem: Huawei P40 Pro (vlevo) a Xiaomi Mi 10 Pro (vpravo)

Druhou problematiku, kterou také není radno podceňovat, jsou barvy fotografií. Když vzpomenu na duel Samsung vs. Huawei, korejský výrobce měl jednoznačně navrch. U telefonů z daleké Číny ale zase takový rozdíl patrný není a je třeba hledat takříkajíc pod lupou.

V tomto případě působí, že Huawei vybírá ze scén sytější barvy a tím ustupuje ostrosti. Zato Xiaomi má své barvy do teplejších tónů, což bohužel pro mladého čínského výrobce znamená, že snímky nejsou tolik přirozené a jsou jakoby přikryté povlakem.

Ukázka: Huawei P40 Pro (vlevo) a Xiaomi Mi 10 Pro (vpravo)

Zelená je nijaká, červená spíše oranžová. Ten největší průšvih ale přichází ve chvíli, kdy méně výrazné barvy (typicky béžová, žlutá fasáda domu nebo třeba asfalt s příměsí kamínků) splývají v jednu. Jde přesně o ty nedokonalosti mobilních fotoaparátů, které nejsou bez přímého srovnání patrné.

Ideálně to ukazuje fotka silničního přechodu, kdy počin Mi 10 Pro působí, jako by byl focen v parném létě – fotka přitom byla pořizována se zataženými mračny. Nemohu si pomoct, ale jak Huawei ztrácel co do ostrosti, v paletě barev a jejím využití poráží svého soka z domácí ligy. Třešničkou na dortu srovnání je potom obrázek oblohy, na kterém fotka z Mi 10 Pro vypadá spíše jako impresionistická malba.

Ukázka: Huawei P40 Pro (vlevo) a Xiaomi Mi 10 Pro (vpravo)

Jak bývá u aktuálních superphonů dobrým zvykem, oba telefony disponují kromě hlavního snímače ještě širokoúhlým objektivem. U Huawei má 40megapixelové rozlišení, ale standardně fotí v 10 megapixelech; u Xiaomi na druhou stranu disponuje snímač 20megapixelovým rozlišením, které je konečné.

Ukázka: Huawei P40 Pro (vlevo) a Xiaomi Mi 10 Pro (vpravo)

U fotek s širokoúhlým objektivem získává víc bodů Huawei, a to zejména za ostřejší, propracovanější snímky. S barvami na tom není moc dobře ani jeden z telefonů, ale P40 Pro podával jednoznačně lepší výsledky při focení v interiéru. Mohutný rozdíl odlišoval přístroje i v oblasti rybího oka, kterému se P40 Pro vyhýbal mnohem lépe. Ale pozor, bylo to na úkor šíře záběru – Mi 10 Pro zachytí širší scénu, leč  s nižší celkovou kvalitou.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, software, fotky ve dne
» 2. Zoom, makro, portéty a selfie fotky
» 3. Noční focení, zhodnocení

Na českém trhu jsou dva smartphony, které se perou o post nejlepšího fotomobilu. Jde o Huawei P40 Pro a Xiaomi Mi 10 Pro. Oba dva přístroje máme i u nás v redakci, tak se pojďme podívat na to, jak si oba soudruzi povedou ve vzájemném klání!

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, software, fotky ve dne
» 2. Zoom, makro, portéty a selfie fotky
» 3. Noční focení, zhodnocení

Zoom a portrétní snímky

Pokud se někdo dobrovolně vydá na souboj s Huawei P40 Pro v oblasti zoomu, musí být úplně šílený, nebo mít pro strach uděláno. Je to totiž právě Huawei, který již delší dobu figuruje jako výrobce šmírovacích telefonů s božím zoomem. A nic na tom nezměnil ani Samsung s jeho 100x zoomem.

Xiaomi ale má co nabídnout. Nemá jeden, ale hned dva teleobjektivy, a to je rozhodně něco, co dovede zapůsobit. Jeden má 12 megapixelů a druhý 8 megapixelů. Nás bude zajímat především ten druhý, neboť nabízí až 3,7x optický zoom. Druhý jmenovaný slouží pro bokeh a portrétní snímky, tomu se budeme věnovat později.

Ukázka: Huawei P40 Pro zoom – 2x | 5x | 10x | 30x

Ukázka: Xiaomi Mi 10 Pro zoom – 2x | 5x | 10x | 30x

V praktické zkoušce si ale teleobjektivy moc rovny nejsou. Telefony jsme testovali na 2x, 5x, 10x a 30x přiblížení. Výsledek dopadl přesně tak, jak se očekávalo, protože Huawei zvládá 5x optický zoom a až 10x hybridní zoom. To je nesporná výhoda a na přiložených ukázkách je to dobře patrné.

Nejvíc ale zaujalo největší přiblížení, a sice 30x. I tady ukázal několikanásobně vyšší kvalitu Huawei s jeho periskopovým teleobjektivem. Zatímco škrabátko na automatu na jízdenky je z fotografie pořízené telefonem Huawei velmi dobře patrné, u Xiaomi vypadá spíše jako mazanice a nejvyšší možné přiblížení nemá vůbec smysl používat. V této disciplíně se holt král zaskočit nenechal.

Ukázka: Huawei P40 Pro zoom – 2x | 5x | 10x | 30x

Ukázka: Xiaomi Mi 10 Pro zoom – 2x | 5x | 10x | 30x

V disciplíně portrétních fotek proti sobě stojí dva velké kalibry. Na jedné straně ringu Huawei a jeho 3D ToF kamera; v opačném rohu sice Xiaomi bez snímače ToF, avšak s teleobjektivem speciálně určeným k focení portétních snímků. Výhodou pro hodnocení je to, že oba teleobjektivy u našich čínských telefonů mají 12megapixelové rozlišení.

V tom je ale trochu vtípek, neboť Xiaomi má z několika vybraných fotek patrně ostřejší výsledky než Huawei. Svůj podíl na tom má hlavní snímač, který jsme u Xiaomi již vychvalovali za jeho detailnost. Marná sláva, tady musíme přičíst body spíše Mi 10 Pro. Telefon si lépe poradil s barvami (i když ani v jednom z případů to není žádný karneval), ostrostí popředí a nakonec i s bokeh efektem v pozadí.

U P40 Pro vypadal na několika fotkách stejně jako na přiložené ukázce, tedy nepřirozeně. Mi 10 Pro v tomto případě podle nás mnohem lépe kopíruje práci zrcadlovky.

Ukázka: Huawei P40 Pro (vlevo) a Xiaomi Mi 10 Pro (vpravo)

Makro

Přestože přímo makro objektiv s titěrným rozlišením bývá spíše záležitostí levnějších smartphonů pod 10 tisíc korun (výrobci tím asi chtějí ještě o jeden zvýšit počet fotoaparátů na zádech), i vlajkové Androidy umí dělat pěkné makro fotky. Slouží k tomu nejen speciální režim v aplikaci fotoaparát, ale často také hlavní snímač, jeden z teleobjektivů, anebo širokoúhlý snímač.

Oba smartphony se snažily s vypětím všech možných technologií vykouzlit příjemné makro fotky ze vzdálenosti nejvíc 8 centimetrů. Ani toto klání nebylo vůbec jednoduché rozsoudit, vždyť oba telefony vyrábí úplně kouzelné makro fotky.

Ukázka: Huawei P40 Pro (vlevo) a Xiaomi Mi 10 Pro (vpravo)

Skoro bych se nebál toto klání označit za remízu, neboť každý profituje z něčeho jiného. Huawei má u makroskopických snímků lepší barvy, jednoznačně (nejlépe vidno na modře lakované lavičce se šroubkem). Ale pozor, Xiaomi zase kraluje v ostrosti, fotky z Mi 10 Pro, třebaže makro, jsou zase o půl úrovně lepší v ostrosti.

Selfie

Skoro by se dalo říct, že zlatá éra selfíček je za námi. Jiný pohled, jak na tuto problematiku nahlížet, je ale i v tom, že začíná jakási druhá éra selfie fotek. Každý půl rok se zvyšuje počet telefonů, které disponují víc jak jednou přední kamerkou. A přesně to se týká i Huawei P40 Pro. Podle jednoduché logiky by se dalo říct, že “víc kamer = lepší fotky”. Na toto prostoduché pravidlo ale nechceme jen tak snadno přistoupit.

Ano, pokud máte rádi portrétní selfíčka, dá se říct, že výběr telefonu se dvěma selfie kamerami může vaše potřeby lépe uspokojit. A to platí i v našem fotoduelu. Dvě kamery jsou jako dvě oči, tedy mnohem lépe vidí co je pozadí a co popředí, tedy fotografovaný objekt, v tomto případě obličej. Xiaomi se ale nevzdává bez boje.

Ukázka: Huawei P40 Pro (vlevo) a Xiaomi Mi 10 Pro (vpravo)

Mi 10 Pro má jedinou přední kameru, která dělá výbornou službu. Na prvním vzorku je ale bohužel vidět, že Xiaomi má problém rozeznat, co je v pozadí a co v popředí, a tak zatímco fotografovaný objekt je vykreslen dobře a velmi ostře, pozadí je nepřehledné a nebe je jako polité kýblem bílé barvy. Ukázka z P40 Pro je naopak pěkně navržená a i barvy jsou líbivější.

Druhý vzorek je v interiéru a oba telefony tak měly práci snazší o to, že se nemusely zahazovat s množstvím světla, kterého je venku o poznání víc. Ale opět je tu patrná špatná práce s bokeh efektem. Pěkně je to vidět třeba na detailu žaluzií v pozadí, anebo látkovém přehozu přes židli. Zatímco Huawei nakrásně odřízl židli od těla, Xiaomi s tím má evidentní problém.

Oba sice fotí selfíčka přímo krásně, Huawei je ale díky přítomnosti druhé 3D ToF kamery úroveň nad svou konkurencí.

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, software, fotky ve dne
» 2. Zoom, makro, portéty a selfie fotky
» 3. Noční focení, zhodnocení

Na českém trhu jsou dva smartphony, které se perou o post nejlepšího fotomobilu. Jde o Huawei P40 Pro a Xiaomi Mi 10 Pro. Oba dva přístroje máme i u nás v redakci, tak se pojďme podívat na to, jak si oba soudruzi povedou ve vzájemném klání!

Kapitoly článku:

» 1. Úvod, parametry, software, fotky ve dne
» 2. Zoom, makro, portéty a selfie fotky
» 3. Noční focení, zhodnocení

Snímky v noci

Je dobré slyšet, že výrobci nepřehlíží poslední dobou tolik oblíbenou funkci nočního focení u špičkových smartphonů. Průkopníkem byl vždy Huawei, pak se přidal Google a Apple, později i Samsung. A jak ukázal náš fotoduel, Xiaomi do seznamu zahrnout nemůžeme.

Bohužel, u Xiaomi se projevily snad všechny problémy, které může smartphone s focením v noci mít. Nezvladatelný šum, s tím spojená nízká ostrost, ba dokonce absence světla. Xiaomi je v porovnání s konkurencí v oblasti nočního focení nepoužitelné a dokazují to snad všechny snímky, až na jeden jediný.

Ukázka: Huawei P40 Pro (vlevo) a Xiaomi Mi 10 Pro (vpravo)

Noční zastávka tramvaje vypadá lépe u Xiaomi, ale to je tím, že šlo o kvalitně osvětlené místo. Jinak je to bída. Navrch je třeba zmínit, že Mi 10 Pro neumí v nočním režimu fotografovat širokoúhlé fotky, takže za Huawei zaostává i v tomto ohledu.

Ukázka: Huawei P40 Pro (vlevo) a Xiaomi Mi 10 Pro (vpravo)

Pro porovnání, snímky pořízené telefonem Huawei si s minimem světla poradily o parník lépe. Šum je minimální, ostrost také chvalitebná a barvy nejsou nijak vystřelené. Jedinou výtku směrem k barvám si nemohu odpustit. Zas a znovu se setkáváme se žlutými odstíny.

Při porovnání s Galaxy S20 Ultra či iPhonem to bilo do očí. Tady je třeba tuto skutečnost přijmout, fotky jsou totiž i přes “žlutý mor” mnohem lepší než u konkurence. A to je, zcela neskrytě, velké překvapení.

Revoluce se nekoná

Došli jsme na konec naší fotovýpravy. Když budeme brát vážně hodnocení serveru DxOMark, máme před sebou dva nejlépe fotografující smartphony, které seženete na českém trhu. A i když to průběhem testování často tak nevypadalo, vítěz je jasný.

Xiaomi (i s přihlédnutím k ceně) na absolutní špičku skutečně nestačí, jak dokládá DxOMark a Huawei je tady lepší. P40 Pro má obecně krásnější barevnou paletku, fotí lepší superširokoúhlé i noční snímky a má neporovnatelně lepší selfíčka a především zoom. Při testování nám vykouzlilo úsměv na rtu snad jen svou akademickou ostrostí a detailností a také příjemnějším portrétním režimem.

Huawei P40 Pro a Xiaomi Mi 10 Pro | foto: vlastní

V obchodech stojí telefony úplně stejně, tedy bez pár korun 28 tisíc. To není málo peněz a zatímco číslo je shodné, fotografický um je u Huawei skutečně výš. Xiaomi si možná vzalo velké sousto, možná jen chtělo udělat revoluci a sesadit z trůnu pověstného krále. To se však, jak ukázal náš fotoduel, nepovedlo.

Doporučujeme:

Jaké jsou vaše osobní preference, který z těchto dvou fotomobilů podle vás fotí lépe a který byste si tedy vybrali?

zdroj, foto: vlastní

Nepřehlédněte

Diskuze

"Komentáře se nahrávají..."