Mobilizujeme.cz

Trendy: jak vybrat telefon | Android 9 Pie | placení telefonem | Xiaomi Mi 8 | Android Oreo aktualizace | budoucnost? | malý iPhone

Čtenářské recenze na smartphone LG Optimus L9

  |  15 komentářů  |  autor: Luboš Srb

Společně s českým zastoupením společnosti LG jsme pro vás připravili zajímavou možnost vyzkoušet si očekávaný produkt výrobce a zahrát si tak trochu na redaktora. 5 z vás jsme začátkem prosince vybrali, tady jsou nyní vaše recenze na novinku LG Optimus L9.

LG Optimus L9 lze pořídit v . e-shopech za cenu od .
(Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Kapitoly článku:

» recenze na LG Optimus L9 od čtenáře Kubexx
» recenze na LG Optimus L9 od čtenáře KleVr
» recenze na LG Optimus L9 od čtenáře Monika Vlachová
» recenze na LG Optimus L9 od čtenáře Marek
» recenze na LG Optimus L9 od čtenáře Janina

Recenze na LG Optimus L9 od čtenáře Kubexx

Vrchol designové řady L je bezesporu tím nejelegantnějším z nich. Jak je na tom ale s funkčností? Spojení velkého displeje, atraktivního designu a průměrného výkonu je už na první pohled zajímavé, bude však stačit na konkurenci?

Série L byla vydána už na loňském veletrhu MWC 2012, v jejích řadách stojí přístroje Optimus L3, L5, L7 a L9. Smartphone, jemuž jsou věnovány následující řádky, byl vydán o něco později a je bezesporu tím nejpovedenějším. Atraktivní elegantní design doplňuje rozumný mix parametrů a rozumně nasazené ceny, a tak přístroj bude mít nesporně úspěch.

lg-optimus-l9-white-obr1

Základní parametry – LG Optimus L9

Rozměry

132 x 68 x 9,1 mm

Hmotnost

125 g

Displej

dotykový (kapacitní, multi-touch), IPS LCD, rozlišení qHD (540 x 960 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 4,7“

Procesor a paměť

dvoujádrový 1 GHz procesor TI OMAP4430, grafika PowerVR SGX540 1 GB RAM, 4 GB vnitřní a microSD karty až 32 GB

Operační systém

Android 4.0.4 + LG Optimus UI

Fotoaparát

5 Mpx (2592 x 1952 px), autofocus, LED blesk, nahrávání Full HD 1080p videa

Obsah balení

návod, baterie, nabíječka, stereo headset s peckovými sluchátky, datový USB kabel, NFC štítek

Cena a dostupnost

7 900 Kč, listopad 2012

Obsah balení

U vrcholu designové série, kterou „el-devítka“ je, bych čekal stylové provedení krabičky, opak je ale pravdou a setkáváme se s krabičkou hodnou přístrojů s cenovkou o pár tisíc nižší. Krabička však není to hlavní, a tak se tato skutečnost dá překousnout. V balení samozřejmě nacházíme samotný telefon, dále zde objevíme sluchátka. Jsou to klasické pecky a už při prvním pohledu zjistíme, že kvalitní reprodukcí zrovna neoplývají. Zvuk linoucí se z nich je dost mělký, basy nezpracuje moc dobře a výšky taky nejsou žádná sláva. Na druhou stranu však musím vyzdvihnout ovládání na sluchátkách, kde se pomocí jednoho tlačítka dá zastavit přehrávání, či posunout na další skladbu. Dále zde najdeme USB kabel a koncovku pro nabíjení. Na dně už objevíme jen pár manuálů. Nakonec musím bohužel konstatovat, že jsem v balení nenašel jednu důležitou součást, kterou jsem očekával. Byly to NFC štítky, na jejichž používání jsem byl opravdu zvědavý.

Design a konstrukce

Přístroj se nese v duchu hranaté designové série L, svou podobnost s vlajkovou lodí LG 4X HD však nemá šanci zapřít. Nyní už ale k tomu co se nám líbí a co zase ne. Přední straně dominuje 4,7 palcový displej, jehož rámeček sice není tím nejtenčím, do koncepce designu ale naprosto zapadá. Na jeho spodní straně se nachází mechanické tlačítko home, které obklopují dvě tlačítka senzorová. Tento styl je velmi podobný Samsungu, obzvlášť Galaxy S II vypadá jako nevlastní bratr tohoto přístroje. Vraťme se ale ke zmiňovaným tlačítkům. To mechanické je při stisku poměrně hlučné, a tak mírně kazí dojem z jinak téměř precizního provedení. Vlevo od něj se nachází šipka zpět, vpravo pak kontextová nabídka. Senzory nejsou při zhasnutém displeji vidět, což je velmi pohledná vlastnost.

r

Přesuňme se na horní stranu, kde na nás čeká výrazné logo LG, telefonní reproduktor, 0,3 Mpx kamerka pro videohovory a proximity senzor. Bohužel zde nenajdeme senzor pro automatickou regulaci jasu, což je v této třídě absolutní samozřejmost. Na levé hraně telefonu najdeme kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti, které má v prostředku jakési mezi-tlačítko, jenž se dá použít jako spoušť fotoaparátu. Ovládání hlasitosti je umístěno docela vysoko, a pokud přístroj držíte v pravé ruce, ne úplně pohodlně se ovládá, mohlo by tedy sestoupit tak o půl centimetru. Vpravo je jen uspávací tlačítko displeje, respektive tlačítko vypínací.

t

Horní hrana skýtá útočiště pro 3,5 mm jack a mikrofon pro odstranění ruchu při telefonování. Na spodu pak leží microUSB konektor, který by si zasloužil alespoň nějakou krytku, jež by ho chránila před prachem. Zdířka je též poněkud hluboko usazená, a tak není připojování kabelu zrovna nejpohodlnější. Dále zde už je jen mikrofon. Celá záda jsou vyrobena ve vroubkovaném provedení, díky němuž telefon lépe drží v ruce a nevyklouzává. Vlevo nahoře se nachází čočka 5 Mpx fotoaparátu, která je také hranatá, pod ní leží přisvětlovací LED dioda v témže tvaru. Níže už leží jen logo LG a mřížka reproduktoru. Vlevo dole je zářez pro nehet sloužící k odejmutí zadního krytu. Ten se velmi snadno sundává, je ale velmi nekvalitně z pracován a dá se ohýbat, jako by byl z gumy.

z ui

V krytu se ukrývá anténa NFC. V útrobách přístroje pak nalézáme akumulátor, nesmyslně umístěný slot pro microSD kartu, která se bez vyjmutí baterie vyndat nedá a slot pro kartu SIM, která je v klasické velké verzi (miniSIM). Až na zadní kryt, jenž nepříjemně vrže, je přístroj zpracován ukázkově. Na to jak je telefon velký má  velmi příjemnou hmotnost 125 g.

i

Prostředí, výkon a funkčnost

LG Optimus L9 ukrývá ve svém nitru Android ve verzi 4.0.4 Ice Cream Sndwich, doplňuje ho však uživatelské rozhraní Optimus UI. Jeho hlavní vlastností je přizpůsobitelnost, upravit se dá téměř všechno, písmo, vzhled ikon odemykací obrazovka, rozmístění zkratek, a tak by trvalo dlouho, než bych všechny tyto vlastnosti vyjmenoval, uvedu vás tedy jen do úplných základů. Po probuzení přístroje se objeví odemykací obrazovka, ve spodní části se nachází čtveřice ikon, se kterými se dá libovolně hýbat, nebo nastavit jakoukoliv jinou zkratku. Způsobů zamykání přístroje také není málo, dá se volit mezi klasickým posunutím, PINem, heslem, odemknutím pomocí obličeje a skládačkou. Pokud se vám nelíbí tapeta této obrazovky, není problém, je možné ji libovolně změnit. Další věcí, která se dá změnit, je vzhled hodin. Můžete volit mezi analogovými, digitálními a hodinami s kalendářem. Zajímavé je, že se při tomto stavu obrazovky dá vysunout notifikační lišta.

Screenshot_2013-01-03-21-38-46

Když se konečně dostaneme na základní plochu, zjistíme, že jich opět můžeme mít 7, čeká na nás nespočet widgetů a tapet, jak tomu u Androidu bývá. Je možné přepínat mezi cyklickým a klasickým posunováním. V nastavení je též možnost volit z několika různých animací rolování.

Screenshot_2013-01-03-21-28-06 Screenshot_2013-01-03-10-06-58

Další, co mne zaujalo, byla možnost tvorby složek, jako tomu je například u iOS, s podobností s tímto systémem se však ještě setkáme. Nyní ale už k výše zmiňované notifikační liště. Nabídne též velkou přizpůsobitelnost, dá se přehazovat pořadí prvků v ní nebo také některé ubrat či naopak přidat. V menu s aplikacemi se nachází základní mřížka 4×5 ikon, jejich velikost se ale dá zmenšit a rázem vzniká prostor pro 6×5 ikon. Je zde také možné ikony přeskupovat a tvořit složky.

Screenshot_2013-01-03-10-24-56 Screenshot_2013-01-03-10-23-59

V menu dále najdeme kartu stahování, kde se nalézají stažené aplikace a nakonec widgety. Mně osobně se prostředí velmi zamlouvá a za celou dobu, se mi telefon ani jednou nezasekl, k tomu přispívá dvoujádro TI OMAP a 1 GB operační paměť RAM. Zatímco prostředí je velmi svižné, to, co mě opravdu štve, je pomalost načítání souborů z paměťové karty, často se stává, že se galerie ani nenačte a vidíte jen černé náhledy ničeho.

Aplikace

Co říct k předinstalovaným aplikacím. Není jich moc, ale ani málo, za to se v seznamu objevují ty, které možná nikdo nikdy nepoužije a naopak chybí některé, jež uživatelé instalují hned po tom, co dostanou do ruky nový telefon. Začnu widgetem počasí, kterým si mě všechna LG, jenž ho měla, získala. V aktuálním čase nepřetržitě vidíte, kolik je venku stupňů a do toho se zobrazují pěkné animace, bohužel po rozkliknutí widgetu se nedozvíme předpověď na 15 dní dopředu či rozpis hour by hour, jak tomu bylo zvykem u starších LG. Dále se budeme věnovat mapám od Googlu. GPS přijímač funguje velmi dobře, stejně tak jako navigace, jen mne stále zaráží, proč když už je hlavní vývojář map pro Android Čech, nemůžou udělat hlasovou navigaci pro Česko, která by za něco stála.

Screenshot_2013-01-03-21-29-15

Dále se setkáváme s velmi šikovným editorem Office dokumentů s názvem Polaris Office, funguje velmi dobře a tvoří se v něm jedna báseň. Další věcí, jež mne velmi příjemně překvapila, byla přítomnost správce souborů, který na spoustě Androidů chybí a je nutné ho otravně doinstalovávat.

Screenshot_2013-01-03-21-29-53

Přítomnost dvou internetových prohlížečů je naprosto zbytečná Google Chrome je jednoznačně nejlepším prohlížečem, který se dá na Androidu používat, a tak je zbytečné vkládat oba. Zbytek aplikací je podle mého názoru prostě navíc, věřím ale, že si každý najde to pravé pro sebe.

Fotoaparát, displej, hudba

Nejsem žádný převeliký fotograf, přesto jsem držel v ruce hned několik opravdu kvalitních fotomobilů. LG Optimus L9 mezi ně nepatří, 5 Mpx snímač špatně funguje v horších světelných podmínkách a na svého hlavního konkurenta, Samsung Galaxy S II, absolutně foťákem nestačí. Přesto se jeho kvality dají přežít a nabízí pár zajímavých funkcí, jako je třeba focení hlasem nebo mechanická spoušť v podobě tlačítka ovládání hlasitosti. Dále umí natáčet video v HD rozlišení a při zachycování videa pořizovat snímky. To je k foťáku asi tak všechno a nyní se dostává na řadu displej. Je opravdu velký, 4,7 palce je prostě hodně, je na něm tedy všechno nádherně vidět. Bohužel na to, že se jedná o panel IPS, je jeho jas poněkud zachumlaný a možnost nastavení ve třech polohách není ideální, zvláště když přihlédneme k tomu, že nedisponuje čidlem regulace jasu. Hudba, pro spoustu uživatelů to nejdůležitější. Co říci k hudebnímu přehrávači, je klasický, jak ho známe z většiny zařízení s Androidem. Zaměříme se ale na kvalitu reprodukce hudby.

Screenshot_2013-01-03-21-29-29

Při zapojených sluchátkách je připraven ekvalizér, který má bohužel pouze přednastavené módy a nedají se tedy vlastnosti zvuku ovládat manuálně. Reproduktor je sice hlasitý, ale jak už tomu u takovýchto zařízení bývá, nedokáže přehrávat výšky a basy a při vyšší hlasitosti má chřestivý zvuk.

Závěr

LG Optimus L9 byl velmi příjemným překvapením. Systém je skvěle vyladěný a grafická nadstavba Optimus UI příjemně dotváří dojem z přístroje. Za cenu oscilující okolo osmi tisíc kupujete vydařený telefon s velkým displejem a povedeným designem. Samozřejmě, že má nějaké neduhy, ale vzhledem k jeho přijatelné ceně jsme nuceni mu je odpustit. Na druhou stranu nejsme spokojeni s opravdu velkou podobností se Samsungem Galaxy S II, kde se tento přístroj nesporně inspiroval, dále mne také zráží podobnost vzhledu systému s iOS. Přes to všechno hodnotíme přístroj kladně.

Kapitoly článku:

» recenze na LG Optimus L9 od čtenáře Kubexx
» recenze na LG Optimus L9 od čtenáře KleVr
» recenze na LG Optimus L9 od čtenáře Monika Vlachová
» recenze na LG Optimus L9 od čtenáře Marek
» recenze na LG Optimus L9 od čtenáře Janina

ČLÁNKY:, ,

Diskuze

avatar
7 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
LubošMíra KohoutekŠimonMartin KohoutPatrik Recent comment authors
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
kuzo007
kuzo007

ja mam tiez tento phone a musim povedat ze je ozaj paradny a urcite by som ho nepovazoval za pomaly ako sa pise v druhej recenzii (okrem nacitania veci z SD) a co sa tyka stvrtej recenzie panel LCD urcite nie je minus skor naopak mne na amoledoch vadi to ako neprirodzene vykresluju farby a vyzera to ako v omalovanke ale kazdemu chuti nieco ine no kazdopadne phone je urcite povedeny a nato ze sa klasifikuje do tej najvyssej strednej striedy je aj za super cenu

Lukáš
Lukáš

Souhlasím, tento přístroj mám 4 dny – vyměněn za Samsun Galaxy SII na kterém jsem ztracel signál a byly problemy s mikrofónem. O to nejde jen co se týka srovnání těchto dvou telefonu, tak jednoznačně dávám LG před SII. Používal jsem ji téměř dva roky,tak mohu objektivně hodnoti. Lg je opravdu rychlý a běží na něm vše co bezet ma a dokonce veci se kterýma maji i jine tel.stejne kategorie problemy. Uvidime casem az se totalne zaplni, jake budou odezvy, ale momentalne maximalni spokojenost a mohu jen doporucit tento tel !!!

Marek
Marek

Zdravím,

já jsem tento telefon měl právě na tuto recenzi a bohůžel mám naprosto opačný názor na telefon jak vy. Můj SGS2 mám 2 roky bez přeinstalování systému (pouze aktualizace) nainstalovaný launcher, zacpaný telefon aplikacemi a stále se mi zdál telefon rychlejší než LG Optimus L9 a to jsem v něm měl pouze pár hlavních aplikací. Je dosti možné, že jste měl zrovna nějaký špatnější kus, v takovém případě bych Vám dal za pravdu.

kikol
kikol

telefon je dobrej, ale u LG mam jinýho favorita

Tom
Tom

A jakého? :-)
Ja si koupil L9 a celkem spokojenost az na jednu velice nepříjemnou věc: zadní kryt a tudíž cely telefon fakt dost otravne vrze :-(

kikol
kikol

co jsem čet tak nějaký vržou, nějaký ne, vim já.. mě nevrzal ale měl sem ho jen na zkoušku

kikol
kikol

Nexus a pak G

Tom
Tom

……… a jeste jsem pro pripadne zajemce zapomnel napsat, ze je take dosti neprijemne cvakani stredove klavesy………..

Tom
Tom

……. a také mi vadí, že při poslouchání hudby přes sluchátka je i při nejnižší možné hlasitosti zvuk na můj vkus dosti hlasitý………. především když nejsou okolo žádné rušící zvuky :-(

Patrik
Patrik

A s jakou impedancí používáš sluchátka?

Tom
Tom

……. tak to se omlouvam, ale to se me jako laika moc ptas……… :-(

Martin Kohout
Martin Kohout

Jo, já říkám tomuto telefonu ano

Šimon
Šimon

Dobrý den, mám LG L9 taky a je naprosto vynikajici. Vubec nevrže, neseká se ani žádné jiné podobné mouchy….s čím si ale nevím rady je, jak si můžu přiřadit k jednotlivým kontaktům skladby mp3 vyzvánění. Nějakou záhadou jsem do seznamu dostal asi pět, ale nevím jak jsem to udělal, nevíte, nebo neznáte někdo správný postup jak toho docílit? :-) Taktéž nemůžu najít rozepsané zprávy které se mi uloží do konceptů. Díky za informace a hodně zábavy s novým LG.

Tip: Chcete hlasovat v diskuzi? Nejdříve se musíte přihlásit, či registrovat
Samsung Galaxy J4+ a J6+: korejští bratři v triku

Samsung Galaxy J4+ a J6+: korejští bratři v triku

DNES  |  Jakub Fišer  |  diskuze (0)

Korejský spotřební gigant jménem Samsung je stále činný. Dnes představil světu nové modely pro střední třídu jménem Galaxy J4+…

Lidé se prý stále více vracejí k hloupým telefonům

Lidé se prý stále více vracejí k hloupým telefonům

DNES  |  Pavel Kreuziger  |  2 komentáře

Stále více lidí se začíná vracet k hloupým, základním telefonům, které toho kromě telefonování a psaní SMS moc nezvládnou. A…

Na internet unikají i obaly na nový Huawei Mate 20 Pro

Na internet unikají i obaly na nový Huawei Mate 20 Pro

DNES  |  Pavel Kreuziger  |  diskuze (0)

Další vlajková loď mezi phablety od Huawei je za rohem. Oficiálně má být uvedena 16. října, a kromě jiného…

Mobilní zobrazení