Mobilizujeme.cz

Recenze Nokia Lumia 520: pestrobarevná trefa do černého?

6. 7. 2013  |  recenze  |  autor:

Z počátku byl systém Windows Phone vnímán jako drahý. Telefonů s ním bylo málo a cena těchto přístrojů byla přehnaně vysoká. V dnešní recenzi si ukážeme, že Nokia modelem Lumia 520 útočí na nejnižší cenový segment trhu a i když je mobil plný kompromisů, za své peníze se jedná o velmi zajímavou volbu.

Kapitoly článku:

» Úvod, technické parametry, obsah balení, videopohled
» Design a konstrukce, baterie a výdrž
» Displej a ovládání, prostředí Windows Phone
» Telefonování a zprávy
» Hudební a video přehrávač, GPS navigace
» Fotoaparát a kamera, zkušební foto+video
» Organizační a datové funkce, bonusové aplikace
» Hardware a výkon, zhodnocení

Aktuální cena Nokia Lumia 520: (zdroj: Heureka.cz)

Když jsem v Barceloně na MWC 2013 Nokii Lumii 520 krátce komentoval na video a psal o ní článek, překvapilo mě, kolik lidí si tento článek přečetlo. Jednalo se o druhý nejčtenější článek z MWC 2013, hned po článku o Nokii 301. Vypadá to tedy, že by Nokia mohla v současné době velmi dobře začít vychovávat novou generaci uživatelů Windows Phone. Lumia 520 je totiž nejlevnější zástupce této platformy nejenom ze strany finského výrobce, ale obecně se řadí mezi ty nejlevnější telefony, o kterých stojí ještě za to uvažovat. Cílová skupina těchto přístrojů tudíž nerekrutuje z řad vysokých manažerů či technologických geeků, ale naopak z řad mladých uživatelů. Pestrobarevné kryty, jistá hravost, která z mobilu vyzařuje již na první pohled, či právě nízká cenovka dávají jasné zacílení. A pokud bude takovýto mladý uživatel spokojený? Je jasné, že bude pokračovat tam, kde nakoupil. Lumia 520 může být tedy pro Nokii více důležitá než se zdá.


Za zapůjčení telefonu děkujeme obchodu Sunnysoft, kde si můžete Nokii Lumia 520 objednat.


Základní parametry – Nokia Lumia 520

Rozměry 120 x 64 x 9,9 mm
Hmotnost 124 g
Displej dotykový (kapacitní, multi-touch), IPS LCD, rozlišení WVGA (480 x 800 px), jemnost 233 ppi, 16 milionů barev, úhlopříčka 4“
Procesor a paměť dvoujádrový 1 GHz procesor Qualcom MSM8227, grafika Adreno 305
512 MB RAM, vnitřní paměť 8 GB + paměťové karty microSD (až 64 GB)
Operační systém Windows Phone 8
Fotoaparát 5 Mpx (2592 x 1952 px), autofocus, nahrávání HD 720p videa
Obsah balení krátký návod, adaptér k nabíječce, datový USB kabel, pecková sluchátka
Cena a dostupnost . , červen 2013

TIP: Pro podrobné parametry telefonu Nokia Lumia 520 navštivte katalog mobilů.

Obsah balení: Bez překvapení

Lumii 520 najdeme v typicky modré krabičce, která zobrazuje mobil ve všech jeho barevných variantách. Na zadní straně najdeme formou malých piktogramů seznam obsahu balení a taktéž informace, že mobil pohání procesor Snapdragon, či že používá Windows Phone systém. Nic dalšího podstatného se z krabičky nedozvíme. Uvnitř se kromě samotného přístroje, baterie a zadního krytu, nachází ještě microUSB nabíječka bez odpojitelného kabelu, sluchátka a opravdu extrémně krátký USB kabel k počítači. Ten je dlouhý pouhých 25,2 centimetrů. Pokud budu připojovat Lumii 520 tímto kabelem k notebooku, bude délka určitě fajn. Pokud budu chtít ale mobil připojit ke stolnímu počítači, který je pro mě osobně stěžejní a kde jeho case sídlí hezky pod stolem, je délka kabelu z balení Lumie 520 skoro k ničemu. Taky jsem jej díky této skutečnosti nepoužíval.

 

Kromě výše popsaných věcí najdeme v balení ještě krátký návod, který opět ukazuje do absurdna veškeré to varování které jsme zvyklí čím dál tím častěji všude číst. Návod má 32 stran tištěného textu, z toho na samotný návod připadá 14 stran. Zbytek, tedy více jak polovina knížečky, jsou různá varování, doporučení, omezené záruky apod. Dále v balení najdeme záruční list a to je vše. V rámci dané cenové kategorie se jedná o klasický standard.

Komentovaný videopohled na Nokii Lumia 520

Kapitoly článku:

» Úvod, technické parametry, obsah balení, videopohled
» Design a konstrukce, baterie a výdrž
» Displej a ovládání, prostředí Windows Phone
» Telefonování a zprávy
» Hudební a video přehrávač, GPS navigace
» Fotoaparát a kamera, zkušební foto+video
» Organizační a datové funkce, bonusové aplikace
» Hardware a výkon, zhodnocení

..

Testovaný produkt: Nokia Lumia 520, autor recenze: David Šantora, hodnocení: 5/5
Témata:, , , , ,

Diskuze k článku (63 komentářů)

  1. Šámot
    6.7.2013 v 22:16

    Lumii 520 mám asi 3 dny a zatím velká spokojenost. Měl jsem dlouhá léta Android a když pracuji s WP8, zjišťuji, jak jsem celá ta léta potichu trpěl excesy, které na mě Android zkoušel, ať to bylo lagujícím systémem, či padajími aplikacemi. L520 mi z trojice 620 a 720 příjde nejlepší. Navíc, než 720, tak raději 820, která je po HW stránce někde jinde. Jako Androiďák jsem měl strach z nedostatku aplikací, špatného propojení s Googlem, apod. Obavy byly zbytečné, propojení s Google, Facebookem i Linkedinem funguje na jedničku. Displej mi vyhovuje, na sluníčku nemám problém s viditelností, chce to ovšem maximální jas. Baterie s aktivními daty cca 2 dny, s úsporným režimem by se možná dalo dosáhnout i čtyř. Ve Storu je aplikací dostatek, ty důležité, tedy jízdní řády, zprávy, počasí, atp. mají oficiální appku, či kvalitní náhradu. Navíc je paradoxní vidět ve Store více českých vývojářů, jak v Play Store. Ve Store nikdy nebude 50.000 Live Wallpapperu, 25.000 kalkulaček, či podobných nesmyslů. Od každé appky pár kusů, ale kvalitních. Switch na WP8 Za sebe – velká spokojenost :-))

    Odpovědět

      Enrico
      6.7.2013 v 22:39

      Musím dát za pravdu,byl jsem také zarytý androďák a po těch problémech které jsem zažil s mobilem za 14 000kč mi došla tpělivost a šel jsem si odzkoušet WP8 a byl jsem mile překvapen.Nyní vlastním L820 a jsem maximálně spokojený.Je sice v mém okolí hodně lidí kteří se mi posmívají a Windows phone dosti sprostě napadájí, ale to je jejich problém a ubohost.Velice mě těší,že jsou mezi námi lidé, kteří ještě umí něco pochválit a né jen vulgárně nadávat a hanit něco,co ani pořádně nevyzkoušeli. Je to jednoduché, komu více sedí Android,tak super, je dobře ýe není na trhu jen ten Android a že lidé mají na výběr.

      Odpovědět

        martyn
        7.7.2013 v 00:14

        Mam note2 a neco jako lagujici se system neznam. Aplikace padaji protoze jejich vyvojari sou amateri popr. kvuli velkemu mnozstvi ruznych verzi androidu na ktery je potreba app optimalizovat. Jinak k lumii 520. Celkem se mi libi a mozna si ji poridim jako zalozni telefon. Jen mam otazku…co znamena ze de-facto neprehrava videa? Kluvi slabemu vyhonu? Dekuji

        Odpovědět

          David Šantora
          7.7.2013 v 01:09

          Dobrý večer,

          výkonem to dle mého nebude. Lumia 520 má dvoujádrový procesor na 1 Ghz a podstatně více typů souborů mi přehraje stařičký Galaxy S s jedno-jádrovým 1 Ghz CPU, který jsem dal tříleté dceři na hraní právě z důvodu schopnosti přehrávání videí. Jenže, Galaxy S má oficiální DivX / XviD certifikaci, kdežto Lumia 520 ne. Lumia 520 dle výrobce podporuje dost typů souborů, bohužel i přes oficiální podporu AVI se mi nepodařilo ani jeden spustit. V rámci recenzí používám 4 videosoubory v různých formátech (MKV, AVI, MPEG4), o různém rozlišení (1080p, 720p, 480p, 240p) a různých datových tocích. Lumia si neporadila ani s jedním z nich. Obrázek z recenze o nemožnosti přehrání videa, je z pokusu pustit film „Den, kdy se zastavila země“, který mám nagrabovaný v 480p, bitrate obrazu je 1.551 Kbps, velikost souboru 1,46 GB a formát je *.AVI. Tedy přesně ten typ souborů, který má Lumia 520 dle Microsoftu umět. Ale neumí, respektive je velmi vybíravá na to, co vůbec přehraje a co ne. Osobně vidím jako hlavní problém (ne)podporu kodeků.

          Řešení jsou dvě.
          1 – Ze Storu si můžete koupit YX Player (cca 92 kč), který je, co se týká schopnosti přehrávání podstatně schopnější jak firemní přehrávač. Přesto přehrávač není všemocný.
          2 – Můžete si stáhnout třeba Video Converter od Brorsoft (http://www.brorsoft.com/video-converter/index.html), který umí soubory upravit nejenom pro Lumie. Ne vždy ale takto upravený soubor následně Lumia 520 přehraje. Chce to zkoušet.

          Z výše uvedených důvodů jsem použil větu, že de-facto nepřehrává videa. Dle specifikací to Lumia 520 umí, v reálu s tím ale dost bojuje…

          V recenzi jsem se do této problematiky nechtěl moc pouštět, tématicky bych se už dostal jinam, tak alespoň takto v diskuzi pár postřehů.

          S pozdravem.

          Odpovědět

            s.s.rock
            7.7.2013 v 08:23

            A nemůže to spíš než kodekama být nějakým omezením ze třeba nokia neumí přehrát soubor větší než 1GB nebo tak něco?? ;-)

            Pepa
            7.7.2013 v 18:14

            Asi bych doporučil takové věci psát rovnou do recenze… je to důležité.

            Yegor
            7.7.2013 v 22:06

            Zvláštní. Zrovna dnes jsem si nahrával do Lumie 520 nějaké filmy a zapoměl jsem je převést do mp4 ale nakopal je do přístroje jako avi. Jdou přehrát bez problémů.

            Yegor
            7.7.2013 v 22:22

            s.s.rock: Umí přehrávat soubory vštší než 1GB. Snad všechny filmíky co mám v mobilu mají těžce přes 1GB a krom mp4 mi přehrává i AVI

            David Šantora
            7.7.2013 v 22:28

            Dobrý večer Yegor,

            můžete napsat více detailnější info o vašich AVI souborech?

            Děkuji.

            Pastelka
            7.7.2013 v 22:39

            Zde je třeba ujednotit terminologii. Pokud se budeme bavit o formátu videa, pak je jedna věc jeho kódování (codec – například mpeg nebo h264) a druhá jeho kontejner (například avi, mkv, 3gp nebo mp4). Jsou to zásadně rozdílné věci.
            Proto pokud je někde zmíněna podpora avi, pak jediné, co to může znamenat, je správné zpracování souboru dané koncovky – tedy to, že systém soubor pochopí jako audio/video obsah a načte správné hlavičky. Ovšem nic to nevypovídá o tom, zda obsah zmíněného avi i správně zobrazí.
            Jednoduchý příklad je v analogii mezi obsahem (codec) a výsledným balíkem (kontejner) Zip.

            BobiTek
            29.8.2014 v 04:22

            K těm videím, kdykoli přetahuji nějaký film, rovnou ve správci souborů dostanu upozornění že soubor nebude možné přehrát, ale zároveň dostanu nabídku k formátování souboru do formátu přehratelného telefonem, tak nechápu co vlastně řešíte.

            hrozně se mi líbí jak všichni androiďáci se přetahují kdo má lepší výbavu, jsem hroznej outsider s dvou jádrovým Gigahertzem, 512MB ram. Většinu utřu když moje Lumia 520 má rychlejší odezvu než kdejaký android s osmi jádrem 2GHz a 4GB ram.

  2. fry
    7.7.2013 v 12:08

    zaujmavá recenzia. je však podstatne menej naklonená tomuto mobilu ako iné recenzie. na základe tejto by som si lumiu 520 nekúpil. napr. zvuk. niektoré dokonca chvália dodávané slúchadlá, vraj na svoju triedu hrajú celkom dobre. a to platí o celom hudobnom výkone. tak teraz neviem. najviac mi chýba tá prisvetlovacia dioda. to platí aj o hardware. ak porovnám dva cenovo podobné mobily lgopimus l5II a lumiu 520, ktoré sú približne za rovnakú cenu, tak jednoznačne vyhráva lumia 520. v prospech lgl5II hovorí len tá dioda.

    Odpovědět

      David Šantora
      7.7.2013 v 14:07

      Dobrý den,

      sluchátka špatné jsou. Za tím si stojím. Jinak k recenzi. Nikdy se nesnažím psát recenze tak, aby telefon prodali, ale tak, aby si čtenář udělal na základě napsaných faktů svůj vlastní názor a mohl se rozhodnout. Což zahrnuje i vypsání negativ bez obalu, tak jak jsou. Ve výsledku, jak píši v závěru, Lumii 520 naopak chválím. Ten mobil má své chyby, pro nenáročného uživatele je ale přesto jednou z nejlepších koupí. Záleží však na preferencích.

      S pozdravem.

      Odpovědět

        Samot
        7.7.2013 v 18:47

        Pane redaktore, hlavne si promrskejte cesky pravopis. To Vam radim jakozto byvaly redaktor a korektor nejvetsiho webu o Androidu.. :)

        K Lumii – filmy jsem si naposedy prehraval na S3 a o pozitku nemuze byt rec, cili abych pravdu rekl, filmy v mobilu jsou pro mne pomerne neuzitecna vec. Co jsem chtel vyzdvihnout, je kvalita reprodukce hudby ve sluchatkach. Originalni tedy nepouzivam, ale mohu srovnat i s TOP Androidy a v tomto me L520 velmi hezky prekvapila. Perfektni basy i vysky, subjektivne lepsi jak S3. Za 4,5 klacku bezkonkurencni..

        Odpovědět

        Yegor
        7.7.2013 v 22:08

        Nu a bylo by dobré velkým písmem k recenzi dodat – SUBJEKTIVNÍ NÁZORY AUTORA…

        Odpovědět

          Pastelka
          7.7.2013 v 22:44

          Možná by to šlo udělat jako baner, aby to lidem došlo :)

          Odpovědět

          Dave
          8.7.2013 v 06:41

          Me naopak prijde, že recenze velmi dobre a obsirne popisuje vicemene vse. To ze autorovi prijde treba kalendar na WP8 hloupy je sice jeho subjektivni názor, je ale dobre ze ho napsal. Z meho pohledu je totiz ten mesicni nahled primo debilni. BTW, kazda recenze je subjektivni. Dulezite je napsat ji objektivní formou a to zde myslim je.

          Odpovědět

        fry
        8.7.2013 v 14:56

        môj príspevok nebol kritický, ale polemický. preto aj čítam recenzie na rôznych stránkach. poskytuje to ucelenejší pohľad na daný výrobok.

        Odpovědět

  3. s.s.rock
    7.7.2013 v 12:41

    Tak to je zajímavé srovnání jen telefonů bez ohledu na OS ale myslím si že u koncového uživatele budou vždy rozhodovat právě sympatie k OS. Třeba já už má android nakoupeny takového sofware ze by mě přechod na jiný OS docela bolel. ;-) Hlavně zatím ale nemám důvod k přechodu. ;-)

    Odpovědět

  4. Jenda lumia 800
    8.7.2013 v 14:37

    Recenze je napsána pěkně jen bych dodal pár věcí, Neví tedy jestli to u WP8 funguje jinak protože mám WP7.8, ale divil bych se kdyby to MS ze systému odstranil.

    za prve – u doručenek zpráv se sice zobrazuje jen telefonní číslo, ale pokud na něj kliknete hned vám to ukáže jakému kontaktu toto číslo patří. Není to nijak moudré ale nemusíte mít v hlavě nutně adresář všech kontaktu jak psal autor.
    za druhé – HW tlačítko lupy pod displejem je tedy alespoň ve WP 7.8 na spouštění IE10 a ne aplikace bing. tím pádem by mělo jít v nastavení internetu nastavit výchozí prohlížeč, sic se mi bing líbí, tak mám nastavený google.cz, a telefony pořízené ofiko z české distribuce by měli mít na výběr ještě seznam.cz. Jestli to ale ve WP8 nejde je to velká škoda.

    Odpovědět

  5. sy35
    9.7.2013 v 22:09

    Já jen k těm fotkám – doporučuji autorovi podívat se, co leze z dnešních kompaktů, třeba na digimanie.cz. Pak se mnou možná bude souhlasit že ty fotky ve dne by sice mohly být sytější, ale kresbu mají velmi solidní a šum minimální. Viz. např. viditelné přední kolo cyklisty a čitelný nápis Oční ordinace v Plzni. Mám nokii 603, ta má taky 5 MP, ale dost otřesných.

    Odpovědět

      David Šantora
      10.7.2013 v 00:26

      Dobrý večer,

      jakožto autor recenze si dovolím oponovat. Na jednu stranu sice máte pravdu, low-endové fotoaparáty kreslí špatně a vůči nim není nejenom Lumia 520 zas taková tragédie. Nicméně, jde to mnohem, mnohem lépe. A tím nemyslím CSC, nebo DSLR. Lumia 520 šumí již při ISO 200 dost znatelně, drobnokresba mezi dobré bohužel taktéž nepatří. Pokud to pomůže, mohu do recenzí dávat minimálně jednu srovnávací fotografii s DSLR či s CSC, aby bylo patrné, jak moc velké rozdíly v kvalitě mohou být.

      S pozdravem.

      Odpovědět

        sy35
        10.7.2013 v 09:32

        Pokud srovnání, tak s telefony nebo foťáky za stejnou cenu. Oba víme, jak dnes kompakty rozmývají, aby zakryly šum přepixelovaných pidi čipů na ISO 100, mizerná kresba levných zoom objektivů tomu nepřidá. A na fotce Trojského zámku lze přečíst na plakátu, že to je Zámek Troja, při troše vůle, tak proč špatná kresba? Tak já jen za mě – za 4 tisíce – podle mě docela OK fotky, více jsem tím říci nechtěl:-)

        Odpovědět

          Pastelka
          10.7.2013 v 17:37

          Pro představu, takový PowerShot A2500 je v ceně kolem 1850 Kč, má 16 Mpx, 5× zoom a produkuje tohle:
          http://www.usa.canon.com/app/images/cameras/powershot/PS_A2500/sampleimg/original_sample_1.JPG

          Je to levný kompakt, který fotí docela mizerně, ale stále hrubě přesahuje cokoliv z dnešních mobilů. A pokud výsledný snímek zmenším na rozlišení zde recenzovaného mobilu, pak se o nějakém srovnávání detailů a míře šumu ani nemá smysl bavit, protože ten „pidi čip“ v tom kompaktu je pořád větší, než celý objektiv na těle té lumie – konkrétně 1/2.3″, což je cca 6,2×4,5 mm.

          Odpovědět

  6. IceLuke
    16.7.2013 v 14:06

    Mohl by mi nekdo rict neco o procesoru, ktery tato Lumie ma? Celou dobu jsem mel za to, ze je to relativne výkoný procesor, nekde jsem se snad i docetl, ze je to zastaraly procesor, pritom „serie“ Snapdragon S4 byla novinka minuleho roku nebo se pletu? Dekuju za odpoved :)

    Odpovědět

  7. BERT BIACH
    3.8.2013 v 10:21

    Epic mobil

    Odpovědět

  8. David
    4.8.2013 v 20:19

    Dobrý den,
    bude na Lumii 520 fungovat SIM Toolkitové bankovnictví Raiffaisen Banky? Díky za info.

    Odpovědět

      David
      17.9.2013 v 20:51

      Tak po osobní zkušenosti si odpovím sám, pro případ že by to někoho zajímalo:
      Ano SIM Toolkitová aplikace RB funguje, najdete ji v Nastavení, položka Mobilní sítě, úplně dole je tlačítko „aplikace na sim kartě“.
      Nicméně…. šifrované SMS chodily naprosto nepravidelně a nepředvídatelně, takže jsem přešel na autentizaci obyčejnou SMS v kombinaci s IPINem…

      Odpovědět

  9. Elena
    11.8.2013 v 22:11

    Dobrý den, nejsem nějaký odborník a právě proto se ptám. Možná někomu mé otázky příjdou naivní, ale fakt se v tom neviznám. Je připojení na internet normálně přez wifi a dajní se na mobilu hrát a stahovat hry jako třeba Pou? Děkuji předem za odpověď Elena

    Odpovědět

  10. zuzka
    19.8.2013 v 11:24

    Dobrý den,
    koupila jsem si tento telefon a jsem s ním po měsíci používání celkem spokojená. Jen mi poslední dva dny dělá to, že když začnu volat někomu nebo mi někdo volá, tak při příchozím hovoru po přijetí a u odchozího již při vyzvánění, nemohu telefon odemknout a nejde mi hovor vypnout. Jinak tlačítko zamykání funguje. Nemáte někdo s tímto zkušenost??? Díky za radu

    Odpovědět

  11. Dominik
    21.8.2013 v 18:45

    Dobrý den,
    Koupil jsem si tu Lumiu a uš mám sní problémy. Pohodině co sem si jí koupil se úplně vybila a uš mě nejde zapnout. :(

    Odpovědět

      Jirka
      16.4.2014 v 09:52

      Že se ti vybil telefon hodinu po te co jsi ho koupil není vůec překvapující. Prostě nebyl uplně nabity. Zkus ho dát na nabíječku a pořádně nabít.

      Odpovědět

  12. simona
    29.9.2013 v 20:52

    chtěla by jsem se zeptat jestli si můžu stáhnout do 520 taky hru pou?? děkuju za odpověď :)

    Odpovědět

      sprite
      2.1.2014 v 13:19

      Pou lze stáhnout.
      520 za tu cenu ujde.WP jeste potřebují uzrát ale jsou stabilní bez laagu.Aplikaci je poměrně dost.Rozhodne je to lepší než HTCwilfite s Androidem ale na Galaxy to samozřejmě nema

      Odpovědět

  13. kačule
    6.10.2013 v 19:42

    Dobrý den chci se zeptat,mam Lumii 520 asi týden,na 98 procent spokojenost,ale na co jsem porad neprisla jak si zmenit vyzvaneni,jelikoz i kdyz mam pametovku a na ni plno pisnicek,kdyz si dam nastavit vyzvaneci tony+zvuky tam tam mam jen ty co v sobe mela…Poradte mi prosim nekdo???

    Odpovědět

  14. mira
    16.10.2013 v 09:57

    Pripojit k PC a nahrat mp3 do slozky Ringtone

    Odpovědět

      Lucie
      26.11.2013 v 11:58

      Dobrý den, také mi chvíli trvalo než jsem na to přišla, nicméně přišla… Ale mám teď ještě jeden problém – do složky „ringtone“ jsem si nahrála asi 20 písniček, v telefonu se mi ale objevily jen tři z nich… Čím by to mohlo být? Děkuji za případnou odpověď!

      Odpovědět

      radek
      30.12.2013 v 20:04

      Prosim muzus poradit numuzu najit ani slozku ringtone abych mohl z pametovky mit pisnicky na viz.tony

      Odpovědět

  15. Mišulle
    24.10.2013 v 15:36

    Chtěla jsem se zeptat,telefon mám nově asi dva dny,a nevím si rady s obchodem store…všechno co stáhnu skoro není v češtině,hry aplikace a podobně…Není ještě nejaký jiný obchod přes který bych mohla stahovat v češtině nebo nějak nastavit ve store ,aby to v češtině bylo?

    Odpovědět

      Karel
      24.10.2013 v 17:37

      chtěl sem se zeptat mám Nokii Lumia520
      Na smskách midou posílat obrázky no prostě vše
      A na chatu když chci poslat fotku nebo obrázek neb video tak
      to nejde,nevím jak to nastavit.

      Odpovědět

  16. Karel
    24.10.2013 v 21:21

    chtěl sem se zeptat mám Nokii Lumia520
    Na smskách midou posílat obrázky no prostě vše
    A na chatu když chci poslat fotku nebo obrázek neb video tak
    to nejde,nevím jak to nastavit.Věděl by někdo Děkuju

    Odpovědět

      Lukáš Grygarčík
      22.3.2014 v 21:26

      Z chatu nelze posílat fotografie ani videa. Pokud chcete někomu odeslat soubory na Facebook, lze tak učinit z oficiální Facebook aplikace.

      Odpovědět

  17. fo-ol
    15.11.2013 v 18:52

    a) hudeba: hudebni vystup je vazne skvely
    b) sluchatka: pribalena sluchatka jsou vazne otresna
    c) video: zas takovej problem to neni. cca polovinu videi prehraje v pohode, u te zbyvajici poloviny se pri nahravani z compu do telefonu zepta jestli to ma prekonvertovat…
    d) display: slusny. ano, odrazivy, na primem slunci mizerne citelny. ale kdekoliv jinde je ok, 4 palce mi prijdou tak akorat, a osobne ocenuji ze (treba ve videu) neprepaluje barvy. za tu cenu…
    e) fotoaparat: foti naopak na primem slunci paradne! s ubyvajicim svetlem jde kvalita rychle dolu. ale neni to zadna tragedie a opet za tu cenu…
    f) system: skvely, intuitivni, uzivatelsky privetivy, doslova radost pouzivat! osobne nemam potrebu vrtat se v systemu, nechci s mobilem pracovat jako s compem, nastroje pro spravu mi prijdou zcela postacujici a vyhovujici (Data Sense, Kontrola uloziste).
    g) hardware: zcela postacujici
    i) GPS: fantasticka! chytne se doslova v radu vterin
    j) baterie: jsem prekvapen vydrzi. zrejme zasluha hw nenarocnosti systemu. den da vzdy, v pohode dva, se zapnutym setrenim baterie neni problem dostat se na pet
    k) svititko: nasere, zvlast kdyz je to nulova uspora
    l) kompas: sam o sobe neni nijak zvlast dulezity (byt se – zvlast pro nas turisty – hodi), ale nefungujou Lens…
    m) aplikace: Nokiacke Mapy a navigace, Microsofti Office v cene mobilu sou supr. Jinak pouzivam moc fajnovy Pocasi Bing, fantasticky Seznamacky turisticky Mapy (uz aby i pro WP byla offline verze), IE (nechapu co na nem lidem vadi, na me osobne naopak pusobi otresne vyzdvihovany konkurent UC Browser), ICQ (libi se mi jak zvlada pri soubeznem behu na compu i v mobilu posilat zpravy vzdy na to spravne misto), Decibel Meter, GPS Satellite, Dictionary En-Cz, moooc pekny malovatko Fresh Paint, Battery (s peknejma grafama), vodovahu Waterlevel. Hry nehraju, socialni site nepouzivam
    n) vzhled: krasny
    o) ergonomie: dostala krapet na frak ve prospech vzhledu. tim ze telefon nema bocni steny se za ne ani neda moc drzet, tlactika jdou relativne tezce zmacknout. pokud vam jde o prakticnost, doporucil bych spis tu 620 (stoji prakticky stejne). ktera ale zdaleka neni tak krasna

    Odpovědět

  18. michal
    25.1.2014 v 19:04

    Dobry den mam nokia lumia 520 a kdyz treba volam se mi vipne nebo vyrestartuje.Nevite cim to je?
    Strejda me rikal ze se navzajem rusi aplikace ale ja nevim jaky.Nevi nekdo jaky?predem dekuji

    Odpovědět

      Lukáš Grygarčík
      25.1.2014 v 20:43

      Dobrý den,

      Být vámi, zkusil bych se v první řadě obrátit na oficiální českou zákaznickou podporu, např. na Facebooku, Twitteru apod. Pravděpodobně vám tam poradí, abyste zkusil obnovit tovární nastavení telefonu. To by mělo téměř určitě pomoci(předem doporučuji zálohovat všechna data). Pokud ani to nepomůže, poradí vám v Nokii pravděpodobně servis/reklamaci.

      S pozdravem.

      Odpovědět

  19. Tpmas
    5.3.2014 v 18:13

    Ahoj mam problém propojit Lumii s PC,kde je XP,nejde najit ovladač.Muze někdo poradit?emal:kloubek.tomas@seznam.cz

    Odpovědět

      Lukáš Grygarčík
      22.3.2014 v 21:25

      Máte nainstalován Service Pack 2?

      Odpovědět

  20. Ernique
    21.3.2014 v 01:34

    Dobrý den, pane Šantoro,

    prosím Vás, je pravda, že WP8 nemá prohlížeč složek a souborů a ten, co jde stáhnout, prý stejně neukáže všechny nahrané?

    Je také pravda, že třeba co se týče hudby, nejde nastavit svůj tracklist nebo vybrat přehrání veškerých alb od 1 interpreta tak, jako na Androidu?

    Navíc prý tento telefon nemá přijímač frekvencí – znamená to, že rádio si nepustím nebo to umí tel. nějak obejít, aniž bych si vyčerpala veškerá data za 1 den?

    Setkal jste se s tím, že lidé, co si tel. pořídili, si stěžovali na nefunkčnost? (viz uživatelské recenze na heuréce – dost lidí psalo, že se tel. samovolně vypíná a podobně, tak nevím, jeslti to považovat za náhodu nebo jestli už to značí špatnou sérii…)

    A poslední věc – prosím Vás, spousta lidí psala, že jim nejde propojit tel. s PC – máte pocit, že by to mohlo být pouze uživatelovou neschopností nebo má WP8 opravdu problém s některými verzemi OS? (já osobně mám Win XP home edition – rozjede se to na tom vůbec nebo je na to OS příliš zastaralý?)

    Děkuji za případné rady.

    S pozdravem a přáním hezkého dne,

    E.

    Odpovědět

      Lukáš Grygarčík
      22.3.2014 v 21:23

      Dobrý den,

      snad Vám nebude vadit, že Vaše dotazy se pokusím zodpovědět já a ne pan Šantora.

      Začněme tedy popořadě. WP8 opravdu nemá prohlížeč složek a souborů, ale ten je zde naprosto zbytečný. Na rozdíl od konkurenčního Androidu jsou zde všechny soubory řazeny přehledně do hubů podle toho, o jaký druh souboru se jedná. Např. své fotografie tedy naleznete roztříděné v hubu Fotky, svou hudbu či videa v hubu Hudba + Videa atd. Nemusíte se tedy bát, že by vám správce souborů chyběl. Opravdu se ve Storu nacházejí různé aplikace, které se jej snaží nahradit, ale je pravda, že na žádnou dokonalou jsem zatím nenarazil. Díky odlišné filozofii systému vám to ale nejspíš vadit nebude.

      Co se týče hudby, je možné, stejně jako na Androidu, zvolit přehrání veškerých alb od 1 interpreta. Zvládá to už defaultní aplikace. Stejně tak si můžete nastavit svůj tracklist.

      Lumia 520, stejně jako všechny ostatní Lumie (s výjimkou Lumie 620), zvládne po aktualizaci Amber, která byla vydána před více jak 8 měsíci, ladit FM rádio. Po připojení sluchátek si jej tak můžete s klidem dopřát bez toho, abyste využívala datové připojení.

      Námi testovaný kus žádnými podobnými problémy netrpěl. Navíc mám ve svém okolí poměrně dost známých, kteří tento telefon vlastní (je vcelku dost populární) a od žádného z nich jsem nikdy o podobných problémech neslyšel. Vesměs si jej nemůžou vynachválit. Není ale vyloučeno, že neexistují kusy, které vámi uvedenými problémy mohou disponovat a samozřejmě i vy můžete mít tu smůlu, že si jeden takový pořídíte. Já jen mohu konstatovat, že jsem se s tímto problémem ještě nesetkal a u telefonu s tímto operačním systémem je velmi nepravděpodobné, že by podobné problémy nastaly.

      Telefon lze naprosto bezproblémově propojit s nejnovějšími Windows 7 i 8, kde je plná synchronizace zaručena a kde se nacházejí přímo speciální aplikace pro telefon. U starších verzí je to o tom, že musíte disponovat nejnovější aktualizací systému. Například u Windows XP je potřeba, abyste měla nainstalovaný Service Pack 2. Pokud máte, je kompatibilita zaručena, pokud ne, není nutně vyloučena. Závisí na více faktorech, obecně ale platí, že pokud máte SP2, neměla byste se ničeho obávat a telefon se vám normálně zobrazí v adresáři jako např. flash disk.

      Nemáte zač, rádo se stalo a případné další doplňující otázky rád zodpovím. Neváhejte se zeptat.

      S pozdravem Lukáš.

      Odpovědět

        Ernique
        23.3.2014 v 12:19

        Dobrý den, pane Grygarčíku,

        ještě jednou děkuji za zodpovězení mých otázek a za tipy na aktualizeace, balíčky a podobně.

        Moc jste mi pomohl a utvrdil v tom, že tento telefon nebudou zbytečně vyhozené peníze.

        Přeji pěkný zbytek víkendu a ať se vám daří.

        Odpovědět

          Lukáš Grygarčík
          23.3.2014 v 12:41

          Dobrý den,

          ještě jednou nemáte za co, kdyby vás cokoliv dalšího zajímalo nebo byste chtěla s něčím poradit, zeptejte se :)

          Myslím, že tento telefon určitě nebudou vyhozené peníze, v této cenové kategorii nic lepšího nejspíše nepořídíte.

          Děkuji a Vám také hezkou neděli.

          S pozdravem Lukáš.

          Odpovědět

  21. robin
    28.3.2014 v 21:16

    Zdravím všechny chtěl jsem se jen zeptat jestli nokia lumia 520 umí vytvořit hot spot pro připojení k internetu.?.

    Odpovědět

  22. Jirka
    16.4.2014 v 11:07

    Dobry den. Nevite nekdo, jak zalohovat smsky? Mam nastavene automatcke zalohování na skydrive, ale tam to menuzu nikde najit. Zatim jsem se docetl, ze v pripade, ze bych resetoval, nebo koupil novy telefon, tak, ze by se mi smsky nahrali automatiky do noveho mobilu. Driv jsem byl zvykly, ze sem sms zalohoval do ovisuite a pak jsem se k nim mihl kdykoli vratit, toto mi u WP moc chybi.

    Odpovědět

  23. Pepan
    21.4.2014 v 18:29

    Dobrý den, mám dotaz na připojení sluchátek. Když si na 520 zapnu hudbu, jde mi z reproduktoru a pokud zapojím sluchátka, tak se mi to nepřepne. Musím nějak nastavit telefon? Děkuji za odpověď

    Odpovědět

  24. s.s.p
    27.4.2014 v 14:17

    Dobry den,
    chci se zeptat, ma lumia 520 prednastavene SIP nastaveni nebo musim neco instalovat?? Dekuji

    Odpovědět

  25. Mirkaa
    3.5.2014 v 15:12

    Dobry den, chtela bych poradit, nějakou dobu se mi ukládají fotky do mobilu tak 6x měli víckrát, když smažu jednu z nich tak se mi vymazou všechny, pametovku jsem v notesu prenastavovala ale žádná chyba ale stejne mi to dela stále :/ a jeste jeden dotaz, pres co atahujete fo mobilu filmy ? Když spustim neco tak se mi to většinou stáhne a spustí po stahování a v telefonu ten film pak nemam, například z ulozto.. Moc předem děkuji za rady.. MIRKA

    Odpovědět

  26. Petra
    12.6.2014 v 16:55

    Dobrý den, lze prosím u Nokia lumia 520 zjistit, kolik mám provoláno a kolik napsaných sms? Děkuji.

    Odpovědět

  27. Petr V.
    21.7.2014 v 11:34

    Dobrý den, prošel jsem pár stránek ohledně Nokie Lumie 520, hledám aplikaci na prohlížení viea z internetu, bohužel ani v recenzích a forech jsem a nic kloudného zatím nenarazil. Díky za informace Petr v.

    Odpovědět

  28. Mr.Karlos
    13.8.2014 v 10:46

    Zdarec ve spolek,
    nevíte jestli existuje nějaký soft, který by šel nahrát do přístroje místo těch „přihlouplých“ dlaždic?
    Tento IS mi přijde úplně tragický…
    (nepřehledný, špatně ovladatelný, téměř nemožné vlastní nastavení, atd. – v porovnání se stařičkým HD2)

    Předem dík za radu.

    Odpovědět

  29. VGATEK.S.S.
    10.9.2014 v 21:08

    Ja se priklanim k wp8 velmi hrave dle me lepsi jak android je ale na nich porad pracovat jinak co se tyce l520 za tu cenu super telefon optimalizoval jsem ho na wp8.1 a potesilo nemam co dodat doporucuju

    Odpovědět

  30. Josef
    23.9.2014 v 20:01

    Nechají se na tom zvětšit telefoní čísla. Já na tom nic nevidim.

    Odpovědět

  31. sabina
    20.11.2015 v 16:08

    potrebuji pomct kdyz odemknu nokii 520 nezobrazi se mi tam nic je cerny displej pomoc te mi co mam delat dekuji

    Odpovědět

  32. Jana
    1.1.2016 v 18:58

    Prosím,mohl by mi někdo poradit jak nahrávat video se zvukem? Kolikrát se mi stalo, že bylo video bez zvuku. Nevim jaké nastavení. Občas se mi to povede ani nevim jak, ale při přerušení nahrávání, když jsem začala nahrávat opakovaně, zvuk nešel. Děkuji za odpověd´. jana

    Odpovědět

Přidat komentář

Jak vybrat telefon v roce 2016, nezapomeňte na těchto 5 věcí

Jak vybrat telefon v roce 2016, nezapomeňte na těchto 5 věcí

18. 4. 2016  |    |  diskuze (31)

Technologie mobilních telefonů, dnes bychom spíše řekli smartphonů, se každým měsícem, každou tiskovou konferencí, posunují kupředu. Je tedy zcela běžné,…

Recenze Huawei Mate 8: dokonalý po všech směrech (exkluzivně)

Recenze Huawei Mate 8: dokonalý po všech směrech (exkluzivně)

12. 2. 2016  |    |  diskuze (58)

Hledáte to nejlepší na poli superphabletů? Tak už dál nemusíte. Huawei Mate 8 je přímo mistrovským dílem, ze kterého čiší…

7 vlastností, které má údajně přinést iPhone 7

7 vlastností, které má údajně přinést iPhone 7

9. 11. 2015  |    |  diskuze (25)

I když iPhony 6S a 6S Plus jsou na trhu jen krátce, tak se již příznivci této značky těší, co přinese…

Recenze Honor 7: reparát na výbornou

Recenze Honor 7: reparát na výbornou

25. 10. 2015  |    |  diskuze (15)

Nový přístroj z dílny odnože značky Huawei opět nabízí skvělý poměr ceny a výkonu. K tomu návdavkem i několik velmi praktických zlepšováků…

Recenze Lenovo Vibe Shot: Levná stylovka mezi fotomobily

Recenze Lenovo Vibe Shot: Levná stylovka mezi fotomobily

12. 8. 2015  |    |  diskuze (37)

Lenovo vyrobilo s trochou nadsázky smartphone, který nemá konkurenci. Kdo jiný totiž přináší stylový fotomobil a ještě k tomu za…

5 funkcí, které už dnes na mobilu nikdo nepotřebuje

5 funkcí, které už dnes na mobilu nikdo nepotřebuje

6. 8. 2015  |    |  diskuze (43)

Před lety se podle nich rozlišovaly jednotlivé kategorie mobilních telefonů a připlácely se za ně tisíce korun. Dnes byste je…

7 aplikací, které zázračně fungují, ačkoliv byste to možná nečekali

7 aplikací, které zázračně fungují, ačkoliv byste to možná nečekali

25. 5. 2015  |    |  diskuze (3)

Mezi aplikacemi, které využíváme každý den, se často objevují unikáty vypadající, jako by byly z jiného světa. Když většina uživatelů…

Jak snadno dostat Flash Player do Androidu

Jak snadno dostat Flash Player do Androidu

23. 11. 2012  |    |  diskuze (127)

Nestihli jste si do 15. srpna 2012 stáhnout Flash Player z obchodu Google Play? Nevadí. Existuje jednoduchá možnost, jak Flash…

Recenze Huawei P9 Lite: znovu králem kompromisů

Recenze Huawei P9 Lite: znovu králem kompromisů

VČERA  |    |  diskuze (2)

Loňský model P8 Lite byl naprostým bestsellerem. Čínský výrobce dokázal prodat přes 10 milionů kusů tohoto „odlehčeného“ modelu, čímž nejen překonal…

Samsung ukázal 5,5" 4K displej vhodný pro příští vlajkovou loď

Samsung ukázal 5,5″ 4K displej vhodný pro příští vlajkovou loď

VČERA  |    |  diskuze (3)

Je jasné, že závod o co nejvyšší rozlišení u smartphonů nekončí. Důvodem je virtuální realita, pro kterou výrobci začínají své…

Finové to nevzdávají, představili nový smartphone Jolla C

Finové to nevzdávají, představili nový smartphone Jolla C

27. 5. 2016  |    |  diskuze (5)

Takzvaní přeběhlíci z Nokie se nevzdávají. Ani prodejní neúspěch a zrušení tabletu je neodradil, aby nyní představili po prvním Jolla…

Samsung Galaxy C7 oficiálně: větší a silnější bráška

Samsung Galaxy C7 oficiálně: větší a silnější bráška

27. 5. 2016  |    |  diskuze (1)

Samsung společně s prvním „pětkovým“ modelem zbrusu nové řady Galaxy C představil také většího kolegu „césedm“. Prakticky však přináší jen…

Oppo má první skládací smartphone, praktický ale moc není

Oppo má první skládací smartphone, praktický ale moc není

27. 5. 2016  |    |  diskuze (5)

Čínská společnost Oppo tento týden odhalila svůj první prototyp skládacího smartphonu. Bohužel, zatím se nejedná o žádný technologický výstřelek, na…

Samsung vyrobil limitovanou "Batman" edici Galaxy S7 Edge

Samsung vyrobil limitovanou „Batman“ edici Galaxy S7 Edge

27. 5. 2016  |    |  diskuze (8)

Je vaším oblíbeným hrdinou Batman? Pak se možná zamilujete do speciální limitované edice telefonu Samsung Galaxy S7 Edge Injustice Edition, která…

ZTE odhaluje Axon 7: smartphonovou bestii se 6 GB RAM

ZTE odhaluje Axon 7: smartphonovou bestii se 6 GB RAM

27. 5. 2016  |    |  diskuze (0)

ZTE prozatím stálo opodál od oblasti virtuální reality, což se však nyní mění a čínská firma odhaluje své první zařízení pro VR,…

Tohle mají být nové "vlajkové lodě" Moto Z, možná budou hned tři

Tohle mají být nové „vlajkové lodě“ Moto Z, možná budou hned tři

27. 5. 2016  |    |  diskuze (1)

Motorola, respektive Lenovo, připravuje své nové vlajkové lodě pro letošní rok. Mělo by se údajně jednat „minimálně“ o dvojici modelů…

Mobilní zobrazení