Mobilizujeme.cz

Recenze LG Nexus 5: ztělesněný Android 4.4 KitKat

3. 11. 2013  |  recenze  |  autor:

Google každoročně uvádí svůj referenční smartphone spolu s novou verzí Androidu. Letos přišla řada na Nexus 5 a Android 4.4 KitKat. Pojďme tak s recenzí obě tyto žhavé novinky podrobně proklepnout..

Kapitoly článku:

» Úvod, parametry, obsah balení, design a konstrukce
» Baterie a výdrž, displej a ovládání
» Uživatelské prostředí (nový Android 4.4 KitKat)
» Hardware a výkon, srovnání s konkurencí
» Galerie, hudba, video a zvuk, bonusové aplikace
» Fotoaparát a kamera, zkušební fotky a video
» Telefonování a zprávy, organizační funkce, GPS
» Datové funkce a webový prohlížeč, zhodnocení a konkurence

Aktuální cena Google Nexus 5: (zdroj: Heureka.cz)

Android je jedním z nejúspěšnějších projektů společnosti Google. Ne náhodou jsou tak každoročně velmi očekávané všechny novinky, které tento operační systém posunou zase o krok dál. Novinky přicházejí po celý rok, nejklíčovější však je představení nového referenčního smartphonu řady Nexus, který vždy jako první ze všech zařízení ztělesňuje novou klíčovou verzi Androidu, nutno k tomu dodat, že pravidelně a promtně aktualizovanou přímo samotným Googlem.

Letos opět ze strany Googlu padla volba na partnerské LG, které vloni vyrobilo svůj první Nexus (4) a reakce na něj byly vesměs pozitivní. Spolupráce mezi oběma společnostmi se stala, řekl bych, užší, a těží z toho očividně jak Google, tak LG. Koneckonců LG vždy mělo slibně vybavené smartphony, jen to skřípalo v oblasti softwaru (který naopak bezvadně zvládá Google) a to kromě jiného kazilo i lepší prodeje. Situace se ale v poslední době začíná obracet k lepšímu a Nexus 5 má tento vzestup potvrdit. Podaří se mu to?

Nexus 5 není žádným extra modelem, jihokorejské LG jej stejně jako v případě předchozích Nexusů (ať už byl u výroby Samsung, LG či HTC) postavilo na základech své aktuální vlajkové lodi, LG G2. Hodně věcí je společných, v některých oblastech se však obě zařízení výrazně liší. I proto se v následujících odstavcích recenze na Nexus 5 zaměřím na srovnávání. LG G2 jsem již velmi podrobně testoval, volba Nexusu 5 proto byla více než logická.

Základní parametry: LG Nexus 5

Rozměry 138 x 69 x 8,6 mm
Hmotnost 130 g
Displej dotykový, IPS LCD, rozlišení Full HD (1920 x 1080 px), jemnost 445 ppi, úhlopříčka 4,95“, Gorilla Glass 3
Procesor a paměť čtyřjádrový 2,26 GHz procesor Qualcom Snapdragon 800, grafika Adreno 330
2 GB RAM, vnitřní paměť 16 GB (reálně jen cca 12 GB), bez možnosti rozšíření pomocí microSD karet
Operační systém Android 4.4 KitKat
Fotoaparát 8 Mpx, autofocus, LED blesk, optická stabilizace obrazu, nahrávání Full HD videa při 30 fps
Obsah balení stručný návod, sponka na vyjmutí SIM karty, USB adaptér, USB kabel
Cena a dostupnost , 1. listopad 2013

Tip: Podrobné parametry LG Nexus 5 najdete v našem katalogu mobilů.

Porovnání: LG Nexus 4 vs LG G2 vs LG Nexus 5

LG Nexus 4 LG G2 LG Nexus 5
Rozměry 134 x 69 x 9,1 mm 139 x 71 x 8,9 mm 138 x 69 x 8,6 mm
Hmotnost 139 g 143 g 130 g
Displej IPS+ LCD
4,7″ (1280 x 768 px)
IPS+ LCD
5,2″ (1920 x 1080 px)
IPS+ LCD
4,95″ (1920 x 1080 px)
Procesor 4x 1,5 GHz, Qualcomm Snapdragon S4 Plus 4x 2,26 GHz, Qualcomm Snapdragon 800 4x 2,26 GHz, Qualcomm Snapdragon 800
Grafika Adreno 320 Adreno 330 Adreno 330
Paměť RAM 2 GB RAM 2 GB RAM 2 GB RAM
Paměť 8/16 GB vnitřní, bez možnosti rozšíření 16 GB vnitřní, bez možnosti rozšíření 16/32 GB vnitřní, bez možnosti rozšíření
Fotoaparát 8 Mpx 13 Mpx 8 Mpx
Baterie Li-Ion 2100 mAh Li-Pol 3000 mAh Li-Pol 2300 mAh

Obsah balení: jen to nejnutnější

Obsah balení v případě Nexusu 5 je takové, jako kdyby hrozila nějaká katastrofa a bylo potřeba mít s sebou po ruce jen to skutečně nejnutnější. V krabičce tak najdeme stručný návod, sponku na vyjmutí microSIM karty, USB adaptér a USB kabel. Žádná sluchátka, žádné pouzdro, žádná paměťová karta (která vzhledem k absenci slotu nedává smysl) či cokoliv jiného, co by vás mohlo napadnout.

 
V balení toho příliš nenajdete, obejít se budete muset i bez tyčinek KitKat (byly jen k novinářské verzi)

Ať si každý svědomitě řekne, jestli by dal přednost telefonu díky dodávanému příslušenství navíc. Já ano, ale jen za předpokladu, že by dané příslušenství bylo takové, které mi bude opravdu sedět. A nemusí to být jen sluchátka nebo pouzdro. A jelikož se říká tisíc lidí, tisíc chutí, ani se nedivím, že v tomto ohledu výrobce tímto krokem něco ušetří, i za cenu toho, že mu to někteří budou zazlívat.

Co je ještě v případě prodejního balení důležité, je USB kabel. Konkrétně měří zhruba 120 cm, což je v porovnání o něco málo více, než třeba kabel od iPhonu 5/5C/5S. Žádná sláva to ale není, kde jsou ty doby, kdy kabel byl součástí nabíječky a měl tak výrazně větší délku. Ne, že by to již nešlo vyrobit, zkrátka dnes se šetří, kde se dá.

Design a konstrukce: není plast jako plast

Návrháři Nexusu 5 si s jeho zevnějškem nedělali velkou hlavu. Na první pohled působí telefon jednoduchým a možná i docela konzervativním dojmem, alespoň tedy v celočerném provedení. Druhá varianta, bílo-černá, vypadá trochu luxusněji, jistě ale kdekoho zamrzí fakt, že v bílé barvě je nakonec pouze zadní strana, přední zůstává vždy černá.

 

Sice se nekladl až zas tak velký důraz na vzhledovou část, o to více se ale lidé z LG a Googlu zaměřili na praktickou stránku. Tělo je jednak vyrobené z plastu, žádné hliníkové či jiné hodnotné prvky nehledejte, takže celková hmotnost 130 gramů je na smartphone o rozměrech 138 x 69 x 8,6 mm výborným výsledkem, který při uchopení telefonu do ruky sami ucítíte. A dále pak má plast měkkou povrchovou úpravu soft-touch, takže je matný a z ruky nevyklouzává. Menší nevýhodou zůstává jen drobnost, že pod určitým úhlem se mohou objevit otisky prstů a další nečistoty od spocených dlaní apod.

 

Po konstrukční stránce je Nexus 5 prvotřídním produktem. Výrobce stejně jako u vlajkové lodi LG G2 zvolil variantu s uživatelsky nevyjímatelnou baterií, takže veškeré části není, jak opotřebovat, navíc vše na sebe dokonale lícuje. Jedinými pohyblivými prvky jsou klávesy pro redukci hlasitosti, vypínací tlačítko a šuplík se SIM kartou. Nic jiného zkrátka ani nemá možnost, aby se časem opotřebovalo.

 

Tím se dostáváme k popisu jednotlivých prvků na telefonu. Přední straně jako vždy dominuje obří dotykový displej, v případě Nexusu 5 jde o bezmála 5“ zobrazovač, který se rozprostírá až ke krajům čelní strany.

 
Fotoaparát na zadní straně je poměrně vystouplý, bude třeba si dávat větší pozor před jeho poškrábáním

Procento pokrytí přední strany displejem sice nemáme, ale tipoval bych to na přibližně 75 % (stájový kolega LG G2 má displej na 75,9 % přední strany). V porovnání s dnešními smartphony to je celkem dobré využití prostoru, což umožňuje jednodušší ovládání telefonu. Nexus 5 není tak přerostlý, jako některé 5“ smartphony, zmínkou třeba Sony Xperia Z1. Na druhou stranu, oproti konkurentům jako je HTC One či Samsung Galaxy S4 je rozdíl ve velikosti jen minimální.

 
Nad i pod displejem je jen málo místa, výrobce prostor využívá velmi dobře

Nad displejem najdeme v pravé části senzor jasu a přiblížení, uprostřed reproduktor v retro podobě jako ze sluchátka a nalevo pak 1,3 Mpx kamerku pro videohovory. Pod displeje se přesně uprostřed skrývá indikační LED dioda, která bílým blikáním v 10 sekundových intervalech upozorňuje na nové zmeškané události (barva, interval ani nic dalšího se bohužel nedá nastavit).

 

Na pravém boku je v horní části umístěno vypínací tlačítko, což je podle mě lepší volba, než jej mít kdesi níže a palec pak zbytečně lámat. Vedle vypínače ještě výrobce umístil slot pro microSIM kartu, k jejímu vyjmutí je třeba dodávané sponky či jakéhokoliv jiného ostřejšího předmětu, kterým půjde zatlačit do volné skulinky. Protější, levý bok, obnáší jen klávesy pro redukci hlasitosti.

 
Sponku na vyjmutí SIM karty můžete klidně připevnit na své klíče a mít ji vždy po ruce

Na spodní straně nechybí standardní microUSB port pro připojení nabíječky (ale pomocí SlimPortu i připojení přes HDMI), mikrofon a reproduktor. Na horní straně najdeme druhý mikrofon, který však v tomto případě slouží pro redukci okolního hluku během hovoru, a 3,5 mm Jack pro sluchátka. Rozmístění všech těchto prvků mi připadá praktické.

 
Na spodní straně máme dvojici mřížek, při pohledu zepředu je však reproduktor jen pod levou mřížkou, pod pravou je mikrofon

Na zadní straně se pak nachází 8 Mpx fotoaparát s LED bleskem, výrazný nápis „nexus“, logo LG a pár kratičkých informací o daném modelu. Pokud byste hledali číslo IMEI, pak koukněte na šuplík pro microSIM kartu.

 

Kapitoly článku:

» Úvod, parametry, obsah balení, design a konstrukce
» Baterie a výdrž, displej a ovládání
» Uživatelské prostředí (nový Android 4.4 KitKat)
» Hardware a výkon, srovnání s konkurencí
» Galerie, hudba, video a zvuk, bonusové aplikace
» Fotoaparát a kamera, zkušební fotky a video
» Telefonování a zprávy, organizační funkce, GPS
» Datové funkce a webový prohlížeč, zhodnocení a konkurence

..

Testovaný produkt: LG Nexus 5, autor recenze: Luboš, hodnocení: 5/5
Témata:, , , , , ,

Diskuze k článku (62 komentářů)

  1. Ross
    3.11.2013 v 22:42

    skvěle, přesně na takto podrobnou a objektivní recenzi jsem čekal, teď už vím, že telefon koupit, než dojdou první kusy a bude časové manko.. btw na *gsmarena* už mají telefon na první místě co do denního zájmu čtenářů, takže super, že už si můžeme recenzi přeříct:))

    Odpovědět

      Luboš Srb
      4.11.2013 v 09:17

      díky za rychlou reakci, jen externí odkaz nám systém zachytil, takto je to v pořádku. Pokud máte k telefonu jakékoliv otázky, ptejte se.

      Odpovědět

      psy
      4.11.2013 v 11:44

      O ubohosti tohoto webu svedci i to, ze vymysli a antidatuje prispevky do diskuze. Muj prispevek s recenzi rychlokvaskou byl po vydani clanku prvni, najednou je tu jakysi Ross (pravdepodobne Lubos Ross Srb) s pochvalnym prispevkem. Lubosi uz se prober, jsi vsem jenom pro srandu

      Odpovědět

        Luboš Srb
        4.11.2013 v 11:47

        Dobrý den, můžete mi prosím říci, jak jste k tomu došel? Přečtěte si můj komentář poctivě znovu, komentář prvního příspěvku byl zachycen antispamovým filtrem kvůli odkazu a zobrazil se až po jeho odsouhlasení.

        Odpovědět

  2. psy
    3.11.2013 v 22:45

    Á další recenze rychlokvaška – za dva dny nejde smartphone pořádně otestovat. Smutný na tom je, že už nejste ani první :)

    Odpovědět

      adis002
      3.11.2013 v 22:48

      ale furt lepší, než ti, co byli první…

      Odpovědět

        Luboš Srb
        3.11.2013 v 22:50

        Dobrý den, kdo prosím říká, že máme telefon 2 dny? A co říkáte na obsah recenze? Že říkáte hned za 5 minut od vydání recenze svůj názor, bez přečtení..

        Odpovědět

          psy
          3.11.2013 v 22:56

          Asi proto, že v ČR je od čtvrtka ;) Nebo snad chcete lhát, že ho máte dřív než ho Google představil? Recenzi jsem četl – je povrchní a je z ní poznat absence delších zkušeností

          Odpovědět

            Luboš Srb
            3.11.2013 v 23:01

            Vidím, že jste v daném čase jen recenzi rychle prolétl, škoda.. btw telefon máme téměř 3 dny a to na otestování telefonu, který vychází z jiného modelu, a jeho výdrž je jen 1 den, zcela stačí.

          Marek Hajn
          3.11.2013 v 23:09

          Ve čtvrtek večer (našeho času) ho představil Google.
          V pátek v poledne české LG. První kusy šly pryč na tiskovce, další během odpoledne. Pokud jste měli štěstí, máte ho od pátečního oběda. Tedy 2,5 dne. Chcete se hádat o 0,5 dne nebo nám chcete tvrdit, že máte telefon déle? Odkud, když i LG mělo do pátečního poledne přísné informační embargo? A nikdo by si nelajsnul vám ho půjčit dřív.
          To, co předvedl Svět Androida je trapnost. Chtěli být první, vyšlo jim to, ale recenze stojí za prd. Chybí osobní zkušenosti. Jde jen o výčet parametrů a PR bludů.
          Vy ani nejste první, takže nechápu, co tímhle rychlým vydáním sledujete. Místo toho, abyste z nastalé situace vytěžili maximum a udělali pořádnou recenzi, uženete sami sebe do stejného nesmyslu jako konkurence. To je fakt k smíchu. A tvrzením, že telefon se dá za dva dny otestovat, ze sebe děláte totální amatéry. Žádná ze zahraničních recenzí si tohle nedovolí, a to mají ten telefon ve většině případů podstatně déle než vy.
          A jak vidno na Twitteru, k tomu všemu ani neunesete kritiku. Vtipné…

          Odpovědět

            psy
            3.11.2013 v 23:16

            Já myslím, že oni ze sebe ty amatéry nedělají, oni prostě amatéři jsou. Vždycky když mezi lidma z byznysu přijde náhodou řeč na tenhle web, tak se každej jenom pobaveně pousměje :) aneb „situace zde je napjatá..“ :D

            Luboš Srb
            3.11.2013 v 23:19

            Dobrý den, zřejmě se jen slepě díváte na to, že jsme recenzi vydali rychle, nám nejde o to být co nejrychlejší, jak se můžete přesvědčit v téměř vyčerpávajíc podobě recenze včetně mých zkušeností. Zkrátka nám to vyšlo, berte to nebo nechte být, ale nehledejte za vším něco podezřelého.

            Marek Hajn
            3.11.2013 v 23:19

            Nejhorší na tom je, že recenze je dlouhá, takže dala opravdu dost práce… ale výsledek?
            Relevance osobních zkušeností je po 2,5 dni používání takřka nulová. To ještě ani neopadlo prvotní nadšení.
            Nemluvě o tom, že LG rozdalo nové kusy, takže baterka neproběhal více dobíjecími cykly, aby recenzent zjistil, co od ní očekávat. O více různých režimech testování mluvit nebudu vůbec…
            Ono, škoda mluvit vůbec.

            Marek Hajn
            3.11.2013 v 23:21

            2Luboš:
            Já za tím nic nehledám.
            Svět Androida se vymluvil na šest redaktorů, což je totální nesmysl.
            Vy jste očividně supermani.
            Kdo vyzkoušel více telefonů nebo někdy měl tu čest telefony testovat a recenzovat, vám nebude věřit nos mezi očima. Zkušenosti totiž mluví za vše.
            Více se k tomu vyjadřovat nebudu.

            Luboš Srb
            3.11.2013 v 23:25

            Je dobře, že přicházíte k rozumu. Jak říkám, někomu se recenze líbí a pomůže v rozhodování, zkušeností zde mám poměrně dost, ale jsem smířen s tím, že někomu bude proti srsti..

            Matisek
            3.11.2013 v 23:28

            …ak vydajú recenziu neskôr ako konkurencia, budete ich kritizovať, že im to akosi dlho trvalo, a naopak, ak sa pokúsia ju vydať skôr ako konkurenčné weby, tak ich kritizujete, že za tak krátky čas nemohli vydať objektívnu recenziu… jediný kto je tu na smiech ste vy…Podľa mňa je táto recenzia napísaná objektívne a so všetkým čo je potrebné – nič viac, nič menej… KeĎ sa vám nepáči, mali ste si ten nexus 5 zohnať vy a spraviť si recenziu sám…stupidita

            Marek Hajn
            3.11.2013 v 23:29

            K rozumu nepřicházím. Mám ho pořád.
            Kdybyste ho měli taky, tak se poučíte z chyby, kterou udělal Svět Androida a nezopakujete stejnou blbost jen pár hodin po nich.
            A jen snad dodám, že těmito „útoky“ na čtenáře jen podporujete obecné dojmy o amatérismu. Nic víc.

            Marek Hajn
            3.11.2013 v 23:35

            2Matisek: Za pozdní vydání recenze jsem nikdy nikoho nekritizoval a ani nebudu, protože vím, co to obnáší telefon otestovat a napsat recenzi. To, že je recenze sáhodlouhá, neznamená, že je kvalitní a přináší vše, co by měla.
            Podívejte se do zahraničí, jak vypadají kvalitní recenze – The Verge, AnandTech, Android Central a další.
            A ano, tato recenze je objektivní… Právě.
            Jinak Nexus 5 shánět nemusím, mám ho tady, nebojte ;)

            Sater
            3.11.2013 v 23:42

            pak rychle pospěšte, ať nejste s vaší recenzí pozadu, když vám to tak vadí..

            ratatouille
            11.11.2013 v 11:12

            Darovanému koni (potažmo recenzi) na zuby nekoukej. :) Nikdo nenutí nikoho to číst přece – já to oceňuji, protože aktuálně telefon potřebuji a nový nexus vypadal ideálně, člověk to ale nechce kupovat aniž by o tom cokoliv věděl. Lepší nějaká recenze, než žádná!!

          Přemysl Vaculík
          10.11.2013 v 07:40

          Bohužel, jedná se o rychlokvašku a sebelepší várka argumentů to nezachrání. Za 2,5 dne nejde otestovat baterii. Podle textu je vidět, že jste mobil ždímal kvůli recenzi, co to šlo. Poslední den před vydáním tohoto textu jste polevil a zaměřil jste se na dopsání a vyladění „recenze“. Ve výsledku se to odráží na hodnocení baterie.

          Navíc se stále usmívám nad touto větou: „Co se týče škrábanců, během prvních pár dnů jsem žádné nezaregistroval, ukáže se tedy až časem.“

          Recenze na mě působí dojmem popisu bez přínosu osobního testování.

          Zde jste se nechali unést touho být první, jelikož každý redaktor nebo recenzent nemůže vyplodit text za 2,5 dne s tím, že je jediným zdrojem informací pro rozhodování případného zájemce.

          Odpovědět

  3. psy
    3.11.2013 v 23:09

    Aha takže ne 2 ale 3 dny, víc už dodávat nemusíte :D

    Odpovědět

  4. Martin
    3.11.2013 v 23:14

    Za tuto recenziu som vdacny a je mi uplne jedno ci je rychla alebo mate telefon 2 ci 3 dni s cestou… Je mi to sumak. Precital som si to co som chcel vediet. Diky a nech sa dari.

    Odpovědět

      Luboš Srb
      3.11.2013 v 23:20

      Díky, recenze se nám tentokrát povedla v kratší termínu a jsme rádi, že se líbí.

      Odpovědět

  5. Lukas
    3.11.2013 v 23:17

    Nechapu negativni reakce na recenzi. Me si libila a chvalim rychlost se kterou ji vas server prinesl. Ono se vzdy najde par chytrolinu, kteri nemaji nic lepsiho na praci jak remcat a bezhlave kritizovat. Skoda slov…

    Odpovědět

      Luboš Srb
      3.11.2013 v 23:22

      Také díky, ti chytrolíni jsou totiž od konkurence, která zřejmě chtěla s testem přijít dříve. My to tak nebereme, jde nám o obsah, ne o to, zda je něco reálné otestovat za x dnů či nikoliv. Člověk ať koukne na recenzi a sám posoudí, někomu se bude líbit, někomu ne, tak už to bývá.

      Odpovědět

        Marek Hajn
        3.11.2013 v 23:27

        Nevím kdo je „psy“, ale já rozhodně nezastupuju žádnou konkurenci.
        To je možná tak vaše zbožné přání a očividně, dle této vaší úvahy, cílem této rychlokvašky bylo „natřít to konkurenci“. Což se vám ani nepovedlo, protože Svět Androida vás předběhl. A všichni ostatní, které byste mohli považovat za konkurenci, teď mají alespoň čas a prostor vydat kvalitní recenzi, která čtenářům něco dá a ne jen sumář parametrů podpořený domněnkami a honem honem testováním.

        Odpovědět

          Luboš Srb
          3.11.2013 v 23:35

          Tak tedy nyní máte čas, otestujte telefon dle svého uvážení, rád si vaší recenzi také přečtu :)

          Odpovědět

            Marek Hajn
            3.11.2013 v 23:37

            Recenzi psát nebudu. A jak už jsem napsal, nezastupuji žádnou konkurenci.
            Ale očividně se někam přidám a vytvoříme tým, protože to je teď v módě ;)

          psy
          3.11.2013 v 23:43

          Ja presne nevim, co je mysleno konkurenci? Engadget, Verge nebo internet obecne? Podle meho nazoru je tento web na urovni nadseneckych blogu typu Dotekomania, takze nekonkuruje prakticky nikomu. Ja zastupuji jednoho docela velkeho distributora a sem obcas zabrousim spis z recese. Jako relevantni zdroj informaci to tady brat opravdu nelze

          Odpovědět

            Honza
            20.11.2013 v 16:01

            kámo, nechápu, proč tady kolem sebe pliveš krev … máš nějaký názory, který tady bleješ asi 10x za sebou, úplně nerozumím tvýmu motivu … webů je spousta, jestli je to tady špatný, tak sem prostě nebudou chodit lidi a za chvíli to tu zkrachuje bez ohledu na to, co tu píšeš nebo pro koho děláš … a radu o tom, co je relevantní nebo není nech na tom, jakej názor si udělají čtenáři sami, jo?

  6. Tomáš
    3.11.2013 v 23:18

    Seznam faktů, minimum reálných zkušeností, blábol slepený za dva a půl dne, škoda slov.

    Odpovědět

  7. Matisek
    3.11.2013 v 23:29

    ďakujem Vám za skvelú recenziu :) …idiotov, ktorí len kritizujú si netreba všímať, je to úbohé…

    Odpovědět

  8. Tomáš Drahoňovský
    4.11.2013 v 00:55

    Marku Hajne, přečetl jsem si poctivě několikrát celou diskusi, ale pořád mi uniká, proč jste do ní vlastně přispěl… Vysvětlíte mi to, prosím? Buď jste skutečně redaktor konkurenčního webu, a posuzujete systém práce, do kterého vám v zásadě nic není, anebo se jménem redaktora zaštiťujete a tím pádem špiníte i jeho jméno. Šéfredaktor Mobilizujeme.cz velmi transparentně uvádí, jak dlouho test probíhal, a čtenář tak má prostor k tomu, aby si udělal svůj vlastní obrázek. Pokud dovolíte, dám k dobru jednu poučku, která se mi už mnohokrát osvědčila : konkurenci to nejlépe natřeš pouze vlastní dobrou prací. Přeji vám proto mnoho dalších plodných minut v internetových diskusích.

    Odpovědět

      Marek Hajn
      4.11.2013 v 02:05

      Tomáši, jsem rád, že jste si celou diskusi poctivě přečetl. Pak Vám jistě neuniklo, že jsem zde několikrát zdůraznil, že nezastupuji žádný z konkurenčních webů. V podstatě ani nejsem oprávněn kohokoli zastupovat. Jsem soukromá osoba se subjektivními názory, které nevyjadřují názory kohokoli jiného. Pokud to kdokoli vnímá jinak a považuje mě za zástupce kterékoli konkurence, je to jen a pouze jeho chyba. Neuvědomuji si, že bych zde komukoli dal sebemenší důvod považovat mě za zástupce konkurence. A pokud tak někdo soudí pouze podle jména, je to dosti krátkozraké.
      Do diskuse jsem přispěl z jednoho jediného důvodu. Zvedlo mě ze židle určité mlžení ohledně doby testování telefonu. Konkrétně „Dobrý den, kdo prosím říká, že máme telefon 2 dny?“ Všichni moc dobře víme, kdy byl Nexus 5 představen, od kdy jsou testovací vzorky k dispozici a že to rozhodně nebylo před TK, v pátek 1. 11. 2013.
      2, 2,5 nebo 3 dny? Je to jedno. Prostě je to málo. A zcela objektivně neexistují postupy, jak telefon za tak krátkou dobu otestovat, zvláště pak baterii a její výdrž, která vyžaduje čas a zcela nový operační systém, který byl na náš trh uveden v ten samý den jako telefon. Pokud recenzent tvrdí (a teď myšleno obecně), že mu dva dny stačí, pak nejspíš čerpá odjinud a recenze z větší části nebude o jeho reálných zkušenostech. Nutno podotknout, že v tom nejste sami. Podobné pokusy tu byly již dříve i u konkurence a dané redakce se nikdy nesetkala s pozitivním ohlasem. A zkusili to větší šíbři než jste vy.
      Pokud však také souhlasíte s tím, že telefon typu Nexus 5 lze důkladně otestovat za 2,5 dne a v tom samém čase napsat takto dlouhou recenzi, pořídit fotografie telefonu, ukázkové snímky a videa, screenshoty, vše upravit, připravit do vydání i s korekturou, pak se nemáme dál o čem bavit, protože diskuse bude zcela bezpředmětná, jako doposud.
      Neříkám, že se to časově nedá stihnout dá. Ale otazník visí nad kvalitou výsledku. Ne, že by nebyl kvalitní, ale u recenze se jaksi předpokládá osobní zkušenost recenzenta z opravdového používání telefonu. Praktické zkušenosti.
      A když už jsme se otřeli o ty poučky, ne nadarmo se říká „Práce kvapná, málo platná“.
      Mohu vám jen popřát, abyste dál dělali takto dobrou práci a užívali si ovoce jí přinesené.

      Odpovědět

  9. Radek Mejzlik
    4.11.2013 v 02:30

    Takze odted muzeme ocekavat recenze telefonu max do trech dnu?
    Samsungy, Sonaky, LG, vse co bezi na Droidu, je si to podobne jak vejce vejci a vic jak den nevydrzi skoro zadnej.
    Windowsy jsou na tom jeste lip, ty jsou uplne stejny.
    A kdyz phone, ktery se lisi takovou blbosti, jako je fungl operacni system, zvladnete otestovat takhle rychle, tak ty ostatni musite zvladnout jeste rychlejc, ne?

    Odpovědět

  10. miro
    4.11.2013 v 08:59

    Dobry den,
    Chcem reagovat na par nepresnosti. Pisete ze rychle zapinanie fotoaparatu swipom dolava je novinka. Takto to vdak funguje od 4.2 JB. Len neswipujete cez ikonu ale proste zprava dolava na lockscreene. Dalsia vec, prepinace rychlich nastaveni sa predsa swipuju z hornej listy 2 prstami naraz, nie je potrebny dalsi klik na nastavovanie v notifikacnej liste

    Odpovědět

      Luboš Srb
      4.11.2013 v 09:21

      Dobrý den, píšeme, že novinkou je posouvání nové ikonky fotoaparátu na zamykací obrazovce. Možnost swipnout horní lištu dvěma prsty jsem v tomto případě opomněl, děkuji za doplnění.

      Odpovědět

  11. miro
    4.11.2013 v 09:45

    Aha pardon. Dost malo pisete o tom lockscreene. Cize uz to nejde ako pred tym? T.j. swipom zprava dolava vyvolat fotoaparat? Iba cez ikonu? Dalsia vec. A co swipe zlava doprava. V 4.2,4.3ke sa tak dalo rychlo dostat k mailom pripadne do udalosti. Tato moznost zostala alebo aj tu sa nieco zmenilo?
    Vdaka

    Odpovědět

      Luboš Srb
      4.11.2013 v 11:35

      Další možnosti, než popsané, bohužel možné nejsou. Ikonkou nebo swipem kdekoliv na zamknuté obrazovce se dostanete do fotoaparátu, swipe na druhou stranu však nic nedělá, další obrazovky tedy oproti 4.2 a 4.3 nejsou.

      Odpovědět

        OndraOny
        4.11.2013 v 17:56

        Ale jde to ;) Jen musíte v Nastavení – Zabezpečení – zatrhnout Aktivovat widgety ;)

        Odpovědět

  12. Jarda
    4.11.2013 v 11:32

    Ach jo. To je zase breku nad jednou recenzí. Pro jednoho je to brzo a pro někoho zase, týden – čtrnáct dní, je moc. Může někdo objektivně napsat, kdy je ten „správný čas“ na sepsání recenze ? Samozřejmě, že zhodnocení baterky, výdrže, dlouhodobé stability, trvá déle než 3 dny. Faktem je, že za 3 dny se to prostě nedá objektivně zjistit. A natož pak ještě sepsat. V tom jsem za jedno, třeba s M.H. Být redaktorem, a pokud bych chtěl být první, tak tuto „recenzi“ označím za „první postřehy s používání N5“ a hned v úvodu bych uvedl, že „recenzi“ zhodnocení některých vlastností, sepíšu až v dalším článku. Taky se chci ještě zastavit nad faktem, jak dlouho, kolik čistého času s těch 3 dnů, je to samotné testování a kolik času, samotné sepsání, korektura, focení a úpravy, atd. Když nad tím tak teď přemýšlím, tak za 3 dny se to fakt nedá. Pořízení fotek, videí, testování v různých světelných režimech, za dne, v noci a já nevím co ještě. A to jde pouze o testování foťáku. Pak jsou tu i další věci. Testování zvukového výstupu, různé režimy zvuku, různá muzika – žánry, datové toky – mp3 a flac, různá sluchátka, pecky – otevřená a zavřená, BT sluchátka. Testování WiFi, chování na více routerech, testování signálu, 3G a taky LTE. Za jízdy a v zástavbě… Je toho opravdu hodně co je potřeba u nového přístroje zhodnotit, abych mohl napsat, že se jedná o plnohodnotnou recenzi. Za 3 dny to fakt nejde… Nechci říct, že Vaše recenze je vyloženě odfláknutá, je to přeci jenom Android a spousta věcí je podobná jako u N4, ale je tu i spousta věcí, co je nová. Ale to je trend dnešní doby… Jde o sledovanost „čtenost“, být první (v tomto případě, to bohužel nevyšlo). Já věřím, že spousta čtenářů byla spokojena i s touto Vaší recenzí, protože někdo prostě třeba zvažoval nákup N5 a chtěl si prostě přečíst, jaký ten N5 vlastně je a co nového se skrývá pod kapotou Androidu 4.4, ale taky je tu hodně těch náročnějších čtenářů a těm bohužel Vaše recenze nemůže stačit. 3 dny je prostě málo. Ani týden by nestačil, myslím, že po 3 týdnech se dá říct – napsat, že něco vím a že mám už nějaké poznatky. 3 týdny plus čas na sepsání a to ostatní…

    Odpovědět

      Luboš Srb
      4.11.2013 v 11:43

      Dobrý den, jak říkám, podařilo se vše otestovat, výjimečně nám to takto narychlo vyšlo, telefon jsem měl od pátku a během té doby jsem cestoval a používal jej a neustále zkoušel, fotil, využíval různé wifi, sítě, poslouchal hudbu, hrál hry, zkoušel různé aplikace a nevím co všechno ještě, viz obsah recenze, pokud se vám nechce věřit, s tím nic neudělám, baterii jsem také stihl několikrát zcela vybít a poté poslední den používal v běžném režimu, je jasné, že po měsíci či roce budou výsledky výdrže odlišné, s tím ale můžeme přijít po dlouhodobých zkušenostech, ne po týdnu nebo dvou týdnech. Takže pro první zájemce je recenze doufám přínosem a mohou se podle ní rozhodnout, zkušenosti po delší době, ne po týdnu či běžném testovacím úseku u konkurence, poskytneme později.

      Odpovědět

        Jarda
        4.11.2013 v 11:56

        Jo, v pohodě. Já osobně nikomu nic nevyčítám… Prostě jsem jenom musel reagovat a napsat svůj názor…

        Odpovědět

  13. ...No...Name...
    4.11.2013 v 12:11

    Jen rychlá otázka – dá se barva indikační LEDky změnit v nějakém programu (light flow a další) na jiné barvy, nebo je v telefonu pouze bílá? Děkuji :)

    Odpovědět

      OndraOny
      4.11.2013 v 17:58

      V článku se píše, že ano, ale mě to nějak nejde nastavit :( Může prosím autor napsat, co je třeba v Light Flow zatrhnout, aby to fungovalo? Díky!

      Odpovědět

        Luboš Srb
        4.11.2013 v 18:08

        V nastavení měním barvu diody a také jsem si pohrál s nastavením rychlosti diody, pak funguje:)

        Odpovědět

  14. Cikáda
    4.11.2013 v 13:20

    Dobrý den,

    jak jste si mohli všimnout, velice často jsem Vás chválil. Asi to byla chyba, protože tato recenze je velice uspěchaná. Netuším co jste tím sledovali, kvalitativně byly Vaše recenze na úrovni. Chybí tam pár věcí, jak už psali někteří výš. Je hodně věcí, na které za 3 dny nepřijdete. Kdybych psal o SGN2, který jsem měsíc používal po třech dnech, tak by byl můj názor mnohem pozitivnější. Ne vždy všechno odhalíte po necelých 3 dnech. Minimálně týden jste testovat mohli + čas na sepsání recenze. Není to taková hrůza jako u „těch prvních,“ ale byl jsem zvyklý na jinou, vyšší úroveň. Doufám, že si to vezmete k srdci,(ne jak na nejmenovaném webu, kde to prostě nejmenováný manažer okecá a nic se nestane…)

    Děkuji a těším se na budoucí kvalitní recenze.

    S pozdravem

    Odpovědět

      Cikáda
      4.11.2013 v 13:39

      Jo a ještě připomínka, když nejste připojeni, tak si můžete v Google Now vytočit hovor. (v US English- jen nechápu proč to nefunguje i na aplikace v telefonu- hudba, play XYZ, etc.)

      Odpovědět

  15. garfield
    4.11.2013 v 18:44

    Velmi nevyzrala recenze sesmolena narychlo podle tabulky s parametry. Kvalita je nizka, prvni jste taky nebyli, ale jednu vyhodu to ma – kdyz uz mate hotovo, tak zitra volam do LG, aby od vas Nexus 5 stahli zpatky a nabidli ho na test nekomu kompetentnejsimu..

    Odpovědět

  16. Shift
    4.11.2013 v 21:42

    Napsat po tří dnech do mínusů slabší výdrž baterie, to je jako přičichnout k jídlu a říct, že mi to nechutná.

    Odpovědět

  17. Mob
    4.11.2013 v 22:33

    Mx player už dostal update s podporou kit katu

    Odpovědět

  18. Harry
    4.11.2013 v 22:40

    Proboha, to se nám vyrojilo hlupáků… Hledají záminku, jak kritizovat. Pokud tu něco vyjde o den později, kritizuje se že pozdě, pokud brzy, kritizuje se že za dva dny to nejde…
    Pokud děláte hodinu denně, je to na měsíc práce, pokud 12 a více hodin denně, dá se stihnout cokoli. Je mi smutno z hlouposti několika zakomplexovaných lidí. Možná by neměli navštěvovat tento web, nebudou se trápit.

    Odpovědět

  19. orel
    5.11.2013 v 00:07

    Zdravím, všechny ty pseudochytráky neposlouchejte, jen tak dál… každá informace je dobrá.
    Proto bych se rád zeptal, jestli telefon potporuje WIDI (wifi direct) – a jestli ano, tak poprosím o otestování, jak přesně lze třeba ukázat jeden obrázek současně na mobilu a TV

    Dík moc

    Odpovědět

      Luboš Srb
      5.11.2013 v 00:36

      Dobrý den, podporu Wi-Fi Direct telefon má, na otestování však nemáme žádnou kompatibilní televizi, takže nedokážu vyzkoušet.

      Odpovědět

        orel
        5.11.2013 v 15:59

        Děkuji za odpověď, sám mám v těch názvech a funkcích trochu hokej… to je samé wi-fi direct pak widi a miracast – a když pak chce člověk jednoduché zrcadlení, tak nic nefunguje.

        Odpovědět

  20. Lektor
    6.11.2013 v 00:26

    Otestovat špičkové zařízení za tři dny je vtip. Můžete jakkoliv argumentovat, můžeme napsat jakkoliv rozsáhlou recenzi, ale tím nezakryjete reálné zkušenosti. Minimálně neotestujete výkonnost samotného zařízení ani výdrž, která se ukáže až po několika cyklech. Tím, co jste ukázali, jste akorát dali najevo, že patříte do kategorie amatérů. Protože pro vás byla přednější rychlost, na úkor kvality. Nepřekvapili jste.

    Odpovědět

  21. majkl
    6.11.2013 v 09:02

    směšný je tady akorát to jak si tady nějaký hňupové ( psy , Hajn)
    pánové když vám něco vadí,tak laskavě vůbec nereagujte,nejlépe na tento web vůbec nelezte.Voly ze sebe dělat opravdu umíte,to už víme.Ale už by vás mohlo přestat bavit psát ty svoje sr.čky ke každému článku.

    Odpovědět

  22. majkl
    6.11.2013 v 09:05

    nešlo by nějak zablokovat mail těchto “ znalců “ aby to tady ještě víc nazasírali?

    Odpovědět

  23. k3b
    7.11.2013 v 13:10

    Diky za recenzi. Jsem celkem bezny uzivatel a presne takovou recenzi jsem hledal. Zaujala mne ovsem opravdu az diskuze, zejmena utoky pana Hajna. Spise ze srandy jsem si pridal upominku – najit si za dva mesice recenzi na tento telefon od tohoto pana. A bude muset byt zatracene dobra, aby vyvratil muj dojem, ze je to naprosty blb.

    Odpovědět

  24. sony
    9.11.2013 v 14:19

    androidovy hnoj.

    Odpovědět

  25. vasek2
    13.11.2013 v 14:15

    dobry den,

    diky za recenzi, par dotazu:
    1) zminujete spatnou kvalitu ext. reprodukturu: da se tedy pouzivat telefon pro hands free hovor a lze obstojne poslouchat muziku/radio?

    2) Vydrz baterie, baterie uz byla „zformatovana“ pred testem vydrze?

    3)subjektivne :ktera barva telefonu je hezci?

    4) hlasitost pri mluveni s druhou stranou a cistota preneseho hlasu…byly v poradku v porovnani s podobnymi pristroji?

    5) fotoaparat jake makrosnimky dela? jsou obstojne?

    Dekuji, Blazek

    Dekuji, Vaclav Blazek

    Odpovědět

Přidat komentář

Jak vybrat telefon v roce 2016, nezapomeňte na těchto 5 věcí

Jak vybrat telefon v roce 2016, nezapomeňte na těchto 5 věcí

18. 4. 2016  |    |  diskuze (31)

Technologie mobilních telefonů, dnes bychom spíše řekli smartphonů, se každým měsícem, každou tiskovou konferencí, posunují kupředu. Je tedy zcela běžné,…

Recenze Huawei Mate 8: dokonalý po všech směrech (exkluzivně)

Recenze Huawei Mate 8: dokonalý po všech směrech (exkluzivně)

12. 2. 2016  |    |  diskuze (58)

Hledáte to nejlepší na poli superphabletů? Tak už dál nemusíte. Huawei Mate 8 je přímo mistrovským dílem, ze kterého čiší…

7 vlastností, které má údajně přinést iPhone 7

7 vlastností, které má údajně přinést iPhone 7

9. 11. 2015  |    |  diskuze (25)

I když iPhony 6S a 6S Plus jsou na trhu jen krátce, tak se již příznivci této značky těší, co přinese…

Recenze Honor 7: reparát na výbornou

Recenze Honor 7: reparát na výbornou

25. 10. 2015  |    |  diskuze (15)

Nový přístroj z dílny odnože značky Huawei opět nabízí skvělý poměr ceny a výkonu. K tomu návdavkem i několik velmi praktických zlepšováků…

Recenze Lenovo Vibe Shot: Levná stylovka mezi fotomobily

Recenze Lenovo Vibe Shot: Levná stylovka mezi fotomobily

12. 8. 2015  |    |  diskuze (37)

Lenovo vyrobilo s trochou nadsázky smartphone, který nemá konkurenci. Kdo jiný totiž přináší stylový fotomobil a ještě k tomu za…

5 funkcí, které už dnes na mobilu nikdo nepotřebuje

5 funkcí, které už dnes na mobilu nikdo nepotřebuje

6. 8. 2015  |    |  diskuze (43)

Před lety se podle nich rozlišovaly jednotlivé kategorie mobilních telefonů a připlácely se za ně tisíce korun. Dnes byste je…

7 aplikací, které zázračně fungují, ačkoliv byste to možná nečekali

7 aplikací, které zázračně fungují, ačkoliv byste to možná nečekali

25. 5. 2015  |    |  diskuze (3)

Mezi aplikacemi, které využíváme každý den, se často objevují unikáty vypadající, jako by byly z jiného světa. Když většina uživatelů…

Jak snadno dostat Flash Player do Androidu

Jak snadno dostat Flash Player do Androidu

23. 11. 2012  |    |  diskuze (127)

Nestihli jste si do 15. srpna 2012 stáhnout Flash Player z obchodu Google Play? Nevadí. Existuje jednoduchá možnost, jak Flash…

Samsung ukázal 5,5" 4K displej vhodný pro příští vlajkovou loď

Samsung ukázal 5,5″ 4K displej vhodný pro příští vlajkovou loď

DNES  |    |  diskuze (2)

Je jasné, že závod o co nejvyšší rozlišení u smartphonů nekončí. Důvodem je virtuální realita, pro kterou výrobci začínají své…

Finové to nevzdávají, představili nový smartphone Jolla C

Finové to nevzdávají, představili nový smartphone Jolla C

VČERA  |    |  diskuze (2)

Takzvaní přeběhlíci z Nokie se nevzdávají. Ani prodejní neúspěch a zrušení tabletu je neodradil, aby nyní představili po prvním Jolla…

Samsung Galaxy C7 oficiálně: větší a silnější bráška

Samsung Galaxy C7 oficiálně: větší a silnější bráška

VČERA  |    |  diskuze (1)

Samsung společně s prvním „pětkovým“ modelem zbrusu nové řady Galaxy C představil také většího kolegu „césedm“. Prakticky však přináší jen…

Oppo má první skládací smartphone, praktický ale moc není

Oppo má první skládací smartphone, praktický ale moc není

VČERA  |    |  diskuze (4)

Čínská společnost Oppo tento týden odhalila svůj první prototyp skládacího smartphonu. Bohužel, zatím se nejedná o žádný technologický výstřelek, na…

Samsung vyrobil limitovanou "Batman" edici Galaxy S7 Edge

Samsung vyrobil limitovanou „Batman“ edici Galaxy S7 Edge

VČERA  |    |  diskuze (5)

Je vaším oblíbeným hrdinou Batman? Pak se možná zamilujete do speciální limitované edice telefonu Samsung Galaxy S7 Edge Injustice Edition, která…

ZTE odhaluje Axon 7: smartphonovou bestii se 6 GB RAM

ZTE odhaluje Axon 7: smartphonovou bestii se 6 GB RAM

VČERA  |    |  diskuze (0)

ZTE prozatím stálo opodál od oblasti virtuální reality, což se však nyní mění a čínská firma odhaluje své první zařízení pro VR,…

Tohle mají být nové "vlajkové lodě" Moto Z, možná budou hned tři

Tohle mají být nové „vlajkové lodě“ Moto Z, možná budou hned tři

VČERA  |    |  diskuze (1)

Motorola, respektive Lenovo, připravuje své nové vlajkové lodě pro letošní rok. Mělo by se údajně jednat „minimálně“ o dvojici modelů…

Tim Cook: iPhone používali už v 17. století

Tim Cook: iPhone používali už v 17. století

VČERA  |    |  diskuze (7)

iPhone a celkově firma Apple má mnoho příznivců i odpůrců. Ať už patříte na jakoukoliv stranu, nedá se rozporovat, že…

Mobilní zobrazení