Publikováno 28. 5. 2013 Autor:


Recenze Alcatel One Touch Idol 6030D: tenký a rychlý dual SIM

Ve střední třídě se pomalu ale jistě začínají objevovat velmi zajímavé smartphony. Jedním z nich je právě dnes recenzovaný Alcatel One Touch Idol 6030D, který se pokusí zaujmout tenkým tělem, kvalitní konstrukcí a především povedeným displejem. Bude to však stačit na stále sílící konkurenci?

Kapitoly článku:

» Úvod, technické parametry, obsah balení, videopohled
» Design a konstrukce, baterie a výdrž
» Displej a ovládání, prostředí Android 4.1 Jelly Bean
» Hardware a výkon, srovnání s konkurencí
» Telefonování a zprávy, funkce dual SIM
» Hudební a video přehrávač, GPS, bonusové aplikace
» Fotoaparát a kamera, zkušební foto+video
» Organizační a datové funkce, zhodnocení

Design a konstrukce: bez zaváhání

Při prvním uchopení Alcatelu One Touch Idol vás nejspíše zaujmou dvě věci. První z nich je tloušťka pouze 7,9 mm, což telefon řadí k nejtenčím ve své třídě, a potěší také hmotnost 110 gramů. Po stránce designu můžu vyzdvihnout povedená záda, která jsou sice z plastu tak jako celý telefon, ale nabídnou povrchovou úpravu imitující broušený kov. Obzvláště pak u stříbrné verze je tento efekt více viditelný.

Kvalitu zpracování hodnotím na výbornou. Alcatel One Touch Idol nabídne s trochou nadsázky plastovou unibody konstrukci, která sebou přináší také několik záporů. Některým uživatelům může vadit nemožnost vyměnit baterii, nebo přidat microSD kartu. Na druhou stranu telefon je díky této konstrukci opravdu pevný a nikde nic nevrže.

Naší klasickou prohlídku začneme na přední straně, které dominuje 4,7“ IPS displej s rozlišením 960 x 540 pixelů. Pod ním je umíšena trojice senzorových tlačítek pro ovládání telefonu. Nad displejem pak má své místo reproduktor pro telefonování, senzor okolního osvětlení a přiblížení, 2 Mpx kamerka pro videohovory a notifikační dioda.

Zadní stranu obsadil 8 Mpx fotoaparát s automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou. Dále se zde nachází výdech hlasitého reproduktoru, otvor pro mikrofon a nezbytná loga výrobce.

Na levém boku je umístěno kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti a slot pro SIM katru. Na druhé straně najdeme pouze slot pro druhou SIM kartu.

Dolní hrana nabídne otvor pro mikrofon a microUSB konektor. Nahoře je to pak 3,5 mm Jack konektor pro připojení sluchátek a tlačítko pro zapnutí/vypnutí displeje, které bych však vzhledem k velikosti celého přístroje uvítal spíše na pravé straně.

Baterie a výdrž: záleží opět na vás

Alcatel One Touch Idol je vybaven baterií s kapacitou 1 820 mAh, která telefon udrží při životě bez problémů celý pracovní den. Pokud upřednostňujete výdrž před výkonem a rychlostí telefonu, můžete využít úsporný režim, který omezí výkon procesoru a sníží teplotu zařízení. Prodloužit výdrž lze také vypnutím bezdrátových sití a synchronizace. V tomto případě bude výdrž atakovat hranici tří dnů. Žádný zázrak se tedy opět nekoná a vše záleží na vás.

Kapitoly článku:

» Úvod, technické parametry, obsah balení, videopohled
» Design a konstrukce, baterie a výdrž
» Displej a ovládání, prostředí Android 4.1 Jelly Bean
» Hardware a výkon, srovnání s konkurencí
» Telefonování a zprávy, funkce dual SIM
» Hudební a video přehrávač, GPS, bonusové aplikace
» Fotoaparát a kamera, zkušební foto+video
» Organizační a datové funkce, zhodnocení

Témata: , , , ,

Diskuze k článku (32 komentářů)

  1. Thumb up 2 Thumb down 0 Martin
    Napsal(a) 28.5.2013 v 21:32

    Dobrý den, mohl bych se zeptat, jestli budete dělat recenzi na Alcatel OT 6010D Star a kdy bude zveřejněna.

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 1 Thumb down 0

      Luboš Srb
      Odpověděl 28.5.2013 v 21:42

      Dobrý den,

      plánujeme postupně otestovat všechny přední nové Alcately pro rok 2013, tedy včetně modelu Star. Počítejte zhruba s polovinou června.

      S pozdravem

      [Odpovědět na názor]

  2. Thumb up 1 Thumb down 0 Marian
    Napsal(a) 29.5.2013 v 08:11

    Prosím, vás, ako je to s čitatelnosťou na slnku?

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      Luboš Srb
      Odpověděl 29.5.2013 v 08:31

      Dobrý den,

      displej čitelností nevynikal, na takový displej v Xperii P či Nokii 701 neměl, ale na druhou stranu to nebyl zase takový propadák, jako předvádějí některé TFT displeje.

      S pozdravem

      [Odpovědět na názor]

  3. Thumb up 0 Thumb down 0 Jarda
    Napsal(a) 29.5.2013 v 12:46

    Ad „Jedinou konkurencí mu bude nejspíše sesterský model s přídomkem Ultra“ … Model Ultra je jediný ze řady, který se neprodává ve verzi DualSIM, takže…

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      Luboš Srb
      Odpověděl 29.5.2013 v 15:20

      Dobrý den,

      děkujeme, vypadá to, že na český trh se dual SIM verze top modelu Idol Ultra, o které se dříve mluvilo, nepodívá a možná ani nebude. Konkurence může být naopak nižší model X’Pop, doplnili jsme do článku.

      S pozdravem

      [Odpovědět na názor]

        Thumb up 0 Thumb down 0

        Jarda
        Odpověděl 29.5.2013 v 15:40

        Otázkou je, či Ultra v dualSim verzi vůbec existuje. Top modelem řady však také není, tim bude Idol X. Konkurentem může být bud X’pop nebo starší 997d. jen bych ještě chtěl doplnit, a neznít jako šťoural, ale Slate neni typové označení, ale pouze barevní provedení. Slate=břidlice.Silver=stříbrná :) Jinak pěkná recenze a děkuji za ni. Mobil jsem dnes objednal a těším se na něj.

        [Odpovědět na názor]

  4. Thumb up 0 Thumb down 1 jirka
    Napsal(a) 30.5.2013 v 19:43

    dobry den
    prosim jak je to s microsd pameti ? alcatel uvadi na http://www.alcatelonetouchidol.com/ ze memory microsd up to 32gb, stejne tak vetsina cz prodejcu
    je mozne tel nastavit tak, ze do slotu sim1 vlozim dat kartu a do sim2 kartu pro telefonovani a sms bez toho aniz by se me tel porad ptal co a s kterou kartou chci delat ?
    dekuji

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 1 Thumb down 0

      Tomáš Bárta
      Odpověděl 30.5.2013 v 20:37

      Dobrý den,

      Pokud se bavíme o recenzované verzi s podporou dual SIM, tak ta není vybavena slotem pro microSD karty, ale nabídne 16 GB interní paměti (dostupných cca 13,3 GB). Verze se slotem pouze pro jednu SIM kartu pak bude mít 4 GB interní paměti, kterou půjde rozšířit pomocí paměťových karet. A ano telefon je možné takto nastavit. SIM ve slotu 1 by měla být primárně určena právě pro využití dat, protože podporuje 3G sítě. (viz. recenze)

      [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      Jarda
      Odpověděl 12.6.2013 v 12:33

      S těmi daty, hovory a sms to jde přesně tak, jak píšete, nastavit.

      [Odpovědět na názor]

  5. Thumb up 0 Thumb down 0 kawkoun
    Napsal(a) 5.6.2013 v 11:42

    Telefon používám týden. Přístup k SIM kartám je bez problémů. Krytka má drobný výstupek. Stačí na něj zatlačit nehtem a krytka vyskočí sama. Horší už je samotné vysunutí SIM. Tam je opravdu potřeba použít třeba roh kreditní karty a pomocí zacvaknutí či vycvaknutí kartu vyjmout. Podobně jako u paměťové karty. Překvapila mě hodně dobrá výdrž telefonu (kam se hrabe Samsung S3) Konstrukce zatím drží, v levém dolním rohu pociťuji při hrubším zacházení drobnou vůli.

    [Odpovědět na názor]

  6. Thumb up 0 Thumb down 0 Zeli
    Napsal(a) 7.6.2013 v 10:27

    Dobrý den, mám OT Star, takže předpokládám, že jsou funkce stejné jako na Idolu. Mě se prostě nedaří rozeznat na kterou SIMku mi přišla sms, co s tím? PS: až budete recenzovat Star, schválně se na to soustřeďte, díky.

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      Jarda
      Odpověděl 10.6.2013 v 09:59

      Já mám idol. Simky mám pojmenované a její název vždy vidím u každé bubliny zprávy v předinstalované aplikaci pro zprávy. jiné aplikace z marketu to samozřejmě neumí rozlišit.

      [Odpovědět na názor]

  7. Thumb up 0 Thumb down 1 Lenny
    Napsal(a) 7.6.2013 v 23:45

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak a jestli vůbec lze mýt u každé SIM jiny vyzváněcí tón.
    Děkuji za odpověď.

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      Jarda
      Odpověděl 10.6.2013 v 09:57

      Nejde.

      [Odpovědět na názor]

        Thumb up 0 Thumb down 0

        romana
        Odpověděl 16.7.2013 v 12:53

        děkuji za odpověď, myslela jsem, že každý telefon má možnost nastavit si tóny.

        [Odpovědět na názor]

  8. Thumb up 0 Thumb down 0 Pavel
    Napsal(a) 10.6.2013 v 19:28

    Zdravím,
    už jse si Al. 6030 D idol objednal. NYní jsem se dočetl, že zadní kryt nelze standardně otevřít. Znamená to že je to napořád, nebo lze se nějakým způsobem např. k baterii dostat?
    Díky moc za info
    Pavel

    [Odpovědět na názor]

  9. Thumb up 0 Thumb down 0 Vasek
    Napsal(a) 14.6.2013 v 07:26

    Zdravim, mam tel. 2 dny a rád bych se zeptal uživatelů na pár postřehů. Dá se odstranit horní lišta google? Jak vám fungují data, mám sim 1 na data a dosti často i když je plnž signál a data připojena, tak napíší aplikace že přístroj není připojen k datum. Díky za odpověd.

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      Jarda
      Odpověděl 14.6.2013 v 13:31

      Používám alternatvní launcher (Nova launcher), takze lista odstranit jde, jak v tom origo nevim a jsem liny to vyzkouset. To se mi nestava, jestli mas O2, podivej se do nastaveni pristupoveho bodu pro internet, me se to nastavilo samo na wap namisto na internet a net pak skoro vubec nefungoval…muze to byt tim a nemusi. Ja jinak s datama problem nemam.

      [Odpovědět na názor]

        Thumb up 0 Thumb down 0

        Vasek
        Odpověděl 14.6.2013 v 13:56

        DĚKUJI TI MOC ZA ODPOVĚDI. SAMOZŘEJMĚ ŽE TAM BYL TAKY NASTAVEN WAP. VYZKOUŠÍM A SNAD TO BUDE OK. JINAK S TELEFONEM VELKÁ SPOKOJENOST.

        [Odpovědět na názor]

          Thumb up 0 Thumb down 0

          Jarda
          Odpověděl 17.6.2013 v 13:56

          Jo, určitě bude. Rád jsem pomohl :)

          [Odpovědět na názor]

  10. Thumb up 2 Thumb down 0 Luka
    Napsal(a) 20.6.2013 v 09:33

    upozornění na varianty :

    Single SIM Version : ONE TOUCH IDOL 6030/6030A
    Dual SIM Version : ONE TOUCH IDOL 6030D/6030N

    Internal Memory : 1GB(6030X and 6030D)512MB(6030A)
    MicroSD Card : up to 32GB (Single SIM version)

    ROM: 4 GB (6030), 16 G (6030D)

    [Odpovědět na názor]

  11. Thumb up 0 Thumb down 0 romana
    Napsal(a) 16.7.2013 v 12:02

    Dobrý den, můžete mi prosím poradit, kde najdu na telefonu jak upravit profil?Melodii a tó vyzvánění?…..

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      Verča;
      Odpověděl 9.4.2014 v 02:15

      Ahojky taky jsem to řešila hned první den ono přes telefon to nejspíš nejde(možná jo ale nepřišla jsem na to:D), ale stačí když to napíchnete do počítače a svou vybranou melodii hodíte do složky ringtones, pak to jede

      [Odpovědět na názor]

  12. Thumb up 1 Thumb down 0 Antistres
    Napsal(a) 31.7.2013 v 15:32

    Dobrý den, chci se zeptat jestli tento mobil Alcatel OT-6030D Idol (dualSIM)má české menu (někde píšou že je tel. bez CZ a SK? a druhá věc, nemám zkušenost s dualSIM. Pokud na jedné kartě mám neomezené volání a na druhé soukromé mám internet v mobilu… bude to fungovat současně? Nebudu muset přepínat karty? Díky za odpověď.

    [Odpovědět na názor]

  13. Thumb up 0 Thumb down 2 miroslav petrásek
    Napsal(a) 13.8.2013 v 12:40

    Dobrý den. Zajímá mně jestli umí tento mobil fungovat na obouch sim kartach současně obě na 3g sítích ?

    [Odpovědět na názor]

  14. Thumb up 0 Thumb down 0 Domca
    Napsal(a) 3.10.2013 v 13:35

    Dobrý deň. Mňa by zase zaujímalo ako sa dá na tomto mobile nastaviť vlastné zvonenie. Mám tento mobil už týždeň ale stále si s tým neviem dať rady ako to nastaviť. Ďakujem

    [Odpovědět na názor]

  15. Thumb up 0 Thumb down 0 Dušan
    Napsal(a) 2.11.2013 v 08:56

    Dobrý den.Měby zajímalo jaký je fix GPS bez zapnutých dat.Děkuji

    [Odpovědět na názor]

  16. Thumb up 0 Thumb down 0 Monika
    Napsal(a) 3.12.2013 v 08:39

    Dobrý den. Zajímalo by mě, jak se dají kontakty v telefonu uspořádat podle abecedy. Bojujeme s tím už druhý den. Po C se to řadí podle abecedy ale od D je to pomíchané tzn. ve skupině s D jsou i kontakty na E apod. Dá se to nějak spravit? Děkuji.

    [Odpovědět na názor]

  17. Thumb up 0 Thumb down 0 stefan
    Napsal(a) 30.1.2014 v 21:01

    Super telefon mam asi mesiac konecne nieco ine ako samsung a nokia!:-)uplne tenký a ľahký neseka nemrzne.som zatial spokojný:-):-):-)

    [Odpovědět na názor]

  18. Thumb up 0 Thumb down 0 Jan
    Napsal(a) 24.3.2014 v 03:00

    Dobrý den ..
    Když jste se v recenzi zmínil, že fotoaparát dokáže při natáčení videa i zároven pořizovat fotky , už jsem ho chtěl koupit ,protože tuto funkci jsem u jiných smartphonů ve specifikacích nikde neviděl uváděnu , a že jsem jich už přečetl , má také slušnou světelnost 2.2 , schází ale udaj v jakém formátu se natáčí video , jestli MPEG H 263 , 3GP. Můžete mě říci které značky smartphonů podporují funkci fotografování při natáčení videa ,tuto funci totiž znám pouze u klasických fotoaparátů .Uvádíte že video je dobré a neseká se , ale přitom potom píšete že v testu zdaleka nedosahoval 25 snímků/s , což si odporuje , nerad bych točil trhané video.Zajímá mě smartphon designově podobný tomuto,čili nezaoblené čisté tvary ,tenký do 10 mm,display max 4.5 ,černý, se slušným fotoaparátem . Můžete mě navést, které značky mají výše zminované parametry designove + fotoaparát s nizkou světelností a šumem ,video H 263 MPEG -4(nechci 3 GP), s možností pořizování foto v průběhu natáčení videa . Moc vám děkuji za případnou odpověd a typy.

    [Odpovědět na názor]

  19. Thumb up 0 Thumb down 0 Jan
    Napsal(a) 24.3.2014 v 16:32

Přidat komentář