Publikováno 15. 5. 2011 Autor:


Orange San Francisco – recenze telefonu s megavýbavou

Orange San Francisco (ZTE Blade) je přízrak na poli mobilních telefonů. Recenze telefonu Orange San Francisco vás přesvědčí o tom, že do slušně vybaveného telefonu není potřeba investovat více než čtyři tisíce korun, mnohdy ani tolik ne. Trnitými cestami si telefon můžete navíc solidně zkrášlit a vylepšit. ZTE tímhle telefonem nastolilo správný cenový směr, ostatní výrobci jen těžko mohou najít ve svých řadách příbuzný model za podobnou cenu.

Orange San Francisco je brandovaný telefon ZTE Blade. Telefon je nejúspěšnějším modelem výrobce, a to zejména díky příznivě nasazené ceně a neskutečné výbavě v čele s WVGA dotykovým displejem, 600 MHz procesorem, 512 MB RAM a operačním systémem Android. Jelikož se telefon dostal do seznamu podporovaných telefonů z hlediska neoficiálních aktualizací (Jellyfish, Cyanogenmod, atd.), má zaručenu nejnovější verzi systému (poslední je Android 2.3.3 převzatá z Googlu Nexus S).

Aktuální cena ZTE Blade v českých e-shopech: (Zdroj: Heureka.cz, )


Orange San Francisco (ZTE Blade) – oficiální fotografie bílé a černé (šedé) varianty

Základní parametry – Orange San Francisco

Rozměry 116 x 56,5 x 11,8 mm
Hmotnost 110 g
Displej TFT/OLED(první série), rozlišení WVGA (480 x 800 px), 262 tisíc barev barev, úhlopříčka 3,5“ podpora Multitouch, senzory – jas, proximity, akcelerometr
Procesor a paměť 600 MHz procesor ARMv6, grafika Adreno 200 208,1 MB + paměťové karty microSD až 32 GB
Operační systém Android 2.1, někde oficiálně Android 2.2 neoficiálně Android 2.3.3 (např. Cyanogenmod 7)
Fotoaparát 3,2 Mpx (2048 x 1536 px), autofocus, geotagging, makro, 2x digitální zoom nahrávání CIF videa s 15 snímky/s
Obsah balení návod, baterie, nabíječka, datový USB kabel, stereo headset s peckovými sluchátky, 2 GB paměťová karta microSD, záruční list
Cena a dostupnost 3000 Kč (zahraničí), (Česko) říjen 2010 (zahraničí), květen 2011 (Česko)

Krátké postřehy z testování telefonu Orange San Francisco

Co se nám líbilo: kompaktní zpracování, kryty z konzervativní černé barvy nebo lesklé bílé, 3,5“ dotykový WVGA displej, senzor jasu, proximity i akcelerometr, 3,5 mm Jack a microUSB, slot na microSD kartu (2GB v balení), 3,2 Mpx fotoaparát s autofocusem, rychlá data HSDPA (až 7,2 Mb/s), bezdrátové Wi-Fi s možností vytvoření hotspotu, indikační dioda pod tlačítkem „zpět“, plynule funkční hry s OS Android 2.3.3 (Angry Birds, Fruit Slice, atd.), paměť RAM 512 MB, vnitřní paměť na instalaci aplikací přes 208 MB, dobré pozorovací úhly displeje, vysoká citlivost na doteky.

Co se nám nelíbilo: horší výdrž baterie (jen 1250 mAh), špatná čitelnost displeje na slunci, reproduktor na pravém spodním okraji boku, neadekvátní podpora aktualizací systému výrobcem po celém světě, slabší 600 MHz procesor (lze přetaktovat na vyšší úroveň)

TIP: Pro podrobné parametry telefonu Orange San Francisco navštivte katalog mobilů.

Obsah balení: vše potřebné k dispozici

Telefon byl zakoupen u operátora Orange UK, proto je prodejní balení striktně v jeho režii, nicméně krabice by měla mít pouze odlišný potisk, vnitřek zůstává totožný, a to ve složení: návod, nabíječka (pozor na odlišnou UK zástrčku) s oddělitelným USB datovým kabelem, obyčejná pecková sluchátka s 3,5 mm konektorem Jack, telefon, baterie a 2GB paměťová karta umístěná ve slotu v telefonu.

Samozřejmě bychom mohli namítnout, že by se hodilo nějaké pouzdro či ochranná folie displeje, avšak při ceně telefonu v přepočtu necelé tři tisíce korun musí jít podobné úvahy rychle stranou. Který jiný výrobce vám dá tolik za tak málo?

Vzhled a konstrukce: lesklá bílá či recyklovatelně černá?

Orange San Francisco, původním jménem ZTE Blade, je opravdový Blade mezi mobilními telefony. Nabízen je ve dvou barevných provedeních – černém a bílém. Plasty černé verze trošku připomínají recyklovaný materiál. Bílé lesklé plasty působí o dost honosnějším dojmem. Každý ale preferuje něco jiného, a tak se alespoň podle zájmu dá říci, že černá verze telefonu je prodávána častěji.

Konstrukční zpracování je skvělé, hrany jsou zaoblené, zadní kryt při pomačkání nevrže, u mého kusu pouze zcela nepřiléhá, to je však drobnost, kterou výrobci odpustím. Na bočních hranách telefonu přerušuje barevný stereotyp stříbrná linie, ze které na pravém boku telefonu vystupují tlačítka hlasitosti.

Zadní kryt se sejímá od spodní hrany, kde k tomu má viditelný zářez. Chlopně, které kryt drží na konstrukci, jsou také plastové, tak snad časem neprasknou. Na krytu je vyvýšen průhledný otvor pro čočku fotoaparátu, s uvedeným počtem 3,2 Mpx a AF. Operátor si neodpustil ani své logo, umístěné do spodní části krytu. Telefon má na horní hraně umístěny – zapínací tlačítko a standardní 3,5 mm konektor Jack, se kterým bychom měli připojit libovolná sluchátka. Jelikož však není ani 3,5 mm konektor jednotný, tak mezi výrobci vznikají kombinace, kdy sluchátka jednoho výrobce nefungují korektně u jiného. To je i případem telefonu Orange San Francisco, kde mi nešla obyčejná sluchátka bez ovládání od Nokie i Samsungu, přitom na HTC a dalších značkách fungují správně.

Na levém boku telefonu nacházíme klasický microUSB port pro připojení USB kabelu i nabíječky. Vespod je ukryt mikrofon telefonu. Na pravém boku je to v dolním okraji zapuštěn reproduktor, který nemá kdovíjakou hlasitost, ale na běžné použití poslouží dobře.

Baterie a výdrž: shoří jako svíčka

Achillovou patou telefonu je bezesporu výdrž, za kterou může částečně Li-Ion baterie o kapacitě 1250 mAh. Nemohu přímo říci, že by výrobce šlápl vedle, ale baterii o kapacitě 1500 mAh do telefonu dát mohl, otázkou by pak bylo, jestli by kvůli tomu nenarostla tloušťka přístroje. Pokud tedy nejste ledajací šetřílci energie, včas nevypínáte všechny nepotřebné aplikace a moc nebrouzdáte po netu přes Wi-Fi nebo 3G, počítejte s jedním, nanejvýš dvěma dny výdrže (v závislosti na verzi systému, atd.).

Displej a ovládání: dokonalé vypálení rybníku konkurenci

ZTE nasadilo laťku s telefonem Blade (San Francisco) velmi vysoko, jelikož se nebálo implementovat rovnou WVGA displej (480 x 800 px) s úhlopříčkou 3,5“. Víte o jiném telefonu s podobnou cenou, který toto splňuje při vstupu na trh? Displej podporuje zobrazení 262 tisíc barev, ovládání více prsty (Multitouch), má senzor jasu, proximity senzor (vypne displej při přiblížení k uchu) i akcelerometr. První várka telefonů, která se prodávala od podzimu, měla dokonce OLED displej, který ZTE odkoupilo od Samsungu. Současné telefony se prodávají s TFT displejem, nicméně rozdíl mezi nimi není tak razantní, aby někdo od koupě ustoupil.

Displej je až nebývale citlivý, což zapříčiňuje bezchybné ovládání a psaní na softwarové klávesnici. Na přímém slunečním světle to má docela obtížné i s nejvyšší úrovní jasu, a tak to nelze dlouhodoběji doporučit. Pozorovací úhly jsou dle mého názoru skvělé, a tak lze na displej koukat i takřka z „nulového úhlu“. Displej nemá speciální ochranné sklíčko displeje (Gorilla Glass), proto doporučuji aplikovat nějakou ochrannou folii, která zabrání zbytečnému poškrábání v kapse či batohu, kde s vámi telefon cestuje. Na závěr ještě jedna osobní zkušenost – do dolního levého rohu pod sklíčko nad displej se mi po třech měsících užívání dostává prach zvenčí, což je sice nepříjemné, ale stále si říkám, že za tu cenu telefonu je to prostě miniaturní nešvar.

Prostředí telefonu: Android, verze dle umu majitele

ZTE Blade (Orange SF) se prodává standardně s verzí OS Android 2.1, a to především u operátora Orange. Po světě se také již rozšířila oficiální ROM Androidu 2.2 Froyo, nicméně tu bez podpory výrobce v našich končinách do telefonu dostanete cestou neoficiální. Stejné je to i v případě verze 2.3.3, která vyšla skrze projekty typu Cyanogenmod atd. Pokud se nebojíte experimentů a případné ztráty záruky, můžete do telefonu nahrát nové verze OS, odproštěné od zbytečných aplikací operátora, motivů, atd.



Telefon měl v době pózování před objektivem ještě původní OS Android 2.1-update1

Telefon má 600 MHz procesor, grafiku Adreno 200, pracuje s operační pamětí 512 MB. Vnitřní paměť, určená pro instalaci her či aplikací, stejně tak pro ukládání fotografií a dalšího obsahu, je 208,1 MB. Rozšiřuje ji 2GB microSD karta, přidaná do telefonu výrobcem. Telefon podporuje až 32 GB karty. Od verze systému 2.2 výš je možné aplikace přesouvat na paměťovou kartu, a tak se ušetří mnoho místa pro další.

Plynulost práce s telefonem je přiměřená, reakce téměř okamžité, k tomu opravdu citlivý displej na dotek. Na telefonu běžely plynule hry jako Angry Birds Rio či Ninja Fruit (na verzi OS 2.3.3). Připomínám, že toto se může výrazně lišit od vašeho telefonu, pokud ponecháte od výrobce verzi 2.1 či povýšíte na 2.2. O možnostech telefonu by se zde dalo napsat mnohé, ať už o taktování procesoru či změně ROM, nicméně vás odkážu na česká fóra, kde o tom bylo napsáno mnoho stran a jsou zde i zkušení uživatelé telefonu, kteří pomáhají ostatním.

Telefonování a zprávy: prolínání více účtů v kontaktech

Telefonní funkce nejsou nikterak odlišné od ostatních telefonů s OS Android. Vytáčení čísel je možné přes numerickou klávesnici na displeji, výběrem kontaktů ze seznamu nebo hlasovým příkazem. Nechybí výpis hovorů (zmeškané, přijaté, volané), kde u každého čísla lze okamžitě vytáčet, poslat SMS či přidat mezi kontakty. Pro každý hovor existuje historie několika hovorů, a tak máte poměrně dobrý přehled, kdy jste komu volali nebo kdo vám. Kontakty mohou být posbírány z několika účtů a samozřejmě těch na SIM kartě či v paměti telefonu. Mám na mysli účet na Facebooku, Twitteru a emailových serverech. Ten u Googlu (Gmail) máte nastaven prakticky po zapnutí telefonu, protože je požadován pro vstup na Android Market a další funkce telefonu.

Ke kontaktům neodmyslitelně patří přiřazení informací, specifické vyzvánění či fotografie, zobrazená namísto defaultní androidovské. Ta se zobrazuje i ve zprávách, které jsou formou konverzací. Tím je zaručena větší přehlednost a snadnost se množstvím zpráv prodírat. Do nové zprávy lze vložit přílohu (zvuk, video, foto, prezentace, vizitka, atd.) a nabízené smajlíky. V naší verzi systému jsme mohli QWERTY klávesnici na displeji využít v režimu všech čtyř stran, tedy na obě boky, klasicky i vzhůru nohama. Klávesnice byla standardní, od Googlu, na které se píše poměrně dobře, i tak si ji můžete vyměnit např. za styl HTC či iPhonu (hledat na Android Marketu). Pro správu Gmailu je v telefonu přímá aplikace, pro další emailové účty doporučuji stažení některé z aplikací (emailový klient). Osobní zkušenost mám s K-9 Mail. Pokud chcete synchronizovat s MS Exchange serverem, pak je správnou volbou aplikace Exchange for Android 2.x.

Fotoaparát: 3,2 Mpx, AF

Telefon se může pochlubit 3,2 Mpx fotoaparátem (odpovídá rozlišení fotografií 2048 x 1536 px), který používá autofocus. V původní verzi systému mi fotoaparát dokázal ostřit průběžně, což bylo mnohdy vítané. V nastavení (verze OS 2.3.3) lze měnit: režim ostření, expozici, kontrast, úložiště, vyvážení bílé, zoom (až 2x digitální), velikost fotografií, kvalita, barevný efekt. Video je nahráváno v rozlišení CIF (352 x 288 px) s 15 snímky/s. Kvalita fotografií je rozhodně dostatečná, vzhledem k ceně telefonu, i když ztmavení je na běžném světle až nepříjemné (v režimu automatického vyvážení). Překvapením jsou dobré schopnosti a kvalita fotek s písmem, i při focení zblízka.

Zkušební fotografie – Orange San Francisco:

Multimediální funkce: každému dle libosti

Pro volný čas je připraveno FM rádio s RDS, o které nahráním nějaké ROMky můžete přijít. Já ho u své verze 2.3.3 od Cyanogenmod nemám v telefonu, nicméně to nahrazuji internetovými rádii v aplikaci TuneIn Radio. Standardní je hudební přehrávač, řadící skladby dle interpretů, alb, názvů či seznamů skladeb. Hodí se funkce poslední přidané skladby, která odliší ty, které jste do telefonu právě nahráli z počítače. Mám tu navíc i podporu gest, kterými lze přehrávač ovládat. Je možné přehrávání v náhodném pořadí. Chybí však ekvalizér. Na Marketu je řada přehrávačů, které ekvalizér má, proto si je můžete stáhnout a používat je namísto přehrávače od Googlu.

Své místo má v telefonu i video přehrávač a galerie fotografií či videí. K dispozici je vestavěná GPS s mapami od Googlu (aktualizované, zjistíte v Android Marketu), užitečný je digitální kompas. Nalezení pozice trvalo vždy jen několik sekund, případně desítek sekund. K rychlejšímu nalezení pozice posloužila i AGPS (přes operátora pomocí datových přenosů). V nastavení lze toto vypnout, aby se vám nenačítala data, stejně tak datové přenosy přes operátora v tuzemsku či při roamingu v zahraničí. Další obsah už je ve vaší režii, na tom, co si stáhnete zdarma či za poplatek z Android Marketu. Na výběr je tam přes 200 tisíc aplikací a her, takže si zcela jistě něco vhodného pro sebe najdete.

Organizační funkce: Android Market vše zajistí

Běžných funkcí je v telefonu minimum, počínaje hodinami s funkcí budík (s opakováním), kalendářem, je tu dále i kalkulačka, Google Talk, hlasové vyhledávání a zadávání (zprávy, kontakty, web). Poznámky jsem doplnil aplikací z obchodu. Tam lze sehnat i balík Office, resp. pro jejich otevření v telefonu, ZIP manager, File manager a řadu dalších aplikací, potřebných k užívání telefonu.

Datová výbava: HSPA, Wi-Fi, hotspot a mnohem víc

ZTE správně uvažovalo v otázce datové podpory. Telefon proto má datové přenosy, počínaje GPRS, EDGE, UMTS a konče HSPA, které umožňuje stahování rychlostí až 7,2 Mb/s a odesílání až 5,76 Mb/s. V Česku je to v současnosti také maximum (7,2 Mb/s), které operátoři mohou poskytnout, vyjma T-Mobilu, který aplikuje už i HSPA+ (až 21 Mb/s), a tak vás telefon nebude při využívání internetu nijak brzdit. Setkal jsem se však s tím, že v Praze a Brně mi telefon stále umožňoval připojení jen přes UMTS (max. 384 kB/s) u operátora O2, byť s jiným telefonem mi běželo HSPA.

I když telefon podporuje UMTS, tak s ním videohovor neuskutečníte, jelikož mu chybí kamerka nad displejem. Bezdrátové technologie zastupuje Wi-Fi se standardy 802.11 b/g a Bluetooth 2.1 s A2DP profilem pro stereo poslech. Samozřejmě je tu možnost zapnutí funkce Wi-Fi hotspot od verze systému 2.2 výš, která dovolí připojit až dalších pět zařízení k vašemu telefonu a využívání vašeho datového tarifu v mobilu. K počítači se telefon připojuje přes USB (2.0), které telefon bere jako paměťovou jednotku a zároveň jej dobíjí. Vzhledem k délce nabíjecího procesu přes počítač však nedoporučuji telefon dobíjet od nuly právě přes USB, ale klasickou nabíječku. Sluchátka se připojují přes 3,5 mm konektor Jack, avšak platí, že sluchátka konkurenční, která mají ovládací tlačítka atd. vám v telefonu nemusí fungovat korektně, zvuk zkreslí, ztiší či zdeformují. Doporučuji vyzkoušet. Nejedná se o chybu tohoto telefonu, dělají to všechny značky telefonů!

Závěr recenze Orange San Francisco

Pro případné zájemce mám jednu příznivou zprávu. ZTE oficiálně vstoupilo na český trh, a to skrze distributora Agoru DMT. Informovali jsme o tom ve článku – ZTE vstupuje do Česka. S modely ZTE Blade či Skate vypálí konkurenci rybník. Znamená to tedy, že bude možno telefon zakoupit z oficiální české distribuce, včetně dvouleté záruky. Prvním prodávaným modelem je právě ZTE Blade. Další modely budou následovat. Další možností je i to, že si telefon necháte poslat či dovézt ze zahraničí, avšak pamatujte, že v takovém případě se vám bude hůře uplatňovat případná reklamace (cestovat znovu do zahraničí, vyřizování, atd.).

Aktuální cena ZTE Blade v českých e-shopech: (Zdroj: Heureka.cz, ) Po kliknutí na název telefonu můžete ihned vybrat jeden z obchodů a zjistit dostupnost.

ZTE Blade (Orange San Francisco) je nejlepší koupí, pokud hledáte levný telefon a zároveň požadujete skvělou funkční výbavu. V cenové relaci pod 4 tisíci nemá v podstatě konkurenci, a to především svým 3,5“ WVGA displejem, 512 MB RAM paměti či neoficiální podporou nových verzí OS Android. Ideální telefon pro začínající s Androidem i zkušené uživatele, kteří dokážou naplno využít jeho potenciál.

pěkný vzhled špatná výdrž
3,5″ WVGA displej průměrný fotoaparát
OS Android poloha reproduktoru
Wi-Fi, HSPA, Bluetooth
GPS, digitální kompas
3,5 mm Jack, microUSB
neoficiální aktualizace systému
nejlepší poměr cena/výkon

Témata: , , ,

Diskuze k článku (108 komentářů)

  1. Thumb up 0 Thumb down 0 czmrt
    Napsal(a) 15.5.2011 v 09:41

    Dobry den, pekna recenze. Jenom by me zajimalo jestli to ma notifikacni diodu a pripadne jak dlouho upozornuje na zmeskanou udalost.

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      Jindřich Srb
      Odpověděl 15.5.2011 v 10:03

      Dobrý den, notifikační diodu jako takovou telefon nemá, nicméně lze si na Android Marketu najít nějakou aplikaci, která rozbliká tlačítka pod displejem. Jinak při nabíjení svítí tlačítko „zpět“ červeně, při plném nabití zeleně.

      [Odpovědět na názor]

        Thumb up 0 Thumb down 0

        PM
        Odpověděl 4.6.2011 v 09:20

        Ještě doplním, ve verzi 2.2 odvozené od oficiální, kterou mám instalovánu jsou u tohoto podsvícení tlačítka ještě další funkce: bliká červeně – mimo dosah sítě operátora, bliká zeleně – notifikace (e-mail, událost v kalendáři, ale dost nespolehlivé). Nicméně na slunci není toto stavové podsvícení vidět.

        [Odpovědět na názor]

        Thumb up 0 Thumb down 0

        kedd
        Odpověděl 5.7.2011 v 15:28

        můžu se zeptat na nějaký takový program nebo aspoň na klíčevé slovo jak jej najít, nějak se mi nedaří a zdá se mi to jako zajímava věc…

        [Odpovědět na názor]

        Thumb up 0 Thumb down 0

        Vlado
        Odpověděl 2.8.2011 v 10:31

        Dobrý deň, chcem sa spýtať, praskol mi displej na ZTE Blade a potrebujem skopírovať kontakty do iného telefónu, kým zoženiem nový displej. Aký program spolupracuje s Androidom na zálohovanie kontaktov? Mám tam od výroby Android 2,1 Eclaim.
        Ďakujem

        [Odpovědět na názor]

  2. Thumb up 0 Thumb down 0 adis002
    Napsal(a) 15.5.2011 v 10:11

    mě jen mrzí, že už nemá pogumované tělo :( a ještě víc mě mrzí, že na slovensko došel až minulý měsíc nebo kdy a tak jsem byl nucený sáhnout po Optimusu :D (i když ho miluju ^^)

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      Jarda
      Odpověděl 17.5.2011 v 13:50

      Sedy ma stale pogumovane telo. Pokud vim, tak pogumovany neni bily a piano black.

      [Odpovědět na názor]

  3. Thumb up 0 Thumb down 0 TOMBY
    Napsal(a) 15.5.2011 v 10:25

    Indikační dioda pod tlačítkem „zpět“, jak je uvedeno v článku.
    Telefon je to vzhledem k ceně opravdu zajímavý. Je na ta výdrž jestli je opravdu tak mizerná :-( Zkoušeli jste ji i s push emailem nebo bez?
    Jink chválím nedělní recenzi!

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      Radek Červinka
      Odpověděl 19.5.2011 v 21:43

      Mam hodne veci vypnute (hlavne 3G a Wifi) a vydrz az 4 dny – zalezi co delate (pokud jen telefonujete a sms a sem tam web)

      [Odpovědět na názor]

  4. Thumb up 0 Thumb down 0 aege
    Napsal(a) 15.5.2011 v 10:44

    Kompletní recenze i s videem,dík !

    Vadil by mi špatný fotoaparát,přece jen přecházet z K800i na horší jen kvůli levnějšímu
    dotykáči,asi by nebylo to pravé.
    Počkám na Xperii Pro.
    I když bude o hodně dražší.
    Šetřím…………… :)
    jedině že by santa klaus :) :):)

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      Jindřich Srb
      Odpověděl 15.5.2011 v 11:03

      Přiznejme si, že u SE K800i byl fotoaparát na tehdejší poměry takřka bezkonkurenční a i v současnosti se může hrdě mšřit s o dost dražšími modely. Každý telefon má nějaké slabé místo, tak to prostě je. Abych jen doplnil, K800i také vlastním a právě na ZTE Blade sem přesedlal, i když mezi tím byla krátkodobá výplň Samsungem Star.

      [Odpovědět na názor]

  5. Thumb up 0 Thumb down 0 aege
    Napsal(a) 15.5.2011 v 11:18

    K800i mi nafotil přes 6000 fotek,některé se povedly
    některé nee,
    např. fotit s ním přes sklo jedoucího autobusu při 90 km rychlosti,to byla bomba.
    Nafotila jsem takto celou Negevskou poušt.
    Fotila jsem s ním i v ponorce korály v Eilatu.:)
    Snesl i 56 stupnová vedra v horách Wadí David u Mrtvého moře.
    Přičemž digitální kompakt Kodak přestal reagovat na 45 stupních.:)
    Musela jsem ho chladit 12 hodin na betone i v lednici,aby se zase nastartoval.
    K800i přežil i pouštní bouři,jen 90% slaná vlhkost zapříčinila po 5 letech celkovou korozi a
    oprava v servisu by přišla udajně na 4000 kč.
    Několikrát do týdne zamrzne a pomůže jen tvrdý restart.
    Kdyby byl v pořádku a měl wi-fi , tak ani neměním.

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      DRGman
      Odpověděl 15.5.2011 v 19:28

      k800i stale mam aj ked uz len ako 3.mobil, ale len vdaka nemu som vtych casoch upustil od kompaktu, nafotil mi tiez par tisic foto a su to vacsinou k plnej spokojnosti pozeratelne dovolenkove a z akcii foto. preto aj vsetky moje dalsie mobily, ktore maju byt primarnymi musia mat dobry fotak a preto tento ZTE – akokolvek pouzitelny a lacny – nim najskor dost isto nebude.
      ak by som fotak nechcel – tak inac tento mobil by asi 98% postacoval na bezne vyuzitie. akurat vzdy je sporna ta vydzr no

      [Odpovědět na názor]

  6. Thumb up 0 Thumb down 0 Roman
    Napsal(a) 15.5.2011 v 11:35

    Mám OSF od Orange UK OLED verzi ještě s původní 2.1 ROM. Výdrž byla při běžném používání cca 2 dny. Pak jsem vyměnil paměťovku 2GB Verbatim, která byla v telefonu při koupi za 8GB SanDisk a výdrž se o 1 den prodloužila.

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      Michal
      Odpověděl 31.5.2011 v 13:44

      záleží, co člověk považuje za „běžné používání“… mně mnohdy nevydrží ani den… teda s CyanogenMod 7 Stable (ale ani s předchozími ROM to nebyla žádná hitparáda)

      [Odpovědět na názor]

        Thumb up 0 Thumb down 0

        Roman
        Odpověděl 31.5.2011 v 15:20

        Jsem si vědom, že každý má jiné „běžné používání“. Bylo to porovnání výdrže mého běžného používání při dvou různých paměťových kartách. Taky dokážu vycucat baterku za den :-)

        [Odpovědět na názor]

  7. Thumb up 0 Thumb down 0 Jokii
    Napsal(a) 15.5.2011 v 16:24

    Orange San Francisco je ok android telefon jediné čo mu treba vytknút je baterka ale v dnešnej dobe není problém zohnat bateriu lepšiu, ta poloha reproduktoru absolutne nevadí neviem prečo je ako výtka to som naozaj nepochopil inak odporúčam:) hry, net,multimedia všetko OK

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      Jindřich Srb
      Odpověděl 15.5.2011 v 16:28

      Reproduktor je umístěn tak,že při držení v ruce je plně zakryt, a tak nelze poslouchat hudbu v takové míře. Pokud jste levák, chápu, že tuto situaci nemusíte zaznamenat :)

      [Odpovědět na názor]

        Thumb up 0 Thumb down 0

        Jarda
        Odpověděl 17.5.2011 v 13:53

        Musim souhlasit, pokud clovek drzi telefon v ruce, je jakykoliv zvuk vychazejici z reproduktoru velmi utlumen…jako minus bych to tez videl, vsml jsem si teto neduhy brzy.

        [Odpovědět na názor]

  8. Thumb up 0 Thumb down 0 Filda
    Napsal(a) 15.5.2011 v 19:35

    Vypadá to že ho vyměním za HTC Wildfire:) myslíte že to bude dobrá volba ?:)

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      Jindřich Srb
      Odpověděl 15.5.2011 v 19:51

      Myslím, že neprohloupíte :o) Záleží, jestli se odvážíte ke změně ROM, protože s verzí OS Android 2.1 to není nejlepší řešení. Upgrade ale není složitý, dokáže to každý po nastudování.

      [Odpovědět na názor]

        Thumb up 0 Thumb down 0

        Filda
        Odpověděl 15.5.2011 v 20:03

        ke změně ROM bych se určitě odvážil, už jsem si o tom i hodně přečetl :) doufám že ten svůj Wildfire aspoň prodám za 3500 Kč :)

        [Odpovědět na názor]

  9. Thumb up 0 Thumb down 0 Shadowman
    Napsal(a) 16.5.2011 v 08:34

    jedna mala drobnost ohladom farieb
    na slovensku ako aj vo vacsine krajin sa predava cierna leskla (na slovensko su OSF dovezene zo Svajciarska)
    takze nie je to len ta „recyklovana“ cierna

    inak recenzia dobra
    telefon mam som spokojny za tu cenu nieco neskutocne
    len jedna otazka funguje vam gps v budove? pretoze mne sa nejak nechce pripojit na tu default navigaciu…

    btw posledna sprava od Orange UK ze do par tyzdnov by mal vyjst oficialny upgrade na 2.2 no uvidime…

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      eraser
      Odpověděl 16.5.2011 v 13:54

      GPS v budove nefunguje na ziadnom zariadeni

      [Odpovědět na názor]

  10. Thumb up 0 Thumb down 0 Robert
    Napsal(a) 16.5.2011 v 15:31

    Mam takovy dotaz, jak je to s navigacemi v tomto mobilu. Zkousel nekdo navigaci a jak presny je GPS chip? Dik za info

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      Jindřich Srb
      Odpověděl 16.5.2011 v 15:39

      Dobrý den, užíva jsem chvíli bezplatně Sygic Auru a byl jsem spokojen, přesnost GPS byla skvělá, v tomhle ohledu se může rovnat o dost dražším telefonům.

      [Odpovědět na názor]

        Thumb up 0 Thumb down 0

        Pepe
        Odpověděl 17.5.2011 v 11:16

        Dobry den,

        prave uvazuju o koupi noveho telefonu a chtel bych neco jako za malo penez muziky :) Zvazuji, ze bych sel do toho SF, parametry se mi jevi, zatim jako velmi dobre, i kdyz ten android je tam pouze 2.1. Na druhou stranu ja zatim zadny mobil nemel s OS, a da se tam nahrat i 2.2 :) ale prave moje otazka se tyka Wi-Fi a GPS. Ve vetsine samsungu se prave seka a clovek ji musi zapnout a vypnout :-( Jinak jestli jsem to pochopil spravne, pro pouzivani GPS nemusim byt pripojen na netu?? ani si stahovat ci platit zadne dalsi aplikace, abych mohl pouzivat GPS? Dekuji

        [Odpovědět na názor]

          Thumb up 0 Thumb down 0

          Jindřich Srb
          Odpověděl 17.5.2011 v 11:58

          Dobrý den, Google mapy budou vždy potřebovat připojení k internetu. Pokud si ale do telefonu seženete nějakou navigaci (Sygic Auru či jiné), pak tyto aplikace mají mapové podklady v sobě a vy tudíž můžete datový provoz zakázat, navigovat to bude podle klasické GPS (ta nepotřebuje data). Wi-Fi ani GPS se mi na telefonu nesekají. Systém do telefonu můžete nahrát novější, v tom bych problém neviděl. Původní verzi 2.1 bych tam za sebe nedoporučoval nechávat, to je fakt nebe a dudy oproti 2.2 a vyšší.

          [Odpovědět na názor]

          Thumb up 0 Thumb down 0

          Jarda
          Odpověděl 17.5.2011 v 13:55

          Zmineny roblem maji snad opravdu vsechny samsungy, zde je to ok…

          [Odpovědět na názor]

          Thumb up 0 Thumb down 0

          Pepe
          Odpověděl 17.5.2011 v 15:26

          Dekuji moc za odpoved Jindrichu :) Prave mi psal kolega z prace, ze ma cracknutou verzi Ndrive a nemuze si ji vynachvalit! :) tak zkusim tu..pak hodim info, co a jak :)

          [Odpovědět na názor]

  11. Thumb up 0 Thumb down 0 R4d4s
    Napsal(a) 17.5.2011 v 14:38

    Dobrý den, tak zvžuji koupi nového telefonu a nevím který.. přemýšlím o OSF a pak LG optimus one, který si myslíte že je lepší? a jinak umí OSF přehrávat flash videa z internetu? díky ;-)

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      Jindřich Srb
      Odpověděl 17.5.2011 v 16:09

      Flash videa zatím nepodporuje, byť mám do telefonu násilím instalovanou součanost verzi Flash Player 10.2, tak mi to píše např. v okně České TV, kde má běžet živé vysílání, že mám zastaralou verzi pod 10.1, tak nevím. Od telefonu za 3 tisíce se ale nedají čekat zázraky, to doufám chápeme všichni :)

      [Odpovědět na názor]

        Thumb up 0 Thumb down 0

        kubajs
        Odpověděl 8.7.2011 v 10:33

        Na A. 2.3 už ta televize funguje?díky

        [Odpovědět na názor]

  12. Thumb up 0 Thumb down 0 kuca1982
    Napsal(a) 18.5.2011 v 00:06

    Vlastnim tuhle masinku od Noveho roku… Telefon bych charakterizoval jednou vetou: „Je neuveritelne, co, za ty prachy, do toho cinani narvali“ :-).

    Je to muj prvni android (predtim symbian) a byl jsem,jak telefonem tak androidem samotnym, okouzlen… Po 5 mesicich me nadseni z pristroje lehce opadlo. Samozrejme,za tu cenu se stale jedna o bezkonkurencni nabidku…

    Co mi na telefonu (pokud odhlednu od ceny) vadi? ZPRACOVANI! Ne ze by bylo odflaknute nebo vylozene spatne,jen reflektuje cenu. Rekl bych,ze pouzite plasty jsou pomerne mekke. Tlacitko ovladani hlasitosti povrzava. Proste celkove nepusobi tak dobrym dojmem a robustne jako drazsi telefony…
    VYDRZ! Nabijim denne. Pri intenzivnim pouzivani baterie mizi pred ocima…
    LED DIODA! Citelne chybi a degraduje jinak celkem povedeny fotak…

    Telefon bych doporucil tem,kteri proste vic penez nemaji a premysli o levnem androidu jako napr. Wildfire ci LG OO. Jako startovni model do sveta androidu se hodi bajecne :-)

    [Odpovědět na názor]

  13. Thumb up 0 Thumb down 0 Michal
    Napsal(a) 18.5.2011 v 19:03

    OSF mám asi 3 týdny a jsem max. spokojený.Kvalita zpracování mi přijde OK. Za ty prachy nemá konkurenci. Zatím tam mám původní Android 2.1 a nevidím důvod upgrade,max. kvůli Hot spotu.Jinak velice povedená recenze. Díky

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      Jindřich Srb
      Odpověděl 19.5.2011 v 22:28

      Děkuji za kladné hodnocení recenze.Upgrade je vhodný proto, že v nových verzích fungují některé aplikace (mnoho jich je 2.2 +), jinak lepší využití a šetření baterie, správa aplikací, rychlost systému. Pamatuji na verzi 2.1 v telefonu a to se nedá oproti verzi 2.3.3 srovnávat. V Quadrantu jsem naměřil ve verzi 2.1 zhruba 400, tady když přidám o fous takt procesoru přes 600MHz, tak mám takřka 1000 bodů :o)

      [Odpovědět na názor]

  14. Thumb up 0 Thumb down 0 sugar
    Napsal(a) 19.5.2011 v 13:02

    dobry den, chtel jsem se zeptat, jestli tento telefon nepatri do kategroie levnych suntu z ciny, jako mobi proste ty, jak maji televizi wifi a stoji 2000,- a jeste jedna otazka…. jak je tento telefon s porovnanim s LG OO, dekuji :)

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      Jindřich Srb
      Odpověděl 19.5.2011 v 22:24

      Dobrý den, do kategorie levných šuntů z Asie tento telefon opravdu nepatří. S LG OO se může směle rovnat a díky neoficiální podpoře systému jej dokonce trumfne.

      [Odpovědět na názor]

  15. Thumb up 0 Thumb down 0 sugar
    Napsal(a) 20.5.2011 v 09:13

    paráda, takže vy osobne jste snim spokojen, že? a jinak nejake postrehy, ktere mate z pouzivani tohoto telefonu nemate? jakoze co je na nem treba uplne paradni, co na ostatnich telefonech neni…

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      kuca1982
      Odpověděl 20.5.2011 v 13:52

      Tak samozřejmě že úplně parádní je na něm cena přece :-).

      Položil bych otázku jinak: „Co je na něm, v této cenové relaci, úplně parádní?“. Odpověď je displej.
      Řekl bych, že je lepší než iPhone 3G/3GS…

      Ale srovnávat Blade s mobily za desítku je blbost :-)

      [Odpovědět na názor]

        Thumb up 0 Thumb down 0

        Havryjunior
        Odpověděl 28.5.2011 v 20:37

        iphone má rozlišení 480×320 a Blade má 480×800, takže Blade má rozhodně nejmější displej :)

        [Odpovědět na názor]

          Thumb up 0 Thumb down 0

          kuca1982
          Odpověděl 2.6.2011 v 21:54

          Nejmější si přeložim jako jemnější. Ok? :-). Ten displej je lepší, ale napsal jsem to opatrně, páč se nechci „nikoho“ dotknout ;-)

          [Odpovědět na názor]

  16. Thumb up 0 Thumb down 0 Filda
    Napsal(a) 20.5.2011 v 14:47

    Dobrý den, jaký je ten multi-dotykový displej? Například s porovnáním s Wildferem ? Děkuji za odpověď

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      kuca1982
      Odpověděl 21.5.2011 v 18:35

      Kolegyně Wildfire má… Vždy když se podívám na jeho displej, nechápu, jak se na to může dívat :-). Ale je to o zvyku. Rozlišení 240×320 vs. 480×800 mluví za vše…

      [Odpovědět na názor]

        Thumb up 0 Thumb down 0

        Filda
        Odpověděl 21.5.2011 v 22:39

        Já jsem si právě místo Wildfire objednal Zte Blade .)

        [Odpovědět na názor]

          Thumb up 0 Thumb down 0

          kuca1982
          Odpověděl 21.5.2011 v 23:23

          To je určitě lepší volba. A dle mého ani Wildfire S neni takové terno :-). Zvlášť za tu cenu, za jakou se prodává…

          [Odpovědět na názor]

  17. Thumb up 0 Thumb down 0 Michal
    Napsal(a) 22.5.2011 v 06:11

    Zdravim, chcem sa spytat ktory telefon by ste odporucili? ZTE Blade alebo LG OO ? Vyuzitie by bolo na bezne volanie a sms plus obcasne GPS v aute a net. Velkou prednostou by pre mna bola vydrz baterie.
    Dakujem

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      Papać
      Odpověděl 25.5.2011 v 08:05

      Volanie, sms a občas GPS + výdrž…. to zabudni na android a choď do nejakej nokie :-)
      Vcelku použiteľné ovi mapy máš v cene, výdrž sa s androidom nedá vôbec porovnať (osobná skúsenosť htc desire max 2 dni – nokia 5800 5-6 dní) a ak nechceš telefón používať aj ako malý počítač, nemáš o čom rozmýšľať.

      [Odpovědět na názor]

  18. Thumb up 0 Thumb down 0 filetta
    Napsal(a) 23.5.2011 v 17:56

    dobry den, prosimvas, o kolik je tento telefon horsi nez samsung S i9000… rozdil v jejich cenne je 2000, stoji to za to?

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      Jindřich Srb
      Odpověděl 23.5.2011 v 19:38

      Dobrý den, pokud můžete koupit Galaxy S o 2tis. dráž, pak bych jej volil kvůli výkonějšímu procesoru, většímu displeji (i když stejné rozlišení) a oficiální aktualizaci až na Android 2.3. Nesmím zapomenout ani na lepší fotoaparát.

      [Odpovědět na názor]

  19. Thumb up 0 Thumb down 0 Martin
    Napsal(a) 26.5.2011 v 00:21

    Dobry den, jsem doposud na Nokii, k prechodu na Android se chystam. Stezejni je pro me organizace a kancelar. Umi Android napriklad syncovat Outlook? Kalendar, kontakty, ukoly? Umi stahovat emaily z hotmail (push)? Díky moc za reply

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      kuca1982
      Odpověděl 27.5.2011 v 17:12

      Tak push mail umí jen u Gmailu. Nebo alespoň můj hotmail účet se tak nesynchronizuje. Minimum jsou pětiminutové intervaly synchronizace. Pokud je to jinak, budu rád, když mě někdo opraví.

      [Odpovědět na názor]

  20. Thumb up 0 Thumb down 0 Paho
    Napsal(a) 29.5.2011 v 09:02

    Dobry den,
    take jsem si poridil San Francisco a nedari se mi rozchodit USB propojeni s Win XP. Vidim tamvymenitelny disk ale ndostanu se na nej. Nemate nekdo tuseni co kde nastavit. diky

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      Jindřich Srb
      Odpověděl 29.5.2011 v 14:59

      Dobrý den, musíte po připojení kabelu USB z počítače do telefonu vysunout horní lištu v telefonu, tam dát ladění USB a zvolit připojit jako jednotku nebo jak to tam přesně je psané. Zelený Android se změní na oranžový a jednotka se vám v počítači načte.

      [Odpovědět na názor]

  21. Thumb up 0 Thumb down 0 Markta
    Napsal(a) 29.5.2011 v 23:21

    nevíte jestli v ofic. ČR prodeji bude i v bílé?

    [Odpovědět na názor]

  22. Thumb up 0 Thumb down 0 Duchy
    Napsal(a) 1.6.2011 v 15:55

    Dobry den. Kdyz ZTE oficialne vstupuje na nas trh bude i moznost oficialniho upgradu androuidu na 2.2 ? Nerad bych se pripravil hned po koupi telefonu o zaruku :D

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      kuca1982
      Odpověděl 2.6.2011 v 21:59

      Telefony určené pro český trh by měly Android 2.2 už obsahovat.

      [Odpovědět na názor]

  23. Thumb up 0 Thumb down 0 Lukas
    Napsal(a) 3.6.2011 v 13:23

    Chci se zeptat nepoškrábe se to bílé provedení dříve? Pry je ta čená verze takove „pogumovana“ a odolnejší a na fotkách jsem již videt bilou verzi popraskanou. Díky za odpoved.

    [Odpovědět na názor]

  24. Thumb up 0 Thumb down 0 Gary
    Napsal(a) 4.6.2011 v 15:50

    Zdravím zvlada tento telefon přehrát čt4 a čt24?

    [Odpovědět na názor]

  25. Thumb up 0 Thumb down 0 Honza
    Napsal(a) 5.6.2011 v 14:34

    Zdravím,
    chtěl bych se zeptat jak tento telefon vydrží v případě, že se s ním téměř nic nedělá (v podstatě když je v nečinnosti).Pokaždé jsem se dočetl 1-2 dny, ale vždy měl uživatel zapnutou wifi atd.

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      Jindřich Srb
      Odpověděl 5.6.2011 v 22:55

      Na to se těžko odpovídá, nikdo nemáme tolik dní čas, abychom telefon nechávali zcela netknutý :) Tipl bych tak tři, čtyři dny.

      [Odpovědět na názor]

  26. Thumb up 0 Thumb down 0 Michal
    Napsal(a) 5.6.2011 v 19:20

    Dobrý den,
    zajímalo by mě, jestli se z tohoto telefonu dá volat přes skype.

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      Jindřich Srb
      Odpověděl 5.6.2011 v 22:52

      Dobrý den, ano, přes Skype volat lze bez problémů.

      [Odpovědět na názor]

        Thumb up 0 Thumb down 0

        Michal
        Odpověděl 6.6.2011 v 20:17

        Děkuji ;)

        [Odpovědět na názor]

        Thumb up 0 Thumb down 0

        mcr
        Odpověděl 9.6.2011 v 09:34

        Dobrý den, a jak je to s nastavením SIP a voláním přes VoIP – přes wifi? Na Wildfire S se to docela kouše a koktá snad ve všech dostupných programech, většinou ve chvíli, kdy se telefon přiblíží k uchu a vypne se podsvícení displeje, asi to i nějak ovlivní wifi… Je tu nějaký program který to zvládne bez problémů?

        [Odpovědět na názor]

  27. Thumb up 0 Thumb down 0 Pavel
    Napsal(a) 11.6.2011 v 14:16

    Mám problém, můžu si vibrat mezi telefony:
    ZTE Blade
    Samsung Galyxy Ace
    Který by jste mi doporučili?

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      Jindřich Srb
      Odpověděl 11.6.2011 v 23:35

      Osobně bych volil ZTE Blade kvůli lepšímu displeji, RAM, neoficiální podpoře systému.. Ale ani Samsung Galaxy Ace není rozhodně horší, sice v displeji ano, ale o fous rychlejší procesor..

      [Odpovědět na názor]

        Thumb up 0 Thumb down 0

        Lukáš
        Odpověděl 14.7.2011 v 00:50

        Ale zase nezapomente že u ZTE Blade se dá CPU taktovat takže procesor vytáhnete ;-) sám s tím zkušenosti nemám ale dočetl jsem se. Určitě si ho koupím a uvidím

        [Odpovědět na názor]

  28. Thumb up 0 Thumb down 0 cr3v3t3
    Napsal(a) 20.6.2011 v 19:17

    Dobry den chtěl bych se zeptat kte telefon by jste vy osobně doporucil jelikoz jsem jeste telefon s OS nemel 1.Nokia C7
    2.Htc Wildfire S
    3.ZTE Blade
    Nevim zda je moc inteligentni otazka ale dik za odpoved.

    [Odpovědět na názor]

  29. Thumb up 0 Thumb down 0 kubajs
    Napsal(a) 8.7.2011 v 10:44

    Dobrý den zvažuji koupi tohoto telefonu, tak bych se chtěl zeptat na pár věcí.
    1)Opravdu je na tomto telefonu Multitouch?
    2)na jiných stránkách uvádí že Jack 3.5 chybí
    3)funguje čt 24 a čt 4?
    děkuji

    [Odpovědět na názor]

  30. Thumb up 0 Thumb down 0 Cihla
    Napsal(a) 12.7.2011 v 20:26

    Dobrý den, zajímalo by mě jaká je kvalita zvuku v porovnaní třeba se Samsungem S5560 a jestli má telefon opravdu 3.5 jack. Děkuji

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      Jindřich Srb
      Odpověděl 13.7.2011 v 09:58

      Dobrý den, kvalita zvuku je zcela odpovídající cenové úrovni, ba dokonce bych řekl že lepší než u Samsungu S5560. Telefon má opravdu klasický 3,5 mm Jack.

      [Odpovědět na názor]

        Thumb up 0 Thumb down 0

        Cihla
        Odpověděl 13.7.2011 v 17:25

        A má HW tlačítko fotoaparátu? Na obraázcích sem ho nenašel a pokud vím v recenzi o tom také zmínka není.

        [Odpovědět na názor]

  31. Thumb up 0 Thumb down 0 dancidd
    Napsal(a) 21.7.2011 v 12:59

    Dobry den.

    Prave som si kupil tento telefon a som nadmieru spokojny.
    Len jednu vec neviem zmenit:
    v telefone su pôvodne 3 druhy klavesnic – Android klavesnica, TouchPal a Textový vstup XT9.
    Ked som si skusal vsetky tri typy, ako posledny som nastavil typ TouchPal. Ten sa mi nepaci a chcem si ho zmenit na Android, ale neviem ako.
    Môzte mi, prosim, niekto poradit?
    Dakujem.

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      Alex87
      Odpověděl 29.7.2011 v 00:51

      kdyz zmacknete a pridrzite ramecek kde je napsano „sem zadejte text“ tak jse vam objevy „metoda zadavani dat“ a tam jse to da prepnout.

      [Odpovědět na názor]

  32. Thumb up 0 Thumb down 0 Carloss
    Napsal(a) 30.7.2011 v 00:29

    Zdravím, když si spustím „spránce úloh“ a dám si záložku „zdroj“, tak se mi ukáže „Systémová pamět celkem: 420,29MB“ Není to nějak málo? Já myslel že to mělo být 512MB, nebo něco využívá grafika? a druhá věc: má nějaký razantní rozdíl rychlost paměťové karty (class 2,4,6,10)?
    Děkuji

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      Martin
      Odpověděl 5.8.2011 v 09:15

      Pokud si dobře pamatuji informace z jednoho fóra, čtečky integrované v mobilech (i těch dražších) rychlejší SD karty stejně nevyužijí.
      Co se týče RAM – je to častý omyl uživatelů a zlatý důl pro výrobce „task killerů“; Android není Windows a plná RAM je ideální stav. Aplikace visící v RAM (ty na pozadí) totiž žádným způsobem nevytěžují procesor a tudíž nevybíjí baterii. Naopak, ukončování procesů CPU vytěžuje a tudíž vybíjí baterii. Zároveň tak systém může aplikace převést do popředí prakticky bez prodlevy. Pokud by skutečně mělo dojít k přeplnění operační paměti, Android OS má vlastní „task killer“, který některé aplikace ukončí (pokud vím, tak ty nejdéle nepoužité).

      [Odpovědět na názor]

        Thumb up 0 Thumb down 0

        Martin
        Odpověděl 5.8.2011 v 09:18

        Místo klasického task killeru doporučuji sem tam použít aplikaci Watch Dog nebo podobnou – ta kontroluje, zda nějaký proces skutečně samovolně nevytěžuje procesor.

        [Odpovědět na názor]

  33. Thumb up 0 Thumb down 0 watrill
    Napsal(a) 30.7.2011 v 13:27

    Jen pro upřesnění, ZTE Blade nemá true multitouch, má jen dualtouch, navíc se to chová podobně jako Nexus One.. viz http://www.youtube.com/watch?v=qzhUzq6bTPg

    [Odpovědět na názor]

  34. Thumb up 1 Thumb down 0 mobil
    Napsal(a) 2.8.2011 v 19:10

    Ahoj vybírám si nový mobil a rozhoduju se mezi LG Optimus One a SAMSUNG Glaxy Gio a Orange SAn Francisco.Který je nejleší????

    [Odpovědět na názor]

  35. Thumb up 0 Thumb down 0 Načelník
    Napsal(a) 9.8.2011 v 20:55

    Chcel by som sa opýtať či sa dá zohnat zvlášť batéria s lepšou výdržou :)

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      welby
      Odpověděl 22.8.2011 v 09:43

      Zatím jsem žádnou neviděl. Když někdo nabízel samostatnou baterii do ZTE Blade, tak to byla baterie se stejnou kapacitou.

      [Odpovědět na názor]

        Thumb up 0 Thumb down 0

        Depeche
        Odpověděl 2.1.2012 v 23:21

        Ja som našiel náhradnú batériu s kapacitou 1300mAh

        [Odpovědět na názor]

  36. Thumb up 0 Thumb down 0 dafhe
    Napsal(a) 22.8.2011 v 21:49

    dobry den rozhoduju se mezi vodafone 858 zte blade a optimus me

    [Odpovědět na názor]

  37. Thumb up 0 Thumb down 0 Lucia
    Napsal(a) 21.9.2011 v 15:01

    Dory den ja som si včera kupila tento telefon no vobec neviem ale nejde mi posielať hudbu inemu telefonu potrebujem surne poradiť prosím :(

    [Odpovědět na názor]

  38. Thumb up 0 Thumb down 0 kraksna
    Napsal(a) 25.9.2011 v 21:03

    na jistem drazebnim portalu naleznete jak nejake obaly, tak i folie a nahradni baterky dokonce s nabijeckou, staci proste hledat. Silnejsi baterky jsou, ale jenom papirove. Od ZTE jsou s kapacitou 1300 a 1350 mAh, sunnysoft prodava s kapacitou 1300 mAh, na ebay mate i s kapacitou 1500 mAh, ale to je vsechno podvod, takove baterky nevydrzi stejne dyl a budete radi, ze to vydrzi aspon ten den. Bylo by fajn, kdyby se strany a aplikace dali prepnout do inverznich barev, tj ne cerne na bilem, ale bile na cernem, je to setrnejsi jak pro oci, tak pro baterii, protoze vysvitit cernou jaksi neni tak energeticky narocne, jak bilou. Jam blejda mam od unora, ted s romkou 2.3.4 stir fry rel. 19 a je to trosku rychlejsi, co se tyce her, fotak rychleji zaostruje. Ale to video je hnus, Skate ma nahravat az 30 snimku za minutu, pujdu se zitra na nej podivat k sunnakum.

    [Odpovědět na názor]

  39. Thumb up 0 Thumb down 0 adam kmec
    Napsal(a) 13.10.2011 v 20:49

    dobrý deň prajem chcel by som sa opýtať ako pošlem pieseň pomocou bluethoot

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      barbora
      Odpověděl 20.11.2011 v 12:01

      No to by som aj ja velmi rada vedela uz si na to prosim ta prisiel?

      [Odpovědět na názor]

        Thumb up 0 Thumb down 0

        Miro888sk
        Odpověděl 14.3.2012 v 14:13

        musite si dat archiv a tam si otvorit priecinok kde je ta pesnicka potom na nej musite drzat prst zobrazia sa vam moznosti tak zvolte bluethoot a odoslete to

        [Odpovědět na názor]

  40. Thumb up 0 Thumb down 0 Karel
    Napsal(a) 27.10.2011 v 03:12

    Moc bych poprosil, pokud by někdo mohl, o odpovědi na následující dotazy. Jsem už jednou nohou v něm :​-​) ale potřebuji se ještě ujistit…

    1. Propojení s PC ​(Windows 7​) se navazuje jen USB kabelem a driverem? Pokud ano, zpřístupní se mi tak data na mobilu ​(např pomocí My Phone Explorer​) nebo je dodáván nějaký program ​(jako např. sony ericsson pc suite​)?

    2. Obsahuje T9 v češtině?

    3. Lze jako jazyk telefonu ​(nabídky apod.​) zvolit angličtinu? Podle manuálu to jde ​(Home Key > > Settings > Language & keyboard > Select language.​), jedná se mi spíš o to, zda je v distribuované verzi přítomna v tomto ohledu jak čeština, tak angličtina.

    4. Ještě jsem nepoužíval GPS, takže sorry, pokud je tohle nesmyslný dotaz ​(založený na jedné podivné zmínce na jednom fóru​), ale určení polohy přes GPS funguje i bez zapnutého připojení na internet, že?

    5. Ta přiložená sluchátka jsou vysloveně jen sluchátka nebo mají taky mikrofon a lze je tudíž používat jako hands​-free? ​(u mého současného telefonu jsem měl inzerovaná jen sluchátka a až po letech jsem zjistil, že mají i mikrofon :​-​)​)

    Předem moc a moc díky!

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      Sab
      Odpověděl 31.10.2011 v 10:24

      1. Áno, program nepotrebuješ, stačí ti hocaký súborový manažér
      2. V podstate áno, ja používam na písanie „swype“
      3. Jazyky si môžeš meniť
      4. Áno
      5. Sú to len sluchátka

      [Odpovědět na názor]

  41. Thumb up 0 Thumb down 0 Karel
    Napsal(a) 31.10.2011 v 11:02

    Moc díky za supr odpověď!!
    Ještě dodám, že mi jinde řekl uživatel, že ta sluchátka jsou hands-free. Pochopitelně může být víc edic telefonu s různým příslušenstvím, ale mám taky zkušenost, že (na krabici a v manuálu) inzerovaná sluchátka na mém SE byla ve skutečnosti hands-free, což jsem zjistil náhodou až po několika letech :-))

    [Odpovědět na názor]

  42. Thumb up 0 Thumb down 0 Vlado
    Napsal(a) 20.11.2011 v 19:48

    dobrý deň prajem chcel by som sa opýtať ako pošlem pieseň pomocou bluethoot

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      gg
      Odpověděl 27.11.2011 v 02:18

      nastavenia zapnut bluetoot a potom zmenit tam na vididelny

      [Odpovědět na názor]

  43. Thumb up 0 Thumb down 0 Vlado
    Napsal(a) 27.11.2011 v 09:08

    Bluethoot viem zapnut,ale ako poslat,ked kliknem na mp3,tak tam nie je poslat.

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      JirkaH
      Odpověděl 2.12.2011 v 16:21

      samozrejme, ze je

      [Odpovědět na názor]

        Thumb up 0 Thumb down 0

        Katka
        Odpověděl 26.5.2012 v 14:20

        …a kde? ja som ju nenašla… keď kliknem na MP3, hodí mi ponuku Knižnica, Zamiešanie skladieb, Pridať do playlistu, Použiť ako zvonenie, Odstrániť. no čo, som technický typ, potrebujem polopatický návod… :-P

        [Odpovědět na názor]

  44. Thumb up 0 Thumb down 0 tatu
    Napsal(a) 29.11.2011 v 13:20

    dokázal by mi někdo poradit jak rozchodit kalendář, když chci zapsat novou událost, tak se mi objeví hláška „nemáte žádné kalendáře“ a hotovo …

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      JirkaH
      Odpověděl 2.12.2011 v 16:22

      musite si vytvorit synchronizacni ucet

      [Odpovědět na názor]

  45. Thumb up 0 Thumb down 0 tomas
    Napsal(a) 4.12.2011 v 12:52

    caute..rozmyslam nad kupou tohto telefonu….nehccem nic take ako iphone 4G atd..nie som narocny uzivatel…ale nie je 262tisic farieb nejako malo?dakujem :-)

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      JirkaH
      Odpověděl 4.1.2012 v 15:47

      neni. filmy, fotky, hry nikde si niceho nevsimnes. lehce to lze pozorovat jenom na necem takovem: http://pctuning.tyden.cz/ilustrace3/kuchar/Samsung_226BW/samsung_test_duhaCB.jpg

      [Odpovědět na názor]

  46. Thumb up 0 Thumb down 0 Martin
    Napsal(a) 27.12.2011 v 14:34

    Zdravím, teraz som čítal, že už existuje aj San Francisco II tak sa chcem spýtať či sa mi oplatí čakať ešte pár mesiacov kým sa dostane na slovenský trh a aká by bola jeho prípadná cena. Či oveľa vyššia ako je cena jednotky. Ďakujem

    [Odpovědět na názor]

  47. Thumb up 0 Thumb down 0 Standa
    Napsal(a) 15.1.2012 v 10:23

    Zdravím všechny. Koupil jsem tento telefon nedávno a teprve ho „krmím“ daty. Nedaří se mi však nakopírovat do telefonu hudbu ve formátu mp3, která v nokii normálně běžela. Hlásí mi to chybu 0×80030001. Poradí mi někdo co s tím?

    [Odpovědět na názor]

  48. Thumb up 0 Thumb down 0 blade
    Napsal(a) 20.1.2012 v 21:40
  49. Thumb up 0 Thumb down 0 Miro888sk
    Napsal(a) 14.3.2012 v 14:19

    Zdravím vás neviete ako mam prepnúť nech sa mi android aplikácie ukladajú na SD kartu ????
    Prosím Vás poradte mi.

    [Odpovědět na názor]

  50. Thumb up 0 Thumb down 0 Jedna
    Napsal(a) 8.5.2012 v 12:28

    Nejdou mi prehrat nake písničky a tak bych se chtel zeptat jaký prehravac bych měl stáhnout prosím pište

    [Odpovědět na názor]

  51. Thumb up 0 Thumb down 0 Jarda
    Napsal(a) 20.7.2012 v 23:03

    Podporuje tento telefon paměťovou kartu SD HC ? protože některý telefony HCčko neberou :/

    [Odpovědět na názor]

      Thumb up 0 Thumb down 0

      Macek
      Odpověděl 24.8.2012 v 19:10

      Podporuje

      [Odpovědět na názor]

Přidat komentář