Mobilizujeme.cz

Nokia X7 – recenze záchranářské krásky z filmu Transformers 3

17. 7. 2011  |  recenze  |  autor:

Nokia X7 se chlubí parádním designem, avšak hardwarově stárne. Recenze telefonu Nokia X7 je tu pro ty z vás, kteří i přesto po tomto modelu touží. Jestli splní vaše očekávání a nezůstane vám nic dlužna, napoví samotná recenze.

Nokia X7 se na první pohled jeví jako dokonalý zástupce hudební či herní řady telefonů, který mezi telefony Nokia už nějakou dobu schází. Neotřelý design telefonu, nová verze systému Symbian Anna s vylepšeními emailového klienta, webového prohlížeče či změna ikonek, až by si člověk řekl, že se Nokia konečně vydala správnou cestou.

Mobilní telefon Nokia X7 do recenze zapůjčil oficiální eShop Nokia.


Nokia X7 – oficiální fotografie

Nokia X7 ovšem trpí stále stejnými prohřešky, které ji budou srážet do kolenou. Naše recenze vás provede všemi partiemi telefonu. V prodeji jsou dvě barevné varianty telefonu, Dark Steel a Light Steel.

Základní parametry – Nokia X7

Rozměry 120 x 63 x 11,9 mm
Hmotnost 146 g
Displej AMOLED, kapacitní dotykový, rozlišení nHD (360 x 640 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 4“, ochrana Gorilla Glass
podpora Multitouch, proximity senzor, akcelerometr
Procesor a paměť 680 MHz, 2D/3D grafický akcelerátor
256 MB RAM, 350 MB vnitřní, 1 GB flash disk
slot na microSD karty (až 32 GB), 8GB v balení
Operační systém Symbian^3 (Anna)
Fotoaparát 8 Mpx (3264 x 2448 px), Fixed-focus, LED blesk, detekce obličeje, geotagging, samospoušť, redukce červených očí, 2x digitální zoom
nahrávání videa v rozlišení HD 720p s 25 snímky/s
Konektivita microUSB 2.0, 3,5 mm Jack
Bluetooth 3.0, HSPA (10,2 Mb/s down/ 2 Mb/s up), Wi-Fi (802.11 b/g/n)
Obsah balení telefon, návod, baterie, nabíječka, stereo headset se špuntovými sluchátky, výměnné špuntíky, datový USB kabel, 8GB microSD karta, záruční list
Cena a dostupnost 10 550 Kč, červen/červenec 2011

Krátké postřehy z testování telefonu Nokia X7

Co se nám líbilo: kovová konstrukce, 4“ AMOLED displej s odolným sklíčkem Gorilla Glass, konektivita (HSPA, Wi-Fi, BT 3.0, microUSB, 3,5 mm Jack), GPS s Ovi mapami a bezplatnou navigací zdarma, funkce USB on-the-go, kancelářské nástroje, synchronizace emailů, skvělá odezva dotykového displeje, prohlížeč Office dokumentů, FM rádio s RDS, kvalitní hudební výstup, vylepšený webový prohlížeč a emailový klient.

Co se nám nelíbilo: nahrazení autofocusu za tzv. Fixed focus u fotoaparátu, operační systém Symbian Anna stále zaostává za konkurencí z pohledu uživatelských možností, Ovi obchod působí zpomaleně, nepružně a mnohdy si za aplikace účtuje částky, které uživatelé jiných systémů neplatí, baterii nelze vyjmout, prostředí fotoaparátu nemá nastavení sjednocené v jeden celek, sloty na SIM kartu a microSD mohou jít složitě vyjmout, dva z rohů telefonu pouze imitují reproduktor.

TIP: Pro podrobné informace o telefonu Nokia X7 navštivte katalog mobilů.

http://www.youtube.com/watch?v=XMAPAEMVyYA

Obsah balení: nadšení se ihned vytratí

Modrá krabice s telefonem Nokia X7 se stylem otevírání více než podobá iPhonu či některým modelům od HTC, ale budiž. Obsahem jsou: baterie, špuntová sluchátka s 3,5 mm konektorem Jack a tlačítky ovládání hudebního přehrávače, výměnné velikosti špuntíků do uší, nabíječka s USB zakončením, datový USB kabel, 8GB microSD karta, návod a záruční list. Výrobce přeci jen mohl k telefonu přidat třeba nějaké pouzdro či jiné zajímavé příslušenství, které by získalo navrch před konkurencí.

Vzhled a konstrukce: kov s rohovými úkosy

Nokia X7 se designově povedla, nicméně její možnosti zůstaly daleko za očekáváním. Vždyť výrobce nevyužil ani výtečné možnosti umístění čtyř reproduktorů, každého do jednoho z rohů. A tak je potřeba si přiznat, že Nokia X7 je jen další převlečenou N8 s pozměněnou výbavou, které se nechtělo příliš inovovat. Nokia opět zazdila jeden z báječných telefonů stejnými chybami, jako u řady dalších modelů.

Nokia X7 má kovové tělo, čemuž odpovídá hmotnost 146 gramů. Na přední straně přechází kov do sklíčka displeje, které sahá takřka od hrany k hraně. Všechny čtyři rohy jsou na přední části telefonu zkoseny a mají symbolizovat reproduktory. Do oficiálního představení telefonu nebyl snad nikdo, kdo by nevěřil tomu, že Nokia nezabudovala do telefonu hned čtyři reproduktory pro skvělý prostorový poslech. Opak je pravdou, jelikož dva horní pouze reproduktor imitují, nemají jej.

Přední strana telefonu je v režii 4“ AMOLED displeje s dotykovým kapacitním způsobem ovládání, který je kryt tvrzeným sklíčkem Gorilla Glass, mající lepší odolnost proti poškrábání. Pod displejem je jediné hardwarové tlačítko, nad displejem otvor pro hovorový reproduktor a proximity senzor. Chybí tak kamerka pro videohovory i senzor jasu, překvapivě.


Konstrukční zpracování není dokonalé, podívejte se na mezírku mezi displejem a rámečkem

Boční hrany v podstatě přecházejí oblým tvarem do zad telefonu, a tak se za ně telefon mnohdy hůře bere do ruky. Na pravém boku jsou umístěna tlačítka hlasitosti a fotoaparátové spouštěcí tlačítko, které má pouze jednu polohu při stlačení, což značí absenci ostření. Na levém boku jsou umístěny oba sloty, jak pro microSD kartu, tak i SIM kartu. Pomocí jednoduchého výklopného manévru byste měli být schopni slot kdykoliv vyjmout, avšak nemusí to vždy jít tak snadno. Sami jsme se slotem na SIM kartu při výměně poměrně dlouhou bojovali, proto nedoporučujeme telefon pro ty z vás, kteří SIM karty v telefonu často mění.

Na horní hraně telefonu je dle očekávání umístěn 3,5 mm port pro připojení sluchátek, microUSB port a tlačítko vypnutí displeje/telefonu. Jaké bylo mé překvapení, když telefon nepřijal sluchátka konkurenčního výrobce Samsung, snad asi nemusím dokumentovat. Podotýkám, že sluchátka mi běžně fungují na každém telefonu, počítačích, MP3 přehrávačích. Nokia X7 ale byla razantně proti, s výstražnou hláškou „nepodporované příslušenství“.

Zadní strana telefonu patří 8 Mpx fotoaparátu s Full focusem (ostřením na vše od 50 cm dále) a dvojici vysoce svítivých LED diod. Telefon není možno nikterak otevírat, takže v případě nutné výměny baterie či jiné potřeby spojené s otevřením konstrukce je vždy vhodné navštívit autorizovaný servis, bez kterého se neobejdete.

Baterie a výdrž: lepší zítřky pro hudebního dacana

Nokia X7 má baterii umístěnu ve vnitřnostech telefonu, a tak se na ni nemůžeme podívat. Jedná se o Li-Ion baterii BL-5K o kapacitě 1200 mAh , se kterou má telefon vydržet až 19 dní v pohotovosti nebo až 6,5 hodiny hovorů. To jsou hodnoty nereálné, a tak rozhodně více napoví hodnoty naměřené při našem testu. S telefonem jsem denně poměrně dost pracoval, hodinu či dvě na internetu přes Wi-Fi i 3G, poslech hudby zhruba hodinu denně, nějaký ten hovor a SMS, přijímaní emailů. Takto jsem telefon dával nabíjet třetí den.

Pak jsou tu dále hodnoty výdrže při přehrávání filmů – 6 hodin, spuštěném hudebním přehrávači – až 48 hodin. Hodnotu výdrže při spuštěném filmu Nokia uvádí při rozlišení videa 1280 x 720 px, 30 snímků/s a formátu H.264. Pokud chcete nabíjet méně často, pak zejména vypínejte aplikace a datová připojení, která nepoužíváte (Wi-Fi, Bluetooth), GPS, snižte jas obrazovky, nastavte režim úspory energie a vypněte nepotřebné zvuky (např. klávesnice).

Displej a ovládání: 4“ nHD AMOLED displej bez ClearBlack

Displej Nokie X7 nepřináší nic nového, ani tak kýžené vyšší rozlišení displeje. Je to ale logické, výrobci se totiž nechce upravovat aplikace pro další rozlišení, když všechny jeho současné mobilní koráby vyšší třídy mají nHD displej (Nokia N8, E7, X7). A dobře přeci víte, že tu Symbian nebude věčně. Displej je kapacitní, dotykový, má rozlišení nHD, odpovídající 360 x 640 px, úhlopříčku 4“, zobrazení 16 milionů barev. Jedná se o typ AMOLED, povrch je navíc nepoškrabatelný – sklíčko Gorilla Glass. Bohužel nedisponuje technologií ClearBlack (opravdu černý displej). Barvy jsou přirozené, syté, živé, čemuž dopomáhá typ displeje AMOLED. Rastr je však vzhledem k velké úhlopříčce patrný.

Displej podporuje multi-touch ovládání (více prsty), které dobře poslouží třeba při prohlížení fotografií nebo ve webovém prohlížeči. K automatickému zámku displeje při volání slouží proximity senzor. Jas upravuje senzor jasu (nelze jej vypnout v nastavení displeje), nicméně konkrétní hodnotu jasu si majitel přístroje stanoví manuálně, telefon pouze při přechodu třeba z přímého slunce do stínu hodnotu sám reguluje. Displej přetáčí na levý bok automaticky akcelerometr dle natočení telefonu. Na opačnou stranu půjde displej přetočit až po upgradu na verzi Symbian Belle (ta funkce dá asi Nokii pořádně zabrat …).

Nokii i přes výhrady k rozlišení displeje a absenci ClearBlack musím pochválit, jelikož reakce na dotek jsou okamžité, domovské obrazovky lze posouvat už při posunu prstu po displeji, nikoliv až po oddálení prstu z displeje, jako tomu bylo dříve. Čitelnost na přímém slunci, kdy displej automaticky přeřadí na nejvyšší stupeň podsvícení, je skutečně dobrá.

Prostředí telefonu, výkon: Symbian Anna alias omalovánky

Nokia si s hardwarem současných modelů se Symbianem neláme hlavu, a tak je na trhu hned několik telefonů s totožnými vnitřnostmi. Procesor ARM11 je taktován na 680 MHz, operační paměť RAM 256 MB. Součástí je i grafický akcelerátor 2D/3D s podporou OpenGV1.1 a OpenGL ES 2.0. V telefonu je předinstalována verze vývojového prostředí Qt 4.7.3 a Java 2.1. Vnitřní paměť je 350 MB a rozšiřuje ji 1 GB ROM. Paměť je možné rozšířit microSD kartou (až 32 GB), v balení je 8GB karta. Jednoduchým porovnáním dojdeme k poznatku, že ani model X7 není z hlediska hardwaru v pozici, kdy by si mohl na trhu říci o částku, za kterou se prodávají výkonnější modely jiných výrobců. Nokia si přesto za model X7 účtuje přes 10 tisíc korun (údaj k červenci 2011).

Systém Symbian Anna (verze softwaru 021.013 ze dne 18.05.2011) má tři domovské obrazovky, na které lze umístit widgety. Na první pohled poznáte rozdíl oproti starším verzím systému, jelikož Nokia přešla na nový styl ikon. Hodnotit je nebudu, nechám na každém z vás, jak se vám nová paleta ikonek líbí. Menu je tvořeno 3×4 ikonami. Aktualizace telefonu naleznete v nástrojích telefonu, v sekci správa telefonu. Lze aktualizovat přes počítač skrze Nokia Software Updater.

Při prvním zapnutí přístroje budete vyzváni k přihlášení na účet Nokia, určený pro přístup ke službám Ovi Nokia. To vám následně umožní třeba sledování situace přátel v různých sociálních sítích, stahování her, aplikací, videí, obrázků, motivů a vyzváněcích tónů z Ovi obchodu, hledání trasy pomocí bezplatné navigace pro pěší i motoristy nebo zálohování a správu kontaktů v internetové službě Ovi. I jmenovka Ovi však brzy zanikne, proto se nedivte, jestli v době čtení recenze tento název už neplatí.

Telefonování a zprávy: vylepšené vyhledávání a emailový klient

Nokia X7 má díky verzi OS Symbian Anna vylepšené vyhledávání v kontaktech, kdy můžeme na softwarové klávesnici vyťukávat postupně písmena kontaktu, dokud nenalezneme přesně ten požadovaný. Dalších změn se však kontakty ani výpisy hovorů nedočkaly. Telefonní seznam pojme neomezený počet kontaktů, přičemž ke každému kontaktu můžete přidat obrázek, vyzváněcí tón a spoustu dalších detailů jako je přezdívka, email, SIP, narozeniny, výročí a další detaily. Za zmínku také stojí integrace sociálních sítí. Ke každému kontaktu můžete přidat také Facebook, MSN, Skype, ICQ, Google a další účty. Vedle běžných funkcí přináší telefon například funkci Turn-to-mute, kdy pro ztišení vyzvánění či budíku stačí telefon otočit displejem dolů.

I počet zpráv je takřka neomezený, záleží na zaplnění prostoru telefonu. Zprávy jsou chytře tříděny do konverzací podle příjemců nebo klasicky dle času přijetí. V každém vlákně konverzace vidíte společnou předchozí konverzaci. Během psaní můžete využít vylepšenou softwarovou alfanumerickou klávesnici/QWERTZ, a to i v režimu na šířku displeje. Režim písmen (QWERTZ či alfanumerická) a znaků se jednoduše přepíná klávesou. Nová klávesnice má na můj vkus malá tlačítka v režimu na výšku, ale je to asi spíš o zvyku. Nechybí ani prediktivní zadávání pomocí slovníku T9 včetně české diakritiky. MMS a emailový klient jsou samozřejmostí.

Emailový klient doznal menších změn také spolu s verzí systému Anna. Nově jsou zprávy výrazněji zobrazené (větší font u adresáta zprávy, menší u předmětu a obsahu) a ty, které jste už rozklikli, se tváří o něco šedivějším dojmem. Podporovány jsou protokoly POP3, SMTP i IMAP4. Celkem lze nadefinovat až 9 emailových schránek, které bude vaše X7 spravovat. Načtení může probíhat dle předem stanovaných časových podmínek, a to včetně příloh. Procházení emaily mi přišlo oproti starší verzi systému o dost rychlejší, což mnoho z vás jistě ocení.

Fotoaparát: pachuť od absence autofocusu

U fotoaparátu se pozastavím jen krátce, protože je tahle sekce naprosto totožná s modely C7, C6-01 a E7. Zkrátka, stejný 8 Mpx fotoaparát (rozlišení 3264 x 2448 px), chybějící autofocus (nahrazen Fixed-focusem) a dvojice vysoce svítivých LED diod fungujících jako blesk. Nokia nevyslyšela příznivce ani jednou, do všech telefonů umístila shodný snímač bez klasického autofocusu, se kterým si těžko nafotíte předměty bližší než 50 cm, tedy třeba vizitky, čárové kódy, makro atd.

S novou verzí systému nepřišla změna v nelogickém uspořádání nastavení fotoaparátu na dvě části. Některá nastavení jsou dostupná pod ikonkou na displeji, další až po stisknutí voleb/nastavení. Proč, ptám se stále dokola???

Fotoaparát má 2x digitální zoom, nastavení – detekce obličeje, redukce červených očí, zobrazení mřížky na displeji, samospoušť, barevný tón, vyvážení bílé, expozici, citlivost na světlo, kontrast, ostrost, kvalita fotografie (8, 6, 3, 1.3, 0.3 Mpx), výchozí název fotografie, zvuk focení, ukázání pořízené fotografie, informace o umístění (geotagging).

V režimu videokamery je nastavení méně obsáhlé – velikost (HD 720p s 25 snímky/s, VGA, QVGA), 3x digitální zoom, stabilizace videa, nahrávání zvuku, informace o umístění (geotagging), vyvážení bílé, barevný tón. Na kvalitu fotografií se podívejte níže.

Zkušební fotografie – Nokia X7:

Organizační funkce: stejná obehraná písnička

Je poměrně těžké psát stále dokola v podstatě to samé, nicméně přesně to je případ všech nových Nokií. Stejné aplikace v menu, stejné organizační funkce. V sekci kancelář se nalézají: správce souborů, slovník (nainstalována pouze angličtina, nutno doinstalovat další jazyky), záznamník (z výrobců telefonů má diktafon Nokie nejlepší kvalitu nahrávek v tichém i rušném prostředí), poznámky, Quickoffice (verze 6.4.413) (soubory Microsoft Office 2007 a nižší, pro úpravu souborů je nutné zakoupit licenci), ZIP manager, kalkulačka (vědecké funkce už neobsahuje), Adobe Reader se zobrazením souborů (bez úprav), F-Secure (ochrana před viry), poslech zpráv a intranet. Nechybí ani hodiny, budík s opakováním a vyhledávání v telefonu.

Nyní se podíváme na kalendář, se zobrazením dne, týdne, měsíce či úkolů. Každá položka může mít své připomenutí tónem a odklad o 1-60 minut. Kalendářů může být hned několik, pojmenování přiřadíte sami. Nabízí se kalendář osobní, firemní atd., i s barevným rozlišením. Na domovské obrazovky můžete umístit widget se zobrazením kalendáře, kde jsou vidět tři nejbližší události. Podobně lze na obrazovky rozmístit několik widgetů, nabízených či stáhnutých z Ovi obchodu, např. AccuWeather.com či sociální sítě.

GPS, mapové podklady, navigace: Nokia mapy zachraňují pohromu

Nokia X7 má předinstalované mapové podklady Nokia mapy verze 3.06, jejichž součástí je mimo jiné i zobrazení aktuálního počasí. V době testování však byla uvolněna verze 3.08, kterou nám to při vyhledávání aktualizací nenabídlo ke stažení. Správa mapových podkladů probíhá přes software v počítači, Nokia Ovi Suite. Vyberete si konkrétní země, jejichž mapové podklady si přejete, telefon je do sebe stáhne. Výrobce prodává telefon v Česku s mapami Polska, Česka, Maďarska a Slovenska. Aktualizaci je možné provést přímo v mapách.

Navigace obsahuje hlasové podklady s ženským hlasem, navíc i s možností si dostáhnout hlasové názvy ulic. Nechybí volba – autem či pěšky. Režim navigace dovoluje měnit zobrazení – denní či noční režim, uložit místa, opakovat trasu, upravit hlasitost, zobrazit body trasy, dopravní info a panel s dalšími informacemi – ujetá vzdálenost, čas a průměrná rychlost. Každému jistě bude vyhovovat to, že za mapy nemusí už nic platit a má je v telefonu prakticky doživotně zdarma.

Multimediální funkce, hudba, hry: moc moc pozdě na dohánění konkurence

Byť se dá Nokia X7 považovat především za hudební či herní telefon, nepřináší oproti dalším telefonům Nokia nic speciálního, čím by se odlišila. Nabízela se přitom třeba čtveřice reproduktorů v každém rohu. Hry jsou v telefonu dvě – Galaxy On Fire a Asphalt5. Další je potřeba stáhnout z obchodu, ovšem vesměs za nějakou částku. Tím mě Nokia velmi zklamala, od telefonu bych očekával v základu více herních titulů. Ovládání je však možné pomocí naklánění telefonu nebo dotykem na displeji, záleží na vás.

Fotogalerie zobrazuje složky pořízených fotografií a ostatních obrázků, uskupené od nejnovějších po nejstarší, s možností označení více položek a rychlého nasdílení na sociální sítě (Facebook, Picasa, atd.). Někdo uvítá funkci prezentace, která fotky bude postupně spouštět a posouvat – ideální po nějaké dovolené či akci, kde hodně fotíte. Fotografie i videa mohou být upravována v příslušných editorech.

Nokia seskupuje mnoho video kanálů ve složce Videa a TV, kde je YouTube, CNN video, Nat Geo, Movie Teasers, E!, přehrávač videí a další na Ovi obchodě. Logicky by přitom tuhle složku mohla vypustit, protože se vesměs jedná o aplikace, a taková složka v telefonu už je. Inu, na to někdo použil finský rozum.

Nokia X7 vsází na osvědčený hudební přehrávač (verze 16.10.38), FM rádio s RDS (nutné připojení sluchátek) a Hudbu Ovi. Na FM Transmitter už v modelech Nokia nezbývá místo, což mě opravdu mrzí. Přehrávač řadí položky dle interpretů, alb, skladeb, žánrů či seznamů skladeb, nechybí ani podcasty. Přehrávaná skladba zobrazuje obal CD, uplynulý čas od začátku skladby a zbývající do konce, jsou tu funkce náhodného přehrávání, s opakováním, zobrazení detailů skladby i ekvalizér (režimy výchozího nastavení, zvýraznění bas, klasika, jazz, pop, rock). V nastavení je navíc možno upravit stereováhu (přidání do levé či pravé strany), hlučnost a rozšířené stereo. Přibalená sluchátka mají část s tlačítky pro ovládání přehrávače a jsou zakončena standardním 3,5 mm Jackem. Bohužel nejdou připojit k jiným telefonům ani počítači, hudbu z nich poté neuslyšíte vůbec nebo jaksi „pošramocenou“.

Před zapnutím rádia je třeba připojit sluchátka, bez nichž telefon neuvedete do provozu. Rádio si samo vyhledá dostupné stanice a zobrazí jejich název včetně vysílaných názvů skladeb (RDS). Lze jej přepnout na režim zapnutého reproduktoru či aktivovat automatické nalezení vhodnější frekvence (AF).

Datová výbava, internet: HDMI se někomu ve Finsku nelíbí

Webový prohlížeč je konečně přepracovaný (verze 7.3) a už nedělá Nokii ostudu. Kompletní grafický redesign, horní lišta pro zadávání stránek a zobrazená softwarová klávesnice přímo s viditelnými nabídkami již navštívených stránek, to je něco, co jsme řadu let od staré verze prohlížeče požadovali marně. Prohlížeč podporuje HTML4.1 a Flash Lite 4.0. Stránky jsou však načítány bez datové konverze, takže počítejte s časovými prodlevami v případě pomalejšího připojení. Součástí je opět i RSS čtečka, lze vytvářet záložky, vyhledávat slova, procházet historii a spouštět více oken. Stále ve mne prohlížeč zanechává mírné obavy, jelikož se často stávalo, že při načítání stránek se ukázalo okno s povolením certifikátu a nebylo možno povolit trvale. Uznejte, že souhlasit při každé návštěvě stránky je odporné.

Nokia si vždy v konektivitě svých telefonů vedla bravurně, a tak se předpokládalo, že i Nokia X7 se bude po všech stránkách moci rovnat třeba výzbroji N8 či E7. Jak to dopadlo? Až na absenci HDMI portu skvěle. Právě ten by se však vzhledem k multimediálnímu vyžití telefonu nesmírně hodil. Nokia X7 umožňuje stahování přes operátora (HSDPA) rychlostí až 10,2 Mb/s a odesílání (HSUPA) až 2 Mb/s. Bezdrátové technologie zastupuje Wi-Fi se standardy 802.11 b/g/n, avšak chybí mi funkce Wi-Fi Hotspot (sdílení připojení k internetu). Dobře poslouží i Bluetooth 3.0 s A2DP profilem pro stereo poslech hudby.

K počítači se telefon připojuje přes USB (High-Speed USB 2.0). Stejným portem se telefon nabíjí klasickou nabíječkou s USB zakončením, stejnou schopnost má i USB kabel připojený k počítači, i když toto dobíjení je časově náročnější. Přes standardní 3,5 mm konektor Jack lze připojit výrobcem dodávaná sluchátka. Kvůli nejednotnosti 3,5 mm konektoru však sluchátka nelze připojit k většině jiných výrobců, divně chrčí i po připojení do počítače.

USB port opět disponuje funkcí USB on-the-go, která umožňuje připojení flash disku nebo pevného disku jako externí jednotky a přenos souborů mezi ním a telefonem. Ve správci souborů se disk zobrazí jako velkokapacitní paměť. Pokud připojujete pevný disk vyžadující proud více než 200 mAh, musíte použít i externí nabíjení pevného disku, který jinak nebude dostatečně napájen. Připojit jde třeba i počítačová myš, kdy se na displeji zobrazí šipkový ukazatel, možný je posun i ovládání tlačítky myši.

Závěr recenze telefonu Nokia X7

Nokia X7 přišla moc, opravdu moc pozdě. Na konkurenci s přehledem ztrácí, a to především díky nastavené prodejní ceně. Systém telefonu Symbian Anna rozhodně udělal první krůček kupředu, ale těch by Nokia potřebovala o dost více. Vylepšit vzhled, webový prohlížeč, emailový klient a ještě několik drobností je prostě málo. Především hardware nestačí na náročnější hry, o čemž jsme se sami přesvědčili. Pokud by Nokia chtěla s X7 uspět, musela by její cena být na hranici 7-8 tisíc, ne víc.

Aktuální cena Nokia X7 v českých e-shopech:
(Zdroj: Heureka.cz, )

Výbava telefonu působí prakticky tak, jako bychom překrytovali modely C6-01 či C7. Pozitiva ve mně zanechal standardně hudební přehrávač, který je na tom kvalitně opravdu dobře, AMOLED displej s dobrou čitelností, konektivita až na chybějící HDMI a Nokia mapy, naopak negativně se musím vyjádřit k fotoaparátu. Z nejočekávanější hudební Nokie se tak vyklubala průměrná finská žiletka s pořádně tupým ostřím.

kovové zpracování chybí autofocus
4“ AMOLED displej jen imitace reproduktorů
vylepšený emailový klient uživatelské možnosti systému
Wi-Fi, HSPA, Bluetooth 3.0
funkce USB on-the-go
modernější webový prohlížeč
přiměřená výdrž
kancelářské funkce
Témata:, ,

29 komentářů

  1. Hadas
    17.7.2011 v 12:06

    Docela pěknej telefon, ale za ty peníze :-( ani náhodou.

    Odpovědět

  2. gustav
    17.7.2011 v 12:53

    tento telefon je trochu do počtu, za míň peněz se dá pořídit vlajková loď N8

    Odpovědět

  3. madla
    17.7.2011 v 13:04

    po přečtení mi připadá, jak kdyby jste byli proti symbianu zaujatí. kdejakej droidí klump tu vyzdvihujete do nebes a jak vyjde něco se symbianem, hned je to zastaralé že? přitom co se týče kancelářských funkcí, nemá tento systém konkurenci. a co se týče plynulosti u her, jediné, co se seká je asphalt 5, jiné hry jdou krásně plynule, není se čemu divit, když se vývojářům nechce optimalizovat, protože gpu umí zpracovat 32 mil. trojúhelníků za sekundu(iphone 4 28)

    Odpovědět

      electricCZ
      17.7.2011 v 14:31

      To madla, prosím madlo vzpamatujte se, Symbian prostě je zastaralý systém a že s tím Nokia témeř nic nedělá je problém. Telefony tak prostě stárnou před očima. A nejlepší kancelářské funkce ? Buď jste zaspala před třemi lety, nebo moc čtete Hulána. Navíc ta cena je skutečný úlet. Recenze má va všem pravdu.

      Odpovědět

        Jirka
        18.7.2011 v 08:55

        Srovnání na mobilmanii – Programová vybavenost Nokia X7 vs. Samsung Galaxy S II
        Nokia 97 % (1. místo z 938) – Samsung 92 % (26. místo z 938)
        Že by Android někde udělal chybu?

        Odpovědět

          Jindřich Srb
          18.7.2011 v 11:13

          Takže stupeň kvality určuje celosvětově konkrétní server? =) Bavíme se tu o možnostech telefonu, do Androidu lze dostat daleko více pracovních aplikací, nástrojů, atd. Vyzkoušejte, doporučuji.

          Odpovědět

      Jindřich Srb
      17.7.2011 v 15:04

      Dobrý den, recenze je opravdu objektivní, nikoliv zaměřená proti telefonům Nokia. Kancelářské funkce jsou zmíněny v závěrečných plusech telefonu, nicméně platí, že v jiných systémech už dávno nejsou výrobci tak pozadu a nabízejí minimálně srovnatelné kancelářké balíky a funkce.

      Odpovědět

  4. petr
    17.7.2011 v 13:13

    Nokia není v situaci kdy by si mohla dovolit prodávat svoje překrabičkované a náležitě předražené telefony. Tenhle bych si nekoupil ani za poloviční cenu.

    Odpovědět

  5. Focusx
    17.7.2011 v 18:46

    To zpracování je bezkonkurenční. Kdo chce kvalitu a ne plastové šidítko, co mu za rok popraská a rozpadne se na kousky, ten volí Nokii.

    Odpovědět

      gustav
      17.7.2011 v 19:19

      přesně tak, ty čínský plácačky alá samsung se vůbec nemůžou rovnat nokiím

      Odpovědět

      petr
      17.7.2011 v 20:51

      Můj kamarád pár let provozoval prodejnu mobilů. Nemůže od té doby Nokii přijít na jméno. Prodal jich prý sice hodně, ale měly 30% zmetkovost. Nokie tedy byly suverénně nejporuchovějšími šmejdy ze všech značek telefonů které byly tenkrát na trhu. Možná kdyby redakce trochu přitlačila servisy, mohla by zjistit kolik zmetků produkuje každý z u nás známých výrobců mobilů.

      Odpovědět

        Focusx
        17.7.2011 v 21:05

        To si kamarád asi popletl značky :) Já měl 3 Nokie a tu první Nokii 3310 mám pořád, spolu s Blackberry a S Omnia7 a nikdy jsem u Nokie neměl jedinou závadu. Nokie jsou prostě držáky a poctivě zpracované telefony, které se dají srovnat jen s Apple.

        Odpovědět

        Jindřich Srb
        17.7.2011 v 21:58

        Dobrý den, my o přibližných hodnotách % víme, už jsme je několikrát zmiňovali. Nokia opravdu už nepatří mezi držáky a do opravy jde daleko více procent telefonů Nokia, než dříve. Naopak se výrazně zvedlo třeba LG či HTC, kteří chodí do oprav nejméně. Přesná čísla ale ještě zjistíme a uvedeme v budoucnu nějaký článek.

        Odpovědět

          Focusx
          18.7.2011 v 11:27

          No já hodnotím podle vlastní zkušenosti. Nokie mi mnohokrát spadly na zem a nepoškodily se. U jiný plasťáků to byl jejich konec, rozletěly se na kousky. Kdo už držel v ruce vyšší modely (nebo starší všechny modely) Nokie, tak mi dá za pravdu. Nokia to je šlechta mezi mobily vyšší třídy :) Je tu prostě vidět kvalitní evropská práce …

          Odpovědět

          Luboš Srb
          18.7.2011 v 12:29

          Dobrý den, vaše zkušenost a také mnoha dalších lidí může být s Nokií dobrá, ale určitě by stálo za to si říci, jestli se bavíme o nedotykových či dotykových telefonech. Starší nedotykové Nokie byly skutečně velmi odolné, spadly na zem a nepoškodily se. Dnešní dotykové Nokie však na dřívější úspěch nenavazují, a tak už neplatí, že koupit si Nokii = ten telefon něco vydrží. Telefony Nokie vyšší třídy mají sice veskrze kvalitní materiály (kov, sklo, ..), ovšem sráží je např. takovéto nepřesnosti viz. Nokia X7 – http://mobilizujeme.cz/wp-content/uploads/2011/07/nokia-x7-recenze-17.jpg, a pokud se budeme bavit o výdrži při pádu telefonu na zem, je skoro jedno, jestli má telefon tělo z kovu či plastu, obojí se poškrábe či jinak zničí.

          Odpovědět

          petr
          18.7.2011 v 14:15

          Dobrý den. Na ten článek o zmetkovitosti jednotlivých značek mobilů se těším. Ostatně jsem o nějakou podobnou statistiku už žádal víckrát a nejenom zde.

          Poruchovost mobilů nesouvisí jenom s tím co z telefonu zbyde po pádu na zem, nebo s tím jak k sobě lícují záda a předek telefonu. Jde o to jak jsou poruchová střeva mobilu. Tedy základní deska, displej, kamera, mikrofon, reproduktor, atd.

          Odpovědět

          Lukhas
          27.7.2011 v 19:33

          On právě prodej zmiňovaných HTC a LG dosti pokulhává, proto se ani moc nereklamují. Kde nic není – ani smrt nebere :)

          Odpovědět

  6. Sigurd
    18.7.2011 v 01:18

    ahoj
    Kdyby byla v prodeji před rokem za 8 litrů, mohlo by se jednat o prodejní trhák, dnes vidím cena tak do 6 tisíc!
    K té poruchovosti, Nokii jako hlavní mobil používám již od 6110 a nikdy jsem neměl závadu na hardware. Pouze u N73 jsem 3 krát přehrával sw, teď píšu z N82, zakoupena měsíc po uvedení v ČR a stále bez závad o původní software!! Nejvíce jsem reklamoval Ericssony (a Sony Ericssony) a Motoroly.

    Odpovědět

  7. Focusx
    18.7.2011 v 13:21

    pan Srb má asi plasťáčka s Androidem :) Nic ve zlém. :) Ale až dáte přednost před pouťovými světýlkami a podobnými lampičkámi od kolotočů, kvalitním přístrojům zn. Nokia, kvalitní evropské (EU)práci, potom bych v diskuzi pokračoval…

    Odpovědět

      Jindřich Srb
      18.7.2011 v 13:38

      Dobrý den. Já s konstrukcí Nokií naopak souhlasím, vždyť si přečtěte třeba recenzi Nokie E7, kde vysloveně chválím a zdůrazňuji způsob výroby atd. Ale nic to nemění na tom, že pokud vám Nokia E7 a další spadnou, tak se vám minimálně šeredně odře a v nejhorším i praskne sklo. Je to věcí názoru, nemá cenu se zde dohadovat, kdo je jaký příznivec.

      Odpovědět

      electricCZ
      18.7.2011 v 16:45

      Vidím, že zaslepenost určitých lidí je neuvěřitelná. Potřeboval by jste mobily prodávat a servisovat. Já to dělám a prohlašuji, že největší poruchovost má Nokia. Má mnohaprocentní náskok oproti konkurenci. Nejhorší je momentálně N8. Někdy zajděte, já Vám to ukážu v praxi, vy kvalitní evropská práce :)

      Odpovědět

        mobilpohovotost
        18.7.2011 v 17:38

        Z naších zkušeností můžeme potvrdit, že jsou telefony vyšších tříd zn. Nokia nejméně poruchové ze všech a hlavně, lidé je prakticky ve 14 denní lhůtě téměř nevracejí, na rozdíl od východoasijských značek, kde jsou tzv. vrácenky velmi časté, předvším pro potíže s OS Android.

        Odpovědět

          mobilnemocnice :)
          18.7.2011 v 19:43

          Pro potíže s OS Android ??? :-D :-D To by mě zajímalo jak se takové potíže projevují. Osobně jsem viděl na zmiňované mobilmanii nekonečně zvonící X7, se kterou nešlo nic dělat. Zanechte vtipů s nickem mobilpohotovost…..

          Odpovědět

  8. Honza
    21.7.2011 v 09:00

    Pořídíl jsem si a nelituji, dokonce jsem jí sehnal za slušnou cenu

    Odpovědět

  9. adis002
    21.7.2011 v 17:31

    jak si tak čtu diskusi, tak vidím, že někteří lidé prostě odmítají přiznat fakt, že Symbian je systém, který je několik let bez inovací (a ne, Symbian 3 plošky není ultra mega inovace :))… Měl jsem v ruce iOS, Symbian (Nokia E52), WM 6.5, Android a nejlíp pro mě osobně právě vychází Android a hned za ním iOS… a Android hlavně kvůli tomu, že jsem velká hračička a velký zastánce OpenSource

    Odpovědět

  10. Clarkie
    26.7.2011 v 18:55

    Tak přece jen existují i jiné než „jednodenní“ smartphony, super :)

    Odpovědět

  11. Standa
    18.8.2011 v 17:51

    Je vždy otázkou, co človék od kterého přístroje očekává.X7 telefonuje,fotí – slušně,naviguje – zdarma,vzbudí mě… Co víc běžný uživatel potřebuje.Nejsem zastánce Nokie (mám Samsung), ale kdybych přelepil štítek na jinou značku a dal to někomu otestovat,tak bychom se možná divili…….

    Odpovědět

  12. Michal
    31.8.2011 v 11:49

    Kamarád si jí koupil a zatím vypadá nadšenej jak malý děcko. Jen trochu tápeme jak je to s tou navigací a celým OVI. U několika jiných modelů jsem na různých forech četl, že se nějak musí nastavit do offline, aby se neplatilo za stahování dat při spuštěné navigaci. Dokáže mi někdo stručně a jasně říct či poradit co a jak? Díky

    Odpovědět

  13. Láďa
    7.10.2012 v 19:48

    Nevím,sám mám jak N8 tak X7.Řekl bych,že jsou to tel.stejné.Na vzhled N8 vyhrává,ale do klasického provozu vede na plné čáře X7.Jinak,kdo používá navigaci,tak android mí hodně co dohánět.Vřele doporučuji a ta cena je v reálu nižší

    Odpovědět

Přidat komentář

Jak vybrat telefon v roce 2016, nezapomeňte na těchto 5 věcí

Jak vybrat telefon v roce 2016, nezapomeňte na těchto 5 věcí

18. 4. 2016  |    |  50 komentářů

Technologie mobilních telefonů, dnes bychom spíše řekli smartphonů, se každým měsícem, každou tiskovou konferencí, posunují kupředu. Je tedy zcela běžné,…

Recenze Huawei Mate 8: dokonalý po všech směrech (exkluzivně)

Recenze Huawei Mate 8: dokonalý po všech směrech (exkluzivně)

12. 2. 2016  |    |  60 komentářů

Hledáte to nejlepší na poli superphabletů? Tak už dál nemusíte. Huawei Mate 8 je přímo mistrovským dílem, ze kterého čiší…

7 vlastností, které má údajně přinést iPhone 7

7 vlastností, které má údajně přinést iPhone 7

9. 11. 2015  |    |  41 komentářů

I když iPhony 6S a 6S Plus jsou na trhu jen krátce, tak se již příznivci této značky těší, co přinese…

Recenze Honor 7: reparát na výbornou

Recenze Honor 7: reparát na výbornou

25. 10. 2015  |    |  15 komentářů

Nový přístroj z dílny odnože značky Huawei opět nabízí skvělý poměr ceny a výkonu. K tomu návdavkem i několik velmi praktických zlepšováků…

Recenze Lenovo Vibe Shot: Levná stylovka mezi fotomobily

Recenze Lenovo Vibe Shot: Levná stylovka mezi fotomobily

12. 8. 2015  |    |  39 komentářů

Lenovo vyrobilo s trochou nadsázky smartphone, který nemá konkurenci. Kdo jiný totiž přináší stylový fotomobil a ještě k tomu za…

5 funkcí, které už dnes na mobilu nikdo nepotřebuje

5 funkcí, které už dnes na mobilu nikdo nepotřebuje

6. 8. 2015  |    |  45 komentářů

Před lety se podle nich rozlišovaly jednotlivé kategorie mobilních telefonů a připlácely se za ně tisíce korun. Dnes byste je…

7 aplikací, které zázračně fungují, ačkoliv byste to možná nečekali

7 aplikací, které zázračně fungují, ačkoliv byste to možná nečekali

25. 5. 2015  |    |  4 komentáře

Mezi aplikacemi, které využíváme každý den, se často objevují unikáty vypadající, jako by byly z jiného světa. Když většina uživatelů…

Jak snadno dostat Flash Player do Androidu

Jak snadno dostat Flash Player do Androidu

23. 11. 2012  |    |  129 komentářů

Nestihli jste si do 15. srpna 2012 stáhnout Flash Player z obchodu Google Play? Nevadí. Existuje jednoduchá možnost, jak Flash…

MediaTek má tři nové čipsety. Helio X30 chce být nejlepším

MediaTek má tři nové čipsety. Helio X30 chce být nejlepším

DNES  |    |  diskuze (0)

MediaTek oficiálně představil dva čipsety pro smartphony vyšší střední třídy, nazývá je Helio P20 a Helio P25. Kromě nich si…

Sony začne s aktualizací na Android 7.0 Nougat už v říjnu

Sony začne s aktualizací na Android 7.0 Nougat už v říjnu

VČERA  |    |  diskuze (0)

Japonský výrobce Sony si nepohlídal harmonogram, podle kterého chce aktualizovat své telefony na nejnovější Android 7.0 Nougat. Jako první se…

Samsung Galaxy S8 bude mít bestiální 10nm čipset Exynos 8895

Samsung Galaxy S8 bude mít bestiální 10nm čipset Exynos 8895

VČERA  |    |  5 komentářů

Příští vlajková loď od jihokorejského výrobce, Samsung Galaxy S8, by měla přinést zbrusu nový čipset Exynos 8895. Ten bude údajně vyrobený pokročilejší…

Prodeje iPhonů 7 (Plus) jsou za první týden nižší než vloni

Prodeje iPhonů 7 (Plus) jsou za první týden nižší než vloni

VČERA  |    |  17 komentářů

Také se vám zdá, že Apple se nějak málo chlubí prodeji nových iPhonů? Oni by se možná rádi chlubili, ale…

Vybrali jsme telefon (nejen) pro Darth Vadera a jeho fanoušky

Vybrali jsme telefon (nejen) pro Darth Vadera a jeho fanoušky

VČERA  |    |  4 komentáře

V redakci už nám pod rukama prošly stovky různých smartphonů, ale dosud žádný z nich nepasoval k záporné (ale přesto…

Recenze Asus Zenfone 3: poprvé v kovu

Recenze Asus Zenfone 3: poprvé v kovu

24. 9. 2016  |    |  9 komentářů

Telefony Zenfone se za relativně krátkou dobu svého pobytu na českém trhu staly symbolem dostupné kvality, kterou ovšem deklasovalo celoplastové…

Apple vydal iOS 10.0.2, který řeší první větší problémy u iPhonu 7

Apple vydal iOS 10.0.2, který řeší první větší problémy u iPhonu 7

24. 9. 2016  |    |  diskuze (0)

Zatímco aktualizace na iOS 10.0.1 opravovala jen některé dílčí problémy, které však nebyly ve větší míře u uživatelů iPhonů 7…

Huawei v Praze natočil nový videoklip pro svou "hymnu" (video)

Huawei v Praze natočil nový videoklip pro svou „hymnu“ (video)

23. 9. 2016  |    |  diskuze (0)

Číňané si naší zemi celkem oblíbili. Společnost Huawei v posledních letech v České republice sponzorovala například národní hokejový klub, hokejový klub Kladno včetně…

Mobilní zobrazení